Вы находитесь на странице: 1из 2

Research tower: beauty and function are so spectacularly combined, [that it] will prove an

inspiration to the men and women who work in it.

Form pursued at the expense of function or a daring architectural accomplishment.


Expanded on the architects visions for modern workspace and biomimetic structural

systems.
Floor slabs cantilever from a reinforced concrete core
Bands of brick and crystalline glass tubes enclose laboratory spaces
Break from the Prairie style
47m above ground and bores 16m underground.
Urban site lacks the natural context Wright so valued, visual and physical connections to

the context are minimal.


The main entry for the tower is located near the carport, under the building
Cylindrical elevator
Research tower vertical rises in contradiction to the expansive horizontality of the administration

building
Both buildings are cut off from the outside world and articulate the faade as independent

wrappers of the structure.


Serve as a glowing beacon at night.
Glass tube construction distorts vision from inside and out.
The tower form minimized the length of utility distribution distances in comparison to a

conventional low building.


In section, each slab becomes thinner towards the faade to reduce the load (also echoing

the shape of the dendriform column capitals admin building)


Smaller circular floors and square floors that extend all the way to the enclosure.
Pyrex tubes span the height between each two main floors
The Pyrex tubes are held to aluminum stanchions with wire, and an inner plate of glass lines the

exterior.
But failure of the neoprene gaskets between tubes caused leakages.
The vertical nature of the tower all but precluded casual interaction.
Slow elevator discouraged stopping in on all but the most immediate floors.
The extremely low ceiling height adjacent to the core conflicted with equipment use.
As the number of employees and heat producing equipment increased over the years, the

building became difficult to heat and cool.


The glass tube walls leaked but were capable of creating a gorgeous visual effect.

Administration Building: most important statements about the nature of office buildings.
Simply and sincerely an interpretation of modern business conditions designed to be as inspiring to live
in and work in as any cathedral ever was to worship in.

The building is a bit like being in a forest.


Buildings most identifiable element are the dendriform columns.

FLW incorporates the organic metaphor into this building via a tall slender mushroom

columns.
The columns are 23 cm in diameter at the bottom and 550 cm in diameter at the top.
Columns are made out of concrete.
Wright had a test column constructed of which proved that the design could support over five

times anything they would be asked to carry.


9 meters high hollow cored columns that serve as storm water drains
Columns feature hinged bases with pin jointed bronze shoes.
The circular tops of concrete are woven together by a membrane of Pyrex glass tubing that

illuminate spaces with natural light.


The use of Pyrex glass tubing allowed for a lot of diffused light to enter the interior of the

building.
The large workspace is well lit with indirect light and very little glare, resulting in a work

environment conducive for creativity.


The mushroom columns and glass tubing ceiling formed a large workspace, nearly 2000 m2 in

size.
The exterior walls are non-load bearing and were constructed using red brick.
Other materials that were used: red Kasota sandstone and reinforced concrete with cold drawn

mesh used for the reinforcement.


FLW designed over 200 different shapes of bricks that can be found in the building
The Great Room is furnished with specific Wright designed pieces, two circular elevators,

and a mezzanine.
FLW designed over 40 pieces of furniture for the Great Room.
The elevators took on a birdcage like appearance providing a panoramic view of the Great

Room traveling from the basement to the Penthouse level.


Wright provided almost utopian workspace, self-sufficient and a bit futuristic.
The modern streamlined atmosphere was communicated through a consistent circular language;
curved corner profiles, rounded shapes in furniture pieces, and use of Pyrex glass tubing.