You are on page 1of 6

Warwick University (Summer Placement, 2014)

Between my first and second year of Part 2 course at Oxford


Brookes, I worked at Berman Guedes Stretton Architects in
Oxford who had won this project for a new teaching building
on a green field site, as part of an invited competition. I was
involved through the feasibility studies, to concept design
development, strategic technical design and the planning
submission.
The critical aspect of this project was to take Warwick universitys masterplan for their campus, which was commissioned
a number of years earlier and to question, adapt and reinvent it for the current context. The original masterplan proposed a new building right at the edge of the curve along
University Road, setting up a grand axial layout with the new
building as the focal point.
Our analysis of the site showed that this classical approach
had a number of constraints such as the change in level of
this part of the site, the need to remove most of the mature
trees and have an awkward relation to the low rise residential
buildings adjacent. Our proposal hence looked at moving
the site to the south-west corner of the field.
This created a number of opportunities, firstly to form a
building line with the building opposite, better define the
plaza next to the Warwick Arts Centre, and retain the wooded fields to the north-east which can act as a landscaped
buffer with the low rise building surrounding the site.

Analysis of MasterPlan Site Layout

Analysis of Proposed site

1. Photo of site from University Road


2. Site analysis looking at key destinations
and routes
3. Site analysis looking at access, impact on
trees and location of the new building.
Shravan Vaidyanath - Work Samples

Concept Design

Concept plan with lecture theatres in the centre, classrooms to the side wings
and social learning spaces and access at the intersections

View from the University Road approach

Concept section showing stacking of lecture theatres and a gridshell roof

Exploded axonometric

South-west elevation showing context


Shravan Vaidyanath - Work Samples

Technical Design
At a technical level, I was mainly level in charge of
working with the design lead in developing the
form and geometry of the lecture theatre. This includes understanding options for stacking the 500
seat over the 250 seat theatre, ensuring proper
sightlines are maintained from all seats, ensure access for disabled, work out number and distance
of fire exits.
The stacking of lecture theatres was the result of
consultation with current students at Warwick University who suggested that it is usually mean to
have the wheelchair seats either right at the front
or all the way at the back. We hence looked at options to access the lecture theatre at the middle
level thereby creating two tiers, with wheelchair
seats right in the middle. This created a number of
opportunities such as a tiered lecture theatre which
is dramatic as the rake of the upper tier is steeper.
It also allowed for heating and ventilation to the
lecture to be combined and separate from the mechanical services of the other classrooms

It was also in charge of developing the geometry


of the grid shell roof. I followed an iterative design
process through sketches and 3d modelling. The
critical part was to ensure that distinct members of
the grid shell aligned with the structural walls of the
lecture theatre below.

4
3

1. View of the 500 seat lecture theatre and grid shell roof
2. Fire escape strategy
3. Access strategy for physically challenged
4. Section perspective of BIM model showing stacking of
lecture theatre and relationship to adjoining spaces

Shravan Vaidyanath - Work Samples

1. View of first floor corridor and social learning space


2. Sketch of classroom space
3. Stepped ground floor leading to the cafe on lower ground floor
4. View of the main accomodation stairs in the atrium
5. View of the atrium from the first floor

4
Shravan Vaidyanath - Work Samples

Concordia and Consortia House, Merton (Year-out Project)


Located on Merton High Street and next to the Merton Conservation Area,
this scheme provides a mix of 8 flats of supported housing for people with
learning difficulties and remaining 11 flats for market housing. Working on this
project from start to finish proved to be an invaluable experience going from
design to structure to detailing and construction.
As a scheme that was part funded by the Merton Borough Council, I had the
opportunity to work closely with the planning department towards delivering
a high quality scheme. It was technically challenging project designed to Level
4 of the Code for Sustainable Homes and meets the criteria set out in the London Housing Design Guide. The supported housing section of the building is
designed to be wheel chair friendly. A number of renewable energy features
such green roofed terraces for rainwater harvesting and photovoltaic array
were incorporated.
Being part of a small office, I was entrusted with the responsibility of producing the entire working drawing package using BIM. I produced the drawings
through constant input and co-ordination with the timber frame consultants
and the contractor. I am particularly proud of the large double glazed bay
windows, a striking feature of this scheme that provides plenty of light and
ample views out of the spaces. The cladding is bespoke and is made from
charred timber.
The scheme has made a positive impact on the neighbourhood with many
members of the public coming up to us and appreciating our efforts when we
were taking photos of the finished scheme.
1

1.View of the front entrance from Merton high Street (render); 2. Site photos
during construction of the baywindow and the charred timber cladding;
3. Detail plan and sections of the bay window; 4. Section

4
Shravan Vaidyanath - Work Samples

2 2
3

1. Section; 2. View from the rear garden; 3. Photo of the front entrance from Merton high Street
Shravan Vaidyanath - Work Samples

10