You are on page 1of 72

U ver ate tefan cel Mare, Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentar, specializarea: Controlul i Expertiza Produselor Alimentare.

ni sit a

STUDENT: Bratu Camelia Anul IV Grupa 2 C NDRUMTOR: s.l. dr. Rusu Micsunica

- Referat Ambalaje i design- Materiale plastice

elastic, neajungnd niciodat la starea plastic, fiin n general nepractice pentru ambalaje.

1. MATERIALE PLASTICE

1.3. Puncte de transformare Temperatura de ngheare - este temperatura la care toate moleculele 1.1. Istoric

substanei au trecut la starea total imobilitate adic masa de polimer Materialele plastice suntde relativ noi. Majoritatea materialelor plasticeai trecut la starea solid. tehnologiile de obinere a acestora au fost dezvoltate n jurul anilor 1930 de - temperatura la care moleculele sunt n 1950.Temperatura Sunt sintetice inmuiere se obin n industria petrochimic. micare, adic masa de polimer este n stare fluid. 1.2. Clasificare.

1.4. Aditivi plastice sunt substane chimice polimerice formate din Materiale

Pentru a putea modela masa de polimer este necesar s se ncorporeze macromolecule de provenien natural sau obinute pe cale artificial, prin n aceasta o serie de materiale de adaos, numite aditivi, care i mbuntesc sintez, din petrol, crbune, gaze naturale. calitatea. Adugarea de aditivi urmrete creterea rezistenei la viitoarele Caracteristic pentru aceste materiale este ca ele se nmoaie progresiv, nu n condiii de utilizare (stabilizatori, antioxidani) sau o mbuntire solicitri n toat masa, sub influena cldurii. Rezult c nu au un punct de topire fix, a condiiilor de prelucrare (plastifiani, lubrifiani) proprietate ce face posibil modelarea maselor plastice la anumite temperaturi a. Plastifianii. Sunt substane lichide sau solide cu puncte de topire sau i presiuni. de volatilitate foarte carela adugate polimerilor le micoreaz Dup modul desczute, comportare temperatur materialele plastice se mpart de solidificare i de curgere. temperatura n: Prin introducerea plastifianilor se urmrete: - termoplaste - substane polimerice amorfe sau parial cristaline; se pot - mbuntirea condiiilor de prelucrare prin micorarea prelucra la cald; sufer modificri fizice reversibile; dup rcire i pstreaz viscozitii forma cpzat la materialului; cald. temperaturii masei de polimer ce se - coborrea termorigide (termoreactive, duroplaste) - substane amorfe; pot fi prelucreaz temperatura deprin degradare a cnd capt forma modelate o singursub dat, nmuindu-se nclzire, acestora; - schimbarea proprietilor tehnologice ale produsului finit definitiv; solidificarea este ireversibil, deoarece la cald are loc o transformare ce rezult dup flexibilitate, alungire chimic cu formare de prelucrare: structur tridimensional. rezisten la oc amorfe i frig; de tipul cauciucului; dac li se - specific, termoelastice - substane Au cldur loc i modificri nedorite, cum fi: tranfer din exterior ele trec dinar starea consistent elastic n starea slab

- creterea concentraiei de plastifiani determin scderea rezistenei mecanice; - scade modulul de elasticitate; - scad proprietile dielectrice. Plastifianii se adaug n proporie de 10 - 20% la masa de polimer sub form de ftalai, fosfai poliesteri, etc. b. Stabilizatorii. Sunt substane chimice care adugate la masa polimerului n cantiti mici (max 5%) au rolul de a atenua sau elimina reaciile ce cauzeaz degradarea acestuia. Degradarea polimerilor se manifest prin schimbarea culorii, opacizare, schimbarea aspectului exterior i micorarea proprietilor fizico-mecanice. c. Antioxidanii. Sunt substane chimice ce se adaug polimerilor pentru a combate degradarea datorat oxigenului. Coninutul de antioxidani nu trebuie s depeasc 0,1 - 0,2 % din masa polimerului. d. Coloranii. Substane chimice care se adaug la masa de polimer n proporie de 0,5 - 1% pentru a le da culoarea dorit i pentru a oferi ambalajului proprietile unei bariere pentru razele ultraviolete. Se comport similar cu antioxidanii. Sunt n majoritatea cazurilor sub form de pigmeni organici sau anorganici (oxid de titan, de fier, cadmiu sau crom i negru de fum). e. Materiale de umplutur i ranforsare. Substane sau amestecuri de natur mineral, vegetal sau organic (caolin, azbest, mic, cuar, talc, ardezie, fulgi de celuloz, fibre vegetale, fin de lemn, fibre de sticl etc.) ce au rol de ntrire a masei plastice creia i se adaug. Coninutul de materiale de acest tip variaz de la 0 - 60%. f. Lubrifianii. Uureaz prelucrarea materialelor plastice prin calandrare, extrudere, injectare. Pot fi lubrifiani interni sau externi. Lubrifianii interni, amestecai cu materialul plastic, mbuntesc curgerea acestuia n timpul prelucrrii, micornd frecarea cu suprafeele metalice cu care aceasta

vine n contact. Dintre lubrifianii interni cei mai folosii sunt: acidul stearic, stearaii de Mg, Al, Cu, Zn, Ca, poliglicolii ceroi, grsimile, uleiurile, parafina i uleiul de parafin. Lubrifianii externi numii i ageni de demulare, se aplic pe suprafeele metalice pentru a uura desprinderea materialului plastic. Cei mai folosii sunt stearaii, siliconii i cerurile. g. Ageni de odorizare. Corecteaz mirosurile neplcute dezvoltate de unele materiale plastice datorit compoziiei chimice, a materialelor de adaos, a unor procese de oxidare, a descompunerii peroxizilor sau a atacului microorganismelor. Se introduc n masa polimerului n concentraie de 0,02 0,2 %.

1.5. Tipuri de materiale plastice folosite n industria ambalajelor.

1.5.1. Polietilena PE Este un polimer termoplast obinut prin polimerizarea etilenei la presiuni mici, mijlocii sau mari, cu utilizarea oxigenului ca iniiator. Se prezint sub form solid (granule sau pulberi) translucid pentru formare sau lichidviscoas pentru lubrefiere. Formula chimic a polietilenei este:
H H H H H

Dintre materialele plastice, PE este materialul cel mai utilizat n domeniul ambalajelor avnd i un pre sczut. Foliile de PE vezi tabelul de mai jos se clasific dup urmtoarele forme de livrare: folie plat FF, preprelucrat pe o parte V, preprelucrat pe ambele

pri VV, semicilindric HS, tub pliat S, tub pliat cu o singur sudur lateral ST, tub cu dou suduri laterale SMS. Din cauza structurii moleculare nepolare suprafeele PE nu pot fi imprimate astfel nct scrisul s nu se tearg, i nici lipite. Prin preprelucrarea suprafeelelor se formeaz grupe de atomi polare n moleculele de PE i astfel se obin condiii de imprimabilitate. O msur a imprimabilitii este tensiunea la suprafaa PE. Preprelucrarea suprafeelor se face prin oxidare, tratamente termice etc. Polietilena astfel tratat este: - imprimabil - trebuie s fie prelucrat maximum n 6 luni; - sudabil prin lipire cu adezivi - pot fi lipite cu adezivi de dispersie pe baz de PVAC sau poliacrilat. Exist trei tipuri de PE, n funcie de tipul de polimerizare:

- polietilena de mare densitate -obinut la presiuni mici 8-10 at; - polietilena de densitate medie -obinut la presiuni de 35-50 at; - polietilena de mic densitate - la presiuni de 1000-2000 at.

PE este un material plastic cu tueu gras, flexibil, inodor, insipid i netoxic, care la 300oC se descompune aproape 100%, la 115oC se inmoaie, plastifiindu-se, iar la 25oC devine casant.

Principalele domenii de aplicaie: - folii de strngere, contractibile i ambalaje diverse precum ar fi pungi, cti, saci, plase, plicuri; - ambalaje rigide precum sticle, canistre, lzi, butoaie i auxiliare cum sunt capacele; - folii imprimate sub form de rol pentru prelucrarea lor pe maini de ambalat;

- materiale sintetice spongioase sub form de folii folosite ca absorbente de oc; - ca material de acoperire pentru alte suporturi (sticl de exemplu). 1. Polietilena de mic densitate - dintre materialele plastice are cea mai larg utilizare n industria ambalajelor datorit versatilitii sale. Poate fi extrudat n folii i filme, suflat sub form de butelii, injectat n matrie, extrudat ca material de acoperire pentru hrtie, folii de aluminiu sau filme de celuloz. Proprietile polietilenei de mic densitate sunt: - suplee i transparen mai bune dect ale PE de mare densitate; - rezisten mic la uleiuri i grsimi; - rezisten la ocuri; - stabilitate chimic mare; - impermeabilitate la ap; - permeabilitate la gaze i la oxigen; - sensibilitate la contracie; - sensibilitate la razele ultraviolete; - ardere uoar; - retracie puternic la mulare. Poate fi folosit la produse alimentare ce se altereaz sub influena oxigenului, dar numai pentru ambalarea lor de scurt durat datorit permeabilitii la oxigen. Se utilizeaz filme perforate pentru ambalarea legumelor i a fructelor. Prin injectare sau presare se obin dopuri pentru inchiderea buteliilor.

2. Polietilena de nalt densitate - are i ea o serie de proprieti dintre care se remarc urmtoarele: - are punctul de nmuiere mai ridicat dect PE de mic densitate i este mai dur;

- rezisten mecanic mare; - foarte stabil fa de agenii chimici (la 60oC nu este solubil aproape n nici o substan chimic, iar la 25 oC nu mai este atacat de nici una din substanele puternic oxidante); - impenetrabil pentru majoritatea gazelor; - permeabilitate redus la ap i vapori de ap, uleiuri i grsimi; - sensibilitate redus la fisurare sub contracie; - inflamabil; - mbtrnete uor, mai ales la expunere la soare; - se imprim bine.

3. Polietilena de medie densitate - se folosete mai rar, cnd filmele n care se face ambalarea trebuie s fie mai rigide. Are proprieti de termosudare i optice corespunztoare.

4. Polietilena expandat - se folosete n industria ambalajelor n special ca material de umplere antioc. Principalele proprieti ale PE expandate sunt: - adsorbie foarte bun de energie (oc); - stabilitate chimic; - flexibilitate ntr-un interval mare de temperatur; - rezisten mare la ap i vapori de ap; - greutate specific foarte mic; - inodor i netoxic; - uor de produs.

5. Polietilena tereftalat PET - are o bun rezisten mecanic i un punct de inmuiere ridicat. PET este un important material de ambalare pe piaa

buturilor rcoritoare i a apei mbuteliate dar i a produselor din carne, a sosurilor pentru salate. Din PET se confecioneaz ambalaje de diferite forme: butelii, borcane, cutii, doze, flacoane, canistre, bidoane, lzi, saci, pungi, folii contractibile i termosudabile, prin toate procedeele de formare, fiind n prezent unul din materialele cele mai prezente pe piaa de ambalaje pentru buturi carbogazoase. Formula chimic a PET-ului este:

CH2

CH2

CH2

CH2

OH

1.5.2. Policrolura de vinil PVC

Se obine prin polimerizarea clorurii de vinil sub aciunea cldurii i n prezena unor catalizatori. Se produce sub form de granule, praf sau emulsii i este de dou tipuri: - PVC dur, un polimer rigid, de mare duritate, care pentru a putea fi prelucrat trebuie tratat cu aditivi care s-i reduc duritatea; este imflamabil i arde cu o flacr verzuie, se descompune chimic, are un miros neptor de acid clorhidric; - PVC moale, plastifiat, dac este tratat cu plastifiani de nmuiere; n funcie de coninutul de plastifiant arde singur, cu un miros de acid clorhidric amestecat cu mirosul de plastifiant. Formula chimic a policlorurii de vinil este:

Cl H C C H H

Cl H C C H H

Cl H C C H H

Este utilizat n domeniul ambalajelor, datorit proprietilor sale: - se poate prelucra prin injectare, extrudare, presare suflare i termoformare; - rezist foarte bine solicitrilor mecanice, fiind superioar din acest punct de vedere polietilenei; - se sudeaz termic, cu ultrasunete i electric, att cu cureni de mic frecven ct i cu cei de nalt frecven; - rezist chimic la acizi, baze i alcooli i la numeroi solveni organici; are o rezisten deosebit la grsimi i uleiuri, fiind folosit la confecionarea buteliilor pentru ulei. - este atacat de hidrocarburile aromatice i de mediile puternic oxidante; - are permeabilitate foarte sczut pentru gaze i arome; - nu este alterat de ap sau de vapori de ap; - n contact direct cu produsul alimentar nu l influeneaz; - rezist la temperaturi joase pn la - 40oC i la temperaturi de pn la 60oC; - este netoxic, incolor, insipid i inodor; - are o mare stabilitate chimic i dimensional; - se poate obine n stare transparent sau opac, dar poate fi i colorat; - se comport bine la scriere, acceptnd orice fel de

cerneal, fr a fi atacat. Dintre dezavantaje cele mai mari sunt: - densitate relativ ridicat; - este casant i fragil la temperaturi sczute; - necesit stabilizatori termici pentru a evita mbtrnirea; - este dificil de injectat; - poate degaja vapori de clor n timpul descompunerii.

n industria alimentar PVC-ul se folosete sub form de pahare i cupe pentru margarin, unt, brnz i alte produse lactate, flacoane, butelii, bidoane de mare transparen pentru ulei comestibil, oet, siropuri, sucuri de fructe, ape minerale i n proporie mai mic a vinului i a berii, cofraje pentru legume, fructe sau ou. Are marea calitate de a se nchide ermetic, putndu-se utiliza cu succes capacele din PVC. Foliile din PVC se utilizeaz la ambalarea crnii de pasre, a brnzeturilor, a mezelurilor, a legumelor i a fructelor. Se pot fabrica folii pentru ambalaje interioare, pentru saci, folii contractibile din PVC-moale pentru huse, folii extensibile pentru ambalaje de transport.
1.5.3. Policlorur de viniliden PVDC

Este o hidrocarbur policlorurat alifatic asemntoare cu PVC i n tehnica ambalrii se folosete cu preponderen ca copolimer cu PVC-ul, care poate fi att fabricat n emulsie sau n suspensie, coninnd, ca i PVC-ul plastifiani. Este deosebit de rezistent la grsime i mirosuri, fiind chimic inert. Formula chimic a policlorurii de viniliden este:

Cl H C C Cl H

Cl H C C H H

Cl H C C Cl H

Arde n flacr, miroase neptor de acid clorhidric, este solubil n aceton i etilacetat. Sub form e dispersii se folosete la acoperiri pentru hrtie, carton, celuloz, PE, PP, PC; materialele complexe obinute se preteaz foarte bine la fabricarea de ambalaje rezistente la mirosuri externe, sudabile la 120oC.
1.5.4. Polivinilacetat PVAC

Este ca polimer de emulsie al vinil acetatului un ester al polivinilalcoolului. Din cauza temperaturii sczute de nmuiere 50-60 oC PVAC se folosete preponderent la acoperirea hrtiei, cartonului din dispersii apoase. Dispersiile de PVAC au un caracter slab acid (pH=3-6). Emolienii coninui (dibutilftalat) asigur o pelicul elastic de acoperire. Aceast pelicul este strlucitoare, foarte transparent, rezistent n timp, i rezist la mirosuri, abur, ulei i oxigen. Formula chimic a polivinilacetatului este:

CH O

CH2

CH O

CH2

CH O

CH2

CH3

CH3

CH3

Pelicula arde, se topete, picur, stropii nu ard, are o flacr albastr cu vrf galben. Se folosete ca materiale acoperire pentru hrtie, carton, mucava, pentru fabricarea de doze, glei, bobine.

1.5.5. Polistirenul sau polistirolul PS

Se obine prin polimerizarea stirenului, polimerizare ce poate fi accelerat de cldur, lumin i catalizatori. Se topete foarte uor, arde cu o flacr galben luminoas i degaj un fum gros cu miros specific dulceag, solubil n benzen, aceton, butilacetat i etilacetat. Formula chimic a polistirenului este:
CH CH2 CH CH2 CH CH2

Proprieti: - trece n stare lichid la 95 - 120oC, viscozitatea scznd foarte mult cu temperatura. Se prelucreaz foarte uor prin injectare, extrudare, termoformare; - rezist foarte bine la aciunea luminii, putnd fi utilizat timp ndelungat fr s se nglbeneasc;

- rezist la acizi, baze i uleiuri; este insolubil n hidrocarburi alifatice i n alcooli slabi; - hidrocarburile aromatice, clorurate, alcooli concentrai, eterii i cetonele l pot distruge; - este netoxic, insipid, inodor, insolubil i inactiv fa de lichide i produse alimentare; - are slabe proprieti de barier pentru gaze i umezeal; - este fragil; - are o foarte bun stabilitate dimensional datorit rigiditii sale. Pentru a diminua unele proprieti, cum ar fi fragilitatea, punctul sczut de nmuiere i rezistana slab la hidrocarburi au fost realizate o serie de PS ameliorat: - polistiren reziatent la oc - obinut prin amestecul mecanic sau chimic cu un cauciuc sintetic, stiren-butadien sau polibutadien. Din el se realizeaz prin extrudare, injectare sau termoformare obiecte cu o suprafa cu un luciu metalic frumos, netransparente. - polistiren ranforsat - obinut cu fibre de sticl i ali ageni de ranforsare, cnd devine la fel de rezistent ca i unele metale uoare cum ar fi Al, Zn etc.; - polistirenul rezistent la cldur - obinut prin modificarea procesului de polimerizare, prin copolimerizare, fapt ce duce la creterea punctului de nmuiere; - polistirenul expandat PSE - care este un produs granulat, cu granule foarte fine cu proprietatea de a-i mri volumul sub aciunea aburului saturant uscat sau a aerului cald, totodat schimbndu-i proprietile mecanice. La temperaturi de peste 90oC granulele din PSE se nmoaie i se umfl mrindui volumul de zeci de ori. Introduse n matriele montate pe prese i supuse nc o

dat aciunii vaporilor de ap expandeaz total i se sudeaz ntre ele, obiectul rezultat avnd forma matriei. Cele mai importante proprieti ale PSE sunt: - izolare termic excelent, datorit aerului imobilizat ntre i n interiorul bilelor; - bun rezisten la umiditate; - capacitate de amortizare a ocurilor; - rezisten la majoritatea agenilor chimici; - netoxic, insipid i inodor; - are o greutate specific foarte mic.

Se utilizeaz la confecionarea ambalajelor pentru legume i fructe, pete proaspt, ngheat. Ambalajele se prezint sub form de lzi, cutii, alveole, ambalaje compartimentate, cu sau fr capac. Datorit uurinei de formare, din PS se pot confeciona ambalaje din cele mai diferite forme. Se pot realiza de asemenea filme i folii din PS, ce se pot ambutisa sau termoforma uor. Prin termoformare se obin ambalaje cu pereii subiri utilizate la prezentarea produselor (creme, ciocolat, biscuii, fursecuri, gemuri i dulceuri).

1.5.6. Polipropilena PP

Se obine prin polimerizarea propilenei n prezena unor catalizatori. Polimerul se prezint sub form de pulbere incolor i inodor. Pentru ambalaje rigide se folosete doar PP izotactic, cea atactic i cea sindiotactic nu sunt luate n considerare. Fiecare PP tehnic conine ns pe lng forma izotactic i PP atactic ntr-o cantitate mic. Grupele metil din PP izotactic aflate lateral pe lanul atomilor de carbon, nu sunt dispuse n acelai plan din motive

spaiale. Ele sunt fixate elicoidal n jurul axei principale a moleculei de PP. Pasul elicoidei este de 3 uniti de lungime ale unui monomer. Aceast regularitate este cauza cristalinitii mari a PP. PP industrial are o cristalinitate de 60%. Prin extragerea coninutului atactic cristalinitatea poate fi mrit pn la 90%. Formula chimic a polipropilenei este:
CH3 H C C H H H H CH3 H C C H H CH3 H C C

PP are un tueu ceros, mai rigid dect PE, acelai comportament la flacr i fumul miroase uor dulceag. Are proprieti chimico-mecanice foarte bune, fapt ce o duce naintea PE: - stabilitate dimensional excelent; - caracteristici mecanice bune; rezisten la traciune; - claritate, luciu i rezistena la radiaii ultraviolete sunt mai mici ca la PE; - rezisten la ocuri mecanice i termice la abraziune i ptare; - stabilitate mare la umiditate, se prefer de multe ori pentru ambalarea lichidelor; - rezist excelent la grsimi i uleiuri; - are o bun rezisten chimic; - este mai vulnerabil la ageni oxidani; - este mai puin permeabil al gaze i la vapori de ap dect PE; - este impermeabil la mirosuri; - este rezistent la fisurare;

- n general se utilizeaz fr plastifiani; - arde relativ uor, dar prin adugare de ignifugani i se sporete rezistena la flacr; - are greutate specific mic; - nu este toxic; - se sudeaz bine, mai puin prin procedee termice. Una din proprietile recunoscute ale PP este rezistena la ndoire. Prin injectare se pot realiza articulaii care rezist la un mare numr de ndoiri, aceast prorietate fiind folosit la realizarea capacelor unite cu corpul ambalajului. Dei PP este un polimer rigid este mai elastic dect PS, i aceast proprietate se folosete la nchideri prin nurubare. Se formeaz pe suprafaa interioar a capacului o diafragm subire secionat sau o nervur ce apas pe buza buteliei. PP este folosit la realizarea de: - folii de strngere, contractibile, pungi, plicuri, huse; - cutii, butelii, tuburi, lzi pentru panificaie etc. - folii imprimate sub form role pentru mainile de ambalat.
1.5.7. Celofanul

Polimerii

celulozici sunt materiale termoplastice obinute prin

substituirea grupelor hidroxid din molecula celulozei cu diferite grupe chimice. Celofanul se obine prin tratarea celulozei cu o soluie de sod caustic i sulfur de carbon. Este utilizat sub form de folii sau filme cu grosimi de 0,02 - 0,16 mm, cu un grad malt de transparen i uor de imprimat. Sub aciunea cldurii pierde progresiv umiditate i devine casant. Prezint o permeabilitate redus la gaze i arome i este impermeabil la grsimi i uleiuri vegetale. Datorit instabilitii fa de ap devine permeabil la vapori de ap, de alcool, la acidul

acetic i hidrogenul sulfurat. Se poate obine o mbuntire a calitilor sale prin lcuire sau asociere cu filme din polimeri sintetici. Materialul rezultat este termosudabil i are o impermeabilitate mai mare, acest sortiment fiind cunoscut sub numele de celofan Vaterfest. n general, celofanul, se folosete la confecionarea pungilor, la acoperirea ambalajelor de hrtie i carton pentru aspect. Se pot ambala legume i fructe deshidratate, produse de panificaie i patiserie, dulciuri sau chiar produse congelate.

1.5.8. Acetatul de celuloz

Se obine n urma reaciei acidului acetic cu celuloza n prezena acidului sulfuric. Acetatul de celuloz are urmtoarea formul chimic:
H O OH H H HO CH2-OCOCH3 OCOCH3 H O H CH2-OCOCH3 H OH H H H OCOCH3 O H OH H H HO CH2-OCOCH3 OCOCH3 H O H CH2-OCOCH3 H OH H H H OCOCH3 O H OH H H HO CH2-OCOCH3 OCOCH3 H O

Are urmtoarele proprieti: - este insolubil n ap; - este sensibil la umezeal, alterndu-i-se proprietile; - rezistena mecanic apropiat de PP; - sensibil la cetone, esteri i alcooli; - este atacat de hidrocarburile aromatice, dar nu i de uleiuri minerale i vegetale; - este stabil la cldur; - nu arde repede; - se poate colora.

Acetatul de celuloz se prelucreaz prin extrudare, injectare, turnare i termovacuumare. Este folosit mai ales n asociere cu ambalaje de carton, pentru vizualizarea produsului.

1.5.9. Poliamidele PA

Se obin prin condensarea aminoacizilor. n general sunt rigide, au o bun rezisten la rupere, traciune, ntindere i frecare. Au punctul de nmuiere ridicat. Rezist la sterilizare cu abur pn la 140oC i la cldur uscat pn la temperaturi ridicate. La temperaturi sczute i pstreaz elasticitatea. PA sunt uor higroscopice, dar prin uscare se pot regenera. Cu toate c au o mare permeabilitate la vaporii de ap, nu sunt permeabile la gaze, de aceea sunt folosite la ambalarea sub vid. Sunt rezistente la baze, la solveni organici, uleiuri i grsimi.

Tipuri de poliamide: Denumirea Poliamida 6 Poliamida 11 Poliamida 12 Poliamida 6.6 Poliamida 6.10 Poliamida 7.9 Componente "-caprolactam acid aminoundecan laurinlactam hexametilendiamina, acid adipic hexametilendiamin, acid sebacic acid perlarglactam

Grupele amidice sunt hidrofile. Cu ct este mai mare proporia acestor grupe n molecule cu att mai hidrofil i mai rezistent este PA. Se recomand depozitarea produselor din PA n ncperi cu o umiditate relativ de 40-50%. n tehnica ambalrii se folosete n principal PA 6 sub form de folie. Aceste folii sunt neorientate, rezistente la traciune, la frecare, zgriere i la ndoiri repetate. Ele sunt transparente (stratul alb de caprolactam poate fi ndeprtat cu ap sau mecanic), sterilizabile (pot fi supuse unui tratament termic de scurt durat

pn la 140oC) i pot fi folosite ntr-un domeniu larg de temperaturi (-30 pn la 100oC). Din cauza mirosului de caprolactam substanele extractibile n ap cad nu au voie s depeasc proporia de 3%. Domeniul ngust de topire oblig la respectarea strict a temperaturilor i a timpilor de sudare. PA este greu nflamabil, arde dup aprindere i picur, flacr este albstruie cu margine galben, fumul miroase a corn ars, solubil n acid formic concentrat. Se folosete la fabricarea de folii de strngere (ex. PA-PE, PA-PP).

1.5.10. Policarbonat

Policarbonatul este un produs de policondensare liniar, saturat care se poate topi. Este o substan polar, nehidrofil, foarte transparent, cu cristalinitate redus i cu un coninut sczut de plastifiant. Foliile de policarbonat pot fi supuse tratamentelor termice (sterilizare) pentru scurt timp la temperaturi de pn la 135oC. Formula chimic a policarbonatului este:

O O

CH3

O O

CH3

Arde luminos n flacr cu degajare de fum negru formnd bici, n final carbonizndu-se. n afara flcrii se stinge. Principale domenii de aplicaie sunt:

- formarea de folii cu adaos de adeziv pentru fabricarea benzilor autoadezive folosite la ambalri de transport; - formarea foliilor pentru ambalarea produselor alimentare care sunt supuse la sterilizare; - sub form de granule pentru fabricarea buteliilor i capacelor incasabile.

1.5.11. Materiale termorigide

Exist doar trei materiale termorigide folosite la confecionarea de ambalaje: fenolformaldehida, ureea formaldehidic (folosite n general la capace pentru nchiderea buteliilor) i poliesterii armai cu fibr de sticl (pentru ambalaje de mari dimensiuni). Primele dou au o rezisten bun la agenii chimici. Sunt insolubile n solveni organici, sunt atacate de acizii i bazele tari, dar sunt rezistente la cele mai slabe. Au aplicaii mai mult n industria cosmetic i farmaceutic. Poliesterii armai cu fibre de sticl sunt rezisteni la solveni, acizi organici i anorganici, mai puin cei puternic oxidani. Sunt folosii la confecionarea recipientelor de stocare i a ambalajelor mari de transport.

1.6. Formarea ambalajelor din materiale plastice

Pentru ca materialul ales s se transforme n ambalaj el parcurge dou etape: A. Pregtirea materialului. - pregtirea materiei prime - dozarea polimerului i a materialelor de adaos, i amestecarea lor;

- transferarea de cldur de la o surs extern pentru nclzirea, topirea, fluidificarea, omogenizarea masei plastice n vederea formrii ambalajului. B. Formarea ambalajului. - se poate face prin: injectare n matrie, extrudare i suflare cu aer, calandrare, termoformare, formare centrifugal, caserare etc.
1.6.1. Formarea ambalajelor prin injectare n matrie.

Etapele realizrii unui ambalaj prin injectarea materialului plastic n matrie sunt: - injecia materialului topit n matri; - umplerea matriei; - compactizarea; - scurgerea surplusului de material; - rcirea piesei; - deschiderea matriei.

Prin injectare n matrie se pot forma obiecte din PS, PE, PVC i PP, realizndu-se capsule, dopuri, recipiente mici, lzi, cutii etc.

1.6.2. Formarea recipientelor prin extrudare i suflare cu aer.

Fa de utilizarea recipientelor clasice din sticl, metoda formrii ambalajelor din materiale plastice prin suflare cu aer are avantajul realizrii unei game variate de forme. Etapele formrii sunt: extrudarea unui tub de plastic, i apoi suflarea cu aer ntr-o form. Obturarea tubului de la partea inferioar determin umflarea tubului, care ia forma cavitii. Dup rcire forma se deschide, elibernd butelia.

Fig.1.1. Extrudarea i suflarea PVC, PEID.

Deoarece aerul comprimat vine n contact direct cu pereii interiori ai ambalajului, n care se va introduce ulterior produsul alimentar, acetia trebuie tratai nainte de utilizare. De obicei aerul folosit la suflarea buteliilor este trecut n prealabil peste filtre sterilizante. Dezavantajele legate de sterilizarea ambalajelor a cror umplere se face ulterior formrii se pot elimina prin folosirea unui procedeu de mbuteliere numit bottle-pack. La acest procedeu, prin care butelia este realizat tot prin extrudere i suflare cu aer, umplerea i nchiderea se face tot n forma pentru suflare. n momentul extruderii tubul are temperatura de 150 - 230oC, n funcie de materialul folosit. Datorit acestei temperaturi i a presiunii ridicate din extruder, buteliile sunt practic sterile. mbutelierea aproape concomitent cu formarea este avantajoas din punct de vedeere a conservabilitii produsului. Deoarece lichidele ce se mbuteliaz sunt reci scade astfel i durata rcirii ambalajului format, crescnd productivitatea.

Fig.1.2. Sistemul bottle-pack.

Principiul de formare este similar cu cel anterior, doar c maina are dou posturi de lucru, unul pentru extrudare, inchidere i tierea tubului, i al doilea pentru suflare, umplere cu lichid i nchiderea buteliei. Tubul este extrudat cnd forma este deschis. La atingerea lungimii necesare, se oprete extrudarea i se nchide forma. Printr-o suflare scurt se asigur apucarea tubului, dup care se face tierea tubului cu ajutorul unor cuite mobile. Forma se deplaseaz la al doilea post unde o tij de suflare se aeaz pe tub. Printr-un oc de aer comprimat se face suflarea buteliei, care este meninut n continuare n form. Prin tij se introduce n aceast etap lichidul. Dup umplere se retrage tija i se nchide forma pentru realizarea capacului, realizndu-se nchiderea buteliei. Se deschide forma i butelia plin se trimite la paletizare.

1.6.3. Formarea recipientelor prin injectare i suflare cu aer.

Materialul cel mai folosit este PET. La nceput a fost folosit mai mult pentru buturi carbogazoase, apoi i-a extins domeniul de aplicare i la ap mineral, ulei comestibil, sosuri, siropuri, buturi alcoolice, sucuri naturale, bere i vin. La acest tip de formare, ambalajele din PET se obin prin injectare i suflare cu biorientare. Se cunosc dou procedee: discontinuu i continuu. La

procedeul discontinuu numit i "ciclu rece", injecia i suflarea se fac separat, pe maini diferite. Mai nti se realizeaz preforma prin injectare n matri, i apoi dup o nclzire ntr-un tunel urmeaz acelai proces de suflare. nclzirea se face difereniat pe diferitele zone ale preformei n funcie de deformrile suferite de aceasta n timpul suflrii. Preforma nclzit se introduce n matri i este mai nti deformat bilateral prin suflare cu aer la o presiune mai mic de 7 - 8 at, urmat de ntindere mecanic longitudinal cu o tij metalic. Aceast predeformare se execut pentru echilibrarea tensiunilor interne i a grosimii pereilor, precum i pentru o mai bun transparen. Urmeaz suflarea la 40 at pentru realizarea formei finale.

Fig.1.3. Suflarea cu biorientare a PET.

Pentru buteliile n care se ambaleaz lichide carbogazoase (la care presiunea interioar este de pn la 7 barr) fundul buteliei se realizeaz semisferic, profilat sau bombat n interior pentru a rezista mai bine presiunii interioare.

Fig.1.4. Forme ale fundului buteliilor PET pentru buturi carbogazoase.

La procedeul continuu, numit i "ciclu cald", injecia i suflarea se fac succesiv pe aceai main, ce are un dispozitiv de transfer.

Fig.1.5. Procedeul continuu de formare prin injectare i suflare.

Metoda de formare prin injectare are o serie de avantaje: - se elimin operaiile de finisare; - se poate realiza o grosime controlat a peretului, cu reducerea greutii ambalajului; - deschiderea este perfect calibrat, att pe interior ct i pe exterior; - transparen foarte bun. Mainile moderne de formare a ambalajelor din PET ating produciviti remarcabile, de circa 40000 butelii/or, pentru capaciti cuprinse ntre 0,25 4l. n ultimii ani mainile de formare a ambalajelor din PET s-au modernizat i permit: - obinerea de butelii rezistente la pasteurizare i la umplere cu lichide calde (pn la 95oC); - producia de butelii reutilizabile de 20 - 30 ori; - suflarea de butelii multistrat pentru ambalarea alimentelor ce se oxideaz uor (ketchup) sau a buteliilor cu volum mic pentru buturi carbogazoase.

1.6.4. Formarea foliilor i filmelor din materiale plastice. Foliile i filmele din materiale plastice ocup un loc important n ambalarea produselor alimentare. Se pot produce prin dou procedee: calandrare i extrudare i suflare de aer. 1. Formarea prin calandrare Este un procedeu folosit la formarea foliilor i filmelor de grosime cuprins ntre 0,06 i 0,8 mm, din materiale plastice viscoase (PVC), livrate sub form de past. Materialul este n prealabil omogenizat i prenclzit n malaxoare cu valuri sau n maini de omogenizare i plastifiere tip extruder. Pentru a evita antrenarea de corpuri metalice ntre cilindrii malaxorului se folosesc i nite separatori magnetici. Clandrul este compus din 2 - 5 cilindri. Pasta este laminat ntre cilindri nclzii pn la atingerea grosimii dorite. Fiecare cilindru poate fi antrenat individual i viteza lor poate fi reglat pentru a o adapta la formula i la temperatura de calandrare a produsului. Cilindrii au diametre de pn la 800 mm, i sunt confecionai din font cu duritate mare la suprafa, i sunt nclzii n interior cu un agent termic lichid. Materialul plastic trece o singur dat prin zona activ dintre doi cilindri, iar distana dintre cilindri descrete pe parcursul formrii foliei sau a filmului.

Fig.1.6. Instalaie de calandrare. 1-extruder;2-detector de metale;3-calandru cu patru cilindrii;

5-cilindru de imprimare;6-conveior de stabilizare;7-cilindrii de rcire;8-dispozitiv de msurare a grosimii foliei;9-dispozitiv de tiere a marginilor;10-bobin de nfurare.

Folia este tras cu ajutorul cilindrilor de tragere 4 i pentru c este nc la o temperatur ridicat, ea se poate imprima cu ajutorul unui cilindru gravat 5. Rcirea foliei se face prin trecerea ei printre cilindri de rcire 7, care sunt confecionai din oel inoxidabil i sunt rcii de un curent de ap ce circul n interiorul lor. Pentru controlul grosimii foliei se utilizeaz un dispozitiv 8 cu absorbie de raze # . n cazul automatizrii acest dispozitiv comand reglajul distanei dintre cilindrii, astfel ca folia rezultat s aib o grosime conatant. Dup tierea surplusurilor de pe margini, folia se nfureaz pe o bobin 10. Tipul de calandre folosite depinde de materialul plastic folosit.

Fig.1.7. Tipuri de calandre. 1-calandru cu trei cilindrii;2-calandru cu patru cilindrii n form de L; 3-calandru cu patru cilindrii n form de Z;4-calandru cu cinci cilindrii.

n industria ambalajelor calandrarea este destul de puin folosit, deoarece necesit operaii ce impun condiii greu de realizat n cea ce privete corectarea distanei dintre cilindrii, sau corectarea suprafeei cilindrilor dup o folosin mai ndelungat. Este totui folosit la realizarea foliilor rigide pentru formarea ambalajelor termoformate i pentru obinerea foliilor flexibile. 2. Formarea prin extrudare i suflare cu aer Este metoda cea mai rspndit, ce are cele mai puine complicaii tehnologice i ofer o gam de produse la preuri rezonabile.

Prin extrdare este posibil realizarea pe aceai instalaie att a filmelor ct i a foliilor prin schimbarea doar a filierei. Filierele utilizate sunt de dou tipuri: inelare - pentru filme i folii; plate - pentru filme, folii i foi.

Fig.1.8. Tipuri de filiere i produsele rezultate.

Pentru producerea filmelor i foliilor din materiale palstice prin extrudare i suflare cu aer se utilizeaz linii tehnologice de mare productivitate. O astfel de linie se compune din mai multe utilaje dispuse n serie: un extruder, capul de formare, plci de ghidare, valuri de tragere, dispozitiv de tiere i un sistem de nfurare.

Fig.1.9. Principiul extruderii i suflrii cu aer a filmelor i foliilor.

Fig.1.10. Instalaii de extrudare-suflare cu cap de formare vertical.

La extruderea prin filier a unei mase topite omogenizate, rezult un tub n deplasare condinu. Prin suflate cu aer tubul se umfl sub forma unui balon. Prin mrirea diametrului tubului la umflare se realizeaz subtierea foliei obinute pn la valoarea dorit. Diametrului balonului umflat nu poate depi valoarea de 1,5 - 2 ori diametru capului de suflare. Valurile de tragere i presare sunt confecionate din oel i cptuite la suprafa cu un cauciuc pufos. Cauciucul prinde preseaz i trage folia format. Cele dou fee ale foliei se pot lipi prin autosudur sub efectul cldurii i a presiunii, rezultnd o singur folie, sau nu se lipesc i rezult o folie sub form de tub. Folosind dispozitive de pliere i de tiere longitudinal se pot obine i alte tipuri de folii i filme. Dac dispozitivul de tragere are prevzut cte un dispozitiv de tiere longitudinal pe ambele laturi rezult dou folii simple suprapuse, iar dac se folosete un singur dispozitiv de tiere se obine o folie mpturit.

Fig.1.11. Tipuri de filme i folii.

Liniile de suflat folii de PS au dup dispozitivul de tragere bi de scufundare a foliei, ce constituie dispozitive de ungere. Bile conin ap nclzit cu rezistene sau cu abur sub presiune, apa fiind alimentat continuu, la nivel constant.

Fig.1.12. Linie pentru producerea foliilor din PS, cu baie de scufundare.

n ultimul timp se folosesc tot mai mult foliile multistrat formate prin coextrudare. 3. Formarea foliilor prin extrudare prin filiere plate Realizarea foliilor simple i a foilor cu ajutorul filierelor plate este mult mai complex, deoarece pentru a obine n seciune transversal un profil constant trebuie modificat profilul filierei. Pentru a realiza o grosime constant, folia este trecut printr-un sistem de valuri care i confer strlucire.

Fig.1.13. Extrudarea foliilor prin filiere plate.

O instalaie complet de extrudare a foliilor prin filiere plate este compus din: extruder, un calandru de tragere i rcire i un dispozitiv de tiere i de rulare.

Fig.1.14. Extrudarea prin filier plat.

Dac folia este subire ea este rulat pe o bobin, iar dac este groas ea este tiat la lungime rezultnd foi. 4. Formarea foliilor contractibile Foliile contractibile se obin prin supunerea materialului plastic, aflat n domeniul termoplastic, unei fore de ntindere att pe direcie longitudinal ct i transversal (bi-orientare).

Metodele de realizare a foliilor contractibile sunt: - tragerea mecanic - prin calandrare sau extrudare, foliile prezint o tensiune intern n sens longitudinal dup trecerea printre valurile de tragere. Pentru tragerea transversal se folosesc dou flci mobile. Dup tragere urmeaz un tratament termic ntr-un cuptor de stabilizare tip tunel.

Fig.1.15. Bi-orientarea prin tragere mecanic.

- extrudare - suflare - se porcedeaz prin creterea presiunii de suflare a balonului pentru a mri tensiunile radiale, astfel nct ele s echilibreze tensiunile longitudinale. - dubla suflare - se folosete pentru a controla mai bine tensiunile interne. Balonul obinut la o prim extrudare i suflare cu aer este renclzit i apoi resuflat.

Fig.1.16. Bi-orientarea prin dubl suflare.

ntinderea pe direcie longitudinal se obine prin rotirea cu viteze diferite a valurilor de tragere, iar cea transversal prin mrirea presiunii de suflare.

- prin iradiere - o folie iradiat cu raze gama permite obinerea unei folii contractibile cu caracteristici mbuntite: rezisten mecanic superioar, transparen i contracie mai bun.

! 2.6.5. Termoformarea ambalajelor din folii de materiale plastice

Termoformarea se bazeaz pe proprietatea materialelor termoplastice de a-i modifica forma la o temperatur apropiat de cea de nmuiere, cnd viscozitatea lor scade. Ambalajele termoformate sunt foarte folosite n industria alimentar datorit avantajelor ce le prezint: - productivitate mare; - utilizare raional, foarte economic a surselor de nclzire; - uurina confecionrii formelor; - formare uoar a tuturor tipurilor de folii din materiale plastice; - obinerea de ambalaje nerecuperabile, ieftine i de forme diferite. Tehnologia ambalrii n materiale plastice termoformate Pentru realizarea ambalajelor termoformate din folii de materiale plastice s-au construit maini complexe pe care se poate realiza ntreg ciclul de formare i ambalare.

Fig.1.17. Linie automat de ambalare n ambalaje termoformate.

Aceste maini au ciclul de producie format din urmtoarele etape: 1. alimentarea i transportul foliei - folia inferioar este alimentat dintr-o bobin i este condus pe lanul de transport care o ine ferm pe ambele laturi n tot timpul procesului de ambalare; 2. nclzirea foliei - pentru majoritatea proceselor de formare a ambalajelor, folia trebuie prenclzit nainte de formare, acest proces putnduse realiza i n matri i nainte de aceasta; 3. formarea - folia nclzit este deformat plastic n matri prin

diferite procedee, funcie de grosimea foliei i de forma i complexitatea ambalajului; 4. umplerea - produsul este aezat n ambalaj fie manual fie automat, prin dozare; umplerea se poate realiza fie n atmosfer deschis, fie n atmosfer modificat (sub vid, n prezena unor gaze inerte sau a aburului); 5. alimentarea cu folie superioar - pentru nchiderea ambalajului; 6. nchiderea - foliile inferioar i superioar sunt conduse la unitatea de nchidere, unde n majoritatea cazurilor se face vidarea sau introducerea de gaze protectoare (sisteme CAP/MAP), cele dou folii sudndu-se una de cealalt sub influena cldurii i a presiunii realizndu-se o nchidere etan; 7. individualizarea ambalajelor (tierea din seria rezultat) - se folosesc diferite mecanisme de tiere transversal pentru a prelucra o mare varietate de materiale i forme, definitivnd separarea ambalajelor; 8. marcare, etichetare - se realizeaz prin inscripionare, prin aplicarea de etichete autoadezive sau prin marcare la cald, la alimentarea cu folie superioar sau dup nchidere, n funcie de procedeul adoptat, pe o fa sau alta a ambalajului; 9. evacuarea ambalajelor.

1. Alimentarea i transportul foliei Se pot prelucra aproape toate tipurile de folii deformabile i termosudabile, flexibile sau rigide. Grosimea maxim prelucrabil depinde de materialul folosit, putnd ajunge pn la 1200$m pentru folii semirigide i 1750$m pentru PS. Preluarea foliei se face la materiale cu grosimi medii (150 - 500$m) fr derulare mecanic. Dac foliile sunt sensibile la sudare sau sunt foarte subiri preluarea se face cu un bra de ntindere i cu derulare automat. Pentru bobinele Jumbo de diametre i limi mari, maina este echipat cu dispozitive de poziionare, derulare i de avans mecanizat. 2. nclzirea foliei Toate foliile mai puin cele de Al, sunt deformate plastic la cald. De aceea procedeul poart numele de termoformare. Prin nclzire folia se nmoaie uurnd deformarea, n unele cazuri pentru o deformare de calitate folia se nclzete pn aproape la punctul de nmuiere. Folia este nclzit prin contactul cu plcile de nclzire, contact realizat cu ajutorul apsrii plcilor de ctre aerul comprimat sau prin atragere cu vacuum. Exist dou sisteme de nclzire i formare: 1. cu plac de nclzire intergrat n unitatea de formare - se recomand la prelucrarea foilor subiri i flexibile.
placa de nclzire folia

forma

Fig.1.18. Sistem de nclzire cu plac integrat.

2. cu placa de nclzire separat - se pot folosi una sau mai multe plci aezate naintea unitii de formare. Acest sistem este folosit la prelucrarea

foliilor rigide sau de grosimi mai mari, la formarea ambalajelor adnci cu raze mici de curbur, cnd deformarea se face cu poanson.

plac de nclzire sim pl

plac de nclzire tip sandw ich

Fig.1.19. Sistem de nclzire cu plac separat.

3. Termoformarea ambalajelor n unitatea de formare folia este modelat n concordan cu cerinele produsului ce urmeaz a fi ambalat, sau cu designul dorit al ambalajului. Materialele plastice folosite la confecionarea ambalajelor termoformate sunt: - PS i PVC rigid; - PS bi-orientat care i menine transparena dup termoformare; - PP - pentru umplere la cald 130 - 140oC, produsele ambalate putnd fi nclzite cu microunde; - PET - se folosete pentru ambalarea mncrurilor gtite i a produselor de patiserie. Aplicaiile cele mai des ntlnite sunt: pahare pentru produse lactate (iaurt, creme, smntn, unt) caserole de prezentere (carne, pete, fructe) platouri compartimentate (biscuii, bomboane, fructe, ou) i platouri pentru mncruri preparate. Exist dou procedee de termoformare a ambalajelor: 1. formarea negativ - folia ia forma matriei concave; 2. formarea pozitiv - folia ia forma poansonului. Formarea negativ Se folosete la obinerea de ambalaje termoformate din folii flexibile, cu raze mai mari de curbur, de nlime relativ mic i cu suprafa mare.

Fig.1.20. Ambalaj realizat prin termoformare negativ.

Formarea se realizeaz: a. prin presiune de aer comprimat; b. prin vacuum; c. prin presiune de aer comprimat i cu vacuum. Folia se fixeaz pe matria cu camere de formare cu un cadru de strngere ce are o garnitur de etanare. Folia nmuiat prin nclzire se muleaz pe form, reproducnd suprafaa interioar a acesteia. La rcire, ambalajele formate se desprind de matri prin suflare cu aer comprimat.

Fig.1.21. Ambalaj realizat prin termoformare negativ cu alungire mecanic.

Formarea pozitiv.

Se folosete la folii rigide i semirigide. Ambalajului i se confer forma prin aducerea n contact strns a foliei cu un poanson. Fiecare detaliu al suprafeei exterioar a poansonului este transmis peretelui ambalajului.

Fig.1.22. Ambalaj realizat prin termoformare pozitiv.

Procedeul prezint cteva avantaje: - se obin ambalaje cu perei de grosime constant; - se pot obine forme complicate pentru pereii ambalajului; - se pot forma ambalaje adnci cu raze mici de racordare; Pentru c multe soluii constructive de ambalaje termoformate presupun i deformarea foliei superioare, ntre unitile de umplere i nchidere se intercaleaz nc o unitate de formare pentru folia superioar. Ambalajele care necesit muchii sau nervuri amplasate central sau capace care se renchid prezena acestei uniti pentru folia superioar este de nenlocuit. 4. Umplerea ambalajelor Dup formarea ambalajelor din folia inferioar, ele trec printr-un spaiu deschis aflat ntre unitatea de formare i cea de nchidere, numit spaiu de umplere. Produsul poate fi introdus manual n ambalaje sau automat, dac maina este echipat cu un sistem de dozare. n zona spaiului de umplere se pot instala i dispozitive de vibrare a platformei, aezate sub unitatea de

umplere pentru a mbuntii aezarea produsului n ambalaj, sau dispozitive de identificare a ambalajelor neumplute. 5. Alimentarea cu folie superioar n timpul transportului ambalajelor, formate i umplute, spre unitatea de nchidere acestea sunt acoperite cu folia superioar. Folia superioar poate fi din materiale plastice, materiale complexe, aluminiu, hrtie etc. Dac folia superioar este imprimat, indiferent de natura materialului, ea trebuie preluat cu aceeai precizie i cu acelai tact ca i cea inferioar. Sincronizarea celor dou alimentri se poate face cu fotocelule. Unitatea de alimentare cu folie superioar poate fi alimentat suplimentar cu : mecanism de frnare a derulrii foliei pentru optimizarea tensionrii ei; indicator de sfrit de folie; dispozitiv de marcare i inscripionare; dispozitiv de etichetare; dispozitiv de perforare a foliei pentru unele produse ambalate la cald. 6. nchiderea ambalajelor Dac produsul ambalat este uor perisabil este necesar vacuumarea ambalajului. Procesul de vidare se realizeaz n unitatea de nchidere. Cnd ambalajul a intrat n unitatea de nchidere aceasta se nchide etan, izolndu-l de mediul nconjurtor. Aerul din jurul produsului i din matri este aspirat astfel nct se produce un vid aproape complet. n acest moment, n interiorul i exteriorul ambalajului este aceai presiune, de aceea ambalajul rmne nemodificat. Dup nchiderea etan, se introduce aer n incinta unitii de nchidere. Pentru c n ambalaj este vid, presiunea atmosferic determin mularea foliei ambalajului pe produs. Durata de pstrare a diferitelor produse poate fi considerabil extins prin folosirea atmosferei modificate, prin regazarea interioarului ambalajului cu un gaz protector (azot, dioxid de azot, dioxid de carbon etc.). n plus dac produsul este moale el nu se aglomereaz dup deschiderea unitii de nchidere i

apariia diferenei de presiune ntre exteriorul i interiorul ambalajului nu mai exist. Sistemul se folosete la ambalarea crnii proaspete - pentru meninerea culorii, a brnzeturilor, a petelui, a fructelor i a legumelor precum i a produselor de patiserie. Exist dou procedee de introducere a gazului protector: 1. prin duze plate - o serie de duze subiri sufl gazul n interiorul ambalajului printre folii. Sistemul se folosete numai cnd ambele folii sunt flexibile. 2. prin tuburi - se sufl gaz n ambalaj dinspre suprafeele opuse ale sculei. Tuburile se ridic i coboar mpreun cu partea inferioar a matriei i intr n gurile tanate n folia inferioar, anterior intrrii ambalajului n unitatea de nchidere. Sistemul se poate folosi i n cazul foliilor flexibile, dar este necesar n cazul foliilor rigide.

Fig.1.23. Sisteme de introducere a gazului portector.

Dup ncheierea vidrii sau a modificrii atmosferei din interiorul ambalajului, cele dou folii pot fi sudate termic pentru o nchidere etan. Sudarea se face dintr-o singur micare prin nchiderea complet a unitii de nchidere. Mrimea temperaturii i a presiunii, pentru obinerea unei nchideri etane, se regleaz precis n funcie de materialul din care sunt confecionate foliile.

Exist dou moduri de sudare: 1. pe contur - cnd marginile ambalajului sunt exact definite. Este folosit la ambalaje cu contur rectangular sau circular. 2. pe suprafa - permite nchiderea ambalajului indiferent de forma conturului.

Fig.1.24. nchiderea ambalajelor dup contur.

La produsele gtite pentru a cura de resturi de produs zona de sudare, se folosesc cadre de lipire de form special sau rotunjite. 7. Separarea (tierea) ambalajelor Separarea ambalajelor nchise se face prin tiere, mai nti transversal i apoi longitudinal, sau prin decupare. 1. tierea transversal - exist mai multe sisteme de tiere transversal, n funcie de forma i materialul ambalajului. Se pot folosi i sisteme ce realizeaz crestturi, guri de agare, perforaii. Se folosesc ghilotine, cuite cu unul sau dou tiuri, cuite dinate, tane.

Fig.1.25. Tipuri de tieri transversale.

2. tierea longitudinal - se poate face cu cuite rotative i cu role de strivire aezate pe doi arbori. 3. tierea dup contur - se face fie prin tanare fie prin decupare dup contur ntr-o singur operaie, n cazul foliilor rigide, fie prin tiere cu un cuit aflat pe un lan i condus pneumatic sau electric dup contur, pentru folii flexibile. Poate fi tiat un contur circular sau de orice alt form. Pentru ndeprtarea marginilor tiete se folosesc: - aspirator de curire; - bobinator de deeuri; - mrunirea marginilor lungi (folii rigide i PSE).

8. Etichetare, marcare Operaiile se fac cnd ambalajelor sunt nc n main. Etichetarea se face prin aplicarea etichetelor autoadezive, sau prin lipire cu adaos de adeziv. Inscripionarea se poate face prin: a. termoimprimare - realizat cu un poanson cald cu textul n relief pe suprafaa sa; b. flexografie - se ruleaz un clieu din polimer prelucrat prin metode fotografice; c. imprimare matricial - imprimant obinuit, pentru hrtie sau complex cu hrtie; d. marcare cu jet de cerneal - nlocuiete termoimprimarea prin orientarea jetului de cerneal n cmp electrostatic.

9. Evacuarea ambalajelor cu produs Dup separarea ambalajelor i eliminarea deeurilor, ambalajele sunt conduse pe o band transportoare. Benzile pot fi amplasate pentru a lega

maina de cntrire, codare grupare i paletizare. Majoritatea benzilor se deplaseaz sincron cu maina de formare. Cteva din formele principale ale ambalajelor din material plastic sunt prezentate n figurile urmtoare:

Fig. 1.26. Tipuri de pungi din material plastic. a-fr fald lateral; b-cu fald lateral; c-fr fald lateral i cu fund nchis n form de cruce; d-cu fald lateral i cu fund nchis n form de plic; e-cu fald n partea inferioar.

Fig.1.27. Tipuri de plicuri din material plastic. a-cu 3 suduri; b-cu marginile nchiderii suprapuse; c-cu marginile nchiderii sub form de arip; d-cu marginile nchiderii suprapuse i cu falduri laterale.