Вы находитесь на странице: 1из 6

Class Assignment (Batch 2013/14)

CHEMISTRY
1. 2.

Topic: Inorganic Chemistry

3.

4. 5. 6.

7.

8.

9.

10. 11.

12.

13. 14. 15.

The species that do not contain peroxide ions are: (A) PbO 2 (B) H 2 O 2 (C) SrO 2 (D) BaO 2 Out of LiH, MgH 2 and CuH: (A) all are ionic hydrides (B) LiH, MgH 2 are ionic and CuH is covalent (C) all are covalent (D) LiH is ionic, MgH 2 and CuH are intermediate The correct order of stability of hydrides of alkali metals is : (A) LiH > NaH > KH > RbH (B) NaH > KH > RbH > LiH (C) RbH > KH > NaH > LiH (D) LiH > RbH > KH > NaH The correct order of mobility of alkali metal ions in aqueous solution is : (A) K+ > Rb+ > Na+ > Li+ (B) Rb+ > K+ > Na+ > Li+ (C) Li+ > Na+ > K+ > Rb+ (D) Na+ > K+ > Rb+ > Li+ Which of the following has lowest thermal stability? (A) Li 2 CO 3 (B) Na 2 C O 3 (C) K 2 CO 3 (D) Rb 2 CO 3 Sodium has, as compared to potassium: (A) less electronegativity (B) more ionisation potential (C) larger atomic radius (D) lower melting point Thermal stability of hydrides of first group elements follows the order: (A) LiH > NaH > KH > RbH (B) LiH > KH > NaH > RbH (C) LiH > RbH > KH > NaH (D) LiH > KH > RbH > NaH Among LiCl, RbCl, BeCl 2 and MgCl 2 the compounds with greatest and least ionic character respectively are: (A) LiCl, RbCl (B) RbCl, BeCl2 (C) RbCl, MgCl 2 (D) MgCl2, BeCl 2 The stability of the following alkali metal chlorides follows the order : (A) LiCl > KCl > NaCl > CsCl (B) CsCl > KCl > NaCl > LiCl (C) NaCl > KCl > LiCl > CsCl (D) KCl > CsCl > NaCl > LiCl Which of the following has lowest melting point? (A) Li (B) N a (C) K (D) C s The solubility of alkali metal hydroxides follows the order: (A) LiOH < NaOH < KOH < RbOH < CsOH (B) LiOH > NaOH > KOH > RbOH > CsOH (C) LiOH > CsOH > RbOH < NaOH < KOH (D) None of these In the case of alkali metals, the covalent character decreases in the order: (A) MF > MCl > MBr > MI (B) MF > MCl > MI > MBr (C) MI > MBr > MCl > MF (D) MCl > MI > MBr > MF Which of the following oxides is not expected to react with sodium hydroxide? (A) C a O (B) SiO 2 (C) BeO (D) B 2 O 3 Which of the following elements has highest melting point? (A) Ba (B) Sr (C) C a (D) Be Which of the following alkaline earth metal ions has the highest ionic mobility in aqueous solution? (A) Be2+ (B) Mg 2+ (C) Ba2+ (D) Ca 2 +
1
2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.

www.vidyamandir.com

Class Assignment (Batch 2013/14)


CHEMISTRY
16.

Topic: Inorganic Chemistry

17.

18.

19.

20.

21. 22.

23. 24.

The following compounds have been arranged in order of their increasing thermal stabilities. Identif y the correct order: K2CO 3 (I), MgCO3 (II), CaCO3 (III), BeCO3 (IV) (A) I < II < III < IV (B) IV < II < III < I (C) IV < II < I < III (D) II < IV < III < I The order of increasing lattice energy of the following compounds is : (A) NaCl < CaO < NaBr < BaO (B) NaBr < NaCl < BaO < CaO (C) NaCl < NaBr < BaO < CaO (D) NaBr < NaCl < CaO < BaO Which of the following is different from other three oxides? (A) M gO (B) SnO (C) Z n O (D) PbO [Hint: MgO is basic while the other three are amphoteric.] The right order of the solubility of sulphates of alkaline earth metals is : (A) Be > Ca > Mg > Ba > Sr (B) Mg > Be > Ba > Ca > Sr (C) Be > Mg > Ca > Sr > Ba (D) Mg > Ca > Ba > Be > Sr Correct order of stability of group IIA metal carbonates is : (A) MgCO 3 > CaCO 3 > SrCO 3 > BaCO 3 (B) BaCO 3 > SrCO 3 > CaCO 3 > MgCO 3 (C) SrCO 3 > BaCO 3 > CaCO 3 > MgCO 3 (D) CaCO 3 > MgCO 3 > BaCO 3 > SrCO 3 Alumina is : (A) acidic (B) basic (C) neutral (D) amphoteric The liquefied metal expanding on solidfication is : (A) Al (B) G a (C) Z n (D) C u [Hint: Ga is a soft silvery white metal and is liquid at room temperature. When it solidfies, it expands by 3.1 per cent. Therefore, it should not be stored in glass or metal containers] Which among the following is a Lewis acid? (A) Na F (B) BF3 (C) NaCl (D) MgCl 2

Na[B(OH) ] B(OH)3 + NaOH 4


How can this reaction be made to proceed in forward direction? (A) Addition of cis-1,2-diol (B) Addition of borax (C) Addition of trans -1,2-diol (D) Addition of Na 2 HPO 4 Alum is : (A) double salt (B) mixed salt (C) normal salt (D) basic salt Which of the following is most acidic? (A) N a 2 O (B) M gO (C) Al 2 O 3 (D) C a O Thermite is a mixture of : (A) 3 parts of powdered aluminium and 1 part of ferric oxide (B) 1 part of powdered aluminium and 3 parts of ferric oxide (C) 1 part of powdered aluminium and 1 part of ferric oxide (D) 2 parts of powdered aluminium and 3 parts of ferric oxide The most covalent aluminium halide is : (A) AlF 3 (B) AlCl 3 (C) AlBr 3 (D) AlI 3

25. 26. 27.

28.

www.vidyamandir.com

2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.

Class Assignment (Batch 2013/14)


CHEMISTRY
29. 30. 31.

Topic: Inorganic Chemistry

32. 33.

34. 35. 36. 37. 38.

39.

40. 41. 42.

43. 44. 45.

In which of the following elements +1 oxidation state is more stable than +3? (A) B (B) Al (C) G a (D) Tl Inorganic graphite is : (A) B 3 N 3 H 6 (B) B 2 H 6 (C) BN (D) BF3 Boric acid is a very weak acid but in presence of certain organic compounds, it acts as a strong acid. Which one of the following organic compounds can affect such change? (A) Glycerol (B) Acetic acid (C) Ethyl alcohol (D) Ethylene Which of the following halides is least stable and has doubtful existence? (A) CI 4 (B) SnI 4 (C) GeI 4 (D) PbI 4 The stability of dihalides of Si, Ge, Sn and Pb increases steadily in the sequence: (A) PbX2 < SnX2 < GeX2 < SiX2 (B) GeX2 < SiX2 < SnX2 < PbX2 (C) SiX2 < GeX2 < PbX2 < SnX2 (D) SiX2 < GeX2 < SnX2 < PbX2 The hybird state of carbon atoms in C 60 molecule is : (A) sp (B) sp 3 (C) dsp 2 (D) sp 2 CC bond length is maximum in : (A) di amo nd (B) graphite (C) na phthale ne (D) fullerene A hydride of nitrogen which is acidic in nature: (A) N 3 H (B) N 2 H 4 (C) N H 3 (D) N 4 H 4 Which one of the following is the strongest base? (A) AsH 3 (B) SbH 3 (C) PH 3 (D) N H 3 PCl5 is kept in well stoppered bottles because : (A) It is highly volatile (B) It reacts readily with moisture (C) It reacts with oxygen (D) It is explosive Nitrogen molecule is chemically less active because of its : (A) small atomic energy (B) high dissociation energy (C) high electronegativity (D) stable electronic configuration The covalency of nitrogen in nitric acid is : (A) 0 (B) 3 (C) 4 (D) 5 When bismuth chloride is poured into a large volume of water, the white precipitate produced is : (A) Bi(OH) 3 (B) Bi 2 O 3 (C) Bi 2Cl 3 (D) BiOCl Which concentrated nitric acid is heated, it decomposes to give : (A) oxygen and nitrogen (B) nitric oxide (C) oxygen (D) nitrogen dioxide and oxygen Which of the following elements is metallic? (A) P (B) A s (C) Sb (D) Bi Which of the following fluorides does not exist? (A) NF 5 (B) PF 5 (C) AsF 5 (D) SbF5 Blasting of TNT is done by mixing: (A) NH 4 Cl (B) NH 4 N O 3 (C) NH 4 N O 2 (D) (NH 4 ) 2 SO 4
3
2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.

www.vidyamandir.com

Class Assignment (Batch 2013/14)


CHEMISTRY
46.

Topic: Inorganic Chemistry

47.

48.

49.

50. 51. 52. 53. 54. 55.

The basic character of the hydrides of Vth group elements decreases in the order: (A) NH3 > PH 3 > AsH3 > SbH3 (B) SbH3 > AsH3 > PH 3 > AsH 3 (C) SbH3 > PH 3 > AsH3 > NH 3 (D) SbH3 > PH 3 > AsH3 > NH 3 2 The electronic configuration of an element is 1s , 2s 2, 2p 6 , 3s 2 3p 3. What is the atomic number of the element which is just below the above element in the periodic table? (A) 33 (B) 34 (C) 36 (D) 49 Which of the following is the correct order of increasing enthalpy of vaporisation? (A) NH 3 < PH 3 < AsH 3 (B) AsH3 < PH 3 < NH 3 (C) PH 3 < AsH 3 < NH 3 (D) NH 3 < AsH 3 < PH 3 (E) AsH3 < NH 3 < PH 3 Bond angles of NH 3, PH 3, AsH 3 and SbH 3 are in the order: (A) PH3 > AsH3 > SbH3 > NH 3 (B) SbH3 > AsH3 > PH 3 > NH 3 (C) SbH3 > AsH3 > NH 3 > PH 3 (D) NH3 > PH 3 > AsH3 > SbH3 Which one of the following is not true peroxide? (A) PbO 2 (B) BaO 2 (C) N a 2 O 2 (D) H 2 O 2 There is non SS bond in:
(A) S 2O 2 4 2 (B) S 2O 5 2 (C) S 2O 3 2 (D) S 2O 7

Which of the following acts as pickling agent? (A) H N O 3 (B) H 2 SO 4 (C) HCl Which of the following bonds has the highest energy? (A) SeSe (B) TeTe (C) SS Which of the followind does not have SS linkage?
2 (A) S 2 O 8 2 (B) S 2 O 6 2 (C) S 2 O 5

(D) H N O 2 (D) OO
2 (D) S 2 O 3

56. 57.

The geometry of H 2S and its dipole moment are: (A) angular and non-zero (B) angular and zero (C) linear and zero (D) linear and non-zero The number of SS bonds in sulphur trioxide trimer S 3O9 is: (A) three (B) t w o (C) one (D) zero Which of the following has bondings? (A) N O 3
(B) SO 2 3 (C) BO 3 3 (D) CO 2 3

58. 59. 60.

61.

The correct order of OO bond length in O 2, H2O2 and O 3 is : (A) O3 > H2O2 > O 2 (B) O2 > H2O2 > O 3 (C) O2 > O3 > H2O 2 (D) H2O2 > O3 > O 2 The number of sigma and pi bonds in peroxydisulphuric acid are, respectively: (A) 9 and 4 (B) 11 and 4 (C) 4 and 8 (D) 4 and 9 Which of the following pairs is not correctly matched? (A) A halogen which is liquid at room temperature-Bromine (B) The most electronegative element-Fluorine (C) The most reactive halogen-Fluorine (D) The stongest oxidising agent-Iodine Among the halogens, the one which is oxidised by nitric acid is : (A) fluorine (B) chlorine (C) bromine (D) iodine
4
2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.

www.vidyamandir.com

Class Assignment (Batch 2013/14)


CHEMISTRY
62.

Topic: Inorganic Chemistry

63. 64.

65. 66.

The following acids have been arranged in order of decreasing acid strength. Identify the correct order: ClOH (I), BrOH (II), IOH (III) (A) I > II > III (B) II > I > III (C) III > II > I (D) I > III > II The acid employed for etching of glass is : (A) H 2 SO 4 (B) HClO 4 (C) HF (D) aqua-regia Order of boiling point is : (A) HF > HI > HBr > HCl (B) HF > HBr > HI > HCl (C) HCl > HBr > HI > HF (D) HCl > HI > HBr > HF When thiosulphate ion is oxidised by iodine, the new product formed is :
(A) SO 2 3 (B) SO 2 4 2 (C) S 4 O 6 2 (D) S 2O 6

Which of the following is a pseudohalogen? (A) IF 7 (B) (CN) 2 (C) ICl 2 (B) trigonal bipyramid (D) tetrahedral (C) H 2 S (D) PH 3 halides (HX) is: (B) HF > HCl > HBr > HI (D) HI > HCl > HF > HBr (B) HClO 4 < HClO 3 < HClO 2 < HClO (D) HClO 4 < HClO 2 < HClO 3 < HClO (C) Xe (C) XeO 4 (D) K r (D) XeF6 (D) I 3 The structure of ClF3 is : (A) pentagonal bipyramid (C) octahedral Which of the following is the strongest acid? (A) HBr (B) HF The correct order of thermal stability of hydrogen (A) HI > HBr > HCl > HF (C) HCl > HF > HBr > HF The set with correct order of acidity is : (A) HClO < HClO 2 < HClO 3 < HClO 4 (C) HClO < HClO 4 < HClO 3 < HClO 2 Which is the most easily liquefiable rare gas? (A) A r (B) N e (A) XeF4 (B) XeO 3
2

67.

68. 69.

70.

71. 72.

The compound in which the number of d -p bonds are equal to those present in Cl : 4 The formation of 2 O [PtF6 ] is the basis for the formation of xenon fluorides. This is because:

73.

(A) O 2 and Xe have comparable sizes (B) Both O 2 and Xe are gasesd (C) O 2 and Xe have comparable ionisation energies (D) Both (A) and (C) *74. Stability of monovalent and trivalent cations of Ga, In, Tl lie in following sequence: (A) Ga3+ < In3+ < Ti3+ (B) Ga3+ > In3+ > Ti3+ (C) Ti3+ > In3+ > Ga3+ (D) Ti3+ < In3+ < Ga3+ *75. Which of the following oxides are basic? (A) B 2 O 3 (B) Tl 2 O (C) In 2 O 3 (D) Al 2 O 3

www.vidyamandir.com

2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.

Class Assignment (Batch 2013/14)


CHEMISTRY
ANSWERS KEY

Topic: Inorganic Chemistry

1. (A) 6. (B) 11. (A) 16. (B) 21. (D) 26. (C) 31. (A) 36. (A) 41. (D) 46. (A) 51. (D) 56. (D) 61. (D) 66. (B) 71. (C)

2. (D) 7. (A) 12. (C) 17. (B) 22. (B) 27. (B) 32. (D) 37. (D) 42. (D) 47. (A) 52. (B) 57. (B) 62. (A) 67. (B) 72. (C)

3. (A) 8. (B) 13. (A) 18. (A) 23. (B) 28. (D) 33. (D) 38. (B) 43. (D) 48. (C) 53. (C) 58. (D) 63. (C) 68. (A) 73. (D)

4. (B) 9. (D) 14. (D) 19. (C) 24. (A) 29. (D) 34. (D) 39. (B) 44. (A) 49. (D) 54. (A) 59. (B) 64. (A) 69. (B) 74. (B,C)

5. (A) 10. (D) 15. (C) 20. (B) 25. (A) 30. (C) 35. (A) 40. (C) 45. (B) 50. (A) 55. (A) 60. (D) 65. (C) 70. (A) 75. (B,C)

www.vidyamandir.com

2012 vidyamandir Classes Pvt. Ltd.