Вы находитесь на странице: 1из 6

SRI CHAITANYA IIT ACADEMY-INDIA

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Section: Senior
TOPIC: ELECTROSTATICS
Date: 29-10-2014
Name of the student::
I.D.No:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SINGLE ANSWER TYPE
1.
Three positive charges of equal value q are placed at the vertices of an equilateral triangle. The resulting
lines of force should be sketched as in

(A)

2.

(B)

(C)

(D)

q q
2q
, and
placed at points A, B and C, respectively, as shown in
3 3
3
the figure. Take O to be the centre of the circle of radius R and angle CAB = 60
Figure :

Consider a system of three charges

y
B
C
O

60
A

q
(A) The electric field at point O is 8 R 2 directed along the negative x-axis
0
(B) The potential energy of the system is zero

q2
(C) The magnitude of the force between the charges at C and B is
540 R 2

3.

q
(D) The potential at point O is 12 R
0
Two point charges q and 2q are placed at (a, 0) and (0, a). A point charge q1 is placed at a point P
on the quarter circle of radius a as shown in the diagram so that the electric field at the origin becomes
zero:

a
2a
,

(A) the point P is


3
3

a 2a
,
(B) the point P is

5 5

(C) q1 = 5q

(D) none of these

4.

A charged cork of mass m suspended by a light string is placed in uniform electric filed of strength
2mg
E = (i j) 105 NC1 as shown in the fig. If in equilibrium position tension in the string is
(1 3)
then angle with the vertical is

5.

6.

(A) 60
(B) 30
(C) 45
(D) 18

A point charge q is placed at origin. Let E A , E B and E C be the electric field at three points

A (1, 2, 3), B (1, 1, 1) and C (2, 2, 2) due to charge q. Then [i] E A E B


[ii] | E B | = 4 | E C |
select the correct alternative
(A)only[i] is correct (B)only[ii] is correct (C)both[i] and [ii]are correct (D) both [i] and [ii] are wrong
Two free positive charges 4q and q are a distance l apart. What charge Q is needed to achieve equilibrium for the
entire system and where should it be placed form charge q?
(A) Q =

4
l
q (negative) at
9
3

(B) Q =

4
l
q (positive) at
9
3

l
l
(D) Q = q (negative) at
3
3
Two identical positive charges are fixed on the y-axis, at equal distances from the origin O. A particle with
a negative charge starts on the x-axis at a large distance from O, moves along the + x-axis, passes through
O and moves far away from O. Its acceleration a is taken as positive along its direction of motion. The
particles acceleration a is plotted against its x-coordinate. Which of the following best represents the plot?

(C) Q = q (positive) at
7.

(A)

8.

(B)

(D)

Four equal positive charges are fixed at the vertices of a square of side L. Z-axis is perpendicular to the
plane of the square. The point z = 0 is the point where the diagonals of the square intersect each other. The
plot of electric field due to the four charges, as one moves on the z-axis.

(A)
9.

(C)

(B)

(C)

(D)

Two point charges are kept at a certain distance from one another. The graph represents the variation
of the potential along the straight line connecting the two charges. At what point is the electric field
zero?

a) 1

b) 2

c) 3

d) None of these

10.

Two identical particles of mass m carry a charge Q each. Initially, one of them is at rest on a
smooth horizontal plane and the other is projected along the plane directly towards the first
particle from a large distance with a speed v. If d is the distance of closest approach then.

a) d
11.

12.

1 Q2
4 0 mv 2

b) d

1 2Q 2
4 0 mv 2

c) d

1 4Q 2
4 0 mv 2

d) d

1 8Q 2
4 0 mv 2

In a regular polygon of n sides, each corner is at a distance r from the centre. Identical charges are
placed at (n 1) corners. At the centre, the intensity is E and the potential is V. The ratio V/E has
magnitude.
(A) r n
(B) r (n 1)
(C) (n 1)/r
(D) r(n 1)/n
The diagram shows a small bead of mass m carrying charge q. The bead can freely move on the
smooth fixed ring placed on a smooth horizontal plane. In the same plane a charge +Q has also
been fixed as shown. The potential at the point P due to +Q is V. The velocity with which the bead
should projected from the point P so that it can complete a circle should be greater than

13.

qV
3qV
(C)
(D) none
m
m

Electric field given by the vector E xi yj is present in the XY plane. A small ring carrying charge
+Q, which can freely slide on a smooth non conducting rod, is projected along the rod from the
point (0, L) such that it can reach the other end of the rod. What minimum velocity should be given
to the ring?(Assume zero gravity)

14.

(A) (QL2/m)1/2
(B) 2(QL2/m)1/2
(C) 4(QL2/m)1/2
(D) (QL2/2m)1/2
A charged particle of charge Q is held fixed and another charged particle of mass m and charge q
(of the same sign) is released from a distance r. The impulse of the force exerted by the external
agent on the fixed charge by the time distance between Q and q becomes 2r is

(A)

(A)
15.

6qV
m

Qq
4 0 mr

(B)

(B)

Qqm
4 0 r

(C)

Qqm
0 r

(D)

Qqm
2 0 r

Three point charges Q, 4Q and 16Q are placed on a straight line 9 cm long. Charges are placed
in such a way that the system has minimum potential energy. Then
(A) 4Q and 16Q must be at the ends and Q at a distance of 3 cm from the 16Q.
(B) 4Q and 16Q must be at the ends and Q at a distance of 6 cm from the 16Q.
(C) Electric field at the position of Q is zero.

Q
(D) Electric field at the position of Q is 4 .
0

16.

17.

Two point charges of +Q each have been placed at the positions ( a /2, 0, 0) and (a / 2, 0, 0). The
locus of the points where Q charge can be placed such the that total electrostatic potential energy
of the system can become equal to zero, is represented by which of the following equations?
(A) Z2 + (Ya)2 = 2a (B) Z2 + (Ya)2 = 27a2/4 (C) Z2 + Y2 = 15a2 /4
(D) None
A particle of mass m and charge Q is placed in an electric field E which varies with time t ass
E = E0 sin wt. It will undergo simple harmonic motion of amplitude
QE 20
(A)
m2

18.

(B)

QE 0
m2

(C)

QE 0
m2

(D)

QE 0
m

Six charges of equal magnitude, 3 positive and 3 negative are to be placed on PQRSTU corners of
a regular hexagon, such that field at the centre is double that of what it would have been if only one
+Ve charge is placed at R.

a) , , , , ,
19.

b) , , , , ,
c) , , , , ,
d) , , , , ,
MULTIPLE ANSWER TYPE
A negative point charge placed at the point A is
(A) in stable equilibrium along x-axis (B) in unstable equilibrium along y-axis
(C) in stable equilibrium along y-axis

20.

21.

22.

(D) in unstable equilibrium along x-axis

Five balls numbered 1 to 5 are suspended using separate threads. Pairs (1,2), (2,4) and (4,1) show electrostatic
attraction while pairs (2,3) and (4,5) show repulsion. Therefore ball 1 must be
(A) positively charged (B) negatively charged (C) neutral
(D) made of metal
Three charged particles are in equilibrium under their electrostatic forces only
a) The particles must be collinear
b) All the charges cannot have the same magnitude
c) All the charges cannot have the same sign
d) The equilibrium is unstable.
MATCHING TYPE
Two isolated point charges are fixed in the positions shown on x-axis. Both the charges are
positive and are located at a ,0 and a ,0 . Match Column-I and Column II.

COLUMN-I
a)

Variation of magnitude of electric field along x-axis


from x to x .

b)

Variation of magnitude of electric field along y-axis from

c)

Variation of electric potential along x-axis from

d)

Variation of electric potential along y-axis from

COLUMN-II

SUBJECTIVE TYPE
23.
Two balls of same radius and weight are suspended on threads so that their surfaces are in contact. A total charge of
Q0 = 4 10-7 C, is given to the balls, makes them repel each other to an angle of 60. The angle of divergence
becomes 54, when balls are immersed in kerosene. Find the density (s) of the material of the balls if the distance
from the point of suspension to the centre of the ball is 0.2 m. [Density of kerosene () = 800 kg/m3, dielectric
constant k = 2, tan 27 = 0.5]

24.

Consider the configuration of a system of four charges each of value +q. Find the work done by external
agent in changing the configuration of the system from figure (i) to fig (ii).

25.

Two point like charges Q1 and Q2 are positioned at point 1 and 2 respectively. The field
intensity to the right of the charge Q2 on the line that passes through the two charges varies according
to a law that is represented schematically in the figure. The field intensity is assumed to be positive
if its direction coincides with the positive direction on the x- axis . the distance between the charges
is

a. Find the sign of each charge

b. Find the ratio of the absolute value of the charges

Q1
Q2

26.

c. Find the value of b, where the field intensity is maximum.


A uniform electric field of strength E exists in a region. An electron enters a point A perpendicularly
with velocity V. It moves through the electric field and exits at point B. Then find

27.

a) Find electric field b) velocity at B


c) rate of work done by field at A & B
Two identical point charges each to Q are fixed points A and B as shown in the figure. The
separation between the charges is 2m and OA = OB. C is middle point of AB. The electric field
and potential at O is E 20 6i 20 6 j . NC 1 and V 160 volt respectively. Calculate

a) the charge Q
28.

b) the co-ordinates of A and B.

If an electron enters into a space between two parallel plates at an angle 1 with the plates and
leaves at an angle 2 to the plates, the ratio of its kinetic energy while entering between the plates
to that while leaving will be _____.
A small metal ball of mass m = 1 kg is suspended from a thread between the plates of large plate
capacitor. In the absence of any charge the period of oscillation of ball is T1 0.628s. After

1.
9.
16.

the capacitor and ball are charged, the period of oscillation becomes
KEY
B
2.
C
3.
4.
5.
C
6.
A
7.
C
10.
C
11.
B
12.
A
13.
D
14.
C
17.
B
18.
C
19.
C, D 20.
A, C 21.
4 3

22.

25.

23.

r = 4 3 5 = 2874.5 kg/m3

24.

a E

27.

28.

cos 2 2
cos 2 1

2amv 2
;
ed 2

16
10 8
9

2av
i vj;
d

b A

c 0

3 1 3 1
,
2
2

B
8.
B
15.
A, B, C, D

kq 2
3 2
a

l
2
b
2
Q1 a l

la 3
a) Q 2 0,Q1 0 ; b)
; c)
Q2 a

1
a

26.

T2 0.314 s.

3 1 3 1
,
2
2