Вы находитесь на странице: 1из 3

WELDING

1. In Oxyacetylene gas welding, temperature at the inner core of the flame is around
(a)

3500C

(b) 3200C

(c)

2900C

(d)

2550C

2. By which one of the following methods gray cast iron is usually welded?
(a) TIG welding

(b) MIG welding

(c) Gas welding

(d) Arc welding

3. Pinch effect in welding is the result of


(a) Expansion of gases in the arc

(b) Electromagnetic forces

(c) Electric force

(d) Surface tension of the molten metal

4. Which one of the following welding processes uses non- consumable electrodes?
(a) TIG welding

(b) MIG welding

(c) Manual arc welding

(d) Submerged arc welding

5. In MIG welding, the metal is transferred into the form of which one of the following?
(a) A fine spray of metal

(b) Molten drops

(c) Weld pool

(d) Molecules

6. The ratio between Oxygen and Acetylene gases for neutral flame in gas welding is
(a) 2 : 1

(b) 1 : 2

(c) 1 : 1

(d) 4 : 1

7. In resistance seam welding, the electrode is in the form of a


(a) Cylinder (b) Flat plate (c) Coil of wire (d) Circular disc
8. The electrodes used in spot welding have a tip of
(a) Stainless steel

(b) Aluminium

(c) Copper

(d) Brass

9. Seam welding is a
(a) Continuous spot welding process

(b) Multi-spot welding process

(c) Arc welding process

(d) Process used for joining round bars

10. In arc welding, the electric arc is produced between the work and the electrode by
(a) Voltage

(b) Flow of current

(c) Contact resistance (d) all of these

11. The flux commonly used in brazing is


(a) Zinc chloride

(b) Ammonium chloride

(c) Rosin plus alcohol

(d) Borax

12. In electric resistance welding, pressure is applied just after the completion of current.
(a) True

(b) false

13. In electric resistance welding, voltage required for heating is


(a) 1 to 5 volt

(b) 6 to 10 volt

(c) 11 to 20 volt

(d) 50 to 100 volt

14. In arc welding, the temperature of heat produced by the electric arc is of the order of
(a)
(c)

(b)
(d)

15. Acetylene gas is stored in cylinders in


(a) Solid form

(b) gaseous form

(c) liquid form

(d) any one of these

16. In TIG arc welding, the welding zone is shielded by an atmosphere of


(a) Helium gas

(b) argon gas

(c) either (a) or (b)

(d) none of these

17. Which of the following welding method uses a pool of molten metal?
(a) Carbon arc welding

(b) submerged arc welding

(c) TIG arc welding

(d) MIG arc welding

18. The electrode tip diameter (d) in spot welding should be equal to
(a)

(b) 1.5

Where

(c) 3

(d) 6

t = thickness of plate to be welded

19. Two 1 mm thick steel sheets are to be spot welded at a current of 5000 A. Assuming effective
resistance to be 200 micro-ohms and current flow time of 0.2 second, heat generated during the
process will be
(a) 0.2 Joule

(b) 1 Joule

(c) 5 Joule

(d) 1000 Joules

20. when the weld is made from left to right, it is known as back hand welding.
(a) Agree

(b) disagree

ANSWERS
1. (b)

11. (d)

2. (c)

12. (a)

3. (b)

13. (b)

4. (a)

14. (d)

5. (a)

15. (c)

6. (c)

16. (c)

7. (d)

17. (b)

8. (c)

18. (a)

9. (a)

19. (d)

10. (c)

20. (a)