You are on page 1of 11

CTS

SECTION#1
Directions to solve(1-7)
Each of the questions given below consists of a statement and / or a question and two
statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided
in the statement(s) is / are sufficient to answer the given question. Read the both
statements and
Give answer (A) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while
the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (B) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while
the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer (C) if the data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to
answer the question.
Give answer (D) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to
answer the question.
Give answer(E) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the
question.
1. Two towns are connected by railway. Can you find the distance between them?
I.The speed of the mail train is 12 km/hr more than that of an express train.
II. A mail train takes 40 minutes less than an express train to cover the distance.
2. The towns A, B and C are on a straight line. Town C is between A and B. The distance from
A to B is 100 km. How far is A from C?
I. The distance from A to B is 25% more than the distance from C to B.
II. The distance from A to C is of the distance C to B.
3. Two cars pass each other in opposite direction. How long would they take to be 500 km
apart?
I. The sum of their speeds is 135 km/hr.
II.The difference of their speed is 25 km/hr.
4. How much time did X take to reach the destination?
I. The ratio between the speed of X and Y is 3 : 4.
II. Y takes 36 minutes to reach the same destination.
5.What is the speed of the train whose length is 210 metres?
I. The train crosses another train (Howrah Express/12869) of 300 metres length running in
opposite direction in 10 seconds.

II. The train crosses another train (Howrah Express/12869) running in the same direction at
the speed of 60 km/hr in 30 seconds.
6. What is the length of a running train crossing another 180 metre long train running in the
opposite direction?
I. The relative speed of the two trains was 150 kmph.
II. The trains took 9 seconds to cross each other.
7. What is the length of a running train?
I. The train crosses a man in 9 seconds.
II. The train crosses a 240 metre long platform in 24 seconds.
8.The banker's gain on a sum due 3 years hence at 12% per annum is Rs. 270. The banker's
discount is:
A. Rs. 960

B. Rs. 840

C. Rs. 1020

D. Rs. 760

9. In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A
beats B by:
A. 20 m

B. 25 m

C. 22.5 m

D. 9 m

10.Two pipes can fill a tank in 20 and 24 minutes respectively and a waste pipe can empty 3
gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The
capacity of the tank is:
A. 60 gallons

B. 100 gallons

C. 120 gallons

D. 180 gallons

11.14n 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?
A. Sunday

B. Thursday

C. Tuesday

D. Friday.

Directions to solve(12-14)
Find out the wrong number in the series.
12). 19, 26, 33, 46, 59, 74, 91
A. 26

B. 33

C. 46

D. 59

E. 74

13). 1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777


A. 10

B. 21

C. 64

D. 129

E. 356
14). 6, 12, 48, 100, 384, 768, 3072
A. 768

B. 384

C. 100

D. 48

E. 12
15. A pupil's marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average
marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is
A) 10

B) 20

C) 40

D) 73

Ans: C
16. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and
that of B and C be 43 kg, then the weight of B is
A) 17 kg

B) 20 kg

C) 26 kg

D) 31 kg

Ans: D
17. The average monthly salary of 20 employees in an organisation is Rs. 1500. If the
manager's salary is added, then the average salary increases by Rs. 100. What is the
manager's salary?
A) Rs.2000

B) Rs.2400

C) Rs. 3600

D) Rs.4800

Ans: C
18. The average of five consecutive numbers in n. If the next two numbers are also included,
the average will :
A) remain the same

B) increase by 1

C) increase by 1.4

D) increase by 2

Ans: B
19. In an election between two candidates, one got 55% of the total valid votes, 20% of the
votes were invalid.If the total number of votes was 7500, the number of valid votes that the
other candidate got, was
A) 2700

B) 2900

C) 3000

D) 3100

Ans: A
20. Two tailors X and Y are paid a total of Rs. 550 pe week by their employer. If X is paid 120
percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week

A) Rs. 200

B) Rs. 250

C) Rs.300

C) Rs. None of these

Ans : B
21. A student secures 90%, 60% and 54% marks in test papers with 100, 150 and 200
respectively as maximum marks. The percentage of his aggregate is
A) 64

B) 68

C) 70

D) None of these

Ans: A
22. A man gains 20% by selling an article for a certain price. If he sells it at double the price,
the percentage of profit will be
A) 40

B) 100

C) 120

D) 140

Ans: D
23. Profit earned by selling an article for Ra. 1060 is 20% more than the loss incurred by
selling the article for Rs. 950. At what price should be article be sold to earn 20% profit.?
A) 980

B) 1080

C) 1800

D) None of these

Ans: D
24. The ages of A and B are in the ration of 3:1. Fifteen years hence, the ratio will be 2:1
Their present ages are
A) 30 years, 10 years

B) 45 years, 15 years

C) 21 years, 7years

D) 60 years, 20 years
Ans: B
25. The electricity bill of a certain establishment is partly fixed and partly varies as the
number of units of electricity consumed. When in a certain month 540 units are consumed,
the bill is Rs. 1800. In another month 620 units are consumed and the bill is Rs. 2040. In yet
another month 500 units are consumed. The bill for that month would be
A) Rs.1560

B) Rs. 1680

C) Rs. 1840

D) Rs. 1950

Ans: B
26. A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 7: 2
and 7: 11 respectively. If equal quantities of the alloys are melted to form a third alloy C, the
ratio of gold and copper in C will be
A) 5:7

B) 5:9

C) 7:5

D) 9:5

Ans: C
27. Three men, four women and six children can complete a work in seven days. A women
does double the work a man does and a child does half the work a man does. How many
women alone can complete this work in 7 days

A) 7

B) 8

C) 12 D) Cannot be determined

E) None of these

Ans: A
29. A man, a women and a boy can complete a job in 3, 4 and 12 days respectively. How
many boys must assist 1 man and 1 women to complete the job in 1/4 of a day.
A) 1

B) 4

C) 19

D) 41

Ans: D
30. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do
the same in 12 days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work
will be :
A) 4 days

B) 5 days

C) 6 days

D) 7 days

Ans: A
SECTION#2
Directions1-8:
Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the
sentence meaningfully complete.
1. Every day, in the school, one period is..................to games, sports and physical exercise.
A) entrusted
B) dedicated
C) conceded
D) devoted
E) conferred
2. What frustrates the opposition's effort of unity is the absence of a ...................long term
strategy
A) credible
B) contestable
C) creditable
D) compatible
E) conceivable
3. Some people...................themselves into believing that they are indispensable to the
organization they work for
A) keep
B) fool
C) force

D) denigrate
E) delude
4. The Government sought to set at.....................speculation that there may be a shift in
nuclear policy
A) pace
B) rest
C) peace
D) fire
E) right
5. How do you expect that country to progress when her government is corrupt...............and
still largely feudal?
A) devalued
B) dwindling
C) despotic
D) demeaning
E) demobilised
6. We are certain that the snowstorm was .............................
A) immutable
B) extraneous
C) unavoidable
D) inherent
7. With God not having a ............... , nobody could complain to him.
A) telephone
B) wireless
C) hotline
D) None of these

8. He requested all his class .............. to attend his birthday party.


A) comrades
B) companions
C) fellows

D) friends
Directions for Questions 8-13:
Read the passage and answer the questions that follow on the basis of the information
provided in the passage
It is difficult to reconcile the ideas of different schools of thought on the question of
education. Some people maintain that pupils at school should concentrate narrow range of
subjects which will benefit them directly in their subsequent careers. Others contend that
they should study a wide range of subjects so that they have not only the specialized
knowledge necessary for their chosen careers but also sound general knowledge about the
world they will have to work and live in. Supporters of the first theory state that the greatest
contributions to civilization are made by those who are most expert in their trade profession.
Those on the other side say that, unless they have a broad general education, the experts
will be too narrow in their outlook to have sympathy with their follows or a proper sense of
responsibility towards humanity as a whole.
9. 'Schools of thought' can be explained as
A) groups of people whose job is to think
B) groups of people who are schooled to think
C) groups of people who study in a particular school thoughtfully
D) groups of people having the same ideas but with different perception on a particular
subject.
10. Broad general knowledge is necessary because
A) specialization is incomplete without it.
B) without it no one would get a job
C) it teaches us about different things
D) it broadens one's outlook
11. The idea of the first school of thought in the passage is that
A) students should concentrate on studies
B) students should not undertake any specialized work
C) students should study all the subjects they want to
D) students should study a few subjects that will help them in their profession
12. Supporters of the first theory say that
A) experts have contributed most to progress in the modern world
B) people with general knowledge have contributed to civilization
C) experts have done nothing to help mankind

D) people with general knowledge are more useful than experts


13. According to the second school of thought, education will not be very effective if pupils
A) have inadequate knowledge of their own work
B) do not have a wide general education
C) ignore the study of fine arts
D) have nothing but general knowledge
Direction Questions 14-18:
In each question below is given a passage followed by several inference. You have to
examine each inference separately in the context of the passage and decide upon its degree
of truth or falsity.
mark your answer as :
A) if the inference is ' definitely true' i.e. , it directly follows from the facts given in the
passage
B) if the inference is ' probably true' though not definitely true in the light of the facts given
C) if you think the data are in adequate i.e., from the facts given you cannot say whether the
inference is likely to be true or false
D) if you think the inference is ' probably false' though not definitely false in the light of the
facts given; and
E) if you think inference is ' definitely false' i,e , it contradicts the given facts.
Passage
Primary education in Bihar is in a poor shape. Pupils in over 50% of the schools read in the
open throughout the year. Over six million children born to lower income group parents
remain unlettered . Not even 1% of the 63,000 primary schools have facilities of furniture,
toilet, drinking water and games. 3113 new teachers have been appointed in the current
financial year out of which 2747 are women. Now each of the 13270 primary school have at
least two teachers.
14. 630 primary schools in Bihar have all the facilities like like furniture, toilet, drinking water
, games
Ans: E
15.In Bihar, 90% of the primary teachers are women
Ans: C
16. In Bihar, 50% of the children are illiterate
Ans: C

17. A large number of primary schools in Bihar are one teacher schools
Ans: E
18. Classroom for most of the primary schools in Bihar inadequate.
Ans: B
Direction 19-32:
In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. if there is
no mistake the answer is 'no error'
19. Inspite of the doctor's stern warning, / he continued taking / sugar in his tea / No error
A
B
C
D
Ans : C
20. myself and Gopalan/ will take care of / the function on Sunday / No error
A
B
C
D
Ans : A
21. Being a very / hot day I / remained indoors / No error
A
B
C
D
Ans : A
22. I saw / a few children /playing on sand / No error
A
B
C
D
Ans : C

23. Interviews for / the post of lectures / will begin from Monday /No error
A
B
C
D
Ans : B
Directions for Questions 24-25:
In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into
different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the
correct order of these parts from the given alternatives
24.

1) keeper of the

2) guardian of
3) as well as
4) The U.N.O is supposed to be the
5) the morally conceived
6) political conscience
7) expressly defined rights and duties of sovereign states.
8) and
A) 4,1,7,3,2,5,8,6
B) 4,2,6,8,1,3,5,7
C) 4,1,6,8,2,5,3,7
D) 4,2,7,3,1,5,8,6
Ans: C
.
25.

1) are free from

2) grow abundantly
3) low plants
4) Tundra regions
5) during short summer
6) like mosses and lichens
7) and
8) ice
A) 3,6,2,5,7,4,1,8
B) 4,1,8,5,7,3,6,2
C) 5,3,6,2,7,4,1,8
D) 5,4,1,8,7,2,3,6
Ans: B