Вы находитесь на странице: 1из 21

THERMODYNAMICS

1. How many independent properties are required to completely fix the equilibrium state of a pure gaseous compound?

a. 4

b. 3

c. 2

d. 1

Answer: C

2. What is the value of the work done for a closed, reversible isometric system?

a. zero

b. positive

c. negative

d. positive or negative

Answer: A

3. The first law of thermodynamics is based on which of the following principles?

a. Conservation of mass

b. Conservation of energy

c. Action and reaction

d. The entropy-temperature relationship

Answer: B

4. Which of the following cycle is used in vapor cycle power plant?

a. Brayton cycle

b. Diesel cycle

c. Ericson cycle

d. Rankine cycle

Answer: D

5. Which of the following is not a thermodynamic property?

a. Pressure

b. Temperature

c. Volume

d. Phase

Answer: D

6. Which of the following compressibility factor of ideal gas

a. 1

b. 2

c. 1.5

d. 0

Answer: A

7. What refers to the thermodynamic properties which are dependent on the amount of the substance present?

a. Extensive property

b. Intensive properties

c. Reversible properties

d. Irreversible properties

Answer: A

8. What refers to the thermodynamic properties which are independent on the amount of the substance present?

a. Extensive property

b. Intensive properties

c. Reversible properties

d. Irreversible properties

Answer: B

9. What is known as the total heat and heat content at various times in the history?

a. enthalpy

b. entropy

c. internal energy

d. latent heat

Answer: A

10. What is the measure of the energy that is no longer available to perform useful work within the current environment?

a. enthalpy

b. entropy

d.

latent heat

Answer: B

11. What is the temperature when water and vapor are in the equilibrium with the atmospheric pressure?

a. Ice point

b. Steam point

c. Critical point

d. Freezing point

Answer: B

12. What is the unique state at which solid, liquid and gaseous phase can go co-exist in equilibrium?

a. Triple point

b. Critical point

c. Boiling point

d. Pour point

Answer: A

13. What refers to the state at which liquid and gaseous phases are indistinguishable?

a. Triple point

b. Critical point

c. Boiling point

d. Pour point

Answer: B

14. What refers to the heat needed to change the temperature of the substances without changing its phases?

a. Latent heat

b. Sensible heat

c. Specific heat

d. entropy

Answer: B

15. What is defined as the quantity of heat needed to raise the temperature of one kilogram of water by one degrees Celsius?

a. Kilojoule

b. Btu

c. Kilocalorie

d. Latent heat

Answer: C

16. To what conditions does a gas behave like an ideal gas?

a. low temperature and low pressure

b. low temperature and high pressure

c. high temperature and low pressure

d. high temperature and high pressure

Answer: C

17. What Law states that the pressure of gas is inversely proportional to its volume at constant temperature?

a. Charles’ law

b. Gay-Lussac’s Law

c. Boyle’s Law

d. Dalton’s Law

Answer: C

18. What do you call a system in which there is a flow of matter through the boundary?

a. Closed sysytem

b. Open system

c. Isolated sysytem

d. All of these

Answer: B

19. Which of the following best describes heat?

a. The capacity to do work

b. Forces times distances

c. Sum of thermal and chemical energy

d. An energy transfer due to temperature difference

Answer: D

20.

The mechanical equivalent of heat is

a. joule

b. calorie

c. Btu

d. Specific heat

Answer: A

21. Burning of Gasoline initially requires heat before it burns spontaneously. Which of the following does not give a good explanation of this phenomenon?

a. the initial heat rises the enthalpy of the reactant

b. the initial heat lowers the activation of energy of the reactants

c. the enthalpy of reactants is lower than the enthalpy of products.

d. The enthalpy of the product is lower than the enthalpy of the reactant

Answer: C

22. The phenomenon of melting under pressure and freezing again when the pressure is reduced is known as

a. sublimation

b. condensation

c. deposition

d. regelation

Answer: D

23. Which of the following events is heat exchange involved?

a. when there is a phase change

b. when there is a chemical reaction

c. when the gas expands adiabatically

d. when there is difference in temperature

Answer: C

24. What is the entropy of a pure substance at a temperature of absolute zero?

a. unity

b. zero

c. infinity

d. undefined

Answer: B

25. What is the area under the curve on a temperature – entropy diagram?

a. Heat

b. work

c. entropy

d. volume

Answer: A

26. What happens to the internal energy of water at reference temperature where enthalpy is zero?

a. Becomes negative

b. Becomes positive

c. Remains constant

d. Cannot be defined

Answer: A

27. Which of the following is the work done for a closed reversible isometric system?

a. negative

b. positive

c. zero

d. undefined

Answer: C

28. If the initial volume of an ideal gas is compressed to one-half its original volume and to twice its original temperature, the pressure:

a. doubles

b. halves

c. quadruples

d. triples

Answer: C

29. When the expansion of compression of gas takes place without transfer of heat or from the gas the process is called;

a. Isometric process

b. Isothermal process

c. Isobaric process

Answer: D

30. Which of the following best describes both Stirling and Ericson engines?

a. Internal combustion engine

b. External combustion engine

c. Diesel cycle

d. Rankine cycle

Answer: B

31. At steam point, the temperature of water and its vapour at standard pressure are:

a. Extremes or maximum

b. unity

c. in equilibrium

d. undefined

Answer: C

32. Who coined the word Entropy?

a. Rudolf Clausius

b. Lord Kelvin

c. Gabriel Volks

d. Rudolf Diesel

Answer: A

33. What is the temperature when water and vapor are in equilibrium with the atmospheric pressure?

a. Ice point

b. Steam point

c. Critical point

d. Freezing point

Answer: B

34. When the expansion of compression of gas takes place without transfer of heat to or from the gas the process is called

a. reversible

b. adiabatic

d.

isothermal

Answer: B

35. What refers to a liquid whose temperature is lower than saturation temperature corresponding to the exisitng pressure?

a. Subcooled liquid

b. Saturated liquid

c. Pure liquid

d. Compressed liquid

Answer: A

36. Which law that states “Entropy of all perfect crystalline solids is zero at absolute zero temperature”?

a. Zeroth law of thermodynamics

b. First law of thermodynamics

c. Second law of thermodynamics

d. Third law of thermodynamics

Answer: D

37. A 0.064 kg of octane vapor (MW = 114) is mixed with 0.91 kg of air (MW = 29.0) in the manifold of an Engine. The total pressure in the manifold is 86.1 kPa, and a temperature is 290 K. assume octane behaves ideally. What is the partial pressure of the air in the mixture in KPa?

a. 46.8

b. 48.6

c. 84.6

d. 64.8

Answer: C

38. Which of the following occurs in a reversible polytropic process?

a. Enthalpy remains constant

b. Internal energy does not change

c. Some heat transfer occurs

d. Entropy remains constant

Answer: C

39. The change that the system that undergoes from one equilibrium state to another is known as

a. oath

b. process

c. enthalpy change

d. entropy change

Answer: B

40. What refers to the series of states through which a system passes during the process?

a. path

b. quasi- static steps

c. reversibility moves

d. irreversibility moves

Answer: A

41. Which of the following relations is not applicable in a free expansion process?

a. Heat is rejected to zero

b. Work done is zero

c. Change in temperature is zero

d. Heat supplied is zero

Answer: C

42. What system in which neither mass nor energy cross the boundaries and is not influenced by the surroundings?

a. Closed sysytem

b. Open system

c. Isolated system

d. All of these

Answer: C

43. What is referred to by control volume?

a. An isolated system

b. Closed system

c. Fixed region in space

Answer: C

44. Which of the following is used in thermal power plant?

a. Brayton cycle

b. Reversed carnot cycle

c. Rankine cycle

d. Otto cycyle

Answer: C

45. A Bell-Coleman cycle is a reversed of which the following cycles?

a. Stirling cycle

b. Joule cycle

c. Carnot cycle

d. Otto cycle

Answer: B

46. An ideal gas is compresses isothermally. The enthalpy change is

a. Always negative

b. Always positive

c. zero

d. undefined

Answer: C

47. The state of a thermodynamic system is always defined by its:

a. Absolute temperature

b. process

c. properties

d. temperature and pressure

Answer: C

48. Entropy is the measure of:

a. The internal energy of a gas

b. The heat capacity of a substance

c. Randomness or disorder

d. The change of enthalpy of a system

Answer: C

49. What system in which there is no exchange of matter with the surrounding or mass does not cross its boundaries?

a. Open system

b. Closed system

c. Isolated system

d. Non-flow system

Answer: B

50. What refers to a system in which there is a flow of mass across its boundaries?

a. Open system

b. Closed system

c. Isolated system

d. Non-flow system

Answer: A

51. Which of the following cannot be a property of a gas?

a. density

b. pressure

c. viscosity

d. temperature

Answer: C

52. During the adiabatic process, which of the following is the change in entropy?

a. zero

b. greater than zero

c. less than zero

d. infinity

Answer: A

53. Which of the following values characterize the state of the system?

a. cycle

b. process

c. property

d. enthalpy

Answer: D

54. Which of the following is least efficient?

a. Gas turbine

b. Diesel engine

c. Carnot engine

d. Gasoline engine

Answer: D

55. Which of the following engines is the most efficient?

a. Gas turbine

b. Diesel engine

c. Carnot engine

d. Gasoline engine

Answer: C

56. Which of the following engines is the most efficient?

a. Isobaric expansion

b. Adiabatic compression

c. Adiabatic expansion

d. Isothermal expansion

Answer: A

57. Who coined the word energy?

a. James Joule

b. Thomas Young

c. Rudolf Diesel

d. Lord Kelvin

Answer: B

58. Which of the following laws of thermodynamic which leads to the definition of entropy?

a. First law

b. Second law

c. Third law

d. Law of conservation of energy

Answer: B

59. Which of the following is the other term used for enthalpy-entropy diagram?

a. Enthalpy diagram

b. Mollier diagram

c. Steam diagram

d. Entropy chart

Answer: B

60. What is used for predicting the behavior of non-ideal gases?

a. Compressibility factor

b. Expansivity factor

c. Emissivity factor

d. Van-d-whal’s factor

Answer: A

61. Which of the following thermodynamic devices operates the reverse of the heat engine?

a. Thermal pump

b. Thermal evaporator

c. Thermal condenser

d. Thermal equilibrant

Answer: A

62. What is another term used for isometric processes?

a. Isochoric process

b. Iolytropic process

c. Isothermal process

d. Reversible process

Answer: A

63. Which of the following engines was introduced by a German engineer, Nickolas Otto?

a. Gasoline engine

b. Diesel engine

c. Gas turbine

Answer: A

64. If two systems are in the thermal equilibrium with a third system, then they must be in thermal equilibrium with each other.

a. Zeroth Law of Thermodynamics

b. First Law of Thermodynamics

c. Second Law of Thermodynamics

d. Third Law of Thermodynamics

Answer: A

65. The heat absorbed by a unit mass of a material at its holding point in order to convert the material into a gas at the same temperature.

a. Latent Heat of Sublimation

b. Latent Heat of Vaporization

c. Latent Heat of Fusion

d. Latent Heat Of Condensation

Answer: B

66. A thermodynamic process in which entropy is conserved

a. isentropic

b. adiabatic

c. isothermal

d. polytropic

Answer: A

67. A control volume refers to what?

a. A fixed region in space

b. A reversible process

c. an isolated system

d. a specified mass

Answer: A

68. Which of the following is commonly used as liquid absorbent?

a. Silica gel

b. Activated alumina

d.

None of these

Answer: C

69. One for which no heat is gained or lost

a. Isentropic

b. Adiabatic

c. Isothermal

d. Polytropic

Answer: B

70. A law relating the pressure, temperature and volume of an ideal gas

a. Gay-Lussac’s Law

b. Ideal gas Law

c. Charles’ Law

d. Boyle’s Law

Answer: B

71. Occurs when the vapor pressure equals the atmospheric pressure

a. Boiling

b. Melting

c. Freezing

d. Vaporizing

Answer: A

72. As temperature goes to “0”, the entropy approaches a constant

a. Zeroth Law of Thermodynamics

b. First Law of Thermodynamics

c. Second Law of Thermodynamics

d. Third Law of Thermodynamics

Answer: D

73. An ideal gas is compressed ina cylinder so well insulated that there is essentially no heat transfer. The temperature of gas

a. Remains constant

b. increases

d.

is basically zero

Answer: B

74. Occuring at fixed temperature

a. isentropic

b. Adiabatic

c. Isothermal

d. polytropic

Answer: C

75. The changing of solid directly to vapor without passing through liquid state is called

a. Evaporation

b. Vaporization

c. Sublimation

d. Condensation

Answer: C

76. The phase transition of a liquid to a solid

a. Solidification

b. Freezing

c. Fusion

d. All of these

Answer: D

77. It is an energy flux, equal to the rate of energy flow per unit area per unit time across some surface.

a. Irradiance

b. Radiant Intensity

c. Luminosity

d. Brightness

Answer: C

78. The volume of a gas under constant pressure increases or decrease with temperature.

a. Gay- Lussac’s Law

b. Ideal Gas Law

c. Charles’ Law

d. Boyle’s Law

Answer: C

79. The molecular number density of an ideal gas at standard temperature and pressure in cm 3

a. Froude number

b. Loschmidt number

c. Mach number

d. Reynold number

Answer: B

80. A temperature scale whose zero point is absolute zero, the temperature of “0” entropy at which all molecular motion stops.

a. Celsius

b. Fahrenheit

c. Kelvin

d. Rankine

Answer: C

81. The thermal radiation emitted by a blackbody heated to a given temperature.

a. Gamma Radiation

b. Black Body Radiation

c. Electromagnetic Radiation

d. Alpha Radiation

Answer: B

82. The radiation emitted by a body as a result of its temperature.

a. Blackbody Radiation

b. Thermal Inversion

c. Thermionic Inversion

d. Thermal Radiation

Answer: D

83. At Equilibrium, the radiation emitted must equal the radiation absorbed.

a. Boyle’s Law

b. Planck’s Law

c. Kirchoff’s Law

d. Joule’s Law

Answer: C

84. The theory that heat consisted of a fluid, which could be transferred from one body to another, but not “created” or “destroyed”.

a. Clausius Theorem

b. Caloric Theory

c. Joules Law

d. Newton’s Law of cooling

Answer: B

85. The volume of a gas is directly proportional to the number of molecules of the gas.

a. Ideal gas law

b. Boyle-Mariotte Law

c. Avogadro’s Hypothesis

d. Gay-Lussac’s Law of combining Volumes

Answer: C

86. For a body cooling in a draft, the rate of heat loss is proportional to the difference in temperature between the body and its surroundings.

a. Nemst Effect

b. Caloric Theory

c. Joule’s Law

d. Newton’s Law of Cooling

Answer: D

87. It is the intensity of a radiating source.

a. Specific Brightness

b. Radiance

c. Surface Brightness

d. All of these

Answer: D

88. This law of thermodynamics prohibits the construction of a perpetual motion machine “of the second kind”

a. Zeroth Law of Thermodynamics

b. First Law of Thermodynamics

c. Second Law of Thermodynamics

d. Third Law of Thermodynamics

Answer: C

89. A cylinder contains oxygen at a pressure of 10 atm and a temperature of 300 K. The volume of the cylinder is 10 liters. What is the mass of the oxygen in grams? Molecular weight (MW) of oxygen is 32g/mole?

a. 125.02

b. 130.08

c. 135.05

d. 120.04

Answer: B {(10atm)(10)(32)/(0.0821)(300K)}

90. It is the deposition of radiant energy as heat into an absorbing body.

a. Radiation

b. Ionization

c. Convection

d. Insolation

Answer: D

91. It is a process during which the pressure remains constant

a. Adiabatic

b. Isentropic

c. Isobaric

d. Isotropic

Answer: C

92. Diffusion due to thermal motion is called

a. dilation

b. infusion

c. effusion

Answer: C

93. The rate at which this is quantity passes through a fixed boundary per unit time

a. Flux

b. Existence

c. Irradiance

d. All of these

Answer: D

94. Energy can neither created nor destroyed. It can only change forms.

a. Conservation of Mass Principle

b. Conservation of Energy Principle

c. Conservation of Momentum Principle

d. Conservation of Heat Principle

Answer: B

95. Executes the entire cycle in just two strokes the power stroke and the compression stroke.

a. One-stroke engine

b. Two-stroke engine

c. Four-stroke engine

d. Eight-stroke engine

Answer: B

96. It is the unbalanced force developed in a turbo jet engine that is caused by the difference in the momentum of the low-velocity air entering the engine and the high velocity exhaust gases leaving the engine.

a. Fall

b. Lift

c. Drag

d. Thrust

Answer: D

97. Which of the engine is used for fighter bombers?

a. Turbojet

b. Pulsejet

c. Rockets

Answer: A

98. The Science of Energy

a. Thermionics

b. Kinetics

c. Thermodynamics

d. Geophysics

Answer: C

99. It is used for gas turbines which operates on anopen cycle where both the compression and expansion processes take place in rotating machinery.

a. Dual Cycle

b. Otto Cycle

c. Carnot Cycle

d. Brayton Cycle

Answer: D

100. Which of the following laws of thermodynamic which leads to the definition of entropy?

a. First law

b. Second law

c. Third law

d. Law of conservation of energy

Answer: B