You are on page 1of 14

Kendriya Vidyalaya Island Grounds Chennai-2

Cluster level-1 SET-3


Session Ending Examination - 2008-09
Model Question Paper
Class : IV MATHS Time : 2 hrs.
Forming Numbers Correctly
Q1. Fill in the bilanks : [1 5 = 5]
1. 1 litre = ____________ millilitres. [ml]
2. of 100 mtrs is ____________ m
3. 6 Oclock in the evening is 6 ____________ [a.m. / p.m]
4. ____________ of a circle is double of its radius.
5. 3000 + 300 + 50 = ____________
Q2. Answer the following : [2 5 = 10]
1. One rupee has _______ 20 paise coins or _______ 50 paise coins.
VP
G.O.
FN-15
UBC-20 AC-20 PSA-15 Oral-30 Total-100 Tr. Sign.
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
2
2. Out of 40 apples are raw _______ are ripe _______ . Calculate.
3. If the cost os 1 ball is Rs. 9 then
1) 3 9 Rs is _______
2) 5 9 Rs is _______
4. If a square table has an edge of 3 ft. then the Boundary of the table will be
3 + 3 +3+3 = _______ ft or _______ 3 = _______ ft.
5. If 12 hrs make 1 round
36 hrs = _______
24 hrs = _______
Understanding Basic Concepts
Q1. Answer the following : [25=10]
1. Convert - If mtr = 100 cms then
1) 4 mtrs = _______ cms.
2) mtr = _______ cms.
2. What would be the time in 24 hr clock at -
a) 4 Oclock in the evening
b) 6 : 30 a.m.
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
3. List -- a) an activity that takes less than 1 hr to complete.
b) a thing bought in litres.
4. If the length of a table is 75 cms, how many banana leaves of 25 cms each
can be kept on the table ?
5. Complete the pattern -
Q2. Work out the following step by step : [25=10]
a) Write a bill for the following :
b) The chapati chart shows the
number of animals at the zoo.
If there are altogether 200 animals at the zoo. Find the number of animals.
If 25 more monkeys were added then how many monkeys would there be now ?
3
monkeys
giraffes
deer
S. No.
1.
2.
3.
Animals Fraction Number
deer
monkeys
giraffe
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
ABILITY IN COMPUTATION
Q1. Answer the following : [15=5]
1. The boundary of a field has sides of the given lengths. Find the total length
of its boundary.
2. If an inland letter costs Rs. 2 and a postcard costs Re. 1. What would be
the cost of
a) 6 inland letters
b) 20 postcards
3. What currency notes should you give for -
Rs. 60 = _________________
Rs. 105 = ________________
4. If a cough syrup was manufactured in June 2005 and expires after 1 year,
what would the expiry date be -
month _____________ year ______________
5. If 4 6 = 24 then
(1) 40 60 = ________________ (2) 4 60 = _______________
1 cm
1 cm
15 cm
15 cm
14 cm
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
5
Q2. Answer the following : [25=10]
1. Suresh is double of Subus height. Sureshs height is 160 cms. What is
Subus height ?
2. Multiply by the column method : -
25 62
3. A school has a morning session of 5 periods with each period of 40 minutes
duration. How long is the morning session ?
4. If 1 week has 7 days then a month of 30 days would have how many weeks
5. Complete the number tower : -
Q3. Find out : - 5 1 = 5
If Shalu bought 1 kg of plastic sheets of Rs. 22 and sold it for Rs. 25, how
much would she earn on 1 kg and how much on 15 kgs ? If he gets a profit
of Rs. 369, how many kgs did he sell ?
Problem Solving Ability
Q1. Do as directed : - 2 5=10
1. Add:- (1) 100 gms + 750 gms + 200 gms =
(2) 350 gms + 158 gms + 12 gms =
40
15
35
5 15 20
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
2. Subtract : -
(1) 848 - 25 =
(2) 342 - 45 =
3. Write in kgs / kms : -
(1) 1500 gms =
(2) 3200 mtrs =
4. Colour or shade 1/2 the shapes : -
5. Neelu bought 15 story books to her class. Today 45 students are present.
How many children will need to share one book ?
Q2. Solve : 5 1 = 5
1] There are 4 gift packets to be sent to friends. The weight of each are given
below. Calculate the cost of sending each packet.
Cost of sending 1 kg is Rs. 4.
Packet A B C D
Weight 5 kg 20 kg 9kg 1/2kg
Cost
1] Which is the heaviest packet ?
2] Which packet weighs 500 gms ?
3] What is the total weight of all the packets ?
6
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

I G 4-MAT3
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

1
I G 4-MAT
Scoring Key
Forming Numbers Correctly
Q1. Fill in the blanks : 1 x 5 =5
1. 1 litre =100 millilitres (ml)
2. of 100 mtrs is 25 M.
3. 6 o clock in the evening is 6 p.m.
4. Diameter of a circle is double of its radius.
5. 3000 +300 +50 =3350
Q2. Answer the following : 2 x 5 =10
1. One rupee has 5 x 20 paise coins or 2 x 50 paise coins.
2. Out of 40 apples are raw =10 apples and are ripe 30 apples.
3. If the cost of 1 ball is Rs.9 then the cost of :
1) 3 9 = Rs.27
2) 5 9 = Rs.45
4. If a square table has an edge of 3 ft.
3 +3 +3 +3 =12 ft of tape. or 4 x 3 =12ft.
KENDRIYA VIDYALAYA ISLAND GROUNDS
Cluster level-1
Session Ending Examination 2009
Model Question Paper
Class : IV MATHEMATICS Time : 2 Hrs.
SET 3
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

2
I G 4-MAT
5. If the hour hand makes 1 round of the clock in 12hrs.
If 12 hrs make 1 round
Then 36 hrs make 36 12 =3 rounds.
24 hrs. make 24 12 =2 rounds.
Understanding Basic concepts :
Q1. Answer the following : 2 x 5 =10
1. Convert - If 1 mtr = 100 cms then
1) 4 mtrs =400 cms
2) mtr =50 cms.
2. What would be the time in 24 hr clock at -
a) 4 o clock in the evening =16:00 hrs.
b) 6 : 30 a.m. =6.30 hrs.
3. List : a) an activity that takes less than 1 hr to complete. - brushing teeth.
(any one)
b) a thing bought in litres. - milk (any one)
4. If the length of a table is 75 cms, how many banana leaves of
25 cms each can be kept on the table?
length of table =75 cms.
each leaf =25 cms.
No. of leaves =75 25 =3 leaves.
5. Complete the pattern :
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

3
I G 4-MAT
Q2. Work out the following step by step : 5 x 2 =10
a. Write a bill for the following :
S.No. Items Rate per kg. Cost
1. kg tomatoes 20.00 10.00
2. 2 kg apples 40.00 80.00
3. 1 Kg cabbage 15.00 15.00
4. kg peas 40.00 10.00
Total Rs. 115.00
b. The chapati chart shows the number of animals at the zoo.
If there are altogether 200 animals at the zoo,
Find the number of animals.
S.No. Animals Fraction Number
1. deer 1/2 100
2. monkeys 1/4 50
3. giraffe 1/4 50
If 25 more monkeys were added then how many monkeys would there be
now?
50 +25 =75 monkeys
deer
monkeys
giraffes
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

4
I G 4-MAT
Ability in Computation
Q1. Answer the following : 1 x 5 =5
1. The boundary of a field has sides of the given lengths. Find the total
length of its boundary.
15 +15 +14 +1 +1 =46 Cm total length of boundary.
2. If an inland letter costs Rs.2 and a postcard costs Re.1. What would be
the cost of
a) 6 inland letters cost 6 2 =12 rupees
b) 20 postcards cost 20 1 =20 rupees
3. What currency notes should you give for
Rs.60 =50 and 10 rupee notes
Rs.105 =100 and 5 rupee notes.
4. If a cough syrup was manufactured in June 2005 and expires after 1year,
what would the expiry date be
month and year - J une 2006
1Cm 1Cm
15Cm 15Cm
14Cm
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

5
I G 4-MAT
5. If 4 6 =24 then
1) 40 60 =2400 2) 4 60 =240
Q2. Answer the following : 2 x 5 =10
1. Suresh is double of Subus height. Sureshs height is 160 cms. What is
Subus height?
Sureshs height =160 cms.
Subus height =160 2 =80 cms
2. Multiply by the coloumn
25 62 60 2
20 1200 40 1200
5 300 10 300
40 +
10 +
1550
3. A school has a morning session of 5 periods with each period of 40
minutes duration. How long is the morning session?
1 period is for 40 min.
5 periods are for 5 x 40 =200 min =200 60 =3 hrs. 20 mins.
4. If 1 week has 7 days then a month of 30 days would have how many
weeks?
a. days is 1 week
so 30 days is 30 7 =4 weeks and 2 days.
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

6
I G 4-MAT
5. Complete the number tower :
Q3. Find out : 5 x 1 =5
If Shalu bought 1 kg of plastic sheets for Rs.22 and sold it for Rs.25,
how much would she earn on 1 kg and how much on 15 kgs? If he gets a
profit of Rs.369, how many Kgs, ch. & he sell?
Sold Plastics for =Rs.25
Bought plastics for = Rs.22 -
Rs. - 3
If 1 Kg earns Rs.3
Then 15 kgs. earns 15 3 =45 rupees.
Rs.3 is profit for 1 Kg. Then Rs.369 is profit for 369 3 =Rs.123
PROBLEM SOLVING ABILITY 2 x 5 =10
Q1. Do as directed :
1. Add :
1) 100 gms +750 gms +200 gms =1050 gms.
2) 350 gms +158 gms +12 gms =520 Gms
2. Subtract :
1) 848 - 25 =823
2) 342 - 45 =297
5 10 15 20
15 25 35
40 60
100
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

7
I G 4-MAT
3. Write in kgs / kms :
1) 1500 gms =1.5 kgs or 1 kg. 500 gms
2) 3200 mts. =3.2 kms or 3 kms 200 mtrs.
4. Colour or shade the shapes :
5. Neelu bought 15 story books to her class. Today 45 students are present.
How many children will need to share one book?
Students present =45
Storybooks brought =45 15 =3 students.
Q2. Solve : 5 x 1 =5
1. There are 4 gift packets to be sent to friends. The weight of each are
given below. Calculate the cost of sending each packet.
Cost of sending 1 kg is Rs.4
Packet A B C D
Weight 5 Kg 20 Kg 9 Kg kg
Cost Rs.20 Rs.80 Rs.36 Rs.2
1. Which is the heaviest packet? - Packet B
2. Which packet weighs 500 gms? - Packet D
3. What is the total weight of all the packets?
20 +5 +9 + =34 kgs.
__________
Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)