Вы находитесь на странице: 1из 5

2013 MTAP-DepEd Saturday Program in Mathematics Grade 5 Session 5

1. A. Count on Sides of the following polygons. Identify each.




Answer:
a. 1. 8 sides-octagon 3 sides triangle 7 sides-heptagon 4 sides-square
9 sides-nonagon 5 sides-pentagon 6 sides-hexagon
B. Write congruent or similar for each pair of figures


Answer:
b. 1. Congruent 2. Congruent 3. Similar 4. Similar 5. Congruent

C. Answer the following:
1. How many sides does an octagon have? Answer: 8
2. How many angles does a triangle have? Answer: 3
3. Does a rectangle have more sides than a pentagon? Answer: No
4. How many sides does a pentagon have? Answer: 5
5. Which has more sides: a hexagon or a pentagon? Answer: hexagon
6. Ho many pairs of parallel lines does a trapezoid have? Answer: 1
7. How many pairs of parallel lines does a square have? Answer: 2
8. How many pairs of parallel lines does a triangle have? Answer: none
9. What polygons has 6 sides and 6 angles? Answer: hexagon
10. Name three types of quadrilaterals Answer: parallelogram
Trapezoid, trapezium





II. Find the area of the following figures:
1. 2. 3.


Answer: 1) A= 144cm
2
2) A = 30cm
2
3) A = 1 700 mm
2


4. 5. 6.


Answer: 4) A = 216 cm
2
5) A = 225 cm
2
6) A 144cm
2


III. Fill in the blanks
(

()
1. 45 = _________________ Answer: 113
2. 23= _________________ Answer: 73.4
3. 37 = ________________ Answer: 98.6
4. 52 = _______________ Answer: 125.6
5. 21 = _______________ Answer: 69.8
6. 321 = _______________ Answer: 160.6
7. 175 = _______________ Answer: 79.4
8. 141 = _______________ Answer: 60.6
9. 93 = _______________ Answer: 33.9
10. 212 = _______________ Answer: 100








IV. Solve the following:
1. What is the circumference of circle if a) its diameter is 5 cm? if its radius is 3.2 cm?
Answer: a) C = = (3.14) 5 = 15.7 cm b) C = 2r = 2(3.14)(3.2) = 20.096 cm
2. What is the area of a circle a) if its radius is 8 cm? b) if its diameter is 5 cm?
Answer: a) A =
2
= 3.14(8)
2
= 200.96cm
2
b) r = 5 A = (2.5)
2
= 19.625cm
2

3. If the circumference of a circle is 12.56 m, a) What is its radius? b) What is its diameter?
Answer: a) C = 2 r =

()
= 2m b) d = 2 x 2m = 4m
4. If the area of a circle is 28.26 square cm, a) What is its radius? b) What is its diameter?
Answer: a) A =
2
28.26 = 3.14r
2
r
2
9 r = 3 cm b) d = 2 x 3 cm = 6 cm
5. The distance around a bicycle wheel is 6.28dm. What is its diameter?
Answer: C = 6.28 = 3.14d d = 2dm
6. A circular garden has a radius of 3m. Santan bushes are to be planted around its circumference. If
they are to be planted 20 cm apart, how many plants are needed?
Answer: 3 m = 300
C = 2 (300) = 1 884 cm no. of plants = 1 884 20 = 94.2 Answer: 94
7. A circle of radius 7 cm is drawn and then cut from a square piece of cartolinas of side 14 cm. How
much material is wasted?
Answer: A square = 142 = 196 cm
2

A circle = (7)
2
= 153.86 cm
2
Area wasted = 196 153.86 = 42.14 cm
2

8. A rectangular box has a length of 5 m, a width of 6 m, and a height of 12 m. What is its volume?
Answer: V = 5 x 6 x 12 = 360 m
2

9. What is the volume of a cube with an edge that measures a) 4 cm? b) 10 cm? c) 15 cm?
Answer: a) V = 4
3
= 64 cm
3
b) V = (10)
3
= 1 000 cm
3
c) V = (15)
3
= 3 375cm
3

10. The volume of a cube is 729 cm
3
. How long is an edge?
Answer: s
3
= 729 s = 9
11. What is the height of a rectangular box with a length of 10cm, a width of 3 cm, and a volume of 210
cm
2
?
Answer: V = I x w x h 210 = 10 x 3 x h h =


= 7 cm
12. A rice granary is 3 m by 2 m by 2 m. If a sack of rice is 75 dm
3
, how many sacks of rice does the
granary contain?
Answer: V = 30 x 20 x 20 = 12 000 dm
3


13. A rectangular aquarium is 6 dm by 3.5 dm by 4 dm. How many liters of water does it contain?
Answer: 1 liter = 1 dm3 V = 6 x 3.5 x 4 = 84 liters
14. A garden is 20 m long and 15 m wide. How many cubic meters of soil will be needed to raise the
whole surface 15 cm high?
Answer: V = 20m x 15 m x 0.15 m = 45 cubic meters
15. A rectangular block of wood 30 cm by 12 cm by 9 cm is to be cut into cubes of side 3 cm. How many
small cubes can be cut?
Answer: no. of cubes =


= 120
16. How many 5 cm square tiles are needed to tile the floor of a bathroom 2.5 m long and 1.6 m wide?
Answer: no. of tiles =


= 1 600
17. How many posts 2 m apart are needed to fence a yard 20 m by 12 m?
Answer: no of posts = 2 (20 + 12) 2 = 32
18. Nancy placed a kettle of water over a stove. If the temperature of water is 28, by how many
degrees Celsius must the temperature be raised for it to boil?
Answer: 100 28 = 72
19. In the early evening the temperature was 24, by midnight the temperature was 20.45, by how
much did the temperature drop?`
Answer: 24 20.45 = 3.55

20. Mother checked Anas body temperature in the morning and found it to be 38.4. In the afternoon,
mother checked on her again her temperature dropped by 2, what is her temperature in the afternoon?

Answer: 38.4 2 = 36.4

Challenge:
1. A square is divided into 4 rectangles of equal size, as shown. If the perimeter of each rectangle is 80
cm, what is the area of the square?
Answer: If n is one side of the rectangle, then 4n is the side of the square.
The perimeter of the rectangle is
2 x 4n 2 x n = 10n
10n = 80
n = 8
The area of the square is 8 x 8 = 64 square units.

2. The shape shown is made up of ten square pieces of paper without overlapping. The side of each
square paper is 8 cm long. What is the perimeter of the shape?
Answer: The ten square pieces of paper are arranged as follows.
The perimeter is 18 x 8 cm = 144 cm.



Note:
The session of cover Geometry and Measurement. It includes the following competencies:
1. Comprehension of Polygons
a. Identify kinds of polygons
b. Describes polygons
2. Congruent and similar polygons
a. Visualizes congruence/similarity of polygons
b. Identifies congruent/ similar polygons
3. Comprehension of Circumference of Circles
a. Finds the circumference of a circle in centimeter/meter
b. Solves word problems involving circumference measure
4. Comprehension Area
a. Finds the area of other plane figures in squares meters/centimeters: parallelograms,
trapezoids, circle
b. Solves word problem involving area of plane figures
5. Comprehension of Volume
a. Finds the volume of a cube/rectangular prism
b. Solves word problems involving measurement of volume
6. Comprehension of Temperature Measure
a. Convert degree Celsius to Fahrenheit and vice versa
b. Solves word problem involving body/weather temperature