Вы находитесь на странице: 1из 12

(Pg.

1)
.AIEEE 2011.
Questions and Solutions
PAPER - 1 : MATHEMATICS, CHEMISTRY & PHYSICS
PART- A : MATHEMATICS
1. Consider 5 independent Bernoullis trials each with probability of success p. If the probability of
at least one failure is greater than or equal to
31
32
, then p lies in the interval :
(1)
11
,1
12
| (

(
\
(2)
1 3
,
2 4
| (

(
\
(3)
3 11
,
4 12
| (

(
\
(4)
1
0,
2
(
(

Solution : (4)
P (at least one failure) = 1 P (all success)
= 1
5 5
5
C p
Hence, 1
5 5
5
31
C p
32
>

5
1
p
32
s

1
p
2
s
Hence p e
1
0,
2
(
(

2. The coefficient of x
7
in the expansion of (1 x x
2
+ x
3
)
6
is :
(1) 132 (2) 144 (3) 132 (4) 144
Solution : (4)
( )
6
2 3
1 x x x + =
( )
( )
6
6
2
1 x 1 x
=
( )( )
2 4 6 12 2 6
0 1 2 3 6 0 1 2 6
C C x C x C x ... C x C C x C x ... C x + + + + + + +
Coefficient of X
7
is
( )( ) ( )( ) ( )( )
1 5 2 3 3 1
C C C C C C + +
( ) ( ) ( ) ( ) ( ) 6 6 15 20 20 6 = + +
= 36 300 + 120 = 300 + 156 = 144
3.
x 2
1 cos{2(x 2)}
lim
x 2

| |

|
|

\
(1) equals
1
2
(2) does not exist (3) equals 2 (4) equals 2
Test Booklet Code - R
AIEEE 2011 Paper and Solution (2)
(Pg. 2)
Solution : (2)

( ) { }
x 2
1 cos 2 x 2
lim
x 2

| |

|
\
=
( )
x 2
2 sin x 2
lim
x 2

x 2 = t, x 2, t0
=
t 0
sin t
lim 2
t

L.H.L =
t 0
sin t
lim 2 2
t
=
R.H.L =
t 0
sin t
lim 2 2
t
=
So L.H.L = R.H.L does not exist.
4. Let R be the set of real numbers.
Statement 1 :
A = {(x, y) e R R : y x is an integer} is an equivalence relation on R.
Statement 2 :
B = {(x, y) e R R : x = oy for some rational number o} is an equivalence relation on R.
(1) Statement 1 is false, Statement 2 is true.
(2) Statement 1 is true, Statement 2 is true; Statement 2 is a correct explanation for
Statement 1.
(3) Statement 1 is true, Statement 2 is true, Statement 2 is not a correct explanation for
Statement 1.
(4) Statement 1 is true, Statement 2 is false.
Solution : (3)
Statement 1 :
A = {(x, y) e R R : y x is integer }
(x, x) e R R as x x = 0 integer Reflexive
Also, (x, y) e R R x y = integer Symmetric
y x = integer
Also, (x, y) e R R & (y, z) e R R
x y = integer & y z = integer
So, x z = (x y) + (y z)
= integer integer
= integer
transitive
equivalence relation on R.
Statement 2 :
Obviously reflexive & symmetric
Let (x, y) e R R x = oy
(y, z) e R R y = |z
So, x = oy
= o (|z)
= (o|) z
transition
equivalence relation.
(3) VIDYALANKAR : AIEEE 2011 Paper and Solution
(Pg. 3)
5. Let o, | be real and z be a complex number. If z
2
+ oz + | = 0 has two distinct roots on the line
Re z = 1, then it is necessary that :
(1) | e (1, ) (2) | e (0, 1) (3) | e (1, 0) (4) ||| = 1
Solution : (1)
2
z z 0 + o | =

2
4
z
2
o o + |
=
=
2
4
2 2
o + | o

Now, 1
2
o
=
o = 2
Now,
2
4 0 o + | <
4 4| < 0
| < 1
| > 1
Hence, | e (1, )
6.
2
2
d x
dy
equals :
(1)
3
2
2
d y dy
dx dx

| |
| |

|
|
|
\
\
(2)
1
2
2
d y
dx

| |
|
|
\
(3)
1
3
2
2
d y dy
dx dx


| |
| |

|
|
|
\
\
(4)
2
2
2
d y dy
dx dx

| |
| |
|
|
|
\
\
Solution : (1)
dy
dx
=
1
dx
dy
2
2
d y
dx
=
1
d dx
dx dy

| |
|
\
=
1
d dx dy
dy dy dx

| |

|
\
=
2
2
2
dx d x dy
dy dx dy

| |

|
\
=
2
3 2
1 d x
dy
dx
dy

| |
|
\

3
2
2
d y dx
dy dx
| |
|
\
=
2
2
d x
dy

2
2
d x
dy
=
3
2
2
d y dy
dx dx

| |
|
\
AIEEE 2011 Paper and Solution (4)
(Pg. 4)
7. The number of values of k for which the linear equations
4x + ky + 2z = 0
kx + 4y + z = 0
2x + 2y + z = 0
possess a nonzero solution is :
(1) zero (2) 3 (3) 2 (1)
Solution : (3)
4 k 2
k 4 1 0
2 2 1
=
1 3
R 2R
0 k 4 0
k 4 1
2 2 1


= 0
(k 4) (2 k) = 0
k = 2, 4
8. Statement 1 :
The point A(1, 0, 7) is the mirror image of the point B (1, 6, 3) in the line
x y 1 z 2
1 2 3

= =
Statement 2 :
The line
x y 1 z 2
1 2 3

= = bisects the line segment joining A(1, 0, 7) and B(1, 6, 3).
(1) Statement 1 is false, Statement 2 is true.
(2) Statement 1 is true, Statement 2 is true; Statement 2 is a correct explanation for
Statement 1.
(3) Statement 1 is true, Statement 2 is true, Statement 2 is not a correct explanation for
Statement 1.
(4) Statement 1 is true, Statement 2 is false.
Solution : (2)
direction of Line AB = (1 1, 6 0, 3 t)
= (0, 6, 4)
So if mirror image AB and
k y 2 z 7
1 2 3

= = are perpendicular .
So, a
1
a
2
+ b
1
b
2
+ c
1
c
2
= 0 1 + 6 2 4 3 = 0
perpendicular
Also, Mid point of A and B is (1, 3, 5) has to satisfy

1 3 1 5 2
1 2 3

= =
So, statement (1) correct.
Statement 2
By definition of mirror image line perpendicular bisector of the joining A (1, 0, 7) and B (1, 6, 3).
So, statement 2 is correct.
9. Consider the following statements
P : Suman is brilliant
Q : Suman is rich
R : Suman is honest
(5) VIDYALANKAR : AIEEE 2011 Paper and Solution
(Pg. 5)
The negation of the statement Suman is brilliant and dishonest if and only if Suman is rich can
be expressed as :
(1) ~ (P . ~ R) Q (2) ~ P . (Q ~ R)
(3) ~ (Q (P . ~ R)) (4) ~ Q ~ P . R
Solution : (3)
10. The lines L
1
: y x = 0 and L
2
: 2x + y = 0 intersect the line L
3
: y + 2 = 0 at P and Q
respectively. The bisector of the acute angle between L
1
and L
2
intersects L
3
at R.
Statement 1 : The ratio PR : RQ equals 2 2 : 5
Statement 2 :
In any triangle, bisector of an angle divides the triangle into two similar triangles.
(1) Statement 1 is false, Statement 2 is true.
(2) Statement 1 is true, Statement 2 is true; Statement 2 is a correct explanation for
Statement 1.
(3) Statement 1 is true, Statement 2 is true, Statement 2 is not a correct explanation for
Statement 1.
(4) Statement 1 is true, Statement 2 is false.
Solution :(4)
Equation of angle bisector
x y 2x y
2 5
+
=
( ) ( )
5 2 2 x 2 5 y 0 + + =
P (2, 2) , Q (1, 2), R
2( 2 5)
, 2
5 2 2
| |


|
|
+
\
PR =
( )
2 5 2
2
5 2 2

+
=
6 2
5 2 2 +
RQ =
( )
5 2 2
3 5
1
5 2 2 5 2 2

+ =
+ +
PR : RQ = 2 2: 5
Statement 1 : Is true
Statement 2 : Is false
11. A man saves Rs. 200 in each of the first three months of his service. In each of the subsequent
months his saving increases Rs. 40 more than the saving of immediate previous month. His total
saving from the start of service will be Rs. 11040 after :
(1) 21 months (2) 18 months (3) 19 months (4) 20 months
Solution : (1)
Total saving in (n + 3) months
200 + 200 + 200 + 240 + 280 + + (200 + 40 n)
= 400 +
(200 200 40 n) (n 1)
2
+ + +
= 400 + (200 + 20 n) (n + 1)
Now,
400 + (200 + 20 n) (n + 1) = 11040
L
1
y = x
y = 2
x
(0, 0)
L
2
R
P
Q
2x+y=0
AIEEE 2011 Paper and Solution (6)
(Pg. 6)
20 (10 + n) (n + 1) = 11040 400 = 10640
10 n + n
2
+ 10 + n = 532
n
2
+ 11 n 522 = 0
n
2
+ 29 n 18 n 522 = 0
n (n + 29) 18 (n + 29) = 0
(n + 29) (n 18) = 0
n = 18
Hence total months (18 + 3) = 21
12. Equation of the ellipse whose axes are the axes of coordinates and which passes through the point
(3, 1) and has eccentricity
2
5
is :
(1) 5x
2
+ 3y
2
32 = 0 (3) 3x
2
+ 5y
2
32 = 0
(3) 5x
2
+ 3y
2
48 = 0 (4) 3x
2
+ 5y
2
15 = 0
Solution :(2)
2 2
2 2
x y
1
a b
+ =
Given it passes through (3, 1)

2 2
9 1
1
a b
+ = (1)
Also given
2
2
2
b
e 1
a
=

2
2
2 b
1
5 a
=

2
2
b 2 3
1
5 5 a
= =

2
2
3a
b
5
= (2)
From (1) & (2),
2 2
9 5
1
a 3a
+ =
2
5
9 a
3
+ =
2
32
a
3
=
From (2),
2
3 32 32
b
5 3 5
= =
So ellipse is
2 2
x y
1
32 32
3 5
+ =

2 2
3x 5y 32 0 + =
13. If A = sin
2
x + cos
4
x, then for all real x :
(1)
3 13
A
4 16
s s (2)
3
A 1
4
s s
(3)
13
A 1
16
s s (4) 1 s A s 2
Solution :(2)
A = sin
2
x + cos
2
x. cos
2
x s sin
2
x + cos
2
x = 1 (1)
(7) VIDYALANKAR : AIEEE 2011 Paper and Solution
(Pg. 7)
Also,
A = (1 cos
2
x) + (cos
4
x)
= cos
4
x cos
2
x + 1
=
2
2
1 1
cos x 1
2 4
| |
+
|
\
=
2
2
1 3 3
cos x
2 4 4
| |
+ >
|
\
(2)
from (1) and (2)
3
A 1
4
s s
14. The value of
1
2
0
8log(1 x)
dx
1 x
+
+
}
is :
(1) log 2 (2) t log 2 (3)
8
t
log 2 (4)
2
t
log 2
Solution :(2)
1
2
0
8log(1 x)
I dx
1 x
+
=
+
}
Put x = tan u
I =
/4
0
8 log(1 tan ) d
t
+ u u
}
I =
/4
0
8 log 1 tan d
4
t
t ( | |
+ u u
| (
\
}
I =
/4
0
2
8 log d
1 tan
t
| |
u
|
+ u
\
}
I = t log 2
15. If the angle between the line x =
y 1 z 3
2

=

and the plane x + 2y + 3z = 4 is cos


1
5
14
| |
|
|
\
, then
equals :
(1)
5
3
(2)
2
3
(3)
3
2
(4)
2
5
Solution :(2)
1
5
cos
14

| |

|
|
\
=
1
2
1 4 3
cos
2
5 14

| |
t + +
|
|
+
\

5
1
14
=
2
5 3
5 14
+
+
3 =
2
5 3
5
+
+
45 + 9
2
= 25 + 9
2
+ 30
2
3
=
AIEEE 2011 Paper and Solution (8)
(Pg. 8)
16. For x e
5
0,
2
t | |
|
\
, define f(x) =
x
0
t
}
sin t dt. Then f has :
(1) local maximum at t and local minimum at 2t.
(2) local maximum at t and 2t.
(3) local minimum at t and 2t.
(4) local minimum at t and local maximum at 2t.
Solution :(1)
( ) f x = xsinx '
( ) f x ' changes its sign from (+) to () at x = t and from () to (+) at x = 2t.
( ) f x has local maximum at t and local minimum at x = 2t.
17. The domain of the function
1
f (x) is
x x
=

:
(1) (, ) {0} (2) (, ) (3) (0, ) (4) (, 0)
Solution :(4)
1
if x 0
2x
<

( ) f x
1
if x 0
0
>
( ) f x is defined far ( ) x , 0 e
18. If the mean deviation about the median of the numbers a, 2a, .., 50a is 50, then a equals:
(1) 5 (2) 2 (3) 3 (4) 4
Solution :(4)
Median =
25a 26a
25.5a
2
+
=
Mean deviation =
| a 25.5a | | 2a 25.5a | ...... | 50a 25.5a |
50
50
+ + +
=
( ) 2 | 0.5a | | 1.5a | .... | 24.5a | 2500 + + + =
2 ( )
25
| a | (25) 2500
2
=
| a | = 4
19. If
( )
1

a 3i k
10
= +

and
( )
1

b 2i 3j 6k
7
= +

, then the value of


( ) ( ) ( )
2a b . a b a 2b
(
+



is :
(1) 3 (2) 5 (3) 3 (4) 5
Solution : (2)
a 1 = ,
b 1 = ,
a. b 0 =

,
(9) VIDYALANKAR : AIEEE 2011 Paper and Solution
(Pg. 9)
( ) ( ) ( )
2a b . a b a 2b
(
+



,
=
( ) ( )
2a b . b 2a


=
2
2a b
=
( )
2 2
4 a b 4a.b +

= 5
20. The values of p and q for which the function
2
3
2
sin (p 1)x sin x
, x 0
x
f (x) q , x 0
x x x
, x
x

+ +
<

= =

> 0

is continuous for all x in R, are :


(1) p =
1 3
, q
2 2
= (2)
1 3
p , q
2 2
= = (3)
5 1
p , q
2 2
= = (4)
3 1
p , q
2 2
= =
Solution :(4)
L.H.L =
x 0
lim

(p + 2) = p + 2
R.H.L =
2
3/2
x 0
x x x
lim
x
+

+
=
2
3/2 2
x 0
x
lim
X x x x
+


(
+ +
=
x 0
1
lim
1 x 1
+


+ +
=
1
2
f (0) = q
p + 2 = q =
1
2
q =
1
2
, P =
3
2

21. The two circles x


2
+ y
2
= ax and x
2
+ y
2
= c
2
(c > 0) touch each other if :
(1) a = 2c (2) 2 a = c (3) a = c (4) a = 2c
Solution :(3)
x
2
+ y
2
= ax
x
2
+ y
2
= c
2
ax = c
2
x =
2
c
a
y
2
= c
2

4
2
c
a
= 0 for one point of intersection
a
2
c
2
= c
4
| ac | = | c
2
|
| a | = | c |
| a | = c ( c > 0)
AIEEE 2011 Paper and Solution (10)
(Pg. 10)
22. Let I be the purchases value of an equipment and V(t) be the value after it has been used for t
years. The value V(t) depreciates at a rate given by differential equation
dV(t)
k(T t)
dt
= ,
where k > 0 is a constant and T is the total life in years of the equipment. Then the scrap value
V(T) of the equipment is :
(1) e
kT
(2)
2
I
T
k
(3)
2
kT
I
2
(4)
2
k(T t)
I
2

Solution :(3)
( )
( )
d V t
k T t
dt
=
( )
( )
2
k T t
V t C
2

= +
at t = 0, V(t) = I
2
kT
I C
2
= +
2
kT
C I
2
=
( )
( )
2
2
k T t kT
V t I
2 2

= +
( )
2
kT
V T I
2
=
23. If C and D are two events such that C c D and P(D) = 0, then the correct statement among the
following is :
(1)
P(D)
P(C D)
P(C)
= (2) P(C D) P(C) = (3) P(C D) P(C) > (4) P(C D) P(C) <
Solution :(3)
C
P
D
| |
|
\
=
P(C D)
P(D)

=
P(C)
P(D)
( C c D)

C
P
D
| |
|
\
=
P(C)
P(D)
> P(C)
24. Let A and B be two symmetric matrices of order 3.
Statement 1 :
A(BA) and (AB)A are symmetric matrices.
Statement2 :
AB is symmetric matrix if matrix multiplication of A with B is commutative.
(1) Statement1 is false, Statement2 is true
(2) Statement1 is true, Statement 2 is true; Statement2 is a correct explanation for
Statement1.
(3) Statement 1 is true, Statement2 is true; Statement2 is not a correct explanation for
Statement1.
(4) Statement1 is true, Statement2 is false.
Solution :(3)
S
1
(A(BA))
'
= (BA)
'
A
'
=A
'
B
'
A
'
= A (BA)
((AB)A)
'
= A
'
(AB)
'
= A
'
B
'
A
'
= (AB)A
S
1
is true.
(11) VIDYALANKAR : AIEEE 2011 Paper and Solution
(Pg. 11)
S
2
(AB)
'
= B
'
A
'
= BA
= AB (AB = BA)
S
2
is correct but not correct explanation.
25. If e(=1) is a cube root of unity, and (1+e)
7
= A + Be. Then (A, B) equals:
(1) (1, 1) (2) (0, 1) (3) (1, 1) (4) (1, 0)
Solution :(3)
(1 + e)
7
= A + Be
(e
2
)
7
= A + Be
e
2
= A + Be
A + Be + e
2
= 0 which is possible for (A, B) (1, 1)
26. Statement-1 :
The number of ways of distributing 10 identical balls in 4 distinct boxes such that no box is
empty is
9
C
3
.
Statement2 :
The number of ways of choosing any 3 places from 9 different places is
9
C
3
.
(1) Statement1 is false, Statement2 is true.
(2) Statement1 is true, Statement2 is true; Statement2 is a correct explanation for
Statement1
(3) Statement1 is true, Statement 2 is true, Statement2 is not a correct explanation for
Statement1.
(4) Statement1 is true, Statement2 is false.
Solution :(3)
27. The shortest distance between line y x =1 and curve x = y
2
is;
(1)
4
3
(2)
3
4
(3)
3 2
8
(4)
8
3 2
Solution : (3)
For a point on the parabola y
2
= x nearest to the line y x = 1,
the normal passing through it will be perpendicular to the line y x = 1.
(Slope of normal) 1 = 1
t = 1 t = 1
Thus, the point is
1 2
,
4 4
| |
|
\

1 1
,
4 2
| |
|
\
Shortest distance =
1 1
1
4 2
2
+
=
3
4 2
=
3 2
8
28. The area of the region enclosed by the curves y = x, x = e,
1
y
x
= and the positive xaxis is :
(1)
5
2
square units (2)
1
2
square units (3) 1 square units (4)
3
2
square units
AIEEE 2011 Paper and Solution (12)
(Pg. 12)
Solution : (4)
A =
1 e
0 1
1
x dx dx
x
+
} }
=
1
1
2
+ =
3
2
29. If
dy
y 3 0
dx
= + > and y(0) = 2, then y( n 2) is equal to:
(1) 2 (2) 7 (3) 5 (4) 13
Solution :(2)
dy
y 3 +
= dx log
e
(y + 3)= x + c
y + 3 = e
x+c
y + 3 = e
x
. e
c
5 = e
c
( y(0) = 2)
y + 3 = 5e
x
y(log
e
2)= 10 3 = 7
30. The vectors a

and b

are not perpendicular and c

and d

are two vectors satisfying : b c b d =


and a.d 0 =

. Then the vector d

is equal to :
(1)
a.c
c b
a.b
| |

|
\

(2)
b.c
b c
a.b
| |

|
\

(3)
a.c
c b
a.b
| |
+
|
\

(4)
b.c
b c
a.b
| |
+
|
\

Solution :(1)
b c


= b d

( b c


) a

=
( )
b d

a

( ) ( ) ( )
(a .b)c a c b a. b d a .d b . =


d

= c

a c
b
a. b
.

(1, 1)
x = e
y =1/x
y = x