You are on page 1of 20

LLATOK A TNYROMON

1
George
letem els huszonhat vt azzal tltttem, hogy nem szerettem az llatokat. Alkalmatlankod, piszkos, megkzelthetetlenl idegen, rmiszten kiszmthatatlan teremtmnyeknek gondoltam ket, s egyszeren sdi hibavalsgnak. Klnsen hinyzott bellem a kutyk irnti lelkeseds amit nagyrszt egy flelem sztklt, melyet desanymtl rkltem, pedig a nagyanymtl. Gyerekknt csak akkor voltam hajland tmenni a bartokhoz, ha valahov elzrtk a kutyjukat. Ha a parkban egy kutya kzeledett, hisztrikuss vltam, amg apm fel nem kapott a vllra. Nem szerettem az olyan tvmsorokat, melyekben kutyk szerepeltek. Nem rtettem nem kedveltem az olyan embereket, akik odavoltak a kutykrt. Az is lehet, hogy mg a vakokkal szemben is kialakult bennem egy enyhe eltlet. Majd egy napon olyan emberr vltam, aki imdja a kutykat. Kutyaimd lettem. George teljesen vratlanul bukkant fel az letnkben. Sem a felesgem, sem n nem vetettk fel a kutyatarts tmjt, azt pedig mg kevsb, hogy nekilljunk keresni egyet. (Mirt tettk volna? Nem szerettem a kutykat.) Ebben az esetben letem htralv rsznek els napja egy szombati nap volt. A Hetedik sugrton stltunk vgig brooklyni szomszdsgunkban, amikor egy aprcska fekete klykkutyt pillantottunk meg. A jrdaszeglyen aludt, FOGADJ RKBE mellnykjben sszegmblydve, mint egy krdjel. Nem hiszek olyasmiben, mint szerelem az els ltsra vagy sors, de megkedveltem a kis nyomoroncot, s ennek gy kellett trtnnie. Pedig akkor mg csak hozz sem rtem. A klykkutya rkbefogadsa letem taln legmegjsolhatatlanabb tlete lehetett volna, de ott volt az a szp kis llat, az a fajta, melyet mg egy krges szv kutya-szkeptikus is ellenllhatatlannak tall. Termszetesen az emberek nyirkos orr nlkli dolgokban is tallnak szpsget, mgis van valami klnleges abban, ahogy beleszeretnk az llatokba. Esetlen kutyk s aprcskk, s hossz szrek

25

LLATOK A TNYROMON

s kecsesek, horkol bernthegyik, asztmatikus mopszlik, harmonika shar peik s depresszis klsej basset houndok mind-mind odaad rajongkkal. Az ornitolgusok dermeszt hajnalokat tltenek az gbolt s a cserjk frkszsvel, hogy rajongsuk tollas trgyait megpillanthassk. A macskaimdk olyan mly rzelemrl tesznek tanbizonysgot, amely hla az gnek hinyzik az emberi kapcsolatok tbbsgbl. A gyermekknyvek csillagai nyulak s egerek, medvk s lepkk, nem is emltve a pkokat, tcskket s alligtorokat. Soha senkinek nem volt szikla alak plssjtka, s amikor a leglelkesebb blyeggyjt az imdott blyegeirl beszl, az egy teljessggel msfle rajongs. Hazavittk a klykkutyt. Karomban vittem vgig a szobn. Majd, mivel okot adott arra, hogy gy gondoljam, nem veszthetem el ujjaimat a tplls folyamatban, sikerlt kpestst szereznem tenyrbletetsbl. Ksbb engedtem, hogy megnyalogassa a kezem. Aztn hagytam, hogy megnyalogassa az arcom. Majd n nyaltam meg az pofcskjt. S most mr minden kutyt imdok, s boldogan lek, mg meg nem halok. Az amerikai hztartsok 63%-ban legalbb egy hzi kedvenc van. Ez a magas szzalkarny az jdonsga miatt a leglenygzbb. Trsknt llatot tartani csak a kzposztly felemelkedsvel s vrosiasodsval lett ltalnoss, taln az llatokkal val egyb kapcsolat elvesztse miatt, vagy pusztn azrt, mert a hzi kedvencek pnzbe kerlnek, s gy az extravagancia jelli (az amerikaiak vente 34 millird dollrt kltenek trsknt tartott hzi kedvenceikre). Az oxfordi trtnsz, Sir Keith Thomas ma mr klasszikusnak tartott enciklopdikus munkja Az ember s a termszeti vilg ezt a magyarzatot adja. [...] a hzi kedvenc-tarts elterjedse a vrosi kzposztly krben a modern kor elejn... egy teljesen j trsadalmi, llektani, st mg kereskedelmi rdek s cl eredmnye is... Intellektulis jelentsget is magban foglalt. Arra sztnzte a kzposztlyokat, hogy optimista kvetkeztetsekre jussanak az llati intelligencirl; megszmllhatatlan anekdota szletett az llati rtelemrl; sztnzte azt az elgondolst, hogy az llatoknak lehet jelleme s egyni szemlyisge; s megteremtette annak a szemlletnek a pszicholgiai alapjt, hogy legalbbis bizonyos llatok mltk a morlis mrlegelsre.

26

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

Helytelen lenne azt lltanom, hogy kapcsolatom George-dzsal az llatok rtelmessgt trta fel elttem. A leghalvnyabb fogalmam sem volt arrl, hogy legalapvetbb vgyain kvl mi jrhat a fejben. (Noha meggyzdtem arrl, hogy alapvet vgyain kvl is sok.) ppoly gyakran meglep intelligencijnak hinya, amilyen gyakran az intelligencija. A kztnk lev klnbsgek mindig inkbb jelen vannak, mint a hasonlsgok. s George nem egy Hopp-Juliska, aki csak gyengdsget akar adni s kapni. Mint kiderlt, elkpeszten sokszor nem ms, csak egy killhatatlan alak. Knyszeresen nyalogatja magt a vendgek eltt, megeszi a cipmet s a fiam jtkait, monomnikus megszllottja a mkusnp kiirtsnak, megvan az a savantszer kpessge, hogy csakis a kzelben ksztett fot alanya s a kamera lencsje kzt kpes kzlekedni, rvetdik a grdeszkzkra s a haszidokra, megalzza a menstrul nket (s a legrosszabb rmlom: a menstrul haszid nket), a szobban lev legrdektelenebb szemly fel fordtja szlszorulsos htsjt, kissa a frissen ltetett nvnyeket, sztkaparja az jonnan vsroltakat, sszenyalogatja a tlaland teleket, esetenknt pedig gy ll bosszt (hogy mirt?), hogy bekakil a hzba. Erfesztseink a kommunikcira, egyms elvrsainak felismersre s az azokhoz val alkalmazkodsra, egyszeren az egyttlsre knyszertettek arra, hogy tallkozzak s klcsnhatsba kerljek valami, vagyis inkbb valaki, tlem teljessggel klnbzvel. George tud reaglni egy maroknyi szra (s gy dnteni, hogy figyelmen kvl hagy egy hajszlnyival nagyobb maroknyit), kapcsolatunk azonban csaknem teljes mrtkben nyelven kvl zajlik. Mintha lennnek gondolatai s rzelmei. Nha azt hiszem, rtem ket, gyakran azonban nem. Mint egy fnykp, nem tudja elmondani, amit ltni enged. Maga a megtesteslt titok. Szmra pedig bizonyra n vagyok a fnykp. pp az jjel, felnztem olvasmnyombl, s lttam, hogy George mered rm a szoba tls sarkbl. Mikor jttl be? tettem fel a krdst. George lesttte a szemt, s nehzkesen kicammogott, le a hallba nem sziluettknt, sokkal inkbb egyfajta trnegatvknt, a csaldiassgbl kiszaktott alakzatknt. Kialaktott szoksaink ellenre, melyek rendszeresebbek, mint brmi, amit valaki mssal megosztok, George vltozatlanul kiszmthatatlannak tnik szmomra. s szoros ktdsnk ellenre esetenknt hatalmas rmmel, st enyhe flelemmel tlt el idegensge.

27

LLATOK A TNYROMON

Kisbabnk meglte nagyban felfokozta ezt az rzst, mivel abszolte nem volt garancia arra azontl, hogy biztosra vettem , hogy nem fogja bntani a babt. Klnbzsgeink megtltennek egy knyvet, de hozzm hasonlan George is fl a fjdalomtl, az rmt keresi, s nem csupn telre s jtkra htozik, hanem egyttltre, bartsgra is. Nem szksges aprlkosan ismernem hangulatait s kedvenceit ahhoz, hogy tudjam, vannak neki. Lelki alkatunk nem egyforma vagy hasonl, de mindketten rendelkeznk tlkpessggel s a vilg egyni s bens megkzeltsnek s megtapasztalsnak mdjval. Nem ennm meg George-ot, mert az enym. De mirt ne ennk meg egy kutyt, mellyel soha nem tallkoztam? Vagy mg inkbb a lnyeget rinten: mivel indokolhatnm a kutyk megkmlst ms llatok elfogyasztsval ellenttben?

rvek a kutyahsfogyaszts mellett


Azon tny ellenre, hogy negyvenngy llamban teljessggel trvnyes megenni az ember legjobb bartjt, az ppoly tabu, mint hogy az ember megegye a legjobb bartjt. Mg a leglelkesebb hsevk sem esznek kutyt. A tvs fick s csodaszakcs Gordon Ramsay egsz macs lehet llatklykkkel, amikor hrverst csap valamely rujnak, de soha nem lehet ltni, amint egy kutyaklyk kandikl ki az egyik fazekbl. s noha egyszer azt mondta, villamosszkbe ltetn a gyerekeit, ha vegetrinusok lennnek, nem tudom, mi lenne a reaglsa, ha levadsznk a csaldi kutyulit. A kutyk csodlatosak s sokflekppen kivtelesek. Rendkvl kzpszerek azonban intellektulis s tapasztalaton alapul kpessgeikben. A disznk minden porcikjukban ppoly intelligensek s fogkonyak, a sz brmely gyakorlati rtelmben. Nem ugranak be egy Volvo csomagtartjba, de el tudnak menni trgyakrt, s azokat vissza tudjk hozni, tudnak futni s jtszani, rosszalkodni s rzelmeket viszonozni. Mirt nem hozzuk be ket mgis az otthonunkba, hogy a tz mellett sszegmblydhessenek? Legalbbis mirt kmljk ket addig, amg nyrson, a tz fltt meg nem forgathatjuk ket? Kutyaevsi tabunk a kutykrl szl, s mg inkbb rlunk, emberekrl.

28

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

A francik, akik imdjk a kutyikat, idnknt megeszik a lovaikat. A spanyolok, akik imdjk a lovaikat, idnknt megeszik a teheneiket. Az indinok, akik imdjk a teheneiket, idnknt megeszik a kutyikat. Noha egszen ms szvegsszefggsben, George Orwell szavait hasznlom itt: Minden llat egyenl, de egyes llatok egyenlbbek a tbbinl. (llatfarm, ford. Szjgyrt Lszl) A vdelmezs fontossga nem termszeti trvny; a termszetrl mondott trtneteinkbl szrmazik. Teht kinek van igaza? Mi lehet az oka annak, hogy trendnkbl szmzzk a kutyaflket? A vlogats hsev ezt tancsolja: Ne edd meg trsul vlasztott llataidat! Csakhogy a kutykat nem trsknt tartjk azokon a terleteken, ahol megeszik ket. s a hzi kedvencek nlkli szomszdok? Lenne a tiltakozshoz brmi jogunk, ha kutyt vacsorznnak? Akkor teht: Ne egyl kiemelked szellemi kpessggel rendelkez llatokat. Ha kiemelked szellemi kpessg alatt azt rtjk, amivel egy kutya rendelkezik, akkor a kutya boldog lehet! Egy ilyen definci azonban alkalmazhat a disznra, a tehnre, a csirkre s a tengeri llatok szmos fajra. s kizrn a slyosan beteg embereket. Nzzk gy: J oka van annak, hogy az rk tabuk ne jtszadozz a szkleteddel, ne cskolzz a lnytestvreddel, vagy ne edd meg trsaidat tabuk. Evolcis rtelemben azok a dolgok rtalmasak a szmunkra. A kutyaevs azonban nem volt, s most sem tabu szmos helyen, s semmilyen mdon nem kros rnk nzve. Kellen megfzve a kutyahs nem jelent nagyobb egszsggyi kockzatot, mint brmely ms hsfle, sem pedig egy olyan tpll tel nem kelt sok tiltakozst nz gnjeink fiziklis komponensei rszrl. s a kutyaevsnek fnyes pedigrje van. Negyedik szzadi srokban trtak fel olyan brzolsokat, melyeken fogyasztsra sznt ms llatokkal egytt ebek lelst rktettk meg. Elg alapvet szoks volt ahhoz, hogy a kpletes nyelvbe is bekerlt: a sino-koreai egyenes, tisztessges jellem (yeon) sz szerinti fordtsban ezt jelenti: amilyen zletes a ftt kutyahs. Hippokratsz az er forrsaknt dicsri a kutyahst. A rmaiak szops kutyaklykt ettek, a dakota indinok kedveltk a kutyamjat, s nem is oly rg a hawaiiak kutya-

29

LLATOK A TNYROMON

agyat s vrt fogyasztottak. A mexiki meztelen kutya az aztkok f lelemfajtja volt. Cook kapitny evett kutyt. Hres eset, hogy Roald Amundsen megette a sznhzit. (Garantltan valban hes lehetett.) A Flp-szigeteken pedig mg ma is esznek kutyt, hogy legyzzk a balszerencst; Knban s Koreban gygyszerknt, Nigriban ajzszerknt fogyasztjk, s valamennyi kontinens szmos helyn azrt, mert zletes. A knaiak vszzadokon t klnleges kutyafajtkat tenysztettek, gy pldul a fekete nyelv csaut tkezsre (a csau sz jelentse is: tel), s szmos eurpai orszgnak mg ma is vannak rott jogszablyi rendeletei az emberi fogyasztsra sznt ebek hall utni boncolsra. Termszetesen, ha valamit csaknem mindentt csaknem mindig megtettek, az semmiben sem igazols arra, hogy most is megtegyk. Csakhogy minden, a szaportst s gondozst megkvetel tenysztett llathstl eltren, a kutyk gyakorlatilag knyrgnek az elfogyasztsukrt. vente hrom-ngymilli kutyt s macskt eutanizlnak. Ez tbb milli tonna elfecsrelt hst tesz ki vente. Ezeknek az eutanizlt kutyknak pusztn az elhelyezse risi kolgiai s gazdasgi problma. rltsg volna kirngatni otthonukbl a hzi kedvenceket. De megenni az utcra dobott, kbor, befogadsra nem igazn aranyos s a megtartshoz nem igazn jl viselked kutykat olyan lenne, mint egyetlen kvel meglni egy madrsereget, s el is fogyasztani. Bizonyos rtelemben mr most is azt tesszk. Az jrahasznosts az emberi fogyasztsra alkalmatlan llati fehrje tell alaktsa a tenyszllatok s hzi kedvencek szmra lehetv teszi a feldolgoztelepeknek, hogy a hasznavehetetlen elpusztult kutykat a tpllklnc hasznos tagjaiv alaktsk. Amerikban az llatmenhelyeken vente eutanizlt kutyk s macskk millii lesznek teleink telei. (Csaknem ktszer annyi kutyt s macskt eutanizlnak, mint amennyit rkbe fogadnak.) Hagyjuk ht csak ki ezt a nem hatkony s bizarr kzps lpcst! Ez az igny nem vonja ktsgbe civilizltsgunkat. A szksgesnl tbb szenvedsnek nem tesszk ki ket. Mikzben szles krben gy tartjk, hogy az adrenalintl a kutyahs zletesebb lesz levgsuk hagyomnyos mdjai ezrt a felakaszts, lve megfzs, hallra vers , mindannyian megegyezhetnk abban, hogy ha mr megeszszk, ht gyorsan s fjdalommentesen ljk meg ket, nem igaz? A tradicionlis hawaii mdszert pldul, azaz, hogy szorosan befog-

30

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

jk a kutya orrt a vr megrzse rdekben , (ha trvnyesen nem is, de trsadalmilag mindenkpp) tilalmasnak kell tekinteni. Taln be kellene vennnk a kutykat a Mszrls Humnus Mdszereinek Paktumba. Az egy rva szval sem emlti, miknt bnnak velk letk sorn, s nem trgya semmilyen lnyeges felgyeletnek vagy trvnyi vgrehajtsnak, de bizonnyal hagyatkozhatunk az nszablyz iparra, ahogy tesszk ezt ms elfogyasztott llatok esetben. Azok kzl, akik hst kvetelnek a burgonyjuk mell kevesen mltnyoljk kellkppen a millirdnyi mindenev tpllsnak koloszszlis feladatt. A kutyk nem hatkony br nagy llekszm emberi npessgnl mr megfelel felhasznlsa (jegyezzk fel, krem, a honi lelem prtoli) brmely j kolgust pirulsra ksztetne. rvelhetne valaki azzal, hogy a klnbz humanista csoportok a legrosszabb kpmutatk, mert risi pnzsszegeket s energit kltenek a nem kvnatos kutyk szma cskkentsnek hibaval ksrletre, ugyanakkor a feleltlen vacsorra-nincs-kutya tabut propagljk. Ha hagyjuk a kutykat kutynak lenni s beavatkozs nlkl tenyszteni, kialaktunk egy fenntarthat helyi hselltst alacsony energiafelhasznlssal, ami mg a leghatkonyabb, legelsalap gazdlkodst is lepiplja. Az kolgiai gondolkodsnak ideje beismernie, hogy a realisztikus krnyezetvdk szmra a kutya relis tel. Nem tudjuk tltenni magunkat szentimentalizmusunkon? Rengeteg a kutya, j tpllk, knny megfzni s zletes, s elfogyasztsuk sokkal sszerbb, mint vgigcsinlni fehrjedarabokk alaktsuk minden nygt, hogy ms fajok lelmiszere legyen, melyek aztn a mi lelmnk lesznek. A mr meggyzttek szmra egy klasszikus Flp-szigeteki recept. Magam nem prbltam ki, de nha csak azrt olvasunk el egy receptet, hogy tudjuk, van olyan is.

Kutyaragu eskvi mdra


Elszr is lj meg egy kzepes mret kutyt, majd forr tz fltt perzseld le a szrt. Mg melegen vatosan nyzd meg, s tedd flre ksbbre (taln ms recepteknl hasznland). Darabold fel a hst 1 cm-es kockkra. Kt rn t marinrozd a hst ecet, egsz bors, s s fokhagyma keverkben. Nylt tz fltt, nagy serpenyben ksztsd,

31

LLATOK A TNYROMON

majd adj hozz hagymt s ananszdarabokat, s addig ssd, amg meg nem puhul. nts hozz paradicsomszszt s forr vizet, adj hozz zld borsot, babrlevelet s tabasct. Fedd le s ssd parzsl sznen, amg a hs puha nem lesz. Keverd ssze kutyamjprvel, s fzd tovbbi 5-7 percig. Egyszer trkk az udvari csillagsztl: ha valami nyugtalantt ltsz, nzz flre. Szemnk legfnyrzkenyebb rszei (amelyekre a halvny dolgok ltsra van szksgnk) a rendesen fkuszlsra hasznlt terlet peremn tallhatk. A hsevsnek van egy lthatatlan minsge. A kutykrl s az ltalunk elfogyasztott llatokhoz fzd kapcsolatukrl gondolkodni, egyik mdja annak, hogy bizalmatlanul nzznk, s hogy valami lthatatlant lthatv tegynk.

32

M I N D E N VA G Y S E M M I , VA G Y VA L A M I M S

2
Bartok s ellensgek
A kutyk s a halak nem passzolnak egymshoz. A kutykat a macskkkal, gyerekekkel s tzoltkkal emltjk egy lapon. Megosztjuk velk az telnket s az gyunkat, velk utazunk, orvoshoz visszk ket, osztozunk rmkben, s meggyszoljuk a hallukat. A halak az akvriumba valk, tartrmrtssal a tnyrunkra, evplcika kzt s az emberi trds tvoli vgn. Vztkrk s csend vlaszt el tlk bennnket. A halak s kutyk kzti klnbsgek nem tnnek annyira risinak. A hal, minden alkalommal, amikor a szt kimondjuk, a fajtk elkpzelhetetlen sokasgt jelenti, tbb, mint 31 000 klnbz fajta cenjt. A kutyk ellenkezleg, dnten egyediek: egyetlen faj, s gyakran szemlyes nven ismerjk ket, pldul George. A nstny kutya-tulajdonosok azon 95%-hoz tartozom, akik beszlnek a kutyjukhoz ha nem ahhoz a 87%-hoz, akik hisznek abban, hogy a kutyjuktl vlaszt is kapnak. De azt nehz elkpzelni, vajon milyen egy hal rzkelsnek bens megtapasztalsa, s sokkal kevsb prblunk foglalkozni vele. A halak hibtlanul alkalmazkodnak a vznyoms vltozsaihoz, kpesek igazodni ms tengeri llatok teste kibocstotta kemiklikhoz s hangokra vlaszolni tizenkt mrfld tvolsgbl. A kutyk itt vannak, sros mancsukkal keresztlbaktatnak a nappalinkon, horkolnak az rasztalunk alatt. A halak mindig ms elemben lnek, csendesen s mosolytalanul, lbatlanul s kifejezstelen szemmel. A Bibliban egy msik napon teremtdtek, s mint egy kedveztlenl korai llomsknt gondolunk rjuk az emberi lny fel tart evolcis menetelsben. Trtnelmileg a tonhalat a tonhalat a halak vilgnak nagykveteknt hasznlom, mivel ez a legtbbet fogyasztott hal az Egyeslt llamokban egyedi horgokkal s pecazsinrral fogtk, melyet alapveten egyni halszok tartottak a kezkben. Egy horogra akadt hal kivrezhet vagy megfulladhat (a halak akkor fulladnak meg, amikor nem tudnak mozogni), majd a csnakba rntjk. A nagyobb halakat (kztk nem csupn a tonhalat, hanem a kardhalat s a marlint) gyakran csak megsebzi a horog, s megsebzett testk mg ekkor is

33

LLATOK A TNYROMON

rkig, napokig erteljesen ellenllhat a horgszzsinr hzerejnek. A nagyobb hal masszv ereje azzal jrt, hogy kt vagy nha hrom ember kellett egyetlen llat kiemelshez. Mr elrhet tvolsgba kerlve, specilis csknyszer eszkzket, halszcsklykat hasznltak (s hasznlnak) egy nagy hal kiemelshez. A hal oldalba, uszonyba vagy akr a szembe dftt csklyval vres, m hatkony foganty kszlt az llat fedlzetre emelshez. Egyesek szerint a csklya horga a gerinccsont alatti terleten a leghatkonyabb. Msok gy pldul az Egyeslt Nemzetek halszati kziknyvnek szerzi ezt tancsoljk: Ha lehetsges, a fejen kell megcsklyzni. A rgi idkben a halszok fradsgosan cserksztk be a tonhalrajokat, majd rudakkal, zsinrral s csklyval a sajt izmuk erejvel emeltk be a hajba egyiket a msik utn. A manapsg tnyrainkra kerl tonhalat azonban mr szinte soha nem fogjk egyszer rd s zsinr felszerelssel, hanem a kt modern mdszer egyikvel: kert-hzhlval vagy hossz zsinrral. Mivel meg akartam ismerni a leghtkznapibb tengeri llatok piacra kerlsnek leghtkznapibb technikit, kutatsom vgl a tonhalhalszat ezen uralkod mdszerei fel fordult ksbb pedig rok is majd rluk. Elszr azonban sok mindent mrlegelnem kell. Az internet hemzseg a horgszati alapismeretekrl szl videktl. Zenei alfestsknt cska B-rock szl, olyanoknak, akik gy viselkednek, mintha ppen megmentettk volna valakinek az lett, miutn becsrlztek egy kifrasztott marlint vagy kkszrnyt. Majd ott vannak a csklyz bikinis nk, a nagyon fiatal csklyz klykk s az elszr csklyzk alfajai. A bizarr ritultl eltekintve, gondolataim egyre visszatrtek az e filmeken ltott halra s arra a pillanatra, amikor a csklya a halsz keze s a teremtmny szeme kzt van... E knyv egyetlen olvasja se trn, hogy valaki csklyt hajtson egy kutya kpbe. Semmi nem lehetne nyilvnvalbb vagy magyarzatot nem ignylbb. Az ilyen nemtetszs erklcsileg felesleges a halakkal kapcsolatban, vagy csupn ostobk vagyunk, hogy ilyen megkrdjelezetlen ellenvetsnk van a kutyk esetben? A partra vetett hall elszenvedse oly kegyetlen, hogy nem mrjk r olyan llatra, amely t tudja rezni, vagy csak bizonyos llatoknak tartogatjuk? A trsunkknt megismert llatokkal val j viszony legyen tmutat arra nzve, miknt gondolunk azokra az llatokra, melyeket megesznk? Milyen tvol vannak tlnk a halak (vagy a

34

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

tehenek, disznk, csirkk) az let rendjben? Ttong szakadknyi vagy egy fnyi az a tvolsg? A kzelsg s tvolsg egyltaln helytll kifejezs? Ha egy napon tallkoznnk egy, a sajtunknl ersebb s intelligensebb letformval, s az halnak minstene bennnket, milyen rvvel llnnk el annak rdekben, hogy ne egyen meg? vente llatok millirdjnak lete s bolygnk legnagyobb koszisztmjnak egszsge azokon a hajszlvkonyan megindokolt vlaszokon mlik, melyeket ezekre a krdsekre adunk. nmagukban az ilyen globlis aggodalmak azonban tvolinak tnnek. A legtbbet azzal trdnk, ami a kzelnkben van, s felettbb knnyedn megfeledkeznk minden egybrl. Ers ksztets is l bennnk, hogy azt tegyk, amit a krlttnk lk, klnsen, amikor az lelemrl van sz. Az tel-etika azrt annyira sszetett, mert az tel mind az zlelbimbktl, mind az zlstl, mind az egyn lettrtnettl, mind pedig trsadalmi trtnelmtl fgg. A vlasztk-megszllott modern nyugat taln kszsgesebb az olyan egynekkel, akik gy dntenek, hogy msknt tpllkoznak, mint eddig brmely kultra, ironikus mdon azonban, a kimondottan vlogats mindenev Nekem knny; mindent megeszem szocilisan rzkenyebbnek tnhet, mint az az egyn, aki megprbl gy tpllkozni, ahogy az a trsadalomnak j. Az tel megvlasztst szmos tnyez meghatrozhatja, a jzan sz (st akr a tudatossg) azonban rendszerint nem ll a lista els helyn. Van valami az llathsfogyasztsban, ami hajlamos a polarizcira: soha ne egyl llatot, vagy komolyan soha ne krdjelezd meg fogyasztsukat; lgy aktivista, vagy vesd meg az aktivistkat. Ezek az ellenttes llsfoglalsok s az ezzel szorosan sszefgg kelletlensg az llsfoglalssal szemben konverglnak abban a gondolatban, hogy a lnyeges krds az: esznk-e llathst vagy sem. Ha esznk llathst, s hogyan esszk, az valahogy mlyen rint bennnket. A Teremts knyvtl a legutols fldegyezmnyig a hs az emberi mivolt trtnetvel s azzal fgg ssze: kik akarunk lenni. Lnyeges filozfiai krdseket vet fel, s vi 140 millird dollrtbbletet hoz ipar, amely a bolyg szrazfldjnek csaknem egyharmadt foglalja el, alaktja az cenok koszisztmjt, s nagyon is jllehet, hogy meghatrozza a fldi klma jvjt. s ekkor mg mindig mintha csak a tma peremkrdseirl tudtunk volna gondolkodni a logikus szls pontokrl, semmint a gyakorlati realitsokrl. Nagyanym azt mond-

35

LLATOK A TNYROMON

ta, nem ette meg a disznhst, hogy megmentse az lett, s br trtnetnek kontextusa ppoly szlssges, mint ahogy megtrtnt, szmos ember mgis mintha erre a minden-vagy-semmi alapra tmaszkodna, amikor mindennapi telvlasztknak megvitatsra kerl a sor. Olyan gondolkodsmd ez, melyet soha nem alkalmazunk ms erklcsi terletekre. (Kpzeljk csak el: mindig hazudni, vagy soha.) Egyetlen olyan alkalomrl sem tudok, hogy amikor elmondtam valakinek, hogy vegetrinus vagyok, az illet azzal vlaszolt volna, hogy rmutat az letmdomban valami ellentmondsra, vagy megprbl valami hibt tallni egy ltalam soha nem kezdemnyezett vitban. (Gyakran reztem gy, hogy vegetarianizmusom fontosabb az olyan emberek, semmint nmagam szmra.) Valami jobb mdjt kell megtallnunk annak, hogy a hsevsrl beszljnk. Meg kell tallnunk annak lehetsgt, hogy a hst nylt megbeszlsek kzppontjba hozzuk, ahogy oly gyakran a tnyrunk kzepre helyezzk. Ez nem ignyli, hogy gy tegynk, mintha megegyezsre jutnnk. Brmilyen ersek legyenek is megrzseink arrl, hogy szemlyesen mi a j szmunkra, st akr arrl, mi a j msoknak, mindannyian tudjuk mr elre, hogy llspontunk ellenttes a szomszdainkval. Mit kezdjnk teht ezzel a legnyilvnvalbb realitssal? Hagyjuk a megbeszlst, vagy talljuk meg az j alapokra helyezs mdjt?

Hbor
Az tven, szz vvel ezeltt cenjainkban l minden tizedik tonhalbl, cpbl s ms nagytest ragadozhalbl mindssze egy maradt. Szmos tuds jsolja az sszes halfaj kipusztulst kevesebb mint tven ven bell s intenzv erfesztseket tesznek mg tbb tengeri llat kifogsra, meglsre s elfogyasztsra. Helyzetnk olyannyira ktsgbeejt, hogy a Brit Kolumbia Egyetem Halszati Kzpontjnak kutat tudsai szerint beavatkozsunk a halknt is ismert halszati erforrsokba mr a... megsemmist hborkra emlkeztet. A tma megismersvel megrtettem, hogy pontosan a hbor a tall sz a halakhoz val viszonyulsunk jellemzsre magban foglalja az ellenk alkalmazott technolgikat, technikkat s az uralkods szellemisgt. Ahogy mlylt tapasztalatom az llattenysz-

36

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

ts vilgban, megrtettem, hogy az a radiklis talakuls, melyen a halszat tment az elmlt tven vben, valami sokkal nagyobbnak a jelkpe. Hbort vvunk, vagyis inkbb hagyjuk, hogy hbor folyjk valamennyi llat ellen, amelyet elfogyasztunk. Ez egy j hbor, s a neve: nagyzemi gazdlkods. A pornogrfihoz hasonlan a nagyipari gazdlkodst is nehz definilni, de knny azonostani. Szk rtelemben vve iparostott s intenzv llattenyszts rendszere, amelyben tz- vagy akr szzezer szmra elhelyezett llatokat genetikailag megterveznek, mozgsukban korltoznak, s nem termszetes trenden tartanak (amely csaknem mindig tartalmaz klnbz gygyszereket, gy pldul mikrobafejldst gtl szereket). Globlisan vente mintegy 450 millird szrazfldi llatot tenysztenek nagyipari mretekben. (A halakrl nincs semmilyen adat.) Az Egyeslt llamokban minden elfogyasztott vagy tej-, illetve tojsgyrtsra tartott szrazfldi llat 99%-a zemszeren tenysztett. gy, noha vannak fontos kivtelek, ma a hsfogyasztsrl beszlni annyit tesz, mint a nagyzemi llattenysztsrl beszlni. A nagyzemi gazdlkods azon tl, hogy gyakorlati mdszer, sokkal inkbb gondolkodsmd: az abszolt minimumra cskkenteni az ellltsi kltsgeket, s szisztematikusan figyelmen kvl hagyni vagy externalizlni olyan kltsgeket, mint a krnyezeti leromls, emberi betegsgek s az llatok szenvedse. A gazdk tbb ezer esztendn t a termszeti folyamatokhoz igazodtak. A nagyzemi gazdlkods legyzend akadlynak tekinti a termszetet. Az ipari halszat nem pontosan nagyzemi gazdlkods, de ugyanabba a kategriba tartozik, s ugyanannak a megbeszlsnek a rszt kell kpeznie, hiszen ugyanazon gazdlkodsi vakmersg rsze. Ez a legnyilvnvalbb az aquakultrkban (haltelepeken, ahol az llatokat karmokba szortjk, majd learatjk), de ugyanennyire igaz ez a nylt vzi halszatra, amely nemcsak hogy ugyanebben a szemlletben, hanem a modern technolgia hasznlatban is osztozik. A halszhajk kapitnyai ma inkbb Kirkk, semmint Ahabok. Elektronikai berendezsekkel zsfolt flkbl figyelik a halakat, s szmtjk ki a legalkalmasabb pillanatot, hogy egyszerre egsz halrajokat emeljenek a hajjukba. Ha a halak elkerlik a hlt, a kapitnyok msodszor is nekiveselkednek. S ezek a halszok nem csupn a hajjuktl bizonyos tvolsgon bell lev halrajok figyelsre kpesek.

37

LLATOK A TNYROMON

A halcsalik (FAD-ek) mellett GPS-monitorokat hasznlnak az cen szltben-hosszban. A monitorok a halszhajk irnyttermbe tovbbtjk az informcit a kzelkben lev halak mennyisgrl s a lebeg FAD-ek pontos helyzetrl. Ha egyszer az ipari halszat sszkpe kialakul a hossz horgszzsinrokon (melyek mindegyiknek vgre egy hal-, tintahal- vagy delfinhs-kockt hasznlnak csaliknt) vente elhasznlt 1,4 millird horog; az egyenknt harminc mrfld hossz 1200 hl, melynek mindegyikt csupn egyetlen halfaj kihalszsra hasznljk; egyetlen vzi jrm azon kpessge, hogy nhny perc alatt tven tonna tengeri llatot kpes kiemelni , knnyebb lesz gy gondolnunk napjaink halszaira, mint ipari munksokra, semmint a sz hagyomnyos rtelmben vett halszokra. A hbors technolgikat sz szerint s mdszeresen alkalmazzk a halszatban. Radar, egykor az ellensges tengeralattjrk helymeghatrozsra hasznlt visszhangszondk, a tengerszet kifejlesztette elektronikus navigcis rendszerek s a huszadik szzad utols vtizedben mholdbzis GPS nyjt a halszoknak pldtlan kpessgeket ahhoz, hogy azonostsk a legjobb halszhelyeket, s oda is talljanak, a halrajok helynek pontos meghatrozshoz pedig mholdas cenhtrkpeket hasznlnak. A nagyzemi llattenyszts sikere az lelmiszergyrtmnyok fogyasztinak az lelmiszergyrtsrl alkotott nosztalgikus elkpzelseitl fgg a halsz becsvzi a halat, a sertstenyszt egynileg ismeri minden egyes disznajt; a pulykatenyszt figyeli, amint az aprcska csr kilyukasztja a tojst , mert ezek a kpek harmniban vannak valamivel, amit tisztelnk s amiben bzunk. Ezek a maradand kpek azonban a nagyzemi tenysztk legrosszabb rmlmai: hatalmukban ll emlkeztetni a vilgot arra, hogy ami most a gazdlkods 99%-a, az nem oly rg mg 1%-nl is kevesebb volt. Magt a nagyzemi gazdlkods uralkodv vlst kell felvltani. Mi sztnzhet egy ilyen vltozst? Kevesen ismerik a jelenlegi hs- s tengeri lelmiszeripar rszleteit, tbbsgnk azonban tudja a lnyeget legalbbis azt, hogy valami nincs rendben. A rszletek fontosak, azok azonban nmagukban valsznleg nem gyzik meg az emberek tbbsgt a vltoztatsrl. Valami ms szksges.

38

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

3
Szgyen
Walter Benjamin szleskr irodalomkutatsrl tbbek kzt azt mondhatjuk el, hogy Franz Kafka llatmesinek legbehatbb elemzseit nyjtotta. A szgyen dnt fontossg Benjamin Kafka-olvasatban, s kivteles morlis rzkenysgknt rtelmezhet. A szgyen egyszerre intim bens letnk mlysgeiben rzett , ugyanakkor pedig trsadalmi, trsasgi: olyan valami, amit tulajdonkppen msok eltt rznk. Kafka szmra a szgyen reakci s felelssg lthatatlan msok eltt egy ismeretlen csald eltt, hogy A perbl hasznljunk egy kifejezst. Az erklcsisg lnyegi megtapasztalsa. Benjamin hangslyozza, hogy Kafka sei ismeretlen csaldja kz tartoztak az llatok is. Az llatok rszei a kzssgnek, amely eltt Kafka pirulhat, s mindez egy kifejezsmdja annak, hogy az llatok az r morlis trdsnek szfrjn bell helyezkednek el. Benjamin azt is elmondja neknk, hogy Kafka llatai a feleds trhzai, amely kifejezs elszr zavarba ejt. Itt azrt emltem ezeket a rszleteket, hogy kerett adjam egy kis trtnetnek, amikor is Kafka pillantsa egy berlini akvrium nhny halra esett. Ahogy Kafka kzeli bartja, Max Brod elmeslte: Vratlanul elkezdett a megvilgtott akvriumokban szkl halakhoz beszlni. Most vgre bkvel tekinthetek rtok, nem eszlek meg tbb benneteket. Ekkor lett szigor vegetrinus. Ha soha nem hallottak Kafka sajt szjbl ilyeneket, nehz elkpzelni, milyen egyszeren s knnyedn, minden mesterkltsg vagy a legkisebb szentimentalizmus nlkl ejtette ki a szavakat ami szinte teljessggel idegen volt a szmra. Mi vitte r Kafkt arra, hogy vegetrinus legyen? s mirt ez a Brod lejegyezte megjegyzs a halakrl vltoztatta meg Kafka trendjt? Kafknak bizonnyal a szrazfldi llatokkal kapcsolatosan is voltak szrevtelei a vegetrinuss alakuls folyamatban.

39

LLATOK A TNYROMON

Egy lehetsges vlasz tallhat a Benjamin szerinti sszefggsben egyrszt az llatok s a szgyen, msrszt pedig az llatok s a feleds kzt. A szgyen az emlkezet munkja a feleds ellen. A szgyen az, amit akkor rznk, amikor szinte teljesen mg ha nem teljesen is megfeledkeznk a trsadalmi elvrsokrl s msok irnti ktelezettsgeinkrl sajt azonnali rmnk kedvrt. Kafka szmra nyilvn a halak voltak a feleds megtesteslsei: letkrl radiklisan megfeledkeznk, ami sokkal kevsb jellemz, amikor a tenysztett szrazfldi llatokra gondolunk. Kafka szerint azzal, hogy megesszk az llatokat, sz szerint megfeledkeznk rluk, ezen tl azonban az llatok testt Kafka szmra megterhelte nmagunk mindazon rszrl val megfeledkezs, melyekrl meg akarunk feledkezni. Ha meg akarjuk tagadni jellemnk egy rszt, azt llati termszetnknek nevezzk. Aztn elfojtjuk vagy eltitkoljuk azt a termszetnket, s mgis, ahogy Kafka a tbbsgnknl jobban tudta, nha felbrednk, s vltozatlanul, csupn llatnak tekintjk magunkat. s ez igaznak tnik. Nem pirulunk el a szgyentl, hogy gy mondjam, halak eltt. Bizonyos rszeinket felismerjk bennk gerincet, idegvgzdseket, a fjdalomcskkent endorfinokat, az sszes ismers fjdalomreakcit , de aztn tagadjuk, hogy ezek az llati hasonlsgok fontosak lennnek, s gy ugyancsak tagadjuk ember voltunk fontos rszeit. Amirl megfeledkeznk az llatok esetben, azt elkezdjk elfelejteni nmagunkrl. Ma a hsevs krdsvel nem csupn az az alapvet kpessgnk forog kockn, hogy reagljunk az rz letre, hanem az a kpessgnk is, hogy reagljunk nnn (llati) mivoltunk rszeire. Hbor dl nem csupn kztnk s kztk, hanem viaskodunk nmagunkkal is. Oly rgi hbor ez, mint a trtnetmonds, s kiegyenslyozatlanabb, mint brmikor a trtnelem sorn. Ahogy a filozfus s trsadalomkritikus Jacques Derrida vli: [...] egyenltlen kzdelem ez, hbor (melynek egyenltlensge egy nap megfordulhat), mely egyrszt azok kzt dl, akik megszentsgtelentik nemcsak az llati letet, hanem mg az egyttrzs rzst is, msrszt pedig azokat, akik e sznalom megcfolhatatlan bizonytkrt knyrgnek. Hbor dl a knyrletessg gyben. Ez a hbor valsznleg idtlen, de... vlsgos szakaszon megy t. Mi haladunk t azon a szaka-

40

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

szon, s az halad t rajtunk. Belegondolni, hogy a hbor, melyben talljuk magukat, nem csupn ktelessg, felelssg, elktelezettsg, hanem szksglet, knyszer is, mely all, tetszik vagy sem, kzvetlenl vagy kzvetve, senki nem vonhatja ki magt... Az llat rnk nz, s mi meztelenek vagyunk eltte. Az llat nmn elkapja pillantsunkat. Az llat rnk nz, s akr elfordtjuk a tekintetnket (az llattl, a tnyrunkrl, trdsnktl, nmagunkrl), akr nem, kiszolgltatottak vagyunk. Akr megvltoztatjuk letnket, akr nem tesznk semmit, reagltunk. Semmit nem tenni annyi, mint tenni valamit. Taln a kisgyerekek rtatlansga s mentesltsgk bizonyos felelssgek all, lehetv teszi szmukra, hogy elmerljenek az llati nmasgban, s a felntteknl gondtalanabbul nzzenek. Taln legalbb a gyerekeink nem foglalnak llst hbornkban csak a rosszul neveltek. 2007 tavaszn a csaldom Berlinben lt, s szmos dlutnt tltttnk az llatkerti akvriumban. Belebmultunk a tartlyokba vagy azokba, melyek pp olyanok voltak, mint amelyekbe Kafka bmult. Engem klnsen magukkal ragadtak a tengeri csikk azok a klns, sakkbbuhoz hasonl teremtmnyek, melyek a npszer llatos kpesknyvek kedvenc figuri. Tengeri csikk nemcsak sakkbbu-vltozatban szkltak, hanem szvszl s nvny alakzatban is, mretk pedig kt s fl centitl huszonnyolc centiig vltozott. Biztosan nem n vagyok az egyetlen, akit elbvl ezeknek a halaknak folytonosan meglep klseje. (Annyira vgyjuk nzni ket, hogy milliszmra pusztulnak el az akvriumokban s az emlktrgy-kereskedelemben.) S ppen ez az a pratlan eszttikai elfogultsg ksztet arra, hogy e knyvben idt sznjak rjuk, mikzben oly sok ms llaton egyszeren tllpek llatokon, melyek kzelebb llnak trdsnk vagy rdekeltsgnk birodalmhoz. A tengeri csikk a vgletek vgletei. A tengeri csikk az llatok tbbsgnl jobban inspirlnak csodlkozsra felhvjk figyelmnket a mindenfle teremtmny s minden egyb kzti meglep hasonlatossgokra s diszkontinuitsokra. Tudjk vltoztatni sznket, hogy beleolvadjanak krnyezetkbe, s oly gyorsan csapdosnak hts uszonyukkal, ahogy a kolibri verdes a szrnyaival. Mivel nincs foguk, sem gyomruk, az tel szinte azonnal tmegy rajtuk, folyamatos tpllkozsra szortva ket. (Plusz az

41

LLATOK A TNYROMON

olyan alkalmazkods, mint az egymstl fggetlenl mozg szem, ami lehetv teszi szmukra, hogy fejk forgatsa nlkl keressenek zskmnyt.) Nem lvn tlzottan j szk, elpusztulhatnak a kimerltsgtl, mg ha csak egy kis ramls ragadja is el ket, gy inkbb lehorgonyoznak valami tengeri nvnyen vagy korallon, vagy egymson szeretnek prban szni, fogfarkuknl sszekapaszkodva. A tengeri csikk bonyolult szertartssal udvarolnak, s szvesen przanak teliholdkor, s przs kzben zenei hangokat produklnak. Hossz tv, monogm prkapcsolatban lnek. Ami azonban taln a legszokatlanabb, hogy a hm tengeri csik hordja ki hat hten t a kicsinyeket. Tulajdonkppen a hmek lesznek terhesek, nem csupn kihordva, de megtermkenytve s folykony vladkkal tpllva a fejld ikrkat. Az letet ad hmek megunhatatlanul dbbenetes ltvnyt nyjtanak: valami zavaros folyadk lvell ki az ikratartbl, s mintegy varzstsre, aprcska, de teljesen kialakult tengeri csikk bukkannak el a fellegbl. Fiamra nem gyakoroltak nagy hatst. Kedvelnie kellett volna az akvriumot, de rmlt volt, s azzal tlttte az idnket, hogy knyrgtt, menjnk haza. Taln olyasmivel tallkozott, ami nekem a tengeri llatok nma arca volt. Valsznbb azonban, hogy a vizes homlytl flt, vagy a vzkever pumpk torokkszrlstl, esetleg a tmegtl. Arra szmtottam, ha elg sokszor elltogatunk az llatkertbe, s elg sokig maradunk, rjn Heurka! , hogy valjban szeret ott lenni. Ez azonban soha nem trtnt meg. Engem viszont a Kafka-trtnetet ismer rknt lassan-lassan eltlttt ott valamifle szgyen. A tkrkp az akvriumban nem Kafka arca volt. Egy r volt, aki pldakpvel sszehasonltva, otromba volt, s szgyenteljesen alkalmatlan. s Berlinben, zsidknt, a szgyen ms rnyalatait is reztem. s ott volt a turistalttel s az amerikai lttel jr szgyen, ahogy Abu Ghraib fotin elburjnzott. s szgyenletes volt embernek lenni, annak szgyene, hogy tudjuk, a durvn harminct tengeri csikfajtbl vilgszerte hszat fenyeget a kipusztuls veszlye, mert akaratlanul meggyilkoljuk ket a tenger kincsei gyrtsa sorn. A nem lelemszerzsi szksgbl, politikai okbl, irracionlis gylletbl vagy megoldhatatlan emberi konfliktusbl fakad ls, hanem a vlogats nlkli gyilkols szgyene. Szgyen tlttt el a rengeteg pusztts miatt, amit kultrnk oly sovny magyarzattal igazol, mint a konzervtonhal ze miatti aggodalom

42

MINDEN VAGY SEMMI, VAGY VALAMI MS

(a tengeri csikk azon tbb mint szz tengeri llatfaj egyike, melyeket mellkesen lnek meg a modern tonhaliparban), vagy mert a garnla kivl eltel (a garnla-vonhlzs minden ms halszati formnl jobban puszttja a tengeri csik-llomnyt.) Szgyen tlttt el, amirt pldtlan bsgben l nemzetben lek olyan nemzetben, amely a bevtelnek kisebb hnyadt klti telre, mint brmely ms civilizci az emberi trtnelemben , de hogy ezt megtehesse, oly rendkvli kegyetlensggel bnik az elfogyasztsra tlt llatokkal, hogy azt semmilyen trvny meg nem engedn, ha egy kutyval bnnnak gy. s semmi nem vlthat ki annyi szgyent, mint szlnek lenni. A gyerekek szembestenek bennnket paradoxonjainkkal s kpmutatsunkkal, s mi vdtelenek vagyunk. Vlaszt kell tallnunk minden egyes mirtre Mirt ezt tesszk?Mirt nem azt? , s gyakran nincs j vlaszunk. Ezrt egyszeren azt feleljk: csak, mert. Vagy a szl elmond egy trtnetet, melyrl tudja, hogy nem igaz. s akr vrsdik az arcunk, akr nem, elpirulunk. A szli mivolt szgyene ami j szgyen , hogy azt akarjuk, gyermekeink nlunk teljesebbek, jobbak legyenek, hogy boldogtbb, kifogstalanabb vlaszokat tudjanak adni. A fiam lte nemcsak arra inspirlt, hogy gondoljam t, mit ev llat lennk, hanem a hisgomon keresztl j megfontolsra sztnztt. Aztn ott van a lbamnl alv George, mikzben ezeket a sorokat gpelem, kitekeredett testtel, hogy belepasszoljon a napfny hromszgbe a padln. Mancsai a levegben eveznek, valsznleg futsrl lmodik: taln mkust kerget? Egy msik kutyval jtszik a parkban? szsrl lmodik? Annyira szeretnk belebjni abba a hosszks koponyjba, s tudni, milyen mentlis csomagot prbl szortrozni vagy kibontani. Esetenknt, mikzben lmodik, kicsiket nyikkant nha elg hangosat ahhoz, hogy felbredjen tlk, nha pedig oly hangosakat, hogy a fiamat breszti fel. (George aztn mindig visszaalszik; a fiam soha.) Nha felbred egy lombeli zihlsra, a lbra szkken, egyenesen odajn hozzm forr llegzete az arcomat legyezi , s egyenesen a szemembe nz. Mi van... kzttnk?

43