You are on page 1of 4

Phng GD Qun Tn Ph Trng THCS ng Khi

THI TUYN SINH TH LP 10 ( NH : 2007-2008 )


THI GIAN LM BI : 60 pht

(1 3) Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others : 1. A. prevent B. preparation C. predict D. prepare 2. A. stopped B. looked C. laughed D. changed 3. A. please B. increase C. disease D. surprise (4 5) Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of the others : 4. A. necessary B. television C. necessity D. temperature 5. A. access B. persuade C. income D. teenager (6 22) Choose the word or phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence : 6. ______ Christmas Eve, people often have parties late at midnight. A. In B. On C. At D. From 7. We havent seen each other ______ last January. A. for B. on C. since D. in 8. I wrote her lots of letters but she never responded ______ my letters. A. with B. for C. to D. about 9. His illness prevents him _______________ coming to the party A. with B. of C. for D. from 10. What do you use the Internet ________? a. to b. with c. of d. for 11. That is true story, ______ ? A. isnt it B. isnt that C. is it D. is that 12. The ______ tell us what is happening in our city ,in our country , and in the world. A. communication B. advertisements C. media D. forecasts 13. ______ your present, I can wake up on time. A. Thanks to B. Thanks for C. Thanks D. Thanking 14. He refused ______ me an answer to my question. A. give B. giving C. to give D. having given 15. There you are! I ___________ for you for two hours. A. am waiting B. wait C. waited D. have been waiting 16. Jane stopped the car _____ a newspaper. A. buying B. to buy C. buy D. bought 17. _ ________________________ _ Thats a good idea ! Lets do that A. How can we recycle bottles and cans ? B. Would you mind recycling bottles and cans ? C. Why dont we recycle bottles and cans ? D. I think only the factory can recycle bottles and cans 18.________ Nam was a vegetarian, he avoided eating meat. A. Since B. Because C. As D. All are correct 19. She wondered _______her only son was then. A. when B. whether C. if D. where 20. The arrested man ________ robbing the bank, so the police are calling for more witnesses. A. denied B. agreed C. disagreed D. refused 21. Do you like the language center _________ in the Womens Magazine?. A. advertiser B. advertised C. advertising D. advertisement 22. They ___________ me if I could speak English. A. told B. said C. talked D. asked ( 23 30 ) Choose the word or phrase ( A, B ,C or D ) that best fits the blank space in the following passage : The computer is undoubtedly one of the most (23)_______ and important inventions of the twentieth century. Boring or time-consuming jobs which, in the past, would have been (24)_______ by hundreds of workers can now be done by one small computer. However, the (25)_______ of the computer has not been entirely problem-free. Many people feel that we already too dependent on computers. They think that computers themselves are becoming too powerful, and that people are no longer (26)________ control of them. One of the problems with a computer is that, like any other machines, it can break down. If a computer is (27)_______ , then the information it is storing can be lost. If a computer program has an error in it, the computers calculations can be seriously (28)_______ . The other problem with computers is security. Although computer systems are carefully (29)__________to prevent unauthorized people using them, computer crimes do happen. Illegal computer users, known as hackers, have found

ways to gain access to company, and even governmental, computer systems. Hackers can cause (30)________by making unauthorized changes to a systems or stealing confidential information. They can even steal money by transferring it from one bank account to another. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. A. shocking A. put out A. usage A. in A. changed A. infected A. invented A. destruction B. amazing B. carried out B. recommendation B. on B. broken B. affected B. thought B. destroy C. shocked C. run out C. use C. at C. contaminated C. offended C. designed C. destructive D. amazed D. taken out D. operation D. over D. damaged D. broken D. considered D. destructively

(31 34) Choose the underlined word or phrase (A, B, C or D) that needs correcting : 31. Millions of people are involved in environmental campaigns over the world. A B C D 32. If you work hard , you would be successful in anything that you do. A B C D 33. There was an interesting news on the radio about the earthquake in Japan. A B C D 34. He suggests that we are here at seven oclock sharp A B C D (35 38) Use the correct form of the word given in each sentence : 35. Nowadays , the Internet is _____________ used . We can see many products advertised on it . ( commerce ) 36. Research has shown that the most efficient form of ______________ is on television . ( advertise ) 37. In order to keep our environment _______________ , we shouldnt drop litter in public places. ( pollute ) 38. ______________ are interested in the protection of the environment . ( conserve ) (39 42) Read the passage and then decide whether the statements that follow are True or False. Write True or False in your answer sheet: Nowadays , the environmentalists are so worried about environmental problems that can directly affect peoples life . Among the problems mentioned everyday on mass media , air pollution and water pollution are considered the most serious ones. There are many factors that cause the pollution of the air : chemicals from burned fuels, smoke from automobiles, and acid rain from chemical transformation. Smoke can cause serious health problems while acid rain is responsible for the destruction of many forest ecosystems. Raw sewage, garbage, and oil contribute to the pollution of water. When water is polluted, it causes a lot of waterborne diseases and threatens marine wildlife. About 1.5 billion people around the world lack safe drinking water and every year, 5 million people die from diseases. 39. According to the environmentalists, air pollution and water pollution are the two most serious environmental problems. 40. According to the author , acid rain causes health problem. 41. Raw sewage, garbage and gas are the factors that cause water pollution. 42. When water is polluted, not only do people lack safe drinking water and a lot of people die from waterborne diseases but also marine wildlife is threatened (43 46) Rewrite the sentences so that they are nearest in meaning to the sentence printed before them : 43. He actively participated in the fight against air pollution . He was an _________________________________________________ 44. Working too much will make you tired If you _____________________________________________________ 45. Do you remember me ? said the girl to the boy . The girl wanted to know ______________________________________ 46. Because I am sick , I dont want to go out Because of ________________________________________________

THE END OF THE TEST

KEY 1. B 2. D 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. B C D D A B D B B C A D B C A D B B 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. B commercially advertising unpolluted Conservationists T F F T active participant in the fight against air pollution 44. If you work too much , you will get / feel / be tired 45. if/whether the boy /he remembered her 46. my sickness , I dont want to go out

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

B C B B C C D D A C A C D