Вы находитесь на странице: 1из 5

Questionnaire and Answers

1. What is the difference between Win XP and Win 7 OS.?


Ans:

Windows 7

Windows XP

Real system restore

No Real System restore option

Bitlocker feature available


(Bit locker which helps you protect your sensitive
information from hackers)

No Bit locker option

The shutdown and the start up is very


fast in Windows 7

Slow

Windows 7 provides good Graphical


User Interface (GUI) components
In windows 7 there is no necessity for
the drivers to be installed
User defined themes can be
implemented in Windows 7

Less

provides maximum security to the


operating system

Windows XP this feature is not


available.

it is necessary to install drivers.


in Windows XP themes cannot be
created by the user

2. Name 5 Network commands (MS DOS Commands).


Ans: 1.Ping: tells you that if any computer is online / connected to network to be
Accessed or not.
2. IPCONFIG: find out your IP Address, find your Default Gateway and find your
Subnet Mask.
3. Netstat: to display protocol statistics and current TCP/IP connections
4. Telnet: commands allow you to communicate with a remote computer that is using the
Telnet protocol
5. TRACERT: command is a route-tracing utility used to determine the path that an IP packet has
Taken to reach a destination.

6. Netsh:
3.

What are the Minimum HW requirements to Install Win 7?.


Ans: Processor: 1 gigahertz (GHz) speed with x86 or x64 Processor.

RAM: 1 gigabyte (GB) RAM.


Hard Disk: 16 GB space.

3. What is BSOD (stop error, bluescreen, Blue Screen of Doom, BSoD) ? How to fix this
problem?
Ans: BSoD is Blue Screen of Death
How it can happen: it is caused by poorly written device driversor malfunctioning hardware,
such as faulty memory, power supply issues, overheating of components, or hardware
running beyond its specification limits, incompatible DLLs or bugs in the operating
system kernel could also cause BSoDs
How to Fix : Most BSODs show a STOP code that can be used to help figure out the root cause
of the Blue Screen of Death based on the codes we can fix.

4. Do you have Knowledge of MacAfee Antivirus & Windows patch updating?


Ans: Yes
5. What is active directory?
Ans: Active Directory is a special-purpose database, The directory is designed to handle a large
number of read and search operations and a significantly smaller number of changes and
updates. Active Directory data is hierarchical, replicated, and extensible.

6. What is DNS ?
Ans : The Domain Name System(aka DNS) is used to resolve human-readable

hostnames ( like www.Dyn.com) into machine-readable IP addresses .


DNS also provides other information about domain names, such as mail
services
The Domain Name System (DNS) is a hierarchical distributed naming system for
computers, services, or any resource connected to the Internet or a private network. It
associates information from domain names with each of the assigned entities.

7. If the System is very slow what are the steps you will take ?
Ans: 1. Uninstall unwanted soft wares
2. Remove temp files
3. Antivirus install and scan
4. Upgrade RAM
5. Increase Virtual Memory .
8. What is Difference between Switch, router and Hub?
Ans: Hub: A common connection point for devices in a network. Hubs are commonly used to
connect segments of a LAN, A hub contains multiple ports.
Switch
In networks, a device that filters and forwards packets between LAN segments. Switches operate at the data link
layer (layer 2) and sometimes the network layer (layer 3) of the OSI Reference Model and therefore support any
packet protocol. LANs that use switches to join segments are called switched LANs or, in the case of Ethernet
networks, switched Ethernet LANs.

Router

A device that forwards data packets along networks. A router is connected to at least two networks, commonly
two LANs or WANs or a LAN and its ISP.s network. Routers are located at gateways, the places where two or more
networks connect. Routers use headers and forwarding tables to determine the best path for forwarding the packets,
and they use protocols such as ICMP to communicate with each other and configure the best route between any two
hosts.

9 .What is LAN,MAN,WAN?
Ans : LAN is a Local Area Network. It is normally private and will connect in the computer in a small area
such as all the computer in single company or building. The network at your business or school is an
example of a LAN .
MAN is a Metropolitan Area Network. It is a "LAN" that has been extended so that it covers a larger area
such as an entire city. Usually it is public - open to anyone in the city. Your ISP is an example of a MAN
WAN is a Wide Area Network. It is a "LAN" that has been extended to cover a wider area such as multiple
sites around the world, an entire country, or even the whole world. It may be private in that it connects all
the sites within a single company or organization (such as a network that connects all the Toyota plants
around the world). Or it may be public such as the network of computers (over 900,000) that make up the
network for running all the Google related sites around the world.

10. what is Unicasting, multicasting and broadcasting?


Ans :
Broadcast: transmitting a packet that will be received by every device on the network
Unicast: the sending of information packets to a single destination
Multicast: delivery of information to a group of destinations simultaneously using the most efficient
strategy to deliver the messages over each link of the network only once and only create copies when the
links to the destinations split

11. Difference between Straight cable and Cross Cable?


Ans : cross cable, or crossover cable, is used specifically to connect two of the same devices.
a crossover cable is used to connect like devices, like a router to a router.
straight through cable is used to connect dissimilar devices, like a router to a computer

12. What is IP address (Internet protocol address) ?


Ans : a unique string of numbers separated by full stops that identifies each computer using the
Internet Protocol to communicate over a network
13.What are the Classes of IP address?

Class
A

1 126*

128 191

192 223

224 239

240 254

14. Difference between Public IP and private IP?


Ans : A public IP address is any valid address, or number, that can be accessed over the
Internet. Internet standards groups, such as the Network Information Center (NIC) or the
Internet Assigned Numbers Authority (IANA), are the organizations responsible for registering IP
ranges and assigning them to organizations, such as Internet Service Providers (ISPs).
A private IP address is any number or address assigned to a device on a private TCP/IP Local
Area Network that is accessible only within the Local Area Network
15 .How to activate Windows 7 ? steps required ?
There are many methods to activate window OS when activation is expired.

Method 1 of 3: Activating Over the Internet.


1. Click the Start button. Right-click on Computer and select Properties. This will open the
System Properties window.
2. Click the Activate Windows now link at the bottom of the window.
3. Enter your Windows 7 product key at the prompt.
4. Click Next to activate your copy of Windows.
16. What is Host file?
Ans: The hosts file is a computer file used by an operating system to map hostnames

to IP addresses. The hosts file is a plain text file, and is conventionally named
hosts.

17.Name some Email Clients ?

Ans :
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Microsoft Outlook
Outlook Express
IBM Lotus Notes
Mozilla's Thunderbird,
Pegasus Mail
KMail

18. What is difference between Outlook Express and Outlook?


Ans : Outlook Express is the e-mail client that is included with Microsoft Windows 98, Microsoft Windows
Millennium Edition (Me), Microsoft Windows 2000 operating systems.
Outlook Express is designed for home users who gain access to their e-mail messages by dialing in to an
Internet service provider (ISP).
Outlook is Microsoft's premier messaging and collaboration client. It is a stand-alone application that is
integrated into Microsoft Office and Exchange Server

19.What is difference between .PST and .OST files in Outlook?


Ans :
OST is defined as a Offline Storage Table where all data are saved on user end.
PST is defined as a personal storage table to save data for further usages in real life .
Offline folders (.ost) files are stored on your computer and are available even when the network is down.
The default location for the .ost is your current Windows folder.
.ost file starts as a mirror image of your folders on the Exchange Server, and works in conjunction with the
Exchange Serve during synchronization.
.PST: A set of files, on the other hand, is simply a storage location on your hard disk or a server other
than the Exchange Server.