Вы находитесь на странице: 1из 77

http://www.indiabix.

com/electronics-and-communicationengineering/analog-electronics/088007
http://cg.nic.in/bilaspur/ggpbsp3/LAB%20Manuals%20Viva
%20pdf/Electronics%20&%20Telecommunication%20Deptt
%20pdf/Electronics%20lab4/Analog%20Electronics%20Viva.pdf

SECTION 1

1.
To prevent a DC return between source and load, it is necessary to use

A.

resistor between source and load

B.

inductor between source and load

C.

capacitor between source and load

D.

either (a) or (b)

Answer: Option C
Capacitor offers infinite impedance to DC.

2.
For a base current of 10 A, what is the value of collector current in common emitter if dc = 100

A.

10 A

B.

100 A

C.

1 mA

D.

10 mA

Answer: Option C
IC = 10 x 100 A = 1 mA.

3.
Which of the following oscillators is suitable for frequencies in the range of mega hertz?

A.

RC phase shift

B.

Wien bridge

C.

Hartley

D.

Both (a) and (c)

Answer: Option C
Only LC oscillators are suitable for MHz range.

4.
If the input to the ideal comparator shown in the figure is a sinusoidal signal of 8 V (peak to peak) without any DC
component, then the output of the comparator has a duty cycle of

A.

1/2

B.

1/3

C.

1/6

D.

1/12

Answer & Explanation

Answer: Option B
Explanation:

5.
A half wave diode circuit using ideal diode has an input voltage 20 sin t volts. Then average and rms values of
output voltage are

A.

B.

C.

D.

and 10 V

and 10 V

and 5 V

and 5 V

Answer: Option B

and VC = 0.5 x 20 = 10 V.

6.

An RC coupled amplifier has an open loop gain of 200 and a lower cutoff frequency of 50 Hz. If negative feedback
with = 0.1 is used, the lower cut off frequency will be

A.

about 50 Hz

B.

about 5 Hz

C.

about 2.38 Hz

D.

about 70.5 Hz

Answer: Option C

New lower cutoff frequency =

7.

In figure v1 = 8 V and v2 = 4 V. Which diode will conduct?

A.

D2 only

B.

D1 only

C.

Both D1 and D2

D.

Neither D1 nor D2

Answer: Option B
D1 will conduct and the output voltage will be about 7 V. Therefore D 2 will be reverse biased and will not conduct.

8.

The load impedance ZL of a CE amplifier has R and L in series. The phase difference between output and input will
be

A.

180

B.

C.

more than 90 but less than 180

D.

more than 180 but less than 270

Answer: Option D
It is 180 for purely resistive load and between 180 and 270 for R-L load.

9.

Gain of the amplifier is 'A'. Then the I/P impedance and O/P impedance of the closed loop amplifier shown below
would be

A.

B.

C.

D.
Answer: Option B
By using Miller theorem circuit can be redrawn as

10. If an amplifier with gain of - 1000 and feedback factor = - 0.1 had a gain change of 20% due to
temperature, the change in gain of the feedback amplifier would be
A.

10%

B.

5%

C.

0.2%

D.

0.01%

Answer: Option C

As we know, Gain with feedback

A = - 1000, = -0.1

11. In figure The minimum and maximum load currents are

A.

0 and 60 mA

B.

0 and 120 mA

C.

10 mA and 60 mA

D.

10 mA and 120 mA

Answer: Option B
When RL = , IL = 0,

When RL = 100 ,

or 120 mA.

12. In figure, VEB = 0.6 V, = 99. Then VC and IC are

A.

9.3 V and 1.98 mA respectively


B.
4.6
and 1.98 mA respectively
C.
9.3 V and 0.02 mA respectively
D.
4.6 V and 0.02 mA respectively
Answer: Option A

VC = 20 - 1.98 x 10-3 x 5.4 x 103

9.3 V.

13. The input impedance of op-amp circuit of figure is

A.

120 k ohm

B.

110 k ohm

C.

infinity

D.

10 k ohm

Answer: Option D
Due to the presence of virtual ground at input, the resistance in the series path of input of inverting amplifier is
input impedance.

14. In a BJT circuit a pnp transistor is replaced by npn transistor. To analyse the new circuit

A.

all calculations done earlier have to be repeated

B.

replace all calculated voltages by reverse values

C.

replace all calculated currents by reverse values

D.

replace all calculated voltages and currents by reverse values

Answer: Option D
All voltages and currents have reverse polarity.

15. To protect the diodes in a rectifier and capacitor input filter circuit it is necessary to use

A.

surge resistor

B.

surge inductor

C.

surge capacitor

D.

both (a) and (b)

Answer: Option A:
Resistor reduces surge current.

16. The output V0 in figure is

A.

-100 V

B.

-100 mV

C.

10 V

D.

10 mV

Answer: Option B
Input to non-inverting op-amp is -10 x 10 -6 x 103 = -10 mV.

Therefore output =

= -100 mV.

17. In a CE amplifier the input impedance is equal to the ratio of

A.

ac base voltage to ac base current

B.

ac base voltage to ac emitter current

C.

ac emitter voltage to ac collector current

D.

ac collector voltage to ac collector current

Answer: Option A
Input is applied to base with emitter grounded. The input impedance is the ratio of ac base voltage to ac base
current.
18. For a system to work, as oscillator the total phase shift of the loop gain must be equal to

A.

90

B.

45

C.

270

D.

360

Answer: Option D

Gain of system with + ve feedback =

for oscillation

but V0 0
so, that 1 - AB = 0

AB = 1 0 or 360.

19. An amplifier has a large ac input signal. The clipping occurs on both the peaks. The output voltage will be nearly a

A.

sine wave

B.

square wave

C.

triangular wave

D.

(a) or (c)

Answer: Option B
When a sinusoidal voltage is clipped on both sides it resembles a square wave.

20. The transistor of following figure in Si diode with a base current of 40 A and I CBO = 0, if VBB = 6V, RE = 2 k and
= 90, IBQ = 20 A then RB =

A.

200 k

B.

265 k

C.

150 k

D.

100 k

Answer: Option B

21. In the amplifier circuit of figure hfe = 100 and hie = 1000 . The voltage gain of amplifier is about

A.

0.33

B.

0.5

C.

0.66

D.

Answer: Option D

22. The efficiency of a full wave rectifier using centre tapped transformer is twice that in full wave bridge rectifier.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
Efficiency of full wave rectifier with centre tapped transformer is slightly higher than that of bridge rectifier.

23. Assertion (A): CE amplifier is the most widely used BJT amplifier
Reason (R): CE amplifier has zero phase difference between input and output

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option C
There is 180 phase difference between input and output.

24. Assertion (A): For large signal variations an amplifier circuit has to be analysed graphically
Reason (R): The output characteristics of a transistor is nonlinear.

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option A
Since the characteristics is non-linear, graphical analysis is needed.

25. Negative feedback reduces noise originating at the amplifier input.

A.

True

B.

False

B.

False

Answer: Option B
It has no effect on noise originating at amplifier input.

26. Maximum efficiency of class B power amplifier is 50%.

A.

True

Answer: Option B
Maximum efficiency for class B-operation can be 78.5% .

27. In figure what is the base current if VBE = 0.7 V

A.

10 mA

B.

9.3 mA

C.

10 A

D.

9.3 A

Answer: Option D

28. In figure ID = 4 mA. Then VS =

A.

20 V

B.

4.4 V

C.

0.4 V

D.

0.44 V

Answer: Option B
VS = ISRS = 4 x 10-3 x 1.1 x 103 = 4.4 V.

29. The self bias provides

A.

stable Q point

B.

large voltage gain

C.

high input impedance

D.

high base current

Answer: Option A
Stable Q point is the advantage of self bias circuit.

30. In figure what is value of IC if dc = 100. Neglect VBE

A.

5 mA

B.

5 A

C.

10 mA

D.

10 A

Answer: Option C
Since IB = 100 A, IC = IB = 10 mA.

31. In figure the saturation collector current is

A.

B.

C.

D.

none of the above

Answer: Option C

Since IE

IC ,

32. Consider the following statements : A clamper circuit


1.

adds or subtracts a dc voltage to a waveform

2.

does not change the waveform

3.

amplifiers the waveform

Which are correct?


A.

1, 2

B.

1, 3

C.

1, 2, 3

D.

2, 3

Answer: Option A
Clamper does not amplify the waveform. Hence 1 and 2 are correct.

33. In figure v1 = 8 V and v2 = 8 V. Which diode will conduct?

A.

D1 only

B.

D2 only

C.

Both D1 and D2

D.

Neither D1 nor D2

Answer: Option C
Both D1 and D2 are forward biased.

34. A forward voltage of 9 V is applied to a diode in series with a 1 k load resistor. The voltage across load resistor is
zero. It indicates that

A.

diode is short circuited

B.

diode is open circuited

C.

resistor is open circuited

D.

diode is either short circuited or open circuited

Answer: Option B
Since load voltage is zero, the current is zero and diode is open-circuited. If load was open-circuited, load voltage
would be about 9 V.

35. Which power amplifier can deliver maximum load power?

A.

Class A

B.

Class AB

C.

Class B

D.

Class C

Answer: Option D
Since efficiency of class C operation is high, maximum load power is delivered.

36. A CB amplifier has re = 6 , RL = 600 and

A.

100

B.

600 x 0.98

= 0.98. The voltage gain is

C.

98

D.

Answer: Option C

37. A bridge rectifier circuit has input of 50 Hz frequency. The load resistance is R L and filter capacitance is C. For
good output wave shape, the time constant RLC should be at least equal to

A.

10 ms

B.

20 ms

C.

50 ms

D.

100 ms

Answer: Option D
Time constant RLC must be about 5 x 20 ms.

38. Si transistor of following figure has

A.

3 k

B.

4 k

C.

5 k

D.

4.3 k

Answer: Option D

= 0.9 and ICE= 0, VEE = 5 V and VCC = 13 V, then RE will be if IEQ = 1 mA

39. In class C operation of an amplifier circuit, the collector current exists for

A.

360 of input wave

B.

180 of input wave

C.

more than 180 of input wave

D.

less than 180 of input wave

Answer: Option D
In class C operation output is in the form of short duration pulses.

40. The 'h' parameters of the circuit shown in the figure are hib = 25 , hfb = 0.999 and hob= 10-6 The Voltage gain is

A.

0.99

B.

1.98

C.

2.0

D.

Answer: Option D

Zi = 25 + 10-6 x 0.99 x 104

25

.
41. An exponential amplifier has diode in feedback path.

A.

True

B.

False

B.

False

Answer: Option B
It has resistance in feedback path.

42. DC amplifiers have a tendency to be unstable.

A.

True

Answer: Option A
Due to drift.

43. A half wave diode rectifier has a capacitance input filter. If input voltage is V m sin t, PIV is

A.

Vm

B.

2 Vm

C.

3 Vm

D.

4 Vm

Answer: Option B
Because capacitor charge is retained.

44. An amplifier with loop gain A will be more stable for value of A as

A.

0.95

B.

0.7

C.

1.2

D.

1.5

Answer: Option B
A feedback amplifier is stable if loop gain is less than unity. More less, more stable, hence will be more stable.

45. Study the circuit of figure and examine the following statements

1.

It is an active low pass finer.

2.

It is a second order filter.

3.

The change in gain is 40 dB/decade.

Which of the above statements are correct?


A.

1, 2 and 3

B.

1 and 2

C.

1 and 3

D.

2 and 3

Answer: Option A
The circuit is a second order active low pass filter for which gain is 40 dB/decade.
46. In a circuit of figure, Vs = 10 cos(t) power drawn by the 2 resistor is 4 watts. The power factor is

A.

0.3

B.

0.4

C.

0.6

D.

none

Answer: Option C
Vs = 10 cos t,

Let I be the current, then P = I2 R


I is the rms current.

Prms =

I2 R

Total power drawn =

I2 = 4

I = 2A.

Vm Im cos

10 x 2 cos = 10 cos
Total power cannot be determine until value of R = 12 is given.

47. The quiescent collector current IC, and collector to emitter voltage VCE in a CE connection are the values when
A.
ac signal is zero
B.
ac signal is
low
C.
ac signal is negative
D.
either (a) or (b)
Answer: Option A
Quiescent-operation means operation when ac signal is not applied.

48. In the op-amp circuit of figure, V0 =

A.

Vi

B.

3 Vi

C.

5 Vi

D.

0.5 Vi

Answer: Option C

49. Figure shows the self bias circuit for CE amplifier and its equivalent circuit. V BB and RBrespectively are

A.

10 V and 4 k ohm

B.

5 V and 4 k ohm

C.

2 V and 4 k ohm

D.

2 V and 10 k ohm

Answer: Option C

SECTION 2
1.

Figure is a 24 Vr stabilized power supply. The zener is 24 V, 600 mW. The minimum zener current is 10 mA. Proper
values R and maximum load current are

A.

320 , 10 mA

B.

400 , 15 mA

C.

400 , 10 mA

D.

320 , 15 mA

Answer: Option D
Explanation:

Max. zener current =

Maximum load current = 25 - 10 = 15 mA.

2.

The open loop gain of an amplifier is 200. If negative feedback with = 0.2 is used, the closed loop gain will be

A.

200

B.

40.12

C.

4.878

D.

2.2

Answer: Option C

Closed loop gain =

3.

In a class C power amplifier the input signal has a frequency of 250 kHz. If the collector current pulses are 0.1 s
wide, the duty cycle of current waveform is

A.

50%

B.

25%

C.

2.5%

D.

0.25%

Answer: Option C

4.

In figure as the load resistance is changed

A.

the zener current remain constant

B.

the load current remains constant

C.

the output voltage remains constant

D.

the output voltage and current through R remain constant

Answer: Option D

Output voltage = 12 V,

5.

In figure, voltage across R2 = + 10 V. If VBE = 0.7 V and VE = 0.7 V and RE = 10 k, current through RE is

A.

1 mA

B.

0.93 mA

C.

2 mA

D.

1.86 mA

Answer: Option B

6.

A 12 kHz pulse wave-form is amplified by a circuit having an Upper cut-off frequency of 1 MHz. The minimum
input pulse width that can be accurately reproduced is

A.

83.33 sec

B.

1 sec

C.

0.1 m sec

D.

3.5 m sec

Answer: Option B

tr = 10% P =

minimum Power(P) = 10 tr

10 x 0.35 sec = 3.5 sec.

Note: The I/P Pulse will be severely distorted if the rise time is more than 10% of Pulse width.

7.

Feedback factor may be less or more than 1.

A.

True

Answer: Option B
Feedback factor is much less than 1.

8.

An RC oscillator uses

A.

one RC combination

B.

two RC combinations

B.

False

C.

at least three RC combinations

D.

either (a) or (b)

Answer: Option C
One RC combination can give a phase shift of less them 90. Therefore 3 RC combinations are required for 180
phase shift.

9.

The main advantage of CMOS circuit is

A.

high gain

B.

high output impedance

C.

low power consumption

D.

high gain and high output impedance

Answer: Option C
Low power consumption is a big advantage in digital circuits.

10. Ac signals are given to both inverting and non-inverting terminals of an op-amp. When will the output maximum

A.

when the phase difference between the inputs is 0

B.

when the phase difference between the inputs in 90

C.

when the phase difference between the inputs is 180

D.

when the phase difference between the inputs is 0 or 180

Answer: Option C
For non-inverting terminal input, output is in phase with input. For inverting terminal input, output is 180 out of
phase with input. If inputs have 180 phase difference, outputs will be in phase and additive.

11. An ideal op-amp has zero slew rate.

A.

True

Answer: Option B

B.

False

An ideal op-amp has infinitely fast slew rate

12. In a bridge rectifier circuit the rms value of input ac voltage is 10 V. The PIV across each diode is

A.

7.07 V

B.

14.14 V

C.

10 V

D.

28.28 V

Answer: Option B
PIV is 2 x 10 = 14.14 V.

13. In a half wave diode rectifier circuit the current flows in the load circuit for

A.

90 in each cycle

B.

180 in each cycle

C.

270 in each cycle

D.

360 in each cycle

Answer: Option B
Current flows during positive half cycle.

14. In a push pull circuit

A.

each transistor conducts for 180

B.

each transistor conducts for more than 180 but less than 360

C.

each transistor conducts for less than 180

D.

the period of conduction of each transistor depends on circuit configuration

Answer: Option A
Since each transistor conducts for 180. Therefore high efficiency but low distortion.

15. A transistor with

A.

5.15 mA

B.

5.2 mA

C.

5 mA

D.

990 mA

= 0.9 and ICBO = 10 A is biased so that IBQ = 90 A. Then IEQ will be

Answer: Option D
IEQ = ICQ + IBQ = 910 A + 90 A

990 A.

16. In figure, transistor dc = 100 and LED voltage when it is conducting is 2 V. Then the base current which saturates
the transistor is

A.

18 mA

B.

1.8 mA

C.

0.18 mA

D.

0.018 mA

Answer: Option C

17. In figure the dc emitter current of each transistor is about

A.

4 mA

B.

2 mA

C.

3 mA

D.

1 mA

Answer: Option D

Total

. It divides equally between the two transistors.

18. The input voltage for starting oscillations in an oscillator is caused by

A.

negative feedback

B.

positive feedback

C.

noise voltage in resistors

D.

a special generator

Answer: Option C
The amplifier in the oscillator amplifies the noise voltages. However phase shift around the closed loop is zero at
only one frequency. Therefore, only this frequency appears at output.

19. The current flowing in a certain P-N junction at room temperature is 2 x 10 -7 Amp. When a large reverse biased

voltage is applied. Calculate the current flowing when 0.1 volts is applied.

A.

9 A

B.

10 A

C.

2 A

D.

4 A

Answer: Option A

20. In following figure find VDSQ by assuming gate current is negligible for the p-channel JFET. (if IDQ = - 6 mA, RS = 0,
VDD = -18 V, RD = 2 k, IDSS = - 10 mA, IPO = - 3 V)

A.

4V

B.

-6V

C.

- 10 V

D.

6V

Answer: Option B
By Appling KVL around drain source loop.
VDSQ = -18 - (-6). 2 x 103 = - 18 + 12 k x 10-3

-6 V.

21. Which of the following power amplifiers has highest efficiency?

A.

Class A

B.

Class AB

C.

Class B

D.

Class C

Answer: Option D
Class C has more efficiency than all other classes.

22. A full wave rectifier using centre tapped transformer and a bridge rectifier use similar diodes and have equal no
load output voltage. Under equal load conditions

A.

Output voltage of bridge rectifier

B.

Output voltage of bridge rectifier will be more than that of other

C.

Output voltage of both will be exactly equal

D.

Output voltage of any one may be more than that of other

Answer: Option A
Since two diodes are in series bridge rectifier, voltage drop is more.

23. Assume that op-amp in figure is ideal. If input Vi is triangular, the output V0 will be

A.

square wave

B.

sine wave

C.

triangular wave

D.

parabolic wave

Answer: Option A
It is a differentiating amplifier.

24. In an amplifier with a gain of - 1000 and feedback factor = - 0.1, the change in gain is 20% due to
temperature. The change in gain for feedback amplifier will be

A.

10%

B.

5%

C.

0.2%

D.

0.01%

Answer: Option C

. When gain changes,

age change in

25. In the diode circuit of figure the diodes are ideal. The average current through ammeter is

A.

B.

C.

D.
Answer: Option B

26. A transistor has two p-n junctions. The batteries should be connected such that

A.

both junctions are forward biased

B.

both junctions are reverse biased

C.

one junction is forward biased and the other is reverse biased

D.

either (a) or (b)

Answer: Option C
Emitter base junction is forward biased and base-collector junction is reverse biased.

27. The value of parameter re used in re transistor model

A.

increases with increase in temperature

B.

decreases with increase in temperature

C.

is not affected by increase in temperature

D.

either (b) or (c)

Answer: Option A

28. Assertion (A): In a full wave rectifier output the lowest ac component is at twice the input frequency
Reason (R): In a full wave rectifier, the output waveform consists of half sinusoids

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option B
Since output consists of half sinusoids, output frequency is twice the input frequency.

29. An op-amp has zero gain for common mode inputs. Then CMRR =

A.

zero

B.

infinite

C.

high

D.

low

Answer: Option B
Since common mode signal is reduced to zero, CMRR is infinite.

30. Assertion (A): Negative feedback reduces the bandwidth of an amplifier


Reason (R): Negative feedback stabilizes the gain of an amplifier

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option D
A is wrong because negative feedback increases the bandwidth.

31. In an amplifier the voltage gain is the ratio of

A.

output voltage and emitter resistance

B.

output voltage and input current

C.

output voltage and input voltage

D.

none of the above

Answer: Option C
Voltage gain is always the ratio of output and input voltages.

32. The critical frequency of the circuit of figure is

A.

B.

C.

D.
Answer: Option B

Critical frequency of RC circuit =

33. Find resistance RB to bring transistor to threshold of saturation VCB = 0, VBE = 0.7 V, =
0.96

A.

1.5 k

B.

15 k

C.

10 k

D.

1 k

Answer: Option A

1.5 k.

34. In figure ID = 4 mA. Then VGS =

A.

4.4 V

B.

-4.4 V

C.

0.44 V

D.

-0.44 V

Answer: Option B
VGS = -VS = -4.4 V.

35. A typical value of gm for a FET is about 25 s.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
gm is about 0.1 x 10-3 siemens

36. The dissipation at the collector is in the quiescent state and increases with excitation in the case of a

A.

class A series fed Amplifier

B.

class A transistor coupled Amplifier

C.

class AB amplifier

D.

class B amplifier

Answer: Option D
Only one transistor conducts without biasing.

37. In following circuit, RB will be if VCC = 10 V, VS = 2 V, RC = 5 k, RS = 90 k, = 50, ICE= 0, VCEsat = 0.1 V

A.

230 K

B.

235 K

C.

240 K

D.

250 K

Answer: Option B
By making capacitor blocked, Is = 0, and applying KVL

By considering Si Transistor.

38. The open loop gain of an ideal op-amp is

A.

infinite

B.

very high

C.

neither high nor low

D.

low

Answer: Option A
An ideal op-amp has infinite open loop gain.

39. In following figure, what will be R1 and R2 for maximum symmetrical swing if VCSat 0. Given that RE = 200 ,
RC = 400 , VCC = 20 V, = 99

A.

6k

B.

3 k, 6 k

C.

9.9 k, 2.4 k

D.

2.4 k, 9.9 k

Answer: Option D:
The quiescent collector current for maximum symmetrical swing.

In standard consideration, a factor of 10 used as the margin of inequality for independence. Then,

VBB = VBEQ + ICQ . RE


0.7 + 16.66 x 10-3 x 200 = 4 V

40. The ideal characteristics of a stabilizer is

A.

constant output voltage with low internal resistance

B.

constant output current with low internal resistance

C.

constant output voltage with high internal resistance

D.

constant internal resistance and constant output current

Answer: Option A
A stabilizer must give constant output voltage. This is possible only if internal resistance is low.

41. The ripple factor of a half wave rectifier is more than 2.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
Ripple factor of half wave rectifier is 1.21 .

42. Assertion (A): The circuit in figure produces repetitive narrow pulses when input is fed with sine or triangular

waveform having peak value more than + V


Reason (R): The high gain op-amp produces voltages at two levels. If input is more than + V, the output is + 15
V otherwise the output is - 15 V.

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option A
It is a comparator circuit.

43. In a CE amplifier drives a low load resistance directly the result will be

A.

overloading of amplifier

B.

underloading of amplifier

C.

overloading or underloading of amplifier depending on circuit

D.

none of the above

Answer: Option A
Low load resistance means high current and hence over loading.

44. For CE amplifier of figure, the slope of ac load line is

A.

B.

C.

D.
Answer: Option A
For ac, RL and RC appear in parallel.

Hence

45. For high frequencies a capacitor like

A.

an open circuit

B.

a short circuit

C.

either open circuit or short circuit

D.

none of the above

Answer: Option B

. If w is very high, XC, is nearly zero

46. A non-inverting op-amp summer is shown in figure, the output voltage V 0 is

A.

B.

3 sin (100t)

C.

sin (100t)

D.

2 sin (100t)

Answer: Option A

I/p voltage =

-1 + 1 +

sin t

sin t

47. In following figure find VGG by assuming gate current is negligible for the p-channel JFET. (if IDQ = - 6 mA, RS = 0,
VDD = -18 V, RD = 2 k, IDSS = - 10 mA, IPO = - 3 V)

A.

0.67 V

B.

6.7 V

C.

7V

D.

0.3 V

Answer: Option A
If Gate current is considered to be negligible then V GG = VGSQ

and

48. A difference amplifier using op-amp has closed loop gain = 50. If input is 2 V to each of inverting and noninverting terminals, output is 5 mA. Then CMRR =

A.

20000

B.

2000

C.

200

D.

20

Answer: Option A

49. The coupling capacitor in amplifier circuits

A.

affects dc biasing

B.

does not affect dc biasing

C.

affects dc biasing to some extent

D.

both (a) and (c)

Answer: Option B
Capacitor is open-circuit for dc.

SECTION 3
1.

A full wave rectifier circuit using centre tapped transformer and a bridge rectifier are fed at 100 V, 50 Hz. The
frequencies of outputs in these two rectifiers are

A.

100 Hz each

B.

50 Hz each

C.

100 Hz and 50 Hz

D.

50 Hz and 100 Hz

Answer: Option A:
Output wave in each case has two cycles for one cycle of input wave.

2.

When the ac base voltage in a CE amplifier circuit is too high, the ac emitter current is

A.

zero

B.

constant

C.

alternating

D.

distorted

Answer: Option D
A high signal causes distortion because v-i characteristics of BJT is non-linear.

3.

When load is coupled to class A amplifier through transformer, efficiency decreases.

A.

True

Answer: Option B
Transformer coupling increases efficiency.

4.

The gain of an FET amplifier can be changed by changing

A.

rm

B.

gm

C.

Rd

D.

none of the above

Answer: Option B
Gain is proportional to gm .

5.

The open loop gain of an actual op-amp is about 100.

B.

False

A.

True

B.

False

Answer: Option B .It is very high.

6.

In the circuit figure LED will be on when v1 is

A.

less than 6 V

B.

more than 6 V

C.

less than 12 V

D.

more than 12 V

Answer: Option B

Voltage input to inverting input is

7.

. Therefore, vi should be more than 6 V.

A differential amplifier consists of two CB amplifiers.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
It consists of two CE amplifiers.

8.

Figure shows a portion of linear v - i characteristics of diode. If applied voltage is + 6 V, the current will be

A.

42 mA

B.

48 mA

C.

51 mA

D.

54 mA

Answer: Option D

9.

A power transistor dissipates 5 W. If ambient temperature is 30 and case to air thermal resistance is 10 C/W,
the case temperature is

A.

80C

B.

20C

C.

32C

D.

305C

Answer: Option A

10. An R-C coupled amplifier has mid-frequency gain of 200 and a frequency response from 100 Hz to 20 kHz. A
negative feedback network with = 0.2 is incorporated into the amplifier circuit, the Bandwidth will be

A.

50 kHz

B.

20 kHz

C.

100 kHz

D.

infinite

Answer: Option C

B.W. = fH' - fL'

11. In figure the zener current

A.

is always 130 mA

B.

may vary between 10 mA and 130 mA

C.

may vary between 60 mA and 130 mA

D.

is always equal to 65 mA

Answer: Option B
When IL = 0, Zener current = 130 mA, when IL = 120 mA, zener current (t = 10 mA).

12. In a commercially available good power supply the voltage regulation is about

A.

1%

B.

5%

C.

10%

D.

20%

Answer: Option A
A good power supply does not allow output voltage to vary by more than 1% .

13. In the circuit of figure the diode

A.

will conduct as the whole cycle

B.

will conduct in the positive half cycle

C.

will not conduct

D.

will conduct from 30 to 150 in the positive half cycle

Answer: Option C
Diode will always be reverse biased.

14. The most commonly used bias in BJT amplifier circuits is

A.

voltage divider bias

B.

emitter bias

C.

collector bias

D.

collector feedback bias

Answer: Option A
Voltage divider bias stabilizes IC.

15. In the circuit of figure, v1 = v2 = 10 V. Then

A.

I1 = I2

B.

I1 > I2

C.

I2 > I1

D.

I1 = 0

Answer: Option C
Current in diode D2 will be more because resistance in series with D2 is less

16.
The inverting op-amp shown in the figure has an open loop gain to 100. The closed loop given

A.

-8

B.

-9

C.

-10

D.

-11

is

Answer: Option D
Applying KCL inverting node

17. In a voltage regulated power supply the zener operates in the breakdown region when (V in is input voltage and
Vz is zener breakdown voltage)

A.

Vin < Vz

B.

Vin > Vz

C.

Vin = Vz

D.

both (a) or (b)

Answer: Option B
Zener breakdown when input voltage is more than zener breakdown voltage.

18. The parameter h11 for CB circuit is higher than that for CE circuit.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
It is lower.

19. Figure shows a self bias circuit for FET amplifier, I D = 4 mA. Then IS =

A.

4 mA

B.

2 mA

C.

0.4 mA

D.

0.2 mA

Answer: Option A
Since gate current is negligible IS = ID = 4 mA.

20. In the CE equivalent circuit of figure, the voltage gain is

A.

200

B.

40

C.

D.

1000

Answer: Option A

21. In a CE amplifier

A.

both ac and dc load lines have the same slope

B.

the ac load line has more slope than dc load line

C.

the ac load line has less slope than dc load line

D.

the two load lines may have slope more than the other

Answer: Option B
Since ac collector resistance is less than dc collector resistance, slope of ac load line is more than that of dc load
line.

22. The voltage gain of an amplifier without and with feedback are 100 and 20. The negative feedback is

A.

4%

B.

5%

C.

20%

D.

80%

Answer: Option A

or = 0.04 or 4% .

23.
In the circuit shown in figure, RC = 10k, RE = 150, = 100, I = 1 mA. The value of

A.

50

B.

100

C.

192

D.

400

, will be

Answer: Option C
circuit shown is Darlington Amplifier.

Gain

24. Calculate the conductivity of pure silicon at room temperature when the concentration of carriers is 1.6 x 10 10 per
cm3. Take e = 1500 cm2/V-sec, h = 500 cm2/V-sec at room temperature,

A.

5.12 x 10-16

B.

5 x 10+16

C.

1016

D.

5 x 1020

Answer: Option A
i = (e + n) . e . ni .

25. A potential of 7 V is applied to a silicon diode. A resistance of 1 k is also connected in series. If the diode is
forward biased, the current in the circuit is

A.

7 mA

B.

6.3 mA

C.

0.7 mA

D.

Answer: Option B

A = 6.3 mA.

26. Which of the following?

A.

Voltage series feedback and decrease I/P impedance.

B.

Voltage shunt feedback and decrease I/P impedance.

C.

Voltage series feedback and increase I/P impedance.

D.

Voltage shunt feedback and increase I/P impedance.

Answer: Option C
Because sample signal is voltage and feedback signal is also voltage. The drop in R Echange the input voltage at
Base Emitter Junction.

27. In a transistor E mode the collector current with the transistor in cut off region is

A.

zero

B.

high

C.

equal to saturated value

D.

none of the above

Answer: Option A
When transistor is cut off, IC is zero.

28. Two CE stages, 1 and 2 are coupled through a capacitor. VCC is the same for both. Base resistances RB1 and RB2 are
such that RB1 > RB2. Then

A.

base currents for both stages are equal

B.

base current of stage 1 is more than that of stage 2

C.

base current of stage 2 is more than that of stage 1

D.

either (b) or (c)

Answer: Option C
Since RB2 < RB1, IB2 > IB1.

29. In a two stage CE amplifier circuit, the ac collector resistance of the first stage depends on

A.

load resistance

B.

input impedance of first stage

C.

input impedance of second stage

D.

all of the above

Answer: Option C
Since the first amplifier is feeding the second stage, the input impedance of second stage is the ac collector
resistance of first stage.

30. In a CE amplifier the ac cut off voltage is 9 V and slope of ac load line is - 0.5 mA/V. The ac saturation current is

A.

9 mA

B.

4.5 mA

C.

3 mA

D.

18 mA

Answer: Option B
AC saturation current is cutoff voltage x slope of ac load line.

31. For dc the current through coupling capacitor in CE amplifier circuit is

A.

very high

B.

high

C.

low

D.

zero

Answer: Option D
dc remains confined within BJT. Only ac signal comes out.

32. In a CE amplifier the collector resistance is short circuited. The ac output voltage will

A.

increases

B.

remains the same

C.

increases or decreases

D.

decreases

Answer: Option D
Since the output is taken across collector resistance, short-circuiting collector resistance will decrease output
voltage.

33. In a transistor CE mode, VCC = +30 V. If the transistor is in cut off region, V CE =

A.

+30 V

B.

+20 V

C.

10 V

D.

zero

Answer: Option A
When transistor is in cut off region VCE = VCC .

34. The dc load current in a bridge rectifier circuit is 10 mA. The dc load current through each diode is

A.

40 mA

B.

20 mA

C.

10 mA

D.

5 mA

Answer: Option D
Since both diodes contribute equal load current, each diode current is 5 mA.

35. An integrating amplifier has resistance in feedback path.

A.

True

B.

False

Answer: Option B
It has capacitance in feedback path

36. The units of transistor h parameters h11 and h22 are the same.

A.

True

Answer: Option B
The units of h11 are ohms and units of h22 siemens.

37. Positive feedback is mainly used in

B.

False

A.

oscillators

B.

thyristors

C.

voltage regulators

D.

both (a) and (b)

Answer: Option D
In oscillators, the oscillations are generated due to positive feedback. In thyristors anode current increases due to
positive feedback.

38. For a BJT if = 50, ICEO = 3 A and IC = 1.2 mA then IB

A.

24 A

B.

23 A

C.

20 A

D.

10 A

Answer: Option A

39. In figure, ID = 4 mA. Then VD =

A.

20 V

B.

10 V

C.

30 V

D.

1V

Answer: Option B
VD = 20 - 4 x 10-3 x 2.5 x 103 = 10 V.

40. The main application of enhancement mode MOSFET is in

A.

amplifier circuits

B.

oscillator circuits

C.

switching circuits

D.

all of the above

Answer: Option C. Because of high switching speed MOSFET is very suitable for digital circuit.

41. A circuit using an op-amp is shown in the given figure. It has

A.

voltage series feedback

B.

voltage shunt feedback

C.

current shunt feedback

D.

current series feedback

42. Assertion (A): In CE amplifier the emitter is at ground potential for ac signals

Reason (R): A CE amplifier has near unity voltage gain

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

43. An oscillator requires an amplifier

A.

with negative feedback

B.

with positive feedback

C.

with either positive or negative feedback

D.

none of the above

Answer: Option B
Positive feedback is necessary for sustained oscillations.

44. A full wave bridge diode rectifier uses diodes having forward resistance of 50 ohms each. The load resistance is
also 50 ohms. The voltage regulations is

A.

20%

B.

50%

C.

100%

D.

200%

Answer: Option D

No load output voltage =

Output voltage at full load =

45. The disadvantage of direct coupled amplifiers is

A.

drift

B.

large size of transistor

C.

low voltage gain

D.

both (b) and (c)

Answer: Option A
The drift is amplified by different stages.

46. A transistor has a power rating of 8 W for a case temperature of 25C. If derating factor is 30 mW/C, the power
rating for 55C, case temperature is

A.

8W

B.

7.5 W

C.

7.1 W

D.

6.8 W

Answer: Option C
Power rating = 8 - (55 - 25)(30 x 10-3) = 7.1 W.

47. In figure VBE = 0.7 V. The base current is

A.

above 97 A

B.

about 97 mA

C.

about 75 A

D.

about 75 mA

Answer: Option A
Explanation:

48. An ideal power supply has

A.

zero internal resistance

B.

very high internal resistance

C.

high output resistance

D.

both (b) and (c)

Answer: Option A
An ideal power supply should have zero voltage drop.

49. In a self bias circuit for CE amplifier, the emitter resistance is made three times the original value. The collector
current will

A.

remain the same

B.

become three times

C.

decrease

D.

become one-third

Answer: Option D
The emitter current becomes one-third since collector current in BJT is almost the same as emitter current,
collector current also becomes one-third.

50. A P-channel MOSFET operating in the enhancement mode is characterized by V t = - 4 V and IDQ = - 10 mA, when
VGSQ = - 5.5 V, what will be VGSQ if IDQ = -15 mA and ID, on = - 16 mA

A.

-2V

B.

3V

C.

0.13 V

D.

1.3 V

Answer: Option C

SECTION 4
1.

If the Q of a single stage single tuned amplifier is doubled, the bandwidth will

A.

remain the same

B.

become half

C.

become double

D.

become four times

Answer: Option B

. If Q is doubles, bandwidth becomes half.

2.

In full wave rectification, if the input frequency is 50 Hz, then frequency at the output of filter is

A.

50 Hz

B.

0 Hz

C.

100 Hz

D.

75 Hz

Answer: Option B
Filter output will give d.c. signal and d.c. signal Passed zero frequency.

3.

The circuit in the given figure is

A.

low pass filter

B.

high pass filter

C.

band Pass filter

D.

band reject filter

Answer: Option A
It is a L.P.F. of second order.

4.

The turn ratio of a transformer is 20:1, if a load of 10 is connected across the secondary, what will be the
effective resistance seen looking into the Primary?

A.

2 k

B.

4 k

C.

8 k

D.

32 k

Answer: Option B

5.

In a CE amplifier circuit the ac voltage between emitter and ground

A.

is very high

B.

may be high or low

C.

is zero

D.

depends on circuit configuration

Answer: Option C
Common emitter means emitter at ground potential.

6.

A 120 V, 30 Hz source feeds a half wave rectifier circuit through a 4 : 1 step down transformer, the average output
voltage is

A.

30 V

B.

13.5 V

C.

10 V

D.

7.07 V

Answer: Option B

7.

The slew rate of an ideal op-amp is

A.

very slow

B.

slow

C.

fast

D.

infinitely fast

Answer: Option D
Slew rate signifies the fastest change which can occurs in output voltage. In an ideal op-amp the output can
change instantaneously.

8.

Regulation of the DC power supply of 12 V, 100 mA is the effective resistance of power supply is 20

A.

22%

B.

131%

C.

30%

D.

20%

Answer: Option D

9.

A bridge diode circuit using ideal diodes has in input voltage of 20 sin t volts. The average and rms values of
output voltage are

A.

B.

C.

D.
Answer: Option A

10. In the circuit of figure v1 = 8 V and v2 = 0. Which diode will conduct (Assume ideal diodes)?

A.

D1 only

B.

D2 only

C.

Both D1 and D2

D.

Neither D1 nor D2

Answer: Option A
Since only v1 is positive and more than 0.7 V only D1 will conduct.

11. Assertion (A): An op-amp has high voltage gain, high input impedance and low output impedance
Reason (R): Negative feedback increases output impedance

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option C
Negative feedback reduces output impedance.

12. A transistor has a maximum power dissipation of 350 mW at an ambient temperature of 25C. If derating factor is
2 mW/C, the maximum power dissipation for 40C ambient temperature is

A.

300 mW

B.

330 mW

C.

350 mW

D.

380 mW

Answer: Option C
Derating improves reliability but does not affect maximum power dissipation.

13. The output voltage waveform of a CE amplifier is fed to a dc coupled CRO. The trace on the screen will be

A.

dc output voltage

B.

ac output voltage

C.

sum of dc and ac output voltage

D.

either (a) or (b)

Answer: Option C
Due to direct coupling between output and CRO both dc and ac output voltage will appear on screen of CRO.

14. In an RC phase shift oscillator, the total phase shift of the three RC lead networks is

A.

360

B.

180

C.

90

D.

Answer: Option B
Each RC network gives 60 phase shift.

15. In the circuit of figure = 100 and quiescent value of base current is 20 A. The quiescent value of collector

current is

A.

0.2 A

B.

2 A

C.

2 mA

D.

20 mA

Answer: Option C
IC = IB = 2 mA.

16. Values of VT at 20C for an ideal P-N diode

A.

25.27 mV

B.

30.3 mV

C.

23 mV

D.

50 mV

Answer: Option A

17. Assertion (A): In an op-amp the voltage gain and band width can be adjusted as per requirement
Reason (R): Large value capacitor can also be fabricated on a chip

A.

Both A and R are correct and R is correct explanation for A

B.

Both A and R are correct but R is not correct explanation for A

C.

A is correct R is wrong

D.

A is wrong R is correct

Answer: Option C
Large value capacitor cannot be fabricated on a chip.

18. In figure which diode will conduct and what will be the value of V 0?

A.

D3, 1 V

B.

D1, 2 V

C.

D2, 5 V

D.

D1, 5 V

Answer: Option C
Since battery connected to anode of D, is of 5 V it is forward biased. D 1 and D3 are reverse biased. Output voltage
is 5 V.

21. A negative feedback can be of

A.

2 types

B.

3 types

C.

4 types

D.

only 1 type

Answer: Option C
Series voltage, series current, shunt voltage and shunt current.

22. In a class C power amplifier the input frequency of ac signal is 1 MHz. If tank circuit has C = 1000 pF, the value of
L=

A.

25 H

B.

50 H

C.

100 H

D.

200 H

Answer: Option A

23. The Vo of the op-amp circuit shown in the given is

A.

11 Vi

B.

10 Vi

C.

Vi

D.

zero

Answer: Option D

V0 =

(Vs2 - Vs1)

[Vs1 - Vs1] = 0.

24. In calculating output impedance of an amplifier the source is replaced by an open circuit.

A.

True

B.

False

Answer & Explanation

Answer: Option B
It is replaced by short circuit.

25. For transistor 2 N 338 the manufacturer specifies Pmax = 100 mW at 250C free air temperature and maximum
junction temperature of 125C. Its thermal resistance is

A.

10 C/W

B.

100 C/W

C.

1000 C/W

D.

5000 C/W

Answer: Option C

26. An op-amp has


A.

low input and output impedance

B.

low input impedance and high output impedance

C.

low output impedance and high input impedance

D.

high output impedance and high input impedance

Answer: Option C
High input impedance ensures minimum loading of source. Low output impedance is required for impedance
matching at output.
27. If the differential voltage gain and the common mode voltage gain of a differential amplifier are 48 dB and 2 dB
respectively, then its common mode rejection ratio is

A.

23 dB

B.

25 dB

C.

46 dB

D.

50 dB

Answer: Option C

We know that CMMR =


20 log (CMMR) = 20 log Ad - 20 log Ac = 48 - 2

46 dB.

28. An npn transistor has a Beta cutoff frequency f of 1 MHz, and a common emitter short circuit low frequency
current gain 0 of 200. It unity gain frequency fT and the alpha cut off frequency f2 respectively are

A.

200 MHz, 201 MHz

B.

200 MHz, 199 MHz

C.

199 MHz, 200 MHz

D.

201 MHz, 200 MHz

Answer: Option A

48. In figure if the transistor is cut off, the collector voltage is equal to

A.

VCC

B.

0.5 VCC

C.

D.

zero

Answer: Option A
Since transistor is cut off, IC = 0 and VC = VCC .

49. If input frequency is 50 Hz, the frequency of output wave in a full wave diode rectifier circuit is

A.

25 Hz

B.

50 Hz

C.

100 Hz

D.

200 Hz

50. A class A transformer coupled power amplifier is to deliver 10 W output. The power rating of transistor should not
be less than

A.

5W

B.

10 W

C.

20 W

D.

40 W

Answer: Option C
Efficiency is 50%. Therefore input is 20 W.

9.

A virtual ground is a ground for

A.

voltage

B.

current

C.

both voltage and current

D.

voltage but not for current

Answer: Option D
No current can flow through virtual ground. However voltage is zero.

10. As compared to a full wave diode rectifier circuit using centre tapped transformer, the bridge diode rectifier
circuit has the main advantage of
A.

higher current carrying capacity

B.

higher efficiency

C.

lower ripple factor

D.

lower PIV

Answer: Option D
For bridge rectifier, peak inverse voltage is equal to peak value of ac voltage while for the circuit using centre
tapped transformer peak inverse voltage is 2 Em
11. The main advantage of CC amplifier is
A.

High input impedance and low output impedance

B.

Low input impedance and high output impedance

C.

High voltage gain

D.

High current gain

Answer: Option A
Therefore, it is suitable for impedance matching.

12. Heat sink results in

A.

slower dissipation of heat to atmosphere

B.

faster dissipation of heat to atmosphere

C.

lower ambient temperature

D.

lower transistor power

Answer: Option B
Surface area of heat dissipating surface increases. Therefore heat dissipation is faster.

13. For the circuit of figure the critical frequency is

A.

B.

C.

D.
Answer: Option B
The two resistances are in parallel.

Critical frequency =

14. Which of the following can be used as a buffer amplifier?

A.

CE

B.

CC

C.

CB

D.

Both (a) and (c)

Answer: Option B
Because of high input impedance and low output impedance, CC amplifier is suitable as buffer amplifier.

15. The feedback technique employed in the following circuit is

A.

voltage series feedback

B.

current series feedback

C.

voltage shunt feedback

D.

current shunt feedback

Answer: Option C
It is a voltage shunt feedback because output voltage is sampled and feedback current at the input side. The circuit
can be redrawn as follows.
16. An increase in ambient temperature means that maximum power rating of transistor

A.

will increase

B.

will decrease

C.

may increase or decrease

D.

may increase or remain the same

Answer: Option B
Increase of ambient temperature means that heat dissipation is slower.

17. Two CE stages are coupled through a capacitor. To calculate the quiescent base current of the two transistors, the
capacitor is treated as

A.

open circuit

B.

short circuit

C.

neither (a) nor (b)

D.

either (a) or (b)

Answer: Option A
Capacitor has infinite impedance for dc.

18. If it is desired to have low output impedance in an amplifier circuit then we should use

A.

common collector circuit

B.

common base circuit

C.

common emitter circuit

D.

either (b) or (c)

Answer: Option A
Therefore CC configuration is used for impedance matching.

19. Generally the gain of a transistor amplifier falls at high frequencies due to the

A.

internal capacitance of device

B.

coupling capacitor at the I/P

C.

skin effect

D.

coupling capacitor at the O/P

Answer: Option A
At high frequency, internal capacitance comes into consideration