Вы находитесь на странице: 1из 2

ME Review: Strength of Materials

1. In the cross section of a shaft subjected to torsion, the stress is


maximum at what location?
a. Near the center of the shaft
b. Between the surface and the center of the shaft
c. At the surface of the shaft
d. The stress is uniform from center to surface of the shaft

2. The stress experienced by a body under torsion is
a. Shear stress
b. Compressive stress
c. Tensile stress
d. Bending stress

3. The stress experienced by a pressurized vessel is
a. Shear stress
b. Compressive stress
c. Tensile stress
d. Bending stress

4. The Maximum Shear Theory, one of the known theories of failure
is also known as
a. Mises Yield theory
b. Guests theory
c. Venant theory
d. Rankine Theory

5. In the stress-strain curve, it is the point at which there is an
appreciable elongation without corresponding increase in load.
a. Elastic limit
b. Rupture strength
c. Proportional limit
d. Yield point

6. What will happen to the stress in a shaft under torsion if the
diameter was decreased to half the original?
a. The stress will be twice as much
b. The stress will be halved
c. The stress will be increased eightfold
d. The stress will remain the same

7. What will happen to the stress of a body under compression if the
force applied to it was doubled?
a. The stress will increase to twice the original
b. The stress will increased to four times the original
c. The stress will remain the same
d. The stress will increase eightfold

8. Bending is actually a combination of two types of stresses
a. Compression and torsion
b. Torsion and bearing
c. Compression and tension
d. Thermal stress and shear stress

9. The Mises yield theory of failure is best applied to what type of
materials?
a. Brittle materials
b. Ductile materials
c. Elastomers
d. Metals only

10. The slope of the line before the proportional limit in a stress-strain
curve is also known as
a. Modulus of rigidity
b. Modulus of resilience
c. Modulus of elasticity
d. Modulus of toughness
1. In how many ways can you arrange a group of 5 girls and 3 boys in
7 vacant chairs?
a. 40320
b. 5040
c. 720
d. 8

2. How many 3-digit numbers can you make out of the numbers 1 to 5
without repetition?
a. 720
b. 10
c. 60
d. 120

3. There are 2 white, 3 red, and 4 blue balls inside a basket. If three
balls are drawn randomly in succession without replacement, what is
the probability that the first ball is white, and the next two balls are
blue?
a. 32/729
b. 4/63
c. 8/243
d. 1/21

4. What is the mode of the following numbers: 54, 45, 75, 60, 65, 65,
60, and 57?
a. 65
b. 60
c. 62.5
d. 60 and 65

5. From the given numbers of question number 4, what is the median?
a. 65
b. 60
c. 62.5
d. 60 and 65

6. From the given numbers of question number 4, what is the
variance?
a. 77.84
b. 60.125
c. 68.11
d. 8.82

7. Seven boys are to be seated around a circular table. How many
arrangements can be made?
a. 7
b. 2520
c. 5040
d. 720

8. In how many ways can you arrange 3 boys and 4 girls in a 7-seater
bench supposing that the four girls want to be seated together?
a. 24
b. 5040
c. 576
d. 48

9. The probability that you will arrive late is 35% and the probability
that you will scolded by your boss is 15%. What is the probability that
you will be both late and scolded by your boss?
a. 5.25%
b. 50%
c. 44.75%
d. 2.33%

10. From question number 9, what is the probability that you will either
be late or scolded by your boss?
a. 5.25%
b. 50%
c. 44.75%
d. 2.33%
1. In how many ways can you arrange a group of 5 girls and 3 boys in
7 vacant chairs?
Solution:
The total number of persons to be seated is 8 and the number of chairs
is only 7.
When words denoting arrangement are used, it most likely pertains to
permutations.
So, the formula to be used is permutation of 8 taking 7 at a time.
n = 8, r = 7, nPr, then use your calculator or this formula
nPr = n!/(n-r)! = 8!(8-1)!=40320 permutations or arrangements
A. 40320

2. How many 3-digit numbers can you make out of the numbers 1 to 5
without repetition?
Solution:
Since the number varies as you rearrange the digits (example 1342 is
different from 1423), then this problem is about permutation.
So, the formula is the permutation of 5 numbers taken 3 at a time.
n = 5, r = 3, nPr; use your calculator or this formula: nPr = n!/(n-r)!
nPr = 5!/(5-3)!=60 permutations
C. 60

3. There are 2 white, 3 red, and 4 blue balls inside a basket. If three
balls are drawn randomly in succession without replacement, what is
the probability that the first ball is white, and the next two balls are
blue?
Solution:
The probability that the first ball is white is Pw = 2/(2+3+4)=2/9
The probability that the second ball is blue is
Pb1=4/8 =1/2; we changed the denominator since the total number of
balls has been reduced.
The probability that the last ball drawn is blue again is
Pb2 = 3/7; we reduced the total to 7 and the number of available blue
is down to 3.
The probability that all this happen in correct succession is:
Pwbb = (2/9)(1/2)(3/7)=1/21
D. 1/21

4. What is the mode of the following numbers: 54, 45, 75, 60, 65, 65,
60, and 57?
Solution: the mode of a given set of numbers is the most frequent
number; in this case those numbers are 65 and 65, both occurring
twice.
D. 60 and 65

5. From the given numbers on question number 4, what is the median?
Solution:
The media is the number that divides the upper and the lower half of
the samples.
To find the media, arrange the data in order either increasing or
decreasing
In this case: 45 54 57 60 60 65 65 75;
Since the number of samples is 8 (even), we have to get the average
of the two middle samples
Median = (60+60)/2 = 60
B. 60

6. From the given numbers of question number 4, what is the
variance?
Solution: variance is the measure of how much does the samples
deviate from the mean or average. Variance (^2) is given by the
formula ^2= [(x-ave)^2/(n-1)] or use your calculator
Average = 60.125
^2= [(x-ave)^2/(n-1)] = 77.84
A. 77.84

7. Seven boys are to be seated around a circular table. How many
arrangements can be made?
Since no indication as to the number of seats available, lets assume
that it is equal to the number of boys, 7
Again, this is a permutation problem, but this time, in circular
arrangement
The formula for circular permutation is given by nPr (cyclic) = (n-1)!
So, nPr (cyc) = (7-1)! = 720
D. 720

8. In how many ways can you arrange 3 boys and 4 girls in a 7-seater
bench supposing that the four girls want to be seated together?
Solution:
Since one group wants to be together, then we will use conditional
permutation techniques.
In this case, because the girls cant be separated, lets treat the girls
group as one person or block.
The permutation of the boys and the group of girls therefore has the
total number of n= 4, that is 3 boys plus 1 girls block.
The number of arrangement possible is given by nPr = 4P4=24
Remember though, that the girls can be rearranged as long as they are
together, therefore, the total permutation inside the girls block is nPr =
4P4=24.
Combining the two permutations we have nPr (total) = (24) (24) = 576
C. 576

9. The probability that you will arrive late is 35% and the probability
that you will scolded by your boss is 15%. What is the probability that
you will be both late and scolded by your boss?
Solution:
The problem doesnt mention that the cause of being scolded is
caused by you being late. With that we can treat those two events as
independent from each other.
The probability that the two independent events will happen can be
obtained by getting the product of each probabilities.
Pa&b = (Pa)(Pb) = (0.35)(0.15)=0.0525 = 5.25%
A. 5.25%

10. From question number 9, what is the probability that you will either
be late or scolded by your boss?
Solution:
This is an OR condition (the condition is valid if only when one of the
two conditions happened) and is not mutually exclusive (meaning the
two outcomes may happen at the same time: being late and being
scolded)
The formula to be used is: Paorb = Pa+Pb Pa&b
Paorb = 0.35+0.15-(0.35)(0.15)=0.4475
Paorb = 44.75%
C. 44.75%
Mechanical Engineering Board Exam Reviewer: Algebra,
Mathematics, Computation Part 1