Вы находитесь на странице: 1из 8

VINAYAKA MISSIONS AVIATION ACADEMY

COMPUTER QUESTION BANK


Objective Questions
1. A computer is a/an:
a. Mechanical Device
b. Electrical Device
c. Electronic Device
d. Electromechanical Device
Ans. C
2. A digital computer can be operated with:
a. Only numerical data
b. Only non numerical data
c. Both numerical and non numerical data
d. Neither numerical nor non numerical data
Ans. C
3. The difference between a computer and calculator is:
a. The former is programmable and later is non programmable
b. The former can process data and the later can not
c. The former includes control unit and the later does not
d. The former can be note book type but the later can not be of non portable type
Ans. A
4. ENIAC stands for:
a. Electronic Numerical Integrator and Computer
b. Electronically Numerical Integrator and Calculator
c. Electronic Numerical Integrator and Calculator
d. Electronically Numerical Integrator and Computer
Ans. C
5. ENIAC is:
a. A first generation computer
b. A second generation computer
c. A third generation computer
d. A fourth generation computer
Ans. A
6. The main component used in 2nd generation computer was:
a. Vacuum tube
b. Transistors
c. ICs
d. Microprocessor
Ans. B

7. The CPU of the 4th Generation computer is:

a. An IC chip using VLSI technology


b. Microprocessor
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
Ans. C
8. INTEL, is a company involved in the manufacturing of:
a. Printers
b. Storage devices
c. IC chip
d. None of the above
Ans. C
9. The processing of the CPU is in the order of:
a. Millisecond
b. Microsecond
c. Nanosecond
d. Mega second
Ans. C
10. Find the odd man out:
a. ALU, memory, computers
b. CU, floppy diskette, registers
c. CU, MPU, ALU
d. ALU, auxiliary memory, CU
Ans. C
11. Bill Gates is the chairman of:
a. IBM
b. Microsoft
c. Intel
d. Motorola
Ans. B
12. The company Microsoft is involved in:
a. Making of computer hardware
b. Making of computer software
c. Both (a) and (b)
d. None of the above
Ans. B
13. A microprocessor is a/an:
a. Integrated circuit fabricated on silicon chip
b. The processing unit of the computer
c. The brain of the computer
d. All of the above
Ans.
14. An integrated circuit is:
a. A complicated circuit
b. Much costlier than a single transistor
c. An integrated device
d. Fabricated on a tiny silicon chip
Ans. D but all of the above is correct answer

15. The main memory of the computer is:


a. RAM
b. ROM
c. Hard Disk
d. CD
Ans. A
16. RAM is:
a. Volatile semiconductor memory
b. Read/Write memory
c. Random Access Memory
d. All of the above
Ans. D
17. ROM is:
a. Read memory b. Write memory c. Both (a) and (b) d. None of the above
Ans. A
18. EPROM can be erased by:
a. Sodium light
b. UV rays
c. Electrical pulses
d. Either UV rays or Electrical Pulses
Ans. B
19. The fastest memory of the following is:
a. RAM
b. ROM
c. Cache
d. Hard disk
Ans. C
20. The main memory of a computer is located in:
a. The hard disk (HD)
b. Compact Disk (CD)
c. Floppy Disk (FD)
d. None
Ans. D
21. ROM is:
a. Volatile semiconductor memory
b. Non volatile semiconductor memory
c. Magnetic Memory
d. All of the above
Ans. B
22. DRAM is:
a. Semiconductor memory
b. Volatile memory
c. Has to be refreshed with the data after a certain interval of time
d. All of the above
Ans. D
23. 1 KB is equal to:
a. 1000 bytes
b. 210 bytes
c. 1000 MB
d. None of the above
Ans. B
24. A nibble is equal to:

a. 8 bits
b. 4 bits
c. 2 bits
Ans. B
25. The fastest component of the computer is:
a. CPU
b. Computer memory
c. Storage Devices
d. Input/Output Devices
Ans. A
26. Which of the following is fixed disk drive:
a. Hard disk drive
b. floppy disk drive
c. Winchester disk drive
Ans. A
27. Locate the odd man out:
a. Dot matrix printer
c. chain printer
Ans. B
28. Optical scanner is a:
a. Input device
c. input/output device
Ans. A

4. 16 bits

d. CD-Rom drive

b. inkjet printer
d. drum printer

b. output device
d. none of the above

29. Locate the odd man out:


a. Hard Disk
b. Floppy Disk
c. Magnetic tape
Ans. C
30. Locate the odd man out:
a. OBR
b. OMR
c. OCR
Ans. A
31. Compact Disk is a:
a. Semiconductor Device
b. Magnetic Device

d. Compact Disk
d. MICR

c. Optical Device
d. None of the above
Ans. C
32. Floppy disk is a:
a. EPROM
b. RAM
c. EEPROM
d. flexible storage medic
Ans. D
33. The slowest of the following is:
a. Hard disk
b. Floppy Disk
c. CD
d. Magnetic Tape
Ans. D
34. EPROM is released by:
a. UV-ray
b. Infrared Light
c. Electrical Pulses
d. by appropriate programming only
Ans. A
35. Volatile storages are those from where data are lost:
a. When the programme is over
b. with respect to time
c. When the power is shut off
d. all the above except (c)
Ans. C

36. Locate the odd man out:


a. Light pen
b. plotter

c. mouse
d. joystick
Ans. B
37. The printed document in computer terminology is termed as:
a. Soft copy
b. hard copy
c. firm copy
Ans. B

d. live copy

38. The display of MONITOR of a computer system is mostly:


a. Semiconductor display
b. LED type display
c. LCD type display
d. electron beam type
Ans. D
39. Choose the correct statement among the following:
a. Line printer is non impact printer
b. LASER printer is a non impact printer
c. DOT-matrix printer is non impact printer
d. Character printer is faster than line printer
Ans. B
40. Printer is connected through:
a. Parallel port
b. serial port
c. both (1) & (2)
d. none
Ans. B
41. The screen in the laptop computer is:
a. CRT
b. LCD
c. semiconductor display
d. all of the above
Ans. B
42. Modem is an:
a. Input device
b. output device
c. input/output device
d. none of the above
Ans. C
43. A software is a:
a. Set of programme
b. set of instructors
b. All of the above
d. none of the above
Ans. A
44. Disk operating system is:
a. A system software
b. software environment
c. software utility package
d. a high level language
Ans. A
45. Assembly language is a:
a. Low level language
b. high level language
c. machine level language
d. 4th generation language
Ans. A
46. Which of the following language uses mnemonics:
a. Machine language
b. assembly language
c. high level language
d. 4th generation language
Ans. B
47. Which of the following is a scientific language:
a. COBOL
b. ADA
c. FORTRAN
d. BASIC
Ans. C
48. Which of the following is not a language
a. FOXPRO
b. LISP
c. C
d. Visual C++
Ans. A
49. Pick the odd man out:
a. Dos
b. Unix
c.
Win-95
d. dBASE
Ans. D

50. Dos is a:
a. Single user operating system
c. network operating system

b. multiuser operating system


d. a package

Ans. A
51. A package is a:
a. Software
c. a programme

b. set of instructors
d. all of the above

Ans. A
52. Windows 3.1 is a/an:
a. Operating system
b. operating environment
c. package
d. language
Ans. B
53. Which of the following is not a high level language:
a. BASIC
b. C
c. Assembly
d. COBOL
Ans. C
54. Which of the following is not a high level computer language:
a. Windows-98
b. Visual C++
c. COBOL
d. PASCAL
Ans. A
55. Dos stands for:
a. Data operating System
b. Disk operating System
c. Diode operating system
d. none of the above
Ans. B
56. Unix is a:
a. A software
b. a programme
c. multiuser operating system
d. none of the above
Ans. C
57. Assembler is a:
a. A software
b. a translator
c. a programme
d. all of the above
Ans. B
58. BASIC stands for:
a. Beginners all symbol internet code
b. begineers all system instruction code
c. Beginners all purpose symbolic instructions code d. began and symbol input code
Ans. C
59. Instructions are given in 1 & O in
a. Machine language
b. assembly language
c. High level language
d. all of the above
Ans. A
60. High level languages are:
a. Machine dependent
b. machine independent
c. languages in which programming is done in 1 & O
d. (2) & (3)
Ans. B
61. Interpreter in computer field is a:
a. Software
b. floppy
c. hardware
d. the special electronic circuit which translate high level to low level
Ans. A

62. Analog computers are:


a. Slower than digital computers
b. Less accurate than digital computers
c. Costlier than digital computers

d. Powerful than digital computers


Ans. A
63. The latest of the following is:
a. Laptop
b. Super Computer
c. Desktop
d. Mainframe
Ans. A
64. The most power full of the following is:
a. Minicomputer
b. Microcomputer
c. Mainframe
d. Super computer
Ans. D
65. Main difference between PC/AT and PC/XT are:
a. PC/AT has much more memory than PC/XT
b. PC/AT has much more speed than PC/XT
c. PC/AT has multi terminal facility and PC/XT has only single terminal facility
d. PC/XT has multi terminal facility and PC/AT has only single terminal facility
Ans. B
66. The fastest of the following is:
a. 80286 processor
b. 80386 processor
c. 80486 processor
d. Pentium Processor
Ans. D
67. A Flow Chart is a:
a. Step wise representation of a program
b. A systematic pictorial representation of a program
c. Is a kind of program written in high level language
d. Either (a) or (b)
Ans. B
68. In order to draw a flow chart we used this symbol:
a. For input/output
b. For processing
c. For start/stop
d. For decision making
Ans. B
69. Algorithm is a:
a. Pictorial representation of a programme
b. A stepwise systematic representation of a programme
c. High level language to represent a programme systematically
d. Assembly language to represent a program systematically
Ans. B
70. Computer virus is a:
a. Software programme
b. hardware programme

b. Machine language

d. assembly language
Ans. A
71. Internet system is based on:
a. WAN system
b. LAN system
c. mainfram computer system
d. many computers connected to a mother computer
Ans. A
72. WWW is related to:
a. Hardware orientation of the computer
b. Internet system
c. Firm ware
d. Y2K problem
Ans. B
73. E-Mail stands for:
a. Easy mail
b. electronic mail
b. Electrical mail
d. none of the above
Ans. B
74. EDP stands for:
a. Electronic data processing
b. easy data processing
c. electric data processing
d. erasable data processing
Ans. A
75. GUI stands for:
a. Graphical user interface
b. graphical user internet
c. graph & user interface
d. graph & user internet
Ans. A
76. Y2K problem is a:
a. Software problem
b. hardware problem
c. data problem
d. all the above
Ans. A
77. Modem is a:
a. input device
b. input/output device
c. output device
d. none
Ans. B
78. The computer can be classified as:
a. speed/capacity wise
b. data representation wise
c. purpose wise
d. all
Ans. D