Вы находитесь на странице: 1из 24

Biotechnology Certification Exam Test Prep Guide

For High School Agriculture Students In Florida

!" "

Biotechnology Certification Test Prep


This test prep is designed to help prepare high school students as they study for the Biotechnology Certification Exam. The subject matter consists of various topics in animal biotechnology and plant biotechnology. All questions on the exam will be presented in multiple choice format. In this guide, a table has been provided which lists the types of competencies and skills students will need to demonstrate on the exam. Following this listing is a sample exam, consisting of 50 multiple choice questions similar to those students can expect to see when taking the Biotechnology Certification Exam. After the sample test, an answer bank is provided.

#" "

Table of Competencies, Skills, and Percentages Competency/Skill 1. Describe the history of agriculture and its influence on the global economy
1. Investigate the origin and history of agriculture and its relationship to science and technology. 2. Analyze the impact of agriculture on the local, state, national, and global economy. 3. Identify significant career patterns/shifts in the history of the agricultural industry. 4. Examine the role of the agricultural industry in the interaction of population, food, energy, and the environment.

% 3%

2. Practice agriscience safety skills and procedures


1. Identify the common causes and prevention of accidents in agriscience operations. 2. Demonstrate proper safety precautions and use of personal protective equipment. 3. Evaluate the food safety responsibilities that occur along the food supply chain. 4. Extract and utilize pertinent information from a container label and/or Material Safety Data Sheet (MSDS) following Environmental Protection Agency (EPA), Worker Protection Standard, and Occupational Safety and Health Agency (OSHA) regulations. 5. Identify proper disposal of hazardous waste materials and biohazards. 6. Describe emergency procedures.

3%

3. Apply scientific and technological principles to agriscience issues


1. Employ scientific measurement skills. 2. Demonstrate safe and effective use of common laboratory equipment. 3. Identify the parts and functions of plant and animal cells. 4. Describe the phases of cell reproduction. 5. Implement the scientific method and science process skills through the design and completion of an agriscience research project. 6. Interpret, analyze, and report data. 7. Investigate DNA and genetics applications in agriscience including the theory of probability. 8. Evaluate advances in biotechnology that impact agriculture (e.g. transgenic crops, biological controls, etc.).

3%

4. Apply environmental principles to the agricultural industry


"

3%
$"

1. Research how different climactic and geological activity influences agriculture. 2. Describe various ecosystems as they relate to the agriculture industry. 3. Describe the environmental resources (soil, water, air) necessary for agriculture production. 4. Identify regulatory agencies that impact agricultural practices. 5. Apply Best Management Practices that enhance the natural environment. 6. Identify conservation practices related to natural resources.

5. Investigate and utilize basic scientific skills and principles in plant science
1. Identify and describe the specializations within the plant science industry. 2. Categorize plants based on specific characteristics according to industry and scientific standards. 3. Examine the processes of plant growth including photosynthesis and respiration. 4. Identify the nutrients required for plant growth from the periodic table and explain their functions. 5. Analyze information from a fertilizer label. 6. Propagate and grow plants through sexual and/or asexual reproduction. 7. Investigate the impacts of various pests and propose solutions for their control. 8. Investigate the nature and properties of food, fiber, and byproducts from plants. 9. Explore career opportunities in plant science.

3%

6. Investigate and utilize basic scientific skills and principles in animal science
1. Explain the economic importance of animals and the products obtained from animals. 2. Categorize animals according to use, type, breed, and scientific classification. 3. Illustrate correct terminologies for animal species and conditions (e.g. age, sex, etc.) within those species. 4. Compare basic internal and external anatomy of animals. 5. Demonstrate scientific practices in the management, health, safety, and technology of the animal agriculture. 6. Discuss animal welfare issues. 7. Investigate the nature and properties of food, fiber, and byproducts from animals. 8. Explore career opportunities in animal science.

3%

7. Demonstrate the use of agriscience tools, equipment, and instruments


"

3%

%"

1. Select and demonstrate proper use of agriscience tools, equipment, and instruments. 2. Examine various physical science principles as applied in selected mechanical applications (e.g. levers, pulleys, hydraulics, and internal combustion). 3. Solve time, distance, area, volume, ratio, proportion, and percentage problems in agriscience. 4. Service and maintain agriscience equipment, instruments, facilities, and supplies.

8. Demonstrate agribusiness, employability and human relation skills


1. Develop, implement, and maintain work based learning through Supervised Agricultural Experiences (SAE). 2. Utilize a record keeping system to collect, interpret, and analyze data. 3. Enhance oral communications through telephone, interview and presentation skills. 4. Enhance written communication by developing resumes and business letters. 5. Demonstrate interpersonal (nonverbal) communication skills. 6. Demonstrate good listening skills.

3%

9. Apply leadership and citizenship skills


1. 2. 3. 4. 5. 6. Identify and describe leadership characteristics. Identify opportunities to apply acquired leadership skills. Identify and demonstrate ways to be an active citizen. Participate in community based learning activities. Demonstrate the ability to work cooperatively. Conduct formal and informal meetings using correct parliamentary procedure skills. 7. Identify the opportunities for leadership development available through the National FFA Organization and/or professional organizations.

2%

10. Identify the historical, social, cultural and potential application of biotechnology
1. Define biotechnology and explore the historical impact on agriculture. 2. Explain the developmental progression of biotechnology. 3. Investigate current applications of biotechnology in agriculture. 4. Investigate current research in agricultural biotechnology. 5. Examine potential applications of biotechnology in agriculture and compare them with alternative approaches to improving agriculture. 6. Research emerging problems and issues associated with agricultural biotechnology. 7. Describe the role of agencies that regulate biotechnology.

3%

&" "

8. Interpret the major regulatory issues related to biotechnology. 9. Explore ethical, legal and social biotechnology issues. 10. Evaluate the benefits and risks associated with biotechnology. 11. Investigate the emergence and evolution of biological organisms and their use in biotechnology.

11. Conduct scientific investigation and apply results


1. Discuss the differences between scientific laws and scientific theories. 2. Explain the process of scientific inquiry. 3. Analyze research being conducted in agricultural biotechnology. 4. Design an agricultural experiment using appropriate control measures. 5. Devise a system for recording data. 6. Collect and record data using SI units. 7. Summarize data and draw defendable conclusions. 8. Prepare a report on the experiment conducted. 9. Plan and conduct follow-up experiments using the scientific method.

4%

12. Demonstrate leadership, employability, communication and human relation skills


1. Conduct group meetings using parliamentary procedure and public speaking skills. 2. Follow acceptable work habits, personal characteristics and hygiene habits for the biotechnology workplace. 3. Identify or demonstrate appropriate responses to criticism and coaching from employer, supervisor, or other persons. 4. Conduct a job search and identify advanced training opportunities and the requirements. 5. Prepare a resume.

3%

13. Practice agricultural laboratory safety


1. Identify first aid supplies, personnel and emergency protection areas. 2. Monitor, use, store and dispose of hazardous materials properly. 3. Document safety training and practices using Material Safety Data Sheets (MSDS) and Occupational Safety and Health Administration (OSHA) standards. 4. Demonstrate and utilize safety equipment. 5. Identify safety symbols and signs. 6. Demonstrate appropriate safety procedures and guidelines, and discuss implications of safety violations.

3%

14. Demonstrate laboratory skills as applied to


"

6%
'"

biotechnology systems
1. 2. 3. 4. Maintain and interpret biotechnology laboratory records. Operate laboratory equipment and measurement devices. Demonstrate aseptic techniques in the biotechnology laboratory. Select an appropriate standard operating procedure for working with biological materials. 5. Prepare buffers, reagents, solutions and media. 6. Inventory biological and chemical materials, and maintain accurate records of supplies and expiration dates. 7. Isolate, maintain, quantify and store cell cultures. 8. Explain the molecular basis for heredity and the tools and techniques used in DNA and RNA manipulations. 9. Extract and purify DNA. 10. Perform protein separation techniques and interpret the results. 11. Describe how antibodies are formed and how they can be used in biotechnology applications. 12. Research and describe the use of biotechnology to detect microbes.

15. Demonstrate the application of biotechnology to Agriculture, Food and Natural Resources (AFNR)
1. Explain biological, social, agronomic and economic reasons for genetic modification of eukaryotes. 2. Differentiate the roles of carbohydrates, fats, and proteins in biotechnology applications. 3. Diagram the processes used to produce transgenic eukaryotes. 4. Describe enzymes, the changes they cause in foods and the physical and chemical parameters that affect enzymatic reactions. 5. Describe processes by which enzymes are produced through biotechnology. 6. Compare and contrast the use of natural organisms and genetically engineered organisms in the treatment of wastes. 7. Diagram the process by which organisms are genetically engineered for waste treatment. 8. Describe the benefits and risks associated with the use of biotechnology to increase productivity and improve quality of agricultural products. 9. Investigate and report on genetic engineering procedures used in the production of agricultural products. 10. Explain the functions of hormones in animals. 11. Describe the processes used to produce animal hormones from transgenic organisms. 12. Identify foods produced through fermentation. 13. Compare and contrast bioengineering and conventional pathways used in food processing.

6%

(" "

14. Explain biomass and sources of biomass. 15. Assess the characteristics of biomass that make it useful for biofuels production. 16. Describe the process used in producing alcohol from biomass. 17. Diagram the process used in producing biodiesel from biomass. 18. Illustrate the process used in producing methane from biomass. 19. Describe the selective plant breeding process. 20. Assess the benefits, risks and opportunities associated with using biotechnology to promote animal health. 21. Describe the use of biotechnology in bioremediation. 22. Describe the processes involved in biotreatment of biological and chemical wastes. 23. Explain the global importance of biodiversity. 24. Explain the positive and negative impacts of agricultural practices on wild populations. 25. Explain how biotechnology tools can be used to monitor the effects of agricultural practices on wild populations. 26. Describe the processes used in the production of molecules for use in industrial applications.

16. Demonstrate language arts knowledge and skills


1. Locate, comprehend and evaluate key elements of oral and written information. AF2.4 2. Draft, revise, and edit written documents using correct grammar, punctuation and vocabulary. AF2.5 3. Present information formally and informally for specific purposes and audiences. AF2.9

2%

17. Demonstrate mathematics knowledge and skills


1. Demonstrate knowledge of arithmetic operations. AF3.2 2. Construct charts/tables/graphs using functions and data. AF3.5 3. Analyze and apply data and measurements to solve problems and interpret documents. AF3.4
"

2%

18. Demonstrate science knowledge and skills


1. Discuss the role of creativity in constructing scientific questions, methods and explanations. AF4.1 2. Formulate scientifically investigable questions, construct investigations, collect and evaluate data, and develop scientific recommendations based on findings. AF4.3

3%

19. Use oral and written communication skills in creating, expressing and interpreting information and ideas
1. Select and employ appropriate communication concepts and

3%

)" "

2. 3. 4. 5. 6. 7.

strategies to enhance oral and written communication in the workplace. CM1.0 Locate, organize and reference written information from various sources. CM3.0 Design, develop and deliver formal and informal presentations using appropriate media to engage and inform diverse audiences. CM5.0 Interpret verbal and nonverbal cues/behaviors that enhance communication. CM6.0 Apply active listening skills to obtain and clarify information. CM7.0 Develop and interpret tables and charts to support written and oral communications. CM8.0 Exhibit public relations skills that aid in achieving customer satisfaction. CM10.0

20. Solve problems using critical thinking skills, creativity and innovation
1. Employ critical thinking skills independently and in teams to solve problems and make decisions. PS1.0 2. Employ critical thinking and interpersonal skills to resolve conflicts. PS2.0 3. Identify and document workplace performance goals and monitor progress toward those goals. PS3.0 4. Conduct technical research to gather information necessary for decision-making. PS4.0

2%

21. Use information technology tools


1. Use Personal Information Management (PIM) applications to increase workplace efficiency. IT1.0 2. Employ technological tools to expedite workflow including word processing, databases, reports, spreadsheets, multimedia presentations, electronic calendar, contacts, email, and internet applications. IT2.0 3. Employ computer operations applications to access, create, manage, integrate, and store information. IT3.0 4. Employ collaborative/groupware applications to facilitate group work. IT4.0

21%

22. Identify the historical, social, cultural and potential applications of agricultural biotechnology
1. Research and report on the major innovators and milestones in the development of biotechnology. 2. Identify animal, plant, and environmental applications of

3%

*" "

3. 4. 5. 6. 7. 8.

biotechnology and the economic impact. Assess the future impact biotechnology could have on world populations. Research, evaluate and articulate a major regulatory issue pertaining to biotechnology. Research, evaluate and articulate the implications of an ethical, legal, social or cultural biotechnology issue in agricultural production. Debate an ethical issue associated with biotechnology. Analyze an intellectual property issue associated with bioethics in agricultural production. Identify and discuss emerging technologies in agriculture production (transgenics, biologics, biosecurity, food safety, sustainability, etc.).

23. Apply genetic principles to agricultural production


1. Describe the relationship between reproduction and genetic improvement. 2. Demonstrate how traits are inherited. 3. Describe how genetic processes and structures control inheritance. 4. Predict probable results of single or multiple trait crosses. 5. Differentiate between dominant and recessive traits. 6. Describe the chemical and physical properties of DNA. 7. Develop a hypothetical species using genetic engineering. 8. Debate the safeguards used in research in genetic engineering. 9. Describe the process of genetic marker assisted selection. 10. Analyze factors that influence gene expression.

4%

24.

Demonstrate proper tissue/cell culture techniques


1. 2. 3. 4. Prepare a lab for use as a tissue culture facility. Describe the effects of growth hormones on tissue/cell culture. Demonstrate the use of sterile instruments and materials. Produce plants using tissue culture methods and prepare a written report of results.

4%

25.

Demonstrate the application of biotechnology to Agriculture, Food and Natural Resources (AFNR)
1. Develop a standard operating procedure for a biological process in agriculture. 2. Calibrate laboratory equipment and conduct instrument qualification tests. 3. Verify the physical properties of buffers, reagents, solutions and media. 4. Simulate the process needed to order, stock, and maintain supplies of biological and chemical materials.

6%

!+" "

5. Devise a management plan to reduce laboratory waste. 6. Perform DNA manipulations, such as cloning/subcloning, blotting, sequencing and amplification. 7. Characterize the biochemical properties of proteins. 8. Use antibodies to detect and quantify antigens 9. Conduct an Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA). 10. Produce alcohol and co-products from biomass. 11. Produce biodiesel and co-products from biomass. 12. Produce methane and co-products from biomass. 13. Evaluate the technologies used to create biofuels from biomass. 14. Design and conduct an experiment using biotechnology tools to evaluate selectively bred organisms.

26.

Describe the roles within teams, work units, departments, organizations, inter-organizational systems, and the larger environment
1. Describe the nature and types of business organizations. SY1.0 2. Explain the effect of key organizational systems on performance and quality. 3. List and describe quality control systems and/or practices common to the workplace. SY2.0 4. Explain the impact of the global economy on business organizations

3%

27.

Demonstrate the importance of health, safety, and environmental management systems in organizations and their importance to organizational performance and regulatory compliance
1. Describe personal and jobsite safety rules and regulations that maintain safe and healthy work environments. SHE1.0 2. Explain emergency procedures to follow in response to workplace accidents. 3. Create a disaster and/or emergency response plan. SHE2.0

3%

28.

Demonstrate leadership and teamwork skills needed to accomplish team goals and objectives
1. Employ leadership skills to accomplish organizational goals and objectives. LT1.0 2. Establish and maintain effective working relationships with others in order to accomplish objectives and tasks. LT3.0 3. Conduct and participate in meetings to accomplish work tasks. LT4.0 4. Employ mentoring skills to inspire and teach others. LT5.0

3%

!!" "

29.

Describe the importance of professional ethics and legal responsibilities


1. Evaluate and justify decisions based on ethical reasoning. ELR1.0 2. Evaluate alternative responses to workplace situations based on personal, professional, ethical, legal responsibilities, and employer policies. ELR1.1 3. Identify and explain personal and long-term consequences of unethical or illegal behaviors in the workplace. ELR1.2 4. Interpret and explain written organizational policies and procedures. ELR2.0

3%

30.

Explain the importance of employability skill and entrepreneurship skills


1. Identify and demonstrate positive work behaviors needed to be employable. ECD1.0 2. Develop personal career plan that includes goals, objectives, and strategies. ECD2.0 3. Examine licensing, certification, and industry credentialing requirements. ECD3.0 4. Maintain a career portfolio to document knowledge, skills, and experience. ECD5.0 5. Evaluate and compare employment opportunities that match career goals. ECD6.0 6. Identify and exhibit traits for retaining employment. ECD7.0 7. Identify opportunities and research requirements for career advancement. ECD8.0 8. Research the benefits of ongoing professional development. ECD9.0 9. Examine and describe entrepreneurship opportunities as a career planning option. ECD10.0

3%

31.

Demonstrate personal money-management concepts, procedures, and strategies


1. Identify and describe the services and legal responsibilities of financial institutions. FL2.0 2. Describe the effect of money management on personal and career goals. FL3.0 3. Develop a personal budget and financial goals. FL3.1 4. Complete financial instruments for making deposits and withdrawals. FL3.2 5. Maintain financial records. FL3.3 6. Read and reconcile financial statements. FL3.4 7. Research, compare and contrast investment opportunities.

2%

!#" "

Test Format and Sample Questions


The Biotechnology Certification Exam consists of approximately 100 multiple choice questions. The following sample test contains 50 questions to help you prepare for the Biotechnoloy Certification Exam.. Each question will contain four response options labeled A, B, C, or D. Bubble in your answer on your answer sheet. The table below presents types questions you will encounter on the exam. Sample questions will be listed for you to review. Type of Question Direct Question Question 1, Page 14 Select the choice that best answers the question. Scenario Examine a situation, problem, or case study. You will then either answer a question or recommend a course of action by choosing the best answer. Sentence Completion Choose the answer that best completes the sentence provided.
" " " " " " " " " " " !$" "

Sample Question

Question 11, Page 17

Question 19, Page 18

1. (5.4) Phosphorus is an example of what kind of nutrients? a. Macro nutrient b. Micro nutrient c. Fossil fuel d. Oxygen 2. (1.4) Since about 1700, an increase in which of the following energy supplies has made it possible to augment agricultural production to feed an increasing number of humans and in which there is currently a concern regarding the over use of this energy supply. a. Fossil fuel b. Wind c. Hydroelectric d. Nuclear 3. (8.1) What type of SAE project would a hog breeding operation be considered? a. Entrepreneurship b. Placement c. Analytical d. Experimental 4. (8.2) Which of the following is an example of non-current liability? a. A bill from the local feed store b. A tractor with a loan on it c. An acre of land d. A mortgage on a building 5. (9.1) Which of the following is a leadership trait? a. Self seeking b. Honesty c. Selfishness d. Loud voice 6. (16.2) Fill in the blank with the appropriate word: I believe ______ going to be sunny tomorrow. a. Its b. Its c. It

!%" "

7. (15.9) Which component of DNA holds the DNA strand together? a. Phosphate Molecule b. Ribose Sugar c. Hydrogen Bonds d. Nucleotide Bases 8. (15.9) The ___________ is the tissue that is used for a tissue culture. a. Explant b. Meristem c. Apical d. Growth and Development 9. (15.10) What are the chemical messengers of the body called? a. White blood cells b. Hormones c. Enzymes d. Antigens 10. (10.1) The first ever cloned animal was a cat. a. True b. False

!&" "

Use the following Material Safety Data Sheet to answer the question #11.

Rockwell Pigments

Product name: Iron Oxide Pigments Page: 1 of 4 Section 1 Identification of Chemical Product and Company Rockwell Pigments Company Phone: (555) 432-1183 1401 SCR 1083 Fax: (555) 432-1987 Midland, TX 79706 Substance: Blends of black, yellow, and red iron oxides in varying ratios Trade Name: Iron Oxide Pigments Other Names: This MSDS is intended for a range of pigments based on various iron oxides Product Use: Pigments used in a wide variety of applications Creation Date: January, 2007 Revision Date: January, 2009 Section 2 Hazards Identification Statement of Hazardous Nature: This product is not classified hazardous according to the criteria of the ASCC Risk: Not hazardous Safety Phrases: S22, S36, S24/25. Do not breathe dust. Wear suitable protective clothing. Avoid contact with skin and eyes. Emergency Overview Physical Description and Color: Powdered solids in a variety of colors; black, yellow and red (and variations of these colors). Odor: No odor Major Health Hazards: No significant risk factors have been found for this product. Potential Health Effects Inhalation: Short-Term Exposure Available data indicates this product is not harmful. However, product may be mildly irritating, although unlikely to cause anything more than mild discomfort Long-Term Exposure No data for health effects associated with long term inhalation Skin Contact: Short-Term Exposure Available data indicates this product is not harmful. However, product may be mildly irritating to the skin causing discomfort Long-Term Exposure No data for health effects associated with long term skin exposure Eye Contact: Short-Term Exposure this product is likely to be irritating to the eyes. If exposure is minor or brief, no long term effects should result. However, if product is not removed promptly long term damage could occur from burning to the eyes. Long-Term Exposure No data for health effects associated with long term eye contact Ingestion: Short-Term Exposure Significant oral exposure is considered to be unlikely. However this product may be irritating and may cause vomiting. Long-Term Exposure No data for health effects associated with long term ingestion Carcinogen Status: No significant ingredient is classified as carcinogenic

!'" "

In the above MSDS, which potential health effect is the most serious? 11. (2.4) Should an employee working with iron oxide pigments be concerned with this product potentially causing cancer? a. Yes, it is a carcinogenic b. No, it is not carcinogenic c. Potentially d. Sometimes 12. (13.6) If you catch on fire due to chemicals and there is not a fire blanket or emergency shower. Which of the following would be the best option to put out the fire? a. A cup of water b. Baking soda c. Hydrochloric acid d. Stop drop and roll 13. (13.4) If you see spilled fertilizer on the floor, what should you do? a. Inform your supervisor b. Clean-up the spill c. Properly dispose of the waste d. All of the above 14. (4.6) When soil becomes compacted, a lack of aeration prevents ____________ from freely moving throughout the soil. a. Potassium b. Oxygen c. Nitrogen d. Hydrogen 15. (15.9) When running gel electrophoresis, what is the function of the gel? a. The gel represents known base lengths b. The gel represents the correct outcome c. The gel represents the concentration gradient d. The gel sorts the DNA strands 16. (15.20) What happens during the nuclear transfer phase of animal cloning? a. The desired genetic information is put into a egg b. The embryo is implanted into the uterus of the host c. The egg divides onto two d. An animal is born
!(" "

17. (6.6) Which of the following refers to the condition in which animals have human rights? a. Well-being b. Welfare c. Animal rights d. Stress level 18. (13.6) The quality control department within the biotechnology company is responsible for controlling which of the following? a. Competence b. Job management c. Experience d. All of the above 19. (13.5) The following sign lets a person know that he or she should not _____________?

a. b. c. d.

Pour the chemical on their skin Consume the chemical Should not use the chemical Both a and b

20. (18.2) When conducting an experiment the control group will not receive the treatment a. True b. False 21. (17.1) 1/2 liter is to ____ mL? a. 5 b. 50 c. 500 d. 5000
!)" "

22. (17.1) A solution contains 50 mL of ethanol per 1 L total volume. Express this as a percent ethanol solution. a. .05% b. 5.0% c. .50% d. None of the above 23. (1.4) What type of fuel has allowed for the increase in agricultural production to meet the increasing population? a. Fossil fuel b. Wind c. Hydroelectric d. Nuclear 24. (2.6) Which of the following types of fire extinguishers is the best to use on burning wood? a. A b. B c. C d. D 25. (3.8) Which of the following statements is true about biological controls? a. They are illegal production setting. b. They include chemical sprays such as 2-4-D and Round-Up. c. They should be used with care. d. They are limited to an organic setting. 26. (4.1) How does an increased ozone layer affect agriculture? a. Smog encourages trees to increase their leaf production. b. Ozone exposure can cause crops to increase in productivity. c. Ozone exposure makes plants less productive by decreasing their photosynthesis and by causing leaves to die. d. Tree growth can potentially be reduced by a significant percentage.

!*" "

27. (5.6) How does leaching affect crop production? a. Compaction of the soil occurs b. Photosynthesis increases plant growth c. Nutrients are stored in the soil d. Nutrients are lost through the soil 28. (5.5) Use the fertilizer label below to answer the following question. Gator Brand Fertilizer 50 lbs 13 5 10 What percent potassium is in this fertilizer? a. 5 b. 10 c. 13 d. 20 29. (9.2) Leadership skills should impact your entire life? a. True b. False 30. (10.3) When DNA is cut and a gene from another organism is inserted it is called: a. Cloning b. Genetically modified organisms c. Gene splicing d. Genetic engineering 31. (11.4) The ____________ variable is the element in the experiment that investigators keep equal in during the experiment. a. Dependent b. Independent c. Control d. Constants 32. (14.12) Why do scientists place Petri dishes inoculated with bacteria in incubators? a. To decrease bacteria growth b. To kill the bacteria c. To expedite bacteria growth d. To mix the bacteria

#+" "

33. (15.1) A dominant trait is one that is expressed phenotypically when? a. Both alleles have a dominant gene sequence b. One allele has a dominant gene sequence c. Both a and d d. One allele has a recessive gene sequence 34. (15.1) The first emergence of agricultural genetic control, where parents are bred for their specific traits, is known as which of the following? a. Selective breeding b. Line breeding c. Cross Breeding d. Hybrid Vigor 35. (17.1) If a recipe requires 1/8 teaspoon of baking powder to make one batch, how much baking powder is required to make a half batch? a. ! of a teaspoon b. " of a teaspoon c. 1/8 of a teaspoon d. 1/16 of a teaspoon 36. (14.4) Scientific questions should be developed based on the following a. Observations b. Experiences c. Copying someone else d. Both A and B 37. (14.4) When growing bacterial samples before inoculation with plasmid vectors, what technique do scientists use to isolate distinct genetic sub-cultures? a. Gene splicing b. Sanitation c. Streaking d. Incubation 38. (14.2) Which of the following is not contained in an amino acid? a. Carbon b. Phosphorus c. Hydrogen d. Nitrogen 39. (14.2) How do animals obtain amino acids? a. Food sources b. They produce them c. Injections d. Genetics
#!" "

40. (6.5) How does crushing by the sow typically effect piglets? a. Malnutrition b. Birth defects c. Strangulation by the umbilical cord d. Mortality 41. (8.1) David sells snakes that he hatches from eggs for his SAE project. What type of project does he have? a. Entrepreneurship b. Placement c. Analytical d. Experimental 42. (3.3) What did Robert Hooke discover? a. Enzymes b. RNA c. DNA d. The cell 43. (11.4) You decide to do an experiment to determine if a tilapia fish that receives nutrient enhanced feed will grow larger than one that does not receive nutrient enhanced feed. Identify the dependent variable. a. The type of fish b. The type of feed c. Whether or not the fish receives nutrient enhanced feed d. How large the fish grows 44. (13.6) What is the responsibility of the Center for Disease control? a. To inspect restaurants b. To manage the finances c. To handle biological or infectious issues d. To check for chemical hazards 45. (14.8) To insert a gene of interest into a plasmid vector, the plasmid vector and the gene should be cut with the different restriction enzymes. a. True b. False

##" "

46. (14.8) What is the function of ribose sugar in DNA? a. It is the phosphate Molecule b. To restrict the enzyme c. It is a directional marker for the strands of DNA d. It is a directional marker for RNA 47. (23.2) Sex-linked traits are inherited in predictable patterns. a. True b. False 48. (21.2) When making a spread sheet it is best to use the following computer program: a. Excel b. Word c. Publisher d. None of the Above 49. (24.4) Which of the following is a form of culturing animal cells? a. Tissue Culture b. Cell culture c. Organ Culture d. All of the above 50. (14.8) Cells that have one complete set of chromosomes are called _______________. a. Diploid b. Aneuploidy c. haploid d. Continuous

#$" "

Sample Test Answer Key: 1. A 2. A 3. A 4. B 5. B 6. B 7. C 8. A 9. B 10. B 11. B 12. D 13. D 14. B 15. D 16. A 17. C 18. D 19. D 20. A 21.C 22. B 23. A 24. A 25. C 26. C 27. D 28. B 29. A 30. C 31. C 32. C 33. C 34. A 35. D 36. D 37. 38. C 39. A 40. D 41. A 42. D 43.D 44. C 45. B 46. C 47. A 48. A 49. D 50. C

#%" "