You are on page 1of 8

:

1. Secretin is secreted by ?
1. Duodenum
2. Pancreas
3. Liver
4. Stomach
Ans: 1
2. Root completion after eruption of the tooth occurs ?
1. At the time of eruption
2. In 3 to 4 months
3. In 2 to 3 years
4. In 5 to 6 years
Ans: 3
3. In 60yr old adult, which of the following diseases causes expansile maxillary lesions ?
1. Pagets Disease
2. Acromegaly
3. Rickets
4. Fibrous Dysplasia
Ans: 1
4. Immature bony trabeculae are found in ?
1. Fibrous Dysplasia
2. Pagets Disease
3. Rickets
4. Cleidocranial Dysplasia
Ans: 1
5. Treatment of Submandibular salivary duct calcification includes ?
1. Longitudnal incision and suturing the duct
2. Longitudnal incision and suturing the wound leaving the duct open
3. Transverse incision and suturing the duct
4. Transverse incision and suturing the wound leaving the duct open
Ans: 2
6. After entering a radiolucent lesion in a 30 year old man, a hallow cavity without epithelial lining
is seen. The most probabale diagnosis is ?
1. Aneurasymal bone cyst
2. Idiopathic bone cavity
3. Hemorrhagic bone cyst
4. Ameloblastoma
Ans: 3
7. Best way to differentiate a periapical cyst and periapical granuloma is ?
1. Radiographically
2. Histologically
3. Clinically
4. All of the above
Ans: 2
8. Increase in the incidence of dental caries occurs due to ?
1. Xerostomia
2. Sialorrhea
3. Leukoplakia
4. Periodontitis
Ans: 1
9. Which of the following drug induces Parkinsonism ?
1. Chlorpheiramine
2. Chlorpromazine
3. Chloroquine
4. Chlorhexidine
Ans: 2
10. All of the following drugs are used in Tuberculosis, except ?
1. Isoniazid
2. Pyrazinamide
3. Clofazimine
4. Ethambutol
Ans: 3
11. Width of attached gingiva is thinnest at ?
1. 1st Premolar
2. Central Incisor
3. Lateral Incisor
4. 1st Molar
Ans: 1
12. The first clinical sign in gingivitis is ?
1. Change in the color of gingiva
2. Change in the contour
3. Bleeding on probing
4. Change in texture
Ans: 3
13. The first fibers to be destroyed in periodontitis are ?
1. Free gingival
2. Oblique
3. Horizontal
4. Transeptal
Ans: 1
14. The index in which the tooth is divided into 9 segments is ?
1. Patient Hygiene performance index
2. Plaque index of Stilness and Loe
3. Modified Navy Plaque Index
4. Glass criteria in estimating dental plaque

Ans: 3
15. PMA index assesses ?
1. Gingival disease
2. Periodontal disease
3. Dental caries
4. Root caries
Ans: 1
16. Environmental factor in causation of dental caries is ?
1. Streptococcus mutans and Plaque
2. Xerostomia and Gingival recession
3. Nutrition, Fluoride uptake and Tooth Brush
4. Pit and fissure caries
Ans: 3
17. Pellicle consists of ?
1. Salivary glycoproteins attached to the tooth surface
2. Contains debris and microorganisms
3. Contains debris, microorganisms and desquamated cells
4. All of the above
Ans: 1
18. A patient has an assymptomatic painless burrowing ulcer in the palate. He might be suffering
from ?
1. Syphilis
2. Tuberculosis
3. Histoplasmosis
4. Actinomycosis
Ans:
19. Panoramic view of the mandibular of a patient with history of trauma shows 2 fractures lines at
the angle of the mandible. It is most probably due to ?
1. Oblique fracture
2. Artifact
3. Double fracture
4. None of the above
Ans: 1
20. a 13yr old person reports to the clinic 3 to 4 hours after fracturing his crown with pin point
exposure of the pulp. Following should be done ?
1. Pulpectomy
2. Clean the area, isolate and restore it normally after capping the pulp
3. Clean the area, isolate, immediate capping of pulp and measurement for a complete crown
4. Clean and check for vitality before doing any treatment
Ans: 2
21. Apexogenesis is ?
1. Induces root formation in a vital tooth
2. Natural root formation in a vital tooth
3. Root formation with Ca(OH)2 & CMCP
4. Root formation induced in a non-vital tooth
Ans: 2
22. The union of cementum to alveolar bone is called as ?
1. Ankylosis
2. Gomphosis
3. Hypercementosis
4. Concrescence
Ans: 1
23. A Person suffered a dislocated fracture in the Premolar region. After 4 yrs, he develops pain in
this area which on palpation reveals a soft modular swelling with excrutiating pain. It is ?
1. Neurofibroma
2. Traumatic neuroma
3. Hemangioma
4. None of the above
Ans: 2
24. In a 2 to 3yr old child, a bluish dome shaped swelling on the inner side of the lip is most
probably ?
1. Hematoma
2. Mucocele
3. Hemangioma
4. None of the above
Ans: 2
25. A flat circumscribed pigmented lesion of the skin is ?
1. Papule
2. Macule
3. Nodule
4. Bullae
Ans: 1
26. Hormones FSH & LH of anterior pituitary gland acts on ?
1. Testis
2. Ovaries
3. Both testis and ovaries
4. Adrenal Cortex
Ans: 3
27. A deep pit lined by enamel seen in the lingual surface of maxillary lateral incisor is most likely
to be ?
1. Dens in Dente
2. Enamel Hypoplasia
3. Talons Cusp
4. Enamel Pearl
Ans: 1

28. Amalgam is most resistant to which type of stress ?


1. Tensile stress
2. Compressive stress
3. Shear stress
4. None of the above
Ans: 2
29. The component of a prosthesis which opposes the action of the retentive component is called ?
1. Reciprocation
2. Passivation
3. Inversion
4. Duplication
Ans: 1
30. Scar formation occurs on healing of ulcer in ?
1. Pemphigus
2. Secondary herpetic stomatitis
3. Recurrent apthous major
4. All of the above
Ans: 3
31. Diffuse erythema (pinpoint petichiae) and white patches in smokers palate occurs due to ?
1. Complete obstruction to minor salivary glands
2. Keratinization with partially occluded minor salivary glands
3. Diffuse parakeratinization of the palate
4. Excessive orthokeratinization of the palate
Ans: 2
32. Toothbrush gingival massaging will increase the blood supply in ?
1. Epithelium of the gingiva
2. Basal layer of the gingiva
3. Lamina Propria
4. Pulp
Ans: 3
33. Dental floss is used in which type of embrassure ?
1. Type I
2. Type II
3. Type III
4. Type IV
Ans: 1
34. All of the following structures constitute proprioceptors, except ?
1. TMJ
2. Periodontal ligament
3. Pulp
4. Bone
Ans: 3
35. Pseudo pocket is seen in the following ?
1. Base of the pocket lies on the cementum
2. Base of the pocket lies on the alveolar bone
3. Gingivitis
4. Periodontitis
Ans: 3
36. A 30 year old patient underwent resection of mandible for the treatment of ameloblastoma.
The best graft is ?
1. Free iliac creast graft
2. Free vascularized iliac crest graft
3. 6th rib
4. Allograft of the bone
Ans: 2
37. After giving inferior alveolar nerve block, Trismus is most likely due to ?
1. Irritation of medial pterygoid
2. Needle lying deep to the periosteum
3. Injection in parotid near facial nerve
4. Irritation of lateral pterygoid
Ans: 3
38. White Spongy Nevus is ?
1. Scrapable
2. Precancerous
3. Often Painful
4. No treatment
Ans: 4
39. Hyperplastic pulpitis in a primary tooth occurs due to ?
1. Chronic inflammation of the pulp
2. Overgrowth of the pulp tissue
3. Necrosis of the pulp
4. None of the above
Ans: 1
40. Oral submucous fibrosis is ?
1. Pre malignant condition
2. Treated with antibiotics
3. Seen in elderly
4. Irreversible
Ans: 1
41. Actinobacillus Actinomycetemcomitans will cause ?
1. Acute Periodontitis
2. Chronic Periodontitis
3. Juvenile Periodontitis
4. ANUG
Ans: 1

42. NaF inhibits glycolysis by inhibiting the enzyme ?


1. Enolase
2. Aldolase
3. Catalase
4. Dehydrogenase
Ans: 1
43. Force of Condensation of direct gold depends on ?
1. Angulation of the condenser to the cavity wall
2. Surface area of the condenser
3. Bulk of the surrounding teeth
4. Temperature at which the gold is annealed
Ans: 2
44. Bitewing radiograph is useful to detect all of the following except ?
1. Incipient caries
2. Recurrent Caries
3. Periapical abscess
4. Resorption of alveolar crest bone
Ans: 3
45. NOMA (Cancrum Oris) is ?
1. Ulcerative Stomatitis
2. Gangrenous Stomatitis
3. Necrotizing Stomatitis
4. Vincents Stomatitis
Ans: 2
46. Herpangina is caused by ?
1. Herpes Virus
2. Coxsackie A16
3. Paramyxovirus
4. Epstein barr Virus
Ans: 2
47. Chronological age is related to ?
1. Dental Age
2. Skletal Age
3. Physiological age
4. Not related to dental and skletal age
Ans: 4
48. During the formation of primary teeth ?
1. Enamel forms more cervically than dentin
2. Enamel forms faster than dentin
3. Dentin forms faster than enamel
4. Process of their cells remain in contact with each other
Ans: 3
49. What is common between systemic and pulmonary circulation ?
1. Volume of the circulation per minute
2. Peripheral vascular resistance
3. Pulse Pressure
4. Total Capacity
Ans: 2
50. In maxillary 1st permanent molar, the 2 obtuse angles are ?
1. Mesiolingual and Mesiofacial
2. Mesiofacial and distolingual
3. Distofacial and Mesiolingual
4. Distofacial and Mesiofacial
Ans: 3
51. Stafnes cyst develops from ?
1. Infection of Salivary gland in the mandible
2. Tissue of Odontogenic apparatus
3. Tissue of the oral mucosa
4. None of the above
Ans: 4
52. Radiopacity seen at the apex of an endodontically treated tooth is most likely ?
1. Cemental dysplasia
2. Sclerosing osteitis
3. Idiopathic periapical Sclerosis
4. All of the above
Ans: 2
53. Elevators in exodontia works on the principle of ?
1. Lever I
2. Lever I & II
3. Lever III
4. Wedge
Ans: 1
54. Terra Alba ?
1. Gypsum powder added to the Dental Plaster
2. Component of Modelling Wax
3. Component of the Model Plaster
4. Set Gypsum particles added to Dental Plaster
Ans: 4
55. Jarisch-Herxheimer reaction is caused due to administration of ?
1. Intravenous Pencillin G
2. Antihistamines
3. Tetracyclines
4. Corticosteroids
Ans: 1
56. Cephalometrics is useful in ?

1. Treatment of malocclusion
2. Diagnosis and case study
3. Diagnosis and treatment plan
4. All of the above
Ans: 3
57. Periodontal surgery may result in ?
1. Bone regeneration
2. Pocket elimination
3. Stabilization of the tooth
4. None of the above
Ans: 2
58. A radiolucent root canal suddenly disappears at the mid root portion, the most probable
diagnosis is ?
1. Calcifications within the pulp
2. Bifurcation of the root
3. Sclerosis of the adjacent bone
4. Ankylosis
Ans: 2
59. The most common sequale of a tooth that is stabilized after a fracture in the apical third of the
root is ?
1. Remains vital and functional
2. Resorption
3. Necrosis
4. Ankylosis
Ans: 3
60. Anterior belly of Diagastric is supplied by ?
1. Mandibular nerve
2. Maxillary Nerve
3. Facial nerve
4. Glossppharyngeal nerve
Ans: 1
61. In base metal alloys, corrosion resistance occurs due to ?
1. Passivity
2. High fusion temperature
3. High molecular weight
4. Co-efficient of thermal expansion
Ans: 1
62. Titanium when added to stainless steel alloy ?
1. Protects the alloy by forming an oxide layer
2. Stabilization of the alloy
3. Increases the lusture of Stainless steel
4. Combines with carbon to increase the stability
Ans: 2
63. General growth of the body, mental retardation and eruption of the teeth is retarded bu
defiency of ?
1. Thyroxine hormone
2. Anterior pituitary hormone
3. Posterior pituitary hormone
4. Adrenal cortex
Ans: 1
64. Acromegaly results in ?
1. Class II div I malocclusion
2. Class II div 2 malocclusion
3. Skletal class III malocclusion
4. Dental Class III malocclusion
Ans: 3
65. Epstein pearls are ?
1. Keratin pearls in Squamous cell carcinoma
2. Keratin cysts in the new born
3. Keratin deposits in the lumen of Odontogenic keratocysts
4. Cysts from the dental apparatus with the bone
Ans: 2
66. In zinc oxide eugenol cement, olive oil serves the purpose of ?
1. Decreasing the viscosity of the cement
2. Decreasing the burning sensation caused by the cement
3. Increasing the smoothness of the cement
4. Increasing the setting time pf the cement
Ans: 2
67. The activator used in autopolymerized acrylic resin is ?
1. Benzoyl peroxide
2. Teritiary amine
3. Hydroquinone
4. Stannous octate
Ans: 2
68. Porcelain is fused to metal ceramics by ?
1. Mechanical bond
2. Chemical bond
3. Both mechanical and chemical bond
4. None of the above
Ans: 3
69. Centric relation is ?
1. Maxilla to cranium relationship
2. Mandible to cranium relationship
3. Mandible to condyle relationship
4. Tooth to tooth relationship

Ans: 2
70. Growth of condyle is by ?
1. Intramembranous
2. Interstitial growth
3. Cartilagenous proliferation
4. Bony apposition
Ans: 3
71. Gonial angle at birth is ?
1. 110 degrees
2. 135 degrees
3. 175 degrees
4. 145 degrees
Ans: 4
72. Rapid infusion of blood causes ?
1. Acute left heart failure
2. Ankle edema
3. Pulmonary edema
4. Respiratory Distress
Ans: 3
73. Breathing stops when there is obstruction at the level is ?
1. Hypothalamus
2. Medulla
3. Cerebrum
4. Cerebellum
Ans: 2
74. Nitrous oxide is ?
1. A good analgesic but a poor anaesthetic
2. A good anaesthetic but a poor analgesic
3. A good analgesic and a good anaesthetic
4. A poor analgesic and poor anaesthetic
Ans: 1
75. A well packed pre measured capsule without any leak release mercury during ?
1. Condensation
2. Trituration
3. Carving
4. Mulling
Ans: 2
76. The dental wax pattern should be immediately invested because ?
1. Wax distortion occurs
2. Wax pattern continuously expands
3. Wax patterns continuously contracts
4. Drying of wax occurs
Ans: 1
77. POP impression of the occlusal surface of the teeth is called as ?
1. Primary impression
2. Anatomic core impression
3. Occlusal impression
4. Slash impression
Ans: 1
78. Which of the following drug affects the tooth movement in orthodontic treatment ?
1. Phenytoin
2. Asprin
3. Ibuprofen
4. Vitamin D
Ans: 2
79. The synchondrosis that fuses last is ?
1. Intersphenoidal
2. Sphenooccipital
3. Sphenoethamoidal
4. Interocclusal
Ans: 2
80. In Orthodontic treatment, placing the tooth into its normal position results in ?
1. Esthetics
2. Esthetics, Function and tooth Placement
3. Esthetics and occlusion
4. Esthetics, Occlusion and Stability
Ans: 4
81. In the Mandibular arch, in which tooth maximum lingual inclination is present ?
1. 1st Premolar
2. 3rd Molar
3. Lateral incissor
4. Canine
Ans: 1
82. The first step to be done in the placement of cast inlay on the tooth is ?
1. Seating of the inlay
2. Adapting the accessible margins
3. Checking the occlusion
4. Correction of the proximal surface contact areas
Ans: 4
83. A normal tooth after using it as an abutment in a fixed partial denture becomes symptomatic,
the tentative diagnosis is ?
1. Pulpal reaction
2. Excessive occlusal load
3. Bony changes
4. Pressure on Periodontal ligament

Ans: 2
84. The castability of chromium-cobalt base metal alloys when compared to gold based noble
metal alloys is ?
1. More
2. Less
3. Equal
4. Depends on the alloy type
Ans: 2
85. The gas used to solder base metal alloys ?
1. Natural gas
2. Natural gas + O2
3. Acetylene + O2
4. Natural gas without Oxygen
Ans: 3
86. Asprin is contraindicated in ?
1. Peptic Ulcer
2. Person suffering from chicken pox or small pox
3. Hemmorrhage
4. All of the above
Ans: 4
87. The site from which Biopsy should not be taken is ?
1. When the lesion subsides on local treatment
2. Area with large, spontaneous enlargement
3. A pigmented lesion
4. A white plaque like lesion
Ans: 1
88. Myofunctional appliances are useful in Class II malocclusion with ?
1. Prognathic maxilla and normal mandible
2. Prognathic maxilla and retrognathic mandible
3. Normal maxilla and retrognathic mandible
4. Retrognathic maxilla and normal mandible
Ans: 3
89. Coefficient of thermal expansion of tooth enamel is closest to ?
1. Silicate cement
2. Composite
3. GIC
4. Polycarboxylate
Ans: 1
90. The best way to assess the interocclusal clearance after an onlay preperation is ?
1. Articulating paper
2. Wax chew in
3. Depth Cuts
4. Impression
Ans: 2
91. The impression plaster with lowest viscosity is ?
1. Plaster of Paris
2. Agar Agar
3. Zinc oxide eugenol
4. Elastomers
Ans: 1
92. Preferred finish line for cast metal crown ?
1. Shoulder
2. Chamfer
3. Shoulder with bevel
4. Knife edge
Ans: 2
93. The tooth which is least possibly used as an abutment is ?
1. Endodontically treated tooth
2. Tooth with short clinical crown
3. Tooth having short conical roots
4. Tooth tilted out of line
Ans: 4
94. If the wire is doubled, the deflection is increased by ?
1. 2 times
2. 4 times
3. 6 times
4. 8 times
Ans: 4
95. The change from reversible pulpitis to irreversible pulpitis occurs by ?
1. Invasion of micro organisms
2. Strangulation of pulp
3. Increase in the local vascular supply
4. All of the above
Ans: 2
96. Inorganic content of calculus is closest to ?
1. Enamel
2. Dentin
3. Cementum
4. Bone
Ans: 2
97. As the number of blades present on a carbide bur increases, it will cause ?
1. Lesser efficiency, smooth surface
2. Greater efficiency, smooth surface
3. Lesser efficiency, rough surface
4. Greater efficiency, rough surface

Ans: 1
98. A patient with cleft lip and cleft palate will have ?
1. Speech abnormality
2. Nasal regurgitation
3. Treated easily by surgical correction
4. All of the above
Ans: 4
99. Difference between impression plaster and dental stone is in its ?
1. Solubility
2. Particle porocity
3. Chemical composition
4. Shelf life
Ans: 2
100. In a Balanced occlusion, if the incisal guidance is increased, then there is ?
1. Increased condylar guidance
2. Increased curve of spee
3. Increased plane of occlusion
4. Cuspal height is decreased formation of Pulpal Abscess
Ans: 2