Вы находитесь на странице: 1из 7

Exercise No.1 Belen Garcia EDUC 1082 Mr.

Nestor Chan February28, 2010

Assignment 1 1.) A business woman bought a refrigerator from a manufacturer for $1,378. Calculate: a.) The selling price if she makes a profit of 17.5 %. Cost Price Selling Price = $1,378 = 117.5 % of $1,378 = 17.5 x 100 = $241.16 Selling Price = CP + Profit = $1,378 + 241.16 Selling Price = $1619.15 b.) The selling price if she makes a loss of Selling Price = 3.5% of $1,378 = 3.5 x $1,378 100 = $48.23 Selling Price Selling Price = Cost Price Loss =$1,378 - 48.23 = $1,329.77 $1,378

2.) A persons weight increased by 12% between the tenth and fourteenth birthday. If the person weighed 45 kg on the tenth birthday, what was the weight on the fourteenth birthday? Weight = 45 kg = (.12 x 45) + 45 = 5.4 + 45 = 50.4 kg New Weight = (12 % of 45) + 45

3.) When fuel was $2.40 a gallon, I used 1,200 gallons per annum. The price increased by 150%, so I decreased my yearly consumption by 25 %. Find: a.) The new price per gallon of fuel. Using ratio 100% = 150% = Cost Price $2.4 x

Cross multiply 100% x = $2.4 x 150 = ( $2.4 x 150) + 2.4 100 = (3.6) + 2.4 = $6.00 b.) Reduced annual consumption 100% - 25% 75% 100x = 75% $1,200 x = 100% =

= .75 of 1,200 = (.75 x 1200) = 900 gallons

c.) New Bill = New Cost x Reduced Annual Consumption = $6 x 900 = $5,400 Difference = New Bill - Old Bill = $5,400 - $2,880 = $2,520 more 4.) After a 4% increase, an accountants salary was $7,280. Calculate the salary if a 10% increase was given instead. Using ratio 104% = $7,280 110% = x 1.04 x = $7280 x 1.10 x = 7280 x 1.10 1.04 salary at 10%increase = $7,700

5.) After a 20% increase, a physicists salary was $7,200. Calculate the physicists salary if a 25% increase was given instead. Using ratio 120% = $7200 125% = x 1.20x= 1.25 x $7200 x = 1.25 x 7200 1.20 Salary at 25 % increase = $7500 6.) Mr. Ricky borrowed $5,340 from a bank at 9.5% per annum simple interest for 5 years. Determine: a.) The sum of money paid as interest to the bank. SI = PRT/100 = $5,340 x 9.5 x 5 100 = $2,536.50 b.) The total amount repaid to the bank. Amount = $5,340 + $2,536.50 = $7,876.50 c.) What was Mr. Rickys monthly installment to the bank? Monthly Installment = $7,876.50 [ 5 x 12] = 60 = $131.28 per month 7.) Calculate the rate percent per annum if $250 simple interest is paid when $800 is invested for 5 years. SI 250 250 = PRT 100 = 800 x Rate x 5 100 = (800x 5) R 100

250 250 250 40

= 4000 R 100 = 40R 40 =R

Rate = 6.25 % 8.) $6,000 was put in a fixed deposit account on 1st January, 2005 for 6 months. The rate of interest was 7.5% per annum. On 1st July, 2005 the total amount accumulated so far was reinvested at 7% per annum for a further 6 months. Calculate the final amount received at the end of the year. SI SI SI Amount SI SI SI Final Amount = PRT 100 = 6000 x 7.5 x 0.5 100 = $225 = $225 + $6,000 = $6,225 = PRT 100 = 6,225 x 7 x 0.5 100 = $217.88 = $6,225 + $217.875 = $6,442.88 9.) A television can be bought on hire purchase by paying a down payment of $850 and 18 monthly installments of $195 each. a.) Calculate the hire purchase price. HP = $850 + ($195 x 18) = $4,360

b.) If it is bought on cash, it can be gotten for 75% of the hire purchase price. Calculate the cash price for the television. Cash Price = 75% x 4360 = .75 x 4360 =$3270 10.) How many units of electricity would a 75 W bulb use in 100 hours? Kwh =Wxh 1000 = 75 x 100 1000 = 7.5 Kwh 11.) Calculate the number of kwh a 225 W freezer use in 168 hours. Kwh =Wxh 1000 = 225 x 168 1000 = 37.8 Kwh 12.) Electricity rates are as follows: $0.34 for the first 50 Kwh $0.45 for the next 100 Kwh $0.55 for the next 150 Kwh $0.60 for any Kwh thereafter a.) Calculate Mr. Rabannis electricity bill if the previous reading was 80,759 and the present reading is 82,796. Kwh used = 82,796 80,759 = 2,037 Kwh 50 x $0.34 = $ 17.00

100 x $0.45 = $ 150 x$0.55 = $ 2,037 kwh

45.00 82.50

1,737 x $0.60 = $1,042.20 = $1,186.70 Mr. Rabannis Bill = $1,186.70 b.) Calculate how much he will be refunded if the company is ordered to return 15.5% of this months bill to customers? Refund = 15.5% x $1,186.70 = 15.5 x 1186.70 = $183.94