Вы находитесь на странице: 1из 6

For Edexcel

GCSE Mathematics
Higher Tier
Paper 2A (Calculator)
Marking Guide

Method marks (M) are awarded for knowing and using a correct method.
Accuracy marks (A) are awarded for correct answers, having used a correct
method.
(B) marks are independent of method marks.
(C) marks are for communication.

Written by Shaun Armstrong


Only to be copied for use in the purchaser's school or college

2012 EHA Paper 2 marks Page 1

Churchill Maths Limited

Higher Tier Paper 2A Marking Guide


1

*4

one 5p coin weighs 26 8 = 3.25 g


three 5p coins weigh 3 3.25 = 9.75 g

M1
A1

(a)

2 2.2 = 4.4 pounds

B1

(b)

3 inches 3 2.5 cm = 7.5 cm


82 mm = 8.2 cm
82 millimetres is the largest

M1

(a)

= (25 + 20) 30 = 45 30 = 15

M1 A1

(b)

C = 30t

B1

(c)

approx. t = 2.5

B1

(d)

if they think the job will take less than 2.5 hrs, Badri will
be cheaper, if more than 2.5 hrs, Martin will be cheaper B1

1st to 15th April = 15 days


16th April to 11th May = 15 + 11 = 26 days
12th May to 18th June = 20 + 18 = 38 days
15 0.50 + 26 0.80 + 38 1.20
= 7.50 + 20.80 + 45.60 = 73.90
Fran has not reached her target

A1

Total 2

Total 3

Total 5

M1
M1
A1
C1

Total 4

[ use of correct number of days in months, valid method leading to consistent conclusion,
allow arithmetic slip ]
5

radius = 40 cm
volume = 402 120 = 603186 cm3
1 cm3 = 1 ml so 1000 cm3 = 1 litre
needs 603.2 litres to fill barrel
time = 603.2 seconds = 10 minutes 3.2 seconds
so 10 minutes to nearest minute

2012 EHA Paper 2 marks Page 2

Churchill Maths Limited

M1 A1
B1
M1
A1

Total 5

e.g.

M1 A1
x

12

12

y
12
11

M1 A1

10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
4 3 2 1 O

4 x
Total 4

(a)

negative

B1

(b)

e.g.

B1

40
Cost of
Gas
Used
() 35
30

25

20

2
4
6
8
Mean Maximum Temperature (C)

2012 EHA Paper 2 marks Page 3

Churchill Maths Limited

10

(c)
* (d)

e.g. 0.4 C is outside range of data


relationship may not be valid
3 3 + 4 6 + 5 10 + 6 7 + 7 4 + 8 1
= 9 + 24 + 50 + 42 + 28 + 8 = 161
mean max temp = 161 31 = 5.2 C (1dp)
using line of best fit
30 (from graph)

B1
M1
M1
A1 C1

Total 7

[clear evidence of using data to find mean and line of best fit to estimate cost of gas]
8

10

11

12

(a)

other angles in triangle = 2 (180 32) = 74


x = 360 (2 32 + 2 74) = 360 212 = 148

(b)

interior angle = 180 2y


exterior angle = 180 (180 2y) = 2y
360
180
no. of sides =
[=
]
2y
y

one must = 78 (to be median)


total = 7 81 = 567
other must = 567 (69 + 106 + 51 + 89 + 72 + 78)
= 567 465 = 102

M1
M1 A1
M1
M1 A1

Total 6

B1
M1
A1

(a)

2
3

(b)

1
50

(c)

= 0.0125 0.008 = 0.0045

(a)

0.7

B1

(b)

= 0.3 0.4 = 0.12

M1 A1

Total 3

B1
=

2
100

= 0.02

B1
[ or 4.5 10 3 ]

2+3=5
25000 5 = 5000
sales: first year = 10000, second year = 15000
600
600 as % of 10000 =
100% = 6%
10000
1200
1200 as % of 15000 =
100% = 8%
15000
ratio of profit as % of sales = 6 : 8 = 3 : 4

2012 EHA Paper 2 marks Page 4

Churchill Maths Limited

M1 A1

Total 4

Total 3

M1
A1
M1

M1 A1

Total 5

13

(a)

* (b)

(i)

4p = 44
p = 11

M1
A1

(ii)

3 6y = 15 4y
12 = 2y
y = 6

M1
M1
A1

let c = cost of cup of coffee and t = cost of cup of tea


4c + 2t = 11 (1)
2c + 4t = 10 (2)
e.g. (2) 2
c + 2t = 5 (3)
(1) (3) 3c = 6
c=2
sub (3)
2 + 2t = 5
2t = 3
t = 1.5
coffee 2, tea 1.50

B1
M1
M1

A1
C1

Total 10

[ appropriate mathematical method communicated and carried through to answer ]


14

(a)

(b)

15

(a)

(b)
16

(i)

(0, 6, 4)

(ii)

B (5, 0, 8)
55 60
D( 2 , 2 ,

B1
08
2 )

= (5, 3, 4)

area of XS = (6 4) + ( 2 3 4) = 24 + 6 = 30
volume = 30 5 = 150 cm3
4 x 1 2 x 3
x 3x 1
4x4 2x6
6 x 10
=
=
x 3 x 1
x 3 x 1
=

2 2 x 3
2
=
2 x 32 x 3
2x3

distance to airport < 37.5 miles


cost per mile < 1.65
total cost < 37.5 1.65
max cost = 61.87

17 * (a)

M1 A1
M1
M1 A1

Total 6

M1 A1
A1
M2 A1

Total 6

B1
M1
A1

e.g. the sample will represent each group fairly


the manager can see how opinions vary between
the groups

Total 3

C1
C1

[ any sensible advantages, expressed clearly ]


(b)

283

= 840 100
= 33.6... so 34

2012 EHA Paper 2 marks Page 5

M1
A1

Churchill Maths Limited

Total 4

18

19

20

(a)

= (1.05)3 2000
= 2315.25

(b)

(a)

8q(p 2q2)

(b)

x=

x
1
100

M2
A1

400

[ left ]

B1
B2

3 9 20
10
3 29
+ve soln =
= 0.839 (3sf)
10

P(AA) = P(CC) =
P(DD) =

3
10

2
9

4
90

2
10

2
10

P(2 same) = 2

Total 4

6
90

1
9

M1
M1 A1

1
9

+
10
90

21

M1
3
10

1
9

2
9

M1 A1
A1

Total 5

Total 4

50

Q
M1
100 km

45
B
AD = 100 cos 50 = 64.279
BD = 100 sin 50 = 76.604
CD = BD = 76.604
BC 2 = (76.604)2 + (76.604)2
BC 2 = 11736
BC = 11736 = 108.335
total = 100 + 108.335 + 76.604 + 64.279
= 349 km (3sf)

M1
A1
B1
M1
A1
A1

Total 7

TOTAL FOR PAPER: 100 MARKS

2012 EHA Paper 2 marks Page 6

Churchill Maths Limited

Похожие интересы