Вы находитесь на странице: 1из 58

http://www.TwPass.

com

000-104
IBM
AIX 6.1 Administration

http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?eCode= 000-104

The 000-104 practice exam is written and formatted by Certified Senior IT Professionals working in
today's prospering companies and data centers all over the world! The 000-104 Practice Test covers all
the exam topics and objectives and will prepare you for success quickly and efficiently.
The 000-104 exam is very challenging, but with our 000-104 questions and answers practice exam,
you can feel confident in obtaining your success on the 000-104 exam on your FIRST TRY!
IBM 000-104 Exam Features
- Detailed questions and answers for 000-104 exam
- Try a demo before buying any IBM exam
- 000-104 questions and answers, updated regularly
- Verified 000-104 answers by Experts and bear almost 100% accuracy
- 000-104 tested and verified before publishing
- 000-104 exam questions with exhibits
- 000-104 same questions as real exam with multiple choice options
Acquiring IBM certifications are becoming a huge task in the field of I.T. More over these
exams like 000-104 exam are now continuously updating and accepting this challenge is itself a task.
This 000-104 test is an important part of IBM certifications. We have the resources to
prepare you for this. The 000-104 exam is essential and core part of IBM certifications and
once you clear the exam you will be able to solve the real life problems yourself.Want to take
advantage of the Real 000-104 Test and save time and money while developing your skills to pass
your IBM 000-104 Exam? Let us help you climb that ladder of success and pass your 000-104 now!

000-104

QUESTION: 1
An administrator wants to restore the /etc/resolvconf file from a mksysb backup onto server1
After the mksysb is mounted in /mnt/backup/ from the local nim server, which command
should be run to restore the file? A: tar -xvf /mnt/backup/server1mksysb /etc/resolvconf B:
restore -Tvf /mnt/backup/server1mksysb /etc/resolvconf C: listvgbackup -f
/mnt/backup/server1mksysb -r /etc/resolvconf D: restorevgfiles -xrm
/mnt/backup/server1mksysb /etc/resolvconf

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=1
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 2
Which action enables an administrator to make a VIO Server automatically activate when the
physical machine is powered on? A: Ensure the /etc/auto_start file exists on the VIOS B:
Ensure the cfgdev -a boot=yes command has been executed C: Select the Automatically start
when the managed system is powered on option within the VIO Server LPAR profile D:
Add the VIO Server to the Automatically start when the managed system is powered on field
on the Managed System properties

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=2
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 3
Which files can be used together to allow remote command execution on a server? A:
/etc/rhosts and $HOME/hostsequiv B: /etc/hostsequiv and $HOME/rhosts C:
/etc/rhostsequiv and $HOST/rhosts D: /etc/hostsequiv and $HOME/hostsequiv

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=3
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 4
Which command identifies broken or missing filesets? A: lppchk -v B: oslevel -chk C:
bffstate -int D: geninstall -lsstate

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=4
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 5
The server host1 has been set up as a backup system with the following /etc/exports: /backups
-rw How can a second server regularly use this disk space? A: /usr/sbin/mkfs -s 8G -o
nbpi=2048,frag=512 /dev/lv00 -b -l host1 B: /usr/sbin/crnfsmnt -d /backups -l /backups host1
-R -X -v -S -b bg C: /usr/sbin/mknfsmnt -f /backups -d /backups -h host1 -a -S -t rw -w bg -g
D: /usr/sbin/crfs -v nfs -g vg1 -A yes -p rw -m /backups -a logname=/dev/lv00

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=5
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 6
A client has a temporary deployment of a new static application that needs to run for a short
period of time and is not going to change How can this deployment be achieved with a
minimum of effort and time? A: Run a system WPAR and deploy the application B:
Create a new LPAR and deploy the application C: Create an application WPAR to deploy the
application D: Create an LPAR hosted by a VIO server and deploy the application

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=6
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 7
An administrator has an existing HMC and POWER6 570 connected to a network switch The
administrator is planning to install two POWER6 570s with a dedicated HMC Which
infrastructure is required for the new HMC? A: An additional switch for the new HMC
B: Asynchronous adapters on the new HMC C: The two 570 servers are directly connected
to the new HMC D: One 570 is directly connected to the new HMC and the other is directly
connected to the existing HMC

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=7
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 8
What type of network connection is recommended for HMC and POWER6 Service Processor
communication? A: Open B: Public C: Private D: Virtual

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=8
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 9
An administrator has recently added a VLAN to the VIO server and wants to update the
documentation Which command displays the current VIO server VLAN configuration? A:
lsmap -all B: lsmap -net C: lsmap -ent D: lsmap -vlan

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=9
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 10
A customer needs to create a number of LPARs on a new POWER6 server with some LPARs
requiring a dedicated network and other LPARs utilizing Virtual Ethernet via a VIO server
Which limitation must be considered when planning the system configuration? A: A VIO
server requires a dedicated LHEA port B: There is a limit of 32 LPARs per virtual LAN C:
Two VIO servers will be required A single VIO server can only provide virtual storage or
virtual Ethernet D: Two VIO servers will be required One to provide virtual networking and
another to provide dedicated networking

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=10
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 11
What is the minimum amount of memory required for a new LPAR to be built via NIM on AIX
61? A: 128M B: 256M C: 512M D: 1024M

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=11
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 12
Which PowerVM feature will allow LPARs to be configured with different configurations of
resources? A: Dynamic LPARs B: LPAR profiles C: Live Partition Configurability D:
Multiple shared processor pools

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=12
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 13
Which of the following is the correct command to document a Power Systems server using
sysplan? A: mksysp -m Server-9117-MMA-SN10FC123 > Server-9117-MMASN10FC123sysplan B: mksysplan -f Server-9117-MMA-SN10FC123sysplan -m Server9117-MMA-SN10FC123 C: sysplan -new Server-9117-MMA-SN10FC123sysplan -m
Server-9117-MMA-SN10FC123 D: sysplancreate-mServer-9117-MMASN10FC123sysplan-f Server-9117-MMA-SN10FC123

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=13
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 14
Which website provides access to AIX Technology Level updates? A: AIX Tips B: Fix
Central C: Critical Fixes D: pSeries and AIX Information Center

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=14
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 15
What is the minimum number of CECs required to avoid single points of failure on a Power
570 server? A: 1 B: 2 C: 3 D: 4

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=15
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 16
Which system provides redundant system clocks? A: Power 595
6 B: Power 560 C: Power 570 D: Power 550

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=16
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 17

What is the effect of using Capacity on Demand on LPARs configured on a managed system?
A: It allows dynamic increase of CPU and memory allocation for all LPARs B: It allows
dynamic increase of CPU and memory allocation for LPARs when the Desired and
Maximum partition profile values are equal C: It allows dynamic increase of CPU and
memory allocation for LPARs when the Desired partition profile values are less than the
Maximum values D: It allows dynamic increase of CPU and memory allocation for LPARs
when the Desired partition profile values are greater than the Maximum values

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=17
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 18
A system is being booted into maintenance mode due to root password recovery After
accessing the root volume group and starting a shell without mounting the file systems, what
is the next step? A: Delete root s password from the /etc/security/passwd file B: Use the diag
recovery tool option to reset root s password C: Execute the passwd command and assign a
new passwd to root UID D: Mount the / and /usr filesystems on alternative mount points to
edit the password file

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=18
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 19
Which command(s) will result in the smallest sized backup of the text files contained in the
/staticFS filesystem? A: tar -cvf file_systemtar /staticFS ; gzip file_systemtar B: tar -xvf
/staticFS file_systemtar ; gzip file_systemtar C: tar -cvf /staticFS file_systemtar ; compress
file_systemtar D: tar -xvf file_systemtar /staticFS ; compress file_systemtar
7

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=19
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 20
Which command should an administrator use to view files and volume group backup
information from a mksysb called server1mksysb that is found in /backups? A: lsmksysb -l
/backups/server1mksysb B: showmksysb -f /backups/server1mksysb C: listvgbackup -f
/backups/server1mksysb D: showvgbackup -l /backups/server1mksysb

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=20
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 21
An administrator trying to restore a backup from tape encounters read errors The
administrator suspects that it could be an issue with the block device What is the appropriate
method to resolve this issue? A: Set the block size to 0 B: Read the tape using the tctl
command C: Use the cpio command to override tape device settings D: Run the dd
command to identify the block size from the tape

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=21
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 22
An administrator notices that some of their systems are reporting a number in the Deferred
Level column on the HMC Updates panel What is the meaning of the Deferred Level? A:
The number denotes the firmware level which will be activated when AIX is next rebooted B:
The number denotes the firmware level which will be activated when all LPARs are next
started C: The number denotes the firmware level which will be activated when the managed
system is next restarted D: The number denotes how many days have elapsed since the
firmware was installed without the LPARs being reactivated

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=22
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 23
An administrator wants to have the flexibility to dynamically move a fibre channel PCI card
between given LPARs For each given LPAR how should they add the PCI card to the LPAR
profile? A: Add the fibre channel card as Shared B: Add the fibre channel card as Virtual
C: Add the fibre channel card as Desired D: Add the fibre channel card as Required

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=23
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 24
A system administrator is creating four LPARs on a Power 550 The Power 550 has 64GB of

memory installed and 32GB activated The system administrator sets the minimum dedicated
memory to 8GB in the profile for each LPAR After activating three LPARs, he is not able to
activate the fourth LPAR What is the likely cause of the problem? A: The Power 550 is
licensed for three LPARs only B: There is not enough memory to meet the minimum
dedicated memory requirement for the fourth LPAR A faulty memory DIMM is detected in
the POWER5 550 C: There is not enough memory to meet the minimum dedicated memory
requirement for the fourth LPAR The HMC reserves some memory to perform logical
partition tasks D: There is not enough memory to meet the minimum dedicated memory
requirement for the fourth LPAR The hypervisor reserves some memory to perform logical
partition tasks

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=24
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 25
An administrator wants to do a backup of the HMC but sees that there are two options on the
HMC menu: Backup Critical Console Data and Save Upgrade Data Which of the following
describes the differences between the two options? A: The Save Upgrade Data should be
performed prior to updating HMC software The Backup Critical Console Data should be
performed whenever configuration changes are made to the HMC B: The Save Upgrade
Data should be performed prior to updating the Operating System on an LPAR The Backup
Critical Console Data should be performed prior to changing the network topology
9 C: The Backup Critical Console Data should be performed prior to updating HMC software
The Save Upgrade Data should be performed whenever any managed hardware configuration
is changed or upgraded D: The Backup Critical Console Data should be performed prior to
making changes to Service Agent or Service Focal Point The Save Upgrade Data should be
performed prior to changing the network topology

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=25
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 26
The IP address of POWER6 595 is showing up in the HMC instead of the server name Next to
the IP address is the status, which shows Failed Authentication The system administrator
needs to enter a password Which password is needed to restore connection for the POWER6
595 to the HMC? A: The hscroot user password B: The CE password C: The HMC
password D: The ASM admin password

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=26
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 27
An administrator wants to host several LPARs on a JS23 Blade server To achieve this what
additional management software is required? A: HMC B: IVM C: VIOS D: IBM
Director

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=27
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 28
On which product media can the IVM install code be located? A: Base AIX Install media
B: Base VIOS Install media C: AIX Expansion Pack media D: VIOS Expansion Pack
media
10

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=28
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 29
IBM remote support for hardware maintenance is required for several mission critical Power
595 servers The data center is very security conscious and does not allow internet access
How should an administrator configure outbound connectivity of Electronic Service Agent?
A: VPN B: Modem C: Private LAN D: Pass-through systems

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=29
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 30
Which of the following commands should be used to delete an entry from the /etc/inittab? A:
xitab B: rmitab C: chitab D: delitab

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=30
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 31
Which command should an administrator use to put a system in maintenance mode without

rebooting? A: init 0 B: telinit m C: shutdown -FM D: sh /etc/rcmaint

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=31
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 32
How can the administrator display the boot paths from which AIX can boot? A: bootinfo -r
B: lspath -boot C: bosboot -ad hdisk0 D: bootlist -m normal -rv

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=32
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 33
AIX shows the boot order in the following output: hdisk0 hdisk1 blv=hd5 cd0 What
will happen when the system administrator reboots the server? A: The server will boot from
cd0 B: The server will boot from hdisk0 C: The server will boot into SMS mode D: The
server will boot from hdisk1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=33
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 34
After mirroring rootvg, a system administrator wants to validate that the system will boot
correctly Which of the following tasks must be performed before changing the boot order? A:
Run a bosboot -a command B: Mirror the hd5 on the two disks C: Set up another service
mode bootlist D: Check the disks using a lsvg -p rootvg command

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=34
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 35
During which phase of the boot process is the rootvg volume group varied on and the root file
system (hd4) checked? A: Boot phase 1 B: Boot phase 2 C: Boot phase 3 D: Boot phase
4

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=35
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 36
Which reference code is displayed during the boot process that signals that an administrator
may interrupt the boot process to enter the SMS Menu? A: 517 B: B0G1 C: E1F1 D:
00A8

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=36
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 37
An administrator is configuring an LPAR for a NIM installation and is unsure if the Ping Test
option within SMS is a required configuration step Which statement best describes the Ping
Test option? A: The Ping Test is a recommended step to verify the IP information entered
into the RIPL SMS panel B: The Ping Test is a mandatory step required to commit the IP
information entered into the RIPL SMS panel C: The Ping Test is an optional step to verify
network configuration entered into the RIPL SMS panel on older copper-based networks D:
The Ping Test is an optional step to verify network connectivity between client and server,
where ICMP traffic is allowed on the connecting network

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=37
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 38
While configuring a new adapter using cfgmgr, an administrator receives a warning message
indicating that some device packages are not installed Additionally, the adapter displays in the
Defined state Which command will resolve the issue and make the adapter available? A:
shutdown -Fr B: cfgmgr -i C: mkdev -l D: mknode /dev/

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=38
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 39
Which cfgmgr flag will display additional information during device configuration? A:
cfgmgr -a B: cfgmgr -v C: cfgmgr -x D: cfgmgr -o

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=39
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 40
A server is experiencing performance issues and the SAN could be a potential bottleneck
Which command will show the queue depth of hdisk1? A: lspv hdisk1 B: lscfg v hdisk1
C: lsdev Cc hdisk1 D: lsattr El hdisk1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=40
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 41
An administrator tries to change the checksum_offload setting on ent0, but the chdev command
responds that the adapter is busy What can be done to resolve this? A: Use chdev with -P
flag and run cfgmgr B: Use chdev with -R flag and run cfgmgr C: Use chdev with -P flag
and reboot the system D: Use chdev with -R flag and reboot the system

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=41
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 42
How can the administrator use file a containing -El sys0 to view the attributes of a device? A:
lsdev -fv a B: lsattr -f a C: lsattr | `cat a` D: lsdev -Cc | cat a

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=42
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 43
Which command shows all the paging spaces available on a system? A: lsps -a B: showps a C: psdisplay -l D: swaplist -ALL

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=43
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 44

Which command will activate a defined paging space? A: swapon paging01


15 B: chps a y paging01 C: mkps a /dev/paging01 D: swap a /dev/paging01

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=44
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 45
Which file should be edited to manually add a printer? A: /etc/prtconf B: /etc/qconfig C:
/etc/lpconfig D: /etc/prtconfig

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=45
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 46
The system administrator is making system wide changes to a server, which will add to the
PATH variable for the server environment Where is the PATH variable found for the system?
A: /profile B: /etc/envpath C: /etc/profile D: /etc/environment

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=46
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 47
An administrator is moving a volume group from one server to another The disks will be
physically moved between the two systems Which two operations are required on the volume
group prior to the physical disk switch? A: varyoffvg and exportvg B: varyofflv and
importvg C: varyofflv and migratepv D: varyoffvg and migratevg

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=47
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 48
An administrator has mirrored the root volume group to a second disk, but bootlist is failing to
correctly add the second disk What is the likely cause of the problem? A: The administrator
has failed to run bosboot -ad <2nd disk> prior to the bootlist command B: The administrator
has failed to run bootinfo -B <2nd disk> prior to the bootlist command C: The administrator
has failed to run mirrorvg -m rootvg <2nd disk> prior to the bootlist command D: The

administrator has failed to run bosboot -ad /dev/ipldevice <2nd disk> prior to the bootlist
command

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=48
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 49
How should an administrator change the order in which host name lookup is performed so that
it reads the host file before using DNS? A: Edit the /etc/inetdconf file so that it reads local,
bind B: Edit the /etc/resolvconf file so that it reads local, bind C: Edit the /etc/netsvcconf
file so that it reads local, bind D: Edit the /etc/nslookupconf file so that it reads local, bind

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=49
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 50
An administrator needs to configure a server (1921682222) as a temporary solution for an
NTP master that has stopped working What is the process for configuring the NTP master?
A: Edit the /etc/ntpconf file changing the server line to server 12712710 and add the line
fudge 12712710 stratum 0 , and then refresh the daemon B: Edit the /etc/ntpconf file
changing the server line to server 12712710 and add the line master 12712710 stratum 0 ,
and then refresh the daemon C: Edit the /etc/ntpconf file changing the server line to server
1921682222 and add the line fudge 1921682222 stratum 0 , and then refresh the daemon
D: Edit the /etc/ntpconf file changing the server line to server 1921682222 and add the line
master 1921682222 stratum 0 , and then refresh the daemon

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=50
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 51
What must an administrator do to prevent new telnet users from connecting to the system? A:
rmdev -l /dev/pts B: touch /etc/nologin C: chdev -l sys0 -a nologin D: chuser -a
login=false ALL

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=51
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 52
How should TCP/IP be configured on the ent0 network adapter? A: ifconfig en0 192168101
netmask 2552552550 gateway 19216810254 B: ifconfig ent0 192168101 netmask
2552552550 gateway 19216810254 C: mktcpip h test61 -a 192168101 -i en0 m 2552552550
g 19216810254 -s D: mktcpip h test61 -a 192168101 -i ent0 m 2552552550 g 19216810254
s

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=52
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 53
What should an administrator do to allow the logon of a user to a local system without
limitations from the host webserver ? A: configure the /etc/rhosts with: webserver B:
configure the root $HOME/rhost file with: +webserver C: configure each user s
$HOME/rhosts file with: webserver D: configure the root $HOME/rhost file with:

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=53
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 54
Which command should be used to capture network traffic between the localhost and a host
named webserver ? A: tcpdump webserver B: tcpdump host webserver C: tcpdump hostname webserver D: tcpdump -print -h webserver

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=54
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 55
Which command displays the number of packets transmitted for each NIC available on the
system? A: entstat -v B: netstat -i C: entstat -aon D: netstat -na

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=55
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 56
Which smit fastpath should be used to configure Link Aggregation on a server? A: tcpip B:

linkAgg C: failover D: etherchannel

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=56
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 57
What is the process for creating an NFS mount between two servers in the same network zone?
A: Export the desired filesystem in the /etc/nfs file, run exportfs -a , create a mount directory on
19 the desired server, and mount the NFS filesystem B: Run exportfs -a , export the desired
filesystem in the /etc/nfs file, create a mount directory on the desired server, and mount the
NFS filesystem C: Export the desired filesystem in the /etc/exports file, run exportfs -a ,
create a mount directory on the desired server, and mount the NFS filesystem D: Run
exportfs -u , export the desired filesystem in the /etc/exports file, create a mount directory on
the desired server, and mount the NFS filesystem

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=57
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 58
What is the correct command for creating a new user ID authenticated with LDAP? A:
mkuser -R LDAP B: mkuser -L LDAP C: mkuser -auth LDAP D: mkuser -a
auth1=LDAP

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=58
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 59
Which command will create a group called delivery and set the administrators to john and
mary ? A: mkgroup -A=john,mary delivery B: groupadd -A=john,mary delivery C:
mkgroup adms=john,mary delivery D: groupadd adms=john,mary delivery

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=59
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 60
Which command will configure a directory /commonfiles so that a user cannot delete files

owned by other users in the same group? A: chmod +S /commonfiles B: chmod 4775
/commonfiles C: chmod 1777 /commonfiles D: chmod -orgx /commonfiles
20

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=60
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 61
Which command displays the contents of the /var/adm/wtmp file? A: view B: strings C:
/usr/sbin/viwtmp D: /usr/sbin/acct/fwtmp

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=61
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 62
During an attempt to scp between two hosts, an error indicating PRNG is not seeded is
displayed What is the likely cause of the error? A: The sshd user id is locked B: The
/var/empty directory needs to be created C: PRNG is set to no in the /etc/ssh/sshd_config file
D: The permissions on /dev/random and /dev/urandom are incorrect

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=62
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 63
An administrator created a env file in a user s home directory to configure a number of custom
environment variables for a local application However, after the user logs out and then logs
back into the system, the custom variables are not being set What is the most likely reason
that the custom env file is being ignored? A: A shell other than ksh is being used by the user
B: The line export ENV=$HOME/env is missing from /etc/profile C: The line export
ENV=$HOME/env is missing from the user s profile D: The env_profile attribute is not
defined for the user within /etc/security/user

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=63
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 64

Which single compound chmod command would achieve the same result as these four
commands? chmod g-w mydir chmod o-w mydir chmod g+x mydir chmod o+x mydir A:
chmod go+w mydir B: chmod go-w mydir C: chmod go-w-x mydir D: chmod go-w+x
mydir

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=64
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 65
Which command will enable RBAC on a server? A: setkst -t enable ; reboot B: chrbac -a
enable ; reboot C: enable enhanced_RBAC ; reboot D: chdev -l sys0 -a enhanced_RBAC=
true ; reboot

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=65
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 66
What are the minimal resources to perform a NIM BOS install? A: spot, lpp_source B:
mksysb, lpp_source C: boot, bundle, nim_script D: aix disks, spot, lpp_source

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=66
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 67
An administrator is testing the alt_disk_copy command and has cloned the active rootvg
volume group The copied volume group is spread across 2 disks # lspv hdisk0
00006091aef8b687 old_rootvg hdisk1 00076443210a72ea rootvg hdisk2
0000875f48998649 old_rootvg Which command will identify the boot disk for the cloned
volume group? A: bootlist -m normal -o B: bootlist -m alternate -o C: alt_rootvg_op -q -d
hdisk0 D: alt_rootvg_op -b -v old_rootvg

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=67
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 68
What are the steps required to perform a Preservation install on a server? A: Shutdown the

server and boot it into SMS Select SMS menu option OS Upgrade, Preservation install for the
install type, and allow upgrade to run B: Shut down the server and perform a network boot
from a local NIM server Select Preservation install for the install type, and allow upgrade to
run C: Shutdown the server and boot it into SMS Select SMS menu option OS Upgrade,
Preservation install for the install type, and allow for upgrade to run D: Re-boot the server
and NFS mount the bos images from a local NIM server Run smit install Select Preservation
install for the install type, and allow upgrade to run

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=68
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 69
Which install method should be used to recycle an LPAR without retaining any information
from its original configuration? A: Migration B: Preservation C: New and Complete
Overwrite D: Alternate disk installation
23

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=69
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 70
An application fails to start after a Technology Level upgrade The application vendor
recommends that two filesets upgraded as part of the new Technology Level be rejected
What is the recommended method for performing this task? A: Run instfix -u to reject the
filesets B: Run installp -r to reject the filesets C: Run installp -u to uninstall the filesets D:
Restore the system to previous state from the system backup

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=70
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 71
Which command manages interim fixes applied as concurrent updates? A: emgr B: instfix
C: installp D: smit concurrent_update

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=71
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 72
Which best describes the main purpose of Service Update Management Assistant (SUMA)?
A: Schedules the install AIX APARs and updates B: Automatically installs AIX APARs and
updates via the HMC C: Schedules and automates the download of AIX APARS and updates
D: Automatically queries existing machines and alerts when APARS and updates are available

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=72
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 73
What facilitates the installation of the base fileset for the Data Encryption Standard (DES)
Library Routines? A: Fix Central B: AIX 61 disc C: IBM AIX Toolbox D: AIX
Expansion Pack

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=73
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 74
Which communication protocols are valid between the NIM master and standalone clients?
A: shell and ldap B: shell and nimsh C: shell and kerberos D: shell, nimsh and ldap

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=74
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 75
For NIM to install client machines located in a non-adjacent network, which routing must be
defined? A: Boot/install servers will be required on each intermediate network B: When an
install is initiated by the client, routing is only required from the LPAR back to the NIM
master C: When an install is initiated by the NIM master, routing is only required from the
NIM master to the client D: Appropriate network NIM resources need to be defined to the
NIM master to allow routing in both directions

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=75
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 76

Which is a supported method to upgrade firmware on an IBM Power Systems 570? A: Use
the /usr/sbin/invscout AIX command B: Use the Updates panel on the managing HMC C:
Boot the 570 using an IBM-provided microcode CD D: Use the
/usr/lpp/diagnostics/bin/update_flash AIX command

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=76
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 77
What is the implication of using Deferred versus Concurrent firmware updates? A: Deferred
firmware updates require a reboot to be applied, while concurrent updates do not B: Deferred
firmware updates require a full power IPL to be applied while concurrent updates do not C:
Concurrent firmware updates require all LPARs to be quiesced and shutdown prior to
initiating the update, while deferred updates do not D: Concurrent firmware updates can be
applied to multiple managed systems in parallel, while deferred updates must be applied
sequentially

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=77
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 78
While reducing a file system, an administrator receives the following error message:
root@aixserver:/home/root# df -k /var Filesystem 1024-blocks Free %Used Iused %Iused
Mounted on /dev/hd9var 3538944 2686256 25% 14370 3% /var
root@aixserver:/home/root# chfs -a size=-512M /var chfs: There is not enough free space to
shrink the file system What is the most likely cause of the problem? A: The jfs2log is
corrupt B: The bosrtefilesystem fileset is broken C: The file system cannot be reduced by a
multiple of 512 megabytes D: The df command does not reflect fragmentation or the size of
the metadata

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=78
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 79
Which presents the heirarchical relationship between LVM entities? A: Volume Group >
Physical Volume > Logical Volume > Filesystem B: Physical Volume > Volume Group >
Logical Volume > Filesystem C: Volume Group > Physical Volume > Filesystem > Logical
Volume D: Physical Volume > Volume Group > Filesystem > Logical Volume

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=79
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 80
While running lsvg -l rootvg , an administrator notices that the quantity of LPs and PPs are
different What is the likely cause? A: The LPs represent a section of logical storage that can
be mapped to multiple PPs B: The PPs represent the mapping to the physical disk There will
always be either equal or fewer PPs than LPs C: The LPs represent a section of logical
storage that is mapped to a PP that spans over multiple physical disks D: The LP represents
a section of logical storage This is mirrored on the filesystem level which creates a greater
number of PPs

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=80
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 81
A system has a mirrored data volume group that has a filesystem /data of 10 logical partitions
How many physical partitions will the filesystem have? A: 1 B: 2 C: 10 D: 20

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=81
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 82
An administrator is trying to extend an existing volume group with a new hard disk, but the
extendvg command returns the following error: The chvg -t may or may not allow the
extendvg command to succeed What is the implication of using this option? A: It reduces
the maximum file size allowed within the given volume group B: It reduces the maximum
number of files allowed within the given volume group C: It reduces the maximum number
of logical volumes allowed within the given volume group D: It reduces the maximum
number of physical volumes allowed within the given volume group

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=82
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 83

A SAN needs to undergo disruptive maintenance, which will effect a hosted production system
with multiple applications and related volume groups, one of which, datavg, resides on the
SAN There is one spare disk in the system but it is smaller than datavg How can application
outages and risk of corruption be minimized? A: Stop the applications in all data volume
groups and shut the system down during the outage period B: Stop the applications in
datavg, unmount all datavg filesystems, varyoff datavg, and export datavg C: Stop the
applications in datavg, unmount all datavg filesystems, and reduce datavg by the SAN disks
D: Use the cpvg command with the -z option to copy and compress datavg to different physical
volumes

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=83
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 84
What is the objective of the superstrict option that can be used when creating mirrors? A:
Allows the mirror partitions to spread across a maximum number of disks B: Allows the copy
of a partition to be on the same physical volume as the mirrored partition C: Prevents
partitions allocated to one logical volume mirror from sharing a physical volume with
partitions from another logical volume mirror D: Forces copies of logical partitions to be
housed on different physical volumes, while allowing
28 a
single physical volume to be shared by logical volume mirrors

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=84
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 85
A previously functional, scheduled snapshot operation against a JFS2 filesystem has failed
The JFS2 filesystem is mounted and appears intact What is the most likely cause of the
failure and how should it be resolved? A: The associated JFS2 log device has failed Check
the log device and varyon the device B: The logical volume that hosts the snapshots is full
Increase the size of the logical volume C: Fifteen snapshots already exist for the given JFS2
filesystem Delete at least one existing snapshot D: The volume group that hosts both the
snapshots and JFS2 filesystem has lost quorum Check and correct the integrity of the volume
group

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=85
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 86
A log logical volume is created as indicated below: A A new filesystem is then created using
the new log logical volume When the administrator attempts to mount the filesystem, the
following error occurs: Which of the following actions will resolve this error? A: Recreate
the file system with -p rw flags and re-mount B: Run logform /dev/loglv00 and hit y to
destroy all data C: Run clrginfo -p to clear the invalid filesystem parameter D: Change
account = true value in /etc/filesystem to account = false

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=86
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 87
An administrator attempts to create a link of /etc/db_conf to the target directory
/db/v97/install/config The following ln command failed to create the link: ln
/db/v97/install/config /etc/db_conf Which option should be used when re-running the
command to resolve the problem? A: -s flag to create a soft link B: -n flag to force create a
hard link C: -N flag to force create a hard link
29 D: -S flag
to force create a soft link

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=87
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 88
The virtual disk hdisk12 has multiple paths The disk belongs to volume group vg01 The
volume group is currently in use Which command will remove the path connected to vscsi0?
A: rmdev l hdsik12 p vscsi0 B: rmpath l hdisk12 p vscsi0 C: chpath l hdisk12 p vscsi0 -d
D: varyoffvg vg01; rmdev l hdisk12 a vscsi0

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=88
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 89
Which method will configure an e-mail notification when permanent hardware errors are
logged in the errorlog? A: Create or update the errnotify stanza in the ODM B: Update
errpt daemon configuration file /etc/errptconf C: Update errpt daemon configuration file
/var/adm/errptconf D: Define a notification alias in the /etc/syslogconf file with the *error
stanza

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=89
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 90
Which command will purge the errorlog of all recorded occurrences of a given SRN? A:
errclear 0 B: errpt -r -j C: errclear -j D: errclear -k

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=90
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 91
Prior to installing a new system, an administrator needs to provide the SAN administrators with
the WWN of the fibre channel cards to allow them to allocate and zone bootable storage Due
to the lack of installed operating system, the administrator will use a bootable diagnostic CD
Which option within the diag utility will display the required information? A: Task Selection
> Display Hardware Vital Product Data B: Advanced Diagnostic Routines > Display
Resource Attributes C: Diagnostic Routines > Display Configuration and Resource List D:
Task Selection > Display Multipath I/O (MPIO) Device Configuration

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=91
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 92
An administrator is supporting an AIX 61 LPAR remotely and needs a tape operator to plug a
cable into an Ethernet adapter The tape operator does not have POWER6 595 knowledge
What can the administrator do to assist the tape operator to locate the correct adapter? A:
Advise the tape operator to review the hardware service guide B: Use the diag command to
set the Ethernet adapter slot LED to flash C: Advise the tape operator to check the WWN
stickers of all Ethernet adapter in the I/O drawers D: Create a login account for tape
operator on the HMC and advise the tape operator to locate the adapter using the GUI step by
step

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=92
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 93
A system is experiencing name resolution issues The administrator has verified that

/etc/resolvconf is suitably configured using correct syntax However, processes run by non
company 000- 104 root users are failing to resolve any hostnames to IP addresses with the
error No response from server Which tool will help trace the nslookup command in an
attempt to investigate the problem? A: kdb B: dbx C: trace D: truss

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=93
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 94
Which command will determine if the Trusted Computer Base is enabled on a system? A:
getrunmode B: getsecconf C: tcbck -display D: odmget -q attribute=TCB_STATE PdAt

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=94
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 95
Which command will list ODM class descriptions to provide the format needed to create a new
class? A: odmadd B: odmget C: odmshow D: odmcreate

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=95
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 96
Which command will allow an administrator to view the primary and secondary dump devices?
A: sysdumpdev -l B: dumpmgr -ALL C: lsdev -Cc dump D: diag -dump=show

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=96
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 97
Which command shows dump components and controls live dump attributes? A: dumpctrl
B: sysdumpdev C: livedumpdev
32 D: livedumpctrl

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=97

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 98
Which of the following will identify the largest file in a given filesystem? A: df -r / | sort -rn
+4 B: ls -lR / | sort -rn +1 C: fuser -f / | sort -rn +6 D: find / -type f -xdev -ls | sort -rn +6

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=98
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 99
During system boot, rootvg fails to vary on, causing an LED code of 0552 What is the most
likely cause for rootvg not varying on? A: Missing blv B: Network problem C: Wrong
boot table D: Corrupted file system

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=99
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 100
What is the likely cause of a system hanging at boot code 557? A: The system is configuring
network adapters B: The system is configuring fibre channel devices C: The system is
unable to mount the rootvg filesystems D: The system is unable to access the installation
media

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=100
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 101
During a NIM install, the system stops with the LED code 611 What is the cause of the issue?
A: A failure to NFS mount filesystems from the NIM client B: A failure to NFS mount
filesystems from the NIM master C: A failure to retrieve the tftp client info from the NIM
master D: A failure to retrieve the tftp server info from the NIM master

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=101
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 102
An administrator is investigating why a non-prompted NIM rte install is failing after the

successful netboot of the spot A matching spot and lpp_source are correctly allocated to the
NIM client in addition to a bosinst_data What is the most likely cause of the install failure?
A: The bosinst_data has an incorrect console defined B: The bosinst_data is incompatible
with the level of spot C: The bosinst_data has an incorrect disk location defined D: The
bosinst_data has an incorrect language option defined

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=102
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 103
A user has written a script that is not running correctly and asks an administrator for help
Without adding anything to the script, how can the administrator determine the cause of the
problem? A: Run the script with an sh -x in front B: Run the script with a ksh -v in front
C: Type debug into the command line before running the script D: Type set -x into the
command line before running the script

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=103
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 104
Which action changes the default editor for ALL users on the system from vi to edit? A:
Issue the command: export EDITOR=/usr/bin/edit edit each users profile to change the
EDITOR value to /usr/bin/edit B: Modify /profile and change the EDITOR variable to
/usr/bin/edit C: Modify /etc/environment and add EDITOR=/usr/bin/edit export EDITOR
D: Modify /etc/security/defaults and change the EDITOR value to /usr/bin/edit

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=104
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 105
An administrator has received complaints from users that an application is not available while
other applications run This application resides on an NFS mounted filesystem Which of the
following commands should be run as a reasonable first step to handle this problem? A: df
B: showmount C: exportfs D: refresh -g nfs

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=105

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 106
Given the following output, recommend corrective action that should be undertaken to
increase protection? # lsvg -l rootvg rootvg: LV NAME TYPE LPs PPs PVs LV STATE
MOUNT POINT hd5 boot 1 2 2 closed/syncd N/A hd6 paging 16 32 2 open/syncd N/A
hd8 jfslog 1 2 2 open/syncd N/A hd4 jfs 2 4 2 open/syncd / hd2 jfs 53 106 2 open/syncd
/usr hd9var jfs 16 32 2 open/syncd /var hd3 jfs 4 8 2 open/syncd /tmp
35 hd1 jfs 1 2 2 open/syncd /home hd10opt jfs 2 4 2 open/syncd /opt loglv00 jfs2log 1 1 1
open/syncd N/A fslv00 jfs2 2 4 2 open/syncd /datafs A: add a copy of the log for /datafs
B: open hd5 C: mirrorvg rootvg D: split /usr as it is too big

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=106
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 107
An administrator has a two-disk volume group (testvg) with one logical volume (testlv) which
has just been mirrored across both disk drives Which of the following commands can be used
to turn off quorum? A: chvg -Qn testvg B: chlv -Qn testvg C: varyoffvg testvg; varyonvg
-Qn testvg D: varyoffvg testvg; exportvg testvg; importvg -Qn testvg; varyonvg testvg

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=107
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 108
Following a system boot, the display indicates that previously detected hardware is missing
Which of the following commands would identify the missing hardware? A: diag B: lscfg
C: cfgmgr D: lsslot

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=108
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 109
An administrator is ordering a new Power 550 They will mirror rootvg and are concerned about
single points of failure Which of the following features should be ordered? A: Dual I/O
planar, dual disk drives, dual SCSI adapters
36 B: Dual disk
drive enclosures, dual disk drives, extra media bay C: Dual disk drive enclosures, dual disk
drives and dual SCSI adapters D: Dual I/O planar, extra media bay, dual disk drives

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=109
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 110
In AIX Version 53, a system administrator wants to create a bootlist for normal bootups from a
file named /bootlistnorm Which of the following is the proper command to accomplish this?
A: bootlist -m normal < /bootlistnorm B: bootlist -m normal -f /bootlistnorm C: bootlist -m
normal -o /bootlistnorm D: bootlist -m normal hdisk0 hdisk1 rmt0 fd /bootlistnorm

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=110
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 111
An administrator suspects someone is modifying a sensitive file, and wants to log access
information for this file Which of the following AIX component accomplishes this? A: audit
B: syslog C: TCB D: sysck

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=111
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 112
How can a directory named /dir1 be excluded during a restore of files backed up by name
with the backup command? A: By using the restore -x option followed by /dir1 B: By
adding an entry in the /etc/restoreexclude file C: By using the restore -i option to enter
interactive mode and executing the command:delete /dir1 D: By using the restore -i option
when running restore to specify a text file containing /dir1 as one of the lines in it
37

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=112
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 113
An administrator has received an update CD with the latest technology level for AIX 53 The
current operating system level of the server is at base AIX 53 What action needs to be taken
to apply the new technology level to the server? A: Run smit update_all B: Run smit
install_all C: Boot from the installation media D: Run the update_all command from the

mounted CD

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=113
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 114
An administrator just completed an AIX installation but suspects that not all filesets installed
completely Which of the following commands would verify that all filesets are completely
installed? A: installp -E B: lslpp -E C: lppchk -c D: instfix -c

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=114
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 115
An administrator has a server that must be upgraded from AIX 52 to AIX 53 The administrator
also needs to use the 64-bit kernel with JFS2 filesystems in rootvg All critical data resides in a
non-rootvg volume group Which of the following types of install could the administrator use to
accomplish this? A: Migration Installation B: Update_All Installation C: Preservation
Installation D: New and Complete Overwrite Installation

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=115
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 116
Which command restores files from a volume group backup on a specified media? A: mksysb
-r B: savevg -r C: restorevg -r D: restorevgfiles

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=116
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 117
Which of the following can an operator use to shutdown a system into single-user mode? A:
shutdown -d B: shutdown -s C: shutdown -m D: shutdown -Fr -s 1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=117
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 118
A non-root user can run rsh commands from serverA to serverB, but attempts to run rsh
commands by the root user return with a permission error message What action will resolve
the problem? A: Add root user to the /etc/hostsequiv on serverB B: Create $HOME/rhosts
file for the root user on serverB C: Restart the rshd daemon with root enabled option on
serverB D: Add entry to allow root user from serverA to the /etc/hostsallow on serverB

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=118
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 119
A recently installed package needs to be rolled back to a previous version Which of the
following commands will perform the task?
39 A: reject B:
cleanup C: deinstall D: uninstall

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=119
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 120
How can a JFS2 filesystem be added to a volume group that has insufficient space to host a
log LV? A: Create the filesystem with an inline log B: Create the filesystem referring to the
jfs2log in rootvg C: Create the filesystem and format the logical volume with logform D:
Create the filesystem s underlying logical volume with an inline log

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=120
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 121
Which of the following allows multiple applications to share a single operating system
resource? A: Logical Partition B: Workload Partition C: Dynamic Logical Partition D:
Shared Processor Logical Partition

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=121
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 122
When ordering a new IBM Power Systems server, a customer is given the option of two types
of Hardware Management Console: 7042-CR4 and 7042-C06 Which main difference
between the options would influence the customer s decision? A: The 7042-CR4 is a rack
mounted model, compared to the 7042-C06, which is a desktop B: The 7042-CR4 is limited
to 16 managed systems, compared to a limit of 32 for the 7042-C06 C: The 7042-C06 has
faster CPUs and twice the RAM compared to the 7042-CR4, which is suited to large
enterprise deployments D: The 7042-C06 can manage POWER5-based hardware, in addition
to POWER6, while the 7042-CR4 can only manage POWER6-based hardware
40

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=122
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 123
Which port must be open on the HMC to allow remote web access? A: 22 B: 80 C: 443
D: 8080

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=123
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 124
Which are the two main uses of a VIO server? A: Virtualize network and memory to LPARs
B: Virtualize network and storage to LPARs C: Virtualize memory and processors to LPARs
D: Virtualize storage and processors to LPARs

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=124
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 125
Which POWER6 virtualization technology is the minimum to enable multiple shared processor
pool functionality? A: PowerHA Standard Edition B: PowerVM Standard Edition C:
Power6 Management Edition D: Power6 Virtualization Edition

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=125

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 126
What is the theoretical maximum number of logical ports that a one port of a 2-port 10Gb IVE
can provide if no VIO Server is connected to the IVE? A: 2 B: 4 C: 8 D: 16

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=126
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 127
An administrator wants to deploy a complex LPAR environment on a 595 What is the most
current tool available for documenting the proposed LPAR configuration and determining if
there are adequate IO resources? A: LPAR Planning Tool B: System Planning Tool C:
LPAR Validation Tool D: System Validation Tool

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=127
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 128
Where will an administrator find documents in PDF format that include detailed architecture
and step-by-step installation instructions for Power servers? A: AIX Fix Central B: IBM
Developer Works C: IBM Systems Software Information Center D: IBM Systems
Hardware Information Center

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=128
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 129
Which of the following is a situation where dual (redundant) HMCs are recommended? A:
When managing more than four VIO servers B: When installed with Power 570 and larger
hardware C: When hosting both Linux and AIX on the same physical hardware D: When
unexpected outage on a single HMC would prove an untenable risk for the hosted LPARs

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=129
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 130

A customer has a requirement for a single AIX LPAR to be highly available The customer only
has enough funding to purchase a single system Which would be the most critical option to
mitigate AIX availability? A: Not Available B: Twice the amount of disk C: Two dualport LHEA adapters D: Two dual-port fibre channel adapters

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=130
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 131
What is the difference between the CUoD and Utility Capacity On Demand? A: Utility
allows for activation of resources by the hour CUoD allows for permanent access to
additional resources installed into the system B: Utility allows for permanent access to
additional resources installed into the system CuOD allows for activation of resources by the
hour C: Utility allows for activation of resources by the minute CUoD allows for permanent
access to additional resources installed into the system D: Utility allows for a 30 day usage
of additional resources installed into the system CUoD allows for permanent access to
additional resources installed into the system

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=131
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 132
An administrator plans to use bootable AIX media to boot a system into maintenance mode
The system is running AIX 53 TL09 with a 64-bit kernel The administrator has a selection of
media available Which media should the administrator use? A: Any AIX bootable media,
providing it is a 64-bit variant B: Any AIX bootable media, providing it is AIX 51 or later
C: Any AIX 53 bootable media, providing it is TL09 or later D: Any AIX 61 bootable media,
providing it is TL02 or later

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=132
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 133
In which file created by a mksysb would an administrator find filesystem and logical volume
information? A: /fsdata B: /imagedata C: /bosinstdata D: /installdata

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=133
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 134
Which command can be used to show volume group information about filesystems and OS
levels for a specified mksysb called server1mksysb? A: lsmksysb -lf server1mksysb B:
restore -mrT server1mksysb C: listbackup -fT server1mksysb D: listvgbackup -l
server1mksysb

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=134
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 135
A backup is taken using the following command: tar -cvf abcdeftar /usr/local/include/tcpdh
The operator is in the directory /usr/local/restores and runs the following command: tar -xvf
abcdeftar Where will the file be restored? A: /usr/local/include/tcpdh B:
/usr/local/restores/tcpdh C: /usr/local/restores/include/tcpdh D:
/usr/local/restores/usr/local/include/tcpdh

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=135
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 136
An administrator is applying a corrective service to their HMC The corrective service has been
shipped on 3 DVDs Which action will ensure the corrective service is correctly installed? A:
Select the option to automatically reboot the HMC B: Select the option to automatically
reboot the HMC after each disk C: Shutdown all managed LPARs prior to beginning the
install process D: Copy all disks into the ""SERVICE"" directory and select concurrent install

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=136
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 137
A POWER6 595 LPAR has two dedicated processors The LPAR is active and running AIX 61
What must be done to donate any unused processing capacity to the shared processor pool?
A: In the HMC Properties, select the options to allow processor sharing when the partition is
inactive and active B: In the LPAR Properties, select the options to allow processor sharing
when the partition is inactive and active C: In the LPAR Profile Properties, select the
options to allow processor sharing when the partition is inactive and active D: In the 595

Managed System Properties, select the options to allow processor sharing when partitions are
inactive and active

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=137
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 138
The administrator changed the number of virtual processors from 1 to 2 in the default_profile
of an LPAR The operator ran the cfgmgr command expecting to see 2 processors after that,
but did not see them What action must be done to apply the changes? A: Reboot AIX
within the LPAR B: Run cfgmgr against the device sys0 C: Shutdown and then activate the
default_profile D: Ensure the RSCT daemon is operative and run cfgmgr again

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=138
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 139
An administrator needs to recover an HMC due to a failed disk The disk has been replaced,
allowing the administrator to reinstall the HMC back to the required release of software
Backups of both the HMC Console Data and Upgrade Data are available After reloading the
HMC with the Recovery DVDs, what are the next steps to restore the HMC configuration?
A: Use the HMC Management > Restore HMC Data option to first restore just the HMC Data
B: Use the HMC Management > Restore Upgrade Data option to first restore just the Upgrade
Data C: Use the HMC Management > Restore HMC Data option to first restore the HMC
Data and then the Upgrade Data D: Use the HMC Management > Restore Upgrade Data
option to first restore the Upgrade Data, and then the HMC Data

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=139
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 140
An administrator is looking for the "Open Restricted Shell Terminal" option on the HMC GUI
Under which panel is this option available? A: HMC Management, but only from a local
connection B: Service Management, but only from a local connection C: Systems
Management, but only from a local connection D: Systems Management, but only from a
remote connection
46

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=140
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 141
Following an unscheduled power outage, the administrator needs to power up an IVMcompany
000-104 managed system For the given system, what is the first step in this process? A:
Physically press the appropriate button on the system B: Physically disconnect and reconnect
the power cable on the system C: Log into the IVM using a Web Browser, select the
managed-system and select the Power on option from the Operations menu D: Log into the
HMC using a Web Browser, select the managed-system and select the Power on option from
the Operations menu

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=141
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 142
On which HMC GUI panel can the Enable Electronic Service Agent option be found? A:
HMC Management B: Systems Management C: Service Management D: Electronic
Management

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=142
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 143
The system hangs at boot time after starting NFS services What is the most likely cause? A:
The action parameter of rcnfs in /etc/inittab is off and the script called is not exiting B: The
action parameter of rcnfs in /etc/inittab is wait and the script called is not exiting C: The
action parameter of rcnfs in /etc/inittab is once and the script called is not exiting D: The
action parameter of rcnfs in /etc/inittab is respawn and the script called is not exiting

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=143
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 144
The administrator created an entry in the inittab for run level 2 The system was already booted
in normal mode Which will start the newly created entry? A: init 1 B: /etc/rc C: telinit q
D: /etc/rcd/rc2d

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=144
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 145
How can an administrator view the service bootlist? A: service -l bootlist B: bosboot -ad
service C: listboot -l service D: bootlist -om service

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=145
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 146
An administrator has mirrored rootvg onto hdisk1, after the physical volumes finished syncing
the administrator wants to add the new disk to the boot order Currently the boot order looks
like: hdisk0 blv=hd5 Which of the following commands will add hdisk1 to the current boot
order? A: bootset -a hdisk1 B: bootlist -om normal hdisk1 C: setbootlist -m hdisk0 hdisk1
D: bootlist -om normal hdisk0 hdisk1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=146
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 147
After mirroring rootvg, a system administrator wants to validate that the system will boot
correctly Which of the following tasks must be performed before changing the boot order?
A: Run a bosboot -a command B: Mirror the hd5 on the two disks C: Set up another service
mode bootlist D: Check the disks using a lsvg -p rootvg command

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=147
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 148
A system was rebooted and is taking a long time to return The administrator has logged into
the HMC and sees reference code 0c9 What does this mean? A: The system is configuring a
device B: A system initiated dump has started C: The system is varyingon a volume group
D: The system is running an inbuilt self test

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=148
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 149
Which key should be pressed on an ASCII terminal during the system initialization to force the
system to read from the default boot list? A: 1 B: 3 C: 5 D: 9

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=149
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 150
An administrator has added hdisk2 to rootvg and would like to create a boot logical volume on
the disk so it can be used as the primary boot partition on the next reboot Which command
should the administrator use? A: bosboot -ad hdisk2 B: mkblv -y bootlv hdisk2 C: crlv -t
bootlv -d hdisk2 D: bootlist -om normal hdisk2

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=150
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 151
A system has two configured fibre channel cards, one of which, fsc0, has failed and must be
replaced Which command should an administrator use to remove the card device and
attached child devices? A: rmdev -Rdl fcs0 B: rmdev -cdl fcs0 C: rmdev -cdl fscsi0 D:
rmdev -Rdl fscsi0

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=151
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 152
Which command enables new devices that are connected to the scsi5 adapter without
performing a full scan of the system? A: cfgmgr -f scsi5 B: cfgmgr -i scsi5 C: cfgmgr -t
scsi5 D: cfgmgr -l scsi5

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=152
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 153
Which command will enable the administrator to query the current network adapter
configuration? A: netstat -v B: entstat -d C: lsattr -El D: lsdev -C -attr

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=153
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 154
Which command can be used to display information from the PvDv object class in the ODM?
A: odmlist B: odmshow C: lsdev -P D: lsattr -El

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=154
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 155
Which command will allow the creation of a 10-character login user name? A: chlogin -a
log_name=10 B: chdev -l sys0 -a max_logname=10 C: chusr extended_logname=true
[userid] D: chuser login_name=10 extended_logname=true [userid]

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=155
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 156
What is the correct method for deleting paging04 paging space? A: swapoff paging04 rmps
paging04 B: swapoff /dev/paging04 rmps paging04
51 C:
swapoff paging04 rmps /dev/paging04 D: swapoff /dev/paging04 rmps /dev/paging04

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=156
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 157
How is the default print queue identified? A: The first queue in queue config file B: The
stanza default = 1 is present in the queue config file C: The backend @server has remback -p
default in the queue config file D: The stanza default = [queuename] is present in the queue
config file

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=157
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 158
A user is unable to determine the default system text editor How can the local administrator
assist the user by identifying the default text editor for the system? A: Login as the user and
run echo $ENV B: Login as root and run the env command C: Login as root and cat
/etc/environment D: Login as the user and run the env command

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=158
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 159
Which command will migrate a filesystem from one volume group to another? A: cpfs B:
cplv C: mkfscopy D: migratepv

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=159
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 160
A new LPAR has been created that needs SAN attached disk for a database After AIX has
been installed, the fibre cables are attached to the adapters How should the administrator
configure the disks? A: Run mkdev to force the FC adapter to log into the SAN, have the
SAN LUNs zoned to the server, run cfgmgr to discover and configure the disks B: Run
mkpath to force the FC adapter to log into the SAN, have the SAN LUNs zoned to the server,
run cfgmgr to discover and configure the disks C: Run chpath to force the FC adapter to log
into the SAN, have the SAN LUNs zoned to the server, run cfgmgr to discover and configure
the disks D: Run cfgmgr to force the FC adapter to log into the SAN, have the SAN LUNs
zoned to the server, run cfgmgr to discover and configure the disks

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=160
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 161
How should a DNS client be configured? A: Edit the /etc/netsvcconf file to have a
nameserver and a domain search order B: Edit the /etc/resolvconf file to have a nameserver
and a domain search order C: Edit the /etc/resolvconf file to have a nameserver, domain, and

domain search order D: Edit the /etc/netsvcconf file to have a nameserver, domain, and
domain search order

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=161
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 162
An administrator issued a command to update the firmware of an Ethernet adapter on a
partitioned system, but received an error What is the most likely cause of the problem? A:
The adapter must be taken offline prior to the firmware update B: The system has not been
rebooted since the adapter was added to the LPAR C: The adapter must be assigned to the
service partition prior to updating the firmware D: The adapter must be dynamically removed
from the LPAR prior to updating the firmware

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=162
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 163
A system is experiencing packet routing problems, when the administrator runs netstat -nr the
following default routes are displayed: default1652532511UG51601304 en8-default192168501UGH01590450 en4-- Assuming the first route is correct, how can the
administrator remove the incorrect default route? A: route delete default 192168501 B:
access smit with the route_remove shortcut C: chdev -l inet0 -a delroute=net,hopcount,0,,192168501 D: flush the routing table from the console and configuring the
1652532511 route

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=163
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 164
An administrator has set up serverA and serverB to use the /etc/hostsequiv file so that
applications on serverA can remotely run commands on serverB Which command will verify
if a new user from serverA is trusted on serverB? A: As the root user from serverA run the
command rhost serverB B: As the root user from serverA run the command rlogin serverB
C: As the desired user from serverB run the command rhost serverA: D: As the desired user
from serverA run the command rlogin serverB

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=164
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 165
The ping loopback hangs with no output Which of the following is the most likely cause? A:
The loopback interface is down and resolvconf is configured B: The loopback is not in
/etc/hosts and resolvconf is configured C: The loopback interface is down and resolvconf is
not configured D: The loopback is not in /etc/hosts and resolvconf is not configured

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=165
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 166
After updating serverB s network configurations, an administrator notices that serverA, which
resides in a different subnet, is unable to communicate with serverB via ssh or telnet As ping s
to the server fail, the administrator logs onto serverB via a console and finds an available
interface en0 in the up state From the console connection, en0 can communicate with other
servers in the same subnet What is the most likely cause of the problem? A: en0 has no
associated ip address B: serverB is missing its default route C: serverB and serverA cannot
connect due to a firewall D: en0 has been set up to block traffic from servers that are in
different subnets

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=166
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 167
A project requires a new server to be set up with the ability to automatically fail over its
Ethernet connection to a second connection if a network failure occurs Which of the
following provides greatest resiliency? A: Two switch ports will be needed on a switch, two
Ethernet cables will be needed for the server each connecting to two different Ethernet cards,
and one IP address will be needed B: Two switch ports will be needed on two different
switches, two Ethernet cables will be needed for the server each connecting to two different
Ethernet cards, and one IP address will be needed C: Two switch ports will be needed on
two different switches, two Ethernet cables will be needed for the server each connecting to
two different Ethernet cards, two different IP addresses will be needed D: One switch port
will be needed on one switch, a splitter will be needed to split the connection, two Ethernet
cables will be needed for the server each connecting to two different Ethernet cards, and two
different IP addresses will be needed

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=167
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 168
Which daemon identifies available filesystems through the /etc/xtab file? A: nfsd B: biod
C: rpclockd D: rpcmountd

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=168
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 169
Which file contains the attributes used to setup a new user account when executing mkuser
without any flags? A: /etc/security/user B: /etc/security/passwd C: /etc/security/mkusersys
D: /etc/security/mkuserdefault

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=169
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 170
Which command should be used to reset a failed login count? A: chsec B: chusr C:
passwd D: chgusrprf

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=170
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 171
Which command will set the core size file to unlimited for the user webapp ? A: no -p core=1 webapp B: chuser core=-1 webapp C: setsenv -attr core=unlimited webapp
56 D: chsec -f /etc/security/limits core=-1 webapp

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=171
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 172
Which environment variable must be changed in a user s profile so that upon login, the

command prompt identifies the server? A: PMT B: PS1 C: PRT D: PT1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=172
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 173
Which command will change the user webserver s shell to ksh93? A: chshell -ksh93
webserver B: chsh webserver /usr/bin/ksh93 C: chuser -a shell=/usr/bin/ksh93 webserver
D: setuid -a SHELL=/usr/bin/ksh93 -u webserver

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=173
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 174
Which command will display the current control key settings? A: tty -l
-a D: terminfo -l

B: stty -a

C: lstty

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=174
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 175
How should read, write and execute permissions for group and other be granted to all files
and directories within the /app filesystem? A: chmod -R 677 /app B: chmod -R 664 /app
C: chmod -r 677 /app D: chmod -r 664 /app

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=175
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 176
What should an administrator do to set up a required role for a user id that will allow it to
start/stop WPARs on the server? A: On the desired WPAR: mkrole
authorizations=aixwparsystem newRole setkst -t role chuser roles=newRole
default_roles=newRole user1 B: On the global environment: mkrole
authorizations=aixwparsystem newRole setkst -t role chuser roles=newRole
default_roles=newRole user1 C: On the desired WPAR: Edit the
/etc/security/authorizations file adding: newRole authorizations=aixwparsystem setkst -t

role chuser roles=newRole default_roles=newRole user1 D: On the global environment:


Edit the /etc/security/authorizations file adding: newRole authorizations=aixwparsystem
setkst -t role chuser roles=newRole default_roles=newRole user1

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=176
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 177
Which installation method enables the quickest recovery in the event of failure when upgrading
from AIX 53 to AIX 61? A: Use alt_disk_install B: Apply the upgrade without commit C:
Use a backup image from a NIM server D: Use a mksysb image from a locally attached
DVD-RAM
58

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=177
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 178
An administrator is installing AIX The SMS panel lists the following network adapter: NIC
Adapters DeviceLocation CodeHardware 1Interpartition Logical LANU91237101008B1AV4-C2-T15e5a00004002 The NIM server is running in another LPAR on the same managed
system What speed and duplex should be configured on this adapter? A: 100/Full B:
1000/Half C: 1000/Auto D: Auto/Auto

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=178
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 179
An administrator migrates from AIX 53 to AIX 61 Upon completion, a client questions why
files are missing from /tmp How should the administrator respond to the client? A: Explain
that the files never existed in the first place B: Explain that during a Migration install the /tmp
filesystem is overwritten C: Explain that after a Migration install, all system filesystems will
be empty D: Explain that /tmp is temporary storage and files are automatically removed every
30 days

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=179
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 180
The output from an oslevel command results in the following warning message: Not all
filesets for 61-00-040815_SP were found Which command will display the filesets that are
missing from this service pack? A: lslpp -l |grep SP B: lslpp -i 61-00-040815_SP C:
instfix -icqv |grep :-: D: instfix -l 61-00-040815_SP
59

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=180
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 181
Which LPP status signifies the inability to return to a previous version of a fileset because the
saved files have been removed? A: APPLIED B: REMOVED C: REJECTED D:
COMMITTED

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=181
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 182
Which tool validates firmware and HMC compatibility for a proposed AIX upgrade? A: SPT
B: LVT C: FLRT D: SSIC

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=182
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 183
Where can the Open Source prerequisite filesets that allow the installation of the Firefox Web
browser be found? A: Fix Central B: IBM AIX Toolbox C: AIX Expansion Pack D:
Common base AIX CDs

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=183
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 184
Which command is used to initialize and configure a NIM master? A: /usr/sbin/nim_init B:
/usr/bin/installnim C: /usr/sbin/nimconfig D: /usr/sbin/setup_server

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=184
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 185
An administrator is defining an lpp_source called lpp_AIX6 in NIM when the following
warning message is displayed in the output: warning: 0042-267 c_mk_lpp_source: The
defined lpp_source does not have the simages attribute because one or more of the following
packages are missing: bos bosnet bosdiag bossysmgt bosterminfo
bosterminfoalldata bosmp64 devicescommon bos64bit What does this warning message
mean? A: The lpp_AIX6 is not a valid lpp_source NIM resource B: The lpp_AIX6 can be
used in NIM BOS operations to install AIX only on standalone clients C: The lpp_AIX6 can
be used in NIM CUST operations to install software on SPOTs and running machines D:
The lpp_AIX6 does not contain all of the required software packages for NIM CUST
installation operationsWArialCourier NewTimes New RomanZ

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=185
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 186
Refer to the following output: The current permanent system firmware image is EM340_041
The current temporary system firmware image is EM340_075 The system is currently booted
from the temporary firmware image
61 Which command will
display similar information? A: lsmcode B: diag -S 1 C: prtconf | grep firmware image
D: invscout -vf [Server system name]

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=186
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 187
Which describes the operation required to move to a new release level of system firmware?
A: Deferred B: Transient C: Concurrent D: Disruptive

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=187
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 188

An administrator needs to apply a Technology Level update During the preview install, the
output indicates that there is insufficient space in the /usr filesystem Review of the root volume
group indicates there are no available physical partitions, but the /test jfs2 filesystem is only 8%
used What is the most efficient method to use the available space in the /test filesystem to
apply the update? A: Use chfs to reduce the /test filesystem B: Use cplv to copy the /test
filesystem to a smaller logical volume C: Use migratepv l to move the /test filesystem to a
different volume group D: Backup the /test filesystem, remove it, and recreate it with a
smaller size

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=188
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 189
How can an administrator verify that the disk is still usable when the output of lspv shows
hdisk1 is in a missing state? A: lspv -l hdisk1 B: lscfg -l hdisk1
62 C: lsattr -l hdisk1 D: dd if=/dev/hdisk1 bs=512k count=10 of=/tmp/disktxt

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=189
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 190
Which of the following explains the relationship between a physical and logical partition? A:
A physical partition is hosted on one or more logical partitions A logical partition is used when
describing storage B: A logical partition is hosted on one or more physical partitions A
physical partition is used when describing storage C: A physical partition is used when
describing only a SCSI or SAS disk A logical partition is used when describing a SAN LUN
D: A logical partition is used when describing only a SATA or SAS disk A physical partition is
used when describing RAID or mirrored arrays

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=190
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 191
What must an administrator do to create two new volume groups on a system with only one
spare disk? A: Run the mkvg -M command to create multiple volume groups on a single disk
B: Add a new disk to the system or release a disk from the one of the existing volume groups
C: Run the mkvg command to create multiple volume groups on a single disk providing the
disk does not have a PVID D: Run the mkvg command to create multiple volume groups

on a single disk providing the volume groups have the same PP size

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=191
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 192
The lsvg -o command is run with an output of only rootvg, but the server has another volume
group named datavg, which is not displayed What is the likely cause? A: datavg is in an
offline state
63 B: lsvg -o only displays the root volume
group C: lsvg -o only displays the fist volume group D: datavg has no filesystems and
therefore, is inactive

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=192
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 193
An administrator wants to mirror an important filesystem between two disks without mirroring
the entire volume group Which command should be used? A: cplv B: mirrorvg C:
mklvcopy D: migratelv

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=193
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 194
A log logical volume is created as indicated below: root@host1:/# mklv -a c -t jfs2log -b y
datavg 1 loglv00 root@host1:/# lsvg -l datavg datavg: LV NAMETYPELPsPPsPVsLV
STATEMOUNT POINT loglv00jfs2log111closed/syncdN/A A new filesytem is then
created using the new log logical volume When the administrator attempts to mount the
filesytem, the following error occurs: root@host1:/# mount /newfs mount: 0506-324
Cannot mount /dev/lv00 on /newfs: A system call received a parameter that is not valid
Which of the following actions will resolve this error? A: Recreate the file system with -p rw
flags and re-mount B: Run logform /dev/loglv00 and hit y to destroy all data C: Run
clrginfo -p to clear the invalid filesystem parameter D: Change account = true value in
/etc/filesystem to account = false

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=194

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 195
Files /tmp/file2 and /tmp/file3 are hard linked to /tmp/file1 What will the result be if a user
makes changes to /tmp/file2 at the same time another user tries to delete /tmp/file1? A: All
three files will contain the updates and will remain available B: All three files will be deleted
and no changes will be made to /tmp/file2 C: Only /tmp/file2 will contain the updates, but
/tmp/file3 will remain available D: Both /tmp/file2 and /tmp/file3 will contain the updates and
will remain available

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=195
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 196
LPAR1 is configured to have the same 2 LUNs virtualized by a redundant pair of VIO servers
Which command will validate that both storage paths are available? A: lspath B: sdd query
adapter C: pcmpath query adapter D: datapath query device

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=196
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 197
Which command will check the errorlog size? A: lssrc -s errord B: errorlog -histsize C:
/usr/lib/errdemon -l D: ls -l /var/adm/ras/errlog

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=197
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 198
Which command will display messages directed to the system console? A: alog -t console -o
B: cat /var/adm/ras/conslog C: cat /var/log/all/consolelog D: grep CONSOLE
/var/adm/messages

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=198
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 199

Which command must be run to log a hardware repair entry in the errorlog? A: diag B:
cfgmgr C: errlog D: errlogger

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=199
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 200
An administrator suspects problems on a SCSI hard disk, but upon running diagnostics, no
errors were found What must be done to check the condition of the drive? A: Run diag and
select the Certify Media task B: Perform a read and write test on the disk and monitor
errorlog C: Update the disk firmware to the latest level and monitor errorlog D: Format the
disk to ensure bad blocks are omitted from the disk layout

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=200
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 201
Which command will debug the AIX kernel? A: kdb B: snap
66 C: truss D: trace

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=201
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 202
Which command will determine if the Trusted Computer Base is enabled on a system? A:
getrunmode B: getsecconf C: tcbck -display D: odmget -q attribute=TCB_STATE PdAt

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=202
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 203
Which command will retrieve /unix and dump from the dump device? A: snap -R B: snap D C: snap -U D: snap -N

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=203
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 204
An application writes to a log file in the /logs filesystem that is full After the log file is deleted,
df still shows the filesystem as 100% full What is the likely cause of the problem and what
will resolve it? A: The deleted file is still open by the application The system must be
rebooted before df will show the reduction in the filesystem B: The deleted file is still open
by the application The application must be stopped before df will show the reduction in the
filesystem C: The filesystem is still marked as full in the /etc/fsstatus file The system must be
rebooted before df will show the reduction in the filesystem D: The filesystem is still
marked as full in the /etc/fsstatus file The application must be stopped before df will show the
reduction in the filesystem
67

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=204
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 205
A booting system appears to be hanging with an LED code of 0c54 What is the likely cause?
A: An AIX install is in progress B: The rootvg volume group is corrupt C: The TCPIP
configuration is incorrect D: At least one paging device cannot be varied on

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=205
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 206
An LPAR has hung during a reboot, reporting a 0552 LED code What does this signify? A:
varyon of the paging device failed B: fsck of the root (/) filesystem failed C: varyon of the
root volume group failed D: IPL device could not be opened or a read failed

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=206
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 207
An administrator is installing AIX 61 on a new LPAR and the boot sequence has stalled with
reference code 0c31 What is the most likely cause? A: The system is waiting for user input to
define console type lft0 B: The system is waiting for user input to define console type tty0
C: The system is waiting for user input to define console type vty0 D: The system is waiting
for user input to define console type vsa0

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=207
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 208
NIM fails to successfully network-boot an LPAR and install AIX The administrator wants to
first rule out network configuration or routing to be the cause
68 Which sequence of steps can be employed to debug the network-boot process? A: 1
Comment out the bootps entry from the /etc/inetdconf file on the LPAR 2 Stop all running
processes 3 Restart inetd using the refresh -s inetd command 4 Flush the ARP table on the
NIM master 5 Initiate the network boot of the LPAR B: 1 Comment out the bootps entry
from the /etc/inetdconf file on the NIM master 2 Stop all running bootpd processes 3
Restart inetd using the refresh -s inetd command 4 Start bootpd from the command line :
/usr/sbin/bootpd -s -d -d -d 5 Initiate the network boot of the LPAR C: 1 Comment out the
bootps entry from the /etc/inetdconf file on the NIM master 2 Stop all running bootpd
processes 3 Restart inetd using the refresh -s inetd command 4 Start bootpd from the
command line : /usr/sbin/bootpd -g nfs -d -d d 5 Initiate the network boot of the LPAR D:
1 Comment out the bootps entry from the /etc/inetdconf file on the NIM master 2 Stop all
running bootpd processes 3 Restart the effected daemons using the /etc/rctcpip command 4
Start bootpd from the command line : /usr/sbin/bootpd -s -d -d -d 5 Initiate the network
boot of the LPAR

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=208
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 209
What can be done to enable the debug information for functions to be displayed when using
ksh -x to debug a script? A: Run the script using ksh -fx B: Run the script using ksh -a
function -x C: Edit the script and add set -x at the beginning D: Edit the script and add set x at the beginning of each function

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=209
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 210
Which command synchronizes or rebuilds the logical volume control block, the device
configuration database, and the volume group descriptor areas on the physical volumes?
69 A: syncvg rootvg B: synclvm rootvg C: varyonvg rootvg D: synclvodm rootvg

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=210
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 211
An administrator is attempting to recover a filesystem that fails to manually unmount The fsck
command produces the following output: The current volume is: /dev/fslv02 File system is
currently mounted Invalid file system size in the primary superblock Invalid file system
size in the secondary superblock Primary superblock is corrupt Secondary superblock is
corrupt fsck: 0507-018 Superblock is corrupt and cannot be repaired Both primary and
secondary copies are corrupt Cannot continue tried to mount Which steps will resolve the
problem? A: Reboot the server into maintenance mode and run fsck with the -p parameter
while the filesystem is mounted B: Reboot the server into maintenance mode and run fsck
with the -y parameter while the filesystem is unmounted C: Force a umount of the
filesystem with umount -F /dev/fslv02 , and then run fsck -p /dev/fslv02 while the filesystem
is unmounted D: Force a umount of the filesystem by varying off the hosting volume group
and then varyon the volume group This will permit fsck -y to be run against the failing
filesystem

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=211
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 212
The fsck -p /dev/lv00 command returned the following message: Not a recognized filesystem
type What is the likely cause of the problem and how should it be resolved? A: The file
system superblock is dirty It can be replaced from the VGDA: B: The logical volume
superblock is dirty It can be replaced from the VGDA: C: The file system superblock is dirty
It can be replaced from the secondary copy D: The logical volume superblock is dirty It can
be replaced from the secondary copy

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=212
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 213
Which command will list all subsystem resources on a server? A: lssrc a B: lssrc g C:
lssrc l D: lssrc -s

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=213
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

QUESTION: 214
Which command starts Workload Manager? A: wlmrun B: wlmstart C: wlmcntrl D:
wlmstartup

Answer: http://www.twpass.com/twpass.com/exam.aspx?ecode=000-104&qno=214
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TwPass Certification Exam Features;


-

TwPass offers over 2500 Certification exams for professionals.


More than 98,800 Satisfied Customers Worldwide.
Average 99.8% Success Rate.
Over 120 Global Certification Vendors Covered.
Services of Professional & Certified Experts available via support.
Free 90 days updates to match real exam scenarios.
Instant Download Access! No Setup required.
Price as low as $19, which is 80% more cost effective than others.
Verified answers researched by industry experts.
Study Material updated on regular basis.
Questions / Answers are downloadable in PDF format.
Mobile Device Supported (Android, iPhone, iPod, iPad)
No authorization code required to open exam.
Portable anywhere.
Guaranteed Success.
Fast, helpful support 24x7.

View list of All Exams (AE);


http://www.twpass.com/twpass.com/vendors.aspx

Download Any Certication Exam DEMO.


http://www.twpass.com/twpass.com/vendors.aspx

To purchase Full version of exam click below;


http://www.TwPass.com/

Оценить