Вы находитесь на странице: 1из 18

S c h i z o p h r e n i a Q u i z - I

This page was last updated on September 15, 2011


1. Eugen Bleuler renamed dementia precox as
A. Autism
B. Schizophrenia
C. Bipolar affective disorder
D. Melancholia
Answer Key
2. Bizarre and childish thinking, speech, and very disordered
motor actions are characteristics of:
A. Catatonic schizophrenia
B. Paranoid schizophrenia
C. Undifferentiated schizophrenia
D. Disorganized/hebephrenic schizophrenia
Answer Key
3. First rank symptoms of schizophrenia (FRSS), which is
widely accepted in making a clinical diagnosis of schizophrenia
was described by:
A. Kurt Schneider
B. Eugen Bleuler
C. Eric Erickson
D. Emil Kraepelin
Answer Key
4. First rank symptoms of schizophrenia (FRSS) include all the
following, EXCEPT:
A. Third person/running commentary auditory hallucinations
B. Thought alienation phenomena
C. Passivity phenomenon
D. Mood disturbances
E. Delusional perception
Answer Key
5. Eugen Bleuler's characteristic symptoms (fundamental
symptoms) of schizophrenia include all the following, EXCEPT:
A. Ambivalence
B. Autism
C. Affective disturbances
D. Apraxia
Answer Key
6. The first effective antipsychotic drug was:
A. Chlorpromazine
B. Thioridazine
C. Haloperidol
D. Trifluperazine
Answer Key
7. Prefrontal lobotomy was proposed as a treatment for serious
mental illnesses by___________ in 1935.
A. Ugo Cerletti
B. Walter Cannon
C. Egas Moniz
D. Adolph Meyer
Answer Key
8. The preferred antipsychotic in poor medication compliance
or high risk of relapse is:
A. A serotonin-dopamine antagonist
B. Clozapine
C. Injectable form of a long-acting antagonist
(haloperidol/fluphenazine)
D. Aripiprazole
Answer Key
9. Clozapine is associated with a higher risk of _____________
than other antipsychotics.
A. extrapyramidal symptoms
B. seizures
C. neuroleptic malignant syndrome
D. anticholinergic side effects
Answer Key
10. Which of the following drugs is most safe in pregnant
patients with acute schizophrenia?
A. Haloperidol
B. Chlorpromazine
C. Trifluperazine
D. Thioridazine
Answer Key
11. Which is not an important expressed emotion (EE) affecting
the course of schizophrenia?
A. Over involvement
B. Hostility
C. Criticism
D. Non-sequential communication

12. Which is a characteristic finding in schizophrenia?
A. Larger than normal lateral ventricles
B. An underactive dopamine system in the brain
C. An underactive serotonin system
D. Presence of seizure attacks

13. Primary symptoms of schizophrenia according to Bleuler
are all, EXCEPT
A. Disorders of affect
B. Loosening of associations
C. Ambivalance
D. Automatic obedience

14. The most frequent period of onset of schizophrenia is
A. Adolescence
B. Childhood
C. Middle age
D. Old age

15. The probability that children of a schizophrenic patient
develop the disease is
A. Twice the general population
B. Five times the general population
C. Ten times the general population
D. Fifteen times the general population
E. Twenty five times the general population


ANSWER KEY
1. B 2. D 3. A 4. D 5. D
6. A 7. C 8. C 9. B 10. A
11. A 12. A 13. D 14. A 15. E


S c h i z o p h r e n i a Q u i z - I I
This page was last updated on February 23, 2011
1. Schizoid personality is characterized by
A. Shy, quiet, passive, daydreaming, introverted
B. Dramatic, emotional, and erratic behavior
C. Eccentric behaviors and incongruous affect
D. Suspicious ideas and lack of trust
Answer Key
2. Which of the following affect least common in schizophrenia?
A. Ecstatic
B. Flat
C. Blunted
D. Incongruous

3. Schizophrenia is most closely associated with
A. Psthesis
B. Asthenic
C. Athletic
D. Dysplastic

4. Which of the following is NOT true about schizophrenia?
A. Literally means "splitting of mind"
B. Peak incidence is 15 to 30 years of age
C. People with low intelligence are more predisposed
D. Predominantly a disease of females

5. Bizarre somatic hallucinations are typical features of
A. Generalized anxiety disorder
B. Multiple personality
C. Hebephrenic schizophrenia
D. Simple schizophrenia

6. Disturbances of affect is a predominant feature in
A. Paranoid schizophrenia
B. Catatonic schizophrenia
C. Hebephrenic schizophrenia
D. Residual schizophrenia

7. Hebephrenic schizophrenia is characterized by
A. Marked disorganization and incongruous silly affect
B. Marked psychomotor disturbance with mutism
C. Marked persecutory and grandiose delusions
D. Social withdrawal and eccentric behaviours

8. A characteristic, which is least associated with paranoid
schizophrenia is
A. Late onset
B. Delusion of grandiosity
C. Deterioration of personality
D. secondary depression

9. Which subtype of schizophrenia is characterized by disorders
of volition?
A. Catatonic
B. Paranoid
C. Simple
D. Hebephrenic

10. Which of the following is NOT a feature of catatonic
schizophrenia?
A. Negativism
B. Waxy flexibility
C. Echolalia
D. Flight of thoughts

11. Depot antipsychotics (e.g. Intramuscular fluphenazine
deconate) is indicated in
A. When oral drug compliance is poor.
B. Hebephrenic schizophrenia
C. Catatonic schizophrenia
D. Refractory schizophrenia

12. Which of the following symptoms will respond early in
schizophrenia when treated with antipsychotics?
A. Auditory hallucinations
B. Psychomotor retardation
C. Thought content
D. Interpersonal relationship

13. Which of the following characteristics is a good prognosis
factor in schizophrenia?
A. Unmarried
B. Childhood onset
C. Presence of negative symptoms
D. Presence of delusions and hallucinations

14. Good prognosis features in schizophrenia include
A. Acute onset
B. Onset after 30 years
C. Supporting family
D. Treatment adherence
E. All of the above

15. Schizophrenia which has poor response to treatment and
poor prognosis is
A. Paranoid
B. Catatonic
C. Undifferentiated
D. Hebephrenic
E. Post-schizophrenia depression


ANSWER KEY
1. A 2. A 3. B 4. D 5. C
6. C 7. A 8. C 9. A 10. D
11. A 12. A 13. D 14. E 15. D


S e x u a l D i s o r d e r s - I
This page was last updated on March 18, 2011
1. According to Freud, the term used for "that force by which
the sexual instinct is represented in the mind" is:
A. Narcissism
B. Condensation
C. Libido
D. Dispositions
Answer Key
2. Which of the following drug is least likely to cause sexual
dyfunction?
A. Imipramine
B. Thioridazine
C. Captopril
D. Mirtazapine
Answer Key
3. "Studies in the Psychology of Sex (1896)" was written by
A. Havelock Ellis
B. Sigmund Freud
C. Ernst Graefenberg
D. Masters and Johnson
Answer Key
4. The phase of peaking of sexual pleasure, with release of
sexual tension and rhythmic contraction of the perineal muscles
and pelvic reproductive organs, observed in male sexual cycle,
is termed as
A. Desire
B. Excitement
C. Orgasm
D. Resolution
Answer Key
5. A sexual pain disorder reported in females is
A. Anorgasmia
B. Vaginismus
C. Peyronie's disease
D. Impotence
Answer Key
6. Persistant or recurrent tendency to observe unsuspecting
persons, naked disrobing or engaged in sexual activity is termed
as
A. Exhibitionism
B. Sadism
C. Voyeurism
D. Frotteurism
Answer Key
7. Priapism is a sexual dysfunction seen in treatment with
A. Chlorpromazine
B. Trazadone
C. Clozapine
D. Lithium
Answer Key
8. Excessive sexual desire in women is termed as
A. Satyriasis
B. Frigidity
C. Vaginismus
D. Nymphomania
Answer Key
9. As per Masters and Jhonson, Sensate Focus Technique is
indicated in
A. Vaginismus
B. Premature ejaculation
C. Impotence
D. Paraphilia
Answer Key
10. Pelvic floor exercises to strengthen the pubococcygeus
muscle is termed as
A. Kegel's exercises
B. Postural exercises
C. Isometric exercises
D. Sensate focus exercises
Answer Key
11. Squeeze technique (Seman's technique) is indicated in
A. Premature ejaculation
B. Vaginismus
C. Erectile dysfunction
D. Dyspareunia
Answer Key
12. Sildenafil citrate is administered in
A. Impotence
B. Erectile dysfunction
C. Paraphilias
D. Premature ejaculation
Answer Key
13. Which of the following is used as as intracavernosal
injection in the differential diagnosis of organic and non-
organic impotence?
A. Epinephrine
B. Xylocaine
C. Dopamine
D. Papaverine
Answer Key
14. Sexual gratification by rubbing against or touching a
nonconsenting person is termed as
A. Frotteurism
B. Fetishism
C. Exhibitionism
D. Voyeurism
Answer Key
15. Which of the following is used for reducing male
hypersexuality?
A. Papaverine
B. Cyproterone
C. Sildenafil
D. Alprostadil
Answer Key
ANSWER KEY
1. C 2. D 3. A 4.C 5.B
6. C 7. B 8. D 9. C 10. A
11. A 12. B 13. D 14. A 15. D

S l e e p D i s o r d e r s Q u i z - I
This page was last updated on 03/07/2010
1. Which phase of sleep cycle is charecterised by sleep spindles
and K-complexes?
A. REM Sleep
B. Stage 1 NREM sleep
C. Stage 2 NREM sleep
D. Stage 3 NREM sleep
E. Stage 4 NREM sleep
Answer Key
2. Which of the following is concidered as a circadian rhythm
disorder?
A. Somnabulism
B. Nightmares
C. Narcolepsy
D. Jet-lag
E. Obstructive sleep apnoea
Answer Key
3. Which of the following investigation is specifically related to
sleep disorders?
A. CT Scan
B. BEAM
C. Galvanic skin response (GSR)
D. Dexamethasone suppression test (DST)
E. Polysomnography
Answer Key
4. Circadian rhythm is regulated by the
A. Suprachiasmatic nucleus (SCN)
B. Lateral geniculate nucleus
C. Caudate nucleus,
D. Central median nucleus
Answer Key
5. REM sleep is also called as
A. Orthodox sleep
B. Paradoxical sleep
C. Slow wave sleep (SWS)
D. EEG synchronized sleep
Answer Key
6. A condition charecterized by sudden, brief loss of muscle
tone, in the waking state usually triggered by emotional arousal
(laughing, anger, surprise), normally occurring during REM
sleep is termed as:
A. Dyssomnia
B. Circadian Rhythm Sleep Disorders
C. Cataplexy
D. Sleep Bruxism
Answer Key
7. An EEG wave characterized by an initial brief, low-
amplitude component, followed by a high-amplitude, long-
lasting component and is a characteristic of stage 2 sleep:
A. Alpha wave
B. Delta wave
C. K-complex
D. Vertex sharp transients
Answer Key
8. Somnabulism refers to
A. Sleep-talking
B. Sleep-walking
C. Sleep-related enuresis
D. Sleep-terrer
Answer Key
9. Klien-Levin syndrome is charecterised by
A. Hypersomnia
B. Hyperphagia
C. Hypersexuality
D. Hyperaesthesia
Answer Key
10. Pickwickian syndrome refers to
A. Obstructive sleep aponoea seen in obese and elderly
B. Sleep disorder caused by rapid change in time zones
C. A type of periodic leg movement disorder
D. Restless leg syndrome
Answer Key
11. The tetrad of symptoms- sleep atacks, catelepsy, hypnogogic
hallucinations and sleep paralysis are charectersitics of
A. Narcolepsy
B. Somnabulism
C. Circadian Rhythm sleep Disorders
D. Klein-Levin syndrome
Answer Key
12. Delta sleep refers to
A. REM sleep
B. NREM stage 1 sleep
C. NREM stage 2 sleep
D. NREM stage 3 and stage 4 sleep
Answer Key
13. Zolpidem is a
A. Benzodiazepine
B. Imidazopyridine
C. Barbiturate
D. Antipsychotic
Answer Key
14. Which of the following area of brain is known to be
associated with generation and maintenance of waking states or
arousal?
A. Corpus callosum
B. Reticular Activating System
C. Limbic system
D. Hypothalamus
Answer Key
15. Which of the following is a charecteristic of depression?
A. Short REM latency and decreased delta sleep
B. Long REM latency and increased delta sleep
C. Periodic leg movement
D. Sleep attacks, visual hallucinations, cataplexy and sleep
paralysis
Answer Key

ANSWER KEY
1. C 2. D 3. E 4. A 5. B
6. C 7. C 8. B 9. D 10.A
11. A 12. D 13. B 14. B 15.A