Вы находитесь на странице: 1из 264

Mathematics

2x+4=-4(x-1) what is value of x?


25^2a-2=125^a+4
A truck covers 7 miles in 1 hour 10 minutes what will cover in 1 mile?
Highest factor of 87?
750 rupees distrusted A,b,c the ratio A:B= 2:3 and b:c=6:5 what is A?
Two radio sets of 792 each sold 10% gain and 10% lose then net gain or lose?
6 students having of age 11 years average two boys of 14 & 16 join the average
age now?
3 feet radios circumference is?
X,y and 80 having average of 6 greater than average of y,z and 80 value of x-z?
Current Affairs
Hamid Mir attack in which city?
ICC 2014 t-20 won?
Armed forces fighting in which area?
Zarb e azab the AZAB means?
Abdul Qadir Mula hanged for?
Country awards Nobel price?
W.H.O declare peshwar?
Dasu Dam build for producing which energy?
International famous tennis star of pak?
IDP abrevation?
Longest river?
Punjab means?
Allaama Iqbal buried in boundary of?
Hottest place of subcontinent?
Northern areas including?
Shalimar garden is in?
Quaid e azam take oath as?
National drink?
Guddu Barrage is at which river?
Hamid Mir attack in which city? ........ Karachi
ICC 2014 t-20 won? ........ Sri Lanka
Armed forces fighting in which area? ........ Waziristtan
Zarb e azab the AZAB means?
Abdul Qadir Mula hanged for? ........ Sword
Country awards Nobel price? ........ Sweden
W.H.O declare peshwar? ........ Polio effected
Dasu Dam build for producing which energy? ........ Hydropower
International famous tennis star of pak? ........ Aisam
IDP abrevation? ........ Displaced
Longest river? ........ Indus
Punjab means? ........ Land of 5 rivers
Allaama Iqbal buried in boundary of? ........ Near Badshahi Mosque
Hottest place of subcontinent? ........ Jacob Abad (right?)
Northern areas including? ........ Gilgat Biltistan

Shalimar garden is in? Lahore


Quaid e azam take oath as? Governor General
National drink? Sugar Juice
Guddu Barrage is at which river? Indus
Current Affairs of Pakistan
An overall picture of the current affairs of Pakistan:
Completion of five year tenure by the PML(N) government is in the largest interest
of Pakistan
Pakistan has started its journey towards development since June 2013
There were some irregularities in the general elections 2013, but the elections
were the least rigged and the most authentic elections in the history of Pakistan
Dirty Politics
The recent political moves by Imran Khan are blatantly harmful and dangerous
Instead of making Khyber Pakhtunkhwa the exemplary province, the PTI is making
Punjab (the safest province of Pakistan) the battle field
The path followed by Tahir-ul-Qadri is actually the path set by Imran Khan (with
some alteration)
From the last decade Pakistan is passing through a grave crisis. But, the main four
problems are:
1. Worst Law and Order situation in Pakistan
2. Supremacy of the Constitution
3. Stable democratic government
4. Energy problem
The new democratic government lead by Nawaz Sharif who sworn in on 5 June 2013
is trying to tackle these problems.
Law and Order situation in Pakistan
The new Pakistani government after assuming the power started dialogue with
militants in Waziristan open mindedly, and the law and order situation became
better for a few months, but, unfortunately, the dialogues didn't work and the
militants started attacking Pakistan. Then, after the attack on Karachi airport,
Pakistan launched full scale military operation against militants in north Waziristan.
In Balochistan, PMLN government allow Baloch nationalists to form government with
PMLN support. The idea worked and the law and order situation in Balochistan is
better than the last decade. The new government also launched a targeted
operation in Karachi, which is also producing favourable results.
On overall basis, the PMLN government lead by Prime Minister Nawaz Sharif is
successful in maintaining better law and order situation than the last decade in its
first year. An estimate of the betterment is 30% on overall basis.
Supremacy of the Constitution
Former Chief Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry, the historic figure in the history
of Pakistan was successful in maintaining the supremacy of the constitution of

Pakistan. The former chief justice is credited with the independence of judiciary. But,
very unfortunately, few people, for their own interest, are maligning the courts and
former chief justice Iftikhar Muhammad Chaudhry. Pakistan government and law
enforcement agencies must obey all the rulings of the courts and make Pakistan
stable and stronger.
Stable democratic government
First time in the history of Pakistan a democratic government lead by Asif Ali
Zardari, completed its tenure of five years. The opposition at that time (PMLN) also
supported the PPP government to complete its tenure. But, unfortunately, the PPP
government did not produce favourable results and could not addressed the
problems. Besides, the government was charged with corruption and incompetency.
The new Pakistani government lead by Prime Minister Nawaz Sharif is successful in
addressing not all, but many issues and there is no corruption charges on the
government at present. Pakistan Railways which was on the brink of disaster is now
stable and making progress; similarly the PIA. Drone attacks which has been
violating the sovereignty of Pakistan has now ended.
At the time when democratic government is producing very favourable results and
trying to solve the main issues of Pakistan, few people and parties are on ground to
derail democracy and destabilise Pakistan.
Energy problem
Energy problem or power shortage has been a major problem since the last decade.
At the time when Nawaz Sharif government was formed there was a shortage of
7000MW. But, the government realised the importance of this issue and launched
power generation projects 0f 20,000MW. The Nawaz Sharif government is successful
in addressing this issue and there is betterment of 30% in this regard in the first
year, and the average load shedding comes down from 16 hours to 10 hours.
Pakistan on the path towards progress!
GSP Plus status
The European Parliament on 11 December 2013 granted GSP Plus status to Pakistan
till 2017 which has allowed Pakistan to export products without duties to 28
European States.
Green Line Metro Bus Service in Karachi
Prime Minister Nawaz Sharif on 10 July 2014 announced to launch green line metro
bus service for Karachi for which the federal government would provide Rs15 billion.
Water supply project for Karachi
Prime Minister Nawaz Sharif on 10 July 2014 approved Rs12bn for the greater water
supply project, K-4, which is almost 50% of its total cost.
Rawalpindi-Islamabad Metro Bus Service
With a budget of Rs. 24 billion shared by the federal and Punjab governments, the
Rawalpindi-Islamabad Metrobus Service will connect main areas of Rawalpindi and
Islamabad is under construction.

Metro Bus Service in Multan


Chief Minister Punjab announced the inauguration of Multan Metro Bus Service in
August 2014.
Drone Attacks
Drone Attacks which were started in 2004 and were continuously violating the
sovereignty of Pakistan, and were on regular basis for the last nine years, has
almost been ended.
Karachi-Lahore Motorway
Prime Minister Nawaz Sharif during his visit to China in July 2013 announced
Karachi-Lahore Motorway which will be constructed by China and will be completed
by 2018. The Karachi-Lahore motorway will link Islamabad to Gwadar Port.
Gwadar-Kashghar Motorway
Prime Minister Nawaz Sharif during his visit to China in July 2013 also announced
Gwadar-Kashghar Motorway which will be constructed by China. The motor way will
connect the China's city of Kashghar to the Pakistan capital Islamabad. And it will be
connected to the Karachi and Gwadar through Karachi-Lahore Motorway.
Gwadar-Kashgar Economic Corridor
Prime Minister Nawaz Sharif also said Pakistan would establish industrial parks and
economic zones along the proposed Kashghar-Gwadar Motorway.

Pakistan's Relations with Russia


Russia will sell the latest MI-35 Helicopters, the two-engine attack helicopters, to
Pakistan to combat terrorism and build military strength. Russian Ambassador to
Pakistan Alexey Dedov on 10 June 2014 said, "There is ongoing cooperation with
Pakistan in the field of defence, counter-terrorism and security".
Power Generation and Crises!
Nandipur Power Project
In 2008 Pakistan signed $329 million contract with Chinese company to construct
the Nandipur Power Project. But, in 2010 the machinery for the project stuck at the
Karachi Port. In 2012 the company terminated the contract and demanded $40
million compensation. In June 2013, the new government renegotiated the contract
to resume work. And the cost for the project rose from $329 million to $574 million
due to four year delay and machinery depreciation and damages. The project will
generate 425 MW of electricity and the expected completion date is December
2014. Prime Minister Nawaz Sharif inaugurated the first turbine of the project on 31
May 2014.
Neelum-Jhelum Hydropower Plant
Prime Minister Nawaz Sharif who sworn in on 5 June 2013 visited the site of the
Neelum-Jhelum Hydropower Plant project on 19 June 2013 and directed WAPDA to

complete the project by 2015. Neelum-Jhelum Hydropower Plant was to begin in


2002 and to complete in 2008. But, the Construction on the project began in 2008
and the expected completion date is December 2016. Due to this delay Pakistan
suffered loss of billions of rupees.
Quaid-e-Azam Solar Park, Bahawalpur
The government of Punjab has planned world's largest solar power plant in
Bahawalpur. The solar plant will start generating 100MW of electricity by December
2014 and 1000 MW by 2016. And if completed, will become the world's largest solar
power plant.
20,000MW
7,000MW
In Pakistan the power shortage was 7,000MW and the government has launched
20,000MW power generation projects!
16 hours
10 hours
And the load shedding in Pakistan (on average) is reduced from 16 hours to 10
hours!
30%
Improvement
In Law & Order Situation in Pakistan during the first year of Nawaz Government by:
1. First dialogue than military operation in North Waziristan.
2. Forming of Baloch nationalists' Government in Balochistan with PMLN support.
3. Targeted operation in Karachi.

Former Chief Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry, the "Icon of justice" in Pakistan.

60%
Improvement
In Pakistan Railways during the last one year.

On average, the Karachi-Lahore journey time has been reduced from 28 to 20 hours.
Besides, fares are also reduced by 20%.
0%
Improvement
In Health services during the last one year.
latest MCQs on C.A and General knowledge

dear fellows,for ur convinience i hv merged these mcqs on a single page..don`t


forget commenting about it,
Current Affairs Quiz
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-2. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
11. Which from the following countries has no armed forces?
A. Niger
B. Nigeria
C. Iceland
D. Latvia
12. Who is Secretary General of NATO?
A. Lord Ismay
B. Anders Fogh Rasmussen
C. Willy Claes
D. Hillary Clinton
13. 2016 Olympics will held in ________.
A. London
B. Rio de Janeiro
C. Doha
D. Beijing
14. 2022 FIFA world cup will held in _________.
A. Qatar
B. Russia
C. UK
D. not decided yet
15. European Union has __________ member states.
A. 27
B. 28
C. 39
D. 30
16. The Euro currency is used by __________ countries.
A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

17. "Kashmir" is a disputed area between __________.


A. India and Sri Lanka
B. India and Bangladesh
C. India and Pakistan
D. Bangladesh and Pakistan
18. "Northern Cyprus" is a disputed area between __________.
A. Cyprus and Czech Republic
B. Cyprus and United Kingdom
C. Cyprus and Greece
D. Cyprus and Turkey
19. The secretary general of OIC is _________.
A. Ahmed Saleem
B. Syed Ali Mousavi
C. Prince Salman
D. Ekmeleddin Ihsanoglu
20. The official languages of NATO are ___________.
A. English and French
B. English and German
C. English and Spanish
D. English, French and German
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS QUIZ
11. C
12. B
13. B
14. A
15. B Croatia has become the 28th member of the EU on 1 July 2013.
16. B Lativa has become the 18th member of the Eurozone on 1 January 2014.
17. C
18. D
19. D
20. A
<< Current Affairs Quiz (01-10)

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)

o History of United States


o Mathematics
o Physics
Current Affairs Quizzes
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-3. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
21. The Taj Mahal in India, was built by Mughal emperor __________.
A. Aurangzaib
B. Shah Jahan
C. Akbar
D. Humayun
22. The Sino-Indian War between China and India was occurred in __________.
A. 1956
B. 1959
C. 1962
D. 1965
23. The 2013 Summer Universiade was held in ________.
A. Moscow
B. Kazan
C. Astana
D. Beijing
24. In London Olympics 2012, the most medals were won by _________.
A. America
B. Russia
C. China
D. United Kingdom
25. The River Thames is located in __________.
A. England
B. Scotland
C. Ireland
D. Finland
26. In London Olympics 2012, the gold medal, in Men's Field Hockey was won by
__________.
A. Germany
B. Holland
C. Australia
D. India

27. The Most populous city in the world is __________.


A. Beijing
B. Buenos Aires
C. Shanghai
D. Tokyo
28. US special representative for Afghanistan and Pakistan is __________ .
A. Seth Jones
B. John Kerry
C. Richard Holbrooke
D. James Dobbins
29. The secretary general of OIC is _________.
A. Ahmed Saleem
B. Syed Ali Mousavi
C. Prince Salman
D. Ekmeleddin Ihsanoglu
30. The head of state of the United Kingdom is _________ .
A. Queen Elizabeth I
B. Queen Elizabeth II
C. Queen Elizabeth III
D. Queen Elizabeth IV
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS QUIZZES
21. B
22. C
23. B
24. A
25. A
26. A
27. C
28. D
29. D
30. B
<< Current Affairs Quiz (11-20)
>> Current Affairs Quiz (31-40)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English

o History (World History)


o History of United States
o Mathematics
o Physics
World Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-4. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
31. US special representative for Afghanistan and Pakistan is __________ .
A. James Dobbins
B. John Kerry
C. Joe Biden
D. John Mccain
32. India has constructed Baglihar Dam on _________ River.
A. Sindh
B. Ravi
C. Chenab
D. Sutluj
33. The first Muslim Nobel Laureate was _________ .
A. Anwar Sadat
B. Dr. Abdul Salam
C. Dr. Muhammad Younus
D. Yasir Arafat
34. Qantas is an airline of __________ .
A. Australia
B. Sudan
C. Malaysia
D. France
35. AFP is a news agency of __________ .
A. Switzerland
B. France
C. Germany
D. Sweden
36. The oldest news agency in the world is _________ .
A. AFP
B. WAFA
C. BBC
D. CNN

37. The headquarter of Transparency International is located in _________.


A. New York
B. Washigton
C. Paris
D. Berlin
38. NATO is a/an __________ alliance.
A. military
B. economic
C. regional
D. cultural
39. The Suez Canal is in __________ .
A. Nigeria
B. Libya
C. Egypt
D. Palistine
40. The Suez Canal connects the __________ .
A. Red Sea and the Arabian Sea
B. Red Sea and the North Sea
C. Mediterranean Sea and the Arabian Sea
D. Mediterranean Sea and the Red Sea
ANSWERS: WORLD AFFAIRS MCQs
31. A
32. C
33. A
34. A
35. B
36. A
37. D
38. A
39. C
40. D
<< World Affairs MCQs (21-30)
>> World Affairs MCQs (41-50)
World Affairs Quiz
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-5. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
41. World's oldest operational space launch facility is located in ________.
A. America
B. Russia

C. Kazakhstan
D. India
42. The first human who traveled into space was _________ .
A. Neil Armstrong
B. Yuri Gagarin
C. Sergei Korolev
D. John Glenn
43. In which country It is mandatory for all male citizens aged 1827 to serve 1 year
in Armed Forces?
A. America
B. Canada
C. Russia
D. Israel
44. Which country is the world's top supplier of weapons?
A. America
B. Russia
C. Israel
D. Germany
45. Which from the following countries is NOT the member of BRIC?
A. America
B. Russia
C. China
D. India
46. The President of India is __________ .
A. Sonia Gandhi
B. Dr. Abdul Kalam
C. Chidambaram
D. Pranab Mukherjee
47. The headquarter of Human Rights Watch is located in __________ .
A. Washington
B. New York
C. Berlin
D. Brussels
48. North Atlantic Treaty, that formed NATO, was signed in __________ .
A. 1949
B. 1955
C. 1961
D. 1967
49. World War II began by German invasion on __________ .

A. Russia
B. France
C. United Kingdom
D. Poland
50. __________ has the world's largest natural gas reserves.
A. Saudi Arabia
B. Iran
C. Russia
D. Canada
ANSWERS: WORLD AFFAIRS QUIZ
41. C
42. B
43. C
44. B
45. A
46. D
47. B
48. A
49. D
50. C
<< Current Affairs Quiz (31-40)
>> Current Affairs Quiz (51-60)
COPYRIGHT @ SOCIETY OF HIGHER EDUCATION & INDU

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
World Affairs Quizzes
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-6. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
51. Secretary General UNO Ban-Ki-Mon belongs to __________.

A. South Korea.
B. North Korea
C. Japan
D. China
52. Currently, there are __________ member states of the United Nations.
A. 190
B. 193
C. 196
D. 197
53. Currently, __________ countries hold the status of Observer States in the United
Nations.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
54. There are __________ members of SAARC.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
55. Secretary General SAARC Ahmed Salem belongs to __________.
A. Pakistan
B. India
C. Maldives
D. Bhutan
56. Which from the following countries does NOT yeild veto-power?
A. United States
B. United Kingdom
C. Canada
D. France
57. Which from the following countries is NOT a non-permanent member of Security
Council.
A. Rwanda
B. Luxembourg
C. Argentina
D. Sweden
58. Al-Jazeera TV Channel belongs to ___________.
A. Qatar
B. Kuwait
C. Egypt

D. Bahrain
59. The newest member of the Eurozone is _______.
A. Lativa
B. Croatia
C. Bulgaria
D. Cyprus
60. The IranPakistan gas pipeline is also called __________.
A. friendship pipeline
B. future pipeline
C. peace pipeline
D. unity pipeline
ANSWERS: WORLD AFFAIRS QUIZZES
51. A
52. B
53. A
54. D
55. C
56. C
57. D
58. A
59. A
60. C
<< World Affairs Quizzes (41 - 50)
>> World Affairs Quizzes (61 - 70)
MCQs of Current Affairs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-7. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
61. On 5 November 2013 __________ launched its first rocket to Mars.
A. China
B. Israel
C. Iran
D. India
62. On 1 December 2013 China launched its first __________ rover mission.
A. Moon
B. Mars
C. Jupiter
D. Earth
63. On 28 January 2013 __________ sent monkey into space.

A. China
B. Israel
C. Iran
D. India
64. Taksim Square is in ___________ .
A. Cairo
B. Istanbol
C. Tripoli
D. Damascus
65. Taliban opened their political office in ___________ .
A. Riyad
B. Dubai
C. Doha
D. Musqat
66. The Chelyabinsk Meteor hits __________ on 15 February 2013.
A. America
B. Canada
C. Mexico
D. Russia
67. ___________ bought Nokia Mobile business.
A. Microsoft
B. Google
C. Yahoo
D. AOL
68. ___________ bought Motorola Mobile business.
A. Microsoft
B. Google
C. Yahoo
D. AOL
69. Man Booker International Prize 2013 was won by __________ .
A. Alice Munro
B. Margaret Thatcher
C. Lydia Davis
D. Malala Yousafzai
70. Due to ammonia leak from a cold storage unit in __________ 15 people were
killed.
A. Shanghai
B. Moscow
C. Tokyo
D. Toronto

ANSWERS: MCQS OF CURRENT AFFAIRS


61. D
62. A
63. C
64. B
65. C
66. D
67. A
68. B
69. C
70. A
<< MCQs of Current Affairs (51 - 60)
>> MCQs of Current Affairs (71 - 80)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Sports Quiz
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-8. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
71. The fastest person of the world is __________ .
A. Kim Collins
B. Usain Bolt
C. Dwain Chambers
D. Justin Gatlin
72. The oldest tennis tournament in the world is __________ .
A. Wimbledon
B. French Open
C. Australian Open
D. US Open
73. The 2013 Wimbledon Championships Singles (Men) title was won by __________ .

A. Roger Federer
B. Rafael Nadal
C. Novak Djokovic
D. Andy Murray
74. The 2013 Wimbledon Championships Singles (Women) title was won by
__________ .
A. Serena Williams
B. Marion Bartoli
C. Maria Sharapova
D. Ana Ivanovic
75. The fastest century record in ODI of Shahid Afridi was broken by __________ .
A. Sachin Tendulkar
B. Chris Gayle
C. AB de Villiers
D. Corey Anderson
76. The 2010 FIFA World Cup was won by ___________ .
A. Brazil
B. Germany
C. Spain
D. Argentina
77. The 2014 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
A. Brazil
B. Russia
C. Qatar
D. France
78. The 2018 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
A. Brazil
B. Russia
C. Qatar
D. France
79. The 2022 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
A. Brazil
B. Russia
C. Qatar
D. France
80. The World Snooker Championship 2013 was won by __________ .
A. Steve Davis
B. Mark Williams
C. Stephen Hendry
D. Ronnie O'Sullivan

ANSWERS: SPORTS QUIZ


71. B
72. A
73. D
74. B
75. D
76. C
77. A
78. B
79. C
80. D
<< MCQs of Current Affairs (61 - 70)
>> MCQs of Current Affairs (81 - 90)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-9. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
81. The lowest temperature ever recorded on the Earth is __________ .
A. -83.2 C
B. -86.2 C
C. -89.2 C
D. -92.2 C
82. The lowest temperature was recorded in __________ .
A. Antarctica
B. Russia
C. Canada
D. Germany

83. The highest temperatures ever recorded on the Earth is ________.


A. 56.7 C
B. 57.7 C
C. 58.7 C
D. 59.7 C
84. The highest temperature was recorded in __________ .
A. Los Angeles
B. California
C. Tripoli
D. Doha
85. Who is Angela Merkel?
A. Prime Minister of Germany
B. Chancellor of Germany
C. Prime Minister of France
D. Chancellor of France
86. Who is Franois Hollande?
A. President of Germany
B. Prime Minister of Germany
C. President of France
D. Prime Minister of France
87. The current director of the Central Intelligence Agency (CIA) is __________ .
A. James Clapper
B. Thomas Donilon
C. Denis McDonough
D. John Brennan
88. On 27 February 2013 Iraq's state airline, after 20 years, begins flights to
__________ .
A. America
B. Israel
C. Iran
D. Kuwait
89. The Nobel Prize for Peace 2013 was awarded to ___________ .
A. Barak Obama
B. Malala Yousafzai
C. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
D. United Nations Security Council
90. The Nobel Prize for Literature 2013 was awarded to ___________ .
A. Margaret Thatcher
B. Alice Munro
C. Sir David Frost

D. Peter O'Toole
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQs
81. C
82. A
83. A
84. B
85. B
86. C
87. D
88. D
89. C
90. B
<< Current Affairs MCQs (71 - 80)
>> Current Affairs MCQs (91 - 100)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
MCQs of Current Affairs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-10. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
91. The Nobel Prize in Physics 2013 was awarded to ___________ .
A. Martin Karplus & Michael Levitt
B. Francois Englert & Peter W. Higgs
C. Thomas C. Sudhof & James E. Rothman
D. Lars Peter Hansen & Robert J. Shiller
92. Kate Middleton, Duchess of Cambridge, is the wife of __________ .
A. Prince Harry
B. Prince Charles
C. Prince William
D. Prince George

93. The Sinai Peninsula is in __________ .


A. Egypt
B. Libya
C. Jordan
D. Syria
94. According to Forbes Magazine the most powerful man on the Earth is ________.
A. Barack Obama
B. Vladimir Putin
C. Xi Jinping
D. Abdullah bin Abdul Aziz al Saud
95. Angela Merkel was elected as Chancellor of Germany for the __________ time.
A. first
B. second
C. third
D. fourth
96. The Prime Minister of Pakistan is __________ .
A. Shahbaz Sharif
B. Nawaz Sharif
C. Asif Zardari
D. Ishaq Dar
97. The President of Iran is __________ .
A. Mahmoud Ahmadinejad
B. Hassan Rouhani
C. Mohammad Javad Zarif
D. Ali Khamenei
98. The No.1 Tennis Player is __________ .
A. Serena Williams
B. Maria Sharapova
C. Victoria Azarenka
D. Venus Williams
99. The Defence Secretary of United States is __________ .
A. John Kerry
B. Hillary Clinton
C. Chuck Hagel
D. John McCain
100. The Currency of Lativa is __________ .
A. Dollar
B. Euro
C. Lev

D. Lek
ANSWERS: MCQs OF CURRENT AFFAIRS
91. B
92. C
93. A
94. B
95. C
96. B
97. B
98. A
99. C
100. B

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-11. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
101. Which among the following countries has published the world's first Modern
Slavery Bill, recently
A. USA
B. Britain
C. Russia
D. Switzerland
102. Recently, "Felipe VI" has been sworn in as the new king of
A. France
B. England
C. Spain
D. Germany

103. Who among the following has won the FIDE World Rapid Chess championship
title, recently
A. Magnus Carlesen
B. Vishwanthan Anand
C. Teimor Radjabov
D. Fabiabi Caruana
104. Who among the following has been chosen as the next United Nations High
Commissioner for Human Rights by the U.N General Assembly
A. Prince Zeid al Hussein
B. Samuel Johnson
C. San Antonio Spurs
D. Martin Kaymer
105. Thomas Mueller, who scored the first hat-trick of the 2014 FIFA World Cup,
represents which country
A. France
B. Italy
C. Germany
D. England
106. In which among the following countries Asia's first solar-wind power system
has been inaugurated recently
A. Bhutan
B. China
C. India
D. Nepal
107. King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of
A. Belgium
B. Denmark
C. Luxembourg
D. Spain
108. Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural
"QS University Rankings: BRICS 2014"
A. IIT Delhi
B. Beijing Institute of Technology
C. Moscow State University
D. Tsinghua University of China
109. The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is
A. Mizoram
B. Manipur
C. Sikkim
D. Odisha

110. Recently, India has become the permanent signatory of the Washington
Accord. This accord is an international accreditation agreement for which among the
following types of educational degrees
A. Arts and Humanities
B. Medical Science
C. Engineering
D. Social Sciences
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS MCQS
101. B
102. C
103. A
104. A
105. C
106. D
107. D
108. D
109. B
110. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-11. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
101. Which among the following countries has published the world's first Modern
Slavery Bill, recently
A. USA
B. Britain
C. Russia
D. Switzerland
102. Recently, "Felipe VI" has been sworn in as the new king of

A. France
B. England
C. Spain
D. Germany
103. Who among the following has won the FIDE World Rapid Chess championship
title, recently
A. Magnus Carlesen
B. Vishwanthan Anand
C. Teimor Radjabov
D. Fabiabi Caruana
104. Who among the following has been chosen as the next United Nations High
Commissioner for Human Rights by the U.N General Assembly
A. Prince Zeid al Hussein
B. Samuel Johnson
C. San Antonio Spurs
D. Martin Kaymer
105. Thomas Mueller, who scored the first hat-trick of the 2014 FIFA World Cup,
represents which country
A. France
B. Italy
C. Germany
D. England
106. In which among the following countries Asia's first solar-wind power system
has been inaugurated recently
A. Bhutan
B. China
C. India
D. Nepal
107. King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of
A. Belgium
B. Denmark
C. Luxembourg
D. Spain
108. Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural
"QS University Rankings: BRICS 2014"
A. IIT Delhi
B. Beijing Institute of Technology
C. Moscow State University
D. Tsinghua University of China
109. The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is

A. Mizoram
B. Manipur
C. Sikkim
D. Odisha
110. Recently, India has become the permanent signatory of the Washington
Accord. This accord is an international accreditation agreement for which among the
following types of educational degrees
A. Arts and Humanities
B. Medical Science
C. Engineering
D. Social Sciences
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS MCQS
101. B
102. C
103. A
104. A
105. C
106. D
107. D
108. D
109. B
110. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-11. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
101. Which among the following countries has published the world's first Modern
Slavery Bill, recently
A. USA

B. Britain
C. Russia
D. Switzerland
102. Recently, "Felipe VI" has been sworn in as the new king of
A. France
B. England
C. Spain
D. Germany
103. Who among the following has won the FIDE World Rapid Chess championship
title, recently
A. Magnus Carlesen
B. Vishwanthan Anand
C. Teimor Radjabov
D. Fabiabi Caruana
104. Who among the following has been chosen as the next United Nations High
Commissioner for Human Rights by the U.N General Assembly
A. Prince Zeid al Hussein
B. Samuel Johnson
C. San Antonio Spurs
D. Martin Kaymer
105. Thomas Mueller, who scored the first hat-trick of the 2014 FIFA World Cup,
represents which country
A. France
B. Italy
C. Germany
D. England
106. In which among the following countries Asia's first solar-wind power system
has been inaugurated recently
A. Bhutan
B. China
C. India
D. Nepal
107. King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of
A. Belgium
B. Denmark
C. Luxembourg
D. Spain
108. Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural
"QS University Rankings: BRICS 2014"
A. IIT Delhi

B. Beijing Institute of Technology


C. Moscow State University
D. Tsinghua University of China
109. The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is
A. Mizoram
B. Manipur
C. Sikkim
D. Odisha
110. Recently, India has become the permanent signatory of the Washington
Accord. This accord is an international accreditation agreement for which among the
following types of educational degrees
A. Arts and Humanities
B. Medical Science
C. Engineering
D. Social Sciences
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS MCQS
101. B
102. C
103. A
104. A
105. C
106. D
107. D
108. D
109. B
110. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-11. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of

the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
101. Which among the following countries has published the world's first Modern
Slavery Bill, recently
A. USA
B. Britain
C. Russia
D. Switzerland
102. Recently, "Felipe VI" has been sworn in as the new king of
A. France
B. England
C. Spain
D. Germany
103. Who among the following has won the FIDE World Rapid Chess championship
title, recently
A. Magnus Carlesen
B. Vishwanthan Anand
C. Teimor Radjabov
D. Fabiabi Caruana
104. Who among the following has been chosen as the next United Nations High
Commissioner for Human Rights by the U.N General Assembly
A. Prince Zeid al Hussein
B. Samuel Johnson
C. San Antonio Spurs
D. Martin Kaymer
105. Thomas Mueller, who scored the first hat-trick of the 2014 FIFA World Cup,
represents which country
A. France
B. Italy
C. Germany
D. England
106. In which among the following countries Asia's first solar-wind power system
has been inaugurated recently
A. Bhutan
B. China
C. India
D. Nepal
107. King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of
A. Belgium
B. Denmark
C. Luxembourg

D. Spain
108. Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural
"QS University Rankings: BRICS 2014"
A. IIT Delhi
B. Beijing Institute of Technology
C. Moscow State University
D. Tsinghua University of China
109. The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is
A. Mizoram
B. Manipur
C. Sikkim
D. Odisha
110. Recently, India has become the permanent signatory of the Washington
Accord. This accord is an international accreditation agreement for which among the
following types of educational degrees
A. Arts and Humanities
B. Medical Science
C. Engineering
D. Social Sciences
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS MCQS
101. B
102. C
103. A
104. A
105. C
106. D
107. D
108. D
109. B
110. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics

Latest Current Affairs QUIZ


Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-12. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
111. Who on 20 April 2014 won the Monte Carlo Masters Tennis
A. Roger Federer
B. Stanislas Wawrinka
C. Bob Bryan
D. Ivan Dodi
112. Scientist of which University on 17 April 2014 designed the world's first floating
nuclear plants
A. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
B. Purdue University
C. Wisconsin University
D. University of Washington
113. Name the new book of Hillary Clinton that was due to released on 10 June 2014
A. Living History
B. It Takes a Village
C. Hard Choices
D. A Terrible Beauty
114. What is the name of new Earth-size planet found in the habitable zone on 17
April 2014
A. KI-238
B. KEPLER-186f
C. KOI-238
D. CHANDRA-186f
115. In April 2014, India became a net exporter of steel after how many years
A. 5 years
B. 3 years
C. 7 years
D. 6 years
116. Who won the Whangarei Rally of the FIA Asia Pacific Rally Championship held in
New Zealand recently
A. Jan Kopecky, Czech Republic
B. Glenn Macneall, Australia
C. Mark Pedder, Australia
D. Gaurav Gill, India
117. Who won the OUE Singapore Badminton Open 2014 held in the third week of

April 2014
A. Simon Santoso, Indonesia
B. Deepika Pallikal, India
C. Saina Nehwal, India
D. Lee Chong Wei, Malaysia
118. According to the US Department of Homeland Security report released on 16
April 2014, temporary workers of which community accounted for the largest
number of non-immigrants residing in the US in 2012
A. Chinese
B. Mexican
C. African
D. Indian
119. Scientists of which University created the first 3D model of the malaria parasite
genome in April 2014
A. Harvard University
B. Indian Institute of Science
C. University of California
D. University of Washington
120. What is Bluefin 21 which was deployed on 14 April 2014 to find the remains of
the missing Malaysian airplane MH370 in the Indian Ocean
A. A submarine
B. A robot submarine
C. An undersea buoy
D. A robot
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS QUIZ
111. B
112. A
113. C
114. B
115. D
116. D
117. A
118. D
119. C
120. B

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science

o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest Current Affairs Quizzes
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-13. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
121. Who has been appointed as the new Union Finance Secretary on 15 April 2014
A. Ashok Singhal
B. Arvind Mayaram
C. R P Watal
D. Ravi Mathur
122. Which Indian agency has set up Sports Integrity Unit on 15 April 2014 to
investigate cases related to fraud in sports
A. Central Vigilance Commission
B. Criminal Investigation Department
C. Central Bureau of Investigation
D. Union Ministry of Sports
123. Piramal Enterprises Ltd decided on 17 April 2014 to acquire 20 percent stake in
which Indian company
A. Vodafone India
B. Shriram Capital
C. Sundaram Finance
D. Sun Pharma
124. What is the name of a new software app was developed to help the illiterate
farmers
A. Sandesh Pathak
B. Messenger Reader
C. Sandesh Vahak
D. Padho Kishan
125. The European Parliament on 15 April 2014 approved the Banking Union
reforms. In this context consider the following statements. (I). To establish a new
oversight system known as the Single Supervisory Mechanism (SSM) under the
European Central Bank (ECB).(II). A fund of 55 billion euros (76 billion dollars) will be
set up to cover the cost of closures. Which is/are correct
A. I only
B. II only
C. Both I and II

D. Neither I nor II
126. The world on 18 April 2014 celebrated the World Heritage Day to celebrate the
International Day for Monuments and Sites. What is the theme for the year 2014
A. World Heritage Convention
B. World Heritage and Sustainable Development
C. Heritage of Commemoration
D. None of the above
127. Name the person, who has been appointed as the 22nd Navy Chief of India
A. Shekhar Sinha
B. Sunil Lamba
C. Satish Soni
D. Robin K Dhowan
128. Google on 14 April 2014 bought a firm that is a maker of high-altitude solarpowered drones to bring internet access to the remotest parts of the world and also
to solve problems related to it. Name the firm acquired by Google
A. Solar Drone Company Ascenta
B. Titan Aerospace
C. DeepMind Technologies
D. None of the above
129. Name the author of the book Crusader or Conspirator? Coalgate and other
Truths
A. PC Parekh
B. Sanjaya Baru
C. RK Yadav
D. Nikhil Chandwani
130. Name the woman who has been recently appointed as the Next Chief Justice of
Delhi High Court
A. Justice Gita Mittal
B. Justice Badar Durrez Ahmed
C. Justice Reva Khetrapal
D. Justice Gorla Rohini
ANSWERS: LATEST CURRENT AFFAIRS QUIZZES
121.
122.
123.
124.
125.
126.
127.
128.
129.

B
C
B
A
C
C
D
B
A

130. D

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest MCQs of Current Affairs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-14. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
131. Supreme Court of India on 17 April 2014 said that the national auditor, the
Comptroller and Auditor General (CAG) is empowered to audit the revenues of
A. Private Telecom Companies
B. Private Electricity Companies
C. Private Manufacturing Companies
D. All the Private Companies
132. Iran is currently in negotiations with the so called P5+1 group over its nuclear
programme. Which among the following country is denoted here as +1
A. UK
B. Germany
C. China
D. Australia
133. Recently, Tennis player Maria Sharapova has claimed her second French Open
title in 2014. Maria Sharapova is from
A. United States
B. Russia
C. France
D. Romania
134. A pacific island country has recently sued nine nuclear weapon states
(including India in the International Court of Justice) over failure to disarm. Identify
the country from the given options
A. The Federated States of Micronesia

B. Philippines
C. Marshall Islands
D. Kiribati
135. World's largest polluter country has recently decided that for the first time it
will impose an absolute limit on its carbon emissions. This country is
A. England
B. India
C. Japan
D. China
136. Recently, Japanese firm Softbank has unveiled a robot which can read human
emotions. The robot has been named as
A. Humanoid
B. Peeper
C. Mindset
D. Beetle
137. Recently, United States has unveiled a clean energy policy to cut carbon
emission from existing power plants by 30 per cent by the year
A. 2030
B. 2020
C. 2040
D. 2050
138. Who among the following has won the Ceat International Cricketer of the year
award for 2013-14
A. M S Dhoni
B. Shakib Al Hasan
C. Virat Kohli
D. Glenn Maxwell
139. Irish author Elimear McBride won the 2014 Bailey's women's prize for fiction for
her novel
A. Americanah
B. The Goldfinch
C. A Girl is a Half-Formed Thing
D. Burial Rites
140. Indian Railways launched a portal on 15 April 2014 with an aim to improve
energy efficiency in Indian Railways, which will facilitate railways in saving energy
up to 15 percent by the year 2020. Name the portal
A. AIMS
B. RAILAIMED
C. IRCTCSAVER
D. RAILSAVER
ANSWERS: LATEST MCQS OF CURRENT AFFAIRS

131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.
139.
140.

A
B
B
C
D
B
A
C
C
D

Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30


141. Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on 14 April 2014
released theTrends in world military expenditure, 2013. According to this the world
military expenditure in real terms has declined since 2012 by
A. 1.9 percent
B. 2.9 percent
C. 2.5 percent
D. 3.0 percent
142. India born poet Vijay Seshadri on 14 April 2014 won the prestigious 2014
Pulitzer Prize in the poetry category for his collection of poems published in 2013.
Name the collection of the poems for which he was awarded
A. The Goldfinch
B. Toms River: A Story of Science and Salvation
C. The Internal Enemy: Slavery and War in Virgini
D. 3 Sections
143. Supreme Court of India in its landmark judgment of 15 April 2014 recognised
transgender as the third category of sex. In its judgement the Apex Court claimed
transgenders as socially and economically backward. The decision came while
hearing PIL (Public Interest Litigation) in which case
A. Shatrughan Chauhan & Anr Vs Union of India & Ors
B. National Legal Services Authority (NALSA) Vs Union of India & Ors
C. Champakam Dorairajan Vs State of Madras
D. S.R. Bommai Vs Union of India
144. Who won the Women's Champion Fiberlass Texas Open squash tournament
held at Houston, United States on 14 April 2014
A. Charlotte Fish
B. Jan Koukal
C. Nour El Sherbini
D. Svante Sandell
145. Along which coast of India a 45-day long ban on fishing was imposed from the
midnight on 14 April 2014

A. East Coast
B. West coast
C. Along the coast of A & N Islands
D. Both (a) & (b)
146. A state Government has refused to repatriate all the Bru refugees lodged in six
Tripura relief camps within three months. Name the state that has refused to
repatriate the Bru Refugees within 3 months
A. Assam
B. Sikkim
C. Manipur
D. Mizoram
147. Name the report released by the International Monetary Fund (IMF) which has
highlighted that Arab countries will have to come up with bold economic policy
reforms for economic stability and job creation
A. Towards New Horizons-Arab Economic Transformation amid Political Transitions
B. Arab Economic Transformation amid Political Transitions - the new Horizons
C. New Horizons-Arab Economic Transformation amid Political Transitions
D. None of the above
148. Who won the Millennium Technology Prize 2014 given in the second week of
April 2014
A. Physicist Saul Perlmutter
B. Chemist Roger S Goody
C. Physicist Stuart Parkin
D. None of the above
149. Name the renowned cinematographer and Dada Saheb Phalke awardee, who
died on 7 April 2014 at his residence in Shankarapuram
A. B. N. Sircar
B. V K Murthy
C. Pankaj Mullick
D. Raichand Boral
150. Which country won the T20 Women Cricket World Cup 2014
A. England
B. Australia
C. New Zealand
D. South Africa
ANSWERS: LATEST WORLD AFFAIRS MCQS
141.
142.
143.
144.
145.

A
D
B
C
A

146. D
147. A
148. C
149. B
150. B
COPYRIGHT @ SOCIETY OF HIGHER EDUCATION & INDUSTRIAL RESEARCH
CONTACT | FACEBOOK | TWITTER | FEEDBACK | SITEMAP
ation & Industrial Research
CURRENT Latest World Affairs Quiz
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-16. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
151. Recently Iran and Pakistan conducted a Joint Military Exercise to promote the
military cooperation between Tehran and Islamabad. Where was the exercise held
A. Tehran
B. Lahore
C. Strait of Hormuz
D. Aligoodarz
152. Who won the Singapore Open 2014 of badminton on 13 April 2014
A. Lee Chong Wei, Malaysia
B. Saina Nehwal, India
C. P V Sidhu, India
D. Simon Santoso, Indonesia
153. Which Indian industrialist on 10 April 2014 was appointed as a member of the
Board of Boao Forum for Asia (BFA)
A. Mukesh Ambani
B. N Narayan Murthy
C. Ratan Tata
D. Gautam Adani
154. Who has been re-elected as the Prime Minister of Hungary on 8 April 2014 for a
consecutive second term
A. Attila Mesterhazy
B. Viktor Orban
C. Gordon Bajnai
D. Peter Medgyessy
155. Ernesto Gainza on 7 April 2014 set a new Guinness record for skydiving using
the world's smallest parachute. He belongs to which country
A. UAE
B. UK
C. USA

D. Saudi Arabia
156. What is the name of the battery unveiled by an Israeli startup on 8 April 2014
that charges a smartphone in less than 30 seconds
A. MamoDot
B. SpeedoDot
C. Nanodots
D. Bulletdots
157. Name the first Indian cricketer, who has featured on the cover page of the
Wisden Cricketers' Almanack published in London
A. Sunil Gavaskar
B. Kapil Dev
C. Virat Kohli
D. Sachin Tendulkar
158. World Bank on 9 April 2014 projected that the economic growth rate of India
for the fiscal year 2014-2015 will be
A. 5.5%
B. 5.7%
C. 6.1%
D. 6.6%
159. The lawmakers of Spain on 8 April 2014 voted to reject the request by the
authorities of a region to hold a referendum on independence on 9 November 2014.
Name the region whose authorities have sent the referendum proposal
A. Cantabria
B. La Rioja
C. Navarre
D. Catalonia
160. Name the city which on 7 April 2014 received its first passenger train
A. Dispur, the capital of Assam
B. Itanagar the capital of Arunachal Pradesh
C. Aizawl, the capital of Mizoram
D. Agartala, the capital of Tripura
ANSWERS: LATEST WORLD AFFAIRS QUIZ
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.

C
D
C
B
A
C
D
A
D

160. B

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest World Affairs Quizzes
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-17. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
161. Name the novel of Indian American novelist, Jhumpa Lahiri's that has been
shortlisted for the 2014 Baileys Women's Prize for Fiction on 8 April 2014
A. Americanah
B. The Undertaking
C. Burial Rites
D. Lowland
162. Iwao Hakamada, the Japanese boxer was recently awarded with an honorary
championship belt by World Boxing Council (WBC). Hakamada was freed from death
row on 27 March 2014 after how many years in prison following a murder conviction
A. 28
B. 36
C. 48
D. 52
163. Name the team that won the 4th Hockey India Junior Men National
Championship 2014 (Division A) by defeating Odisha 6-2 in the finals at Chennai,
Tamil Nadu
A. Punjab
B. Jharkhand
C. West Bengal
D. Haryana
164. Who was recently crowned as the fbb Femina Miss India 2014
A. Navneer Kaur Dhillion
B. Koyal Rana

C. Jhataleka Malhotra
D. Gail Nicole Da'Silva
165. India was defeated by Sri Lanka in the ICC Twenty World Cup 2014 final match
at Shere Bangla stadium of Mirpur, Dhaka. Who captained the Sri Lankan side in the
final
A. Lasith Malinga
B. Mahela Jayawardena
C. Kumar Sangakkara
D. Lahiru Thirimanne
166. Sri Lanka on 6 April 2014 won the ICC Twenty World Cup 2014 title after
defeating India by six wickets in the final match at Shere Bangla stadium of Mirpur,
Dhaka. Who was adjudged as the Man of the series of the tournament
A. Lasith Malinga
B. Virant Kohli
C. Kumar Sangakkara
D. MS Dhoni
167. Who won the Bahrain Grand Prix on 7 April 2014
A. Nico Rosberg
B. Vettel
C. Lewis Hamilton
D. Nico Hulkenberg
168. Ebola detected recently in Guinea of African Continent is caused by
A. Anopheles mosquito
B. Fungi
C. Bacteria
D. Virus
169. Who discovered the non-insulin drug candidate for diabetic patients in the
second week of April 2014
A. William Bayliss
B. Murray Gell-Mann
C. Arnab De
D. Paul Dirac
170. Name the footballer who was named as the Professional Footballers
Association Player of the Year at an award ceremony on 28 April 2014 in London
A. Luis Suarez of Liverpool
B. Cristiano Ronaldo of Manchester United
C. Eden Hazard of Chelsea
D. None of these
ANSWERS: LATEST WORLD AFFAIRS QUIZZES
161. D

162. C
163. A
164. B
165. A
166. B
167. C
168. D
169. C
170. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Latest MCQs of World Affairs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-18. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
171. Name the recipient of the 2014 Canada India Foundation Chachalani Global
Indian Award
A. Deepak
B. Ratan Tata
C. NR Narayana Murthy
D. Sam Pitroda
172. Supreme Court of India on 29 April 2014 rule designated an authority person to
record statement of rape victims within 24 hours instead of police officials. Name
the authority
A. Judicial Magistrate
B. Judge of a High Court
C. Collector of the District
D. None of the above
173. National Basketball Association (NBA) on 1 May 2014 banned Los Angeles
Clippers owner for life and fined him 2.5 million dollars over an alleged racist
remark on African-American spectators in the stand. Name the owner

A. Michael Jordon
B. Donald Sterling
C. Bruce Levenson
D. Michael Gearon
174. Name the Indian-American whose name was confirmed by US Senate as the
federal judge in Illinois
A. Vijay Gandhi
B. Ami Bera
C. Vijay K Nambiar
D. Manish Shah
175. Name the city that on 1 May 2014 agreed to allow construction of a place of
worship in form of a full-fledged Gurudwara in the city
A. Johannesburg
B. Cape Town
C. Accra
D. Kisumu
176. Which film got the highest awards in different categories in the IIFA Awards
2014
A. Chennai Express
B. Bhaag Milkha Bhaag
C. Shaadi ke Sideeffects
D. Aashiqui 2
177. The US Green Building Council released the list of LEED outside United States,
what is the rank of India
A. Rank 1
B. Rank 5
C. Rank 3
D. Rank 7
178. Who is the President and CEO of the Nokia
A. Satya Nadella
B. Rakesh Agrawal
C. S. D. Shibulal
D. Rajeev Suri
179. Who won the Asian Continental Chess Championship 2014
A. Rustam Kasimdzhanov of Uzbekistan
B. Adhiban of India
C. Yu Yangyi of China
D. Abhijeet Gupta of India
180. Sania and Cara Black of Zimbabwe together how many titles they won along
with WTA Portugal Open 2014

A. 3 titles
B. 5 titles
C. 1 title
D. 4 titles
ANSWERS: LATEST MCQS OF WORLD AFFAIRS
171. C
172. A
173. B
174. D
175. A
176. B
177. C
178. D
179. B
180. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-19. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
181. Who won the women's doubles title at the WTA Portugal Open 2014 held in
Portugal on 3 May 2014
A. Eva Hrdinova of Cezech and Valeria Solovyeva of Russia
B. Sania Mirza of India and Cara Black of Zimbabwe
C. Vera Dushevina of Russia and Arantxa Parra Santonja of Spain
D. Hao-Ching Chan of Chinese Taipei and Liezel Huber of US
182. Name the Indian veteran trap shooter who on 2 May 2014 jumped to the third
spot in the world rankings. He achieved the rank after winning gold at the ISSF
World Cup in Tucson, USA, in March 2014
A. Rajyavardhan Singh Rathore

B. Abhinav Bindra
C. Heena Sindhu
D. Manavjit Singh Sandhu
183. President of India on 2 May 2014 conferred Gallantry Awards on 55 personnel
for their distinguished service and bravery at Rashtrapati Bhavan in New Delhi. Who
of the following is not the recipient of Kriti Chakras
A. Balwinder Singh
B. Bhrigu Nandan Choudhary
C. Lohit Sonowal
D. Bhupal Singh Chhantel Magar
184. Archaeologists have discovered a granary with walls of mud-bricks during justconcluded excavation at a Harappan civilisation site. The excavation work was done
from January to April 2014. Name the place where the granary was discovered
A. Dholavira
B. Lothal
C. Rakhigarhi
D. Ganweriwala
185. Name the African country that will use India-made Electronic Voting Machines
(EVMs) in the countries Presidential Election, scheduled in November 2014
A. Namibia
B. Mauritius
C. Burundi
D. Nigeria
186. Name the person who stepped down from his role as UN's Messenger of Peace
amid the reports of his engagement with a human Rights lawyer
A. Tom Hanks
B. George Clooney
C. Will Smith
D. Bradley Cooper
187. Name the sports authority that on 29 April 2014 announced an increase of 10.8
percent in the total prize amount for the year
A. International Cricket Association
B. World Archery Federation
C. Wimbledon
D. Federation International de Football Association
188. Name the Indian who on 28 April 2014 won the prestigious Goldman
Environmental Prize for the year 2014 that is commonly called as the Green Nobel
A. Helen Holden
B. Ramesh Agrawal
C. Rudi Putra
D. Suren Gazaryan

189. Name the company that on 26 April 2014 completed the acquisition of Nokia's
mobile handset business
A. SAP based in Germany
B. Adobe Systems based in the US
C. Oracle based in the US
D. Microsoft based in the US
190. Name the former American middleweight boxer, who died on 20 April 2014
following a battle with prostate cancer
A. Tommy Morrison
B. Rubin Hurricane Carter
C. Ultimate Warrior
D. Earl Weaver
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
181. B
182. D
183. A
184. C
185. A
186. B
187. C
188. B
189. D
190. B

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-20. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
191. Name the publisher that will publish a book Hard Choices of Hillary Rodham

Clinton
A. Bloomsbury Publishing
B. Simon & Shuster
C. Harper Collins P
D. Penguin Random House
192. The Supreme Court of India has directed that woman employee of the central
government can get an uninterrupted leave for ________ years for childcare and it
includes needs like examination and sickness
A. One
B. Two
C. Three
D. Four
193. Hero MotoCorp on 21 April 2014 announced that it has entered Bangladesh in
two wheeler segment through a joint venture of 55:45 with a Bangladesh firm.
Name it
A. Tagaz
B. Aftab Automobiles
C. Nitol Niloy
D. Walton Hi-Tech Industries
194. The Chariman of Rajya Sabha, Hamid Ansari in April 2014 administered oath to
four members as Rajya Sabha member on four vacant seats of Odisha in his
Chamber in Parliament House. One of the four members who took the oath of the
Upper House of the Parliament is also a Chairman of IPL, name him
A. AU Singh Deo
B. Kalpataru Das
C. Sarojini Hembram
D. Ranjib Biswal
195. Kashmir Chamber of Commerce and Industry (KCCI) on 23 April 2014 asked
private telecom company to immediately withdraw its controversial advertisement
on Pashmina Shawls. Name the company who has been asked
A. Idea Cellular
B. Vodafone
C. Reliance
D. Airtel
196. The All India Football Federation (AIFF) on 22 April 2014 launched the AIFF
Academy Certification to set a standard of youth development in the country,
through certification model. Which of the following is not a part of the Criteria of
certification under which the academies will be assessed and certified
A. Coaching staff and qualifications
B. Facilities
C. Training schedule, training sessions
D. None of the above

197. What is the theme of the 2014 International Mother Earth Day
A. Green Cities
B. Stand-Up For Mother Earth
C. Interactive Dialogue on Harmony with Nature
D. None of the above
198. Gabriel Garcia Marquez died on 17 April 2014 in Mexico. In which field he
received nobel price in 1982
A. Economy
B. Chemistry
C. Literature
D. Physics
199. Who won inaugural Richmond Open 2014 of Squash
A. Rachael Grinham
B. Susan Devoy
C. Tania Bailey
D. Joshna Chinappa
200. Recently, European Parliament on 15 April 2014 approved the Banking Union
reforms. The banking reforms will provide a set of rules to supervise the eurozone
banks and deal with any future failures. What was the name given to the set of the
rules
A. Single Resolution Mechanism (SRM)
B. Single Supervisory Mechanism (SSM)
C. Mechanism for the banking norms
D. European banking standards
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
191. B
192. B
193. C
194. D
195. A
196. D
197. A
198. C
199. D
200. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry

o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-21. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
201. Asian Bowling Federation 2014 was held on 19 April 2014. Who won the
women's title
A. Kritsanakorn Sangaroon
B. Benchawan
C. Tanaprang Sathean
D. Angkana Netrviseth
202. BMW Malaysian Open 2014 held at Kuala Lumpur, Malaysia on 20 April 2014.
Who won the tittle
A. Magda Linette of Poland
B. Zhang Shuai of China
C. Dominika Cibulkova of Slovakia
D. Donna Vekic of Croatia
203. World Malaria Day 2014 was celebrated on which day
A. 25 March 2014
B. 25 April 2014
C. 20 April 2014
D. 20 March 2014
204. Who was appointed as India's first Ambassador to the separate Indian Mission
to Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) & East Asia Summit
A. Angkana Netrviseth
B. Navneeth kumar
C. Suresh Kumar Reddy
D. Susan Devoy
205. Who won the Asian Continental Chess Championship 2014
A. Rustam Kasimdzhanov of Uzbekistan
B. Adhiban of India
C. Yu Yangyi of China
D. Abhijeet Gupta of India
206. A professor of Indian origin was named as one of the ten Solar Champions of

Change on 19 April 2014 for solar deployment across America by the White House.
What is the name of the professor
A. Navneeth kumar
B. Sathya Nadella
C. Rajendra Singh
D. None of the Above
207. A company of US has developed a life-sized Atlas Anthropomorphic robot called
Atlas as a part of a challenge to create a robot that could go at the places, which
are dangerous to humans. Name the company that has developed the robot
A. Boston Dynamics
B. iRobot designs
C. Robot Operating System
D. Adept MobileRobots
208. The biennial conference of the 21-member Western Pacific Naval Symposium
from 21 April to 25 April was held in which country
A. Vietnam
B. Singapore
C. Papua New Guinea
D. China
209. Name the first US male athlete to win the Boston Marathon in three decades
(since 1983)
A. Wilson Chebet
B. Frankline Chepkwony
C. Rita Jeptoo
D. Meb Keflezighi
210. Name the team that replaced India from the top position in the rankings of ICC
Twenty20 rankings released on 8 April 2014
A. England
B. South Africa
C. Sri Lanka
D. Australia
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208.
209.
210.

A
D
B
C
B
C
A
D
D
C

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-22. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
211. According to the latest available data as of June 2014, what was India's
economic growth in 2013-14
A. 4%
B. 4.7%
C. 5.3%
D. 5.7%
212. Who among the following is the current (June 2014) Prime Minister of Bhutan
A. Jigme Thinley
B. Kinzang Dorji
C. Yeshey Zimba
D. Tshering Tobgay
213. Recently, which country has announced it would start an anti-terrorism
partnership fund, which will be used to help train other countries to take on rising
extremism
A. USA
B. Russia
C. France
D. Canada
214. What is the name of NASA's Spectrograph launched recently to study
birthplace of stars
A. IUE
B. CHESS
C. WiSE

D. NuSTAR
215. The 23rd World Economic Forum on East Asia was recently concluded in
A. Thailand
B. Philippines
C. Vietnam
D. Indonesia
216. Recently, which two countries have settled a maritime border dispute after 20
years of negotiations
A. China and Japan
B. China and Vietnam
C. Philippines and Indonesia
D. Vietnam and Indonesia
217. Which among the following project has been awarded the 2014 United Nations
Public Service award, recently
A. Mobile Seva project
B. Kisan Card scheme
C. PDS scheme
D. C-DAC
218. Which among the following countries has won the AFC Women's Asian Football
Cup 2014
A. Vietnam
B. India
C. Australia
D. Japan
219. As per the latest data which country has replaced Mauritius as the top source
of foreign direct investment into India
A. Japan
B. Saudi Arabia
C. Singapore
D. China
220. Which among the following countries has won the 2014-Uber Cup tournament
A. China
B. Pakistan
C. Japan
D. India
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
211.
212.
213.
214.

B
D
A
B

215. B
216. C
217. A
218. D
219. C
220. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-23. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
221. Madhav Mantri, who passed away recently, was India's oldest
A. Hockey Player
B. Football Player
C. Cricketer
D. Tennis Player
222. Which among the following countries is hosting the 2014 Men's Hockey World
Cup tournament
A. Pakistan
B. Netherland
C. Germany
D. Australia
223. Which among the following countries has won the South Asian Basketball
Association Championship-2014
A. Bangladesh
B. Maldives
C. Sri Lanka
D. India
224. Recently, which among the following countries has released postage stamps to

commemorate the 100 years of India Cinema


A. Brazil
B. South Africa
C. England
D. France
225. Recently, the World-Anti Doping Agency (WADA) has banned inhalation of
which gases after deciding it could be used to enhance athletics performance
A. Xenon
B. Neon
C. Krypton
D. Helium
226. Which city will host the 2015 European Games the inaugural edition of the
European Games
A. Paris
B. Zurich
C. Danube
D. Baku
227. Recently, the first multilateral talk on Lethal Autonomous Weapons (LARs) or
Killer robots was held at
A. Zurich
B. Geneva
C. Moscow
D. New York
228. What is the name of world's first electric aircraft which has successfully
completed its maiden voyage, recently
A. Flying Fan
B. E-Fan
C. Spark
D. E-Ray
229. Which among the following countries has topped the list of World Mothers
Index-2014
A. Australia
B. Sweden
C. Finland
D. Britain
230. Who among the following has been named World Snooker Player of the Year
A. Ronnie O'Sullivan
B. James Wattana
C. Steve Davis
D. Mark Selby
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS

221. C
222. B
223. D
224. A
225. A
226. D
227. B
228. B
229. C
230. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-24. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
231. Who among the following has won the Spanish Grand Prix-2014
A. Romain Grosjean
B. Nico Roseberg
C. Lewis Hamilton
D. Ssebastian Vettel
232. Recently, World Health Organisation has declared which disease as a public
health emergency of international concern
A. Tuberculosis
B. Polio
C. Malaria
D. Encephalitis
233. Which among the following parties has won the national election of South
Africa held recently
A. African National Congress

B. Democratic Alliance
C. The Economic Freedom Fighter
D. Democratic Social Party
234. Recently, United Nations has voted to establish a Medal for exceptional
courage in the name of an unarmed UN peacemaker from Senegal
A. Eugene-Richard Gasana
B. Prince Zeid al Hussein
C. Henry Dussent
D. Mbaye Diagne
235. Recently, which among the following countries has imposed ban on import of
chilli pepper from India
A. Saudi Arabia
B. Iran
C. South Africa
D. Chile
236. Who among the following has won men's single Mandrid Master title-2014
A. Kei Nishikori
B. Roger Federer
C. Rafael Nadal
D. Andrew Murray
237. Recently, Tata Trust and which of the following banks signed a pact to work
together for poverty alleviation and rural development
A. State Bank of India
B. Canara Bank
C. HDFC Bank
D.
238. The new protocol "Declaration on Automatic Exchange of Information in Tax
Matters" on tax data exchanges has been signed recently in
A. Geneva
B. Paris
C. Zurich
D. Moscow
239. Which among the following countries will chair ASEAN for 2014 for the first
time
A. Myanmar
B. Philippines
C. Brunei
D. Cambodia
240. Among the European Union Countries, the largest investment currently comes
to India from

A. France
B. Germany
C. Italy
D. UK
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
231. C
232. B
233. A
234. D
235. A
236. C
237. A
238. B
239. A
240. D
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-25. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
241. What is the name of India's own card payment network that has been
dedicated to the nation, recently
A. MoneyCard
B. RuPay
C. IndPay
D. RupeeCard
242. As per the new study conducted by the World Health Organisation (WHO),
which Indian city is considered to be most polluted in the world
A. Raipur
B. Bhopal
C. Delhi
D. Gwalior
243. In which of the following countries world's highest tunnel for high-speed train
has been opened recently
A. China
B. Russia
C. Japan
D. Singapore
244. As per the latest study, which Jupiter's moon is believed to have club sandwich
ocean capable of supporting life
A. Europa

B. Ganymede
C. Callisto
D. Adrastea
245. The Government of India is presently negotiating a bilateral Board Based Trade
and Investment Agreement (BTIA) with
A. MERCOSUR
B. ASEAN
C. SAARC
D. European Union
246. Recently, World Health Organisation (WHO) has imposed international travel
restriction on which of the following countries over polio fear
A. Pakistan, Syria and Afghanistan
B. Pakistan, Syria and Cameroon
C. Pakistan, Syria and Nigeria
D. None of these
247. According to latest World Bank report which of the following are the world's
most expensive economies
A. Switzerland and Norway
B. Sweden and Norway
C. Denmark and Norway
D. Switzerland and Netherland
248. Recently, which among the following has become the world's first Island to
secure a constant supply of electricity by combining wind and water power
A. Victoria Island
B. Honshu
C. Sumatra
D. El Hierro
249. Recently, scientists have created a world's first "solar" jet fuel under the
project named "Solar-Jet" fuel by using
A. Water and Hydrogen
B. Water and Oxygen
C. Water and Carbon dioxide
D. Water and Nitrogen
250. What is the India's ranking in the latest Freedom of the Press Index - 2014
A. 56
B. 63
C. 89
D. 78
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
241. B

242. C
243. A
244. B
245. D
246. B
247. A
248. D
249. C
250. D

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-26. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
251. Former Indian Air Force Chief N K Browne has been appointed as India's next
ambassador to
A. Pakistan
B. Netherland
C. Australia
D. Norway
252. According to World Bank report, India has replaced which among the following
countries to become third largest economy based on purchasing power parity (PPP)
A. Japan
B. China
C. Russia
D. Singapore
253. The 2014 winner of prestigious Goldman Environmental Prize is
A. Ramesh Agarwal
B. Srinivas Achar

Raman Choudhary
D. Sunil Nayak
254. The "Operation Clandestine Fox" which is in news recently, is a code name
refers to
A. Searching of missing Malaysian Flight in Indian Ocean
B. Russian military exercise along Ukraine border
C. A campaign to hack the Microsoft's internet explorer
D. An operation by Indian force to check Bangladeshi migrants
255. Recently, which one of the following international groupings has temporarily
banned the import of Alphonso Mango and four vegetables from India on poor
quality issue
A. SACU
B. European Union
C. MERCOSUR
D. OPEC
256. Who among the following has been named as professional Footballers
Association player of the year 2013
A. Eden Hazard
B. Luis Suarez
C. Steven Gerrand
D. Daniel Sturridge
257. Recently, which of the following firm has acquired Nokia handset business in
India
A. Google
B. Facebook
C. Microsoft
D. Motorola
258. Recently, NTT Docomo has announced its decision to exit its mobile phone joint
venture with the Tata Group by selling its entire stake in the country. Docomo is a
telecom company from which country
A. China
B. Singapore
C. South Africa
D. Japan
259. The world's first museum dedicated to the pro-democracy protests in Beijing
Tiananmen Square has opened in
A. Shanghai
B. Hong Kong
C. Bangkok
D. New Delhi

260. The theme of "World Malaria Day-2014" is


A. Invest in Future. Defeat Malaria
B. Create Awareness, Curb Malaria
C. No Mosquitoes No Malaria
D. Say Good Bye to Malaria
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
251. D
252. A
253. A
254. C
255. B
256. B
257. C
258. D
259. B
260. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-27. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
261. Recently, which South Asian country as signed a 10 year pact that would allow
US military in that nation
A. Thailand
B. Afghanistan
C. Philippines
D. Japan
262. Which among the following state has been ranked top in creation of new jobs
in the manufacturing sector as per the National Sample Survey latest data
A. Gujrat

B. West Bengal
C. Karnataka
D. Maharashtra
263. Recently, which of the following countries has decided to deploy drones to
monitor and stop the poaching of elephants and rhinos in all its national parks and
reserves
A. Kenya
B. South Africa
C. Nigeria
D. Uganda
264. Who among the following has been adjudged as outstanding "Asian Men's
Player of the Year 2013" by Asian Squash Federation
A. Ramit Tandon
B. Mahesh Mangaonkar
C. Harinderpal Sandhu
D. Saurav Ghosal
265. A new economic term GIRO is being reporting in newspapers recently, what
does GIRO stands for
A. Government Internal Resource Order
B. Government Internet Related Order
C. Government Internal Revenue Order
D. Government Internal Record Order
266. Recently, which among the following leading confectionary manufacturer has
been renamed as Mondelez India Foods Limited
A. Cadbury
B. Nestle
C. Nilagiris
D. Mother Dairy
267. Who among the following has won World Women's Senior Snooker
Championship-2014
A. Umadevi Nagaraj
B. Chitra Magimairaj
C. Shoba Krishnan
D. Vidya Pillai
268. According to the Global Information Technology Report 2014, which country
was placed first in terms of leveraging information and communication technologies
(ICT)
A. Finland
B. Brazil
C. Sweden
D. Singapore

269. Recently, Viktor Orban has been re-elected as Prime Minister of which country
A. Spain
B. Holland
C. Philippines
D. Hungary
270. Which among the following is the NASA's moon probe, which recently crashed
into the lunar surface thus ending its operation
A. LCDEE
B. LADEE
C. LDCEE
D. LEDCC
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
261. C
262. B
263. A
264. D
265. C
266. A
267. B
268. A
269. D
270. B
COPYRIGHT @ SOCIETY OF HIGHER EDUCATION & INDUSTRIAL RESE

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-28. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
271. Recently, which among the following countries has conducted "Maritime

Cooperation-2014" multilateral military exercise to celebrate 65th anniversary of its


navy
A. Russia
B. Singapore
C. India
D. China
272. Recently, a product called "Palcohol" gained widespread attention worldwide.
What does Palcohol refers to
A. New kind of drug
B. Powdered alcohol product
C. Food capsules for astronauts
D. Genetically modified food products
273. "Peace Angel 2014" is a joint military exercise concluded recently between
which two countries
A. China and Pakistan
B. India and Bangladesh
C. China and Bangladesh
D. India and Pakistan
274. The "Yonaguni" island which is in news recently, is a inhabited island belongs
to which country
A. China
B. Vietnam
C. Japan
D. Finland
275. The Pulitzer Prize for Fiction-2014 has been awarded to Donna Tartt, for her
novel
A. The Son
B. The Woman Who Lost Her Soul
C. The Goldfinch
D. The Secret History
276. Which among the following has been named 2014 world car of the year
A. Mazda 3
B. BMW 4
C. Audi A3
D. Duster
277. Gabriel Garcia Marquez, who passed away recently, was a famous novelist
from
A. Sri Lanka
B. Colombia
C. South Africa
D. Singapore

278. Due to lack of funds, which among the following countries has withdrawn as
the host of the 2019 Asian Games
A. Vietnam
B. Sri Lanka
C. Cambodia
D. Thailand
279. Recently, Justice G Rohini has became the first ever woman Chief Justice of
A. Bombay High Court
B. Karnataka High Court
C. Madras High Court
D. Delhi High Court
280. Recently, which of the following member countries of commonwealth
organisation announced suspending of funding to the Commonwealth over rotating
chair Sri Lanka's alleged rights abuses
A. Canada
B. India
C. Singapore
D. Pakistan
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
271. D
272. B
273. A
274. C
275. C
276. C
277. B
278. A
279. D
280. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs

Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-29. The following


latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
281. Recently, India and which of the following countries have reached an
agreement to include a new cross-boundary landscape in the Hindu Kush Himalayan
Region
A. Nepal and China
B. Nepal and Bhutan
C. Bhutan and Bangladesh
D. Bangladesh and Nepal
282. The theme of "World Green Economy Summit-2014" which concluded at Dubai
is
A. Global Partnership, Sustainable Future
B. Partnership for Better Future
C. Global Partnership, Better Future
D. Partnership for Sustainable Development
283. Manuel Valls has been recently appointed as Prime Minister of
A. Italy
B. Austria
C. France
D. Belgium
284. Recently, United Kingdom 2014 Asian award for outstanding achievement in
sports was won by
A. Virat Kohli
B. R Ashwin
C. Suresh Raina
D. M S Dhoni
285. Recently, which of the following countries has overtaken South Africa to
become Africa's largest economy
A. Nigeria
B. Ethiopia
C. Kenya
D. Egypt
286. Which of the following countries / regions was recently making news for
"Sunflower Student Movement"
A. Hong Kong
B. Taiwan
C. Tibet
D. Australia

287. "Marie-Louise Coleiro Preca" has recently become the youngest-ever president
of
A. Namibia
B. Maldives
C. Malta
D. Nigeria
288. Who among the following has become the first Indian piston shooter to be rank
no.1 in the world ranking, recently
A. Heena Sidhu
B. Anjali Bhagwat
C. Rani Sarnobat
D. Annu Raj Singh
289. "Heartbleed" which is being reporting in newspapers recently, is a
A. A new heart related disease
B. Software bug
C. Chemical weapon
D. New variety of cherry
290. Recently, which one of the following countries was ordered to halt its whaling
programme by the International Court of Justice
A. Japan
B. South Korea
C. USA
D. Australia
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
281.
282.
283.
284.
285.
286.
287.
288.
289.
290.

B
A
C
D
A
B
C
A
B
A

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-30. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
291. In which among the following countries, the Multilateral Humanitarian
Assistance / disaster relief (HA/DR) Exercise, KOMODO was conducted recently
A. South Korea
B. Indonesia
C. Brunei
D. New Zealand
292. Recently, two large industrial firms viz. Lafarge and Holcim announced plans
for a merger. These two firms are specialized in production of
A. Building Materials
B. Engineering Goods
C. Petrochemicals
D. Home Appliances
293. Which among the following countries has won the coveted ICC Laureus Spirit of
Sports award 2014
A. India
B. Pakistan
C. Afghanistan
D. Australia
294. In context to astronomy, "Charkilo" which is in news recently is
A. Meteorite
B. Miniature Planet
C. Asteroid
D. Comet
295. Recently, which bank became the first state-run lender to allow withdrawal of
funds to individuals from ATM's without an account in the bank
A. United Bank Of India
B. State Bank Of India
C. Corporation Bank
D. Bank Of India

296. Recently, WHO-India has launched IVR 2020 programme to protect and
increase the number of
A. One-horn Rhinos
B. Tigers
C. Indian Bustard
D. Asiatic Lions
297. Recently, it was reported in newspaper that CERT-In has detected a new
smartphone virus which can compromise the data stored on the user's phone. The
virus is named as
A. Killer
B. Ebola
C. Dendroid
D. SmartX
298. Which among the following countries clinched the South Asian Handball
Championship 2014
A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. India
299. The name of world's first gun for woman launched recently is
A. Nirbheek
B. Shravya
C. Jhansi
D. Kalpana
300. Which among the following national parks has been nominated to UNESCO's
world heritage site status for 2014
A. Great Himalayan National Park
B. Jim Corbett National Park
C. Anshi National Park
D. Bannerughatta National Park
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
298.
299.
300.

B
A
C
B
D
A
C
D
A
A

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-30. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
291. In which among the following countries, the Multilateral Humanitarian
Assistance / disaster relief (HA/DR) Exercise, KOMODO was conducted recently
A. South Korea
B. Indonesia
C. Brunei
D. New Zealand
292. Recently, two large industrial firms viz. Lafarge and Holcim announced plans
for a merger. These two firms are specialized in production of
A. Building Materials
B. Engineering Goods
C. Petrochemicals
D. Home Appliances
293. Which among the following countries has won the coveted ICC Laureus Spirit of
Sports award 2014
A. India
B. Pakistan
C. Afghanistan
D. Australia
294. In context to astronomy, "Charkilo" which is in news recently is
A. Meteorite
B. Miniature Planet
C. Asteroid
D. Comet

295. Recently, which bank became the first state-run lender to allow withdrawal of
funds to individuals from ATM's without an account in the bank
A. United Bank Of India
B. State Bank Of India
C. Corporation Bank
D. Bank Of India
296. Recently, WHO-India has launched IVR 2020 programme to protect and
increase the number of
A. One-horn Rhinos
B. Tigers
C. Indian Bustard
D. Asiatic Lions
297. Recently, it was reported in newspaper that CERT-In has detected a new
smartphone virus which can compromise the data stored on the user's phone. The
virus is named as
A. Killer
B. Ebola
C. Dendroid
D. SmartX
298. Which among the following countries clinched the South Asian Handball
Championship 2014
A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. India
299. The name of world's first gun for woman launched recently is
A. Nirbheek
B. Shravya
C. Jhansi
D. Kalpana
300. Which among the following national parks has been nominated to UNESCO's
world heritage site status for 2014
A. Great Himalayan National Park
B. Jim Corbett National Park
C. Anshi National Park
D. Bannerughatta National Park
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
291. B
292. A
293. C

294.
295.
296.
297.
298.
299.
300.

B
D
A
C
D
A
A

CURRENT AFFAIRS
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Current Affairs MCQs
Current Affairs Multiple Choice Questions (MCQs) Page-30. The following
latest current affairs MCQs are from general topics like: Current International
Issues, Geography, Atmosphere, Science & Literature, International Organizations
and events. Find answers to the Multiple Choice Questions (MCQs) at the bottom of
the questions.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
291. In which among the following countries, the Multilateral Humanitarian
Assistance / disaster relief (HA/DR) Exercise, KOMODO was conducted recently
A. South Korea
B. Indonesia
C. Brunei
D. New Zealand
292. Recently, two large industrial firms viz. Lafarge and Holcim announced plans
for a merger. These two firms are specialized in production of
A. Building Materials
B. Engineering Goods
C. Petrochemicals
D. Home Appliances
293. Which among the following countries has won the coveted ICC Laureus Spirit of
Sports award 2014
A. India
B. Pakistan
C. Afghanistan

D. Australia
294. In context to astronomy, "Charkilo" which is in news recently is
A. Meteorite
B. Miniature Planet
C. Asteroid
D. Comet
295. Recently, which bank became the first state-run lender to allow withdrawal of
funds to individuals from ATM's without an account in the bank
A. United Bank Of India
B. State Bank Of India
C. Corporation Bank
D. Bank Of India
296. Recently, WHO-India has launched IVR 2020 programme to protect and
increase the number of
A. One-horn Rhinos
B. Tigers
C. Indian Bustard
D. Asiatic Lions
297. Recently, it was reported in newspaper that CERT-In has detected a new
smartphone virus which can compromise the data stored on the user's phone. The
virus is named as
A. Killer
B. Ebola
C. Dendroid
D. SmartX
298. Which among the following countries clinched the South Asian Handball
Championship 2014
A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Pakistan
D. India
299. The name of world's first gun for woman launched recently is
A. Nirbheek
B. Shravya
C. Jhansi
D. Kalpana
300. Which among the following national parks has been nominated to UNESCO's
world heritage site status for 2014
A. Great Himalayan National Park
B. Jim Corbett National Park

C. Anshi National Park


D. Bannerughatta National Park
ANSWERS: CURRENT AFFAIRS MCQS
291. B
292. A
293. C
294. B
295. D
296. A
297. C
298. D
299. A
300. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
DO YOU KNOW??
Which is incompressible? Solids, Liquids, Gasses or all are compressible?
How salty water can be made pure?
>> Everyday Science Quiz.
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-1. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
1. The United Nations was founded on _________.
A. March 24, 1945
B. October 24, 1945
C. March 24, 1949
D. October 24, 1950

2. Which country from the following is NOT the member of UNO?


A. Vatican City
B. Afghanistan
C. North Korea
D. Vaitnam
3. The International Court of Justice is located in _________.
A. New York
B. Washigton
C. Geneva
D. The Hague
4. There are __________ members of SAARC.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
5. Organization of Islamic Cooperation (OIC) has __________ official languages.
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
6. There are _________ non-permanent members of the security council.
A. 5
B. 7
C. 10
D. 15
7. The currency of Indonesia is _________.
A. rupiah
B. dinar
C. rangit
D. riyal
8. The D-8 is an organization of eight ________ countries.
A. developed
B. developing
C. Asian
D. African
9. The European Union's working capital is in _________.
A. London
B. Lisbon
C. Austria
D. Brussels

10. The headquarter of NATO is located in _________.


A. New York
B. Paris
C. Geneva
D. Brussels
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQs
1. B
2. A
3. D
4. D
5. C
6. C
7. A
8. B
9. D
10. D
General Knowledge Quiz
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-2. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
11. The motto of UNO is _________.
A. It's your world!
B. Life for All!
C. Peace!
D. Love and Peace!
12. The world's highest mountain is in __________.
A. China
B. Pakistan
C. Nepal
D. India
13. The headquarter of Red Cross is in _________.
A. New York
B. Washigton
C. Geneva
D. The Hague
14. World Trade Organization was established in __________.
A. 1980
B. 1985
C. 1990
D. 1995

15. The North Atlantic treaty (NATO) was signed in __________.


A. 1945
B. 1947
C. 1949
D. 1951
16. Which country, on the map of world, appears as "Long Shoe"?
A. Portugal
B. Italy
C. Greece
D. Hungary
17. Which from the following countries is NOT a member of D-8?
A. India
B. Pakistan
C. Nigeria
D. Turkey
18. The largest ocean of the world is __________.
A. Atlantic
B. Pacific
C. Indian
D. None of these
19. Which from the following countries does NOT yeild veto-power?
A. United States
B. United Kingdom
C. Canada
D. France
20. OIC changed its name from Organisation of the Islamic Conference to
Organisation of Islamic Cooperation in _________.
A. 1991
B. 1999
C. 2001
D. 2011
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

A
C
C
D
C
B
A
B

19. C
20. D
<< General Knowledge Quiz (01-10)
>> General Knowledge Quiz (21-30)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
GK MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-3. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
21. The most powerful organ of United Nations is _________.
A. General Assembly
B. Security Council
C. Secretariat
D. International Court of Justice
22. The headquarter of Green Peace International is located in _________.
A. Amserdam
B. Geneva
C. Lisbon
D. Austria
23. 3 May is observed Internationally as _________.
A. Labour Day
B. Environment Day
C. Earth Day
D. Press Freedom Day
24. The Capital of Canada is __________.
A. Tirane
B. Ottawa
C. Athens
D. Luxembourg

25. Suez Canal is between __________.


A. Arabian Sea and Red Sea
B. Red Sea and North Sea
C. Mediterranean Sea and North Sea
D. Mediterranean Sea and Red Sea
26. The permanent Secretariat of SAARC is located in __________.
A. Islamabad, Pakistan
B. New Delhi, India
C. Kathmandu, Nepal
D. Colombo, Sri Lanka
27. Which from the following countries is NOT a member of European Union?
A. Norway
B. Ireland
C. Malta
D. Estonia
28. The currency of Israel is _________.
A. Euro
B. Shekel
C. Forint
D. Krone
29. The largest democratic country in the world is _________.
A. United States
B. United Kingdom
C. China
D. India
30. The permanent Secretariat of OIC is located in _________.
A. Makkah
B. Madina
C. Jeddah
D. Riyadh
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.

B
A
D
B
D
C
A
B
D

30. C
<< General Knowledge Quiz (11-20)
>> General Knowledge Quiz (31-40)
GENERAL KNOWLEDGE
o General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
GK Quiz
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-4. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
31. The highest part of the Earth is __________ .
A. Mount Everest
B. K2
C. Norway
D. North Pole
32. The lowest part of the Earth is __________ .
A. Dead Sea
B. Mariana Trench
C. South Africa
D. South Pole
33. The deepest part of the Earth is __________ .
A. Dead Sea
B. Mariana Trench
C. South Africa
D. South Pole
34. The headquarter of Amnesty International is in _________.
A. Amserdam
B. Geneva
C. London
D. Berlin

35. The headquarter of Transparency International is in _________.


A. Amserdam
B. Geneva
C. London
D. Berlin
36. The biggest Island of the World is _________.
A. Iceland
B. Greenland
C. England
D. Sri Lanka
37. 22 April is observed Internationally as _________.
A. Labour Day
B. Environment Day
C. Earth Day
D. Press Freedom Day
38. Yellow Sea lies between __________.
A. America and Canada
B. England and France
C. China and Korea
D. Norway and Sweden
39. The smallest Sea of the World is __________.
A. Dead Sea
B. Red Sea
C. Baltic Sea
D. Arabian Sea
40. World's famous bridge "Golden Gate" is in __________.
A. San Francisco
B. New Delhi
C. France
D. Sydney
ANSWERS: GK QUIZ
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.

A
A
B
C
D
B
C
C
C

40. A
<< General Knowledge Quiz (21-30)
>> General Knowledge Quiz (41-50)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-5. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
41. Which country is called "Land of thousand islands"?
A. Malaysia
B. Indonesia
C. Ireland
D. Finland
42. Indonesia is an archipelago comprising approximately __________ islands.
A. 10,000
B. 12,500
C. 15,000
D. 17,500
43. Which country is called the "Land of Golden Fibre"?
A. United States
B. South Korea
C. Bangladesh
D. India
44. Which country is called the "Land of thousand Lakes"?
A. Indonesia
B. Finland
C. Iceland
D. Scotland

45. Vienna is the capital of _________.


A. Austria
B. Switzerland
C. Cyprus
D. Denmark
46. The capital of Czech Republic is?
A. Nicosia
B. Dublin
C. Bern
D. Prague
47. AFP is the news agency of _________.
A. Germany
B. France
C. Syria
D. Yemen
48. ANTARA is the news agency of _________.
A. Indonesia
B. Syria
C. Yemen
D. Jordan
49. Emirates is an airline of __________.
A. Saudi Arabia
B. Qatar
C. UAE
D. Malaysia
50. Qantas is an airline of __________.
A. Saudi Arabia
B. Australia
C. UAE
D. Malaysia
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.

B
D
C
B
A
D
B
A
C

50. B
<< General Knowledge MCQs (31-40)
>> General Knowledge MCQs (51-60)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge Quiz
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-6. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
51. The world's longest bridge, DanyangKunshan Grand Bridge, is in __________ .
A. United States
B. Russia
C. China
D. Canada
52. The world's longest bridge over water, Lake Pontchartrain Causeway, is in
__________.
A. United States
B. Russia
C. China
D. Canada
53. What was the nationality of Alfred Nobel?
A. American
B. British
C. German
D. Swedish
54. The first Nobel Prize was awarded in __________ .
A. 1895
B. 1901
C. 1907
D. 1913

55. The Nobel Prize has been awarded in __________ fields.


A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
56. The Nobel Peace Prize 2012 in the field of "Peace" was awarded to?
A. European Union (EU)
B. North Atlantic Treaty Organisation (NATO)
C. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
D. United Nations Security Council
57. SANA is the news agency of _________.
A. Saudi Arabia
B. UAE
C. Syria
D. Yemen
58. Saba is the news agency of _________.
A. Indonesia
B. Syria
C. Yemen
D. Jordan
59. KLM is an airline of __________.
A. Australia
B. Germany
C. Netherlands
D. Austria
60. Etihad Airways is an airline of __________.
A. United Arab Emirates
B. Qatar
C. Russia
D. Canada
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZ
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.

C
A
D
B
B
A
C
C

59. C
60. A
<< General Knowledge Quiz (41-50)
>> General Knowledge Quiz (61-70)

o
Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge Quizzes
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-7. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
61. The Earth surface is divided in __________ Continents.
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
62. The Largest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. North America
63. The second Largest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Asia
B. Europe
C. Africa
D. North America
64. The Smallest Continent (by Area) of the World is __________.
A. Antarctica
B. Australia
C. Africa
D. Europe

65. The Earth's Oceanic water is divided in __________ oceans.


A. 5
B. 6
C. 7
D. 8
66. The Earth's Largest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
67. The Earth's second Largest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
68. The Earth's Smallest ocean is __________ .
A. Atlantic
B. Arctic
C. Indian
D. Pacific
69. The world's Largest Lake is?
A. Caspian Sea
B. Lake Superior
C. Lake Victoria
D. Great Bear Lake
70. The hottest desert of the world is?
A. Sahara Desert
B. Arabian Desert
C. Cholistan Desert
D. Arctic Desert
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUIZZES
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.

C
A
C
B
A
D
A
B
A

70. A
<< General Knowledge Quizzes (51-60)
>> General Knowledge Quizzes (71-80)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge Questions
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-8. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
71. The first Secretary General of United Nations was?
A. Dag Hammarskjold
B. Kurt Walheion
C. U Thant
D. Trygue Lie
72. World War I was began in?
A. 1912
B. 1914
C. 1916
D. 1918
73. World War I was end in?
A. 1912
B. 1914
C. 1916
D. 1918
74. World War II was began in?
A. 1935
B. 1937
C. 1939
D. 1941

75. World War II was end in?


A. 1939
B. 1941
C. 1943
D. 1945
76. The world's deadliest conflict was?
A. World War I
B. World War II
C. Mongol Conquests
D. Taiping Rebellion
77. The Atomic Bomb was dropped on the city of Hiroshima on?
A. 3 August 1945
B. 6 August 1945
C. 9 August 1945
D. 12 August 1945
78. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Hiroshima?
A. Little Boy
B. Fat Boy
C. Little Man
D. Fat Man
79. The Atomic Bomb was dropped on the city of Nagasaki on?
A. 3 August 1945
B. 6 August 1945
C. 9 August 1945
D. 12 August 1945
80. What was the name of Atomic Bomb that dropped on the city of Nagasaki?
A. Little Boy
B. Fat Boy
C. Little Man
D. Fat Man
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS
71.
72.
73.
74.
75.
76.
77.
78.
79.

D
B
D
C
D
B
B
A
C

80. D
<< General Knowledge Questions (61-70)
>> General Knowledge Questions (81-90)

o
Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-9. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
81. NATO is a/an __________ alliance.
A. military
B. economic
C. regional
D. cultural
82. The oldest news agency in the world is?
A. AFP
B. WAFA
C. BBC
D. CNN
83. The Suez Canal is in __________ .
A. Nigeria
B. Libya
C. Egypt
D. Palestine
84. The Delaware river is in __________ .
A. United States
B. Canada
C. China
D. United Kingdom
85. The main structural work of the Eiffel Tower was completed in?
A. 1883
B. 1885
C. 1887
D. 1889

86. The height of Eiffel Tower is __________ feet.


A. 1063
B. 1067
C. 1073
D. 1077
87. Reuters is the news agency of __________ .
A. United States
B. United Kingdom
C. France
D. Germany
88. WAFA is the news agency of __________ .
A. Palestine
B. Iraq
C. Qatar
D. Egypt
89. The capital of Saudi Arabia is?
A. Makkah
B. Madina
C. Taif
D. Riyadh
90. The currency of Qatar is?
A. Dollar
B. Dinar
C. Dirham
D. Riyal
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
81. A
82. A
83. C
84. A
85. D
86. A
87. B
88. A
89. D
90. D
<< General Knowledge MCQs (71-80)
>> General Knowledge MCQs (91-100)

Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-10. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ... 20 | 21 ... 30
91. Organisation of Islamic Cooperation (OIC) was founded on __________ .
A. September 25, 1966
B. September 25, 1967
C. September 25, 19698
D. September 25, 1969
92. The OIC was founded in __________ .
A. Saudi Arabia
B. Iraq
C. Qatar
D. Morocco
93. The 6th organ, "Trusteeship Council" of the United Nations suspended operation
on November 01, 1994, with the independence of _________.
A. Chad
B. Sudan
C. Palau
D. Tunisia
94. The United Nations has __________ principal organs.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
95. The International Monetary Fund (IMF) was founded on __________ .
A. 27 December 1944
B. 27 December 1945
C. 27 December 1946
D. 27 December 1947
96. The social network site "Twitter" was launched on __________ .
A. July 15, 2003

B. July 15, 2004


C. July 15, 2005
D. July 15, 2006
97. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) was formed in?
A. 1958
B. 1960
C. 1962
D. 1964
98. 8 March is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
99. 22 March is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
100. 7 April is observed internationally as?
A. Women's Day
B. World Water Day
C. World Health Day
D. Human Rights Day
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
91. D
92. D
93. C
94. B
95. B
96. D
97. A
98. A
99. B
100. C
<< General Knowledge MCQs (01-10)

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
MCQs General Knowledge
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-11. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
101. The soviet media theory had its roots in
A. Italian Fascist philosophy
B. Free enterprize approach of west
C. German ideology
D. Japanese imperialist edicts
102. The monetary unit of Bangladesh is
A. Lek
B. Taka
C. Shilling
D. Kyat
103. JEEVIKA, is the Rural Livelihoods project of which of the following State
Governments
A. West Bengal
B. Punjab
C. Bihar
D. Uttar Pradesh
104. What is the capital of Vietnam
A. Dhaka
B. Ajmaan
C. Hanoi
D. none of these
105. Hitler party which came into power in 1933 is known as
A. Labour Party
B. Nazi Party
C. Ku-Klux-Klan
D. Democratic Party
106. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded
A. Physics and Chemistry

B. Physiology or Medicine
C. Literature, Peace and Economics
D. all of these
107. Garampani sanctuary is located at
A. Diphu, Assam
B. Junagarh, Gujarat
C. Kohima, Nagaland
D. Gangtok, Sikkim
108. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the
continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia
109. The height of all 4 Minars of Badshai Mosque are
A. 170 feet
B. 172 feet
C. 175 feet
D. 177 feet
110. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A. largest railway station
B. highest railway station
C. longest railway station
D. none of these
ANSWERS: MCQS GENERAL KNOWLEDGE
101. C
102. B
103. B
104. C
105. B
106. D
107. A
108. B
109. D
110. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry

o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
MCQs of General Knowledge
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-12. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
111. Who made the design of Pakistan's first Stamp Ticket
A. Rehmat Ali
B. Abdur-rehaman Chugtai
C. Waqar-ul-Hassan
D. none of these
112. Which bay of the Atlantic, between northern Spain and western France, is
noted for its rough seas and high tides
A. Bay of Biscay
B. Bay of Arizona
C. Bay of northern hemisphere
D. none of these
113. Thomas Cup is associated with which Game
A. bedminton
B. football
C. hockey
D. none of these
114. Largest Arms Importer of the World is
A. Africa
B. China
C. India
D. Bangladesh
115. Ariana is airlines of which country
A. China
B. Indonesia
C. Pakistan
D. Afghanistan
116. FFC stands for
A. Foreign Finance Corporation
B. Film Finance Corporation

C. Federation of Football Council


D. none of these
117. What name is given to members of the Roman Catholic Society of Jesus
A. Jesus
B. Jesuits
C. both a and b
D. none of these
118. Epsom (England) is the place associated with
A. horse racing
B. polo
C. shooting
D. snooker
119. Who was the first person to address the United Nations in Hindi
A. A.P.J. Abdul Kalam
B. Narendra Modi
C. Atal Behari Vajpayee
D. Manmohan Singh
120. The availability of cash and other cash-like marketable instruments that are
useful in purchases and investments are commonly known as
A. marketability
B. cash crunch
C. credit
D. liquidity
ANSWERS: MCQS OF GENERAL KNOWLEDGE
111. B
112. B
113. A
114. C
115. D
116. B
117. B
118. A
119. C
120. D
Choice Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
121. When did Fatima Jinnah joined All India Muslim league
A. 1939
B. 1927
C. 1947
D. 1949

122. First human heart transplant operation conducted by Dr. Christian Bernard on
Louis Washkansky, was conducted in
A. 1968
B. 1967
C. 1958
D. none of these
123. Which sign of the zodiac is also called The Waterbearer
A. Scorpio
B. Leo
C. Gemini
D. Aquarius
124. Habeas Corpus Act 1679
A. states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the
charge against him
B. provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
C. safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment
by the king's orders
D. all of these
125. Which of the following is NOT a missile developed by the Defence Research
and Development. Organisation (DRDO)
A. Shaurya
B. Agni
C. Pinaka
D. Brahmos
126. The 3rd SAARC Ministerial Level Meet on Poverty held in which among the
following countries
A. Bangladesh
B. India
C. Nepal
D. Buhtan
127. Which common childhood illness related to shingles is also called varicella
A. measles
B. mumps
C. polio
D. chickenpox
128. Of which Caribbean country is Montego Bay the main tourist centre
A. Toronto
B. New York
C. Jamaica
D. Paris

129. The name of which Roman god means 'shining father' in Latin
A. mercury
B. jupiter
C. venus
D. pluto
130. The largest peninsula in the world is
A. Arabia
B. Asia
C. Africa
D. Europe
ANSWERS: QUIZ GENERAL KNOWLEDGE
121. A
122. B
123. D
124. D
125. A
126. C
127. D
128. C
129. B
130. A
hoice Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
131. The 16th NAM (Non-Aligned Movement) Summit 2012 was held in
A. Tehran
B. Delhi
C. Singapore
D. London
132. Which one of the following countries made an exit from Kyoto Protocol
A. France
B. India
C. Canada
D. China
133. Quid-e-Azam's mother tongue was
A. Gujrati
B. Urdu
C. Hindi
D. none of these
134. Which SAARC Member Country has Largest Literacy Rate
A. Bangladesh
B. Sri Lanka
C. China

D. Indonesia
135. Pakistan's National Flag was prepared by
A. Abdur-rehaman Chugtai
B. Liaqat Ali
C. Chaudhary Rehmat Ali
D. Ameer-ud-din Qadwai
136. How many counters has each player in a game of backgammon
A. 15
B. 12
C. 10
D. 16
137. Which Country is the Second largest Arms Exporter of the World
A. India
B. Russia
C. China
D. America
138. Which is the largest Oil Producing Member Country of OPEC
A. Kuwait
B. Bahrain
C. Qatar
D. Saudi Arabia
139. Which food item takes its name from the French for twice cooked
A. burger
B. pizza
C. biscuit
D. none of these
140. Which Country has the oldest monarchy
A. Turkey
B. Japan
C. Rome
D. Ireland
ANSWERS: QUIZZES GENERAL KNOWLEDGE
131.
132.
133.
134.
135.
136.
137.
138.

A
C
A
B
D
A
B
D

139. C
140. B
hoice Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
131. The 16th NAM (Non-Aligned Movement) Summit 2012 was held in
A. Tehran
B. Delhi
C. Singapore
D. London
132. Which one of the following countries made an exit from Kyoto Protocol
A. France
B. India
C. Canada
D. China
133. Quid-e-Azam's mother tongue was
A. Gujrati
B. Urdu
C. Hindi
D. none of these
134. Which SAARC Member Country has Largest Literacy Rate
A. Bangladesh
B. Sri Lanka
C. China
D. Indonesia
135. Pakistan's National Flag was prepared by
A. Abdur-rehaman Chugtai
B. Liaqat Ali
C. Chaudhary Rehmat Ali
D. Ameer-ud-din Qadwai
136. How many counters has each player in a game of backgammon
A. 15
B. 12
C. 10
D. 16
137. Which Country is the Second largest Arms Exporter of the World
A. India
B. Russia
C. China
D. America
138. Which is the largest Oil Producing Member Country of OPEC

A. Kuwait
B. Bahrain
C. Qatar
D. Saudi Arabia
139. Which food item takes its name from the French for twice cooked
A. burger
B. pizza
C. biscuit
D. none of these
140. Which Country has the oldest monarchy
A. Turkey
B. Japan
C. Rome
D. Ireland
ANSWERS: QUIZZES GENERAL KNOWLEDGE
131. A
132. C
133. A
134. B
135. D
136. A
137. B
138. D
139. C
140. B

o
Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Quiz GK
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-15. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
141. ITAR-TASS is the news agency of which country

A. Russia
B. China
C. India
D. Afghanistan
142. Pakistan's standard time was suggested by
A. Liaqat Ali
B. Maulana Mazhar-ud-din
C. Chaudhary Rehmat Ali
D. Proffessor Muhammad Anwar
143. Golf player Vijay Singh belongs to which country
A. USA
B. Fiji
C. India
D. UK
144. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately
for the goods ordered by him, is known as
A. Letter of Credit (L/C)
B. laissezfaire
C. inflation
D. none of these
145. First Afghan War took place in
A. 1838
B. 1837
C. 1839
D. 1840
146. Gulf cooperation council was originally formed by
A. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
B. Second World Nations
C. Third World Nations
D. Fourth World Nations
147. First China War was fought between
A. China and Britain
B. China and France
C. China and Egypt
D. China and Greek
148. Pakistan's first coin was issued on
A. 3rd june 1948
B. 6th june 1949
C. 3rd January 1948
D. none of these

149. Attock fort was constructed by


A. Jahangeer
B. Aurangzeb
C. Akbar
D. none of these
150. Mancher lake situated in
A. Sawat
B. Dadu
C. Muree
D. Gilgit
ANSWERS: QUIZ GK
141. A
142. D
143. B
144. A
145. C
146. A
147. A
148. C
149. C
150. B

o
Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
Quizzes GK
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-16. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
151. What are the flat, treeless plains of Argentina called
A. Pampas
B. Moss
C. Lichen
D. none of these

152. What name is given to the programs run by a computer, as opposed to the
hardware
A. program
B. software
C. input
D. output
153. Who wrote David Copperfield
A. Charles Dickens
B. William Wordsworth
C. Shakespeare
D. none of these
154. The name of which animal is an Aboriginal term meaning 'no water'
A. Rat
B. Snake
C. Koala
D. Lizard
155. Which animal has the biggest eyes of any living creature
A. Elephant
B. Kangaroo
C. Owl
D. Horse
156. The Wrigley Building is located in which US city
A. New York
B. Chicago
C. Hawai
D. none of these
157. Which is known as City of Skyscrapers
A. New York
B. Paris
C. Belgium
D. Chicago
158. The capital of Canada is
A. Toronto
B. Brussels
C. Ottawa
D. Bogota
159. Driest place in the world is
A. Death Valley(California)
B. Sahara(Africa)
C. Barmer(Rajasthan)

D. none of these
160. Largest Museum in the world is in
A. USA
B. China
C. Africa
D. Europe
ANSWERS: QUIZZES GK
151. A
152. B
153. A
154. C
155. D
156. B
157. A
158. C
159. A
160. A

o
Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-17. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 ... 20 | 30
161. World environment day is on
A. 5th June
B. 5th May
C. 2 June
D. 2 May
162. The world oldest known city is
A. Tokyo
B. Damascus
C. Paris
D. Beijing

163. Hindenburg Line is in between


A. India and China
B. Germany and Poland
C. France and Germany
D. India and Pakistan
164. Highest Dam in world is
A. Hirakud Dam on the river Mahanadi-Orissa
B. Bhakra Nangal on river Sutlej
C. The Grande(Switzerland)
D. none of these
165. The first prime minister of Bangladesh was
A. Liaqat Ali
B. Mujibur Rehman
C. Yahya Khan
D. Zia-ul-Haq
166. Headquarter of Ghandhara civilization is in
A. Khatmandu
B. Larkana
C. Quetta
D. Taxilla
167. Which country is largest in area
A. China
B. Canada
C. Russia
D. India
168. The largest planet is
A. Jupiter
B. Mercury
C. Venus
D. Earth
169. In which country did the rottweiler originate
A. America
B. Africa
C. China
D. Germany
170. Which colour is produced by adding together yellow and cyan
A. Green
B. Red
C. Blue

D. Pink
ANSWERS: GENERAL MCQS
161. A
162. B
163. B
164. C
165. B
166. D
167. C
168. A
169. D
170. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Quiz
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-18. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
171. Where the biggest Salt Mine located in Pakistan
A. Mangora
B. Jhelum
C. Sawat
D. none of these
172. The most beautiful stone-Marble is extracted from which province of Pakistan
A. Punjab
B. Sindh
C. NWFP
D. Baluchistan
173. On which area of the moon did Armstrong, Aldrin and Collins make their
landing on 20 July 1969

A. Sea of Tranquility
B. unkonown place of moon
C. centre of moon
D. none of these
174. What name is more commonly given to a tree of the genus Taxus
A. Oak
B. Yew
C. Plum
D. Gum
175. The longest river in Pakistan is
A. River Ravi
B. River Sindh
C. River Cheenab
D. River Jehlum
176. In which cartoon series do the characters Chef and Cartman appear
A. Tom and Jerry
B. The Snow white
C. Cindrella
D. South Park
177. In which country is the port of Dieppe
A. Turkey
B. Germany
C. France
D. Italy
178. In which country are the headquarters of the multinational company Nestle
A. Switzerland
B. Venice
C. Japan
D. Norway
179. Which two primary colours are mixed to make purple
A. red and green
B. red and blue
C. red and yellow
D. red and white
180. What type of creature is a fulmar
A. A reptile
B. An insect
C. A dog
D. A bird
ANSWERS: GENERAL QUIZ

171. A
172. C
173. A
174. B
175. B
176. D
177. C
178. A
179. B
180. D

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Quiz
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-19. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
181. Who was the first president of the United States of America
A. George Washington
B. George Harrison
C. Robert Zemeckis
D. none of these
182. Which is the national flower of Pakistan
A. Lilly
B. Rose
C. Jasmine
D. Tulip
183. Where is the tomb of Mughal Emperor Jahangir
A. Sialkot
B. Multan
C. Lahore

D. Karachi
184. Which city in Switzerland was the headquarters of the League of Nations
A. Brussels
B. Geneva
C. Canberra
D. none of these
185. At which sport have Keiji, Okada and Yuko Hasama been world champions
A. Bedminton
B. Polo
C. Table tennis
D. Karate
186. In which US state is the port of Tarpon Springs
A. Florida
B. Hawaii
C. Virginia
D. none of these
187. Ice cream was first produced in which country in the 17th century
A. England
B. Italy
C. France
D. Germany
188. The total Area of the Capital of Pakistan 'Islamabad' is
A. 800 sq Km
B. 850 sq Km
C. 900 sq Km
D. 907 sq Km
189. What is the official language of Mexico
A. Spanish
B. French
C. Italian
D. English
190. What is the standard monetary unit of Turkey
A. Lira
B. Penny
C. Euro
D. Dollar
ANSWERS: GENERAL QUIZZES
181. A
182. C

183. C
184. B
185. D
186. A
187. B
188. D
189. A
190. A

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-20. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
191. What is the capital of Queensland, Australia
A. Brisbane
B. Brussels
C. Beijing
D. Doha
192. In which century did the Crimean War take place
A. 18th
B. 19th
C. 17th
D. 16th
193. In which US state is the city of Tallahassee
A. Virginia
B. Hawai
C. Florida
D. none of these
194. Who starred as Superman in the 1970s and 1980s film series

A. Christopher Reeve
B. John Belushi
C. Cilla Black
D. none of these
195. Which is the national bird of Pakistan
A. Markhor
B. Parrot
C. Pigeon
D. Chakor
196. Who was the second wife of King Henry VIII of England
A. Anne Boleyn
B. Queen Elizabeth
C. Lady Diana
D. none of these
197. The Painted Desert lies in which US state
A. Florida
B. Arizona
C. Hawaii
D. Virginia
198. In which year did the Titanic sink on its maiden voyage
A. 1913
B. 1914
C. 1912
D. 1915
199. Which country is the world's largest producer of coffee
A. Taiwan
B. UK
C. Brazil
D. Switzerland
200. What is the capital of Libya
A. Kabul
B. Ajmaan
C. Doha
D. Tripoli
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
191.
192.
193.
194.
195.

A
B
C
A
D

196. A
197. B
198. C
199. C
200. D

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-21. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
201. What are the three main languages of Switzerland
A. German, French and Italian
B. German, French and English
C. German, French and Spanish
D. English, French and Italian
202. The Second largest city of Pakistan is
A. Rawalpindi
B. Lahore
C. Multan
D. Quetta
203. The large moon Miranda is a satellite of which planet of the solar system
A. Neptune
B. Pluto
C. Uranus
D. Jupiter
204. Of which country is Margrethe II the reigning queen
A. Turkey
B. Switzerland
C. Denmark

D. Italy
205. Mount Cook is the highest mountain of which nation in the South Pacific
A. Canada
B. Brazil
C. Australia
D. New Zealand
206. What sort of creature is a margay
A. Dog
B. Cat
C. Bird
D. Insect
207. In which European city are the Pushkin Museum of Fine Arts and the Kremlin
A. Moscow
B. Paris
C. Brussels
D. Manchester
208. How many white stars are on the national flag of the USA
A. 20
B. 30
C. 40
D. 50
209. A howdah is a seat used for riding on the back of which animal
A. Horse
B. Bull
C. Elephant
D. Donkey
210. In which US state is the city of San Diego
A. California
B. Arizona
C. Florida
D. Virginia
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
208.

A
B
C
C
D
B
A
D

209. C
210. A

o
Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-22. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 | 2 ... 10 | 11 ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 ... 29 | 30
211. Who was the Greek goddess of war and wisdom
A. Athena
B. Lakshmi
C. Ganga
D. None of these
212. What is the world's largest living mammal
A. Elephant
B. Blue Whale
C. Shark
D. Giraffe
213. In 1976, Israeli troops stormed a hijacked plane at which Ugandan airport
A. Entebbe
B. Turin
C. Venice
D. None of these
214. What is the name of the large salty lake which lies between Israel and Jordan
A. Salt Lake
B. Dead Sea
C. Death Lake
D. None of these
215. In which sport is the term 'hookcheck' often used
A. Polo
B. Ice hockey

C. Football
D. Bedminton
216. Which river flows through the Sea of Galilee
A. River Nile
B. River Beijing
C. River Jordan
D. None of these
217. Gatun Lake is part of which canal
A. Indus canal
B. Pacific canal
C. both a and b
D. Panama Canal
218. In US politics, who carries the nickname 'the Veep'
A. President
B. General Secretory
C. Vice-President
D. Clerk
219. Which is Australia's largest city by population
A. Sydney
B. Melbourne
C. Perth
D. None of these
220. How many squares has a chessboard
A. 24
B. 52
C. 45
D. 64
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
211. A
212. B
213. A
214. B
215. B
216. C
217. D
218. C
219. A
220. D

o
General Knowledge

o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-23. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
221. What colour is the ball worth three points in snooker
A. Red
B. Green
C. Black
D. Yellow
222. Which country is the most popular destination for foreign tourists
A. France
B. Germany
C. Switzerland
D. Australia
223. The Flathead Lake Monster is said to exist in which US state
A. Florida
B. Arizona
C. Virginia
D. Montana
224. Who wrote Arms and the Man and Man and Superman
A. William Wordsworth
B. Shakespeare
C. George Bernard Shaw
D. None of these
225. Which US president was assassinated by John Wilkes Booth
A. Richard Branson
B. Abraham Lincoln
C. Nicholas Monsarrat
D. George Bush

226. What sort of creature is a hairstreak


A. Bird
B. Butterfly
C. Cat
D. Dog
227. What number is between five and one on a dartboard
A. 20
B. 10
C. 3
D. 15
228. Which continent comprises the land around the South Pole
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Antarctica
229. Which English romantic poet wrote Endymion
A. William Wordsworth
B. Shakespeare
C. John Keats
D. George Bernard Shaw
230. Which bird with a distinctive call lays its eggs in the nests of other birds
A. Sparrow
B. Parrot
C. Humming bird
D. Cuckoo
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
221. B
222. A
223. D
224. C
225. B
226. B
227. A
228. D
229. C
230. D

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-24. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
231. Who was the first Emperor in China
A. Sun Yat Sen
B. Kublai Khan
C. Qin Shi Huagdi
D. None of these
232. Which body of water separates the North Island and South Island of New
Zealand
A. Bass Strait
B. Megellan Strait
C. Strait of Bonifacio
D. Cook Strait
233. To which country did the Dc-10 belong which exploded in air over Niger on
September 19,1989
A. UK
B. Israel
C. Suriname
D. France
234. On Which sea is the island of Corfu situated
A. Black sea
B. Mediterranean sea
C. Adriatic Sea
D. Baltic Sea
235. What was the United States largest single land acquisition
A. Louisiana Purchase
B. Garsden Purchase
C. Alaska
D. Maxican Cessation
236. What is the second largest desert in the world after the Sahara desert

A. Gobi Desert
B. Arabian Desert
C. Kalahari Desert
D. Libyan Desert
237. What country was Band Aid's 1984 record produced to raise money for
A. Bangladesh
B. Ethiopia
C. Kenya
D. Morocco
238. For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court
are
A. 26 m x 14 m
B. 28 m x 15 m
C. 27 m x 16 m
D. 28 m x 16 m
239. Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
A. May 8
B. May 18
C. June 8
D. June 18
240. Who was the first U.S President who was not from Massachusetts or Virginia
A. James Madison
B. James Polk
C. Andrew Jackson
D. None of these
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
231. C
232. D
233. D
234. C
235. A
236. B
237. B
238. B
239. A
240. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-24. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
231. Who was the first Emperor in China
A. Sun Yat Sen
B. Kublai Khan
C. Qin Shi Huagdi
D. None of these
232. Which body of water separates the North Island and South Island of New
Zealand
A. Bass Strait
B. Megellan Strait
C. Strait of Bonifacio
D. Cook Strait
233. To which country did the Dc-10 belong which exploded in air over Niger on
September 19,1989
A. UK
B. Israel
C. Suriname
D. France
234. On Which sea is the island of Corfu situated
A. Black sea
B. Mediterranean sea
C. Adriatic Sea
D. Baltic Sea
235. What was the United States largest single land acquisition
A. Louisiana Purchase
B. Garsden Purchase
C. Alaska
D. Maxican Cessation
236. What is the second largest desert in the world after the Sahara desert

A. Gobi Desert
B. Arabian Desert
C. Kalahari Desert
D. Libyan Desert
237. What country was Band Aid's 1984 record produced to raise money for
A. Bangladesh
B. Ethiopia
C. Kenya
D. Morocco
238. For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court
are
A. 26 m x 14 m
B. 28 m x 15 m
C. 27 m x 16 m
D. 28 m x 16 m
239. Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
A. May 8
B. May 18
C. June 8
D. June 18
240. Who was the first U.S President who was not from Massachusetts or Virginia
A. James Madison
B. James Polk
C. Andrew Jackson
D. None of these
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
231. C
232. D
233. D
234. C
235. A
236. B
237. B
238. B
239. A
240. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-25. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
241. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are
awarded to winners of
A. Tennis
B. Volleyball
C. Basketball
D. Cricket
242. Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD - 1050 AD
are
A. Khajuraho temples
B. Jama Masjid
C. Sun temple
D. Mahabalipuram temples
243. In what state is the geographic center of the United States located
A. Montana
B. North Dakota
C. South Dakota
D. Wyoming
244. Fire temple is the place of worship of which of the following religion
A. Taoism
B. Judaism
C. Zoroastrianism (Parsi Religion)
D. Shintoism
245. Who was the first cartoonist to win a Pulitzer Prize for a comic strip
A. All Capp
B. Berke Breathed
C. Charles Schulz
D. Garry Trudeau
246. Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in

A. 1992
B. 1991
C. 1993
D. 1994
247. Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended
A. January 19, 1918
B. May 30, 1918
C. November 11, 1918
D. February 15, 1918
248. During World War II, when did Germany attack France
A. 1941
B. 1940
C. 1942
D. 1945
249. In what city did james Mclamore and David Edger ton open the first Burger
King in 1954
A. Colorado Springs, Colorado
B. Indianapolis, Indiana
C. Sacramento, California
D. Miami, Florida
250. Euclid was
A. Greek mathematician
B. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
C. Propounded the geometrical theorems
D. All of these
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
241. B
242. A
243. C
244. C
245. D
246. A
247. C
248. B
249. D
250. D

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-26. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
251. DRDL stands for
A. Defence Research and Development Laboratary
B. Department of Research and Development Laboratory
C. Differential Research and Documentation Laboratary
D. None of these
252. In which future U.S state did Custer make his famous Last Stand
A. Montana
B. North Dakota
C. Oklahoma
D. Texas
253. What author confessed' "My stories written when sober are stupid"
A. Arthur conan Doyle
B. Earnest Hemingway
C. F. Scott Fitzgerald
D. Leo Tolstoy
254. What Kansas city's name means 'potato' in the Kansa language
A. Abeline
B. Topeka
C. Omaha
D. Wichita
255. Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army
A. Gen. K.M. Cariappa
B. Vice-Admiral R.D. Katari
C. Gen. Maharaja Rajendra Singhji
D. None of these
256. How tall is the pitcher's mound in major League Baseball
A. 6 inches
B. 14 inches

C. 18 inches
D. 10 inches
257. FRS stands for
A. Fellow Research System
B. Federation of Regulation Society
C. Fellow of Royal Society
D. None of these
258. What device's invention was the main reason for demise o
he Pony Express
A. Radio
B. Telegraph
C. Telephone
D. Train
259. During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the
western front and Romania declared war on the eastern front in the year
A. 1914 AD
B. 1915 AD
C. 1912 AD
D. 1916 AD
260. What is the highest peak in the 48 contiguous U.S states
A. Mount Elbert
B. Mount Rainier
C. Mount Whitney
D. Pikes Peak
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
251. A
252. A
253. C
254. B
255. A
256. D
257. C
258. B
259. D
260. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology

o Chemistry
o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-27. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
261. Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in
A. 2000
B. 2002
C. 2001
D. 2003
262. Durand Cup is associated with the game of
A. Hockey
B. Bedminton
C. Football
D. Volleyball
263. What playwright's The Glass Menagerie appeared on Broadway and was made
into three movies
A. Arthur Miller
B. David Mamet
C. Noel Coward
D. Tennessee Williams
264. What was the first U.S city to host the winter Olympics
A. Denver
B. Lake Placid
C. Salt Lake city
D. Squaw Valley
265. Headquarters of UNO are situated at
A. New York, USA
B. Haque (Netherlands)
C. Geneva
D. Switzerland
266. Who was the first person to sail to the southern tip of Africa, in 1488
A. Ferdinand Magellan

B. James Cook
C. Bartholomew Dias
D. None of these
267. First International Peace Congress was held in London in
A. 1564 AD
B. 1843 AD
C. 1845 AD
D. 1545 AD
268. What was the only Grand Slam event that eluded Monica seles in both 1991
and 1992
A. Australian open
B. French open
C. U.S open
D. Wimbledon
269. Dr. Zakir Hussain was
A. the first Muslim president of India
B. first vice president of India
C. first president of Indian National Congress
D. first speaker of Lok Sabha
270. In Robinson Crusoe, what does the title character name the native he befriends
A. Wednesday
B. Thursday
C. Friday
D. Saturday
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
261. B
262. C
263. D
264. B
265. A
266. C
267. B
268. D
269. A
270. C

o
General Knowledge
o Current Affairs
o Everyday Science
o Biology
o Chemistry

o Computer Science
o Economics
o English
o History (World History)
o History of United States
o Mathematics
o Physics
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-28. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
271. Hockey was introduced in the Asian Games in
A. 1958 in Tokyo
B. 1962 in Jakarta
C. 1966 in Bangkok
D. 1970 in Bangkok
272. How many acres are in square mile
A. 1.6
B. 32
C. 640
D. None of these
273. ESCAP stands for
A. Economic and Social Commission for Asia and Pacific
B. European Society Council for Africa and Pacific
C. Economic and Social Commission for Africa and Pacific
D. None of these
274. Which U.S President was born the earliest
A. James Madison
B. George Washington
C. John Adams
D. Thomas Jefferson
275. Firdausi was
A. a poet
B. well known for his epic 'Shahnama'
C. Both option A and B
D. None of these
276. The Partridge Family TV show, what did the singing family travel in
A. RV
B. Van
C. Station wagon

D. Bus
277. Himalayan Mountaineering Institute is at
A. Dehradun
B. Darjeeling
C. Marmago
D. Dispur
278. Which position did Doug Harvey play in the NHL
A. Center
B. Right wing
C. Left wing
D. Defense man
279. During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in
A. 1000 AD
B. 1099 AD
C. 1200 AD
D. 1500 AD
280. What was venetian artist Titian's last name
A. Vecchietta
B. Veneziano
C. Vecellio
D. None of these
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
271. A
272. C
273. A
274. B
275. C
276. D
277. B
278. D
279. B
280. C
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-29. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
281. Free market is
A. a condition in the international market where nations do not impose customs
duty or other taxes on import of goods
B. market where the price of a commodity is determined by free play of the forces

of supply and demand


C. ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce,
primarily to encourage tourism
D. none of these
282. Which U.S. state has the second most area that is covered by water
A. Florida
B. Alaska
C. Michigan
D. Minnesota
283. East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. South Africa
284. What was English trumpeter John Shore's claim to fame in 1711
A. Creator of the modern trumpet
B. First trumpeter in an orchestra
C. Inventor of the tuning fork
D. Saved from a bullet by his trumpet
285. GNLF stands for
A. Gorkha National Liberation Front
B. Gross National Liberation Form
C. Both option A and B
D. None of these
286. What college's men's basketball team below is not nicknamed the Wildcats
A. Arizona
B. Cincinnati
C. Kansas State
D. Kentucky
287. Fa-Hien was
A. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta
Vikramaditya
B. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
C. the first Buddhist pilgrim of India to visit China
D. none of these
288. What is the title character's name in Shakespeare's The Merchant of Venice
Shylock
A.
B. Bassanio
C. Balthasar

D. Antonia
289. Which U.S subway system has the most miles of track
A. Boston
B. New York
C. San Francisco
D. Washington, D.C
290. In 1967, which country below did not fight Isreal in the Six day war
A. Egypt
B. Jordan
C. Lebanon
D. Syria
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
281. B
282. C
283. A
284. C
285. A
286. B
287. A
288. D
289. D
290. C
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-29. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
281. Free market is
A. a condition in the international market where nations do not impose customs
duty or other taxes on import of goods
B. market where the price of a commodity is determined by free play of the forces
of supply and demand
C. ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce,
primarily to encourage tourism
D. none of these
282. Which U.S. state has the second most area that is covered by water
A. Florida
B. Alaska
C. Michigan
D. Minnesota
283. East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of

A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. South Africa
284. What was English trumpeter John Shore's claim to fame in 1711
A. Creator of the modern trumpet
B. First trumpeter in an orchestra
C. Inventor of the tuning fork
D. Saved from a bullet by his trumpet
285. GNLF stands for
A. Gorkha National Liberation Front
B. Gross National Liberation Form
C. Both option A and B
D. None of these
286. What college's men's basketball team below is not nicknamed the Wildcats
A. Arizona
B. Cincinnati
C. Kansas State
D. Kentucky
287. Fa-Hien was
A. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta
Vikramaditya
B. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
C. the first Buddhist pilgrim of India to visit China
D. none of these
288. What is the title character's name in Shakespeare's The Merchant of Venice
Shylock
A.
B. Bassanio
C. Balthasar
D. Antonia
289. Which U.S subway system has the most miles of track
A. Boston
B. New York
C. San Francisco
D. Washington, D.C
290. In 1967, which country below did not fight Isreal in the Six day war
A. Egypt
B. Jordan
C. Lebanon

D. Syria
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
281. B
282. C
283. A
284. C
285. A
286. B
287. A
288. D
289. D
290. C
General Knowledge MCQs
General Knowledge Multiple Choice Questions (MCQs) Page-30. The following MCQs
are from general topics like: History, Geography, Atmosphere, Science & Literature,
International Organizations and events. Find answers to the Multiple Choice
Questions (MCQs) at the bottom of the page.
Pages: 1 ... 11 ... 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30
291. In which major U.S professional sport does the home team not usually wear
white
A. Major League Baseball
B. National Basketball Association
C. National Football League
D. National Hockey League
292. Who was the gypsy heroine of The Hunchback of Notre Dame
A. Daniella
B. Esmeralda
C. Gabriela
D. Jasmine
293. How many continents border the Arctic Ocean
A. 2
B. 4
C. 5
D. 3
294. Which U.S President first appeared on the face of the dime on Jan 30, 1946
A. Abraham Lincoln
B. Franklin Roosevelt
C. George Washington
D. Thomas Jefferson
295. Who was the only golfer to win the British open in three different decades in
the 20th century
A. Bobby Jones

B. Jack Nicklaus
C. Gary Player
D. None of these
296. What author's first novel was Hike and the Aeroplane
A. Sinclair Lewis
B. E.M. Forster
C. Somerset Maugham
D. Zane Grey
297. What profession was the first to accept what we now call tips
A. Actors
B. Plumbers
C. Doctors
D. Barbers
298. What was the first Peanuts television special
A. A Charlie Brown Christmas
B. A Charlie Brown Thanksgiving
C. It's the Great Pumpkin
D. None of these
299. How many no- hitters did Nolan Ryan throw in his career, the most by any
Major League Baseball pitcher
A. 4
B. 7
C. 5
D. 6
300. In which country are the aptly named Snowy Mountain located
A. Australia
B. Canada
C. Russia
D. Turkey
ANSWERS: GENERAL KNOWLEDGE MCQS
291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
298.
299.
300.

C
B
D
B
C
A
D
A
B
A

PAKISTAN STUDIES
PRE-PARTITION
Who amongst the following were the first to invade India? Arabs
Real name of Mohd: bin Qasim was Amadudin Mohammad (Pillar of Deen).
Mohd: Bin Qasim was nephew and son-in-law of Hajjaj bin Yousuf the Governor of
Iraq (Omayad Period). He came to Sindh with 12 thousand men.
Mohd: bin Qasim conquered Sindh during Ummayads.
Siskar was Waziir of Dahir.
Mohd: bin Qasim tortured to death in Iraq by Sulaiman.
The Abbasid governor Hisham came to Sindh in 757 A.D.
Shabudding Ghori was the founder of Islamic State in India.
Qutubudin Aibk was the founder of slave dynasty after Ghoris.
Ghiyasuddin Tughluq was the first sultan of Tughluq dynasty.
Aurangzeb reimposed Jaziya?
Ibn Batutah visited India in reign of Muhammad-bin Tughluq
Babur used artillery in warfare.
Emperor Shahjahan= Khurram Shihab-ud-din
Akbar prohibited the practice of Sati?
Hazrat Nizamuddin Auliyas Dargah is located at Delhi.
Baba Farid Gang Shakar was the first Punjabi poet.
Waris shah is called the Shakespeare of Punjabi literature.
Tomb named Khawaja Moin ud Din Chisti is in Ajmer.
Hazrat Bullay Shah was a famous Sufi poet of Punjabi language. His tomb is in the
city of Kasur.
Thatta was the capital city of Sindh during Argons and Turkans
Mohd: bin Tughlaq introduced tokens currency firstly.
Akbar the Great was born in Umar Kot.
Shalamar Bagh was built by Shah Jahan (Shahabuddin Mohd: Shah Jahan) (also
called Shahzada Khuram)
Jahan Ara begum was the daughter of Shah Jahan
Mehmood set out on Somnath on17 Oct: 1024 A.D.
1st battle of Tarrin was fought b/w Mohd: Ghouri & Rajput (1191), Ghori was
defeated. In 1192 A.D, the 2nd battle of Tarrin, Ghori wins.
Ahmed Shah Abdali was the King of Kabul.
Ahmed Shah Abdali defeated Marhatas in 1761.
Pan Islamism introduced by Jamaludding Afghani.
Nadir Shah of Iran invaded Delhi during the period of Mohd: Shah Rangila (The
Moughal Emperor).
Original name of Tippu Sultan was Nawab Fateh Ali.
4th May 1799 was the day of Shahadat of Tippu Sultan.
The original name of Sultan Siraj Doullah (the Nawab of Bengal) was Mirza Mohd:
Battle of Plassey was fought in 1757 b/w Clive and Siraj-ud-Daula which
established British rule in Bengal.
Sindh was annexed by Birtish in 1847 and was separated from Bombay in 1935
vide India Act 1935.
First war of freedom was fought in 1757 b/w Siraju Doullah and Rober Clive.
Sh. Ahmed Sirhandi is known as Majaddid Alf Sani.

Sheikh Ahmad Sirhandi was born in 1564.


Mausm Khan, soldier of Titu Mir was sentenced to death.
Hajatullah al-Balaghah written by Shah Waliullah.
Shah waliullah born in 1703. Shah Waliullah died in 1763.
Shah Alam II was an ally of Mir Qasim in the Battle of Buxar.
During Jehangirs reign Sir Thomas Roe and Captain Hawkins visited Moghul court
to secure commercial privileges.
Real name of Shah Waliullah was Ahmed and his historical name was Azimuddin.
Haji Shareetullah of Bengal was the founder of Farazi Tehriz in 1802. Farazi Tehriz
meant to pay more attention on fundamental of Islam.
Syed Ahmed of Rai Brelli (Oudh) was the founde of Jehad Tehrik against Sikhs. He
was martyred at Balakot (NWF) in 1831.
Battle of Buxar was fought in 1764.
Haji Shariat Ullah was born in 1781
The main aim of Brahma Samaj was Reform in Hinduism.
Raja Ram Mohan Roy founded Brahma Samaj.
Ani- Muslim Arya Samaj (1877) was founded by Dayanand Sirasoti. Arya Samaj
was founded in 1875 (chk)
In 1805, British made Sri Lanka a colony.
British annexed NWFP in 1849.
Wardha scheme written by Zakir Hussain.
Sati was abolished by Lord William Bantink.
First census in India made during the period of Lord Mayo.
Moen-jo-DAro & Herapa discovered in 1922.
Sir John Marshal ordered digging of Moen jo Daro in 1922.
East India Company was formed in 1600 in London.
In India French East India company was established in 1664.
Raishmi Romal campaign started by Ubaidullah Sindhi before war of
Independence.
War of Independence started on 7th May, 1857 from Delhi.
Lord Canning was the Governor General of India during Sepoy Mutiny.
In India the first gate of enterance of Europeans was Bengal.
At Meerath firstly the war of independence was fought.
War of independence started on 9th May, 1857.
The first Viceroy of the subcontinent was Lord Canning.
Queens Proclamation was made in 1858.
Indian National Congress made by Allan O. Hume in 1885.
First president of Congress was W.C. Benerjee.
72 members attended the first meeting of Congress at Bombay out of them only 2
were Muslims.
Warren Hastings was the first Governor General of Bengal.
Hindi-Urdu controversy started in 1867.
Mohsin-ul-Mulk founded Urdu Defence Association.
Syed Ahmed Khan born on 17th Oct: 1817 in Delhi & died March 24 1898 at Ali
Gargh.
Sir Syed is buried in Ali Garh Muslim University.
Tahzibul Ikhelaque was published in 1870. (1867 chk)

Asrar-us-Sanadeed was compiled by Sir Syed Ahmed Khan.


Sir Syed wrote Loyal Mohammandans of India & Causes of Indian Revolt.
Hayate-e-Javed is written by Maulana Hali about Sir Syed.
In Indai English education was first initiated in Bengal in 1835.
Shah Waliullah was born in Delhi.
Madressah Rahimiya was established by Shah Abdul Rahim.
Scientific society was established in 1863.
Albert Bill was presented in 1883
NWFP was separated from Punjab by the British in 1901, Lord Curzon was then the
viceroy and GG of British India.
Mohammadan Educational Conference was formed on 27 Dec: 1886 by Sir Syed.
Muhammadan Literacy Society of Calcutta founded in 1860.
Indian Patriotic Association was founded in 1861.
Nidwatul Ulema (1884) was founded by Molvi Abdul Ghafoor Qasim Nativi. Nadvatul-Ulema was founded in 1894 and Maulvi Abdul Ghafoor was its founder.(chk)
Darul-ul Deoband (1867) was founded by Mohd: Qasim Nanavatavi.
MAO College founded on Jan: 8, 1877 and inaugurated by Governor General Lord
Lyton.
Present Sindhi alphabets made by Sir Barter Frere in 1883.
Anjuman-e-himayat-Islam was founded in 1884.
Sindh Madrasa built by Hassan Ali Afandi on 1st Sep: 1885.
DJ (Diwan Dayaram Jethmal) Science College was opened by Governor of Bombay
Lord Reay on 17th Jan: 1887.
Islamia High School Peshawar was founded in 1890.
Muslim Aligargh University was established in 1920.
Treaty of Amritsar took place in 1876.
Kashmir was sold to Gulab Singh in 1845.
NWFP was given status of province in 1901.
Shakespeare (not William Shakespeare) was the governor of Banarus.
Mohammadan Political Association was formed in 1903.
Partition of Bengal announced on 1st Sept: 1905 & implemented on 16 Oct: 1905
by Lord Curzon.
Partition of Bengal annulled: 10th Dec: 1911 by Lord Hardinge.
Swadeshi movement was started against Partition of Bengal.
Bengal divided in East Bengal (Muslim Bengal) & West Bengal (Hindu Bengal) in
July 1905 by Lord Curzon. Capital of Muslim Bengal was Dacca and that of Hindu
Bengal was Calcutta.
The partition of Bengal was annulled on 12th Dec: 1911 by King George-V and
Queen Marry.
The president of Simla Deputation (1st Oct: 1906) was Agha Khan III and secretary
was Mohsanul Mulk.
Muslim League founded on 30 Dec: 1906 at Decca.
ML was formed in the annual session of Muslim Educational Conference in Decca
with the proposal of Nawab Salimullah.
The HQ of ML was established at Lucknnow.
Initial membership of ML was 400.
Mohd: Ali Johr wrote the constitution of ML: The Green Book.

Inagural session of ML was presided by Nawab Samiullah.


Inagural address was delivered by Nawab Vikarul Mulk.
First session of ML was held on 30th Dec: 1907 at Karachi.
First session of ML held in Karachi 31st Dec: 1907 was presided over by Adamjee
Pri Bhai of Bombay.
The original name of Mohsanu-ul-Mulk was Mehdi Ali Khan.
Original name of Waqaul Mulk was Molvi Mohd: Shah.
1st President of ML was Agha Khan III. (upto 1913).
Sir Agha Khan remained permanent president of ML till 1913.
First VC of Aligarh University was Agha Khan 3.
Agha Khan III was born in Karachi and was buried in Egypt.
Real name of Agha Khan III was Sultan Mohd: Shah.
First secretary general of ML was Hussain Bilgrami.
2nd President of ML was Sir Ali Mohd: Khan when Agha Khan III resigned in 1913.
Sir Mohammad Shafik was the second general secretary of Muslim League.
Syyed Amir Ali established ML London in 1908.
Quaid attended 1st time Muslim League session in 1912. (chk)
Quaid resigned from Imerial Legislative Council as a protest against Rowlatt Act in
1919.
Quaid became ML president 1919-1924 (chk it).
Quaid joined ML 10 Oct 1913.
Syed Amir Ali resigned from ML in 1913.
Quaid resigned from Congress and Home Rule League in Dec: 1920 (Nagpur
Session) became ML president in 1916. (chk it)
Quaid held joint membership of ML & Congress for 7 years i.e from 1913-1920
He presided the ML Lucknow session of 1916 and Delhi session of 1924, became
permanent president of ML in 1934.
Lord Minto came to India as viceroy in 1915.
Minto Morley reforms 1909: introduced separate electorates.
Minto Morley reforms: Minto was Indian Viceroy and Morley was state secretary for
India.
Montague Chemsford Reforms came in 1919.
ML demanded principle of self rule for India in 1913.
Kanpur mosque incident took place in 1913.
Jillanwalla Bagh is in Amritsar. It was place where a number of Indian killed by the
English on 13th April, 1919.
General Dair was the army commander of Amritsar during Jullianwala bagh
slaughter (1919).
Lucknow Pact came in Nov: 1916.
Home Rule Movement was founded by Mrs. Annie Basent an English Parsi lady in
1916 after Lucknew pact.
Rowalt Act was passed in 1919.
Khilafat Movement started in 1919 and ended in March 1921.
All Indai Khilafat committee was founded in Bombay on 5th Juley 1919 and Seth
Chuttani became its first president.
First meeting of All Indai Khilafat Movement was held on 23rd Nov: 1919 and was
presided over by Molvi Fazal Haq of Bengl. Its headquarter was at Bombay.

Khilafat day was observed on 27th October, 1919.


Indian Khilafat Delegation met with Lloyd George.
Mopala uuprising in Malabar 1921.
Chauri Chuara incident tookplace in 1922.
Non-cooperation movement was called off by Gandhi because of Chauri-Chaura
incident 1922.
Shuddi and Sangathan movement was started at the end of Tahreek Khilafat.
Sangathan movement was started by Pandit Malavia.
Treaty of Lausanne was signed in 1923.
Mustafa Kamal: first president of Turkey on 23rd Oct: 1923.
Atta Turk means the father of Turks.
Khilafat was abolished in 1924.
Last caliph of Turkish State was Abdul Majeed Afandi.
Hijrat Movement took place in 1924
Reshimi Roomal movement of 1915 started by Maulana Mehmood-ul-Hassan.
Lord Rippon is associated with the Hunter Commission.
Lord Dalhousie is associated with Woods Dispatch.
Lord Cornwalls is associated with permanent settlement of Bengal.
Delhi proposals presented by Quaid-e-Azam in March 1927.
Nehru Report was produced by Motilal Nehru in 1928.
Shoaib Qureshi was one muslim member who took part in writing the Nehru
Report.
14 Points came in March 1929 from Delhi.
Simon Commission visited India in 1928 and consisted of 7 members.
British cabinet minister Cripps came to India in March 1942.
Civil Disobedience Movement started by Gandhi on 12th March, 1930.
Simon Commission submitted its report in 1930.
Ist Session of Round Table Conference from 12Nov1930 to 19Jan1931. (Mohd: Ali
Johar participated in it, Congress was absent.)
Congress absent in 1st RTC, leaders were in jail due to civil disobedience.
Leader in the 1st RTC was Agha Khan III.
Quaid attended RTC 1, not attended RTC 2&3. After RTC 1, he renounced politics
and persued lawyership.
The PM of England during 1st Roundtable was Ramshy Macdonald.
2nd Session of RTC from 7Sep1931 to 31stSep1931. Gandhi represented
Congress.
Gandhi-Irwin pact was made on March 5, 1931.
3rd Session of RTC from 17Nov:1932 to 24Dec: 1932.
British opposition did not participate in RTC III.
Communal award published in 1932.
White Paper of RTC published in Marchi 1933.
Begum Shahnawaz attended one RTC.
Mohd: Ali Johar Started Comrade & Hamdard (1912) from Calcutta.
Name of Bi-Aman was Abidi Begum. (chk afridi begum)
Mohd: Ali Johar borin in1878 at Rampur and died at the age of 54 on 4ht Jan: 1931
at London and was buried in Bait-ul-Mukadas (Jerusalem).
Wife of Mohd: Ali Johar was Amjadi Begum.

Moulana Shoukat Ali, the elder brother of Mohd: Ali was born in 1872 and died on
28th Nov: 1938 and buried at Jamia Mosque Delhi.
Zamidar (1903) started by Zafar Ali Khan from Lahore.
Daily Dawn (1942) by Quaid.
Daily Jang (1940) by Mir Khalilur Rehman.
Daily al-Halal by Abdeul Kalam.
Ch: Rehmat Ali is associated with Delhi Darbar.
IN 1908, Iqbal was awarded Ph.D from Munich University for Persian Philosophy.
Allama Iqbal born on 9th Nov: 1877 at Sialkot and died on 21st April, 1938
Allama Iqbal was tutored by Moulvi Syed Mir Hassan.
Iqbal was elected as a member of Punjab Legislative Assembly in 1926 and
chosen president of ML in 1930.
Jinnah means Lion.
Jinnah means Thiner. He was 5 feet, 11 inches in height.
Quaid got education of law from Lincolins Inn.
Quaid used by Molvi Mazharul Haq in newspaper Al-Aman.
Wife of Quaid was Ratan Bai.
Quids father was Jinnah Poonja.
Jinnah Poonja was born in 1850 and married with Mithi Bai.
Poonja was grand father of Quaid.
Jinnah joined Congress in 1906& in 1913 ML in London.
Quaid born on 25th Dec: 1876 and died on 11 Sep: 1948.
Jinnah joined ML on the insistence of Mohd: Ali Johar and Syed Wazir Hassan.
Jinnah got admission in at Gokal Das Teg primary school Bombay at the age of 10
he studied for 5 months.
Jinnah went to London and got law degree at the age of 18 form LINCONINN.
Sir Dinsha was the father of Ratna (the wife of Jinnah).
Ratna embrassed Islam on 18th April 1918 and married Jinnah on 19th April 1918.
before that she was Parsi. She died on 20th Feb: 1929 and was buried in Aram Bagh
Bombay.
Dinna, the daughter of Jinnah was born on 14th August, 1919.
Dinna married a Parsi boy named Navel Wadya.
Jinnah left the lawyership after 23rd March, 1940 nd returned to India in April
1934.
Pakistan national movement was founded by Ch: Rahmat Ali.
Lilaquat Ali Khan Joined Muslim League in 1924.
Sindh separated from Bombay in 1935.
The system of Dyarchy (Two authorities) was in operation from 1921-1937. (chk
it).
Dyarchy introduced in 1919 reforms and removed in 1935 Act.
Dyarchy was introduced as a constitutional reform by E.S. Montague and Lord
Chelmsford.
Dyarchy divided India into 8 major provinces (excluding Burma.)
Jinnah-Rajendra Prasal formula came in 1935.
Provincial elections held in 1937.
Pirpur Report about congress ministries came in 1938.
Shareef report about Bihar came in 1939.

Muslims observed Day of Deliverance on 22nd Dec: 1939.


A committee under the chairmanship of Raja Mohd: Mehdi was appointed to
inquire into congress ministries.
August Offer was offered by Viceroy Lord Llinthgow in 1940.
Cripps visited India in 1942.
Quit India movement started in1942.
Simla conference (June, 1945) was presented by Lord Wavel.
Wavel plan was made in 1945.
In 1945, Labour Party came to power.
In 1945 elections ML won 428 out of 492 seats.
In 1946, Quaid decided to join Interim govt in India.
In interim govt: ML got portfolis of Finance & Liaquat Ali was Finance Minister.
J.N.Mandal was the non-Muslim member who became a minister in interim govt:
on ML behalf.
On the arrival of Simon Commission, ML was divided in to Mohd: Shafee & Quaid
groups.
Unionists Ministry was in Punjab.
Fouinder of Unionist Party in Punjab was Sir Fazle Hussain.
Sir Siney Rollet was the president of Rollet Committee whose objective was to
check Home Rule Movement.
Real name of Gandhi was Mohan Das Karam Chand Gandhi.
Burma separated from India in 1935 and was made independent in 1947.
Sindh asssembley passed the resoluation for the creation of Pak: firstly on June 26,
1947.
Lahore Resolution was presented in 27th Session of Muslim League at Monto Park
(now Iqbal Park) on 23rd March, 1940 by Fazal-al-Qaq of Bengal. Quaid presided the
session.
The book last dominion was written by Carthill.
Divide and Quit is wtitten by Penderel Moon.
Mission with Mountbatten written by Campbell Johnson.
Liaquat Desai pact was concluded in 1946.
Cabinet mission announced its plan on 16th May, 1946.
Cabinet Mission consisted of 8 members.
ML accepted Cabinet Mission but Congress rejected it.
Muslim League observed direct action day on 16th August 1946.
On 18th July, 1947, British parliament passed Indian Independence Bill.
MP of England at the time of independence of Pak: was Lord Cunet Iteley.
Redcliffe Award announced on 15th August 1947.
On April, 1947, All India States Conference was held in Gawalior.
Inquilab Zindabad slogan was given by Mohammd Iqbal.
POST-PARTITION
National anthem of Pak: was played for first time on 13th August, 1954 in front of
Raza Shah Pahlavi of Iran.
Plan of division of Indo-Pak: announced on 3rd June, 1947.
Population of Pak: at it birth was 32 million.
First head of state to visit Pak: in 1947 was Ameer of Kuwait.
First president to visit was of Indonesia.

First opposition party of Pak: Jinnah Awami league it was founded by Abudl
hameed Bhashwani in 1950.
Area of Pakistan 796,096 sq: km.
National anthem written by Hafiz Jalundri in Charage Sahar in Sinf of Makhmas.
Music composed by Ahmed Ali Chagla.
Flag of Pakistan designed by Ameeruding Qadwani.
Ch: Kahliquzaman became president of ML after Quaid.
Ayub khan laid down foundation stone of Quaids Mosulem.
Which airline helped movement of 35000 people from Pakistan to India between
Oct. 20 to Nov. 30, 1947? (The same airline also moved 7000 Muslim Govt. officials
and the families from Delhi to Pakistan). British Overseas Airways Corporation
Pakistan's share 700 million was actually paid.
Unanimously elected Quaid as President of the Pakistan's first Constituent
Assembly on Aug. 11, 1947
27th August, 1947: Pakistan admitted as Member of the Food and Agriculture
Organization of UN
U.S. embassy in Karachi was established August 15, 1947
The first US ambassador to Pakistan, Paul H. Alling, was appointed on September
20, 1947.
Who was the British Prime Minister at the time of the partition of India? Attlee
When was it announced by that June 1948 had been determined as the date of
withdrawal of British power from India? Feb. 20, 1947
Secretary of State for India in 1947: Lord Listowel
Viceroy of India from 1943 to 1947: Lord Wavell
Mountbatten arrive in Delhi: March 22, 1947
Jinnah meet Lord Mountbatten first time: April 5, 1947
When did Lord Mountbatten announced the partition plan? June 3, 1947
Mountbatten address the Constituent Assembly of Pakistan? 14th August, 1947
Indian Independence Bill moved in the British Parliament? July 4, 1947
Time of creation of Pakistan12 a.m. at the night between 14th and 15th August,
1947?
Who first time announced in English "This is Pakistan Broadcasting Service" at the
time of creation of Pakistan? Mr. Zahoor Azar
Who first time announced in Urdu "This is Pakistan Broadcasting Service" at the
time of creation of Pakistan? Ghulam Mustafa Hamdani
Egypt announced its recognition of Pakistan 16th August, 1947
Pakistan applied for membership of UNO: 16th August, 1947
What is the estimated number of people who migrated on partition of India in
1947? 8,500,000 (dubbed as "largest migration in history" by Information office
Delhi)
When did the Pakistan Assembly pass the resolution for changing the name of
West Punjab to Punjab? 07-01-1948
When was it announced that Jinnah would be the Governor General of Pakistan?
July 10, 1947
The last Governor of the undivided Punjab? Sir Evan Jenkins
What does RSS stand for? Rashtriya Swayam Sewak Sangh
Who was the Finance Minister in the first cabinet of the Dominion of Pakistan?

Ghulam Muhammad
When did Liaquat Ali Khan move in the Constituent Assembly that the title of
"Quaid-e-Azam" be used for Jinnah in official correspondence? Aug. 12, 1947
When was Jinnah's name was read in Khutaba at the Pakistan colony mosque by
the Sindh Education Minister Pir Illahi Bukhsh? Aug. 22, 1947
when was it announced that Jinnah would act as Legal Guide to the Assembly in
drafting the Constitution? Aug. 23, 1947
When was the announcement made from Delhi for setting up a Constituent
Assembly for Pakistan? July 26, 1947
When did Jinnah reach Karachi to take part in the first meeting of the Constituent
Assembly? Aug. 7, 1947
79 members in the first Constituent Assembly for Pakistan?
When did Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah take oath as the first Governor
General of Pakistan? Aug. 15, 1947
Who administered the oath of M.A. Jinnah? Chief Justice of Lahore High Court,
Justice Abdur Rasheed
Who administered the oath of Mr. Liaquat Ali Khan as the first Prime Minister of
Pakistan? Muhammad Ali Jinnah
What was the venue of the oath taking ceremony of Quaid-e-Azam and Liaquat Ali
Khan? Karachi
Sir Francis Maudi took oath as First Governor of West Punjab?
Who took oath as the First Governor of East Bengal? Sir Frederick Bourne
George Cunningham took oath as First Governor of N.W.F.P.
Sheikh Ghulam Hussain oath as the First Governor of Sindh?
Geoffrey Prior took oath as Chief Commissioner Baluchistan.
Last Governor of the undivided Punjab? Sir Even Jenkins
Who took oath as the Chief Minister of Sindh? MA Khuro
Iftikhar Hussain Mamdot took oath as chief Minister of West Punjab
Who was the first Commander-in-Chief of Pakistan Army? General Frank Walter
Messervy, 15-08-1947 to 10-02-1948
Who was the First Commander-in-Chief of Pakistan Navy? Rear Admiral James
Wilfred
Who was the First Commander-in-Chief of Pakistan Air Force? Air Marshal L. Parry
Cane
Hafiz Abdul Majeed was appointed as Chief Secretary, West Punjab on 18th
August, 1947.
Friday was declared as half working day: 22nd August, 1947
Iran & Pakistan established diplomatic relations: 22nd August, 1947
When was the Governor George Cunningham directed by the Government of
Pakistan to dismiss the NWFP Congress Ministry headed by Khan Sahib? 22nd
August, 1947
Who was invited to form the NWFP Government after dismissal of the Congress
Ministry headed by Khan Sahib? NWFP Muslim League head, Khan Abdul Qaiyum
Khan
First Pakistani documentary film was shown in the cinemas in Karachi on 30-081947. What was it about? Events from 2nd to 15th August, 1947
On 2nd September, 1947 the first Pakistani film was released. What was its title?

"Teri Yadd"
Which actors played the lead roles in the first Pakistani film? Asha Bhonslay and
Nasir Khan
Who was appointed as Head of the Pakistani delegation to the UN? Mrs.Tasaddaq
Hussain on 13th September, 1947
Who was the first US ambassador to Pakistan? Paul H. Ealing (assumed charge on
23rd September, 1947)
Which country sent 4750 tons rice for making up shortage of food in East Bengal
on Sept. 19, 1947? Burma
When was Karachi linked by air with all the provincial capitals? 6th October, 1947
From which date Postage Stamps were made available in Post Offices? 6th
October, 1947
Who was appointed as the First Muslim Advocate General of the West Punjab?
Sheikh Shabbir
When was Pakistan admitted as member of the United Nations? 30th September,
1947
Who was the Minister for Food and Agriculture in the first Cabinet of Pakistan?
Raja Ghazanfar Ali Khan
Urdu restarted its publications from Karachi on October 15, 1947 as Pakistan's
First National daily in Urdu
Who was appointed Pakistan's ambassador to Iran? Qazi Issa
Pakistan's ambassador to USA? A. H. Isphahani
Indian Dy. Prime Minister in its very first cabinet after partition? Sardar Patel
the Secretary of the Indian Ministry of States? V.P. Menon
Elections to First Constituent Assembly of Pakistan 1946.
Pakistans constituent assembly made on July 20th, 1947.
69 members in the first constituent assembly of Pakistan.
10 members were later added to the constituent assembly.
Quaid-e-Azam addressed to the constituent assembly for the first time on 11th
August, 1947.
Pakistans first cabinet was sworn in 15th August, 1947.
Sardar Abdur Rab Nishtar held the portfolion of Communications in the first
cabinet of Pakistan.
Besides being PM of Pakistan, Liaquat Ali Khan held the portfolios of Defense and
Commonwealth.
First cabinet of Pakistan consisted of 7 members including Prime Minister.
Besides PMship, Liaquat had portfolio of Defence and common wealth.
Quaid had portfolio of State and Frontier region.
Zafarullah Khan had Foreign Affairs.
I.I.Chundrigar had Trade, Industry & Public Works.
Malik Ghulam Mohad: had Finance.
Raja Ghazanfar had Food, Agriculture and health.
Abdul Rab Nishtar had communication.
Fazal ur Rehman had Internal Affairs, Information & Education.
Objective Resolution was presented in the Constituent Assembly on 7th Mrach
1949 by Liaquat Ali.
Mountbatten addressed the constituent assembly of Pak: on 14th August, 1947.

Constituent Assembly declared Urdu & Bengali as official languages on 3rd Jan:
1954.
On 24th October, 1954, constituent assembly was dissolved by the governor
general of Pakistan Mr. Ghulam Mohammad.
Pakistan became member of UNO on 30th Sep: 1947and the member of NAM in
1979.
Pakistan became member of World Bank in 1950.
Liaquat visited India in April 1950.
Referendum in NWFP held 6-17 July, 1947.
Azad Kashmir govt: was setup on 24 Oct: 1947.
Basic democracy system came in May 1959.
2nd Constitution made by Ayub came in March 1, 1962.
First martyr of Pak: Khuwaja Mohd: Sharif of Ludhiana
Canal water Pact with India=4th May, 1948.
The first governor of Bengal Province was Sir Fredrick Boran, second was Malik
Feroz Khan Noon.
First CM of Bengal Province was Khuwaja Nazimuddin, the second CM was Noor-alAmin.
Urdu made national language on 25th Feb: 1948 (chk it)
The second constituent assembly consisted of 80 members.
When did Jinnah visit East Pakistan as Governor General? March, 1948
When did the Constituent Assembly of Pakistan adopted a resolution presented by
the Government for formally proclaiming Karachi as Capital of the Dominion of
Pakistan? May 1948
First C.M of Sindh: Mr. Muhammad Ayub Khuhro
Muhammad Ayub Khuhro was dismissed in April, 1948?
E. De V. Moss was appointed as Chief Pakistan Refugee Commissioner?
The first Chief Minister of East Bengal? Khawajah Nazimuddin
Quaid-e-Azam died on Sept. 11, 1948 due to Cardiac Arrest
Jannah passed away at 72 at 10:20 p.m in G.G House Karachi and buried on 12th
Sep: 1948 A.D.
Funeral prayer of Quaid: Shabir Ahmed Usmani.
40 days of mouring was announced on Quaids death.
Who was the successor of Quaid-e-Azam as Governor General? Khawajah
Nazimuddin
Jinnah had portfolio of Frontier States and Regions after him Liaquat Ali Khan took
over this portfolio.
Objective Resolution presented by Liaquat Ali Khan 13th March, 1949
Basic Principles Committee set up by the Constituent Assembly to frame a draft
Constitution.
Basic Principles Committee presented its report in September, 1950
Planning Board turned into Planning Commission:1951
Landlordism abolished in East Bengal: 1950
Liaquat Ali Khan visited USA:1951
Liaquat Ali Khan spend in USA: Three weeks
Te title of the published collection of Liaquat's speeches meant to introduce
Pakistan to the West? Pakistan, Heart of Asia

Conspiracy to overthrow Liaquat Government come to light Rawal Pindi: March


1951
Liaquat Ali khan was assassinated in Rawalpindi on 16th October, 1951. Was
buried in Karachi near Quaid.
Liaquat ali Khan born in Kernal (East Punjab) on 1st Oct: 1895.
Who replaced Liaquat Ali Khan as Prime Minister? Khawajah Nazimuddin
Who replaced Nazimuddin as Governor General? Ghulam Muhammad
Jamilla was the first Muslim girl who hoisted Muslim League flag onteh Punjab
Secreterat, Lahore (1946)
Rawalpindi became the temporary capital of Pak: in 1960.
First commissioner of Sindh Charles Napier.
Sindh assembly proclaimed Sindhi as official language of Sindh in 1972.
Baluchistan got status of province on 1st July, 1970.
Pak: bought Gawader (1958) & Jiwani from Oman.
Pak: came into being on 27 Ramzan, 1366 A.H Thursday.
Pak: standard time was adopted on Oct:1, 1951.
Population Census-1951, 61,72,81,98.
The only vice-president of Pak: Noorul Amin.
Fathers name of Quaid= Jinnah Poonja
Fathers name of Iqbal=Shaikh Noor Mohd:
27 Oct: 1947 was observed Black Day as Indian forces landed in Azad Kashmir.
Sheikh Abdullah was called founder of National Conference.
Indian Forces occupied Kashmir the state of Jammu and Kashmir on October 27,
1947.
Distance of Kashmir from Pakistan is 250 miles.
Hari Singh was the maharaja of Kashmir in 1947.
% of Muslim population in Kashmir in 1947 was 78%.
UN commission members for India & Pak: were 3 (later 5) visited in July,1948.
Sir Owen Dixon was UN Representative for demilitarization of Kashmir.
National anthem of Pakistan was played for the first time on August 13, 1954.
Urdu made National Language in April 1954 it has 37 letters.
Birth place of Quaid Wazir Mension.
House of Quaid Mohata Palace.
Allama Iqbals tomb was built in 1951.
Liaquat Nehru Pact= April 1951.
17th Oct: 1951 Liaquat shot dead in Rawalpindi by Syed Akbar.
Liaquat visited USA in 1951.
Pakistan issued it first coin on 3rd Jan: 1948.
Quaid inaugurated State Bank on 1st July1948.
National Bank of Pakistan formed in 1948.
First postal stamp issued in 1948.
Karachi radio station inaugurated by Liaquat on 14th August1948.
Pakistan recognized China in 1949.
In 1949 July, Pak: got Siachen under Karachi agreement.
Siachen is located in Baltistan.
Siachen is worlds 2nd highest glacier.
22 points of Ulema put on 24th Jan: 1951 by 31 Ulema.

BBC started its first Urdu service on 13th April, 1949.


In 1950, Iftikhar Hussain Mamdot founded Jinnah Muslim League party.
PIA founded: 1954 started international service: 1955 to Jordan via Cairo.
Pakistan got status of Test cricket in 1952.
Sui gas founded in 1952.
First five year plan launched in1955.
National Anthem first broadcasted on radio: 13 August, 1954.
Pakistan signed CENTO (Baghdad Pact) on 23Sep: 1955.
West Pakistan declared one unit in 1955 by Mohd: Ali Bogra.
One unit repealed on 1st Jan: 1971.
First acting Governor General of Pak: was Major General Sikandar Mirza 17th
August 1955 to 16th Oct: 1955.
President Iskandar Mirza visited Afghanistan in 1956.
One unit bill passed during the period of Chaudhry Mohd: Ali 14th oct: 1955 and
cancelled on 25th March 1969 by Yahya .
During one unit first GG of west Pak: was Nawab Mushtaque Ahmed Gormani and
first CM was Dr. Khan Sahib In 1956.
Pakistan became Islamic Republic on 23rd March, 1956.
1956 constitution was presented in assembly in Feb 29, 1956.
Martial law was imposed in Lahore in 1953.
Ch: Rehmat Ali is buried in Cambridge (London)
Pakistan joined SEATO in Sep: 1954.
In Sept: 1958 Gawadar was bought by Khan of Kalat at 40 lacs pounds from Oman
1st Martial Law= 7 Oct: 1958
2nd Martial Law=26 March 1969
3rd Martial Law=7 July 1977
Ayub became first elected president on 17 Feb: 1960.
Ayub transferred capital from Karachi to Islamabad on 1st August 1960.
Indus Basin Treaty signed under World Bank in Sep: 1960.
Pakistan made boundary agreement with Iran on 21st May 1960.
U2 incident happened in 1960.
Ayub khan appointed Ameer Muhammad Khan as Governor of West Pakistan.
Ayub visited US & Queen Elizbeth visited Pakistan in 1961.
Ayub Khan visited USSR on 3rd April, 1965, US in 1961.
Television started on 26 Nov: 1964.
Zafarullah Khan served as president of UN General Assemblys 7th session in
1962.
Boundary agreement with China was signed in 1963.
Agreement with Canada on first nuclear power station in Karachi was signed in
1965.
Z.A Bhutto served as F.M in Ayub Govt:
Convention League was formed by Ayub.
1965 war started from 6 to 22 Sept: 1965.
Defense day is celebrated in Pakistan since 1966.
Major Aziz Bhatti was martyred in 1965 war.
Tashkent Pact was signed by Ayub Khan & Shastri on 3 Jan:, 1966 (USSR, Kosijin)
Fatima Jinnah died in 1967. She was born on 1st August, 1893.

Kashmir valley is b/w Big Hamalia and Little Hamlia.


Length of Indus from Hamalia to Arabian Sea is 1980 miles.
Ancient name of India was Arya Warat.
LFO was promulgated on 30th March, 1970 by Yahya Khan.
The post of C-in-C was converted into the post of Chief of Staff in 1970.
2nd war between India & Pakistan: 3 to 17 Dec: 1971.
Last commander of Pak: in East Pak: Abdullah Khan Naizi.
PNSC established on 1st March 1979.
PTV started its color transmission on December 20th, 1976.
Pakistan signed PTBT in 1978.
Post of Commander-in-Chief changed to Chief of Staff in 1970.
Post of Chairman Joint Chiefs of Staff was created in 1976.
East Pakistan became Bangladesh on 16 Dec: 1971.
Simla Agreement signed b/w Bhutto and Indra Gandhi on 2nd July1972.
Nationalization of educational institutions & industries in 1972.
Nationalization of banks made in 1974.
Denationalization of banks make on Jan:9, 1991 (First MCB).
Pak: Broadcasting Corporation established on Dec: 20, 1972.
The constitution of 1973 was enforced on 1 March 1973.
PM under the 1973 constitution is the head of the cabinet.
The first general elections under the 1973 constitution were held in 1977.
First biogas plant established in 1974.
Ahmadis declared non-Muslims in 1974.
Colour transmission started on 20th Dec: 1976.
First electric train started in 1970.
Steel Mill founded in 1973 (USSR aided) in Bin Qasim.
Pakistan recognized Bangladesh in 1974.
Pakistan joined OIC in 1974, NAM in 1979, PTBT in 1978, SAARC in 1985.
Hudood ordinance enforced on 10 Feb: 1979.
Dr. Abdul Salam awarded Nobel Prize in Physics in 1979.
Faiz Ahmed Faiz got Lenin Prize.
Zia successed ex-President Fazal Ellahi Choudhri.
In dec: 1981, Ziaul Haq announced Majlis-e-Shoora with 350 members.
Zakat & Ushr ordinance promulgated in 1980.
Wafaqui Mohtasib was created in 1983.
8th amendment introduced in 1985.
Gen.Zia lifted Martial Law on 30th December, 1985.
Nuclear cooperation pact with China was made on 15th Sep: 1986.
Ojri camp tragedy occurred on 10 april 1988.
The Junejo government was dismissed on 29th May, 1988.
Zia died on 17 August, 1988.
US ambassador who died with Zia was Arnold Raphael.
Ghulam Ishaque Khan became president of Pakistan in 1988.
Pakistans re-entry in common wealth in 1989.
First test tube baby at Lahore in 1989.
PTV2: 1992, PTV Morning: Jan 6, 1988, PTV:Sep: 2000.
Kargil Crisis in 1999.

Musharaf elected president (10th) on 20 June, 2001.


Durand Line agreement b/w Sir Martimur Durand the FS of Britain and Amir Abur
Rehman, the Afghan ruler November 12, 1893 at Kabul (2050 km, 1300 miles)
HBFC was set up in Nov: 1952.
First satellite Badr-I launched on 16 July, 1990.
On 28 May, 1998 five blasts made at Chagi, the day is known as Yum-e-Takbir.
On 17 May, 1998 India blasted in Pokhran (Rajistan).
Pak: entered nuclear club on 28 May, 1998.
First bank of Pak: = Habib Bank.
Defece day=6th Sep:
Defence day of Pakistan is celebrated on Sep: 6 since 1966
Airforce day= 7th Sep:
Navy Day=8th Sep:
Kashmir Day=5th Feb:
Friday was declared holiday in Jan: 1977.
EBODO promulgated in 1959.
PRODA came in 1949-1954.
Wheat crisis occurred in 1952.
Number of basic democratc was 80,000.
Ghuauri is Surface to Surface missile.
Anza is Surface to Air missile.
Age of senator is 30.
Age of PM is 35.
Number of tribal areas is 11.
Pakistan Withdrew from SEATO in 1973.
Pakistan left CENTO in March 1979.
Nasir Shabir was first Pakistani to conquer Mount Everest.
Capital of was shifted from Karachi to Islamabad on 1 August 1960.
Indus Basin Treaty was concluded on 19th Sep 1960.
KANNUP was established in 1971.
Tashkent Declaration was signed on 10 Jan 1966.
Saudi King Shah Faisal visited Pakistan in the year of 1966 and 1974.
Pakistan was suspended from commonwealth on 18 Oct 1999.
Mr. Ghulam Muhammad was finance minister before becoming governor general
of Pakistan.
Badr I launched on 16th July 1990.
First Agriculture University was established in Faisalabasd.
Pakistan joined SEATO in 1954 but later withdrew from it in the year 1973.
Moraji Desai, former PM of India was the only Indian leader awarded the highest
award of Pakistan for a civilian.

FIRST IN PAKISTAN
Iran was first to recognize Pakistan.
Pakistan opened its first embassy in Iran.
Egypt was first to open its embassy in Pakistan. (chk)
First governor of State Bank Zahid Hussain.
First Lady governor Rana Liaquat Ali (Sindh) 1973-1976.

First lady federal minister Vikarun Nisa Noor (Tourism).


First state to join Pakistan was Bahawul Pur, 1954.
Pak: cricket team first visited England.(chk: India)
First captain of cricket team Abdul Hafeez Kardar.
First century Nazar Mohammd against India in 1954 in Lacknow.
First Woman University is located in Rawalpindi.
First governor of Punjab=Francis Moody.
First CM of Punjab=Iftikhar Hussain Mamdot.
First Governor of Sindh=Ghulam Hussain Hidayatullah.
First CM of Sindh=Ayub Khoro.
First Governor of Baluchistan=Lt: General Riaz Hussain.
First CM of Baluchistan=Attaullah Mengal.
First Chief Justice of Pak: Sir Abdur Rasheed.
First PM of Azad Kashmir=Abdul Hamid Khan.
First President of AJK=Sardar Ibrahim Khan.
First Commander-in-Chief of Pak: Army was Frank Miservi.
First chairman Joint Chiefs of Staff Committee was General Mohd: Sahrif.
First chief of Staff of armed forces was General Tikka Khan.
First governor State Bank was Zahid Hussain.
First daily newspaper is Amroz 1947.
First lady pilot was Shukriya Khanum.
First museum of Pak established in Karachi in 1950.
First Bank was United Bank (7th August, 1947)
First Agriculture Reforms in Pak: Jan: 24, 1959.
First Chief Election Commissioner of Pak: Mr. Khan F.M.Khan (25th March, 1956)
Election Commision was created on 23rd March, 1956 under Article 137 of 1956
consititution.
First Muslim Commander in Chief of Pak: Ayub Khan.
First Radio Station established was of Karachi.
First T.V station was setup at Lahore on Nov: 26, 1964.
First lady Lady Major General in Pak: Dr. Shahida Malik.
First Space satellite was launched by Pak: in 1990.
First private TV Channel STN launched in 1990.
First Chairman Senate was Habibullah Khan.
First woman judge of High Court: Majida Rizvi.
First constructed barrage of Pak: Sukkur Barrage.
First Secretary General of Pak: Ch: Mohd: Ali.
Agro museum is at Lailpur.
First bio-gas plant was installed in 1974.
First woman bank established on Dec: 1, 1989.
Badshahi mosque built in 1670 A.D.
Designataion of GG changed into President on 23rd March, 1956.
Largest Hockey stadium is National Hockey Stadium Lahore.
First minority minister of Pak: Joginder Nath Mandal held the portfolio of law.
First Atomic Reactor established in Islamabad in 1956. (chk).
Largest railway tunnel is Khojak.
Smallest dam of Pak: Warsak dam.

Largest fort of Pak: Rani Kot.


City Bank is the largest bank in the country.(chk: Habib Bank)
Nishan-e-Pak: is the highest civil award of Pak:
Second highest civil award is Hilal-e-Pak:
Ayub National Park (Rawalpinidi) is the largest Park in Pakistan.
Lahore Museum is the biggest in Pak: (chk)
Largest Railway station is Lahore.
Highest Pass is Muztag Pass which connects Gilgit to Xinkiyang.
Largest canal is Lloyd Barrage Canal or Sukkur Barrage or Lance Down Pull built in
1936.
Largest Cement Plant is Lucky Cement Plant near Luki Marwat.
Largest road is Shahrah-e-Pak:
Shortest river is Ravi.
Smallest division is Karachi.
Largest division is Kalat.
Largest division of Sindh is Therparkar.
Habib Bank Plaza Karachi has 23 stories (345 ft)
Minar-e-Pak: is 196 ft, 8 inches high.
Pakistan has its longest boundary with Afghanistan.
Pakistan is 34th largest country in the world, 6th population wise.
Smallest civil award is Tamg-e-Khidmat.
First census of Indo-Pak: 1881.
Highest dam is Mangla dam.
Pak: expedition to Antarctica reached on 5 Jan, 1991 established Jinnah Research
Station
Longest tenure as Governor General was Ghulam Mohammad.
Longest tenure as President was Ayub Khan.
Longest period of rule was of Zia.
Longest tenure as PM was of Liaquat Ali
Shortest tenure as PM of Ayub Khan (3 days) then Shujaat Hussain (47 days).
Shortest tenure as President is of Bhutto.
Shortest tenure as Governor General is of Quaid.
Longest tenure as Governor General is of Ghulam Mohd:
Largest library is Quaid-e-Azam library.
Largest University is in Punjab.
Oldest university is in Punjab.
The only non-military shaheed to receive Nishan-e-Haider was Subaidar Lalik Jan
he belonged to NLI.
Highest peak of Sulaiman mountains is Takht-e-Sulaiman.
Highest peak is K2 (Goodwin Austin 5,611 meters)
2nd largest glacier of Pak: is Batura.
Largest Island of Pak: is Manora.
Smallest city is Jehlum.
Longest tunnel rail= Khojak (2.43 miles) (Baluchistan), road=Lowari Tunnel (5
miles), water=Warsak Dam Tunnel (3.5 miles).
Rainiest city is RawalPindi.
Rainiest place is Muree.

First Medical College was Nishtar Medical College.


Smallest Dam is Warsak dam.
Largest mountain range is Karakoram.
First to receive Nishan-e-Hyder was Mohd: Sarwar Shaheed.
First private airline of Pakistan is Hajvari.
Paks Second largest city is Lahore.
Abdur Rasheed was the first chief Justice was the first chief justice of Pakistan.
Zafarullah khan was the first foreign minister of Pakistan.
Keenjhar is the largest man made lake in Pakistan.
Manchar Lake is the biggest lake of Pakistan.
Trich Mir is the highest peak of Hindu Kush.
Largest coal mine is in Quetta.
In Pakistan, first woman bank was established in the year 1989.
Pakistans first geo-scientific laboratory is functioning in Islamabad.
The highest point of the Khyber Pass is Landhi Kotal.
The first atomic power station of Pakistan was installed in Karachi.
The First President of America who made an official visit to Pakistan was Dwight D.
Eishenhower
Largest airline is PIA.
Largest airport is Quaid-e-Azam Internationl Airport, Karachi.
Largest canal is Lloyd Barrage Canal.
Largest dam is Terbela.
Largest desert is Thar.
Largest district is Khuzdar (Baluchistan).
Largest industial unit is Pak: Steel Mill.
Largest industry is Textile.
Largest island is Manora (Karachi)
Largest Jungle is Changa Manga (Kasur).
Largest lake (artificial) is Keenjhar.
Largest lake (natural) is Manchar.
Largest library is Pujab Public Library, Lahore.
Largest mine is Salt Mines of Khewra.
Largest motorway is Lahore-Islamabad.
Largest museum is National Meseum, Karachi.
Largest circulated urdu newspaper is Jang, Enghish is The News.
Largest nuclear reactor is KANUPP, Karachi.
Largest oil field is Dhurnal Oil Field.
Largest park is Ayub National Park, Rawalpindi.
Largest Radio Station is Islamabad.
Largest university is Punjab University, Lahore.
Longest coast is of Baluchistan (771 km)
Largest railway platform is of Rohri.
Longest railway track: Karachi to Landi Kotal.
Longest road: Karachi to Peshawar.
First TV station in Pakistan started at Lahore.
Pakistans first radio station was set up at Karachi.

GEOGRAPHY
MISCELLANEOUS
Steel Mill is in Bin Qasim
Old name of Jacobabad is Khangharh.
Kot Digi Fort is in Khairpur district.
Peshawar means city of flowers.
Warsak dam (near Peshawar) is built on Kabul River.
Tirich Mir mounts of Hindu Kash separate Afghanistan and Tajistan from Pak:
Islamia College Peshawar was founded in 1914 by Sahibzada Abdul Qayum.
Quaid Azam Medical College is in Bahawalpur.
Choukundi toms are located near Karachi.
Atock Fort was built by Akbar.
The land b/w Indus & Jehlum river is called Thal Desert or Sindh Sagar Doab.
Ruins of Harapa found in Sahiwal.
Lahore Fort was built by Akbar.
At Toonsa Sharif the borders of three provinces meet.
With Gilgit & Baltistan the frontiers of three counties meet.
Tochi pass connects Pak: with China.
Pak: has 6 international airports.
Pak: has 27 Radio Stations.
---- district, ---- divisions.
Pak: railways factory is in Risalpur.
Chitral is famous for gold.
Port Qasim is the largest seaport of Pak: smallest is Gawadar
The chairman of National Economic Council is PM.
National flower of Pakistan is Jasmine.
National bird of Pakistan is Chakore.
National tree of Pakistan is Deodar.
National animal of Pakistan is Markhor (a type of goat).
National emblem of Pakistan is Cresent.
National sport of Pakistan is land Hockey.
Oldest cantonment of Pak: is Kohat.
HQ of Pak: Army is at RawalPindi.
HQ of Airforce is at Chaklala.
HQ of Navy is at Islamabad.
Islamabad is 8 miles from Rawalpindi.
Photograph on the coin of one rupee is Quaids photo.
::two rupee is Badshahi Mosque (chk)
ten rupee note is Khyber Pass.
5 rupee note is
50 rupee note is
100 is Quaids Residecy, Ziarat Quetta.
500 is Badshahi Mosque, Lahore.
100 is Jehangirs Tomb.
5000 is of Faisal Mosque, Islamabad.

4.8% of total area of Pak: is forests (standard is 25%)


Hub dam and Thadho Dam are in Malir Karachi near Gadap Town.
Map of Shah Faisal Mosque was made by Wahdat Diloky of Turkey.

Largest radio station of Pak: is Islamabad.


Tarbela dam is in Abot Abad.
Raeewind is in Kasur.
Baitul Maal established in 1992.
General sales tax, under the constitution 1973 is a Federal subject.
Pak: national flag was adopted on 11 August, 19477.
Jasmine adopted on July 5, 1961.
National drink is Cane Juice.
Railway stations in Pak: = 965.
Rabi crops are grown b/w months of Oct-March.
Under Indus Water Basin Treaty Pak: got Jehlum, Chenab & Indus. India got Ravi,
Sutlaj.
Chenab and Jehlum flow from Kashmir.
Tirchmir is the highest peak of Hindukash.
A bicameral legislature was proposed for the first time in 1973 constitution.
Length of Pak-India border is 1,610 km.
Length of Pak-Iran border is 805 km.
Length of Pak-China border is 595 km.
Length of Pak-Afghan border is 2025 km or 1300 miles.
5 rivers flow in Punjab Ravi, Sutlaj, Chenab, Indus & Beas.
Warsak dam is on Kabul River.
Rawal Dam is on Kurrang River.
Khanpur dam is on Haro River.
Tanda dam is in Baluchistan.
Tarbela deam was completed in 1969.
Length of Indus is 2900 km.
Source of Indus is Mansoorowar Lake in Gilgit.
Muztag pass connects Gilgit-Yarkand (China).
Khankum Pass connects Chitral-Wakhan (Afghanistan)
The Shandur Pass connects Chitral and Gilgit.
Khyber Pass connects Peshawar-Kabul
Kulk pass connects Gilgit-China.
Bolan pass connects Queta-Afghanistan.
Tochi pass connects Pak:-China.
Length of Silk Rourte (Korakorum Route) is 965 km.
Geneva Pact was signed on 14th April, 1988.
Simpla Pact was singed on 3rd July, 1972.
Numb: of words in anthem=50.
Numb: of lines in anthem=15.
Numb: of ammendements made 17.
Numb: of troops in a division are 12000 to 20,000.
Numb: of troops in brigade is 4000 to 5000.
Barrages built on Indus = 8.


Tarbela dam is in NWFP (Abotabad) on Indus river.(Largest)
Mangla dam is in AJK on Jehlum River(Highest)
Warsak dam is in NWFP near Peshawar on Kabul river.
Direct dialing system was introduced b/w Lahore and Rawalpindi for first time in
1964.
Rivers of Pakistan----- Punjab== Ravi+Chanab+Sutlaj.
:::: Sindh ===Indus, Hub.
NWFP==Kabul, Sawat, Zhob.
Baluchistan==Bolan.
Baluchistan is 43% of total Pak:.
Geographical divisions of Pak: are 1.Northern Mountains, 2. Western off-shoots of
Himalayas, 3. Baluchistan Plateau, 4. Potohar Plateau & Salt range, 5. Lower Indus
Plain, 6. Thar desert.
Pak: has 3 stock exchanges (confirm it).
Broad Peak I is on Karokarum range.
Colonel Sher Khan belonged to Sindh Regement.
Kot Diji is a fort in Khairpur.
Ancient mosque of Pak: is at Bhambhor.
Time taken to sing National Anthem is 1 minute, 20 sec.
Instruments used are 38.
Texila is in Punjab and NWFP.
Rashid Minhas martyred in August 1971.
Mangla dam is on river Jehlum.
Old name of Supreme Court is Federal Court.
10 persons have received Nishan-e-Hyder.
Kharif (Summer Season) crops includeCotton, rice, sugar cane, maize, Jaur and
Bajra.
Rabi (Winter OCT-March) crops are wheat, gram, barley and tobacco.
Jhat Pat is the old name of Dera Allah Yar.
There are 7 rivers in Baluchistan.
Mast Tawakkal was the poet of Balochi.
Khanpur dam is near Haripur.
Skardu is also called Little Tibet.
Swat became part of Pakistan in 1969.
The most precious gemstone Emerald are found in Swat.
Gilgit is the capital of Northern Areas of Pak:
Khushhal Khan belonged to English period.
The alphabet of Pushto was prepared by Saifullah.
First poet of Pushto was Amir Karar.
Saiful Maluk is near Naran.
Dera Adam khan is famous for Gun factory.
Durand line is b/w Peshawar and Afghanistan.
Pakistan Forest Institution is located in Peshawar.
Bala Hassan Fort was built by Babrat at Peshawar.
Saidu Sharif is a lake in NWFP.
British took Peshawar from Sikhs.

Population-wise NWFP stands 3rd.


Area-wise it is 4th.
Lands down Bridge connect Sukkur with Rohri.
Guddu Barrage was completed in 1932.
Real name of Qalandar Lal Shahbaz is Shaikh Usman Marvindi.
In 1973 constitution there are 290 articles.
Pak: comprises of 61% of mountainous area.
National Assembly has 342 seats & Senate has 100 seats with 14 for each
province.
Provincial Assembly seats Punjab=371, Sindh=168, NWFP=124, Baluchistan=65.
Name of Ustad Bukhari is Syed Ahmed Shah.
Real name of Shaikh Ayaz is Shaikh Mubarak.
Barrages on Indus are Toonsa, Jinnah, Sukkur, Gudo, Kotri & Ghulam Mohd:.
Ports and harbours are Kimari (Kar: ), Bin Qasim (Kar: ),
Jinnah Naval Base (ormara), Gawadar (Baluc: ), Panjgore (Baluch: ).
Deserts of Pak: Thar (Sindh), Thal (Punjab), Cholistan (Punjab).
Famous glaciers are Siachen, Batura, Baltoro.
K2 (Karakurum Range) with 8610 meters.
Mountain Ranges are Himaliya, Koradoram, Hindu Kash, Sulaiman and Salt Range.
Tomb of Babur is in Kabul.
Real name of Noor Jahan (Wife of Jahangir) was Mehrun Nisa.
NADRA was setup in Feb: 16, 2000.
The master plan of Islamabad was prepared in 1960 by MIS Constructinos
Doxiades (of Greek).
National Institute of Oceanlogy Karachi =1982.
Pak: test fired Ghauri missile in April 6, 1998.
First nuclear reactor was setup in Karachi.
Pak:s first agriculture university setup in Faisalabad.
Chomas festival is held in Kalash valley near Chitral.
Nearest provincial capital from Islamabad is Peshawar.
Tomb of Hamayoon is in Delhi.
Tomb of Jahangir is at Lahore.
National Assembly has 60 women seats.
National anthem was written in 1954.
Gandhara civilization discovered from Texila.
Social Action Plan launched in 1992-93.
Rahmat Ali suggested name of Pakistan on 28th Jan: 1933 in Now or Never
pamphlet in London.
Rehmat Ali was born in 1893 in a village Mohar district Hoshiyarpur (East Punjab).
Rahmat Ali died at the age of 58 in 1951 and was buried in Cambridge University.
Ancient name of Peshawar was Phushkalvati.
India framed its constitution in 1950.
Kara korum Highway (Silkroute) B/w Pak: & China was completed on 18th June,
1978.
Jamrood Fort (Peshawar) was built by General Hari Singh Nalwa in 1836.
Landi Khani is the end of the main line of Railway system of Pakistan.
Cholistan desert is in Bahawlpur district.

Harpa is in Sahiwal.
Bhambhore is in Thatta.
Firdousi, the Persian poet (Shah Nama) was the mumber of Sultan Mehmoods
court.
Tomb of Baba Farid is in Pak Patan.
Tomb of Sachal is in Ranipur.
Nishtar Hospital is the largest hospital in Pakistan and was built in 1953.
A.H means Anne Hegirae (Latin Term) =13th Sep: 622 A.D.
Nanga Parbat is situated in Himalayan.
Total arable land of Pakistan is 27%.
Pakistan is situated at the West End of the Indo Gangetic.
Wakhan separates Pakistan from Tajikistan.
Hindu-kush range is also known as Little Pamirs.
Sub-Himalya is also known as Siwaliks.
The Sindh Sagar Doab is also known as Thal Desert.
Takt-I-Suleman is the highest peak of Sulaiman Mountains.
The length of Indus River is 2900 km.
Six barrages are constructed on the River Indus.
Hispar Glacies is located in Hunza.
The famous Umar Kot fort was built in 1746.
Katch and Gawadar are the districts of Makran Division.
Punjgore is the district of Makran division.
Meaning of Quetta is fort.
Gomal River is in NWFP.
The total length of coastline of Pakistan is 1046.
Cease Fire line came into existence in 1949.
Pakistan can be divided into six natural regions.
High of K2 is 8611 Meters.
The coldest place in Pakistan is Sakardu.
Most of the Hosiery Industry is located in Karachi.
The Heavy Mechanical complex was established with the help of China at Taxila.
The first Census in the subcontinent took place in the year 1901.
Wheat is the major Kharif Crop of Pakistan.
Kotli is the city of Azad Kashmir.
The SOS village built in Faisalabad.
Pakistan celebrated Quaids year in 2001.
Pakistani Cricketer Saeed Anwar declared to join Afghan Jehad.
Maulana Shibly wrote books on Islamic History.
The first translation of the Holy Quran was in Sindhi.
Qutab Minar is in Delhi.
Cholistan Desert is in Bahawalpur.
Pakistan can be divided per climate into 4 regions.
Hashim Shah wrote Sassi Punnu.
The British Communal Award was announced in 1932.
Land between two rivers is called Do, aba.
Shah Jahan Constructed Jamia Masjir Thatta.
Sindh River flows from Bolan River.

Kohat is the oldest cantonment of Pakistan.


Muslims were interested in the art of Calligraphy.
The length of Durand Line is 2240 km.
The length of Pakistans common border with Afghanistan is 805 km.
Chinese province adjoining Pakistan is Sinkiang.
Jinnah Barrage is originated on the river Sindh.
The height of Tarbela Dam is 500 feet.
Wah city of Pakistan is linked with cement, arms and ammunition industry.
Sukkur barrage is completed in 1932.
Khanpur Dam is near Islamabad.
Simly Lake is near Islamabad.
Tanda Dam is located in NWFP.
Khanpur Dam irrigates Attock and Abbotabad.
Sassi was born in Bhutta Wahan.
Baba Farid Shakar Gunj died at Pakpattan in 1265.
Nishtar hospital is the largest hospital in Pakistan.
Sahiwal is the new name of Montgomery.
Noor Mahal is located at Bahawalpur.
The founder of Suharwardi silsila in Pakistan is Rukn-e-Alam.
Baheshti Darwaza is located in Pakpattan.
The tomb of Anarkali is situated in at Lahore.
Shahjehan built Shalimar Garden.
Hazrat Data Gunj Baksh came in Lahore in 1039 A.D. from the city of Ghazni.
Minar-e-Pakistan is also called
Data Ganj Baksh is the author of Kashful Mahjoob.
Badshaahi mosque was built in 1674.
The construction of Islamabad began in 1952.
Sher Shah built G.T. Road.
Imperial Highway is the old name of G.T. Road.
Karakoram highway passes through 3 ranges.
Nanga Parbat is commonly known as Killer Mountain.
Karakoram highway was completed in 1978.
Karakoram was completed in the total period of 20 years.
The word Karakoram means crumbling rock.
Karakoram is a Turkish word.
Karakoram highway passes through khunjrab pass.
Punial is said to be the place where heaven and earth meet.
Siachin glacier is located near Astor.
Hunza is called real Shangrilla.
Khyber Pass connects Gilgit with Chitral.
Totally Punjab has 8 divisions.
The contribution of forestry to the agriculture sector is 0.4%.
Use of Boron and Zink can improve cotton yield.
National Arid and Land Development and Research Institute is located at
Islamabad.
Arid Zone Research Centre of PARC is situated at Quetta.
Thar Coalfield is the biggest coalfield of Pakistan.

An M-1 motorway is Islamabad-Peshawar.


NEC (company) set up Pakistans first T.V. station.
3 radio stations were working at the time of partition.
Total length of Indus Highway is
The new name of Debal is Bhanbhore.
Gharo Creek is a lake.
Kalakot Fort is situated near Thatta.
Ranjit Singh sold Kashmir for 75 Lakhs.
Poonch, a state of Kashmir, fought with Dogra by obtaining arms from tribal areas.
10 seats are reserved for non-muslims in National Assembly.
Frank Meseri was the first C-in-C of Armed Forces.
The religion of Tamil is Hinduism.
There is only one female university in Pakistan.
Kohat is the oldest cantonment of the country.
Shalimar Garden was built in 1642 A.D.
Faisalabad is commonly known as little Manchester.
Harrappa is located at Sahiwal.
The tomb of jehangir is located a Shahdara.
Tomb of Noor Jehan is located at Lahore.
Attock Fort was built byAkbar.
Heer Ranjha was written by Waris Shah.
Sohni Mahiwal was written by Hashim Shah.
Sindh is called Bab-ul-Islam.
Chack was the father of Raja Dahir.
Keti Bunder is the name of a coastal area.
French Beach is located at Karachi.
Ranikot Fort is located near Hyderabad.
Kotri barrage was built in 1955.
Al Mawardi was born in Basra.
Nizam-ul-Mulk tusi was famous for his wisdom.
USA is ruled by a power elite, said C.Wright Mills.
Hub dam supplies electricity to Sindh.
The number of divisions in the province of Sindh is five.
Total districts in the province of Sindh are 22.
Naib Subedar is the lowest commissioned officer of Pakistan Army.
River Kabul joins Indus river at Attock.
Meerani Dam is under construction near Turbat.
Chashma right bank canal on the Indus River provides water for Jhelum River.
Jinnah station was established in continent Asia on January 25th, 1991.
National institute of silicon technology was established in 1991.
Rawalpindi, a region of Punjab, is free from the problem of water logging.
Jhelum River joins Chenab River near Trimmu.
River Ravi originates in the Indian state of Hamachel Pradesh.
Chashma barrage was built in 1971 on river Indus.
Warsak dam was built in 1960 on river Kabul.
Rawal dam was built in 1965 on river Kurang.
Pakistans oldest archaeological site is situated near Larkana.

Ayoub Park covers an area of 2300 acres.


Khewra is the main source of gypsum in Pakistan.
Sainadak is famous for copper, silver and gold.
Attock oil refinery is located in Rawalpindi.
43% of the gas is obtained from Sui.
Peshawar means city of flowers.
Lahore Fort was built in 1560.
National singer, Noor Jehan, died on 23rd December, 2000.
Taxila is located b/w Jehlum and Indus.
Mahbub-ul-Haq Human Development Center is locates at Islamabad.
Nasirabad region of Balochistan will be irrigated through Kachi cananl.
The district of the country having lowest population density is: Kharan
In violation of lndus Basin Treaty 1960, India has constructed Wullar barrage on
River Jhelum.
Water -flows of the river are diverted to Wuller Barrage through the construction
of Kishanganga Dam.
India is constructing Kishanganga Dam in Baramula.
India has constructed Baglihar Dam in occupied Kashmir`s district of Doda.
AKHORI DAM. Location. Across Nandnakas near Akhori village about 28 KM east of
Attock Punjab.
Wakhan is a narrow strip of land which separates Afghanistan from Pakistan.

Hoysals was a Kingdom of South during Ala-ud-Din Khiljis period.


Raja Tarangini is a book on history of Kashmir written by Pandit Kachan.
Koshak-e-Siri was the name of the Palace of Ala-ud-Din.
Ustad Isa was the Chief Architect of Taj Mahal Agra.
Mahabat Khan was a renowned General of Jahangir. He arrested Jahangir and Noor
Jahan.
Malik Kafur was a General of Ala-ud-Din Khilji. He conquered Deccan.
Alai Darwaza was the structure constructed by Ala-ud-Din Khilji near Qutb Minar in
1311 A.D.
Tehrik-e-Alfi was a history written by a team of historians during the reign of
Akbar.
Nasir-ud-Din Qubacha was a lieutenant of Muhammad Ghouri and served as
Governor of Multan.
Durgavati was the ruler of Gondwana and was defeated by Akbar in 1564 A.D.
Maham Anaga was the foster mother of Akbar the Great.
Gulbadan Begum was the sister of Mughal King Hamayun. She wrote Hamayun
Nama.
Infallibility Decree was a document signed by Akbar in 1597, which authorized him
to act as the supreme arbitrator in civil and ecclesiastical affairs.
Battle of Plassey (1757) was fought between:The Ruler of Bengal and East Indian
Company.
Lucknow Pact (1916) provided for the representation of Muslims in the Provincial
Lagislative Councils in the proportion of One-Half of the elected members in Bengal
to the Muslims.
The August Offer (1940) was aimed at Offering greater share to Indians in

Services.
Nadir Shah, King of Persia, marched into Delhi in 1739.
Diarchy was introduced in the government of Indian Act of 1919.
Hazrat Baha-ud-Din Zakariya:
Ans. He was a great saint of Suharwardi branch of mysticism and flourished in
Multan.
Sidi Maula was a saint of Jalal-ud-Din Khiljis period and was executed on charges
of political treason.
Juna Khan was the original name of Muhammad bin Taghluq.
Ain-e-Akbari is the renowned work of Abul Fazl about the Government of Akbar the
Great.
Tarikh-e-Daudi A history of Lodi Dynasty written by Abdullah during the Mughal
period.
In order to inquire into the injustice done to the Muslims during congress
ministries, the Muslim League appointed a committee under the chairmanship of
Raja Muhammad Mehdi.
Uch: A place near Bahawalpur district. It is the burial place of Makhdoom Jehanian.
Tabaqat-e-Akbari was the name of history written by Nizam-ud-Din in 1593. It
contains detailed account of Ghaznavids to the 36th year of Akbars reign.
Buland Darwaza was built by Akbar the Great at Fatehpur Sikri to commemorate
his conquest of Gujrat.
Fatawa-e-Jehandari was Zia-ud-Din Baranis book on state craft.
Shams Siraf Afif: Author of Tarikh-e-Firuz Shahi.
Fuwaid-ul-Faud was written by Zia-ud-Din Barani.
Mirza Haider Dughlat:
Ans. He was a cousin of Babur and author of Tarikh-e-Rashidi.
Nadir-ul-Asr Mansur: The title was conferred by Mughal Emperor Jahangir upon his
Court Painter Mansoor.
Muhammad Masum Nami: A Governor of Qandhar. He lies buried at Sukkur. He
wrote Tarikh-e-Sinkh
Muslim League was founded under the leadership of Nawab Saleemullah Khan.
Allama Iqbal was elected as a member of Punjab Legislative Assembly in 1926 and
chosen President of Muslim League in 1930.
Iqbals early poems were composed mainly in
Bang-e-Dara and published in the year 1924.
Mr Mountbattan announced the Partition of India into two independent states on
3rd June 1947.
The Cabinet Mission Scheme was placed before Quaid-e-Azam in April 1946.
The Forty: This term refers to the forty slaves of Iltumish who played important
role in contemporary politics.
Panipat is a famous town near Delhi. Three important battles were fought on this
ground.
Moeen-ud-Din Ajmeri was a great saint of Chisti sect of Islamic Mysticism.
Syed Brothers: Hussain Ali and Abdullah Khan who flourished in the early part of
the 18th century are historically known as Syed Brothers. They were King Makers for
few years.
Rohtas Fort was built by Sher Shah near Jehlum.

Firdausi wrote Shahnama and was also a court poet of Mahmud of Ghazni.
Auqaf: Muslims Holy religious places are termed as Auqaf.
Bahagar Kabir: Founder of Bakhti Movement. He flourished in 15th century.
Kashful Mahjub is renowned work on mysticism by Ali Hajveri (Data Sahib).
Abul Fazl: A leading light of Akbars reign. He wrote Akbarnama which is the
most authentic history of Akbars period.
Mudrasa Rahimia was established by Shah Abd-ur-Rahim at Delhi.
Jainism is a religious movement started by Mahavirs.
The year when the Quaid-e-Azam decided that the Muslim League would join the
Interim Government in India was 1946.
The name of a person who has been the Governor General as well as the Prime
Minister of Pakistan. Khuwaja Nazim-ud-din.
Tahmasap: The King of Persia who helped Hamayun to recapture his throne.
Qutb-ud-Din Aibak was a great commander of Muhammad Ghouri who laid
foundation of Slave Dynasty.
Ghazi Malik: was the original name of Ghiyas-ud-Din Taghluq.
Amir Khusrau: A great poet and singer. He was a disciple of Khawaja Nizam-ud-Din
Aulia. He flourished during the Sultanate Period.
Dara Shikohwas son of Shah Jahan, he fought against Aurangzeb Alamgir. He was
mystic and writer.
Bairum Khan was tutor of Hamayun and
ar. He was chiefly instrumental in the victory of Mughals over Hemu in 1556.
Madrasa-e-Rahimia: A famous religious institution started by Shah Abdul Rahim
(Father of Shah Waliullah).
Noor Jahan was a beloved Queen of Jahangir. She was an accomplished lady and
assisted her husband in the affairs of the state.
The Objectives Resolution was accepted by the Constituent Assembly on 12 March
1949.
Sikandar Mirza was the last Governor General of Pakistan.
Zill-e-Elahi means: Shadow of Allah.
Sabuktgin was the ruler of Ghazni. He ruled Ghazni from 977 to 997.
Ibn-e-Batuta was a famous African traveler who stayed in the court of Muhammad
bin Taghluq for several years. He traveled over the quarter part of the then world
from China to India.
Kanwaha is the historical place in North India where Babur defeated the Rajputs in
1527. At this historical place, Babur broke his wine vessels.
Sarus Sadur: Guardian of Islamic Law and Spokesman of Ulema.
Qutbat-ul-Islam Mosque was built by Qutb-ud-Din Aibak near Qutb Minar at Delhi.
Francis Bernier was a European traveler who visited Indian during Shahjehans
Period.
H. Kh. Baqi Billah Bairang was renowned saint of Naqshbandia order and was the
spiritual guide of Hazrat Majadded Alf Sani.
Kitab-ul-Hind was written by Al-Bairuni. This is an authentic source about Indian
culture and social life.
The Objectives Resolution was passed at Karachi by the Constituent Assembly in
1949.

The One Unit bill was accepted by the Parliament on 19th October 1955 when M.
Ali Bogra was Prime Minister of Pakistan.
Pirthvi Raj was overthrown and killed in 1192 A.D. at Thanesar by Muhammad
Ghouri.
Qutb Minar of Delhi was designed as a tower of victory being the hallmark of the
Empire of the Turks.
The famous garden Ram Bagh at Agra was laid out by Sikandar Lodi.
The Lodi Dynasty was founded by Bahlol.
Dara Shikoh in his religious thought was influenced by Mullah Shaida.
The famous manuscript Shikasta and Nastaliq were written by Aurangzeb.
In India, the legal status of the provinces was for the first time recognized under
the Govt: of India Act 1935.
The proposal of Union of India embracing both British India and the states was put
forward by the Cabinet Mission.
The JUP was set up in1948.
The Syed Dynasty was founded by Khizar Khan.
The Buland Darwaza is situated at Fatehpur Sikri.
Jahangir was imprisoned by Mahabat Khan.
Champaner is a General.
Mukhdum Jehanian Jalal-ud-Din Jehangasht was a saint of Suhrwardiya Silsilah.
Petticoat Government was headed by Maham Angah.
I will tear it or burn it or throw it away but never accept it. Who stated this about
the Government of India Act 1935?
Ans. M. K. Gandhi.
The Rashmi Roomal Movement of 1905 was initiated by Muhammad Ali Jauhar.
The Indian Independence Act was passed in the British Parliament on 18th July.
Hazrat Nizam-ud-Din Auliya was a Sufi of Chishtia Order.
Manachi was a European traveler who came to the court of Jahangir.
One of the earliest coming Saints to India was Khawaja Qutb-ud-Din Bakhtiar Kaki.
Home Rule League was founded in 1916.
The Baghdad Pact was signed in 1955.
The System of Basic Democracy was first introduced in 1959
Hazrat Mehals real name was Umrao. She valiantly took part in 1857 War of
Independence. She was the wife of Wajjid Ali Shah of Oadh.
Syed Ameer Ali was an intellectual of high caliber. He worked as a lawyer, a Judge
of Calcutta High Court, founded Central National Mohammedan Association and
remained President of the Hughlie Imambara. He worked hard for Muslim League
and Khilafat Movement. He settled down in London and died there.
Manzoor Qadir was son of Sheikh Abdul Qadir. He was a seasoned advocate. He
represented Pakistan at the International Law Association in Yugoslavia. He worked
as Foreign Minister of Pakistan and Chief Justice of West Pakistan High Court.
Lala Lajpat Rai was a great Arya Samajist. He took a most prominent part in the
Congress affairs and along with Tilak and Bebin Pal took a prominent part in
changing the Congress method from one of petition to that of application of direct
sanction. He incurred displeasure of the British Government and was deported to
Burma in 1907. He took part in non-cooperation movement and boycott movement.
Divide & Quit written by Penderel Moon.

Foreign Policy of Pakistan: A Historical Analysis is written by S. M. Burk.


Name the person who negotiated the Canal Water Dispute between India and
Pakistan: Ayyub Khan.
Sindh and Multan were conquered by Muhammad bin Qasim under the reign of the
Islamic Caliph Walid bin Abdul Malik.
Hazrat Ali Hajveri (popularly known as Hazrat Data Ganj Bakhsh) belonged to
Suharwardia Order.
Fatawa-e-Jahandari was written by Zia-ud-Din Barani.
Under the Mughals capital of the lower Sindh was Thatha.
Kashmir was included into the Mughal Empire of Delhi in October 1586.
In a battle near Peshawar, Jaipal was defeated by Mahmud of Ghazni in 1001.
The Battle of Plassey firmly established the British Rule in Bengal.
When presidential form of constitution was imposed 1st March 1962.
The Qutb-ul-Islam mosque was built by Ghiyas-ud-Din Balban.
Who contributed largely to the spread of Islam in Bengal Shahab-ud-Din
Suharwardi.
Syed Ahmad Shaheed fell martyr in 1831 at Balakot (NWFP).
The Scientific Society was founded in 1864 at Ghazipur.
In 1946 Elections, the All India Muslim League got 100 percent seats in the Central
Assembly and over 88.8 percent seats in the Provincial Assemblies.
The Second Summit Conference of the OIC was held in 1974 at Lahore.
The Asrar-us-Sanadeed was compiled by Sir Syed Ahmad Khan.
The Central Muhammadan Association was founded by Syed Amir Ali.
The Muhammadan Literary Society of Calcutta was founded by Syed Amir Ali.
Mr. Jinnah returned from England in year October 1935 to reorganize the AIML.
The Indus Water Basin Treaty was signed in the year 19th September 1960.
The Alai Darwaza is situated at Delhi.
Baba Farid Ganj Shakar was a saint of Chishtia Silsila.
Arhai Din Ka Jhonpara was a mosque.
Anjuman-e-Himayat-e-Islam was established in the year1884.
Islamabad was made capital of Pakistan in the year 1959.
Muhammad bin Qasim was called back by Walid bin Abdul Malik.
Pirthvi Raj was defeated by Muhammad Ghouri in 1192 A.D. at the battle of Tarain.
Khilji Dynasty was founded by Jalal-ud-Din Firuz Khilji.
The R.C.D. was brought about in 1964 among Pakistan, Iran, Turkey.
The first and second Presidents of the First Constituent Assembly of Pakistan were
M. A. Jinnah and Ch. Muhammad Ali respectively..
PARODA and EDBO were promulgated in 1949 and in 1958 respectively.
The All Indian Muhammadan Educational Conference was founded in 1886.
Tahzeeb-ul-Akhlaq was started in 1867.
The Queens Proclamation was made in 1858.
The author of Mission with Mountbattan: Compbell Johnson.
The Federal Shariat Court was established in 25th June 1980.
Khusrau Malik was the Governor of Lahore.
Sindh was conquered by Muhammad Ghauri in 1182.
Hamayun was born at Kabul.
Peacock throne was erected by Shahjehan.

Pirpur Committee was formed in 1937 and was headed by Raja Muhammad Mehdi
of Pirpur.
Bahadur Shah II was the Supreme Commander of the rebellious armies in the War
of Independence, 1857.
Hyderabad Deccan surrendered to India on 17 September 1948.
Peshawar was captured by Syed Ahmad Shaheed in 1830.
Government of Indian Act, 1935 came into operation in 1937.
Muhammad bin Qasim captured the city Daibul in 712 A.D.
The Temple of Somnath was situated near the peninsula of Gujrat.
Arabic coinage was first introduced in Indian by Jalal-ud-Din Firuz.
Khilji Dynasty was established by Ala-ud-Din Khilji.
Babur the founder of Muhgal Dynasty, died in 1530 A.D at Delhi.
The biggest Mosque built by Shahjehan in located at Delhi.
Red Fort of Delhi was built by Shahjehan.
Shabbir Ahmad Usmani was the first president of Jamiat-e-Ulema-e-Islam.
My life..A Fragment was written by Muhammad Ali Jauhar.
Yayha Khan became the Chief Martial Law Administrator on 25 March 1969.
The institution of the Federal Ombudsman was created in 13 January 1983.
The Lovely Moti Masjid is located at Agra.
Mahmud Ghaznavi is described as the first pioneer and path-finder for Islam in
this country by Lane Poole.
Buland Darwaza commemorates Akbars conquest of Gujrat.
Behzad was a famous Persian painter.
The real names of Nawab Mohsin-ud-Mulk and Nawab Viqar-ul-Mulk are Mehdi Ali
Khan and Mushtaq Hussain respectively.
The Zamindar and Comrade newspapers were edited by Maulana Zafar Ali
Khan and Maulana Muhammad Ali Jauhar respectively.
Liaquat Ali Khan was martyred by Said Muhammad.
Punjab was given the status of a province on 1st April 1970
The Kaunpur Mosque incident took place on 3 August 1913.
Police firing on Khaksars in Lahore took place on 19 March 1940.
Lal Bahadur Shahstri was the Prime Minister of India at the time of Tashkent
Declaration.
Muhammad bin Qasim appointed Alafi as his advisor.
Old name of Pakpatan was Ajudhan.
The tomb of Babur is situated at Kabul.
Akbar was born at Umar Kot.
The author of Safinat-ul-Auliya was Dara Shikoh.
Mumtaz Mahal gave birth to 14 children.
Maulana Azads real name was Abu-al-Kalam.
Hamdard was published by Ali Jauhar.
Lord Linlithgow was the viceroy of Indian during the 2nd World War.
Defense Council was formed on 1st April 1948.
Liaquat Ali Khan went to America in May 1950.
The Simla Agreement was signed on 3rd July 1972.
Myth of Independence was written by Z. A. Bhutto.
Author of My Brother is Miss Fatima Jinnah.

The First Constituent Assembly was dissolved on 24th October 1954.


8th Amendment in the Constitution of 1973 was made in 1985.
The real name of Noor Jehan was Mahr-un-Nisa.
Haren Minar was built by Jehangir.
The tomb of Qutb-ud-Din Aibak is in Lahore.
Sir Syed Ahmad Khan went to England along with his son named Syed Mahmud.
Nawab Abdul Latif founded Muhammadan Literary Society in the year1863.
The founder of Islamia College Peshawar was Sahibzada Abdul Qayyum.
The author of the book Two Nation Theory is:
Shafiq Ali Khan.
The author of the book Political System of Pakistan is Khalid bin Saeed.
The Canal Water Dispute was solved through the good offices of World Bank.
The site for Islamabad was selected in 1960.
Mr. Zulfiqar Ali Bhutto inaugurated the new Education Policy in 1974.
Bombay came to British possession through Dowry.
The High Courts in Indian were established under the Act of 1861.
Bee Ammas real name was Abida Bano.
Quaid-e-Azam visited NWFP in his life time:
Twice.
Bande Mathram was composed in Bengal.
Who was the president of Muslim League in 1932 Aziz Ahmad.
Chaudry Rehmat Ali was a student at Cambridges college called Trinity.
Mahatma Gandhi returned to India in 1915.
NWFP got the status of the Governors province in 1937.
Sir Syed Ahmad Khan retired from service in:
1876.
The Fraizi Movement was founded by:
Hajji Shariat Ullah.
The first Central Office of Muslim League was established in Lucknow.
All India Muslim Students Federation was founded at Aligarh.
Quaid-e-Azam reached Pakistan on 7th August, 1947.
Nizam-e-Islam Party was founded by Chaudry Muhammad Ali.
The famous book Hayat-e-Javed was written on the life of Sir Syed Ahmad
Khan.
How many times Mahmud invaded India?
Seventeen.
Who is the author of the book titled Last Days of Quaid? Col: Elahi Bakhsh.
The oldest regional language of Pakistan is Sindhi.
Pakistan joined Non-Aligned Movement at Bandung in 1979.
Under the Constitution of 1956 which language was declared as the National
Language? Urdu and Bengali.
Under which Constitution, Bicameralism was introduced in Pakistan.1973.
When was the first SAARC Conference held?
Ans. 1985.
Qutb-ud-Din Aibak died during the game of:
Ans. Polo.
Cahngez Khan came to India during the reign of Iltumish.

Razia Sultana Married with Altunia.


Ibn-e-Batuta visited Indian in14th Century.
The color of the marble of Taj Mahal is:
White.
Aurangzeb Alamgir had: Three sons.
Tadar Mal was the revenue minister of:
Ans. Akbar
Which of the European nations came first to South Asia? Portuguese.
Lahore Resolution was presented by:
Fazl-ul-Haq.
Sikandar Mirza declared Martial Law on:
October 1958.
Pakistan Peoples Party was founded in:
1967.
Akbars tomb is situated at:Sikandra.
William Hawkins secured many trade facilities for the English by Emperor Jehangir.
Hameeda Bano was mother of: Akbar.
At the time of his coronation at Kalanour the age of Akbar was: Thirteen and Half.
Waqar-ul-Mulk died in 1917.
Who took the oath of Governor-General of Pakistan from Quaid-e-Azam? Justice
Mian Abdul Rashid.
When Pakistan gave an application to the United Nations to become its member
which country opposed it? Afghanistan.
Who was the author of My India Years:
Lord Hardinge
Sanghata Movement was started by: Dr Moonje
The book verdict on India was written by :
Beverlay Nickolas
Famous Wardha scheme was about :
Education
Raja Dahirs wife name is Rani Bai
Raja Dahir wife committed suicide
Razia Sultana was the daughter of Iltumish.
Ibn-e-Batuta was A Moorish
Fateh Pur Sikri was declared the capital of his kingdom by Akbar.
The Chain of Justice was hanged fro the convenience of people for quick justice by
Jehangir.
British India Company was granted permission of trade with India by Jehangir.
The First British Governor General of India was Warren Hastings.
Sir Syed Ahmad Khan retired from the British service as Judge.
During Hijrat Movement the Muslims of India migrated to Afghanistan.
All-India National Congress participated in the 2nd Round Table Conference.
Sharif Report highlighted the atrocities of Congress Ministries.
The President of the 1st Constituent Assembly at the time of its dissolution was
Maulvi Tamiz-ud-Din
Pakistan-China boundary Dispute was settled during the government of General
Ayub Khan.

During the Tashkent Agreement the Foreign Minister of Pakistan was Zulfiqar Ali
Bhutto
CURRENT PAKISTAN
Per capita income of Pakistan is --------- dollars.
NADRA stands for National Database and Registration Authority.
Largest district of Punjab by area is Bahawalpur.
Tropic of cancer crosses Pakistan.
The contribution of forestry to the agriculture sector is 0.4%.
Pakistan irrigation research council was founded in 1964
SUPARCOs head office is at Karachi
Mangla dam generates 800 mega watts
Security Council was formed by federal government on October 17, 1999.
National data base registration authority was set up on 16th February, 2000.
Warsak Dam has been built on the River Kabul.

Important MCQs from past papers


1.what was Fatimah Jinnah profession.dentist
2.which gas used in matches..phosphorus gas
3.which gas used in light Neon
4.Tigerwoods related to which gameGolf
5.Devis cup related to which gameTennis
6.Olympics games held after how many years..4
7.10 million= .1 Crore
8.In north of Pakistan which countryChina
9.Which sahabi take part in all gazwa..Hazrat Abu-Bakr (R.A)
10.1st woman take part in president election in pak is.Fatima Jinnah
11.1st woman rule Hindustan isRazia sultana
12.constitution 1973 first time suspended by.Zia ul Haq
13.Quaide azam 14 nakat were answer ofNehru Report
14.1st round table conference held in..London
15.in 1947 the ruler of Kashmir is..Hari Singh
16.theory of relativity present by..Einstein
17.noble prize given to younus of Bangladesh on which thing..Economic
18.anar kali is written by..Imtiaz Ali Taj
19.tyyub urdgan is Prime minister of.Turkey
20.capital of turkeyAnkara
21.Capital of ArgentinaBuenos Aires
22.durand line linked which country.Pak & Afghanistan
23.Pak situated in which region of Asia.South
24.present coach of pak cricket team..Dav Whatmore
25.prime minister of Australia.Tonny Abbott
26.in 1st wahi how many ayat..5
27. In 1971 the president of India was. Andhra Gandhi
28.babaey Urdu is called.Molvi Abdul Haq
29.which type of blood defend against diseases White blood cells

30.biology is study of .All living being


31.Hazrat abu bakr R.A ne ks sahabi ko quran ki tadveen kilye kaha..Hazrat
Abdullah bin masood R.A
32. Scotland yard belong to which country. .England
33. He is ___ MA historyan
34. Francoise Holland is president of. France
35. What causes tsunami.earthquake
36. What is Juvenile age.18 years
37. Renewable source of energy. Water
38. White flag is sign of.. peace
39. 0.7 10=?........ 0.07
40. 0.0310=? 0.3
41. if 10 men can do a work in 20 days 8 would do it in how many days.25
42. if a book sold for 220@10% profit what is original price of book..200
43. Photosynthesis starts in.. leaf
44. gomal university in.. DI KHAN
45. qissa khwani bazaar in. Peshawar
46. which figure can be substituted in both places 2/?=?/50 10
47. 16(1/6)2(1/3)= 7(11/14)
48. Beijing amad is written by..col.muhammad khan
49. nationalization started first by Bhutto
50. profession of Fatima Jinnahdentist
51. synonym of ambiguous ..unclear
52. wikileaks founder Julian assuage
53. Guantanamo bay jail..Cuba
54. Punjab districts 36
55. amnesty international works for ..human rights
56. which Muslims book taught in Europe till 18th centuary.. bu ali sina
57. Aung Sang Suu Ki is from which country..Myanmar
58. haj-tul-wida in which hijri.10 hijrah
59. mossad is secret agency of.. Israel
60. hostile opposite of friendly
61.who wrote hudabiyaHazrat Ali (R.A)
62.maximun energy is given by.vegetables
63.which nation is called Kiviz.New Zealand
64.if 42% of 550 students wish to go to college how many wish to attend college
231
65.dobtey ko tinke ka sahara kya haeZarbul misl
66. in main se Zarbul Misl konsi hae..Borhi ghori laal laghaam
67.1st chief justice of Pakistan..Mian Abdul Rashid
68.Awaz Dost is written byMukhtar masood.
69. do not shout..me I am not deaf.To
70.18 is 75% of what24
71.Imam Arba se Murad kitne Imam hain4
72.Masjide Nabvi Was built in2 Hijri
73.Zaboor was revealed on.Hazrat Dawood (A.S)
74.Chief Election Comission is appointed for how much term.3

75.which book is not written by Altaf Hussain Hali.Urdu Mualla


76.Ariana is the airline of ..Afghanistan
77.konsa lafz darust hae.ISTAFADA
78. konsa lafz darust haeLAPARWAH
79.konsa fiqra darust haeSchool ka result 100% raha
80.Hazrat Umar ne konsi Surah se mutasir ho kr Islam qabool kya..SURAT TAHA
81.yadoo ki barat is written by ..Josh MalihAbadi
82.conditional release of prisoner after expiry of his term called ..Parole
83.729 is square root of.27
84.Nashheb ka mutzaad btayen.Fraz
85.Reqodeq project is the project of------------Copper and Gold Project
86.Largest River of Baluchistan.. Hingol
87.Largest river of Pakistan.. Indus, then Satluj
88.Largest desert of Pakistan.. Thar, then Indus valley desert
Which is the smaller state of world area wise? Vatican City
* Who wrote Kitab ul kharaj Qadi Abu Yousaf
* What is Temple trees? Official residence of the Prime Minister of Sri Lanka
* Who made painting of Mona Lisa? Leonardo da Vinci
* Cortes is the parliament of? Spain and of Portugal.
* Who first Introduced Paper currency? Tang Dynasty China during the 7th century
* 1 metric ton is equal to? 1,000 KG UK 20000lbs USA canada
* darwin is the sea port of? Australia
What is the world largest frontier between two countries? Canada America
(International Boundary,)
* Which country is called the land of midnight sun? Norway
* Why fleet street in London famous? River Fleet, London's largest underground
river, British national press.
* What is meant by D-day? the day on which any large-scale operation is planned to
start, Normandy landings
* Which sport is called Ping pong? Table Tennis
* Where is karakum desert? Uzbekistan & Turkmenistan
* Which is the most abundant metal on earth? Aluminium
Element silicon
Minsk is the capital of?
Belarus
2-baht is the currency of?
Thailand
3-currency note 1st time used by?
China
4-earth revolves around the sun from?
West to east
5- The name of world highest waterfall is?
Angel
6- Johor strait situated between?
Malaysia and Singapore

7- Malacca strait situated between?


Malysia & Indonesia
8- Karakum desert located in?
Turkmenistan
9- Fleet street is famous for?
newspapers
10-Sikandry Azam belong to which country?
Macedonia
11-philately is the science of?
Stamp collection
12-smallest country of the world?
Vatican
13-how many kg's in one metric ton?
1000
14-one square foot is equal to?
144 sq inches
15- hydrometer is used for?
specific gravity of liquid
16- which vitamin easily prepared in body?
vitamin D
17- scurvy is due to lack of?
(vitamin c)
18-which gas is commonly used in balloons?
helium
19-the most abundant element in earth curst is?
Oxygen (O)46.6%
20- Tarbela Dam is situated on Indus River
21- world oldest parliament is?
Althing of Iceland
22-seattle is the seaport of?
U.S.A
23-land of midnight sun is?
Norway
24- land of free people is?
Thailand
25- the lowest rainfall area in Pakistan is?
nokhundi
26- Interfax is the news agency of?
Russia
27- Heathrow is the seaport of?
London
28- agro based industry is?
poultry, fishery, livestock
29- Stonehenge is in?
England
30- largest producer of uranium is?
Canada

31- Nikke is the stock exchange of?


Tokyo
32- which country is situated below the sea level?
Netherlands
33-sharmusheikh is the seaport situated on?
red sea
34-wheel is the symbol of?
progress
35- who was the painter of Mona Lisa?
Leonardo Davinci
36- one horse power is equal to?
746 watt
37-which of the following gas used in fire extinguished?
carbon dioxide
38-gulam Muhammad barrage is on?
Indus river
39- head marala is on?
Chenab
40- Neza e Sultan is an extinct volcano located in Chagai District, Baluchistan, have
deep resources of?
sulfur
41- old citizen day celebrated on?
1st October
42- in which sea Cyprus present?
Mediterranean
43- yellow sea is situated between?
china/Korea
44- the largest nuclear plant is located at?
Kashiwazaki-Kariwa, Japan
45- which colour phosphorus used in matches?
red
46- which gas is used in electric bulb?
argon
47- oldest known element?
copper
48- which shape of carbon used in lead pencils?
graphite
49- basic component of all acid is?
hydrogen
50- artificial silk is called?
rayon
51- basic component of wood is?
paper
52- where Darwin port?
Australia
53- bar is the unit of?
pressure

54- light year is the unit of?


Distance
55- Mangla Dam is situated on Jehlam River
56-lion is the emblem of?
Sri Lanka
57-temple tree house is the official residence of?
pm of Sri Lanka
58- Most electricity production in Pakistan Thermal
59-Ping Pong is the name of which game?
Table Tennis
60- Normal heart beat of adult is?
72-80
61-which gas is lightest?
hydrogen
62-the important impact of inflation?
decrease the value of currency
63-smallest ocean is?
Arctic
64- longest land boundary between two countries?
U.S.A and Canada
65-cortes is the parliament of?
Spain
66- who many time the world zakat come in Quran?
82
67- who many time the word zakat come in Quran with namaz?
32
68- 7th month of Islamic calendar?
rajab
69- when the complete orders among zakat announced?
9 hijra
70-sharia announced how many kind of people who are able to get zakat?
8
71-in which sura the orders of zakat described?
sura tauba
72-four classes of zakat payer?
metals, trading goods, animals, agriculture products
73-who is the writer of kitabul khiraj?
imam Abu Yusuf
74-zakat derived from tazkiya meaning?
to purify
75-the time period of tehsil committee member is?
3 years
76- Largest sea of the World: Mediterranean sea
77- district zakat committee created under which section?
16
78- who manage the account of federal zakat council?
administrative general

79-auditor general gives his report to?


parliament
80-total members of local committee?
9
81-when zakat ordinance promulgated?
20 June 1980
82-zakat is applicable on how many goats?
40
83- the usher of artificial land is?
1/20
84- the usher of natural land is?
1/10
85-the criteria of chairman of central council
ex or in service judge of supreme court
86- how many women members in federal council?
2
87-administrator general is also?
sectary of religious affairs
88- which people cannot get zakat?
parents, children, etc
89- who appointed district chairman?
provincial council
90-the people who collect zakat are called?
ameeleen
91-mualafatil quloob are?
new and needy Muslim
92- what meant of d-day?
day upon which some significant event will occur or has occurred
1)Biggest exporter of Gold-South Africa
2)How many time Zakat has been mentioned along salat-32
3)What is meant by D-Day -A day of some special occurence
4)Administrator General-Must be Judge(Ex or present)of Supreme Court
5)Adm General is also-Secretary of Religious affairs
6)Smallest ocean of the World: Arctic Ocean
7)Who appoints the DZ Chairman-Provisional Council
8)Ppl appointed by Gov't to collect Zakat are called-Aamleen
9)Ushr natural irrigated-1/10
10)Ushr artificially irrigated-1/20
11)Quantity of goats for zakat-40
12)Zakat Ordinance promulgated in pakistan,1980-June 20
13)Total members present in Local Zakat Council-9
14)Paper currency first used in-China
15)Which thing is used in making paper-Wood
16)Which gas is used in Balloons-Helium
17)Element present abundantly in earth crust-Silicon
18)Metal present abundantly in earth crust-Aluminum
19)Name of world's highest water fall-Angel

20)Fleet street is famous for -Newspapers and agencies of publishers


21)Alexander the Great was king of -Macedonia
22)Smallest country of world-Vatican City
23)How many kilograms in one metric ton-1000kg's
24)1sq feet=144sq inches
25Earth spins around its own axis from-West to east
26)Baht is currency of-thailand
27Minsk is capital of-Belarus
28)Johr strait is between-Malysia and Singapore
29Malacca strait is between-Malysia and thailand
30)Biggest coastal area between-USA and Canada
31)Karakum desert is in-Kazakistan
32)Philately is science of-Collecting stamps
33)Hydrometer is used for-Finding specific gravity of liquids
34)Vitamin which our body can produce-D
35)Deficiency of vitamin C causes disease-Scurvy
36)Which gas is lightest in following-Hydrogen
37)Oldest parliament of world is -Althing(Ice land)
38)Seattle is seaport of -USA
39)Land of midnight rising of sun-Norway
40)Interfax is news agency of -Russia
41)Land of free people -Thailand
42)Heathrow is seaport of -London
43)Agro based industy is for -Poulty,fishery,live stock(so all of these was true)
44)Stonehenge is present in-England
45)Largest producer of Uranium in world is -Canada
46)Nikkai is stock exchange of -Tokyo(Japan)
47)Which county is below sea level-Netherland
48)Sharm Sheikh is sea port on -Red sea
49Wheel is symbol of -Progress
50)Who painted the Mona Lisa painting-Leonardo Da Vinci
51)One horse power is equal to-746watt
52)Which gas is used to extinguish the fire-Carbon di oxide
53)Ghulam Muhammad Barrage is on - Indus river
54)Head Marala is on -Chenab river
55)In Baluchistan,Koh e Suleman consists resources of -Sulphur
56)Old citizen day is celebrated on -October 1
57)Yellow sea is b/w -China and Japan
58)Largest nuclear reactor is present in -Canada
59)Which gas is used in Electric bulb Argon
60)Where is Darwin Port-Austrailia
61)Bar is unit of -Pressure
62)Light year is unit of -Distance
63)Lion is emblem of -Srilanka
64)Smallest sea is Gulf of California
65)Inflation means-Decrease in the value of money
66)Normal pulse rate of humans-72-80

67)Temple Tree is official residence of head of -Sri Lanka


68)Cortes is parliament of -Spain
69)Zakat mentioned in Quran alone on places-82
70)Ping Pong is name of -Table Tennis
71)Name of 7th month of Islamic year-Rajab
72)When complete orders of Zakat revealed-8th Hijri
73)Zakat derives the meaning from word-Tazkia
74)Time period of Sub divisional zakat committe is -3years
75)Which section of constitution(1973)of Pakistan deals with Zakat-31
76)Tazkia mean-To pure/To purify
77)Who manages the Account of CZC-Adm General
78)Auditor General gives his reporot in front of -Parliament
79)Which ppl can't get zakat-Parents,decendents of Prophet,Non-muslims(So all the
above was true option)
80)In Zakat Ordinance DZC is under section-16
81)Which element is present in all acids-H(Hydrogen)(for example H2SO4,HNO3,Hcl
etc)
82)How many are heads who can get Zakat-8
83)Madam Tussads Mesuem is in -London
84)Kitab Ul Khiraj was written by -Imam Yousaf(Student of Imam Abu Hanifa)
85)Separate Electorates were allowed under constitution-1962
86)Lead pencil is made of-Graphite
87)GNI-Whole income earned by per head of all persons of country
88)One who can pay zakat having liable assets called-Nisab
Give synonyms of the following:
1. Assiduous
Diligent
2. Fuss
Unnecessary Excitement
3. Placid
Calm
4. Naive
Simple
5. Immaculate
Flawless
6. Collusion
Connivance
Give antonyms of the following:
7. Prosperity
Diversity
8. Conscientious
Careless
9. Scant
A lot
10. Tender
Kind

11. Commence
End
Choose the correct answer:
12. (a) He is senior to me.
13. (a) He was charged with murder. (b) He was charged of murder. (c) He was
charged to murder. (d) He was charged by murder.
14. (a) She said that she were running fast. (b) She said that she was running fast.
(c) She said that she is running fast. (d) She said that she will be running fast.
15. (a) He did went to the hospital. (b) He did gone to the hospital. (c) He has gone
to the hospital.. (d) He did go to the hospital.
16. (a) Faster you walk, better it is. (b) The faster you walk, the better it is. (c) Faster
you walk, better it will be. (d) Faster you walk, better it was.
17. (a) Fleming was died in 1920. (b) Fleming died in 1920. (c) Fleming has died in
1920. (d) Fleming will be died in 1920.
18. (4-4)20+5 is equal to:
5
19. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
19
20. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if
we divide it in 4 boxes:
448g
21. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in
how much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) (d)
22. A man travels a distance by foot in 1hour and 35 minutes, but he use a bicycle,
he travels same distance in 28 minutes. How much time he saves:
1 hour &7minutes
23. If a man pays Rs. 2500 as income tax, that is 50% of his total income, then what
will be his total income?
5,000
(Note: the figures may differ from original question papers figures in question 21&
23 but the pattern of questions is same.)
24. After Nile which is second largest river of the world:
Amazon
25. Sound travels fastest in which of the following:
Glass
26. Polygonat an angle:
108 degrees
27. The gravitational force on the body is called as:
Weight
28. Cathy Pacific is the air line of:
Hong Kong
29. Who discovered continent Australia?
Captain Cook

30. Brazil is the largest exporter of:


Coffee
31. Art and Architect reached its climax during the reign of:
Aurangzeb
32. Largest ocean of the world is:
Pacific
33. Where is the Head Quarter of Arab league?
Cairo
34. Abyssinia is the old name of:
Ethiopia
35. Deficiency of Vitamin C causes:
Scurvy
36. NATO consists of member countries.
28
37. Lisbon is the capital of;
Portugal
38. Iron metabolism in the human body is helpful for:
Hemoglobin
39. Which of the following is a tax free country?
Kuwait
40. How many languages are spoken in the world?
7,000
41. How many species of living things are discovered up to date?
8 billions
(Note: the figures may differ from original question papers figures in question 40 &
41 but the pattern of questions is same.)
42. In how many groups the living organisms that have back bone, are divided?
7 groups
43. Greenwich is located in:
U.K
44. Where is the Head Quarter of ILO?
Geneva
45. Pakistan became ILO member in:
(a) 14 Oct. 1947 (b) 14 Sep. 1947 (c) 14 Nov. 1947 (d) 14 Dec. 1947
46. ILO came into existence under the treaty of Versailles after World War 1 in:
1919
47. Labour Appellate Tribunal is set up at:
Provincial
48. 1st May is observed all over the world as labour day in honor of working people
of:
(a) Moscow (b) Beijing (c) Chicago (d) Cairo
49. Mother tongue of Quaid-e-Azam was:
Gujrati
50. The professional qualification of Quaid-e-Azam was:
Bar at Law
51. Allama Iqbal qualified as PhD scholar from:
Munich University, Germany

52. Jinnah of Pakistan was written by:


Stanley Pool
53. Islamabad was made capital in the year:
1959
54. Allama Iqbal delivered his famous address at Allahabad in:
1930
55. Rachna Doab is located between two rivers of:
Ravi & Chenab
56. Radcliffe was . by profession:
A Lawyer
57. Day of deliverance was observed on:
22 Dec. 1939
58. Sir Sikindar Hayat was Chief Minister of Punjab:
1937
59. Which of the following is a land locked country?
Sudan
60. Baku is the seaport on;
Caspian Sea
61. Which of the following is largest country of South America?
Brazil
62. Which of the following is the country with highest birth rate?
Pakistan, China, Thailand, Kenya. Answer is Kenya
63. World population is expected to reach by the year 2025:
8.1 billions
64. Which of the following is the greatest wool producer country in the world?
Australia
65. Mirage is an example of:
Refraction of Light
66. Saint Sheikh Bahauddin Zakariya established a Khankaha in city of:
Multan
67. British parliament is:
Bi-cameral
68. Planet closet to Earth:
Venus
69. Article 11(3) of Pakistan's constitution expresses to prohibits the employment of
children in any factory, mine or other hazardous places below the age of:
14 years
70. According to the old age benefit Act 1976, minimum old age benefit per month
is:
3,600
71. Provincial employees social security ordinance was promulgated in year:
1965
72. According to workman compensation act, the amount of death and permanent
disablement grant is:
2 Lac
73. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
John Milton

74. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?


Mira-Tul-Aroos
75. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
Bang-e-Dara
76. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
Asad Ullah Ghalib Ghalib
77. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
61 hijri
78. Drama kis zaban ka lafaz hai?
Greek
79. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
Hazrat Shoaib (A.S)
80. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
Balqees
81. Hottest and brightest planet Venus
82. Quran Pak ki total suratain kitni hain?
114
83. Quran Pak ki sub say lambi surat konsi hai?
Surat Baqrah
84. Allama Iqbal ki sub say pehli nasri kita'ab konsi hai?
Ilm-ul-Iqtasaad
85. Nazaum Waldah Merhooma ki yaad main Iqbal ki konsi kitab main hai?
Bang-e-Dara
86. Quran Pak ki konsi surat ko zinat-ul-Quran kehtay hain?
Surat Rehman
87. Quran Pak ki konsi surat Bismillah k baghair shurau hoti hai?
Surat Tauba
88. Quran Pak main kul kitnay paighumberoon ka zikar hai?
26
89. Taq-e-Nasiyan hona ka kiya mutblab hai?
Bhool Jana
90. Tipu Sultan ka asli naam kiya tha?
Fateh Ali Khan
91. Latest Labour policy was introduced by the ministry of Labour in:
2010
1) Smallest ocean in the world? Arctic Ocean
2) Indus water treaty exact date?
3) Who compiled first English dictionary ?
4) Rupee coin was first introduced in which rulers period?
5) Bata shoes is a company of which country originally? Czech Republic
6) Oligarchic rule means? Rule of some people
7) Interpol headquarters situated? Lyon, France
8) Asian development bank headquarter? Metro Manila Philippines
9) ASEAN headquarter located? Jakarta, Indonesia
10) Siachin glacier located in which area? Skardu
11) It is said that there is a city where earth and heaven meets name?

12) Kalabagh is famous for which reserves? Iron


13) First translation of Quran into Urdu? Shah Abdul Qadir and Shah Rafiudin
14) Political party of Barack Obama? Democratic Party
15) 44th U.S. president name? Barack Obama
16) Name of the helicopters used in capturing Osama bin laden?
17) The lord who inaugurated the MAO college? William Muir
18) Jalian wala bagh incident exact date? 13 April 1919
19) Dengue fever is due to a female mosquito named?
20) T.B. is a viral disease or bacterial? Bacterial
21) 1 mile is equal to how many km? 1.609 KM
22) First president of Muslim League? Sir Agha Khan III
23) X-rays were discovered by whom? 1895, Wilhelm Conrad Rontgen
24) Waves used to send text messages from cell phone are called?
25) First ever translation of Quran Pak to any other language? In Sindhi by Imam
Abul Hassan bin Muhammad Sadiq by the orders of Abdullah bin Umar bin Abdul
Aziz in 884 AD
26) Newly born country of the world is? South Sudan
27) Zambia is the new name of which country? Northern Rhodesia
28) Harry porter series author is? J.K. Rowling
29) First man to walk on moon in 1969 was? Neil Armstrong
30) Zun noon is the name of which prophet? Hazrat Yunus A.S
31) Exact date of Karbala ? 61 Hijrah
32) First Quran translation in English by? Alexander Ross
33) Most important step of Haj after Waqaf?
34) Which year is known as year of sorrow in Islamic history? 619 AD, Death of
Hazrat Khadija R.A and Abu Talib
35) Hudabia treaty year? 6 Hijrah
36) How many manzils in Quran? 7
37) The holy book Gospel was revealed in which prophet? Hazrat Eesa A.S
38) Holy Prophet (P.B.U.H) read nimaz for the fist time behind whom?
39) Keys of KABA were firstly in the hands of which tribe? Quraish
40) Capital of Libya? Tripoli
41. which messenger called zo'noon in Holy Quran? Hazrat Yunus A.S
42. hemoglobin measures in blood?? (measuring unit)
43. 1 degree of longitude is = 69 Miles or 111 KM Latitude but Longitude differ
44. wind spiral in low pressure is called?
45. Pakistan's highest civil award? Nishan-e-Pakistan
46. mobile-phone messages send through? (radio)
Constitution of Pakistan
1) Right to assemble is written where?
2) Age of children who arent allowed work under constitution of Pakistan ? 14 years
3) Majlis shora consists of? 342
4) Chief election commissioner is elected for a term of? 3
5) Objective resolution was made part of constitution in which year
6) In 1973 constitutional committee which political party/parties involved? All
Political parties

7) If P.M. is to resign he can give his resignation to whom?


8) In which constitution Pakistan was named as Islamic republic of Pakistan? 1973
English
I dont remember much there were few corrections, correct use of prepositions,
synonyms /antonyms etc.
1) Antonym of fugitive In front
2) Spelling of formidable
3) Synonym of chair Bench
4) she resembles ........sister
5) excite is a verb whats its noun
Pakistan affair
1) Pak afghan relations severed in which year?
2) Census in Pakistan held after how many years?
3) Hataf 3 missile of Pakistan is also known as?
4) Faiz ahmed faiz was ? a poet
5) Sahiwal is a district of punjab or subdivision of Sargodha? district
6) Kashmir is important because of its strategic location or uranium reserves or
trade routes? Strategic location
7) Largest coastal line is of which province? Baluchistan
8) Sui gas was first discovered in which area of Pakistan? Sui
Labour laws
These are not important for other examination point of view so forget about them
and dont waste time in reading them .
General knowledge
1) Google is what? Search engine
2) Who is Ban ki mon is ? UNO Secretary general
3) Headquarter of ILO? Geneva
4) Npt stands for ?
5) D.M.S (digital management system) consist of ?
6) Nilain is a point where river Nile join where is that point?
7) Where is Jama E Al azhar? Egypt
8) Awaz e dost written by whom?
Islamiat
1) Rate of zakat on diamonds ?
2) Usher in Islam donates what?
3) Number of prisoners in jang e badar?
4) Who was called as Brain of Arabia by Holy Prophet (P.B.U.H)?
5) Emphasis of Madni surahs was on which topic?
6) Ghazvah furqan also known as?
7) Holy book Zabor was revealed on which prophet? Hazrat Daood AS
8) Last sermon of Holy Prophet (P.B.U.H) was made on which mountain? Mount Arfat
9) The main purpose or topic of the Holy Quran is? The human being

10) The first written constitution in history of Islam? The Constitution of Medina
11) Surah Ikhlas is called ..of Quran? Nuur ul Quran
Everyday science
1) Rich source of vitamin D is? Sunlight
2) Cubic meter is used to measure? Room
3) 1millimeter is equal to? 0.001 meter
4) When we climb on a mountain why do we lean forward?
5) Hepatitis C is a disease of which organ? Liver
6) We are saved from ultraviolet rays of sun through? Ozone Layer
7) Drones can be traced through?
8) Discovery of solar system by whom? Galileo Galilei
9) Radioactive waves discovered by whom? Abel Niepce de Saint-Victor
10) What is called as the main unit of computer? CPU
11) Ram stands for what? Random Access Memory
12) What odor is mixed in natural gas?
Mathematics
There were few series questions basic arithmetic few percentage and ratio
proportion questions etc.
PAKISTAN STUDY
1. Battle of plessy fought in? 23 June 1757, in Palashi, Bengal Subah
2. Quaid-e-Azam resigned from Congress in? 1920
3. Quaid-e-Azam joined Muslim League in? 1913
4. Why Quaid-e-Azam asked for direct action day?
5. Founding Objective of Muslim League was?
6. Arya Samaaj was founded in? 7 April 1875
7. Pakistan became UNO member in? 30 September 1947
8. Who is foreign Minister of Pakistan? Nawaz Sharif
9. Shortest period of Governor General in Pakistan was of? Skindar Mirza
10. Name of Governor General after Nazim-ud-Din? Malik Ghulam Muhammad
11. Boundary line b/w Pakistan and Afghanistan called? Durand Line
12. Which country is in East of Pakistan? India
13. Founder of Muhammadan educational conference in 1886? Sir Syed Ahmad
Khan
14. Who was viceroy at time of partition of Bengal? Lord Curzon
15. First Constitution of Pakistan was made in? 1956
16. Highest civil award of pakistan? Nishan e Pakistan
17. Anjuman-i-Hamayat-i-islam was established in? September 22, 1884
18. Liquat Nehru Pact in? April 8, 1950
19. Mohenjodaro located in? Sindh
21. Fourteen Points was presented by Jinah in? March 28, 1929
22. Who was chairman of the Indo-Pakistan Boundary Commission? Radcliffe
23. National Flower of Pakistan? Jasmin
24. National Animal of Pakistan? Markhor
GENRAL KNOWLEDGE

25. Gorbachev was the president of which country?


26. UNO formed in? 26 June 1945
27. Longest river of world? River Nile
28. Largest Desert of world? Antarctica
29. Largest island of world? Greenland
30. Largest ocean of world? Pacific
31. Capital of Argentina? Buenos Aires
32. Capital of Australia? Canberra
33. Nairobi is Capital of? Kenya
34. Currency of Indonesia? Indonesian rupiah
35. Riyal is currency of? Saudi Arabia
36. CPU is abbreviation of? Central Processing Unit
37. UK stands for? United Kingdom
38. NATO stands for? North Atlantic Treaty Organization
39. ATM stands for? Automated Teller Machine
40. Who wrote "Hayat javeed"? Altaf Hussain Hali
41. Who wrote "Hamlet"? Shakespeare
42. Who wrote "Paradise Lost"? John Milton
43. Who is writer of "Old man and the Sea"? Ernest Hemingway
44. Shakespeare was a Writer of which Century? 16th
45. Who led Pakistani Cricket Team in World Cup 2011? Shahid Afridi
46. Old name of Myanmar? Burma
49. Lioner Messi is a famous player of? football
50. Pakistan lies of the tropic zone of? North
(a) South (b) West (c) East (d) North
51. When Barack H. Obama was awarded with Noble Prize for peace? 2009
52. Cusec is unit of? Flow of water
53. Light Year is unit of? Distance
54. Who presented Law of Falling Bodies? Newton
55. One Horse Power is equal to 746 watts?
56. Cathay Pacific is an airline of? Hong Kong
57. Which city lies in two continents? Istanbul
58. Which city is called city of canals? Venice
59. Only country within country? Vatican City
60. Boxing day is observed on? December 26
61. How many Bones are in a human body? 206
ENGLISH
(Antonyms)
62. Entice
63. Mettle
64. Microcosm
65. Absurd
66. Modicum
(synonym)
67. imperious
68. Luxuriant
69. Memorable

70. Impose
71.
(Prepositions)
72. Conscious
73. Comply
74. Conferred
75. Deaf
76. Daily exercise is beneficial _________ health.
(Correct the spellings)
77. (a) Schedule (b)
78. Schzar
79. We _______ watting for two hours.
(a) have been (b) was (c) had (d)
80. We __________ them yesterday.
(a) will meat
81. see that ________ come in meatting.
islamiat
82. In believer of mother, who is called Umm-ul-Miskeen? Hazrat Fatima R.A
83. In believer of mother, who is called Tahirah? Hazrat Khadija R.A
84. Who was called Sword of Allah? Hazrat Ali R.A
85. Who built the kaaba for the first time? Hazrat Ibrahim R.A
86. How old was Muhammad (p.b.u.h.) when His mother died? 6 Years
87. What is the name of the first mosque of Islam? Masjid-e-Quba
88. Which is the first Surah of Quran? Surah Fatiha
89. Total number of Chapters and verses in Quran? 30 Chapters, 6666 Verses
90. How many Makki Surahs are there in Qur'an? 86
91. How many sons Hazrat Yaqoob (A.S) had other than Hazrat yousaf (A.S)? 11
92. Which important event mentioned in the Quran occurred one year before hijrah
in makkah? Miraj
93. How many prophets are mentain in Holy Quran? 25
94. Name of the sixth kalimah? Raddi Kufar
95. Who was the commander of the infidels in Battle of Uhd? Abu Sufyan
96. The famous book of Fiqh " Kitab-ul-Kharaj" was written by?
97. When the truce of Hudaibiya took place?
98. How many Asma-Al-Husna in last two verse of sura " Al-Hashe"? 10
99. Ayat of Quran confirm the Islam Religion is a complete religion? Surah Nahal
100. Important event occure in 2 hjiri in ramzan?
1Who wrote Path to pakistan ---------------------Ch khalique zaman
2When Fatima Jinnah Joined AIML---------------1940
3Who prepared Pirpur report ---------------------Raja Syed Mehdi
4When Qaid e Azam Met M.K Gandhi 1st time----------------1916 Lucknow(CHK)
5When Non party elections held------------------------------------1985
6When National Anthem Approved in--------------------------August 1954
7Who is secretary of state for india in cabinet mission--------------------------lord
pathetic lawerance

8When water accord between provinces----------------------1991


9Where Rawal dam constructed on river-------------------kurrang
10Where is Green peace head quarter--------------------Amsterdam
11--Doab between river ravi and Chenab called ----------------------rachna
12--Bala hisar fort built by--------------------------babar
13--who administrated the oath of prime minister to liaqat ali
khan--------------------------Muhamad ali jinnah
14Where copper deposits in------------------------chagi
15Who supported pakistan resolution from sindh province by---------------------abdullah haroon
16Where is banbhore site-------------------thatta
17Where is chandka medical college----------------------larkana
18Where are artificial forest are bieng maintained in--------------------------changa
manga,
19Which is pakistan's 2nd largest foreign exchange earner crop---------------------rice
20When ch rehmat ali coined word pakistan in NOW OR NEVER pamphlet
in------------------------1933
21--C R formula prepared by--------------------------Rajagopalachari
22--malaria parasite -----------------ronald ross
23--longest(largest) organ--------------liver
24--kidney disease due to overdose of-------------------vitamin c
25--largest muslim country in Africa by population is-------------------Nigeria
26--noble peace prize decided by----------------Oslo
27--highest literacy rate among SAARC------------------srilanka
28--highest per capita income among SAARC------------------india
29--largest producer of oil in OPEC countries-----------------saudi arabia
30--bakhtar news agency of ---------------------Afghanistan
31--Ariana is Airline of---------------Afghanistan
32--cathy pacific------------------is airline of Hong Kong
33--ITAR-TASS news agency of---------------Russia
34--PPI--------------Pakistan press international
35--share of Punjab in Pakistan---------------25.8%
36--Head Quarter of Asian development bank is in---------------manila
37--security council members are--------------------15
38-- ibne batuta came in india from-------------------morroco
39--SCOUT established by -----------------Robert Powall
40--who presided wavell plan--------------------lord wavell
41--ch rehmat ali coin word pakistan in----------------------1933
42--8 april 1950--------------------liaqar-nehru pact
43--pedagogy--------------------teaching
44--fasting became farz -------------------2 hijri
45--gazwa tabook---------------------9 hijri
46--who wrote hudaibiya-----------------Hazart Ali (R.A)
47--Khufiya Tableeg-----------------3 yrs
48--hijri calender kis khalifa ne start kiya------------------------Hazrat Umar e farooq
(R.A)
49--allah tala ne sab se ziada apni naimato (blessings) ka izhar kis surah me

farmaya hai--------------------surah rehman


50--Allah Tala ke sab se ziada ehkamaat kis surah me farmaya------------------51--nawab aye humare bhaag aye ka kiya matlab hai-------------------------------khush
kismati
51--zulfien bikhraye jo woh but (idol) sar e bazar chala shor utha maar chala mauz
chala what is mauz i dont know but option
were i marna ii saanp (snake) iii bhihoo iv zado kob mene zado kob lihka hai.
52--israr e khudi ka english translation kis ne kiya---------------prof Nicholson
53--phoot laina ka kiya matlab hai-------------54--monh rakhna ka kiya matlab hai-------------------lahhaz rakhna
55--utha kar phaink do gali mein nai tehzeeb ke yeh andy hai gandy---------------------i
wrote magrabi tehzeeb
56--greeb ki bhi hoti hai ajab subha o shaam mein greeb se kiya murad
hai------------------i wrote musafir
57--the train went tunnel--58--she jumped the bus
59--write the meaning of strenuous---------------------strong
60--write the meaning of zest----------------- Tasty
61-- collision--------------62-- accumulate--------------collect
63-- Detrimental---------------harmful
64-- rancour--------------------enmity
65--sab se ziada ahadees kis sahabi se marvi hain---------------hazrat abu huraira
66--sabse pelay konsi surah ki ayaat nazil huen---------------------alaq 5 ayaay
67--pehla gazwa konsa tha-----------------------------Badar
68--largest island--------------------------greenland
69--largest peninsula---------------------arabia
70--ibne insha ki wajah e shahorat------------------mazha nagari
71--mast tawakli was poet of---------------------balochi
72--After USA arms exporter-------------------Russia
73--Oldest Anthem---------------Japan
74--Kahuta Laboratories------------1976
75--Arbitrator In Indus basin treaty--------worlf bank
76--Pakistan joined ILO------------1949
77--Rapid means------------quick
78--pinpoint 1st democracy-----------Britain
79--Thomas cup-----------------badminton
80--nuclear power plant in Pakistan with help of -----------------Canada
81--capital of Somalia------------Mogadishu
82--1st Punjabi poet--------------baba farid
83--length of great wall of china----------------2400km
84--Durand line demarcated in -----------------1893
85--oldest monarchy----------------------Japan
86--first missile-------------------hatf
87-- Ringgit is the currency of ------Malaysia
88--Digital computer invented by--------------John atanasoff
89--decimal system introduced in Pakistan on 1st January----------------------1961

90--mat karo ghor o fikr zara dekho..........allama iqbal ka yeh shair konsi si kitab se
hai
91--separate electorate 1st time demanded by---------------sir sayyed ahmad khan
92--largest natural gas producer muslim country----------------------Iran
93--Google is a ---------- search engine
94.When Pakistan become member of CENTO?
95.What is a pentagon? Defence head office of USA
96. Meaning of "Rapid"? fast
97."Celebrity" mean? famous man.
98. tea pure ... cup? into
99."shahsh (mirror) may itarana " means?
Who founded Attock Fort.
Babur
Where is Chandka Medical college is in
Nawab Shaha.
Which is airline of Srilanka Srilankan Airline and Air lanka
what for IPP stand for, Independent Power Producers.
Who is First Punjabi Poet, Baba Farid
6.who translate Israre Khudi Prof. Arnold nay kia.
1-Who is the present president of Cuba? Rahul Castro
2-Noralmarki is the president of? Iraq
3-Clash of civilization is written by? Samuel Huntington
4-War and Peace is written by? Leo Tolstoy
5-Pride and prejudice is written by? jane Austin
6-India Wins Freedom Is written by? Abu ul Kalam azad
7-Who was the chief editor of "Zamindar? Maulana Zafar Ali Khan
8-Simon Commission Held in? 1927
9-Who was the Viceroy in 1927? Lord Irwin
10-First viceroy of the subcontinent was? Lord Canning
11-Last viceroy of subcontinent? Lord Mountbatten
12-In which state Obama belongs To ? illionso state
13-When WTO formed? 1995
14-Stainless Steel is the alloy of? copper and zinc
15-How many colors are there is spectrum? 7
16-Which player has Highest score in Test cricket?Sachin Tendulker
17-NATO stands for?North Atlantic Treaty Organisation
18-Where is the greatest and longest wall of earth?China
19-Where is Leaning Tower of Pissa? Italy
20-Who presented Theory of relativity?Einstein
21-When DR. Abdul salam Received noble prize?1979
22-Pancilin was discovered by? Fleming
23-What is the actual time of rotation of earh?23hours 56min 4sec
24-Olympics 2000 took place in which city?Sydney
25-Who was the first president of Muslim League? sir Agha Khan
26- Who is the president of India? Pranab Mukherjee
27--Ban ki Mon Belongs TO which country? South Korea

28-Brief Histroy of Time is written by? Stephen Hawking


29-What is Black Hole? Hypothetical region in space Fear of open places/ public
places
30-Which are the two gases that we exhale more than we inhale? oxygen and
carbon
31-Agoraphobia? Fear of open places/ public places
32-Prime Minster of UK is? Gordon Brown
33- How many members are there is EU? 27
34-OIC came into Existence? 1969
35-How many states are there in USA? 50
36-SAARC headquarters? Kathmandu
37-Friends Not Masters is Written by. Gen. Ayub
38-Total members of Commonwealth? 53
39-In 1946 Who Presented poor mans budget? Liaqat Ali Khan
40-Allam Iqbal delivered Khutba Allahabad on? Oct-1930
41-UNO established on? 24th oct-1945
42-Where is the headquarters of International Court of Justice? Hague
43-Hijrat Madina Was took place in? 622 AD
44-Toatal numbers of Ghazwat? 27
45-Surah Without Bismillah? Surah Tauba
46-Anarkali Is wriiten by? Imtiaz Ali Taj
47-Raja Ghidh Is written by? Bano Qudsiya
48-How many lines are there in MA-sud-dus? 6
49-Shikwa Iqbal's Famous poem is in whcih book? Baang-e-Dira
50-Haj performed by holy prophet on? 10hij
51-Shanama ISlam is written by? Hafeez Jalandhari
52-Origin of Specie Is written by? Charles Darwin
53- Partition of Bengal Took place in? 1905
54-Suez Canal Connects? Medi and red sea
55- which poet was famous for Masnavi? Mir Hassan
56. Muhammad Iqbal 1st book in persian? Israr e Khudi
1). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
(b) Four times
2). Khateebul-Anbia as a title of:
(d) Hazrat Shoaib (AS)
3). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
(d) Hazrat Zaid (RA)
4). Masjid Zu Qiblatain is situated in
: (a) Madina
5). Which Surah of Quran has Bismillah twice:
(b) Al Namal
6). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:
(a) 2 Hijri
7). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
(b) Imam Malik
8). Ameen ul-Umat is the title of Hazrat:

(c) Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)


9). Arafat gathering is held on:
(b) 9 Zil hajj
10. How much Surah the Quran contains:
c. 114
11- The Nisab of Zakat in gold is
: c. 7 Tolas
12. The original name of Imam Bukhari is:
d. Muhammad bin Ismail
13. Makka was conquered in:
d. 8 A.H
14. Jami-i-Quran is taken for: c.
Hazrat Usman (R.A)
15. Pious-Caliphate lasted for about:
c. Thirty Years
16. Abyssinia is the old name of: Ethiopia
17. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy
18. NATO consists of member countries.
(a) 28
19. Baku is the seaport on;
Caspian Sea
20. Which of the following is largest country of South America?
Brazil
21. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(d) 16th December 1971
22. when the Simla Accord was signed?
(a) January 1972
(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972
23. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from
India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani
24.What is the total area of Pakistan?
( (b) 796096 sq km
25. In which continent of world Pakistan is situated?
(a) Asia
26. What is length of Pakistan-India border?
(c) 1610 km
27. What is the name of Pakistan-India border?
(d) Line of Control (LOC)
28. Which country is located in north of Pakistan?
(c) China

29. What is height of K-2?


(b) 8611 Meters
30. What is the original name of K-2?
(c) Godwin Austin
31. After how many years did Pakistan get her first constitution?
(c) 9 years
32. What document was firstly drafted to give peace to constitution making
process?
(d) Objective Resolution
33. When the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(b) 12th March 1949
34. When Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953
35. Who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
36. What is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
37. When first constitution of Pakistan was enforced?
(b) 23rd March 1956
38. according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(b) National Assembly
39. in which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?
(d) 1973
Q No: 40. When did Pakistan become member of United Nations?
(d) 30th Sep 1947
Q No: 41. Which country opposed Pakistan's membership in United Nations?
(c) Afghanistan
. 42-The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus
43. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin
44.Which instrument is used to measure pressure?
c. Manometer
45. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships
46. Light year is related to
c. Distance
47- old name of iraq?
mesopotimia
48-blood is red due to ?
hemoglobin

49-mariana trench situated near?


Philippines
31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila
50- head quarter of saarc is situated at?
Katmandu
51- maximum wool produceing country is?
Australia
52- official religion of japan is ?
shintoism
53- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
54- who many rakkhu in 30 paraa of quran
55-which is less conducter
wood
56-nigara fall lies b/w
USA and Canada
57- which is smallest country of world among area
Vatican city
58-holy prophet S.A.W appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal
59. Which international environmental pressure group was founded in 1971?
Greenpeace.
60. What is the capital of Morocco?
Rabat.
61. How many balls are on the table at the start of a game of pool?
Sixteen.
62. In which country is the volcano Mount Aso?
Japan.
63. What name is given to inflammation of one or more joints, causing pain,
swelling and restriction of movement?
Arthritis
64. Which mineral is the main source of mercury?
Cinnabar
65- Diamond is an allotropic form of.......?
Ans. Carbon
66. The element common to all acids is............?
Ans. Hydrogen
67. Gobar gas contains mainly .............?
Ans. Methane
68 The most malleable metal is...........?
Ans. Gold
69 Which element is used in Beauty Parlors for hair setting?
Ans. Sulphur
70. From which mineral is radium obtained?
Ans. Uranium

71 What is laughing gas ?


Ans. Nitrous Oxide
72) Which is the longest river of America?
b) Amazon
73) Don is river of ?
b) Russia
74) What is the length of khyber pass?
c) 56 km
75) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it's
length?
a) 320 Miles
76) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake Eire
77) Tugela water fall is present in?
b) South Africa
78) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden
Give synonyms of the following
79. Assiduous
Diligent
80. Fuss
Unnecessary Excitement
81. Placid
Calm
82. Naive
(a) Simple
83. Immaculate
Flawless
84. Collusion
Connivance
Give antonyms of the following:
85. Prosperity
Adversity
86. Conscientious
who do justice
87. Scant
Slender
88. Tender
Unkind
89. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
John Milton
90. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
Mira-Tul-Aroos
91. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
Bang-e-Dara
92. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?

Ghalib
93. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
61 hijri
94. Drama kis zaban ka lafaz hai?
Greek
95. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
Hazrat Shoaib (A.S)
96. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha? Malka
Bilqees
97. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 5
98. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
(a) 19
99. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if
we divide it in 4
boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d)
100. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in
how much days:
18.75
1- What is the least conductor among the followings:
Wood
Zakat can be spent on:
A) Travelers B) Slaves C) Masakin D) Answer is All of these
20- Zakat is exempted on:
A)Sheep grazing fed free in pastures B) Fruits C) Vegetables D) Answer is All of
these
22- The music of Pakistan National Anthem was composed by? Ahmad G Chagla
23- What is a cash crop? a crop produced for its commercial value rather than for
use by the grower
24- Brazil is in the continent of?
South America
25- What ancestry Razia Sultana belongs to? Iltamash
26- What is the official religion of Japan? Shintoism
27- The length of Khyber pass is? 56KM
28- Who was known as the Man of Destiny?
29- Velocity of Sound in air is?
30- Statue of Liberty was gifted to America by? France
31- Adam's Peak is in?
32- The country near to Mariana Trench(the deepest point) in Pacific Ocean
is? Philippines
33- The most populous FATA agency is?
34- The father of French revolution is?
35- Sunlight is composed of:
A)15 colors B) 12 C) 10 D) 7
36- Jaundice is the disease of:

Liver
37- Light year is the distance traveled by light in:
1 Year
38- How many Ruku are there in 30th Parah?
39- How many times Zakat is mentioned in Quran? 82
40- When did zakat become obligatory? 9 Hijri
41- Whom did Hazrat Muhammed (S.A.W.) appoint the Governor of Yemen
for the collection of Zakat? Hazrat Mauz Bin Jabal
42- According to the Zakat Ordinance Zakat arrears are collected by?
43- Zakat Ordinance 1980 was promulgated on? 20 June 1980
44- Quad e Azam resigned from Congress because of:
Non Cooperation movement etc.
45- Blood clotting occurs because of the vitamin:
K
46- The vitamin that cannot be stored in body is:
C
47- The red color of blood is due to the pigment named?
48- Red Cross/Crescent HQ is in?
49- The Boy Scouts was founded by?
50- What was the rate of Zakat on the discovered treasure in the past?
51- According to Zakat Ordinance the rate of zakat on the produce of land
irrigated by artificial water is?
52- According to the ordinance the Chief Administrator is appointed by the
Governor with the consultation of?
53- The sunlight reaches to earth in?
54- The bordering countries of Caspian sea are?
55- Porcelain tower among the seven wonders was in the country?
56- Taklimakan desert is in?
57- Manchhar lake is in the district of?
58- Gobi desert is in? China
59- MacMohan line is between? China and India
60- Cryptography is the study of?
61- Who is Gen. David Petraus?
62- According to Ordinance the nisab of gold is? 7.5 Tola
63- .................................................s ilver is?
64- .................................................s heep is?
65- According to the ordinance Ushr is not levied if the crop is less than:
A) 2000 Kg B) 1550 Kg C) 998 Kg D) 948 Kg
66- How many masarif are there for zakat?
67- Which Surah mentions these masarif?
68- Wall Street is famous for? Newspaper
69- Which Islamic organization was founded in 1962?
70- Which court decides about the exemption matters relating to zakat?
71- The organ effected by the virus of Hepatitis is?
Liver
72- Baghalchur area of D.G Khan has the mineral reserves of:
A)Stone phosphate B) Lime C) Uranium D) Chromite

2- Which country has the longest coastal line?


3- Which country produces wool on the largest scale in the world? Australia
4- Which city has the SAARC H.Q? Khatmandu
5- Who forwarded the Lahore(Pakistan) Resolution? AK Fazul Haq
6- The deficiency of Vitamin C causes the disease of:
A) Bones B) Skin C) Teeth (All are correct)
7- What number Pakistan stands on according to population?
8- What's the share of Punjab in the area of Pakistan?
9- The magnitude of earthquake is measured with?
Richter Scale
10- After Pashtuns the largest faction in Afghanistan are:
A)Uzbek B) Tajik C) Hazaras D)Krgyz
11- Plants exhale at night:
A)Oxygen B) Nitrogen C) Hydrogen D) Carbon Dioxide
12- Which Mughal Emperor built the Attock fort?
13- East India Company came to India in the reign of:
A)Shah Jahan B) Jahangir C) Aurangzeb D) Babar
14- Historical name of Iraq was?
15- The 2nd Panipat Battle was fought between?
16- The largest Muslim country according to area is?
17- The longest river in the world is? River Nile
18- Which one among the followings is a Peninsula:
Saudi Arabia
1- Minsk is the capital of?
Belarus
2-baht is the currency of?
Thailand
3-currency note 1st time used by?
China
4-earth revolves around the sun from?
West to east
5- The name of world highest waterfall is?
Angel
6- Johor strait situated between?
Malaysia and Singapore
7- Malacca strait situated between?
Malysia & Indonesia
8- Karakum desert located in?
Turkmenistan
9- Fleet street is famous for?
newspapers
10-Sikandry Azam belong to which country?
Macedonia
11-philately is the science of?
stamp collection
12-smallest country of the world?

Vatican
13-how many kg's in one metric ton?
1000
14-one square foot is equal to?
144 sq inches
15- hydrometer is used for?
specific gravity of liquid
16- which vitamin easily prepared in body?
vitamin D
17- scurvy is due to lack of?
(vitamin c)
18-which gas is commonly used in balloons?
helium
19-the most abundant element in earth curst is?
Oxygen (O)46.6%
2021- world oldest parliament is?
Althing of Iceland
22-seattle is the seaport of?
u.s.a
23-land of midnight sun is?
Norway
24- land of free people is?
Thailand
25- the lowest rainfall area in Pakistan is?
nokhundi
26- Interfax is the news agency of?
Russia
27- Heathrow is the seaport of?
London
28- agro based industry is?
poultry, fishery, livestock
29- Stonehenge is in?
England
30- largest producer of uranium is?
Canada
31- Nikke is the stock exchange of?
Tokyo
32- which country is situated below the sea level?
Netherlands
33-sharmusheikh is the seaport situated on?
red sea
34-wheel is the symbol of?
progress
35- who was the painter of Mona Lisa?
Leonardo Davinci
36- one horse power is equal to?

746 watt
37-which of the following gas used in fire extinguished?
carbon dioxide
38-gulam Muhammad barrage is on?
Indus river
39- head marala is on?
Chenab
40- Neza e Sultan is an extinct volcano located in Chagai District,
Baluchistan, have deep resources of?
sulfur
41- old citizen day celebrated on?
1st October
42- in which sea Cyprus present?
Mediterranean
43- yellow sea is situated between?
china/Korea
44- the largest nuclear plant is located at?
Kashiwazaki-Kariwa, Japan
45- which colour phosphorus used in matches?
red
46- which gas is used in electric bulb?
argon
47- oldest known element?
copper
48- which shape of carbon used in lead pencils?
graphite
49- basic component of all acid is?
hydrogen
50- artificial silk is called?
rayon
51- basic component of wood is?
paper
52- where Darwin port?
Australia
53- bar is the unit of?
pressure
54- light year is the unit of?
distance
55- famous library ??????????????????????
56-lion is the emblem of?
Sri Lanka
57-temple tree house is the official residence of?
pm of Sri Lanka
5859-ping pong is the name of which game?
table tennis
60- normal heart beat of adult is?

72-80
61-which gas is lightest?
hydrogen
62-the important impact of inflation?
decrease the value of currency
63-smallest ocean is?
Arctic
64- longest land boundary between two countries?
u.s.a and Canada
65-cortes is the parliament of?
Spain
66- who many time the world zakat come in Quran?
82
67- who many time the word zakat come in Quran with namaz?
32
68- 7th month of Islamic calendar?
rajab
69- when the complete orders among zakat announced?
9 hijra
70-sharia announced who many kind of people who are able to get zakat?
8
71-in which sura the orders of zakat described?
sura tuba
72-four classes of zakat payer?
metals, trading goods, animals, agriculture products
73-who is the writer of kitabul khiraj?
imam Abu Yusuf
74-zakat derived from tazkiya meaning?
to purify
75-the time period of tehsil committee member is?
3 years
76- which section of constitution of Pakistan gives protection of zakat
council?
????????????????????????????????
77- district zakat committee created under which section ?
16
78- who mange the account of federal zakat council?
administrative general
79-auditor general gives his report to?
parliament
80-total members of local committee?
9
81-when zakat ordinance promulgated?
20 June 1980
82-zakat is applicable on who many goats?
40
83- the usher of artificial land is?

1/20
84- the usher of natural land is?
1/10
85-the criteria of chairman of central council
ex or in service judge of supreme court
86- who many women members in federal council?
2
87-administrator general is also?
sectary of religious affairs
88- which people cannot get zakat?
parents, children, etc
89- who appointed district chairman?
provincial council
90-the people who collect zakat are called?
ameeleen
91-mualafatil quloob are?
new and needy Muslim
92- what meant of d-day?
day upon which some significant event will occur or has occurred
Labour Inspector Jan. 02, 2011
Give synonyms of the following:
1. Assiduous
Diligent
2. Fuss
Unnecessary Excitement
3. Placid
Calm
4. Nave
(a) Simple
5. Immaculate
Flawless
6. Collusion
Connivance
Give antonyms of the following:
7. Prosperity
Adversity
8. Conscientious
Care free
9. Scant
(a) . (b) Slender (c) .. (d)
10. Tender
(a) . (b) Kind (c) .. (d)
11. Commence
End (c) .. (d)

Choose the correct answer:


12. (a) He is senior to me. (
13. (a) He wa charged with murder.
14. (b) She said that she was running fast.
15. He has gone to the hospital.
16 Faster you walk, better it will be..
17. Fleming died in 1920. (
18. (4-4)20+5 is equal to: 5
19. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
19
20. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if
we divide it in 4 boxes:
448g
21. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in
how much days:
18.75 days
22. A man travels a distance by foot in 1hour and 35 minutes, but he use a bicycle,
he travels same
distance in 28 minutes. How much time he saves:
1 hour &7minutes (
23. If a man pays Rs. 2500 as income tax, that is 50% of his total income, then what
will be his total
income?
5,000
24. After Nile which is second largest river of the world:
(a) Amazon
25. Sound travels fastest in which of the following:
(a) Glass
26. Polygonat an angle:
180 degrees
27. The gravitational force on the body is called as:
(a) Weight
28. Cathy Pacific is the air line of:
Hong Kong
29. Who discovered continent Australia?
Captain Cook
30. Brazil is the largest exporter of:
Coffee (
31. Art and Architect reached its climax during the reign of:
Aurangzeb (
32. Largest ocean of the world is:
(a) Pacific
33. Where is the Head Quarter of Arab league?
( Cairo
34. Abyssinia is the old name of: its Ethipoia
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan

35. Deficiency of Vitamin C causes:


Scurvy
36. NATO consists of member countries.
(a) 28
37. Lisbon is the capital of;
Portugal
38. Iron metabolism in the human body is helpful for:
(a) Hemoglobin
39. Which of the following is a tax free country?
(a) Kuwait
40. How many languages are spoken in the world?
7,000
41. How many species of living things are discovered up to date?
8 billions
42. In how many groups the living organisms that have back bone, are divided?
7 groups
43. Greenwich is located in:
(a) U.K
44. Where is the Head Quarter of ILO?
(a) Geneva
45. Pakistan became ILO member in:
(a) 14 Oct. 1947 (b) 14 Sep. 1947 (c) 14 Nov. 1947 (d) 14 Dec. 1947
46. ILO came into existence under the treaty of Versailles after World War 1 in:
() 1919
47. Labour Appellate Tribunal is set up at:
Provincial
48. 1st May is observed all over the world as labour day in honor of working people
of:
(a) Moscow (b) Beijing (c) Chicago (d) Cairo
49. Mother tongue of Quaid-e-Azam was:
Gujrati
50. The professional qualification of Quaid-e-Azam was:
Bar at Law
51. Allama Iqbal qualified as PhD scholar from:
Munich University, Germany
52. Jinnah of Pakistan was written by:stanely wolpert
53. Islamabad was made capital in the year:
(a) 1959
54. Allama Iqbal delivered his famous address at Allahabad in:
1930
55. Rachna Doab is located between two rivers of:
Ravi & Chenab
56. Radcliffe was . by profession:
A Lawyer
57. Day of deliverance was observed on:
22 Dec. 1939
58. Sir Sikindar Hayat was Chief Minister of Punjab:

1937
59. Which of the following is a land locked country?
None of these
60. Baku is the seaport on;
Caspian Sea
61. Which of the following is largest country of South America?
Brazil
62. Which of the following is the country with highest birth rate?
Kenya
63. World population is expected to reach by the year 2025:
8.1 billions
64. Which of the following is the greatest wool producer country in the world?
Australia
65. Mirage is an example of:
Refraction of Light
66. Saint Sheikh Bahauddin Zakariya established a Khankaha in city of:
Multan
67. British parliament is:
Bi-cameral
68. Planet closet to Earth:
Venus
69. Article 11(3) of Pakistan's constitution expresses to prohibits the employment of
children in any
factory, mine or other hazardous places below the age of:
(a) 14 years
70. According to the old age benefit Act 1976, minimum old age benefit per month
is:
3,600
71. Provincial employees social security ordinance was promulgated in year:
1965
72. According to workman compensation act, the amount of death and
permanent disablement grant is:
2 Lac
73. Author of Paradise Lost & Paradise Regained was:
( John Milton
74. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash'hoor kirdar hain?
Mira-Tul-Aroos
75. Shikwa aur Jawab-e-Shikwa Iqbal k konsay kalam main hain?
Bang-e-Dara
76. Altaf Hussain Hali kis k sha'agird thay?
Ghalib
77. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
61 hijr
78. Drama kis zaban ka lafaz hai?
Greek
79. Khateeb-ul-Amnbia kis paighmber ka laqab tha?
Hazrat Shoaib A.S)

80. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa'ba ka asal naam kia tha?
Balqees
81. Hazrat Khizar (A.S) kis badshah k hum asar samjhay jatay hain?
Qaroo'on
82. Quran Pak ki total suratain kitni hain?
114
83. Quran Pak ki sub say lambi surat konsi hai?
Surat Baqrah
84. Allama Iqbal ki sub say pehli nasri kita'ab konsi hai?
Ilm-ul-Iqtasaad
85. Nazam Waldah Merhooma ki yaad main Iqbal ki konsi kitab main hai?
Bang-e-Dara
86. Quran Pak ki konsi surat ko zinat-ul-Quran kehtay hain?
(a) Surat Rehman
87. Quran Pak ki konsi surat Bismillah k baghair shurau hoti hai?
(a) Surat Tauba
88. Quran Pak main kul kitnay paighumberoo' on ka zikar hai?
26
89. Taq-e-Nasiyan hona ka kiya mutblab hai?
Bhool Jana
90. Tipu Sultan ka a'asli naam kiya tha?
Fateh Ali
91. Latest Labour policy was introduced by the ministry of Labour in:
(a) 2002 (b) 2003 (c) 2005 (d) 2010
LABOUR OFFICER MCQS PAPER HELD ON 15-09-2011
1-Right of Association is a ---------------------------Fundamental right
2-Name ISLAMIC REPUBLIC OF PAKISTAN was given in which constitution----------1973
3-Objective resolution made part of -----------in 1949
4-P.M tenders his resignation to-------president
5-Parliamnet consists of---------NA, Senate, President
6-how many amendments have been made in the constitution -------19
7- who appoints the governors? president
8-senate is presided -----------Chairman Senate
9-lower house of the parliament---------National Assembly
10- Cheif election commissioner office term----3years
11-fundamental rights are enforcable by------- both Supreme court & high courts
12-in 1973 constituent committee consists of parties-----All parties
13-chlid labor is prohibited under---------constitution u/art 11
14-what age of child not allowed for labour--------14 years
15-National reconciliation order enacted in the year--------2007
16-Census is made after--------once in a decade
17-Most speaking language in pakistan---------punjabi
18-pak afghan relation severed ---------after every 10 years
19-faiz Ahmen FAiz is---------a poet

20-what is sahiwal--------a Division & district of punjab


21-largest coastal line of province-------balochistan
22-in which area sui gas was discoverd first time-----sibbi,sui, 1952
23-kashmir is important because------- Trade route between China and Pakistan
Geographically
24- another name of hatf III missile------gazdnavi
25-IAEA headquarter----------VIENNA
26-ILO headquarter--------Geneva, switzerland
27-Egypt in which continent-----Africa
28-Al-Azhar university in which country-------egypt
29-third world countries are---------backward countires
30-Solar system was discovered by---------Copernicus
31- who was the discoverer of radioactivity along with Marie Curie and Pierre Curie,
for which all three
won the 1903 Nobel Prize in Physics?
Antoine Henri Becquerel from france
32-who is current Secretary General of UN-------Ban ki moon
33-Alumni meanz-----------old student
34-NPT stands for-----Non Proliferation Treaty
35 RAM stands for-----Random access memory
36- Computers main part----CPU
37-Drone is detectd by------?
38-richest source of Vit D------cod liver oil
39-Hepatitis C disease of----Liver
40-climbing on up hilly in bent condition makes the person------tired, stable, fast his
speed
41-Artificial forest of pakistan----Changa manga
42-impact of wuller barrage on pakistan?
shortage of water+shortage of energy etc
43-Umul Quran is name of ---Surah Fateha
44- who was called the brain of arab?
hazrat amr bin-al-ass(r.a)
45-Most hafiz e quran were martyrd in ghazwa------yamamah
46-subject of Quran-----------human
47-Ayat in Surah kouser-----3
48-last khutba was dilivered by Prophet (PBUH) on mountian -------Safa
49-Zaboor was revealed on -----Hazrat Daud AS
50-Ist constitution in the world-------Misaq e Madina
51-Hijrat Habsha was ------------social boycott
52-Mutafq Alai is---------hadith in Bukhari & Muslim
53-number of prisoner in jang e badar---70
54-which one of following is kind of tax------ushr
55-zakat on diamond---2.5%
56- zakat on constrution of mosque is-------not
57- Emphasis of Madni surahs was on which topic?
58-Ghzwa furqan is another name of----ghzwa badar
59-correct word----formidable

60-chair synonym---seat
61-No sooner is followed by-----than
62-She resembles -------------to her mother or with his sister
63-noun of the word excite------excitement
64-person unable to pay his debt---------insolvent
65-he brushed ____on my arguments
66-i am sick -----of ....
67-CBA is elected through-----secret balloting
68-labour court jurisdiction
69-NIRC power
70-congniznce by labour court in dayz----what is google?
a search engine
71-what will be the next number? 3,6,5,20,7,42,9,.........?
72
72-what will be the next number? 4,5,7,11....?
19
73-1sq cm is equal to how many square mm?
100
74- 1 gram gold is equal to how many milligram?
1000
75-if the 10% length of a road is 50m what will be its total length?
500m
76-the price of an article increase by 25%, how many % price decrease to remain
the same old price
of article?
20%
77-The writer of awaz dost is ?
mukhtar masood
78-13-blue and white nile met at?
sudan
79-freedom of trade is a?
fundamental right
80-We are saved from ultraviolet rays of sun through? Ozone Layer
81-What odor is mixed in natural gas?
82-Surah Ikhlas is called ..of Quran?
83-D.M.S (digital management system) consist of ?
Social Security Officer Written Test Paper
1. Battle of plasssey fought in?1757
2. Quaid-e- Azam resigned from Congress in?
1920
3. Quaid-e-Azam joined Muslim League in?1913
4. Why Quaid-e-Azam asked for direct action day?
5. Founding Objective of Muslim League was? Give the political right to Muslims
6. Arya Samaaj was founded in?
7.Pakistan became UNO member in? 30 sep 1947

8. Who is foreign Minister of Pakistan?Hina Rabbani Khar


9. Shortest period of Governor General in Pakistan was of?
10. Name of Governor General after Nazim-ud-Din?ghulam muhammad
11. Boundary line b/w Pakistan and Afghanistan called?Durand Line
12. Which country is in East of Pakistan?India
13. Founder of Muhammadan educational conference in 1881? Syed Ahmed Khan
14. Who was viceroy at time of partition of Bengal? Lord Curzon
15. First Constitution of Pakistan was made in?23 March 1956
16. Highest civil award of Pakistan? Nishan-e-Pakistan
17. Anjuman-i-Hamayat-i-islam was established in ? 1884
18. Liquat Nehru Pact? 8th April 1950
19. Mohenjodaro located in? Sindh
21. fourteen Points was presented by Jinnah?1929 March
22. Who was chairman of the Indo-Pakistan Boundary Commission? Sir Cyril
Radcliffe
23. National Flower of Pakistan? Jasmine
24. National Animal of Pakistan? markhor
GENERAL KNOWLEDGE
25. Gorbachev was the president of which country?USSR
26. UNO formed in? 24 oct 1945
27. Longest river of world? Nile
28. Largest Desert of world? First Antarctica, then Sahara
29. Largest island of world?Greenland
30. Largest ocean of world?Pacific Ocean
31. Capital of Argentina?Buneos Airus
32. Capital of Australia?Canberra
33. Nairobi is Capital of ?Kenya
34. Currency of Indonesia? Sen
35. Riyal is currency of? Saudi Arabia
36. CPU is abbreviation of? Central Processing Unit
37. UK stands for?United Kingdom
38. NATO stands for? NORTH ATLANTIC TREATY ORGANIZATION
39. ATM stands for? AUTOMATED TELLER MACHINE
40. Who wrote "Hayat Javeed"? biography of Sir Syed Ahmed Khan by Altaf Hussain
Hal
41. Who wrote "Hamlet"? shakes pear
42. Who wrote "Paradise Lost"? John Milton
43. Who is writer of "Old man and the Sea"? earnest Hemingway
44. Shakespeare was a Writer of which Century? 16th Century
45. Who led Pakistani Cricket Team in World Cup 2011?Shahid Afridi
46. Old name of Myanmar? Burma
47. Spain literally mean?
48. (a) Rabbit (b) lion (c) lord (d) land of rabbits
49. Lionel Messy is a famous player of? (football)
50. Pakistan lies of the tropic zone of?North
51. When Barack H. Obama was awarded with Noble Prize for peace? 2009
52. Cusec is unit for ? water level

53. Light Year is unit of? Distance


54. Who presented Law of Falling Bodies? Einstein
55. One Horse Power is equal to ___ watts? 746
56. Cathay Pacific is an airline of? Honkong
57. Which city lies in two continents?istanbul
58. which city is called city of canals? Venice
59. Only country within country? Vatican city
60. Boxing day is observed on in Australia? 26th Dec
61. How many Bons are in a human body? 206
ENGLISH
(Antonyms)
62. Entice Repel
63. Mettle
64. Microcosm Macrocosm
65. Absurd
66. Modicum small amount
(synonym)
67. imperious
68. Luxuriant
69. Memorable worth remembering
70. Impose enforce
71.
(Prepositions)
72. Conscious of
73. Comply with
74. Conferred with
75. Deaf to
76. Daily exercise is beneficial _for________ health.
(Correct the spellings)
77. (a) Schedule (b)
78. schizophrenia
79. We __were_____ waiting for two hours.
(a) have been (b) was (c) had (d)
80. We ___visited_______ them yesterday.
(a) will meat
81. see that __he will______ come in meeting.
Islamiat
82. In beliver of mother, who is called Umm-ul-Miskeen?[Hazrat Zainab
83. In believer of mother, who is called Tahirah?...Hazrat Khadija (R.A)
84. Who was called Sword of Allah? Hazrat khalid bin waleed
85. Who built the kaaba for the first time? {Hazrat Ibrahim (A.S)}
86. How old was Muhammad (p.b.u.h.) when his mother died? (6 Years)
87. What is the name of the first mosque of Islam? (Masjid-e-Quba)
88. Which is the first Surah of Quran? (Surah Fatiha)
89. Total number of Chapters and verses in Quran? (30 chapters 6666)
90. How many Makki Surahs are there in Qur'an? (86)
91. How many sons Hazrat Yaqoob (A.S) had other than Hazrat yousaf (A.S)?11

92. Which important event mentioned in the quran occured one year before hijrah in
makkah? (Miraj)
93. How many prophets are mention in Holy Quran? (26)
94. Name of the sixth kalimah? (Raddi Kufar)
95. Who was the commander of the infidels in Battle of Uhd? (Abu Sufyan)
96. The famous book of Fiqh " Kitab-ul-Kharaj" was written by?
97. When the truce of Hudaibiya took place?
98. How many Asma-Al-Husna in last two verse of sura " Al-Hashe"? (10)
99. ayat of Quran confirm the Islam Religion is a complete religion? (Surah Nahal)
100. Important event occur in 2 hjiri in Ramadan?ghazwa badar
INSPECTOR COOPERATIVE SOCITIES PAPER 11-03-2012
1.where is kalabagh dam?on the Indus River at Kalabagh in Mianwali District
2.profession of fatimah jinha?dentist
3.when did joind quaid e azam m l.?1913
4.presidnt of india?pertiba patil
5.i m f mean?international monetary fund
6.g d p mean gross domestic product
6.where is head quratr of world bnk? Washington, DC
7.mhd ali johr buried in? died in england and burried in Jerusalem (Bait-ul-Maqdus
8.whch country in the north of pakistan...china
9.pak major export? cotton
10.location of pakistan in asia regin? south
11.hijri saal ka duration? curent 1435 AH
12.safar taif mn hazur pak k sath kon sy shabi thy? zaid bin haras
13.quran pak mn kis sahabi ka zikar h? zaid bin haras
14.najashi k samnay kis sahabi ny taqreer ki? jafar tayyar
15.where is wambildon tanis ground? england
16.how many seats in senate of pak? 104
17.sad berg k writer ka name? sad barg, khusbo, parween shakar
18.qurtaba ka qazi k writer ka name? Imtiaz Ali taj
19.bait ul muqadas kis k dor mn fateh howa? hazrat umar
20.gawadar kis provance mn h? balochistan
(1) in north of pakistan is( china)
(2) largest provience of pakistan by area (balochistan)
(3) total FATA areas are administartve by govt ( i wrote two pls correct)
(4) according to eco survey of 2008 pakistan population (161 million i wrote)
(5) population below poverty line in pakistan (23%)
(6) largest import item of pakistan ?( petrolim)
(7)after adding salt in water for freezing ( its freezing point will low, i wrote after low
it will increase.
(8) fiscal year of pakistan statred from ( 1july to 30 june)
(9)in evacuated tube, paper and stone fell down which will first touch ground (will
touch on same time)
(10) prime minister of russia

pm of bangladesh
( in safety matches which chemcial use (phosphros)
( which one has lot of iron ( green vegetables)
(basha dam is building in (galigistan)
these r question othere were easy
1. Who scored century before lunch in a test match?
a. Asif Iqbal b.Zaheer Abbas c.Shahid Afridi d. Majid khab
2. Pakistan scored 130 runs in 1st ODI against England in Abu Dhabi and lost the
match by how many runs?
a. 122 b.125 c.130 d.
3.Who is the latest induction in International Cricket Council's Hall of fame?
a. Tendulker b. Imran Khan c. Rickey Ponting d. Sunil Gavaskar
4. The most number of runs scored by a team in an ODI match?
a. 440 b. 445 c. 448 d.
5. Who was the first caption of Pakistan Cricket team?
a. Fazal Mahmood b. c. d.Hafeez Kardar
6. The number of balls in Snooker
a. 20 b. c. 22 d.
7. The term Meta dor is associated with which sports?
a. Bull fighting b. c.Rowing d.
1) PM Gilani participated in which International Economic Forum ............DAVOS
2) Unofficial ban on Valentine's Day ......................................... Uzbekistan
3) G-4 formed by................................................ ............ India, Germany, Japan and
Brazil
4) M-9 is being constructed by .................................... South Korea
5) 73 football fans killed in .......................................... Cairo
6) Urs Harat Ali Hajveri ............................................... 250
7) Recent induction in Cricket fame of Hall...................... Sunial Govaskar
8) 300 people killed in jail in Central America ................... Hundoros
9) Mount video is the Capital of ................................... Uruguay
10) Currency of Sweden ............................................. Krona
11) Port of Spain is the .............................................. Sea port of Spain
12) French revolution ................................................ 1789
13) SAVAK belongs to ............................................... IRAN
14) Last Week of September is celebrated as .............. Maritime day
15) Anarkali was written by ...................................... Imtiaz Ali Taj
16) Highest Military award of Britain ............................ Victoria cross
17) Afra Karim passed away on ................................... 14 Feb
18) Oldest Anthem .................................................. . China
19) IMF .................................................. ..............1945
20) Which vitamin dies of heat .................................... C
21 Dengue is caused by ........................................... Option A
22) Century before lunch .......................................... Majid Khan
23) First Captain .................................................. .. HAfeez Kardar
24) Meta dor is associated with ............................. Bull fighting

25) NATO attack on Salala check post ....................... 25/26 night


27) Duration of NAB remand ........................................... 15 days
28) NAB was formed on ................................................. 1st Oct 1999
29) MFN status for India ............................................. 30 Nov 2011
30) Oncology is study of ............................................ Birds
31 ) Study of skin .................................................. ... D
32 ) Study of Blood and related diseases ..................... Hematology
1. rabi harvest inspection on which date?March
2. kharif inspection on which date? 15th NOvember
3.g4 countries?india brazil germany japan
4. M-9 project contract given to which country?Malayisan
5. who helped cia to track osama bin laden?Dr. Shakeel Afridi
6. Hazrat usman ali hajveri Urs no. on 13-15 jan 2012?968
7. stephen hawking age on its birthday 2012?70th
8. G.C.university on 01.01.2012 ?151
9. who added to cricket hall of fame recently?Sunil Gawaskar
10. how many grammy awards 2012 to british singer adele?6
11. 73 football fans killed in which city recently?cairo
12. Most expensive city?London
13. azerbijan capital?doshanmbay
14. monte video is capital of ?uragauy
15. currency of sweden?corona
16. Port of spain is what ?tobago
17. french revolution is on ?1789
18. parliment of turkey is called?grand national assembly
19. international day of youth celebrated on?12 august
20. boundary between china and india?MCMohan
21. savak is intelligence agency of?Iran
22. dum dum is airport of ?Calcuta
23. author of gulliver traveller?Jonathan Swift
24. who conceived the character of james bond?Ian Fleming
25. anarkali is written by?IMtiaz Ali Taj
26. nobel prize is given in which country?Egypt(4)
27. arfa karim last breath on ?14-01-2012
28. highest military award of britian?Victoria Cross
29. who drafted american independence declaration?jefferson Thomas
30. largest coffee producer?Brazil
31. oldest anthem of which country?Greece
32. highest score in one day?443
33. most land borders with which country?China
34. neil armstrong set foot on moon on?1969
35. edmund hillary on mount everest on?1953
36. first nuclear power plant in which city?Karachi
37. imf created on?1945
38. prime minister of uk at the time of creation of pak?Attlee
39. pakistan joined uno on ?30-09-1947

40. which gas in soft drinks?CO2

1. Which Word is wrongly spelt Recieve


2. Every wise man should save for days rainy
3. Which part of the following sentence is wrong?
He casted/his vote/ at the polling station/ of Gulberg. He casted
4. U.N.O was established to Settle Political disputes
5. Yellow Journalism refers to Objectivity in reporting
6. Law is never law unless it is enforced by Moral sanction
7. A computer derives its basic strength from Speed, Accuracy and memory (All)
8. A car drives 25 Kilometers on 2 liters of Petrol, how many liters will be needed for
a trip of 150 Kilometer? 12 Liters
9. Find 60% of 70 42
10. Vitamin C is Essential for Muscles
11. Sound cannot travel through Vacuum
12. A good Tax should encourage growth in all sector of economy, encourage
efficient allocation of resources, encourage the continuance of the capitalist system
(All)
13. The Tax levied upon exports and imports of commodities is named as Custom
duty
14. We see the flash of lightning before we hear the sound of thunder because The
light rays travels much faster then sound ways
15. The Ozone layer plays role for the organic life on the earth. Beneficial
16. Bonded labour is Forced labour
17. If you write down all numbers 1 to 100, how many times would you write 3? 20
18. Complete the series. 6, 9, 13, 16, 20, 23,___,____, 27, 30
19. A Seventeen years old is not ______ to vote in elections. Old enough
20. Which word is wrongly spelt? Seperate
21. Promptly means At once
22. Inflation refers to Devaluation of money
23. Geographically Kashmir is divided into three major parts, Jammu, Kashmir,
Ladakh
24. The total of income payment which Land, Labour and Capital receive in a year is
known as. National Income
25. Increase in hoarding result in. increase in Price
26. A computer cannot do anything without. Program
27. One of the infection disease caused by person to person through air is
Tuberculosis
28. Lunar Eclipse takes place when The shadow of the earth falls on the moon.
29. A man buys a T shirt for Rs. 70 after getting 20% discount, what was the market
price of the shirt? 87.5
30. Give the next two numbers in the following series. 23, 30, 21, 33, 19, 36, ___,
____, 17, 39
31. What is meant by Myopia? Short sightedness
32. The examiner made us_____ our identification in order to be admitted to the test
centre. Show

33. What of these is the predominant in composition of atmosphere? Oxygen


34. Indicate the word which has the correct spelling. Existence
35. Federal revenue is maximum from.
36. How many income taxpayers are in Pakistan? 1.7%
37. Soda water serves as A primary remedy for upset stomach
38. General sales tax is levied on. Sales price of goods which are produced in the
country
39. Why mostly 220 volts electricity is used in domestic? The average voltage
acquired by domestic users
40. Special glasses are recommended to see solar eclipse because They refract the
light.
41. Calorie is a. unit of Food intake
42. Optical Fiber system is. Telecommunication system
43. Prices of bikes can run______ Rs. 3500/- as high as
44. The plural of Loaf is. Loaves
45. Monetary and fiscal policies have as their goals. High levels of employment,
Stable Price levels, Adequate rate of growth.
46. Tax imposed on the property owners of houses or plots and motor vehicles is
called. Wealth Tax
47. Barter system means Exchange of goods
48. Function of liver. Acts as store house for digested sugar
49. A soldier drove east for 4 miles, then drove north for 5 miles, then turned to his
left and drove for 4 miles and again turned to his left. In which direction he is driving
now? South
50. Physiotherapy is a curative method for. Immobility of joints.
51. If two steel balls have different mass are allowed to fall freely from the roof of a
building they will reach the ground. Heavy ball first
52. Dialysis is meant for. Kidneys
53. The people of Bosnia Herzegovina voted in favour of independence from.
Yugoslavia
54. Slump means. Fall in the prices of stocks
55. Addiction means. Craving for certain drugs or foods.
56. A man sneezes when he has cold. To make use of handkerchief
57. Why do you need a doctors prescription to buy certain drugs? Because they can
do harm if misused
58. A computer consists mainly of electronic. Chips
59. 6 students in a class failed in Algebra. This represents 16 2/3% of the class. How
many students passed the course? 30
60. A boy walked for half hour and then got a bus for 1/3 of an hour what part of an
hour did the entire trip take? 5/6
61. In a democratic country which of the following is considered the fourth estate?
Journalism
62. A coalition government means Government formed by two or more political
parties
63. Local authorities receive the largest portion of their income from Property Tax
64. Municipal Tax on articles coming inside a city is called. Octroi
65. At what time will a train, travelling at 50 KM per hours arrive at the station if it is

5 KM from the station at 50 PM? 56 PM


66. Research in the work place reveals that many people work for many reasons
______. Besides money
67. Invoice is. A statement which describes full particulars concerning the quality
and Price of goods sold.
68. Reuters is a world known. News Agency
69. Modern computers are compared to earlier computers are. Faster and smaller.
70. Sleeping partner means. One who has invested in business but takes no active
part in the business.
71. Which word is wrongly spelt? All are correct, Variety, Ability, Energy, Society
72. Choose the synonym of mentioned part of sentence.
73. Mr. Ahmad is the BLACK SHEEP of our family. Bad in nature
74. Excise duty is charged on. Goods manufactured within Country
75. Mixed Economy refers to. The Co-existence of public sector as well as Private
sector
76. Indian Prime Minister Atal Behari Vajpaee belongs to. Bhartia Janta Party
77. Who is the head of federal or state? President
78. Barkat ki jama Barkaat
79. Tarah dena ka matlab. Taal dena
80. What is upper House Senate
81. Kashmiris want to join with Pakistan because. Two third of them are Muslim
82. Meaning of Baar-e-Khatir hona Nagwar hona
83. Which is the main source of irrigation in Pakistan? Canals
84. Rasmi taleem Kise kehte hain? Jo baqaeda kisi school ya college se hasil ki ho
85. Which department is made in Pakistan to establish Islamic laws? Pakistan
Nazriyati Council
86. What is the reason of lack of forests in Pakistan? Lack of Gevernment interest
87. Which department is established in Pakistan to print foreign books? National
Book Foundation.
88. Mussafa ka matlab? Pak kia huwa.
89. In Parliamentary system, Prime Minister is. Head of administration
90. Sar se pani guzarna ka matlab hai. Mussebat ka had se barh jana
91. Kaun sa fiqra durust hai? Mein ne ap ki taqreer se istafada kia
92. Islam ka maashi insaf ye hai k, Mehnat k mutabik dya jae
93. Kaun si bat durust nhi? Zakaat un azee o akarib ko di ja sakti hai jin ki kafalat
farz ho.
94. Main thing about Makki Surah These are about Deism and are short
95. Hazrat Musa born in the era of Firaoon of Egypt
96. Amaal ka daromadar niyaton pe hai. Hadees hai
97. If a mistake happen during Hajj then what have to do? Immolate the goat
98. What was Bait-e-Rizwan? Promise of Qisas for Hazrat Usmans murder
99. Which only companion of Hazrat Muhammad S.A.W name is mentioned in Holy
Quran? Hazrat Zaid Bin Haris R.A
100. Zunaurain is the second name of Hazrat Usman R.A
101. What is the topic of Sura Qaira? The day of Judgement

Chief of army staff Pakistan General Raheel Sharif


Chairman joint chiefs of staff committee Pakistan General Rashid Mehmood
Chief of air staff pakistan Tahir Rafiq Butt
Chief of naval staff pakistan Asif Sandila
12 Islamic months: Muharam, Safar, Rabi ul Awal, Rabi ul Sani, Jamadi ul Awal,
Jamadi ul Sani, Rijib, Shaban, Ramzan, Shiwal, Zi qad, Zul Haj.

1. First CM of Punjab.. Iftakhar Hussain Khan


2. Second CM of Punjab. Mian Mumtaz Daultana
3. First President of USA George Washington
4. Second President of USA John Adam
5. Sick man of Europe.. Turkey
6. Deepest ocean of the World. Mariana Trench in Pacific Ocean
7. Currency of Turkey Turkish Lira
8. Who used most time Veto. Russia
9. Head Quarter of UNESCO.. Paris
10. Who discovered trade route of Europe to India? ............... Vasco da Gama,
during the reign of Manuel I in 14971499
11. First recipient of Nishan e Haider Capt. Muhammad Sarwar Shaheed
12. Second recipient of Nishan e Haider Major Tufail Shaheed
13. First President of Egypt.. Muhammad Naquib
14. Last Muslim Caliph.. Mehmed VI
15. Egyptian President who got Peace Noble Prize Anwar Sadaat
16. 2013 Nobel Peace Prize Winner. PCW (Prohibtion of Chemical Weapons)
which head quarter is in Oslo
mcqs for everyday sciences
1. What is the approxiate mean distance that separates the sun from the earth?
Ans 1480,00,000 kms
2. The outer surface of the sun is called ?
Ans Photosphere
3. Which planet has the maximum number of satellites?
Ans Jupiter
4. What is a light year?
Ans The distance travelled by light in 01 year.
5. What are Red Giants?
Ans Stars which appear red because of their consuming a portion of their hydrogen.
6. What are asteriods?
Ans Very small planet revolving around the sun

7. What is the temperature at the centre of the sun?


Ans 20 million k
8. The phase of moon are partially the result of the ?
Ans Revolution of the moon about the earth
9. Constellations referred to as Zodiac are ?
Ans Imaginary region that encompass the path of the planets
10. The height of a geo-stationary satellite from the surface of the earth is about ?
Ans 3600 km
11. Which of the following explain the reasons why there is no total eclipse of the
sun?
Ans Area of the sun covered by the moon
12. The instrument used to measure the specific gravity of milk is?
Ans Lactometer
13. The internal antenna of transistor set is made of ?
Ans Ferror Chrome
14. Gerontology is the study of ?
Ans Process of ageing
15. Helium is used for respiration in deep water instead of nitrogen because
Ans It is heavier than nitrogen
16. In a fluorescent tube which of the following components are found?
Ans Mercury vapour
17. The common ore of aluminium is ?
Ans Chromite
18. When one enters a dark room, he is not able to see anything but, after
sometime vision improves. This is because ?
Ans The pupil ofthe eye dilates
19. Radio carbon dating is used to find the age of ?
Ans Fossils
20. What is periscope used for ?
Ans To survey the ships on the surface of the sea when the submarine is under
water
21. Seismology is the science of ?
Ans Earthquakes

22. The source of solar energy is ?


Ans Nuclear energy
23. If an object is placed midway between two parallel plane mirrors facing each
other, then the number of images that appear in mirrors is
Ans Infinite
24. In vacuum , What will be common among X rays visible light , radiowaves*
Ans Amplitude
25. Barometer is used to measure
Ans Atmospheric pressure
________________________________________
26. If u use a microscope to watch smoke particles in still air, u ll see them moving
about all the time. This phenomenon is called ?
Ans Brownian movement
27. The mass of a neutron is approximately*
Ans Equal to the mass of proton
28. The spherical shape of rain drops is due to
Ans Atmospheric friction of air
29. Galvanometer is an instrument
Ans For measuring currents of small magnitude
30. Which of the following
highest frequency?
Ans Gamma rays
31. If an iron is marked 750 watts by 250 volts, then it was designated to take
a current of
Ans 3 Amperes
32. The blue colour of the sky is due to
Ans Scattering of light
33. Geiger counter is an instrument
Ans To detect radioative radiation
34. When we are looking at a rainbow in front of us, The sun must be
Ans high in the sky and is located either on our rigght or left
35. When as the satellite is in thhe geostationary orbit , its
Ans Orbital distance is equal to the radius of the earth

36. The most intense man-made light souce is


Ans Master
37. How many calories will b needed to raise the temperature of 10 grams of water
from 200 to 3000?
Ans 1
38. The branch of biological science " Ecology " deals with the study of*
Ans Animals in relation to plants
39. The film of oil and soapy water owe their brilliant colours to a combination of
light reflection and
Ans Refraction
40. The solar ultraviolet rays fo not harm living organism because
Ans The ozone layer of the atmosphere weakens them
41. Most important effect of moon on earth is that
Ans Gives light
42. The term " Meteor" is applied to an interplanetary body,
Ans After it enters the earth`s atmosphere
43. Newton`s rings are
Ans Coloured rings observed around the point of contact of a convex lense
44. The heat recieved by earth from the sun is known as
Ans Solar radiation
45. Constellation is
Ans Configuration of fixed stars resembling a figure
46. Which of the following part of the atmosphere is nearest to the earth
Ans Troposphere
47. To an astronaut in space sky looks
Ans Black
48. Why does the sun looks oval when it is at the horizon ?
Ans When the sun is at the horizon rays from the longer edge are refracted more
coz it passes through greater thickness of air so vertical diameter is shortened to
give an oval shape
49. The moon has period of rotation which is equal to period of revolution . It is
Ans 29 days, 7 hours , 43 min , 1147 sec

50. The composition of the sun is


Ans hydrogen 90% , Helium 8% , Heavy elements 2%
________________________________________
01. Jupiter is the fifth planet from the sun. It is named after the greatest of the
roman gods. It is much bigger than Earth. About how many earths would equal to
one jupiter ?
Ans 1000
02. Physicists have known about these high energy invisible rays for 80 years , but
their precise nature is still a mystery. they come from unknown parts. they pack a
mean energy. And they seem to break the laws of physics. Name them.
Ans Cosmic rays
03. Faster than a speeding bullet, more powerful than a supernova, able to crush
small planets with a single swipe these are primordial, angel-hair thin cracks in the
structure of the space. Name them
Ans Cosmic strings
04. Name the instrument which is used to measure the speed of an aircraft relative
to the speed of sound.
Ans Machmeter
05. A layer of Ozone in the stratosphere protects the earth by blocking most of the
sun`s harmful ultraviolet light. These are high energy radiations. Which of the
following can have the potential effect of UV light.
06. For growth , Viruses require
Ans Living host
07. In which of the following are Mitochondria absent ?
Ans Blue-green algae
08. Eucaryotic organisms are those that contains
Ans True nucleus
09. The merismatic cells are
a. Thin walled
b. Isodiametric
c. Richly protoplasmic
Ans All of above
10. The deficiency of which of the following micronutrients causes the death of the
stem and root apices ?
Ans Boron
11. Plant development is influenced by

Ans Quality , quantity and duration of light


12. Critical day length Varies from plant to plant and lies between
Ans 10 to 14 hours
13. ATP is
Ans A molecule containing high energy bonds
14. The primary producers of organic matter in nature are
Ans Green plants
15 . Edible part of tomato is
Ans Whole fruit
16. Who amongst the following, started in 1850, a scientific approach to determine
the role of mineral elements in the healthy growth and development of plants ?
Ans Sachs and Knop
17. The primary plant body consists of how many tissue systems ?
Ans 3
18. Bamboo is a
Ans Grass
19. Cork cells are impervious to water because of the presence of
Ans Suberin
20 . Ethylene is a hormone concerned with
Ans Ripening of fruits
21. The cavity of Ascaris is known as
Ans Ceolom
22. Crura-cerebri is found in
Ans Mid-brain
23. Man is*
Ans Homoiothermic
24. The compound eye of insect produces
Ans Mosaic vision
25. The post embryonic stages in the life history of cockroach is known as
Ans Nymohs
26. Which of the following control the reflex action in the body ?
Ans Central nervous system

27. The terminal part of vertebral column in man is called


Ans Coceyx
28. The life history of human malarial parasite in Anopheles was first described by
Ans Sir Ronald Ross
29. The " Urinary system " of the body consists of how many organs ?
Ans 3
30. Haryersion canals are present in
Ans Bone
31. The gestation period of human being is
Ans Nine months
32. RNA differs from DNA in containing
Ans Ribose
33. The first heart is produced when
Ans Diastole begins
34. Who discovered the blood group of man ?
Ans Kari Landsteiner
35. Which of the following glands has both an endocrine and an exocrine function ?
Ans Pancreas
36. Radio carbon dating is used to find the age of
Ans Fossils
37. Geiger Counter is an instrument
Ans To detect radioactive radiation
38. The instrument used in a submarine to see the object on the surface of water is
Ans Periscope
39. Three primary colours used in the colour TV are
Ans Green-blue-red
40. Anemometer is used to measure
Ans Wind gustiness
41. Which of the following gives the correct indication of composition of bronze ?
Ans Copper and tin
42. The hardest of all metals is*

Ans Diamond
43. In electrolysis , the reaction at anode is
Ans Oxidation
44. Carbon dioxide is a good fire extinguisher because
Ans it excludes air from the flames
45. If a body is moved from equator to pole on the mean sea level , then its weight
Ans Increases always
46. To an astronaut in the spacecraft , the sky appears to b
Ans Blue
47. When a ship enters a sea from a river , Its portion under water will
Ans Decrease
48. Kilowatt is the unit of
Ans Power
49. The sun derives its energy from
Ans Nuclear fusion reactions
50. Which of the following is useful in the chemistry of photography ?
Ans Silver bromide
________________________________________
01. Glycogen is mainly stored in*
Ans Liver and muscles
02. Anaemia is caused in man due to the deficiency of
a. Folic acid
b. Vitamin A
c. Vitamin B 12
Ans None of these
03. Which of the following situations will be fatal to the first foetus ?
Ans Rh positive male marries Rh negative woman
04. The most important function of perspiration is to
Ans Regulate the body temperature
05. The main function of white blood cell in body is to
Ans Protect body against diseases
06. The cranial nerve which supplies regions of the body is*
Ans Vagus

07. The number of chromosomes in the human body is


Ans 46
08. One micron is equal to
Ans One- thousandth of a millimeter
09. The innermost linning which wraps the brain and spinal card in vertebrates is
called
Ans Piamater
10. Adrenocorticotrophic harmone (ACTH) is secreted by
Ans Pituitay
11. The purest form of water is obtained from
Ans Heavy rains
12. Diamond and Emerald contain
Ans Carbon and silicon
13. Cloudy nights are warmer than clear nights due to
Ans Prevention of heat radiated out by the earth from escaping into the sky
14. Which of the following semi-conductor ?
Ans Copper
15. As one climbs up the Mount Everest, one experiences difficulty in breathing due
to
a. Low content of nitrogen
b. Low content of oxygen
c. High content of carbon dioxide
Ans None of above
16. A camera forms
Ans Real but inverted images
17. The gas used in Soda water is
Ans Carbon dioxide
18. A red flower placed in green light appears*
Ans black
19. The metal used in storage batteries is
Ans Lead
20. A instrument used to detect the presence of a current in a circuit is called
Ans Ammeter
21. Soap and detergents remove the dirt from clothes due to*

Ans Osmosis
22. Wave length of Ultra violet light is
Ans 5500 A
23. The green colour of water in a lake is due to
Ans Excessive growth of sea weeds
24. 14 carat gold means
Ans An alloy containing 14 parts of gold and 10 parts of copper
25. The stars are not visible in the day time because
Ans of sun`s brightness during day time

01. " Biopsy " is -------Ans Medical diagnosis technique using cells and tissues
02. In typhoid, which of the following drugs is administered?
Ans Chloromcetin
03. Hypochondria is a --------Ans State of morbid anxiety about one`s health with complaint of imaginary
disorders.
04. Aspirin is a --------Ans Pain reliever
05. The message received by and transmitted from the brain to various parts of the
body take form of
Ans Nervous impulses
06. Hormones, which are necessary for the development of human body , are
secreted by
Ans Pituitary gland
07. Fat is stored in human body in ------Ans Adipose tissue
08. Sterility is caused due to the deficiency of Vitamin ----Ans E
09. Anemia causes the loss of
Ans Memory
10. The acid that helps in digestion is

Ans Acetic acid


11. The deficiency of which Vitamin causes Scurvy ?
Ans C
12. In cod liver oil , u can find the maximum content of*
Ans Vitamins
13. The most common cause of water pollution in pakistan is
Ans Sewage
14. Main cause of blindness in pakistan is
Ans Cataract
15. The patient of cataract will be operated on which part of the eye ?
Ans Cornea
16. The average time needed for blood clotting is
Ans 4 min
17. Electrocardiograph is an instrument used in the study of*
Ans Heary
18. Bile is secreted by
Ans Liver
19. Which of the following diseases are water-borne ?
Ans Thphoid and Cholera
20. The rich source of iron is
Ans Green vegetables
21. A universal donor has blood group ------Ans O
22. Retina in the eyes act as a ----------- in the camera.
Ans Film
23. Which among the following acts as a resistance against disease in the body?
Ans White corpuscles
24. Maximum absorption os dietary food takes place on
Ans Small intestine
________________________________________
01. Milk of animal fed on grass contains large amount of a fat in
Ans Summer

02. Vitamin do not act as a/an*


Ans Agent in regulating the chemical processes in the body
03. Which of the following enters human body through skin ?
Ans Hook worm
04. Chlorophyll is a/an
Ans Green pigment found in the plant
05. Health hazard floods are responsible for the spread of
Ans Cholera
06. During Cardiac failure , which of the following is advised first aid ?
Ans Mouth to mouth resuscitation
07. Dehydration in human body results due to loss of
Ans Water
08. A deficiency of which of the following leads diabetes?
Ans Insulin
09. Which part of the human body is damaged by the disease called encephalitis ?
Ans Brain
10. The gland which is attached to the digestive system but doesnt have any role to
play in digesting food is
Ans Spleen
11. Why is hydrochloric acid necessary in stomach ?
Ans For easy digestion of proteins
12. Which of the following is the carrierof sleeping sickness ?
Ans Tastes. Fly
13. What is the function of kidney?
Ans Execration of urine
14. Which one of the following disease is caused by the deficiency of Vitamin B
(Thiamine)?
Ans Beriberi
15. Ready sourceod energy is available for athletes in
Ans Carbohydrates
________________________________________
01. Hormones assist in which one of the following activities ?
Ans Regulation of the body proceses

02. Urea and Uric acid are formed in the metabolism of


Ans Proteins
03. The most highly contractile part of human body is
Ans Iris
04. Which one of the following is a tissue ?
c. Skin
05. Which one of the following disease is hereditary ?
Ans Diabetes
06. A man suffering from the bleeding of gums is advised to take
Ans Citrus fruit
07. Our teeth & bone are made of mainly
Ans Calcium phosphate
08. Gastric juice is produced in
Ans Stomach
09. The red blood cell in a human body die after about
Ans 120 days
10. Of the following organs in human body , largest is
Ans Liver
________________________________________
01. On an average the number of beats per minute by heart of human adult is
Ans 72
02. Which of the following diseases destroys the red blood corpuscles ?
Ans Anemia
03. Small-pox isa disease caused by
Ans Virus
04. In the human digestive system , the gastric juice is produced by
Ans Stomach glands
05. Disease of the eye , specially night blindness , are caused by the deficiency of
Ans Vitamin A
06. Which part of the eye donated by a man is used in restoring the vision of
another person ?

Ans Lens
07. Human eye is sensitive to*
Ans Red light
08. Which one of the following (pet gramme) is the richest source of Vitamin C
Ans Lemon juice
09. Sugar in the milk is in the form of
Ans Lactose
10. Sugar contains
Ans Carbon , hydrogen and oxygen

________________________________________
01. Which of the following amino-acid contains sulphur ?
Ans Methionine
02. Hemoglobin contains which of the following elements ?
Ans Iron
03. Mother`s milk is more useful for child because
a. It immunizes the child against infection
b. It is easily digestible
c. It is the complete food for the child
Ans All the above
04. In the sunlight , our skin builds up which of the vitamins in the body ?
Ans D
05. Which of the following have maximum caloric value ?
Ans Fats
06. Cyanide acts as a poison by directly affecting the
Ans Affinity of blood for oxygen
07. Enzymes are made from
Ans Group of proteins
08. In Vasectomy , which organ is cut , a portion removed and stumps sutured ?
Ans Spermatic cord
09. Anthrax is caused by
Ans Bacillus anthracis
10. Natural product of sun`s transcendental energy is

Ans Starch
________________________________________
01. What is meany by Thrombosis many people die of this ?
Ans Obstruction of the artery or vein by clot of blood
02. Which disease is called Gingivitis ?
Ans Inflammation of gums
03. A vaccine is compulsorily administered some weeks before delivery in good
maternity hospitals. Name the vaccine.
Ans Tetanus
04. The I.Q of a genius person is usually rated above 140. What is your guess about
the I.Q. of normal intelligent person ?
Ans 100
05. Reading og the snell chart is the first eye test a specialist administers to the
patient in case of poor vision. What is the distance from which this chart is meant to
be read ?
Ans 6 metres
06. What is the main symptom of Down`s syndrome ?
Ans Severe metal and physical retardation
07. What is the average rate of growth of pair on a normal human head ?
Ans 1 inch in 4-6 weeks
08. Pain is the most uncomfortable situation for the human body. Name the
instrument which can even measure the intensity of pain.
Ans Algometer
09. When was Penicillin discovered ?
Ans 1928
10. What should be the average daily quantity of urine produced in a healthy person
?.
Ans 1.5 litres

________________________________________
Hi here are some objectives from past papers.*
1. Al Beruni died in ____ A.D.*
Ans 1048*
2.Abu Ali Siena was born in _*
Ans Iraq

3.Metal has the highest electrical conductivity.*


AnsCopper
4. Light travels fastest in*
Ans Vacuum
5.The universe is*
Ans Expanding
6.The disease, hemophilia is caused by the deficiency of vitamin*
Ans K
7. Is a natural polymer.*
Ans Polyethylene
8.Cannot be nominated for the Nobel Prize.*
Ans Astronomers
9.Insulin is produced in the human body by the*
Ans Pancreas
10.In an animal cell protein is synthesized in the*
Ans Ribosome
11.Chemically finger nails are made up of*
Ans Protein
12.Muscle stiffness is a symptom caused by the disease*
Ans Tetanus
13.Animals which obtain their food from dead organisms are called*
Ans Scavengers
14.Rickets is caused by the deficiency of vitamin*
Ans D
15.The number of chromosomes in the spermatozoa is*
Ans Forty-six.
16.The fat in our food is digested by the enzymes*
Ans Lipase
17.Plant cells manufacture their food due to the presence of*
Ans Chlorophyll
18.The mitochondria in a cell are the constituent of the*
Ans Cell membrane
19.Mitosis is a type of cell division wherein the number of chromosomes in the

daughter cell is the*


Ans Double
20.Blood cells are of _types*
Ans Two*
21.The following causes sunburn and suntan*
Ans Ultraviolet rays*
22.Connects the muscles with the bones
Ans Tendon
23 Polio is caused by a
Ans Virus*
24. The coldest planet of the solar system is:
Ans Pluto*
25. Is a vitamin:
Ans Ascorbic acid
26. An eggshell is composed of:
Ans Protein*
27. The most abundant element in the earths crust is:
Ans Oxygen*
28. The main constituent of Biogas is:
Ans Methane*
29. Stalagmites are deposits of:*
Ans Calcium carbonate
30. Gigantism is the result of:
Ans Hyper pituitarism*
________________________________________
01. Name the largest gland of the human body
Ans The liver
02. About how many taste buds are present in human tongue ?
Ans Around 3000
03. There are about six hundred muscles in a human body. Name the part of the
body which contains the strongest muscle
Ans Jaws

04. What are diuretics ?


Ans A medicine which helps urine production
05. How long does the brain take to die after stoppage of blood circulation ?
Ans Three min
06. Antibiotics are selectively toxie and usually accompanied by harmful side
effects. What is possible side effect of streptomycin?
Ans Numbness
07. There are four blood groups in all A,B,AB and O, which one of these is known as
Universal Donor ?
Ans O
08. What should be the daily average quantity of urine production in a healthy
body ?
Ans 1.5 litres
09. Formation os gallstones in the gall bladder is a result of
Ans Taking fatty foods in excess
10. What is the source of energy for the human brain ?
Ans Glucose

________________________________________
01. About how many blood does the heart of an average human being pump every
minute?
Ans 6.2 Litres
02. Name the disease caused by the excess of uric acid in the human body.
Ans Gout
03. How many bones are present in a human adult ?
Ans 206
04. Head or Skull of the human body is divided into two major parts, Cranium and
Face for anatomy purposes. Craanium contains & bones. How many bones are
present in the face
Ans 14
05. Which of the following is not a bone of the face ?
Ans Parietal bone
06. Vertebral column is the central portion of the Osseous system. It is composed of
series of bones called verrtebrae, and forms a kind of axis with which all the other
parts of the skeleton are connected in the human body. What are the total number

of bones in the vertebral column?


Ans 33
07. The bones of the neck of the human body arer called Cervical bones. These are
used in the movement of the neck. What are the total number of bones in the
neck ?
Ans Seven
08. Neck , Back loins , Sacrum and Coccoyx are the Vertebral column. Bones of the
Back support ribs and are also called Dorsal bones. What is their number ?
Ans 12
09. How many moveable vertebrae belong to the Lions these are also called as
Lumbar vertebrae ?
Ans Five
10. There are two collar bones at the base of the in front of shoulders. What is the
other name of collar bone ?
Ans Clavicle

________________________________________
1. There are two shoulder bones at the top of the back in the human body. It is a
large flat triangular shoulder blade. Shoulder bone is also called as
Ans Scapula
2. The ribs from a king of bony cage to protect the heart and lungs. These are
attached at the back to the backbone. What is their number ?
Ans 24
3. Name the largest bone of the human body ?
Ans femur
4. The bone of the upper arm is very strong and consist of a long portion caleed the
shaft and two enlarged extremities called the heads. What is the other name for this
bone ?
Ans Humerus
5. The bone of the forearm extends from elbow to wrist. It is thiick at its upper
extremity which forms a hinge joint. this bone is also called as
Ans Ulna
06. The wrist is composed of small bones, called carpal bones. What is their number
?
Ans Eight
07. What bone of the human body is also called as the calf bone ?
Ans Tibia

08. Blood is a vital fluid connective tissue in the body consisting of plasma and
formed elements like RBC`s WBC`s and platelets. What is the normal life of RBC`s
(red blood cells) ?.
Ans 120 days
09. Anemia is a clinical condition, which occurs due to subnormal amount off Hb and
number of RBC in the body. What is normal Hb value ?
Ans 14.5 to 15 gm %
10. Blood platlets are one of the formed elements of blood; being tiny cytoplasmic
structures with granules but no nucleus and are derived from megakaryocytes.
What is the normal life span of blood platelets ?
Ans 5 - 11 days
01. What is the pH of normal blood ?
Ans 7.3 - 7.4
02. What is normal clotting time ?
Ans 4 to 7 minutes
03. Newton is the unit of*
Ans Force
04. Which vitamin serves to maintain the plasma prothrombin level and thus the
normal coagulability of blood ?
Ans Vitamin K
05. Who discovered circulation of blood ?
Ans William Harvey
06. The color of the blood is due to the presence of the nitrogenous substance,
called hemoglobin, in the red corpuscles. This substance contains a considerable
proportion of metal, and has the power of combining with oxygen, Name the metal
Ans Iron
07. The heart is a hollow muscular organ which by its contraction, forces the blood
through the whole system of blood-vessels. How many cavities are present in a
human heart ?
Ans Four
08. The frequency of the heart beating varies considerably with the age, activity
and various other circumstances. What isthe average rate for an adult ?
Ans 80 to 70 per minute
09. The main phases of cardiac cycle are auricular systole ventricular and general
diastole. What is the normal duration of cardiac cycles ?
Ans 0.8 sec

10. Blood pressurre is a literal pressure exerted by blood on the vessel walls during
its flow. Who discovered the measurement of blood pressure in 1733 ?
Ans R. Stephen Hales

________________________________________
01. Myocardiurn is term used in connection with the cardiovascular description.
Which of the following statements corresponds to its correctly?
Ans It is the middle layer of the heart wall which is composed of cardiac muscle.
02. The phase of contraction of the heart is called the Systole. Systolic pressure is
the minimum pressure recorded during systole and indicates the maximum work of
the heart. What is the normal value of systolic pressure ?
Ans 120 - 125 mmHg
03. The phase of relaxation of the heart and rest is known as the Diastole. Diastolic
pressure is the minimum pressure recorded during diastole and indicates the
resistance which the heart has to overcome while the aortic values are open*
What is the normal value of Diastolic pressure ?
Ans 80 mmHg
04. The difference between systolic pressure and diastolic pressure is called the
pulse pressure. What is the normal value of pulse pressure?
Ans 40 mmHg
05. Blood pressure depends on systolic force, cardiac output and peripheral
resistance. The blood pressure is measured wth an instrument called
Sphygmomanometer which is aneroid or mercurial type. Who discovered the
instrument ?
Ans Rive Rocci
06. Which of the following is not a cardio-vascular disease ?
Ans Neurasthenia
07. Respiration is the result of the alternate expansion and contraction of the walls
of the chest. What is the normal respiratory rate in an adult?
Ans 16 - 18 minutes
08. The amount of air given out by forced expiration after the end of quite
expiration is called
Ans Expiratory reserve volume
09. Inspiratory capacity is the mount of air in the lungs after maximum deep
inspiration. What is its approximate value ?
Ans 2.5 litres
10. Total lung capacity is the amount of air in the lungs after maximum deep

inspiration. It is equal sum of vital capacity and residual volume. What is


approximate value ?
Ans 5.5 litres

________________________________________
01. Which one of the following corresponds to composition of expired air ?
Ans 16.4 % Oxygen 4.1 % Carbondioxide and 79 % Nitrogen
02. Maximum ventilation volume ventilation in litres per minute approximate
volume ?
Ans 100 Litres
03. A condition in which there is an excess of carbondioxide in the body fluids is
called ____________ .
Ans Hypercapnoea
04. A condition in which there is an increased rate and amplitude in breathing is
called ______________ .
Ans Hypernoea
05. A condition in which there is a decreased amount of oxygen in blood is called*
Ans Anoxacmia
06. Apnoea is a temporary cessation of breathing. It is caused by forced and rapid
pulmonary ventilation, which reduces Co2 tension in blood and inhibits respiratry
centre. There are different types of apnoea. Which of the following apnoea due to
change in blood pressure ?
Ans Apnoea Vera
07. Saliva is the fluid secreated by the salivary glands. Saliva is a transparent,
watery liquid, slightly alkaline in its action. What is the active constituent of saliva
which has digestive properties ?
Ans Ptyalin
08. Endocrine gland is ductless gland which secretes the chemical substances called
hormones directly into blood circulation. Which of the following is not an endocrine
gland ?
Ans Salivary
09. Thyroid gland is made up of two parts and shaped like a bow. Its secretion
affects physical and mental development in children and adults. Name the hormone
secreted by throid gland ?
Ans Thyroxin
10. Which of the following element is an essential part of the hormones secreted by
the thyroid gland ?
Ans lodine

________________________________________
01. The thyroid tones accelerate the metabolic processes with heat production and
promote growth, and ensure normal development of the central nervous system.
What is the normal daily secretion of thyroxin ?
Ans 250 - 300 ug
02. Thyroid hormone, thyroxin is formed by the stepwise iodination oof tyrosine. The
accomplishment of this step needs sufficient iodine in the blood. What is the normal
concentration of iodine in blood ?
Ans 0.5 - 1.0 mg%
03. Name the disease caused by the deficiency of iodine in the human body
Ans Gioter
04. Name the main hormone secreted by placenta during pregnancy
Ans Chronic gonadotrophin
05. Which of the following is a female sex hormone ?
Ans Progesterone
06. Which of the following is a male sex hormone ?
Ans Testosteron
07. Which of the following endocrine glands is also called as the master gland ?
Ans Pituitary
08. Pancreas is shaped like a tongue. It lies just below the stomach. It`s secretions
help to control the level of sugar in the blood. Name the hormone secreted by
pancreas
Ans Cortisol
09. Cortisol is a hormone secreted by Adrenal gland. It stimulates conversion of
proteins too carbohydrates. What is the normal daily cortisol secretion in the body ?
Ans 12 - 50 mg
10. The digestive system of the human body is a long system. Which of the
following is an important part of the digestive system ?
a. Mouth and Esophagus
b. Stomach and liver
c. Pancreas, small and large intestines
Ans all of the above
MCQs collection for EDS
________________________________________
1. Which instrument is used to measure pressure?
Ans Manometer

2. What does Angstrom measure?


Ans Speed of ships*
3. Light year is related to
Ans Distance*
4. Match the following columns
Column 1...................Column 2
A. Relative.................1. Pyrometer humidity
B. Anemometer...........2. High temperature
C. Navigation.............3. Hygrometer
D. Direction of wind.....4. Chronometer
a. B D A C*
5. Which of the following instruments is used to measure pressure of gases?
Ans Manometer
6. Joule is the unit of
Ans Heat*
7. How many Dynes are there in one gram weight?
Ans 981*
8. How many Ergs are these in 1 Joule?
Ans 107*
9. The unit of current is
Ans Ampere*
10. The unit of energy in MKS system is
Ans Joule*
11. The intensity of an earthquake is measured with a
Ans Seismograph*
12. Centigrade & Fahrenheit scales give same reading at
Ans 400o*
13. Match the following columns
Column 1....................Column 2
A. Anemometer ...........1. To measure underwater depth using sound
B. Aneroid barometer ....2. To measure very small distances
C. Micrometer..............3. Find out wind speed
D. Fathometer .............4. Find out direction of wind
..................................5. Measure atmospheric pressure
b. A3 B5 C2 D1
14. Who among the following described protoplasm as the physical basis of life?

Ans T. H. Huxley*
15. The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
Ans Copernicus*
16. Alexander Fleming discovered
Ans Penicillin
17. Who among following invented the steam engine?
Ans James Watt
18. Who invented typewriter?
Ans Sholes
19. Match the following columns:
Column 1........................Column 2
A. Proton.......................1. Chadwick
B. Neutron......................2. Millikan
C. Charged Electron.........3. Goldstein
D. Shelled nature of atom..4. Rutherford
....................................5. Madam Curie
c. A2 B3 C1 D4
20. Who discovered circulation of blood in human body?
Ans William Harvey
21. The first attempt in printing was made in England by
Ans William Caxton
22. Who was the surgeon who pioneered antiseptic surgery in 1865?
Ans Joseph Lister
23. The credit of inventing the television goes to
Ans Baird*
24. The credit of developing the polio vaccine goes to
Ans Jonas Salk
25. Mark the wrong combination
Ans J. Perkins: Penicillin*
26. Choose the correct combination
Ans Evolution: Darwin
27. Who invented the ball point pen?
Ans Lazlo Biro*
28. Blaze Pascal is associated with

Ans Calculating machine


29. Wright Brothers are regarded inventors of the
Ans Aeroplane
30. Which of the following pairs is incorrect?
Ans Faraday: Diffusion of gases
31. Philology is the
Ans Study of languages*
32. Anatomy is the branch of science which deals with
Ans Structure of animals and plants
33. Study of earthquakes is known as
Ans Seismology
34. Ecology deals with
Ans Relation between Organisms and their environment
35. Meteorology is the science of
Ans Weather
36. Oncology is the study of
Ans Cancer
37. Study of life in outer space is known as
Ans Exobiology
38. Numismatics is the study of
Ans Coins
39. Eugenics is the study of
Ans Altering humans beings by changing their genetic component*
40. Ornithology is the
Ans Study of birds*
41. Who invented the Doctors thermometer?
Ans Fahrenheit
42. The velocity of light was first measured by
Ans Romer
43. Who proposed the chemical evolution of life?
Ans Oparin
44. The telephone was invented by
Ans Alexander Graham Bell

45. Who among the following evolved the concept of relationship between mass and
energy?
Ans Einstein
46. Match the following columns:
Column 1 ...................Column 2
A. Radioactivity...........1. Planck
B. Periodic Table .........2. Thomson
C. Quantum Theory .....3. Rutherford
D. X-Rays...................4. Mendeleev
..................................5. Roentgen
............................... 6. Becquerel
d. A6 B4 C1 D5
47. Match the following columns:
Column 1 ........Column 2
A. Marconi ....1. Radio
B. Darwin.......2. Natural selection theory
C. Laennec.....3. Orthogenesis theory
D. Baird .........4. Stethoscope
.....................5. Television
c. A1 B2 C4 D5
48. Robert Koch worked on
Ans Tuberculosis
49. Who discovered Uranus?
Ans Herschel
50. Who among the following is associated with the invention of computers?
Ans Babbage
IMPORTANT MCQs FOR CURRENT AFFAIRS
1. The name of Pakistans ambassador to the US is Sherry Rehman
2. Pakistan is a non permanent member of UN Security Council
3. The US Envoy to Pakistan and Afghanistan is Marc Grossman
4. OIC has been recently renamed as Organisation of Islamic Cooperation.
Previously it was Organisation of Islamic Conference.
5. The US ambassador to Pakistan is Cameron Munter
6. The current Chairman senate is Farooq H. Naek
7. Pakistan leased out Shamsi airbase to UAE
8. Abbotabad Operation was carried out on May 2 2011
9. Abbotabad Commission is headed by Justice Javed Iqbal
10. The President enjoys immunity from criminal proceedings Under Article 248 of
the Constitution
11. Leon Panetta is the US Defence Secretary

12. A K Anthony is the current defence Minister of India


13. S M Karishna is the minister of external affairs of India
14. P Chidambram is the Home affairs Minister of India
15. Pranab Mukharjee is the Finance Minister of India
16. Hina Rabbani is Minister for foreign affairs
17. Abdul Hafeez Sheikh is the Finance Minister of Pakistan
18. Khursheed Shah is minister for the religious affairs
19. Makhdoom Amin Fahim is the minister for trade
20. Maula Bux Chandio is the law Minister
21. Hillary Rodham Clinton is the current Secretary of the US
22. Joe Biden is the US vice President
23. Ekmelu din Ihsanoglu is the Secretary General of OIC
24. Reko Diq contains copper and gold and is situated in District Chagai
( Balochistan)
25. 2012 Olympics are going to be held in London
26. Headquarters of Asian Development are situated (ADB) at Manilla ( Phillipines)
27. Headquarters of OIC are situated at Jedda
28. Headquarters of SCO are situated at Shanghai
29. Headquarters of ECO are situated at Tehran
30. The current secretary General of UN is Ban Ki Moon ( South Korea)
31. Steve Jobs is the founder of apple I phone
32. Pratibha Patil is the President of India
33. Yingluck Shinawatra is the Prime Minister of Thailand
34. Muhammad Hamid Ansari is the Vice President of India
35. Yaseen Anwar is the current Governor of State Bank of Pakistan
36. Transparency International is headquartered at Berlin (Germany)
37. Lufthansa is the Airline of Germany
38. Nabil-el Araby is the current secretary General of the Arab League. ( He is from
Egypt)
39. National Flower of Pakistan is Jasmine
40. National Sport of Pakistan is Hockey.
41. Leader of the Opposition in the Senate is Abdul Ghafoor Haideri.
42. Markhor is the national animal of Pakistan.
43. Arfa Karim, the youngest software engineer, belongs to Pakistan.
44. RAW stands for research and analysis wing (intelligence agency of India).
45. Mossad is the intelligence agency of Israel.
46. Ellen Johnson Sirleaf is the head of state of Liberia. She is one of the three Noble
Peace Prize winners for the year 2011.
47. Chinese Premier is Wen Jiabao
48. Hu Jintao is the President of China
49. Abdullah Hussain Haroon is Pakistans permanent representative in the UN.
50. World Trade Organisation (WTO) came into being in 1995
51. David Cameroon is the Prime Minister of UK.
52. Angelina Merkel is the German Chancellor.
53. Christine Lagarde is the new head of IMF.
54. Robert B. Zoellick is the head of World Bank.
55. Headquarters of ECO are situated at Tehran.

56. RCD was established in 1964.


57. Ali Akbar Salehi is the Foreign Minister of Iran.
58. Zalmai Rassoul is the foreign minister of Afghanistan.
59. Last Presidential elections in Afghanistan were held in 2009.
60. After Pashton , Tajik are the second largest ethnic group in Afghanistan. Hazara
are the third largest group in Afghanistan.
61. Headquarters of South Waziristan are at Wana during summer and Tank during
Winter.
62. Headquarters of North Waziristan are at Miramshah
63. Headquarters of Khyber Agency are at Landi Kotal
64. South Waziristan is the largest agency in size in FATA.
65. FATA comprises of seven agencies.
66. APP is the news agency of Pakistan whereas AP ( Associated Press) is the news
agency of the US
67. AFP is the news agency of France.
68. Interfax is the news agency of Russia. It is the news agency of Ukraine also.
69. Reuters is the news agency of UK.
70. PTI is the news agency of India.
71. Xinhua is the news agency of China
72. Yonhap is the news agency of south Korea
73. SPA is the news agency of Saudi Arabia.
74. MFN stands for most favoured nation.
75. SCO was established in 2001.
76. G8, association of the richest and most developed countries of the world
comprises of US, UK, France, Germany, Canada, Italy, Russia, Japan. It has no formal
structure.
77. Scandinavian states are Denmark, Sweden, Finland and Norway.
78. TAPI stands for Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan and India.
79. Bonn Conference was held in November 2011 to discuss post with drawl
scenario in Afghanistan.
80. Pakistan boycotted Bonn Conference because of NATO attack on Salala check
post.
81. Next Conference will be held in Chicago in May 2012.
82. Mansoor Ijaz is an American national ( not Pakistani) who has ignited memogate
controversy.
83. Hussain Haqqani, Pakistans former ambassador to the US, had to resign as a
result of memogate scandal.
84. Rao Qamar Suleman is the current Air Chief Marshal of Pakistan
85. Asif Sandila is the current Naval Chief of Pakistan
86. Chairman NAB is Admiral Fasih Bukhari.
87. PNS Mehran was attacked on 22 May 2011.
88. South Sudan Became a Nation on July 9, 2011. South Sudan's capital is Juba.
Salva Kiir, South Sudan's president, signs the interim Constitution
89. Kvitova and Djokovic won Wimbledon Titles in 2011.
90. Yoshiko Noda is the Prime Minister of Japan.
91. Saudi Arabia has recently granted right to vote to women.

92. Palestine became member of UNESCO on 31 October 2011.


93. Mario Monti is the Prime minister of Italy. He has replaced Berlusconi.n
94. Tahrir square is in Egypt.
95. First ever elections were held in Tunis on 24 Oct 2011.
96. On Oct 11, 2011, U.S. Attorney general Eric H. Holder announcedm from
Washington that the Quds Force of the Islamic Revolutionary Guards Corps paid
assassins from a Mexican drug cartel $1.5 million to kill Adel al-Jubeir, Saudi
Arabia's ambassador to the United States.
97. South Sudan is the 193rd member of the UN.
98. George J Mitchell is President Obamas special envoy to the Middle East.
United Nations
1) The United Nations was established on 24 Oct 1945.
2) Official languages of UN are English, Russian, French,Chinese, Arabic,Spanish
3) There are currently 193 member states.
4) The first meetings of the General Assembly, with 51 nations represented, and the
Security Council, took place in Westminster Central Hall in London in January 1946.
5) Headquarters of UN are situated at international territory New York
6) Headquarters of World Bank and IMF are situated at Washington
7) Headquarters of FAO are situated at Rome
8) Headquarters of UNESCO are situated at Paris
9) Headquarters of UNICEF are situated at New York
10) Headquarters of International Court of Justice are situated at The Hague (The
Netherlands)
11) Security Council consists of 15 members ( Five Permanent and Ten Non
Permanent)
12) The Secretary-General is appointed by the General Assembly, after being
recommended by the Security Council.
13) Veto Power is enjoyed by the Permanent members only
14) Headquarters of IAEA are at Vienna
15) Headquarters of ILO are at Geneva
16) Headquarters of Universal Postal Union are at Bern (Switzerland)
17) Headquarters of World Health Organisation are at Geneva
18) Headquarters of UNHCR are at Geneva
19) Ban Ki Moon is the Secretary General of UN . He is from South Korea.
20) International Court of Justice comprises of 15 judges.
21) Session of UN is held in September every year
NATIONAL OFFICERS ACADEMY ISLAMABAD
MCQs for Pakistan Studies
Q1: Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period
a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids
02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________
a. Sulayman bin Abdul Malik

b. Abdul Malik bin Marwan


c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf
03. Raja Dahir was the ruler of ________
a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur
04. Debul and Alor are the names of _______
a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them
05. Who was Sisakar ?
a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above
06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of
___________
a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them3
07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________
a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds
08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.
a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir
09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of
__________
a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni
10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8
Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.
a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________


a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur
12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______
a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D4
13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______
a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and
Rajputs
under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in
this
battle.
a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192
15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this
battle.
a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193
Answers :
01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C
1. About the end of 2nd century B.C some unusual upheavals in the Central Asia
let
loose series of human floods thaat brought about after-wave of invasions into
Indo-Pak
Sub-continent, First invasion was made by :
a. The kushanas
b. The Sakas
c. The Bacirians
d. The Parthians

02. One of the main objectives of All - India Muslim League at the time of its
creation
was :
a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. to be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community
03. The power of the Legislative councils was increased by
a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi - Irwin Pact
04. Hindi - Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because
a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy

05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This
demand
was made in
a. Minto - Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi - Irwin Pact6

06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a
clear
programme
a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active
07. "The future form of Government would be federal to be joined by
provinces and
Indian states." This principle was settled in
a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto - Morley Reforms, 1909
08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose
a. For future elections in the country Muslim community would get separate
electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers

d. To be in harmony with the Hindu Community of India


09. During the Khilafar Movement, "Chauri chaura" tragedy assumed greater
significance. Which of the following incidents was peculiar to that
a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes
10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet "Now or Never. Are We To Live or
Perish
Forever" issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective
a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India
Answers :
01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A
1. Moplah`s contribution is that
a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East
India
company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government
02. Arya Samaj was founded in 1875
a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor
03. In the election of 1945-46
a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief
Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed
ministry with
H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above
04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?
a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community
05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?
a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan

d. Syed Zakir Ali8


06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was
a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims
07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of
NonCooperation Movement started by Mr. Ghandhi with the result
a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their
grievances
redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu - Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support
08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan
a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members
09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective
a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide
western
education along with religious instructions
10. Ex-state of "Amb" is famous for
a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests
Answers :
01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B
2. Q1. Why Syed Amir Ali resigned from the Muslim league in 1913.
a. The Muslim league did not do sufficient work for its members
b. It criticised the Government
c. It supported the Hindu cause
d. The party had no clear cut policy
02. What is the most provision of the Simon Commission Report published in 1930 ?
a. Recommendation for the introduction of federal system of government in India
b. Dyarchy should continue
c. No reforms in the provinces
d. The importance of the majority community should be accepted
03. Indicate the highest civil award among the following
a. Sitara-e-Shujaat
b. Hilal-e-Shujaat
c. Nishan-e-Shujaat

d. Tamgha-e-Shujaat
04. The second part of the act 1935 could not be put into practise because
a. All-India Congress did not wish to join the Federal Government
b. There was state of emergency on the eve of World War II
c. There was law and order problem in India
d. The Indian princes refused to join in Federation
05. "Education Foundation" were set up in the provinces with a view to
a. Encouraging education in the rural areas
b. Encouraging private sector investment in education
c. Encouraging primary education and adult education
d. Encouraging education at all levels
06. The provincial elections under the Act of 1935 held in 1937 had the following
results
a. The Muslim League won the majority of seats reserved for the community
b. By and large Muslim league failed miserable in the contest
c. The Congress had success only in a few provinces
d. A number of political parties boycotted the elections10
07. Sulphur is formed at
a. Koh-e-Sultan (Chagi)
b. Kala-Chitta Range (Attock)
c. Warchha
d. Hazro (Attock)
08. Quaid-e-Azam in his presidential address of 25th session of Muslim League at
Lucknow on Oct 15, 1937 gave direction about
a. Power and self-reliance for political success
b. Cooperation with majority community
c. To remain loyal to the Government
d. Muslim to keep away from politics
09. An agreement for cooperation was sighned during Turkish President Kennan
Everno`s visit to pakistan in Feb 1980 in the field of
a. Defence production
b. Tourism
c. Research and Development
d. Shipping
10. Sindh Muslim League passed on of the following resolutions in 1938
a. Federalism to continue
b. Muslims to join other communities for political progress
c. Concentration on education
d. Resolved to have division of India on the basis of Two Nation Theory
Answers :
01. D , 02. A , 03. C , 04. B , 05. D
06. B , 07. A , 08. A , 09. C , 10. D
01. The Muslim League Resolution of "Divide and Quit" in 1943 was against the
movement of quit India proposed in 1942 by
a. Late Mr. Gandhi
b. Pandit Nehru
c. Maulana Abul Kalam Azad
d. Pant
02. The institution of Mohtasib was established by
a. Constitution of 1973
b. Presidential Order 1983
c. Article 276 oof the interim Constitution 1972

d. All of the above


03. Gandhi - Jinnah talks oof 1944 failed due to
a. Opposition by the Khaksars
b. Red Shirts
c. The Ahrar
d. Two - Nation Theory
04. Quaid-e-Azam sent 600 hundred soldiers to a Muslim country to fight for her
freedom. Many of those Soldiers laid thier lives while fighting. That country preserved
the tales of the bravery of those soldiers in a book titled "The Six Hundred Brave
Pakistani Soldiers". They fought for
a. Libya
b. Egypt
c. Indonesia
d. Morocco
05. The Simla Conference of 1945 failed due to
a. Arrogance of the Congress leaders
b. Callousnedd by F.M. Lord Wavel the Viceroy of India
c. The derogatory approach about Muslim by the Hindu Press
d. Demand by the Quaid to have all Muslim seats to be allocated to the Muslim league12
06. At the NAM Summit in Durban (1998), which issue was discussed concerning
Pakistan ?
a. Child Labour
b. Environment Pollution
c. Kashmir Problem
d. Repayment of Loans
07. The rersult of the election 1945-46 showed
a. That the Unionist Party won majority of Muslim seats
b. The Jamait Ulema-i-Hind captured a few seats
c. The National Muslims got a few seats
d. The Muslim League captured all the reserved seats for the Muslims at the centre
08. Indicate the decision taken in the second SAARC Summit (Banglore) 16 Nov, 1986
a. Inflation be curbed
b. A permanent Secretariat was to be set up at Khatmandu
c. A trade agreement was signed
d. Mutual problems should be resolved by peaceful means
09. "Qissa Sohni Mahinwal" was written by
a. Hafiz Barkhurdar
b. Hashim Shah
c. Fazal Shah
d. Waris Shah
10. The interim Government was formed in 1946. Who was the Prime Minister
a. Pandit Nehru
b. F.M. Lord Wavel
c. Liaquat Ali Khan
d. None of the above
Answers:
01. A , 02. B , 03. D , 04. C , 05. D
06. C , 07. D , 08. C , 09. C , 10. D

01. Pakistan attended a four-day SAARC japan-funded workshop in Sep 1999. The
workshop was on
a. The role of media in preventing prostitution
b. The role of media in preventing Child Labour
c. The role of media in Drug prevention
d. The role of media in curbing terrorism
02. Sir Cyril Radcliffe announced the Boundry Commission Award on August 17, 1947.
Which was biased due to whom ?
a. Lord Mountbatten
b. Pandit Nehro
c. S.V. Patel
d. Maharaja Sadul Singh of Bikaner
03. The concept of acting in aid of civil power by the armed forces has been laid down
in the Constitution of Pakistan 1973 vide.
a. Article 245
b. Article 270
c. Article 243
d. Article 200
04. Why Quaid-e-Azam launched Direct Action day on August 16, 1946 ?
a. To protest against breach of pledge by Viceroy FM Lord Wavell
b. To oppose the Congress policies
c. To get support from the masses for party membership
d. T curb the upsurge of the National Muslims
05. Muslim Bagh is famous for
a. Copper
b. Iron ore
c. Gypsum
d. Chromite
06. Late Mr. Ghandi renounced his formal leadership from Congress in
a. 1934
b. 1940
c. 1946
d. 194714
07. Article 25 of the Constitution of 1973 deals with
a. Rule of law
b. Equal protection of law
c. Equality of citizen
d. All of the above
08. Quaid-e-Azam resigned froom membership of Congress in
a. 1913
b. 1916
c. 1920
d. 1922
09. A former president of the dissolved Constituent Assembly had challenged the
legality of the proclamation of the Governor General in
a. Asif Patel & other V. The Crown
b. Maulvi Tamiz-ud-Din khan`s Case
c. Miss Asma Jilani Case
d. State V. Dosso

10. India recognised the provisional Government of Bangladesh on


a. Dec 6, 1971
b. Dec 16, 1971
c. Jan 1, 1972
d. Dec 18, 1971
Answers :
01. B , 02. A , 03. A , 04. A , 05. D
06. D , 07. C , 08. C , 09. B , 10. B 15
Q. In which year War of Independence was fought:
Ans. 1857.
Q. Where Muhammadan Anglo-Oriental school was established:
Ans. Aligarh.
Q. Who established Indian National Congress?
Ans. A.Hume.
Q. When Congress was established?Ans. 1885.
Q. When Sir Syed was born?
Ans. 1817.
Q. When Sir Syed died?
Ans. 1898.
Q. When was Bengal partitioned?
Ans. 1905.
Q. When the partition of Bengal was annulled?
Ans. 1911.
Q. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?
Ans. 1913.
Q. When did the First World War started?
Ans. 1911.
Q. When did the First World War came to an end?
Ans. 1918.
Q. When did the Muslim League came into existence?
Ans. 30 September 1906.
Q. Who was the first President of Muslim League?
Ans. Sir Agha Khan.
Q. When did Simla deputation call on Viceroy Lord Minto?
Ans. 1906.
Q. When Minto-Morley Reforms were enforced?
Ans. 1909.16
Q. When was Lucknow Pact agreed?
Ans. 1916.
Q. When Jallianwala Bagh incident occurred?
Ans. 13 April 1919.
Q. When did Khilafat Movement start?
Ans. 1918.
Q. Who was secretary of Khilafat deputation?
Ans. Hasan Muhammad Hayat.
Q. Who was the editor of Comrade?
Ans. Maulana Muhammad Ali Jauhar.
Q. Who was the editor of Hamdard?

Ans. Muhammad Ali Jauhar.


Q. Who was the editor of Al-Hilal?
Ans. Maulana Azad.
Q. Name the newspaper of Maulana Zafar Ali Khan?
Ans. Zamindar.
Q. When treaty of Severs was signed?
Ans. 20 August 1920.
Q. Who was Khalifa of Turkey?
Ans. Sultan Abdul Majid.
Q. Non-cooperation Movement was started during the days of?
Ans. Khilafat Movement.
Q. Who was Prime Minister of England during the period of Khilafat Movement?
Ans. Llyde George.
Q. Who issued Fatwa in favour of Khilafat Movement?
Ans. Maulana Azad and Maulana Abdul Bari.
Q. Who announced the end of Khilafat Movement?
Ans. Gandhi.
Q. When Princess of Wales visited India?
Ans. November 1921.17
Q. When did Tragedy of Chora Churi happen?
Ans. 4 February 1922.
Q. How many Policemen were burned to death in the Tragedy of Chora Churi?
Ans. 21.
Q. When did Montague visit India?
Ans. 10 November 1917.
Q. When did Montague-Chelmsford Reforms were introduced in India?
Ans. 1919.
Q. How many members were in the council of state in the Montague-Chelmsford
Reforms?
Ans. 60.
Q. When Diarchy was introduced in Indian Act?
Ans. 1919.
Q. When Diarchy was introduced in the 8 provinces of India?
Ans. February 1921.
Q. When Diarchy was introduced in NWFP?
Ans. 1932.
Q. How long Diarchy remained in force in India?
Ans. 1921-1937.
Q. Rowlett Act was enforced on:
Ans. 18 March 1919.
Q. When was the formation of Simon Commission announced?
Ans. 8 November 1927.
Q. When Quaid-e-Azam said, This is Parting of Ways?
Ans. All Parties Conference in Calcutta.
Q. When Quaid-e-Azam presented his 14 points?
Ans. On Muslim League Delhi session 1929.
Q. When did Allama Iqbal Delivered his famous Address in Allahabad?
Ans. 30 December 1930.
Q. When Labour Party came in power in England?

Ans. May 1929.18


Q. When First Round Table Conference was called in London?
Ans. 12 November 1930.
Q. How many total delegates were in the First Round Table Conference?
Ans. 89.
Q. Who presided over the First Round Table Conference?
Ans. George 5th.
Q. When did Second Round Table Conference was called?
Ans. 7 September 1931.
Q. When Third Round Table Conference started?
Ans. 17 November 1932.
Q. When Pona Pact was signed?
Ans. 25 September 1932.
Q. Who were the signatories of Pona Pact?
Ans. Ambidkar and Gandhi.
Q. How many seats were in 1937 Elections of Provincial Assemblies?
Ans. 1535.
Q. What was the total number of representative?
Ans. 1771.
Q. How many seats were capture by Congress?
Ans. 706.
Q. How many seats were in Provinces for Muslims?
Ans. 491.
Q. How many seats were captured by Muslim League?
Ans. 211.
Q. When congress ministries came to an end?
Ans. 14 November 1939.
Q. When day of deliverance was solemnized?
Ans. 22 December 1939.
Q. When Pakistan Resolution was passed?
Ans. 23 March 1940.
Q. When Cripps Mission came into India?
Ans. 23 March 1942. 19
Q. Quit India Movement was started in?
Ans. 1942.
Q. When Nadir Shah invaded on India?
Ans. 1739.
Q. When the Battle of Plasy was fought?
Ans. 1758.
Q. Sultan Tepu was defeated by the British in the year:
Ans. 1799.
Q. Hujjat-al-Baligha was written by:
Ans. Shah Wali Ullah.
Q. Who started Faraizi Movement?
Ans. Haji Shariat Ullah.
Q. Who wrote Asrar-Sanadeed?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.

Q. When Sir Syed Ahmad Khan was designated as a member of Imperial Council?
Ans. 1877.
Q. When Sir Syed was designated as member of Viceroys Legislative Council?
Ans. 1878.
Q. Who wrote Khutbat Ahmedia?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.
Q. Who wrote Taiban-ul-Qalam?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.
Q. Who started Tehzib-ul-Akhlaq?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.
Q. M.A.O College was established in the year:
Ans. 1875.
Q. When Mohammedan Educational Conference was formed?
1866.
Q. When British Indian Association was formed?
Ans. May, 1866.20

Q. When Indian National Congress was formed?


Ans. 1885.
Q. Who formed Indian Patriotic Association?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan in 1888.
Q. Who was the founder of Mohammedan Defense Association?
Ans. Sir Syed Ahmad Khan.
Q. Who was the founder of Indian National Congress?
Ans. Allen Octivian Hume.
Q. Who was the founder of Brahmoo Samaj?
Ans. Raja Ram Mohan Ray.
Q. Who was the founder of Parathna Samaj?
Ans. Dr. Atama Ray Pand Ring.
Q. Who was the founder of Deo-Samaj?
Ans. Sita Mand Agnihotri.
Q. Who was the founder of Ram Krishan Messia?
Ans. Ram Krishan Persat.
Q. Who was the founder of Arya Samaj?
Ans. Dianand Sarswati.
Q. When Anjuman Himayat Islam was established?
Ans. 24 September 1884.
Q. Who were the founders of Anjuman Himayat Islam?
Ans. Khalifa Hamid-ud-Din, Dr. Din Muhammad Nazir, Munshi Chiragh Abdul Rahim.
Q. Who was the first President of Anjuman Himayat Islam?
Ans. Khalifa Hamid-ud-Din.
Q. When Islamia College Railway Road was established?
Ans. 1907.
Q. When Islamia College for Girls Copper Road was established?
Ans. 1939.
Q. When Hindi-Urdu Controversy started?
Ans. 1867.21
Q. When Indian Council Act was enforced?

Ans. 1861 and 1892.


Q. When Bengal was partitioned?
Ans. 1905.
Q. Who was the head of Simla Deputation?
Ans. Sir Agha Khan.
Q. Majlis Khadam-e-Kaba was established in?
Ans. 1913.
Q. What was Muslim Outlook?
Ans. This was the name of a Journal that was started by Khilafat Deputation in London.
Q. When Treaty of Severs was signed?
Ans. 10 August 1920.
Q. Was Moplas against British?
Ans. Yes, they supported Khilafat Movement.
Q. Who was General Dyre?
Ans. General Dyre ordered to shoot in Jalianwala Bagh.
Q. Who founded Cow Protection Society?
Ans. Bal Ganga Dhar Tilak.
Q. Who wrote Bande Mathram?
Ans. Bamkin Chander Chiterji.
Q. Who founded Mahasabah?
Ans. Madan Mohan Maluir.
Q. Who was the chief protagonist in Shudi?
Ans. Swami Sharad Nand.
Q. Who was Bankin Chaterji?
Ans. He was the writer of Anand Nath a novel.
Q. Who is writer of Toward Pakistan?
Ans. Waheed-uz-Zaman.
Q. Who is the writer of Emergence of Pakistan?
Ans. Chaudry Muhammad Ali.
Q. Who wrote the Struggle for Pakistan?
Ans. I.H.Qureshi.22
Q. Why Pirpur Report was prepared?
Ans. To investigate the tyrannies of Congress on Muslims.
Q. Why Shraf Report was prepared?
Ans. To investigate the cruelties on Congress in Bihar.
Q. Who wrote India Wins Freedom?
Ans. Abul Kalam Azad.
Q. When Muslims solemnized day of deliverance?
Ans. 22 December 1939.
Q. Who wrote Verdict on India?
Ans. B. Nicholson.
Q. Who published Tehzib?
Ans. Abdul Haleem Sharar.
Q. Who is the author of Foundation of Pakistan?
Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.
Q. Who wrote Evolution of Pakistan?
Ans. Sharif-ud-Din Pirzada.
Q. Who were Khari brothers?
Ans. They were Professor Abdul Satter Khari and Dr. Abdul Jabbar Khari.

Q. Who wrote The Making of Pakistan?


Ans. K.K.Aziz.
Q. Who wrote Now or Never?
Ans. Chaudry Rehmat Ali.
Q. Who wrote A Federation of Cultural Zone for India?
Ans. Dr. Abdul Latif.
Q. Who wrote A Path Way to Pakistan?
Ans. Chaudry Khaliq-uz-Zaman.
Q. Who wrote Pakistan Naguzir Tha?
Ans. Syed Hasan Riaz.
Q. Who was Master Tara Singh?
Ans. He was the leader of Sikhs.23
Q. When Quit India Movement was started?
Ans. 1942.
Q. Who wrote Father and Daughter?
Ans. Begum Shah Nawaz.
Q. When Simla Conference was held?
Ans. 25 June 1945.
Q. Who wrote Transfer of Power in India?
Ans. V.P.Menon.
Q. Who were Members of Cabinet Mission?
Ans. i. Straford Cripps ii. A.V.Alexander iii. Sir Pathic Lawrence.
Q. When Quaid-e-Azam called for Direct Nation Day?
Ans. 16 August 1946.
Q. Who was the last Viceroy of Britain?
Ans. Lord Mountbattan.
Q. Who were the members of Punjab Boundary Commission?
Ans. i. Justice Muhammad Munir ii. Justice Shah Din iii. Justice Tega Singh iv. Justice
Mehar Chand Mahajan.
Q. Who proposed the resolution in the meeting and by whom meeting was
presided over?
Ans. the meeting was presided over by Quaid-e-Azam and Maulvi Fazl-ul-Haq proposed
the Resolution.
Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Punjab?
Ans. Zafar Ali Khan.
Q. Who supported the Resolution as a representative of Sindh?
Ans. Sir Abdullah Haroon.
Q. Who confirmed the Resolution as a representative of Balochistan?
Ans. Qazi Muhammad Essa.
Q. Who supported the Resolution as a representative of NWFP?
Ans. Aurangzeb.
Q. In which election Muslim League won all the seats reserved for the Muslims?
Ans. December 1945.24
Q. When an interim Government was established in the Sub-Continent?
Ans. September 1946.
Q. The plan of division of sub-continent was declared on:
Ans. June 3, 1947.
QUESTIONS AND ANSWERS
(Pakistan since Independence)
Q. What was the name of that committee which was formed by Constituent

Assembly?
Ans. The Committee of Basic Principles.
Q. Soon after Independence Pakistan went against India over Kashmir?
Ans. 19th October 1947.
Q. When Quaid-e-Azam died?
Ans. 11 September 1948.
Q. When Kashmir cease-fire was agreed under U.N.O?
Ans. 26 July 1949.
Q. When Liaquat Ali Khan was murdered?
Ans. 16 October 1951.
Q. When Army took over in bloodless coup detat?
Ans. 7 October 1958.
Q. Who and when first Pakistan Constituent Assembly was dissolved?
Ans. Malik Ghulam Muhammad dissolved the Constituent Assembly on 21 December
1954.
Q. How the Islamic Identity of Pakistan had been declared in the 1956
Constitution?
Ans. Pakistan had been declared as Islamic Republic of Pakistan.
Q. When Ayub Khan announced Basic Democracy?
Ans. 26 October 1959.
Q. When Presided Ayub Khan signed 1962 Constitution?
Ans. 1st March 1962.
Q. When Martial Law of Presided Ayyub Khan was lifted?
Ans. 8 June 1962.25
Q. When war broke out between India and Pakistan?
Ans. 6 September 1965.
Q. When cease-fire was announced?
Ans. 23rd September 1965.
Q. When Tashkent Agreement was signed?
Ans. 10 January 1966.
Q. When government announced Agartala Conspiracy case against Sheikh Mujibur-Rehman
and thirty-four others?
Ans. 6 January 1968.
Q. When assassination attempt was made on President Ayyub?
Ans. 7 November 1968.
Q. When President Ayyub resigned?
Ans. 25 March 1969.
Q. When Yahya Khan took over?
Ans. 25 March 1969.
Q. When political restrictions were lifted by Yahya khan?
Ans. 1st January 1970.
Q. When Legal Framework Order was issued?
Ans. 28 March 1970.
Q. On what date elections were held?
Ans. 7 December 1970.
Q. When provincial assembly results were held?
Ans. 17 December 1970.
Q. When Bhutto threatened to withdraw from constitution making?
Ans. 17 February 1971.
Q. When Yahya khan dismissed civilian cabinet?
Ans. 21 February 1971.
Q. When Pakistan was dismembered?
Ans. 16 December 1971.

Q. What name has been given to the Upper House in 1973 Constitution?
Ans. Senate.26
Q. What name has been given to the Lower House in 1973 Constitution?Ans.
National Assembly.
Q. Who is Chief Executive by the National Assembly in accordance with the
Constitution of 1973?
Ans. Prime Minister.
Q. When Objectives Resolutions was passed by the Constituent Assembly?
Ans. 12 March 1949.
Q. When first Martial Law was declared in Pakistan?
Ans. 7 October 1958.
Q. In which Constitution East Pakistan had been given the representation in
accordance with the proportion of its population?
Ans. 1956 Constitution.
Q. When 1956 Constitution was abrogated?
Ans. 1958.
Q. When did General Zia Imposed Martial Law?
Ans. 5 July 1977.
Q. Who suspended the Constitution of 1973?
Ans. General Zia-ul-Haq.
Q. When Eighth Amendment was introduced by the Constitution?
Ans. 1985.
Q. When Zias plane crashed?
Ans. 17 August 1988.
Q. When Second Constitution was implemented?
Ans. 1962.
Q. When was the third Constitution implemented?
Ans. 14 August 1973.
Q. When first Martial Law was withdrawn?
Ans. 9 June 1962.