Вы находитесь на странице: 1из 10

Tehnologii speciale de cultur a legumelor

Cuprins:

Importana .............................................................................................................. 3 Origine i rspndire .............................................................................................. 3 Biologia plantei ...................................................................................................... 3 Soiuri i hibrizi ....................................................................................................... 4 Ecologia plantei ...................................................................................................... 4 Culturi horticole fr sol generaliti .................................................................. 4 Utilizarea vatei minerale ......................................................................................... 5 nfiinarea culturii de tomate pe vat mineral ....................................................... 6 Lucrrile de ngrijire ............................................................................................... 8 Bibliografie ............................................................................................................ 10

TOMATELE
Solanum lycopersicum (sin. Lycopersicon esculentum) 2

Familia Solanaceae

Importana
Tomatele se cultiv pentru fructele sale. Se utilizeaz n alimentaie n stare proaspt sau prelucrat, constituie materie prim pentru fabricile de conserve, la prepararea sucurilor, pastei de tomate i a altor sortimente. Compoziia: substan uscat 5,5-7,5%, reprezentat de glucide 3-4%, protide 1-1,3%, acizi organici 0,3-0,5%. Mai conine vitamine i minerale ca, Caroten 0,8 mg, B1 B2 B6 0,1 mg, C 15-30 mg, K 24 mg, Potasiu 280 mg, P 24-40 mg, Mg 20 mg, Ca 20 mg, Fe 2,3 mg raportat la 100 g produs proaspt. n organism are un rol alcalinizant neutraliznd efectul negativ al anumitor alimente.

Origine i rspndire
Provin din America Central i de Sud. La originea formelor cultivate n prezent, este var. cerasiforme din cadrul speciei Lycopersicon esculentum. rile mari cultivatoare din Europa sunt Italia, Spania, Grecia, Portugalia, Turcia. Zonele favorabile din Romnia pentru cultura tomatelor sunt Sudul i Vestul rii, dar culturile de var-toamn precum i cele protejate se practic i n zonele de deal din Transilvania i Moldova.

Biologia plantei
Tomatele se cultiv ca plante anuale n condiii de climat temperat continental. Sistemul radicular este de tip pivotant sau ramificat, n funcie de metoda de nfiinare, prin semnat direct sau prin rsad. Tuplina are nlimi diferite, cele cu cretere nedeterminal pot crete la o nlime de 56 m, avnd cretere simpodial. Soiurile cu cretere determinat au o nlime de 0,6-1 m, cu o aezare vertical dup care se las pe sol. Tulpina poate forma rdcini adventive n contact cu solul. Frunzele sunt imparipenat sectate, cu foliole de diferite mrimi, netede sau gofrate. Florile sunt de tipul 5, cu petale galbene, sunt grupate n inflorecene de tip cim. Primele apar pe plant dup 5-12 frunze, iar urmtoarele dup 2-3 frunze. Polenizarea este autogam, ns polenizarea artificial stimuleaz legarea.

Fructul este de tip bac crnoas de form, mrime, culoare diferit n funcie de soi. Greutea fructelor difer, pot s aib de la 30-40 g pn la 300-500 g.

Soiuri i hibrizi
Exist foarte multe soiuri i hibrizi cultivai, n funcie de locul de cultur (cmp, solarii, sere), timpul de vegetaie (timpurii, semitimpurii, semitrzii, trzii), de lungimea de cretere etc. Pentru cultura pe vat mineral sunt recomandai soiurile i hibrizii cu cretere nedetminat, ca Admiro F1, Torero F1, Profilo F1, Falcato F1 etc.

Ecologia plantei
Tomatele au cerine ridicate fa de temperatur. Pentru germinaie are nevoie de 1035C, iar pentru o vegetaie optim n sol trebuie s aib o temperatur de 19-25C, iar n aer 2025C. Fa de lumin are cerine la fel de mari. Lumina favorizeaz scurtarea axului i inducia inflorescenei, insuficiena luminii determin alungirea plantelor sau avortarea florilor. Fa de umiditate are pretenii moderat. n sol are nevoie de o umiditate de 65-70%, iar n atmosfer 60-80%, n funcie de perioada de vegetaie. Tomatele nu sunt pretenioase fa de sol, prefer totui solurile mijlocii spre uoare, bine structurate i profunde, cu reacie neutr spre uor acid. Pentru o producie de 50 t/ha, consumul exprimat n kg/t de produs este de: N 2,3-5,8; P2O5 0,8-1,9; K2O 3,9-8; CaO 2,5-5,6; MgO 0,6-1,4.

Culturi horticole fr sol generaliti


Culturile horticole fr sol constituie n prezent o realitate de vrf a tehnologiilor foarte performante care au ctigat deja o poziie de frunte n producia vegetal a agriculturii mondiale. Interesul este generat de nivelul impresionant al produciilor care se obin, de exemplu 500-550 t/ha la tomate. Cultura fr sol ofer posibilitatea dirijrii foarte precise i riguros corelat a factorilor de vegetaie, care permit realizrea unor produse de calitate deosebit, lipsit de poluani, prezeni frecvent chiar n recoltele obinute prin tehnologiile convenionale actuale. naltul nivel tehnologic al acestor culturi se bazeaz pe dotri de vrf care folosesc echipamente i materiale atent elaborate i fabricate de ctre o industrie paralel specializat. Culturile fr sol sunt privite cu interes deosebit i n zonele sau rile n care condiiile naturale nu sunt favorabile pentru aplicarea tehnologiilor convenionale n producerea legumelor.

Avantajele folosirii sistemelor neconvenionale: - standardizarea culturilor n general i a mediului de nrdcinare oferit plantelor; - eliminarea lucrrilor de pregtire a terenului i de combatere a buruienolor; - excluderea dezinfeciei solului i eliminarea pericolului potenial al polurii cu rezidii ale produselor folosite la dezinfecie; - reducerea consistent a consumului energetice generate de lucrrile necesare pentru pregtirea terenului n cazul culturilor clasice pe sol; - reducerea consumului de ap; - folosirea eficient a ngrmintelor; - creterea produciei etc. Dezavantaje pot fi: - nivelul ridicat al investiiei iniiale, numrul de culturi este limitat ce se pot realiza profitabil, produc deeuri greu reciclabile. Culturile fr sol se pot clasifica astfel: - culturi hidroponice sau culturi pe soluii nutritive sau hidrocultur (water culture); - culturi pe medii (substraturi) solide n care sunt incluse att materiale organice, ct i cele minerale inerte, din aceast categorie face parte cultura pe vat mineral.

Utilizarea vatei minerale


Vata mineral n horticultur este utilizat ca substrat mineral inert pentru culturi neconvenionale. Este destinat a fi utilizat ca suport de nrdcinare pentru culturi comerciale de legume, n sere pe suprafee mari. Aceste blocuri sau saltele sunt suficient de poroase pentru a fi uor penetrate de rdcinile plantelor cultivate. Unul dintre cele mai folosite substraturi de cultur n prezent este Vata Mineral. Aceasta este format dintr-un amestec de roci de bazalt i calcar care se nclzesc la peste 1600C. Pentru a se realiza aceast temperatur se amestec cu cocs. Rocile se topesc i ajung la fundul cuptorului, apoi cu ajutorul unui rotor, materialul topit este tras n fibre. Acestea sunt tratate cu rini formaldehidice care-l leag, astfel cptnd i o bun capacitate de reinere a apei. Produsul astfel realizat se preseaz pentru a cpta rezisten mecanic i se taie n blocuri de forme i dimensiuni adecvate culturilor pentru care vor fi folosite. Vata mineral se prezint n comer sub diferite forme n funcie de diversele utilizri: ca plci de cultur, sub form de dop pentru semnat, sub form de multiblocuri care sunt destinate producerii rsadului, sub form de flacoane hidrofile sau hidrofobe n funcie de destinaie. Dimensiunile obinuite ale unei plci de vat mineral sunt de 1-2 m lungime, 15-20 cm lime i 5-8 cm nlime. Plcile sunt mbrcate n folie PE de culoare alb pentru a-i menine forma. Greutatea unui mc de vat mineral este de 70-100 kg. Vata mineral n funcie de firma productoare, poart diferite denumiri: Grodan, Cultilene, Capogro, etc. Vata mineral este un strat foarte poros, susceptibil de a stoca mari 5

cantiti de ap. Exist puine diferene ntre diversele tipuri de vat mineral, n ceea ce privete capacitatea de reinere a apei. Reumectarea prin capilaritate este foarte limitat. n practic trebuie asigurat o imersie complet a plcilor de vat mineral n soluia nutritiv la punerea n cultur. Vata mineral nu este rigid, stabilitatea ei mecanic este mediocr i durabilitatea limitat, dar masa volumetric redus, faciliteaz manevrarea acesteia. Compoziia n elemente a diferitelor tipuri de vat mineral, difer foarte puin ntre i ele pot elibera cantiti reduse de elemente n soluia nutritiv, n special Ca, Mg, Fe, Mn. Se produce o alcalinizare a mediului la nceputul culturii, urmat de o neutralizare a soluiei n zilele care urmeaz plantrii, cu condiia ca primele irigaii fertilizante s asigure un exces de drenaj. Vata mineral nu are capacitate de tampon, astfel c att nutriia mineral, ct i pH ul trebuie conduse extrem de riguros, pentru evitarea greelilor care duc la scderi de producie. Vata mineral poate fi folosit 2-3 ani cu condiia s fie dezinfectat cu abur la 70-100C timp de o or, dup fiecare ciclu de producie. Vata mineral de joas densitate creaz avantajul unei aerri superioare calitativ, dar este mai puin adecvat pentru reutilizare. Marea majoritate a productorilor prefer s lucreze cu panouri noi n fiecare an.

nfiinarea culturii de tomate pe vat mineral


Cultura tomatelor n sere, se practic cu scopul obinerii produciei n extrasezon. n Romnia cultivarea tomatelor n sere se desfoar n dou cicluri de cultur, ns pentru a fi economic cultura pe vat mineral se folosesc Ciclul de cultur prelungit. Acesta d rezultate mai ales n zonele cu temperaturi moderate n timpul verii sau n sere moderne nalte, dotate cu sisteme speciale de umbrire. Se ncepe cu pregtirea serei, prin defriarea culturii anterioare, dezinfecia serei i amenajarea lui. Panourile de vat mineral se aeaz pe plci rigide din polistiren expandat, pe suprafaa crora se practic, din turnare, rigole de drenaj sau canale destinate montrii unor evi prin care circul ap cald sau rece pentru reglarea temperaturii sistemului radicular a plantelor. Terenul amenajat pentru culturi pe vat mineral este mulcit cu folie alb, opac. Folia acoper att fundul i peretii rigolelor de cultur, ct i intervalele libere dintre acestea. n cazul culturilor cu circuit nchis excesul de soluie nutritiv, care se scurge din panourile de vat mineral prin fantele de drenaj, este preluat integral de rigole paralele cu rndurile de plante. Fantele de drenaj, cu lungimea de 4-5 cm, se taie orizontal, n partea din aval a panourilor, la 1-1,5 cm deasupra bazei de sprijin. La plantarea culturilor de tomate cuburile de vat mineral se aeaz pe partea superioar a panoului deja umectate, nlimea va fi de 5-6,5 cm. 6

Dimensiunea panoului de vat mineral sunt corelate cu vigoarea sistemului radicular al speciei cultivate. Volumul acestora difer n funcie de limea panoului de cultur. Pentru tomate de folosesc panouri cu lungime de 90-100 cm, nlime 7,5 cm, lime de 15-20 cm. Panourile sunt nvelite cu folie de PE opac, alb, care se taie pe partea superioar, n locurile unde se planteaz rsadurile i pe una dintre laturile verticale, unde se deschid fantele de drenaj pentru eliminarea excesului de umiditate, care apare la aplicarea udrilor. Producerea rsadurilor pentru culturile de vat mineral se realizeaz n cuburi confecionate tot din vat. Cuburile de vat, avnd seciunea ptrat cu latura de 10 cm, nlimea de 6,5 cm, sunt nvelite pe pereii laterali cu folie de polietilen pentru reducerea pierderilor de ap prin evaporare. Pe partea superioar a cubului este practicat un orificiu cu adncimea de 22,5 cm i cu diametrul (sau latura) de 1 cm. Semnatul pentru producerea rsadurilor se efectueaz n nite ghivece mici, tot din vat mineral, avnd dimensiunile identice cu orificiile din cuburi. Aceste minighivece sunt cunoscute sub denumirea de dop. Lucrarea de repicat se efectueaz prin introducerea acestor dopuri cu plntuele rsrite, n orificiile de pe partea superioar a ghivecelor. n perioada producerii rsadurilor nutriia hidric i mineral se asigur, n totalitate, prin administrarea de soluii nutritive. Pentru evitarea excesului de umiditate, cuburile nutritive se aeaz pe un strat de perlit, pe ntreaga perioad a producerii rsadurilor. Producerea rsadurilor se ntmpl n sera nmulitor. Semnatul se face n 15-20 octombrie. Se aplic lucrri obijnuite de ntreinere (iluminare suplimentar, combaterea bolilor i duntorilor, nutriia hidric i mineral a plantelor). nfiinarea culturii presupune instalarea n ser a panourilor pentru cultur i umectarea lor cu soluie nutritiv. Plantarea propriu-zis const n aezarea cuburilor, umectate cu soluie nutritiv, pe partea superioar a panourilor, n orificiile tiate n mbrcmintea de material plastic. Concomitent cu plantarea rsadurilor se monteaz instalaia de distribuie a soluiei nutritive. Terminalele capilare de distribuie a soluiei nutritive se fixeaz iniial lng baza tulpini rsadurilor. Dup cteva zile, la culturile de tomate, cnd rdcinile rsadurilor au trecut din ghiveci n patul de cultur, capilarele instalaiei de udare prin picurare sunt mutate pe panou, la baza cuburilor nutritive. n acest moment se taie i fantele de drenare n mbrcmintea panoului. Cultura se nfiineaz n decembrie-ianuarie.

Lucrrile de ngrijire

La cultura pe vat mineral cea mai important lucrare este asigurarea nutriiei hidrice i minerale. Regimul hidric al substratului de vat mineral este foarte important pentru stabilirea modului de aplicare a udrilor. Vata mineral are o capacitate mare de reinere a apei. Apa este reinut cu o presiune sczut, ceea ce nseamn c este uor absorbit de sistemul radicular al plantelor din cultur. Coninutul n ap crete progresiv de la suprafa spre baza panoului de vat mineral utilizat ca suport pentru cultur. Nutriia culturilor pe vat minerl este una dintre lucrrile de ngrijire cu cel mai puternic asupra produciei. panourilor alcalin, prezenei printre prime impact nivelului Reacia noi de

vat mineral este datorit calcarului materiile necesare

fabricrii produsului. Iniial, panourile noi au pH-ul ntre 7-8, dar n cazul de excepie pH-ul poate s ajung la 9-9,5. Reacia bazic se corecteaz prin umectarea panourilor, nainte de plantare, cu o prim soluie nutritiv cu pH-ul de 5-5,5, urmat de o alt soluie nutritiv cu pH-ul de 5,5-6,5. Concentraia soluiei nutritive, n interiorul panourilor, este meninut la valori relativ mici de 2,5-3 mS/cm pentru tomate. Formulele soluiilor nutritive pentru culturile pe vat mineral sunt similare cu cele a sistemului de NFT, cu precizarea c Mg i Fe sunt meninute la valori mai mici. n sistemele cu circuit nchis, alimentarea cu soluie nutritiv se realizeaz cu intermiten, prin pomparea unor cantiti mult mai mari dect cele strict necesare pentru acoperirea consumului plantelor. Excesul de soluie nutritiv trece prin panourile de vat mineral mpnzite de rdcinile plantelor, se dreneaz prin fantele tiate n folia care mbrac panourile, trece n rigole sau conducte cu pant mic, este colectat din ntreaga instalaie i trimis n rezervorul instalaiei. Soluia nutritiv recuperat este recondiionat i reintrodus n circuit.

Dispozitivele pentru controlul i reglarea concentraiei i echilibrului nutritiv al soluiei sunt supravegheate i dirijate de computer. Ele au rolul de a prepara soluia nutritiv i de a-i regla parametrii n funcie de specie, fenofaz i condiiile de lumin. Soluiile nutritive trebuie s fie complete, incluznd toate macro i microelementele necesare plantelor. Concentraia soluiei nutritive se determin prin msurarea continu a conductibilitii electrice. Oxigenarea soluiei nutritive se realizeaz prin barbotare n rezervorul instalaiei. Reacia soluiei nutritive, care trebuie meninut n limitele unui pH de 5,6-6,8, se corecteaz cnd este nevoie prin injectarea periodic a unor cantiti strict controlate de acid azotic sau acid fosforic. Echipamentele pentru dezinfectarea soluiei nutritive sunt obligatorii pentru toate sistemele de cultur nchis. Ele sunt necesare pentru eliminarea sin soluie a agenilor patogeni care pot rspndi la toate plantele din cultur sau duntori ai sistemului radicular. Soluia nutritiv se dezinfectez prin folosirea cldurii, sau prin filtrare. Dup plantare se efectueaz urmtoarele lucrri de ngrijire: Completarea golululor. Palisarea ca plantele conduse vertical, asigurndu-se posibilitatea culcrii bazei tulpinii pe terenul mulcit, deoarece lungimea plantelor depete nlimea spalierului. Copilitul radical prin ndeprtarea tuturor copililor. Combaterea biologic a unor duntori (musculia alb de ser i pianjenul rou). Polenizarea suplimentar cu ajutorul bondarilor. Defolierea bazei plantei, frunzele i copilii ndeprtai de pe plant se elimin din ser dup dou zile pentru ca insectele prdtoare folosite pentru combaterea duntorilor s migreze pe parte aerian a plantelor care i continu creterea. Crnitul prin ndeprtarea vrfului de cretere al tulpinii principale dup 25-30 inflorescene n ciclul prelungit. Dirijarea computerizat a temperaturii n funcie de fenofaz i intensitatea luminii. Fertilizarea cu CO2. Irigarea fertilizant intermitent cu soluie nutritiv ai cror parametri (concentraie, pH, echilibru nutritiv, temperatur i stare fitosanitr) sunt controlai i dirijai de computer. Lucrrile manuale, inclusiv recoltarea se efectueaz cu ajutorul unor crucioare cu platform reglabil cu nlime, care se deplaseaz pe o cale de rulare confecionat din module de eav metalic. 9

Recoltarea, transportul, sortarea i ambalarea produciei care, n ciclul prelungit depete 500-550 t/ha.

BIBLIOGRAFIE

www.yuksek.ro www.fructexim.ro www.marcoser.ro/consultanta/tehnologii-moderne-de-cultura-a-legumelor www.facultate.regielive.ro www.agropataki.ro www.informaworld.com www.actahort.org Maria Apahidean, Silviu Apahidean, 2000, Legumicultur special volumul II. , Ed. Risoprint, Cluj Napoca. N. Stan, V. Popescu, S. Apahidean i colab, 2003, Tratat de legumicultur, Ed Cere, Bucureti. Conf. Dr. Dnu N. Mnuiu, 2008, Legumicultur general, Ed. AcademicPres, Cluj Napoca.

10