Вы находитесь на странице: 1из 67

Word Focus Word Associations test 01

WW01

Questions 1-10 are Antonyms. Find the word most nearly OPPOSITE in meaning to the given
word.
1. Whet is most nearly opposite in meaning to
A. Deaden
B. Engender
C. Default
D. Enhance
E. Desiccate
2. Obstreperous is most nearly opposite in meaning to
A. Placid
B. Stubborn
C. Raucous
D. Febrile
E. Amicable
3. Peripheral is most nearly opposite in meaning to
A. Astute
B. Central
C. Concrete
D. Axial
E. Radial
4. Ossified is most nearly opposite in meaning to
A. Durable
B. Dainty
C. Flexible
D. Contumacious
E. Pragmatic
5. Disingenuous is most nearly opposite in meaning to
A. Transparent
B. Parched
C. Blank
D. Ingratiating
E. Clever
6. Disheveled is most nearly opposite in meaning to
A. Crumpled
B. Angelic
C. Fermented
D. Demented
E. Ordered
7. Duplicitous is most nearly opposite in meaning to
A. Focused
B. Jaundiced
C. Monomaniacal
D. Straightforward
E. Approachable
8. Untoward is most nearly opposite in meaning to
A. Proactive
B. Abstemious
C. Expected
D. Egregious
E. Tortuous
9. Unequivocal is most nearly opposite in meaning to
A. Multifaceted
B. Ambiguous
C. Unanimous
D. Miniscule
E. Polemical
10. Enervating is most nearly opposite in meaning to
A. Idyllic
B. Grandiose
C. Decorous
D. Frustrating
E. Invigorating
Questions 11-20 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given word.
11. Unprepossessing is most similar in meaning to
A. Ugly
B. Arrogant
C. Personable
D. Didactic
E. Sumptuous
12. Turbid is most similar in meaning to
A. Shiny
B. Murky
C. Pellucid
D. Petrified
E. Agitated
13. Potable is most similar in meaning to
A. Bland
B. Unsavory
C. Drinkable
D. Fertile
E. Distilled
14. Flagrant is most similar in meaning to
A. Inauthentic
B. Unperturbed
C. Slanderous
D. Covert
E. Blatant
15. Undermine is most similar in meaning to
A. Impose
B. Apprehend
C. Glorify
D. Weaken
E. Tunnel
16. Tenuous is most similar in meaning to
A. Dark
B. Playful
C. Weak
D. Unfathomable
E. Direct
17. Parochial is most similar in meaning to
A. Cosmopolitan
B. Xenophobic
C. Parsimonious
D. Belligerent
E. Conventional
18. Destitute is most similar in meaning to
A. Impoverished
B. Desolate
C. Affluent
D. Meticulous
E. Derelict
19. Tacit is most similar in meaning to
A. Tenacious
B. Ostensible
C. Garrulous
D. Peaceful
E. Unspoken
20. Palliative is most similar in meaning to
A. Tyrannical
B. Overt
C. Curative
D. Festive
E. Restive
Questions 21-25 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
21. Federer gave a ____ performance in the final; the spectators were treated to a display of his
____ abilities on the court.
A. stupendous - inconsolable
B. consummate - peerless
C. disappointing - incomparable
D. competent - waning
E. stellar - limited
22. The critics ____ remarks helped us to understand the implications of this ____ film, a film
that was really ground-breaking in its approach.
A. instructive - pedestrian
B. polemical - provocative
C. pertinent - avant-garde
D. unwarranted - conservative
E. helpful - innocuous
23. The Chaplin films that she watched when young left a(n) ____ impression on Suzie, and she
now has a ____ appetite for reading anything remotely related to Chaplins life and works.
A. overwhelming - blunted
B. forcible - terrible
C. negative - sharpened
D. indelible - voracious
E. evanescent - reduced
24. The lawyer was ____ for conduct that was in complete violation of legal procedures: he was
found to have ____ a member of the jury.
A. reprimanded - observed
B. disbarred - suborned
C. expelled - questioned
D. commended - mislead
E. disqualified - rejected
25. The management had to admit to clandestine activities when the union leader was able to
supply ____ evidence that an agitator had been planted among the members in order to ____
trouble and discredit the union.
A. egregious - avert
B. undeniable - mollify
C. circumstantial - prevent
D. unsubstantiated - instigate
E. incontrovertible - foment
Answer Sheet
1.A,2.A,3.B,4.C,5.A,6.E,7.D,8.C,9.B,10.E,11.A,12.B,13.C,14.E,15.D,16.C,17.B,
18.A,19.E,20C,21.B,22.C,23.D,24.B,25.E
Questions 1-10 are Antonyms. Find the word most nearly OPPOSITE in meaning to the given
word.
1. Apocryphal is most nearly opposite in meaning to
A. Doubtful in nature
B. Accepted as genuine
C. Wide in scope
D. Completely alien
E. Baseless
2. Eschew is most nearly opposite in meaning to
A. Embrace
B. Gulp
C. Reject
D. Transgress
E. Follow
3. Unwarranted is most nearly opposite in meaning to
A. Guaranteed
B. Justified
C. Practiced
D. Jaundiced
E. Tranquil
4. Hoary is most nearly opposite in meaning to
A. Soft
B. Grainy
C. Alert
D. Genuine
E. Novel
5. Allay is most nearly opposite in meaning to
A. Guide
B. Mislead
C. Intensify
D. Reject
E. Reinstate
6. Noxious is most nearly opposite in meaning to
A. Affirmative
B. Diurnal
C. Pungent
D. Deliberate
E. Innocuous
7. Inveterate is most nearly opposite in meaning to
A. Advanced
B. Nave
C. Habitual
D. Infrequent
E. Professional
8. Vagaries is most nearly opposite in meaning to
A. Certainties
B. Depressions
C. Miracles
D. Probabilities
E. Severances
9. Inclement is most nearly opposite in meaning to
A. Reverent
B. Generous
C. Unmerciful
D. Mortal
E. Favorable
10. Grandiose is most nearly opposite in meaning to
A. Polished
B. Restrained
C. Unstinting
D. Enigmatic
E. Sonorous
Questions 11-20 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given word.
11. Sedentary is most similar in meaning to
A. Juvenile
B. Disgraced
C. Tranquil
D. Treacherous
E. Inactive
12. Entrenched is most similar in meaning to
A. Established
B. Disinterred
C. Conflicting
D. Loud
E. Relevant
13. Resolute is most similar in meaning to
A. Praiseworthy
B. Firm
C. Controlled
D. Justified
E. Complete
14. Mollify is most similar in meaning to
A. Stretch
B. Convert
C. Pacify
D. Appraise
E. Unite
15. Virtuoso is most similar in meaning to
A. Talented
B. Inept
C. Upright
D. Silent
E. Verdant
16. Ambivalent is most similar in meaning to
A. Double
B. Fearsome
C. Broad
D. Uncertain
E. Adult
17. Irrevocable is most similar in meaning to
A. Mocking
B. Vicious
C. Puerile
D. Ineffable
E. Permanent
18. Pernicious is most similar in meaning to
A. Avaricious
B. Quarrelsome
C. Dangerous
D. Infinite
E. Fussy
19. Trounce is most similar in meaning to
A. Terrorize
B. Defeat
C. Vibrate
D. Hypnotize
E. Deafen
20. Variegated is most similar in meaning to
A. Dishonest
B. Decorous
C. Monotonous
D. Multicolored
E. Patterned
Questions 21-25 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
21. The scientists enthusiasm was ____ ; she had already published enough papers on the topic
to fill a ____, and yet there were no definitive conclusions to be drawn, and the work seemed
interminable.
A. waning - paragraph
B. flagging - tome
C. unqualified - journal
D. at a peak - book
E. increasing - library
22. There was no need to read the ____ : we knew only one journalist who dared to use such
____ expressions in a publication known for its formal language.
A. work - conservative
B. title - cryptic
C. publication - grotesque
D. byline - colloquial
E. article - strong
23. It is true that ageing is an ____ process, yet there no need to ____ despair: there is much that
we can do to delay the worst effects of old age.
A. upsetting - refuse to
B. interminable - agree to
C. inexorable - wallow in
D. inevitable - gloss over
E. uplifting - succumb to
24. The exorbitantly expensive dcor of the mansion was widely criticized: the celebritys ____
display of wealth ____ all the norms of good taste.
A. ostentatious - transcended
B. avaricious - upheld
C. grandiose - underpinned
D. restrained - subverted
E. excessive - confirmed
25. The bully had to retreat ____ from the playground when his victim remained ____ in the face
of his taunts; the firmness of the former victim rallied the support of the other children who
turned on the former bully with contempt.
A. rapidly - passive
B. ignominiously - implacable
C. repeatedly - cowed
D. infrequently - intimidated
E. immediately - silent
Answer Sheet
1. B 2. A 3. B 4. E 5. C 6. E 7. D 8. A 9. E 10. B 11. E 12. A 13. B 14. C 15. A 16. D 17. E 18. C
19. B 20. D 21. B 22. D 23. C 24. A 25. B

1. Appease is most nearly opposite in meaning to
A. placate
B. defeat
C. confirm
D. incite
E. unify
2. Meager is most nearly opposite in meaning to
A. Trivial
B. Extensive
C. Conflicting
D. Serious
E. Emaciated
3. Anomalous is most nearly opposite in meaning to
A. Named
B. Secret
C. Normal
D. Usable
E. Concrete
4. Salubrious is most nearly opposite in meaning to
A. Slippery
B. Steep
C. Sleek
D. Untoward
E. Unhealthy
5. Regurgitate is most nearly opposite in meaning to
A. Swallow
B. Repeat
C. Deny
D. Smell
E. Purge
6. Callous is most nearly opposite in meaning to
A. Inhumane
B. Sensitive
C. Ridiculous
D. Brave
E. Furtive
7. Meticulous is most nearly opposite in meaning to
A. Intelligent
B. Slipshod
C. Summery
D. Dank
E. Knotty
8. Holistic is most nearly opposite in meaning to
A. Litigious
B. Insufferable
C. Piecemeal
D. Eternal
E. Cryptic
9. Inane is most nearly opposite in meaning to
A. Carefree
B. Suitable
C. Prudent
D. Innocuous
E. Meaningful
10. Exacerbate is most nearly opposite in meaning to
A. Deodorize
B. Confine
C. Liberate
D. Ameliorate
E. Contort
Questions 11-20 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given word.
11. Indomitable is most similar in meaning to
A. Unconquerable
B. Feeble
C. Profane
D. Overworked
E. Proud
12. Prudent is most similar in meaning to
A. Smiling
B. Peerless
C. Fertile
D. Cautious
E. Onerous
13. Prolific is most similar in meaning to
A. Conservative
B. Facetious
C. Inscrutable
D. Heretic
E. Productive
14. Obsequious is most similar in meaning to
A. Inclement
B. Servile
C. Disordered
D. Colloquial
E. Horrid
15. Sardonic is most similar in meaning to
A. Despotic
B. Derisory
C. Tiny
D. Angelic
E. Unfathomable
16. Puerile is most similar in meaning to
A. Alert
B. Studious
C. Sophomoric
D. Conscientious
E. Rebellious
17. Sequester is most similar in meaning to
A. Quarantine
B. Follow
C. Sew
D. Attack
E. Ramble
18. Florid is most similar in meaning to
A. Fitful
B. Edible
C. Fertile
D. Over-elaborate
E. Obese
19. Circumvent is most similar in meaning to
A. Limit
B. Surround
C. Avoid
D. Delay
E. Increase
20. Ratify is most similar in meaning to
A. Libel
B. Persuade
C. Aggravate
D. Rejoice
E. Sanction
Questions 21-25 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
21. It was difficult to interpret the expression on the professors face when confronted with the
suspicion that you copied your assignment, but his ____ demeanor does not justify your
assumption that he ____ plagiarism.
A. glacial - misunderstands
B. inscrutable - condones
C. open - abhors
D. pleasant - confronts
E. puzzling - practices
22. Knowing that Moriarty was a ____ adversary, the cautious detective never underestimated
his enemys powers, and so, to ensure that he was not observed, took a ____ route to his secret
rendezvous.
A. redoubtable - circuitous
B. cunning - elevated
C. famous - well-known
D. defeated - direct
E. unsavory - quick
23. The action committee collected enough funds to renovate the ____ station and refurbish the
steam train so that local residents could get a flavor of the ____ days of rail travel.
A. razed - decrepit
B. ancient - impoverished
C. derelict - halcyon
D. pristine - bygone
E. unspoiled - glorious
24. The fact that tourists are being offered an excursion to see the biggest slum in Asia and
experience for themselves the ____ the lives of the rich and the poor makes a ____ all our claims
to be an advanced democratic nation.
A. inequality of - display of
B. disparity between - travesty of
C. similarity in - mockery of
D. proximity of - comment on
E. futility of - statement about
25. The participants at the conference were, by and large, a ____ collection of self-proclaimed
revolutionaries and mavericks, but surprisingly included several ____ supporters of the
establishment.
A. moth-eaten - temporary
B. miserable - jovial
C. curious - vacillating
D. dull - boorish
E. motley - staunch
1. D 2. B 3. C 4. E 5. A 6. B 7. B 8. C 9. E 10. D 11. A12. D 13. E 14. B 15. B 16. C17. A
18. Dd 19. C 20. E 21. B 22. A 23. C 24. B 25. E
2. 1. Sporadic is most nearly opposite in meaning to
3. A. Exaggerated
B. Fluctuating
C. Combined
D. Continuous
E. Unified
4. 2. Erudite is most nearly opposite in meaning to
5. A. Uninformed
B. Extensive
C. Treacherous
D. Elongated
E. Effective
6. 3. Assuage is most nearly opposite in meaning to
7. A. Name
B. Secrete
C. Normalize
D. Intensify
E. Educate
8. 4. Elliptical is most nearly opposite in meaning to
9. A. Sloping
B. Round
C. Soft
D. Untoward
E. Direct
10. 5. Glib is most nearly opposite in meaning to
11. A. Shallow
B. Repeat
C. Sincere
D. Smooth
E. Putrid
12. 6. Explicit is most nearly opposite in meaning to
13. A. Introverted
B. Veiled
C. Unsubtle
D. Hallowed
E. Fanciful
14. 7. Gaudy is most nearly opposite in meaning to
15. A. Intelligent
B. Messy
C. Suitable
D. Plain
E. Candid
16. 8. Torrid is most nearly opposite in meaning to
17. A. Lithe
B. Watery
C. Cold
D. Endless
E. Pressured
18. 9. Effusive is most nearly opposite in meaning to
19. A. Careless
B. Unsuitable
C. Hedonistic
D. Glossy
E. Restrained
20. 10. Jaded is most nearly opposite in meaning to
21. A. Fresh
B. Consummate
C. Intermittent
D. Tired
E. Heightened
22. Questions 11-20 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given
word.
23. 11. Nefarious is most similar in meaning to
24. A. Indomitable
B. Furtive
C. Infamous
D. Staunch
E. Haughty
25. 12. Plausible is most similar in meaning to
26. A. Simpering
B. Pastoral
C. Comely
D. Credible
E. Didactic
27. 13. Churlish is most similar in meaning to
28. A. Reactionary
B. Festive
C. Inscrutable
D. Inane
E. Ill-mannered
29. 14. Bolster is most similar in meaning to
30. A. Infer
B. Strengthen
C. Discount
D. Confer
E. Enervate
31. 15. Stringent is most similar in meaning to
32. A. Demonic
B. Tough
C. Tenuous
D. Lax
E. Furious
33. 16. Aspersion is most similar in meaning to
34. A. Stone
B. Breath
C. Slander
D. Accolade
E. Vagary
35. 17. Underscore is most similar in meaning to
36. A. Stress
B. Delineate
C. Strike
D. Negate
E. Reduce
37. 18. Lugubrious is most similar in meaning to
38. A. Libelous
B. Heavy
C. Frequent
D. Mournful
E. Light-hearted
39. 19. Multifaceted is most similar in meaning to
40. A. Varied
B. Facile
C. Singular
D. Unified
E. Angular
41. 20. Judicious is most similar in meaning to
42. A. Legal
B. Persuasive
C. Aggravated
D. Regal
E. Balanced
43. Questions 21-25 are sentence completions. Choose the answer which contains the words
that best fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
44. 21. The new ballet has a (an)____ setting: the shepherds and shepherdesses glide across
the stage against a backdrop of ____ fields.
45. A. nondescript - rural
B. pastoral - verdant
C. summery - desolate
D. lamentable - ploughed
E. imaginative - realistic
46. 22. The hotel claims that the water in its mock-Roman bath has ____ properties, but some
cynics say that the shock of seeing the bill will ____ any improvements to the health of
the guests.
47. A. therapeutic - undo
B. medicinal - underscore
C. salutary - sanction
D. rejuvenating - bolster
E. chemical - defeat
48. 23. My mother gave the then unfashionable watercolors that she had painted when she
was young to a local ____ because she wanted someone to appreciate them, but now
regrets her action as there has been a (an) ____ interest in the medium and a national
museum recently approached her to see if she had any to sell.
49. A. critic - waning of
B. collector - continuation of
C. historian - intensification of
D. resident - decline in
E. connoisseur - resurgence of
50. 24. The fruits ____ exterior belied the contents: the flesh was more ____ than a ripe
mango, and had an intense flavor.
51. A. intriguing - interesting
B. gaudy - juicy
C. colorful - drab
D. nondescript - succulent
E. exotic - tender
52. 25. Against my better judgment I went up into the decrepit attic to search for a mah jong
set that had been ____ there for more than forty years, but as I stepped ____ on the beams
I couldnt help feeling that the ceiling was going to give way under me.
53. A. lying - firmly
B. languishing - gingerly
C. rotting - athletically
D. flourishing - tentatively
E. stored - jauntily
1. D 2. A 3. D 4. E 5. C 6. B 7. D 8. C 9. E 10. A 11. C 12. D 13. E 14. B 15. B 16. C 17. A
18. D 19. A 20. E 21. B 22. A 23. E 24. D 25. B
1. Periphrastic is most nearly opposite in meaning to
A. Concise
B. Circular
C. Comprehensive
D. Ardent
E. Junior
2. Sprightly is most nearly opposite in meaning to
A. Voluble
B. Nimble
C. Sluggish
D. Hurried
E. Genuine
3. Taciturn is most nearly opposite in meaning to
A. Spoken
B. Placatory
C. Leisurely
D. Talkative
E. Confident
4. Prolix is most nearly opposite in meaning to
A. Antediluvian
B. Terse
C. Awkward
D. Belligerent
E. Forward
5. Revere is most nearly opposite in meaning to
A. Accept
B. Convert
C. Accelerate
D. Consider
E. Vilify
6. Plaudit is most nearly opposite in meaning to
A. Denunciation
B. Pleasure
C. Honorary
D. Disgrace
E. Diffidence
7. Desultory is most nearly opposite in meaning to
A. Salacious
B. Cursory
C. Assiduous
D. Asinine
E. Jovial
8. Blundering is most nearly opposite in meaning to
A. Arousing
B. Shocking
C. Disgraceful
D. Nimble
E. Nonchalant
9. Castigate is most nearly opposite in meaning to
A. Incarcerate
B. Extol
C. Remit
D. Flatten
E. Change
10. Salute is most nearly opposite in meaning to
A. Acquire
B. Cogitate
C. Espy
D. Plant
E. Defame
11. Lackadaisical is most nearly opposite in meaning to
A. Conscientious
B. Superficial
C. Abrupt
D. Egotistical
E. Germane
12. Fastidious is most nearly opposite in meaning to
A. Monotonous
B. Negligent
C. Interminable
D. Aloof
E. Miniscule
13. Execrate is most nearly opposite in meaning to
A. Inter
B. Devolve
C. Revere
D. Negate
E. Curtail
14. Indictment is most nearly opposite in meaning to
A. Crime
B. Tirade
C. Harangue
D. Punishment
E. Eulogy
15. Ponderous is most nearly opposite in meaning to
A. Abiding
B. Deceased
C. Dull
D. Sprightly
E. Serpentine
Questions 16-20 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
16. We appreciated his ____ summary of the situation; he wasted no words yet put his point most
persuasively.
A. trite
B. succinct
C. timorous
D. ponderous
E. fractious
17. Waste management is a ____ problem for the modern city, a problem that is never likely to
be addressed unless we change our ____ attitude to recycling.
A. growing - flexible
B. minor - positive
C. trivial - ambivalent
D. perennial - lax
E. recurring - stringent
18. Our accountant is most ____; he has never made a mistake in all the years he has worked for
us.
A. curmudgeonly
B. cantankerous
C. morose
D. meticulous
E. lethargic
19. When he was described on stage as a ____, Johnson threatened to sue the comedian for ____,
claiming that he was as dexterous as the next man.
A. lummox - slander
B. conjuror - libel
C. wizard - misrepresentation
D. failure - compensation
E. criminal - embezzlement
20. The journalist ____ the efforts of the drug squad to control drug pedaling, claiming that the
police team had actually made the problem worse.
A. disparaged
B. described
C. desecrated
D. commended
E. misconstrued
1. A 2. C 3. D 4. B 5. E 6. A 7. C 8. D 9. B 10. E 11. A 12. B 13. C 14. E 15. D 16. B 17. D
18. D 19. A 20. A
2. 1. Subservient is most nearly opposite in meaning to
3. A. Raucous
B. Onerous
C. Commanding
D. Illustrious
E. Destitute
4. 2. Morose is most nearly opposite in meaning to
5. A. Peripheral
B. Parochial
C. Equivocal
D. Sanguine
E. Sane
6. 3. Intrepid is most nearly opposite in meaning to
7. A. Cowardly
B. Sedentary
C. Unprepossessing
D. Jaundiced
E. Wanton
8. 4. Zealous is most nearly opposite in meaning to
9. A. Motley
B. Irrevocable
C. Nonchalant
D. Trenchant
E. Prudent
10. 5. Estrange is most nearly opposite in meaning to
11. A. Make calm
B. Grow close
C. Turn away
D. Be normal
E. Go back
12. 6. Vainglorious is most nearly opposite in meaning to
13. A. Introverted
B. Sardonic
C. Ostentatious
D. Humble
E. Consummate
14. 7. Fortitude is most nearly opposite in meaning to
15. A. Dynamism
B. Valor
C. Sagacity
D. Penetration
E. Pusillanimity
16. 8. Reckless is most nearly opposite in meaning to
17. A. Circumspect
B. Meteoric
C. Accountable
D. Insufficient
E. Pertinent
18. 9. Propensity is most nearly opposite in meaning to
19. A. Poverty
B. Aversion
C. Ambiguity
D. Embodiment
E. Censure
20. 10. Lassitude is most nearly opposite in meaning to
21. A. Pulchritude
B. Inanity
C. Turbidity
D. Clemency
E. Vigor
22. 11. Stalwart is most nearly opposite in meaning to
23. A. Prolific
B. Generous
C. Fickle
D. Fortunate
E. Grand
24. 12. Scintillating is most nearly opposite in meaning to
25. A. Florid
B. Equitable
C. Exhaustive
D. Dull
E. Polished
26. 13. Melancholy is most nearly opposite in meaning to
27. A. Tuneful
B. Sanguine
C. Apocryphal
D. Stunted
E. Disparate
28. 14. Affected is most nearly opposite in meaning to
29. A. Hygienic
B. Mannered
C. Happy
D. Pretty
E. Simple
30. 15. Wary is most nearly opposite in meaning to
31. A. Uncritical
B. Worried
C. Lively
D. Impeccable
E. Salubrious
32. Questions 16-20 are sentence completions. Choose the answer which contains the words
that best fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
33. 16. Susie had been offended when the director ____ her ideas on set design, but she
walked into the meeting with a ____ air that belied the damage to her self-esteem.
34. A. repudiated - nonchalant
B. challenged - disappointed
C. mocked - morose
D. lauded - carefree
E. amended - aggressive
35. 17. A naturally ____ person, my grandmother refused to succumb to our ____ mood and
soon had us laughing and joking again.
36. A. vivacious - obstreperous
B. warm - jovial
C. diffident - circumspect
D. effervescent - somber
E. dour - dejected
37. 18. With a natural ____ languages, Brunt ____ German much more rapidly than did his
less linguistically gifted brother.
38. A. apathy towards - spoke
B. bent for - assimilated
C. dislike of - learned
D. inclination towards - tired of
E. aversion to - gave up on
39. 19. Some ____ vegetarians ____ meat-eating not for health reasons, but on moral
grounds: they passionately believe that it is immoral to contribute to the suffering of
animals.
40. A. life-long - tolerate
B. committed - accept
C. fervent - eschew
D. fanatic - condone
E. lapsed - recommend
41. 20. The King, surprised that someone normally so ____ had suddenly found the courage
to question state policy, responded to the courtiers ____ by having him imprisoned.
42. A. querulous - prevarication
B. pusillanimous - audacity
C. condescending - insolence
D. lethargic - vacillation
E. slavish - treason

1. C 2. D 3. A 4. C 5. B 6. D 7. E 8. A 9. B 10. E 11. C 12. D 13. B 14. E15. A 16. A
17. D 18. B 19. C 20. B
1. Obtuse is most nearly opposite in meaning to
A. Rotund
B. Emaciated
C. Acute
D. Delirious
E. Angular
2. Spoof is most nearly opposite in meaning to
A. Useful tool
B. Homely feeling
C. Genuine article
D. Serious portrayal
E. Comic interlude
3. Weighty is most nearly opposite in meaning to
A. Over-valued
B. Non-serious
C. Delicate
D. Measured
E. Over-burdened
4. Vacillating is most nearly opposite in meaning to
A. Disparate
B. Derelict
C. Occupied
D. Constant
E. Wavering
5. Staid is most nearly opposite in meaning to
A. Adventurous
B. Alert
C. Archaic
D. Erratic
E. Loose
6. Arcane is most nearly opposite in meaning to
A. Heavily disguised
B. Badly lit
C. Corrugated
D. Flat
E. Widely- known
7. Probity is most nearly opposite in meaning to
A. Improbability
B. Dishonesty
C. Splendor
D. Dissemination
E. Prudence
8. Dissemble is most nearly opposite in meaning to
A. Turn quickly
B. Talk loudly
C. Write forcefully
D. Speak truthfully
E. Walk nonchalantly
9. Dunce is most nearly opposite in meaning to
A. Conservative
B. Maverick
C. Philanthropist
D. Mentor
E. Sage
10. Mutable is most nearly opposite in meaning to
A. Stolid
B. Flagging
C. Meteoric
D. Verbose
E. Languid
11. Convoluted is most nearly opposite in meaning to
A. Indirect
B. Grounded
C. Incisive
D. Gargantuan
E. Emaciated
12. Aboveboard is most nearly opposite in meaning to
A. Supernatural
B. Forgotten
C. Underhand
D. Subliminal
E. Proactive
13. Equivocal is most nearly opposite in meaning to
A. Vociferous
B. Unambiguous
C. Harmonious
D. Understated
E. Fulsome
14. Inscrutable is most nearly opposite in meaning to
A. Easy to comprehend
B. Slow to understand
C. Quick to take offence
D. Ready to learn
E. Eager to know
15. Hypocritical is most nearly opposite in meaning to
A. Dubious
B. Chimerical
C. Vigorous
D. Frank
E. Overconfident
Questions 16-20 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
16. In 1980 Shooter took the ____ decision to challenge the Dean, whose ____ opinions Shooter
believed were hampering educational progress.
A. impetuous - forthright
B. callous - avant-garde
C. momentous - hidebound
D. difficult - innocuous
E. controversial - sagacious
17. A two-year old child is without ____ or ____; she reacts simply and instinctively to the
people around her.
A. guile - artifice
B. insight - intuition
C. caprice - illusion
D. candor - learning
E. fear - tremulousness
18. In Hard Times Dickens ____ utilitarian philosophy, and with his marvelous caricatures ____
those who espouse such thinking.
A. depicts - eulogizes
B. extols - lauds
C. explicates - explains
D. ridicules - ennobles
E. satirizes - derides
19. Marlene was sufficiently ____ to be able to recognize that her husbands ____ behavior
masked an underlying insecurity.
A. disingenuous - forthright
B. perspicacious - puerile
C. abstruse - inscrutable
D. talented - sophomoric
E. alert - docile
20. Too many candid revelations can, ____ , make the listener feel that something is amiss, and
may lead to accusations of ____ .
A. paradoxically - duplicity
B. seemingly - whimsy
C. unsurprisingly - irrelevance
D. occasionally - fidelity
E. frequently - carelessness

1. C 2. D 3. B 4. D 5. A 6. E 7. B 8. D. E 10. A 11. C 12. C 13. B 14. A 15. D 16. C 17. A
18. E 19. B 20. A

1. Sagacious is most nearly opposite in meaning to
A. Strident
B. Surreptitious
C. Stolid
D. Stupid
E. Serene
2. Contrite is most nearly opposite in meaning to
A. Wasteful
B. Erroneous
C. Sententious
D. Dull
E. Unrepentant
3. Seemly is most nearly opposite in meaning to
A. Uncouth
B. Capricious
C. Vigorous
D. Sedate
E. Covert
4. Berate is most nearly opposite in meaning to
A. Scold
B. Laud
C. Gyrate
D. Contemn
E. Descry
5. Profusion is most nearly opposite in meaning to
A. Plethora
B. Confusion
C. Sparseness
D. Celerity
E. Apology
6. Salubrious is most nearly opposite in meaning to
A. Awkward
B. Niggardly
C. Therapeutic
D. Invigorating
E. Harmful
7. Surfeit is most nearly opposite in meaning to
A. Aggravation
B. Ambivalence
C. Resonance
D. Shortage
E. Slump
8. Tyro is most nearly opposite in meaning to
A. Expert
B. Knave
C. Page
D. Maverick
E. Curmudgeon
9. Noisome is most nearly opposite in meaning to
A. Quiescent
B. Pleasant
C. Silent
D. Poisonous
E. Fetid
10. Deadlock is most nearly opposite in meaning to
A. Predicament
B. Renaissance
C. Solution
D. Contract
E. Novelty
11. Quandary is most nearly opposite in meaning to
A. Mire
B. Confusion
C. Clarity
D. Annoyance
E. Discrepancy
12. Rueful is most nearly opposite in meaning to
A. Unwavering
B. Unassuming
C. Unfaithful
D. Unapologetic
E. Unafraid
13. Dearth is most nearly opposite in meaning to
A. Renaissance
B. Glut
C. Decline
D. Insidious
E. Ramifying
14. Cogitate is most nearly opposite in meaning to
A. Fail to grow
B. Continue to perform
C. Fail to erase
D. Continue to complain
E. Fail to think
15. Admonish is most nearly opposite in meaning to
A. Applaud
B. Neglect
C. Deny
D. Build
E. Tolerate
Questions 16-20 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
16. With such a ____ of options, it is difficult for a high school student to choose which colleges
to apply to, and choosing a course from a similar excess of options can place the student in a
dilemma.
A. plethora
B. variety
C. range
D. number
E. list
17. Those who would ____ a child for telling a white lie should first ask themselves whether the
child has learned from his or her elders that ____ frequently requires the truth to be hidden.
A. punish - mendacity
B. reward - life
C. upbraid - etiquette
D. reprimand - education
E. laud - conformity
18. An ill-considered decision once cost him a valuable friendship; this ____ experience taught
him to ____ over his choices before announcing his position.
A. serendipitous - mull
B. inconsequential - anguish
C. enlightening - meditate
D. traumatic - vacillate
E. salutary - deliberate
19. The negotiations, which at first seemed to be moving towards a settlement, reached a/an ____
when it came to light that one of the parties had been spreading ____ rumors about the other.
A. conclusion - exaggerated
B. impasse - pernicious
C. landmark - idle
D. watershed - unprintable
E. junction - slanderous
20. When Mathilda visited her cousin, a soldier dying of gangrene, a sense of ____ prevented her
giving any sign of noticing the ____ smell that pervaded the room.
A. decorum - fetid
B. finality - nauseating
C. propinquity - rancid
D. reason - mysterious
E. sanctity - heavenly
1. D 2. E 3. A 4. B 5. C 6. E 7. D 8. A 9. B 10. C 11. C 12. D 13. B 14. E 15. A 16. A 17. C
18. E 19. B 20. A


1. Recalcitrant is most nearly opposite in meaning to
A. Submissive
B. Hot-headed
C. Arrogant
D. Supportive
E. Confused
2. Heretical is most nearly opposite in meaning to
A. Antediluvian
B. Forthright
C. Orthodox
D. Fastidious
E. Fervent
3. Volatile is most nearly opposite in meaning to
A. Flighty
B. Calm
C. Variegated
D. Rancid
E. Querulous
4. Obdurate is most nearly opposite in meaning to
A. Amenable
B. Jaundiced
C. Biased
D. Elevated
E. Haphazard
5. Bigoted is most nearly opposite in meaning to
A. Benumbed
B. Demeaning
C. Open-minded
D. Encircled
E. Astute
6. Nettle is most nearly opposite in meaning to
A. Exacerbate
B. Inflate
C. Prickle
D. Soothe
E. Prettify
7. Munificence is most nearly opposite in meaning to
A. Passivity
B. Stinginess
C. Joviality
D. Belligerence
E. Arrogance
8. Subversive is most nearly opposite in meaning to
A. Radical
B. Errant
C. Sycophantic
D. Generous
E. Conservative
9. Tractable is most nearly opposite in meaning to
A. Interminable
B. Glamorous
C. Harried
D. Elliptical
E. Obdurate
10. Irascible is most nearly opposite in meaning to
A. Fractious
B. Slovenly
C. Soporific
D. Even-tempered
E. High-minded
11. Humdrum is most nearly opposite in meaning to
A. Exciting
B. Enervating
C. Burnished
D. Beclouded
E. Asinine
12. Assuage is most nearly opposite in meaning to
A. Inundate
B. Intensify
C. Abrogate
D. Incarcerate
E. Revile
13. Parsimony is most nearly opposite in meaning to
A. Neutrality
B. Credulity
C. Largesse
D. Termination
E. Conurbation
14. Mitigate is most nearly opposite in meaning to
A. Exacerbate
B. Minimize
C. Aggrandize
D. Lionize
E. Plagiarize
15. Truculent is most nearly opposite in meaning to
A. Wandering
B. Dogmatic
C. Obtuse
D. Aberrant
E. Docile
Questions 16-20 are sentence completions. Choose the answer which contains the words that best
fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
16. You might as well try to ____ an angry cobra, as to ____ the sergeant when he is in one of
his moods.
A. divert - question
B. condone - soothe
C. capture - arouse
D. placate - pacify
E. taunt - enrage
17. In the days of the last owner, the stately home was run on a ____ scale; no guest left without
remarking on the quality and profusion of food and drink.
A. lavish
B. military
C. reduced
D. ornate
E. modest
18. At that time, it was easy for unscrupulous politicians to ____ poor laborers to attack other
workers who came from other states; however, these outbreaks of ____ declined as the economy
improved.
A. persuade - expansiveness
B. incite - xenophobia
C. assist - rebellion
D. pay - philanthropy
E. suborn - inequity
19. Scientists have not been entirely successful in ____ fears that genetically modified crops
pose a threat to consumers, although the issue does not seem as ____ as it once was.
A. mitigating - simple
B. arousing - polemical
C. allaying - contentious
D. generating - frightening
E. subsuming - relevant
20. The philosopher, divorced from reality, spent his time pondering the infinite, and left the
____ matters of food and clothing to his more ____ wife.
A. quotidian - erudite
B. urgent - energetic
C. numinous - worldly
D. pressing - alert
E. mundane - prosaic
1. A 2. C 3. B 4. A 5. C 6. D 7. B 8. E 9. E 10. D 11. A 12. B 13. C 14. A 15. E 16. D
17. A 18. B 19. C 20.



Word Focus Word Roots test 01
WR01

Questions 1-15 are Antonyms. Find the word most nearly OPPOSITE in meaning to the given
word.
1. Diurnal is most nearly opposite in meaning to
A. Eternal
B. Quotidian
C. Repetitive
D. Nocturnal
E. Ephemeral
2. Cosmopolitan is most nearly opposite in meaning to
A. Worldly
B. Respectable
C. Parochial
D. Weighty
E. Unfriendly
3. Agnostic is most nearly opposite in meaning to
A. Believer
B. Philosopher
C. Procrastinator
D. Skeptic
E. Leader
4. Omnipotent is most nearly opposite in meaning to
A. Poor
B. Febrile
C. Monolithic
D. Puissant
E. Powerless
5. Vociferous is most nearly opposite in meaning to
A. Aggressive
B. Meek
C. Ebullient
D. Sonorous
E. Thoughtful
6. Monochrome is most nearly opposite in meaning to
A. Boring
B. Variegated
C. Multidimensional
D. Complex
E. Bicameral
7. Mollify is most nearly opposite in meaning to
A. Ennoble
B. Decorate
C. Placate
D. Rile
E. Erode
8. Chronic is most nearly opposite in meaning to
A. Repeated
B. Enigmatic
C. Acute
D. Harmless
E. Unperturbed
9. Tremulous is most nearly opposite in meaning to
A. Firm
B. Threadbare
C. Familiar
D. Fragile
E. Dissembling
10. Equivocation is most nearly opposite in meaning to
A. Dissonance
B. Dispersal
C. Inequity
D. Mendacity
E. Directness
11. Heterogeneous is most nearly opposite in meaning to
A. Uniform
B. Homiletic
C. Diverse
D. Morose
E. Centered
12. Erratic is most nearly opposite in meaning to
A. Vibrant
B. Virtuous
C. Endless
D. Discrete
E. Constant
13. Amble is most nearly opposite in meaning to
A. Meander
B. Dilate
C. Deviate
D. Swerve
E. Scurry
14. Irascible is most nearly opposite in meaning to
A. Happy
B. Jaundiced
C. Jovial
D. Even-tempered
E. Permanent
15. Inerrant is most nearly opposite in meaning to
A. Fallible
B. Outspoken
C. Vibrant
D. Convoluted
E. Indelible
Questions 16-30 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given word.
16. Provocative is most similar in meaning to
A. Cautious
B. Neutral
C. Inflammatory
D. Scandalous
E. Apocryphal
17. Emollient is most similar in meaning to
A. Compressing
B. Soothing
C. Allergenic
D. Controlling
E. Arousing
18. Amiable is most similar in meaning to
A. Affable
B. Inflexible
C. Overwrought
D. Abiding
E. Unfriendly
19. Circumspect is most similar in meaning to
A. Narrow-minded
B. Lenient
C. Cavalier
D. Prudent
E. Tight-fisted
20. Loquacious is most similar in meaning to
A. Demented
B. Covetous
C. Talkative
D. Lucid
E. Arrogant
21. Credulous is most similar in meaning to
A. Disreputable
B. Impecunious
C. Believable
D. Praiseworthy
E. Gullible
22. Cogitate is most similar in meaning to
A. Blunder
B. Dream
C. Dissemble
D. Regurgitate
E. Ponder
23. Pugnacious is most similar in meaning to
A. Supine
B. Aggressive
C. Lively
D. Rapacious
E. Vulpine
24. Circumvent is most similar in meaning to
A. Delineate
B. Avoid
C. Increase
D. Allow
E. Stop
25. Placid is most similar in meaning to
A. Vapid
B. Shiny
C. Noisy
D. Calm
E. Transparent
26. Intrepid is most similar in meaning to
A. Alert
B. Stupid
C. Valorous
D. Unwary
E. Wasteful
27. Ambivalent is most similar in meaning to
A. Cheerful
B. Even-tempered
C. Obese
D. Bilingual
E. Indecisive
28. Aberration is most similar in meaning to
A. Deviation
B. Intonation
C. Elevation
D. Alienation
E. Embarkation
29. Complacent is most similar in meaning to
A. Intolerant
B. Docile
C. Erudite
D. Smug
E. Calm
30. Homogeneous is most similar in meaning to
A. Sparse
B. Elegant
C. Unafraid
D. Unwavering
E. Standardized
Questions 31-40 are sentence completion questions. Choose the answer which contains the
words that best fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
31. Bancroft, who had inadvertently ____ his friend, wrote an ____ letter with the intention of
pouring oil over troubled waters.
A. alienated - amicable
B. humored - argumentative
C. harmed - asinine
D. offended - affected
E. mollified - extensive
32. It was with considerable ____ that my mother revealed the results of her ____ studies to my
grandfather as she had learned that my great- grandfather had been notorious criminal, a fact that
grandfather had been at pains to hide.
A. pride - hereditary
B. anxiety - anthropological
C. trepidation - genealogical
D. excitement - philosophical
E. annoyance - investigative
33. The old shepherd had a reputation for being ____ , and it came as no surprise to us that he
had a ____ attitude to us strangers, shouting and waving his fists to warn us off his land.
A. incognito - pugnacious
B. xenophobic - equivocal
C. philosophic - bellicose
D. philanthropic - benign
E. misanthropic - belligerent
34. As a child my grandfather used to refer to me as his little ____ because I suffered from ____ ,
and if my parents shut my bedroom door at night I would have nightmares and wander round the
house.
A. anachronism - terrors
B. progenitor - trepidation
C. wanderer - arachnophobia
D. somnambulist - claustrophobia
E. angel - acrophobia
35. The new teacher refused to take charge of the almost defunct Poetry Club, saying that it
would be too much trouble to ____ this ____ society.
A. circumscribe - vast
B. control - wayward
C. direct - defeated
D. resurrect - moribund
E. resuscitate - immortal
36. The speaker at the Marketing Convention resorted to frequent ____, yet these touches of
local color added a charm to his speech, and the audience went away with the impression that
they had heard one of the most ____ businessmen of the age.
A. evocations - fanciful
B. colloquialisms - eloquent
C. aberrations - vociferous
D. epigrams - omniscient
E. soliloquies - monotonous
37. The philosopher argues that far from being dead, ____ is a feature of human behavior in
modern times: his ____ lists articles containing many instances of people sacrificing themselves
for the good of others.
A. cognition - cosmology
B. altruism - bibliography
C. pugilism - appendix
D. parricide - epigram
E. philanthropy - epigraph
38. The device of the ____ narrator allows the author to write as though he is god: he sees all and
understands all.
A. omniscient
B. first person
C. imaginative
D. implacable
E. immortal
39. Even though he is now ____, my uncle continues to give the doctors cause for concern: they
say the ____ is not good and, in all probability, uncle will be confined to bed once again before
the week is out.
A. improving - chronology
B. optimistic - therapy
C. morbid - outlook
D. ambidextrous - result
E. ambulant - prognosis
40. For all their talk of ____ the land despoiled by mining, the local government has failed to
offer a ____ plan.
A. amortizing - feasible
B. clearing - credulous
C. regenerating - credible
D. reclaiming - quotidian
E. optimizing - monolithic
1. D 2. C 3. A 4. E 5. B 6. B 7. D 8. C 9. A 10. E 11. A 12. E 13. E 14. D 15. A 16. C 17. B 18. A19. D 20. C
21. E 22. E 23. B 24. B 25. D 26. C 27. E 28. A 29. D 30. E 31. A 32. C 33. E 34. D 35. D 36. B 37. B 38. A
39. E 40. C



1. Aboriginal is most nearly opposite in meaning to
A. Native
B. Introduced
C. Sophisticated
D. Regional
E. Endemic
2. Senescent is most nearly opposite in meaning to
A. Old
B. Decadent
C. Miniscule
D. Chaotic
E. Germinal
3. Fractious is most nearly opposite in meaning to
A. Irritable
B. Holistic
C. Awkward
D. Docile
E. Domesticate
4. Dissonance is most nearly opposite in meaning to
A. Crescendo
B. Rhythm
C. Harmony
D. Descant
E. Propinquity
5. Subvert is most nearly opposite in meaning to
A. Bolster
B. Overturn
C. Aggrandize
D. Confirm
E. Adduce
6. Translucent is most nearly opposite in meaning to
A. Opaque
B. Pellucid
C. Permanent
D. Thick
E. Diaphanous
7. Dissuade is most nearly opposite in meaning to
A. Abstain
B. Engender
C. Distress
D. Convince
E. Exalt
8. Abhor is most nearly opposite in meaning to
A. Dismiss
B. Adore
C. Deride
D. Condone
E. Avoid
9. Abstemious is most nearly opposite in meaning to
A. Spiritual
B. Alert
C. Indulgent
D. Lazy
E. Deranged
10. Attenuate is most nearly opposite in meaning to
A. Striate
B. Concentrate
C. Amplify
D. Debilitate
E. Dethrone
11. Impotent is most nearly opposite in meaning to
A. Foolish
B. Heroic
C. Powerful
D. Fervid
E. Immature
12. Malevolent is most nearly opposite in meaning to
A. Unholy
B. Kindly
C. Misdirected
D. Elegiac
E. Formulaic
13. Gregarious is most nearly opposite in meaning to
A. Internecine
B. Monotonous
C. Irreligious
D. Solitary
E. Flighty
14. Veracious is most nearly opposite in meaning to
A. Businesslike
B. Untrue
C. Swaggering
D. Limpid
E. Constant
15. Resonance is most nearly opposite in meaning to
A. Continuity
B. Discord
C. Vibration
D. Elevation
E. Solvency
Questions 16-30 are Synonyms. Find the word most SIMILAR in meaning to the given word.
16. Immure is most similar in meaning to
A. Desert
B. Dedicate
C. Train
D. Incarcerate
E. Consecrate
17. Orthodox is most similar in meaning to
A. Conventional
B. Religious
C. Assertive
D. Dogmatic
E. Delicate
18. Malinger is most similar in meaning to
A. Poison
B. Conscript
C. Shirk
D. Hate
E. Thrust
19. Specious is most similar in meaning to
A. Confined
B. Meretricious
C. Large
D. Annotated
E. Dense
20. Sacrosanct is most similar in meaning to
A. Studious
B. Advanced
C. Proselytizing
D. Defiled
E. Holy
21. Perspicacious is most similar in meaning to
A. Arduous
B. Active
C. Endearing
D. Perceptive
E. Elusive
22. Transitory is most similar in meaning to
A. Evanescent
B. Flowing
C. Arching
D. Movable
E. Onerous
23. Malediction is most similar in meaning to
A. Malapropism
B. Aberration
C. Curse
D. Infelicity
E. Blunder
24. Intransigence is most similar in meaning to
A. Plasticity
B. Inflexibility
C. Durability
D. Portability
E. Vanity
25. Abstruse is most similar in meaning to
A. Slow
B. Secure
C. Adventurous
D. Sidereal
E. Arcane
26. Derogatory is most similar in meaning to
A. Intricate
B. Dismissive
C. Pristine
D. Shabby
E. Archaic
27. Congregate is most similar in meaning to
A. Assemble
B. Withhold
C. Congeal
D. Attenuate
E. Separate
28. Abrogate is most similar in meaning to
A. Grab
B. Condescend
C. Repeal
D. Separate
E. Claim
29. Endemic is most similar in meaning to
A. Emerging
B. Pristine
C. Exotic
D. Worldwide
E. Native
30. Traduce is most similar in meaning to
A. Provoke
B. Deny
C. Barter
D. Slander
E. Drag
Questions 31-40 are sentence completion questions. Choose the answer which contains the
words that best fit the blanks and complete the meaning of the given sentence.
31. For several days she had a feeling of tiredness and general ____ and feared that these vague
symptoms might ____ the onset of something more serious.
A. pain - indicate
B. malaise - portend
C. weakness - tender
D. senility - reflect
E. impotence - prevent
32. When interviewed for a magazine article the ____ claimed that he had joined the cult of his
own volition, but his parents said that he had been ____ and had heard of the organization so
recently that he could not have made a rational decision.
A. affiliate - indicted
B. polygamist - consecrated
C. neophyte - seduced
D. inductee - perverted
E. novice - absolved
33. The client took ____ the lawyers ____ tone and threatened to change to another law firm if
he wasnt treated with more respect and consideration.
A. issue with - seductive
B. comfort in - sanguinary
C. fright at - disputatious
D. offence at - benevolent
E. umbrage at - arrogant
34. The accident investigation team concluded that the failure to follow safety procedure was not
a minor ____ ; it was a(n) ____ error and deserved the strongest punishment.
A. transgression - egregious
B. escapade - accidental
C. subterfuge - tenuous
D. matter - potent
E. infraction - specious
35. Husains ____ was damaged by water leakage and not, as was initially reported, by a(n) ____
attack by someone who disapproved of the paintings theme.
A. pastiche - sanctimonious
B. portrait - retaliatory
C. edict - tendentious
D. mural - malicious
E. library - unwarranted
36. The therapist was ____ in her adherence to Freudianism and ____ that anyone who wanted to
work with her would have to tow the same line.
A. fractious - pontificated
B. orthodox - verified
C. didactic - denied
D. dogmatic - averred
E. hesitant - announced
37. When we were at Stanford together, we knew Patrick as an ____ with a(n) ____ outlook on
life, and so we were shocked to learn that in later life he suffered from depression and avoided
contact with all his former friends.
A. introvert - subversive
B. extrovert - sanguine
C. malcontent - regressive
D. demagogue - arrogant
E. atheist - benevolent
38. After the unsuccessful ____ , some of the rebels fled to a neighboring country, thinking,
mistakenly, that they would be given asylum, but they were ____ and ultimately executed.
A. insurrection - extradited
B. rebellion - harbored
C. coup - suborned
D. abdication - charged
E. resurgence - segregated
39. People who have a(n) ____ hypnosis sometimes refuse to be hypnotized because they are
afraid that the hypnotist will plant ____ messages in their minds that will cause them to act in
uncharacteristic ways once they come out of the trance.
A. awareness of - dubious
B. predilection for - coded
C. aversion to - subliminal
D. affinity for - tentative
E. fear of - disparate
40. In striving for ____ , the author incorporates so many details of her own childhood that many
readers will ____ that this account is an autobiography masquerading as fiction.
A. popularity - complain
B. perfection - anticipate
C. effect - concur
D. realism - admit
E. verisimilitude - speculate


1. B 2. E 3. D 4. C 5. A 6. A 7. D 8. B 9. C 10. C 11. C 12. B 13. D 14. B 15. C 16. D 17. A 18. C 19. B 20. E
21. D 22. A 23. C 24. B 25. E 26. B 27. A 28. C 29. E 30. D 31. B 32. C 33. E 34. A 35. D 36. D 37. B 38. A
39. C 40. E

Похожие интересы