You are on page 1of 10

PAPER

e c i t c Pra stions Que

Inter national Competitions


and Assessments for Schools

DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL INSTRUCTED.

STUDENTS NAME:

Read the instructions on the ANSWER SHEET and fill in your NAME, SCHOOL and OTHER INFORMATION. Use a 2B or B pencil. Do NOT use a pen. Rub out any mistakes completely. You MUST record your answers on the ANSWER SHEET.

ENGLISH

Mark only ONE answer for each question. Your score will be the number of correct answers. Marks are NOT deducted for incorrect answers. Use the information provided to choose the BEST answer from the four possible options. On your ANSWER SHEET fill in the oval that matches your answer. Questions may sometimes be placed next to each other. Make sure you read ACROSS the page and answer the questions in the correct order. You are NOT allowed to use a dictionary or an electronic translator.

Read Old Ginger Nuts Holiday and answer questions 1 to 8.

Old Ginger Nuts Holiday

Here I am

at the farm

.
This is Bubble s.

One Tree Farm Kangaroo Valley Dear Mum

said, Come Monday ds I cried. Grandad da an Gr at me ft le u When yo and lets see if Aunty s ar te e os th y Dr . ut lled Old on, Old Ginger N I dont like being ca y. ad re a te r ou t go s Irene ha come home. Ginger Nut! I want to nty Tuesday d licked me all over. Au an ss fu a ch su de ma Bubbles fleas. Grandad cuddle him as he had to t no me ld to e to get en Ir anybody. I dont want rt hu r ve ne as fle w said, A fe home. fleas. I wish I was at und a Wednesday ene collect eggs I fo Ir y nt Au g in lp he s wa When I re a rotten id, Rotten pests, they sa d da an Gr . st ne s t ra . t rat when I get home nuisance! Id like a pe Thursday ternoon but ng in the creek this af hi fis me ok to d da an ell have Gr andad kept saying, W Gr h. fis y an h tc ca t we didn ene cooked in a minute. Aunty Ir ale wh a as g bi as h fis a had a creek at home. we sh wi I a. te r fo rs fish finge Friday re bees y. All we could hear we da to ic cn pi a d ha e ter next W going to be a lot quie s It , id sa d da an Gr buzzing. ene says Id ing around! Aunty Ir zz bu u yo t ou th wi ek we at it home. day; otherwise Ill be to er tt le is th st po better Lots of love from Old Ginger Nut. tle longer. I dont wa nt ay here a lit P.S. PLEASE let me st to come home yet.
ICAS English Practice Questions Paper A EAA

1.

Who wrote this letter? (A) (B) (C) (D) Grandad Aunty Irene Old Ginger Nut Old Ginger Nuts mum

2.

The word pests is used to describe things which are (A) (B) (C) (D) ugly. dirty. dangerous. troublesome.

3.

When Old Ginger Nut says Id like a pet rat, the contraction Id is made up of the words (A) (B) (C) (D) I did. I had. I could. I would.

4.

When Grandad says, Its going to be a lot quieter here next week without you buzzing around!, he means (A) (B) (C) (D) Your constant noise keeps me as busy as a bee. Ill miss you when youre not here next week. Youre so noisy I cant wait for you to go home. Ill be able to work harder on the farm when you go.

5.

 n which day does the reader first notice a change in Old Ginger Nuts feelings about O staying with his grandfather? (A) (B) (C) (D) Monday Tuesday Wednesday Friday

6.

Why are the words Monday to Friday written in CAPITAL LETTERS? (A) (B) (C) (D) They are days of the week. They are subheadings in the letter. Old Ginger Nut is angry with his mother. The writer wants to highlight important information.
3
ICAS English Practice Questions Paper A EAA

7.

Put these pictures into the correct order to show what Old Ginger Nut did during the week.

The correct order for the pictures is (A) (B) (C) (D) 4, 2, 1, 3 2, 4, 3, 1 3, 2, 1, 4 2, 3, 4, 1

8.

If Old Ginger Nut wrote a story about his holiday, the best title would be (A) (B) (C) (D) Holidays with Mum. Helping Aunty Irene. Fishing with Grandad. My Time at Grandads.

For questions 9 and 10 choose the best option.


9. Choose the sentence which is PUNCTUATED CORRECTLY. (A) (B) (C) (D) The shaggy brown dog chased Michaels cat up into the tree. The shaggy brown, dog chased Michaels cat up into the tree. The shaggy brown dog chased Michaels cat up into the tree. The shaggy, brown, dog chased Michaels cat up into the tree.

10.

Lynette is very caring. She always thinks about other people. Which of the following words describes Lynette? (A) (B) (C) (D) patient reliable considerate independent

ICAS English Practice Questions Paper A EAA

this page is meant to be blank.

ICAS English Practice Questions Paper A EAA

Acknowledgment
Copyright in this booklet is owned by Educational Assessment Australia, UNSW Global Pty Limited, unless otherwise indicated. Every effort has been made to trace and acknowledge copyright. Educational Assessment Australia apologises for any accidental infringement and welcomes information to redress the situation.

Sources
Old Ginger Nuts Holiday text, images and graphics EAA 2006.

The following year levels should sit THIS Paper: Australia Brunei Hong Kong Indonesia Malaysia New Zealand Pacific Singapore South Africa Year 3 Primary 3 Primary 3 Year 4 Standard 3 Year 4 Year 3 Primary 2 Grade 3
PAPER

THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

Educational Assessment Australia


eaa.unsw.edu.au

2010 Educational Assessment Australia. EAA is an education group of UNSW Global Pty Limited, a not-for-profit provider of education, training and consulting services and a wholly owned enterprise of the University of New South Wales. ABN 62 086 418 582

Paper

E
EXAMPLE 1: Debbie Bach
FIRST NAME LAST NAME

Inter national Competitions


and Assessments for Schools
THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

HOW TO FILL OUT THIS SHEET:

EXAMPLE 2: Chan Ai Beng


FIRST NAME LAST NAME

EXAMPLE 3: Jamal bin Abas


FIRST NAME LAST NAME

Rub out all mistakes completely. Print your details clearly in the boxes provided. Make sure you fill in only one oval in each column.
A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D

FIRST NAME to appear on certificate

LAST NAME to appear on certificate

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B

A B

A B

A B

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

U V

W X

P
Y Z

Y Z

C A R
U V U V U V U V U V W X W X W X W X W X Y Z Y Z Y Z Y Z Y Z Z

U V

I T
U V U V W X Y Z W X Y Z

E C
Q R S T Q R S T Q R S T Q R S T U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z

U Q
M N M N M N O P O P O P Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z

O I T S E
G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I J J J J J J J J J K L K L K L K L K L K L K L K L K L M N O P Q R S T U V M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z

S N
C D E F C D E F C D E F C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

W X Y

W X Y Z

DATE OF BIRTH

Are you male or female? Male Female

Day

Month Year
0 1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

(optional)

CLASS

*046003*

0 1

0 1 2 3 4

A B C D E F G H I J

K L M N O P Q R S T

Does anyone in your home usually speak a language other than English? Yes No School name: Town / suburb: Todays date: Postcode:

2 3

5 6 7 8 9

TO ANSWER THE QUESTIONS Example: Choose the word that is closest in meaning to the underlined word. I want you to give this important matter prompt attention. (A) (B) (C) (D) quiet careful immediate deliberate Immediate is the word closest in meaning to prompt in this C sentence, so you would fill in the oval , as shown.
A B C D

START
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B C D A B C D

Your privacy is assured as EAA fully complies with appropriate Australian privacy legislation. Visit www.eaa.unsw.edu.au for more details.

a E

Paper

Inter national Competitions


and Assessments for Schools

QUESTION 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

KEY C D D B C B B D A C

DESCRIPTION OF SKILL Interpret information in a personal recount to identify the writer Infer the meaning of a word: pests Identify the parts of contraction in a personal recount Interpret the meaning of an idiomatic expression in a personal recount Identify the change in the writers tone in a personal recount Identify the use of capital letters for subheadings Synthesise a personal recount to sequence a set of illustrations Identify the theme of a personal recount Identify the correct use of list commas and the possessive apostrophe Synthesise a description to identify a character trait

AREA RL VOC SYN VOC RL TD RL RL SYN VOC

LEVEL OF DIFFICULTY Easy Medium Easy Medium Medium/Hard Easy Medium/Hard Medium Medium Medium

LEGEND Area refers to the particular curriculum area or strand assessed by the question. RL Reading Literary RF Reading Factual questions which require students to comprehend and interpret texts such as stories, poems, extracts from novels, reviews, plays questions which require students to understand and interpret information and argument texts, including texts which incorporate diagrams, tables and images from a range of curriculum areas, e.g. reports, editorials, advertisements, explanations questions which require students to recognise and to interpret textual devices which include figurative and rhetorical language (e.g. metaphor, rhetorical question, pun) and text conventions (e.g. use of different font sizes and types, captions) questions about accuracy and clarity within sentences or texts (e.g. pronoun reference, tense) and the recognition of grammatical terms (e.g. noun, main clause) questions about the meaning of words or phrases

TD Textual devices

SYN Syntax

VOC Vocabulary

ICAS English Practice Questions Paper A EAA

Level of difficulty refers to the expected level of difficulty for the question. Easy Medium Medium/Hard Hard more than 70% of candidates will choose the correct option about 5070% of candidates will choose the correct option about 3050% of candidates will choose the correct option less than 30% of candidates will choose the correct option

ICAS English Practice Questions Paper A EAA