Вы находитесь на странице: 1из 27

Easy

Set 1:
1. Which of the following is divisible by 4?
(A)3456
(B)7877
(C)345
(D)98
Ans:A

(E)37

2. The average of 3 numbers is 20. If two numbers are 16 and 22


the third is?
(A)22
Ans:A

(B)20

(C)19

(D)18

(E)23

3. Which of the following must be odd?


(i)Even x Even
(ii)Odd x Odd
(iii)Even=Odd
(A)None
(B)i only
(C)ii & iii only
(D)i and iii
only (E)i,ii,iii
Ans:C
4. How many prime numbers are there between 1 and 10?
(A)2
(B)3
(C)4
(D)5
(E)6 Ans:c
5. 1. Which of the following is the best approximation of the
product 21.0005 x 0.01?
a) 0.20 b) 0.02 c) 0.002 d) 2.00 e) 20.00
Ans: A
6. The number 287.782 rounded off to the nearest tenth is equal
to which of the following?
a) 290 b) 287.77 c) 287.80 d) 287.780 e) 280

Ans: C
7. If 100 + x = 100, then what is the value of x?
a) -100

b) -10

c) 0 d) 10

e) 100

And: C
8. The ratio of 1/4 to 3/5 is
a) 1 to 3 b) 3 to 20 c) 5 to 12

d) 3 to 4

e) 5 to 4

Ans: C
9. What is the smallest possible integer that is evenly divisible by
both 21 and 9?
a) 189

b) 126

c) 63 d) 42

e) 21

Ans: C
10. (Any real number)0 = ?
(A) 0 (B) Cannot be defined
number (E) none

(C) 1

(D) Depends on the

Ans: C

Set 2:
1. Which of the following is divisible by 3?
(A)342
(B)383
(C)373
(D)364
Ans:A

(E)331

2. Mehedi had an average of 75 on his first four geography


tests. After taking the next test his average dropped to 72.

How much did he get in the fifth test?


(A)54
(B)56
(C)58
Ans:D

(D)60

(E) 57

3. If x is not a negative number what is the maximum possible


value of 2-3x?
(A)4
(B)3
(C)2
(D)1
(E)5 Ans:C
4. What are the prime factors of 12?
(A)2,3
(B)4,3
(C)6,2
Ans:A

(D)12,1

(E)2,2,3

5. Which of the following is closest to the square root of 1/3?


a) 0.79 b) 0.80 c) 0.58 d) 1.23 e) 0.95
Ans: C
6. Which of the following results if 938 is rounded off to 1st
place to accuracy?
a) 940 b) 800 c) 1000 d) 950 e) 900 Ans: E
7. If r=3, then (4 + r) (7-r) =
a) 25 b) 37 c) 17 d) 31 e) 28

Ans: E

8. If x:y = y:z = 3/2 and z = 2, what is the value of x?


a) 3 b) 4
c) 4.5 d) 2.5 e) 5
Ans: C
9. What is the smallest possible number that leaves a
remainder of 2 when divided by 3, 4, 5 and 7?
a) 142 b) 107 c) 422 d) 420

e) 105

Ans: C

10.
The number 0.127 is how much greater than 1/8?
a) 1/500 b) 1/50 c) 2/500 d) 2/50 e) none of these
Ans: A

Set 3:
1. Which of these numbers is not divisible by 3?
(A) 339
(B) 342
(C) 552
(D) 1111
(E) 672

Ans:D

2. The average of five numbers is 25. After one of the numbers


is removed, the average of the remaining is 31. What
number has been removed?
(A)1
(B)6
(C)11
(D)24
(E) 9
Ans:A
3. If n and p are both odd numbers which of the following
numbers must be an even integer?
2
2
(A) x + y 1
(B) xy+ y
(E)x+y
Ans:B

(C)x+y-1

(D)xy+2

4. How many prime numbers are there between 1 and 20?


(A)9
(B)6
(C)7
(D)8 (E)5 Ans:D
5. If 3x = 12, then 5x =
a) 12 b) 20 c) 28 d) 18

e) 22

Ans: B

6. What number should come next in the following series: 2, 1,


(1/2), (1/4), __?
(A)
1/8
(B)
2/8

(C)
(D)
(E)

1/16
4
8

Ans: A
7. Solve: 2x 1 > x + 2
(A)
x>3
(B)
x<3
(C)
x < -3
(D)
x > -3
(E)
x>2
Ans: A
8. 1. If x = y4, what is x in terms of y?
(A) y (B) y
(C) y2
(D) y4
(E) y8

Ans: E

9. What should come next in the series 1, 4, 9, __?


(A)
12
(B)
14
(C)
16
(D)
20
(E)
25
Ans: C
10.
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans: A

If 2x 8 > 2, which of the following must be true?


x>5
x<5
x>8
x<8
x > 10

Set 4:
1. Which of the following is divisible by 9?
(A)6821
(B)1962
(C)9633
(D)1250
Ans:B

(E)667

2. The average of two numbers is M. If one number is N, then


the other number is:
(A)2N
(B)2M
(C)M-N
(D)2M-N
(E)M+N
Ans:D
3. Which of the following is Odd?
(A)Even+Even
(B) Even+Odd
(D)Odd+Odd
(E)Even x Even Ans:B
4. What is the third prime number?
(A)3
(B)5
(C)7

(D)6

(C)Odd x Even

(E)4

5. If 3x + 9 = 5x + 1, then what is the value of x?


a) 1 b) 2
c) 3 d) 4 e) 5
Ans: D

6. Complete the series: 2, 4, 8, __?

Ans:B

(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

10
12
14
18
20

Ans: C
7. If (3x/2) 1 > 0, which of the following must be true?
(A)
x > 2/3
(B)
x > 3/2
(C)
x < 2/3
(D)
x < 3/2
(E)
x > 5/2
Ans: A
8. 210 + 210 + 210 + 210 = ?
(A) 20000 (B) 240 (C) 211

(D) 212

(E) 210000

Ans: D

9. What number should come next in the following series: 27,


9, 3, __?
(A)
4
(B)
3
(C)
2
(D)
1
(E)
0
Ans: D

10.
(A)
(B)

If 3x 2 < 19, which of the following is true?


x < 21
x > 21

(C)
(D)
(E)

x<7
x>7
x < -7

Ans: C

Set 5:
1. Which of the following number is divisible by 11?
(A)27321
(B)2653
(C)29622
(D)24357
Ans:E

(E) 29623

2. The average age of 30 students is 9 years. If the age of their


teacher is included, it becomes 10 years. The age of the
teacher is:
(A)27
(B)31
(C)35
(D)40
(E)45
Ans:D
3. If n is an integer then which represents odd numbers?
(A)n+1
(B)n
(C)2n
(D)2n+1
(E)n+2
Ans:D
4. How many prime numbers are there between 1 and 50?
(A)14
(B)12
(C)13
(D)15
(E)11 Ans:D
5. If 3x = 36, then x/3 =
a) 4 b) -4 c) 0
d) 36

e) -36

Ans: A

6. If 21x/7 < -3, which of the following is true?


(A)
x<1
(B)
x>1

(C)
(D)
(E)

x < -1
x > -1
x < 21

Ans: C

7. 3. If x 0, then (x5)2 x12 = ?


(A) x21 (B) x14 (C) x8 (D) x7

(E) x6

Ans: E

8. What number should come next in the following series: 8, 16,


32, __?
(A)
40
(B)
48
(C)
60
(D)
64
(E)
128
Ans: D
9. 4. 212 + 46 + 84 + 163 = ?
(A) 250
(B) 214
(C) 218

(D) 224

(E) None

Ans: B
10. Which of the following fractions is the largest?
a) 2/3 b) 3/5 c) 7/11 d) 13/23 e) 2/5
Ans: A

Medium:
Set 1:
1. Which answer choices below evenly divide 156
(A)11
(B)7
(C)9
(D)5
(E)3

Ans:E

2. The average price if three items of furniture is tk15000. If their


prices are in the ratio 3:5:7. the price of the cheapest item is:
(A)9000
(B)15000
(C)18000
(D)21000
(E)16000
Ans:A
3. If x is a positive even number then each of the following is odd
except
(A)(x+3)(x+5)
Ans:D

2
(B) x +5

2
(C) x +6 x +9

2
(D)3 x + 4

(E)x+3

4. How many integers between 110 and 120 are prime numbers?
(A)0
(B)1
(C)2
(D)3 (E)5 Ans:c
5. Which of the following is the best approximation of the product
1000.001 x 39.901 x 0.002?
a) 390 b) 80 c) 3.90 d) 0.80 e) 40

Ans: B

6. What is the product of 80 and 30 to one place to accuracy?


a) 3000 b)300 c) 2400 d) 2000 e) 2500
Ans: D
7. If 2^x+1 = 16, then what is the value of x?

a) 0

b) 5

c) 3

d) -1

e) 7

Ans: C

8. If 24 of the 40 students of a club are girls, what is the ratio of


boys to girls in the club?
a) 2:5

b) 3:5

c) 3:2

d) 2:3

e) 5:2

Ans: D

9. Tim has 18 blue pens, 27 red pens and 54 yellow pens. He


wants to divide each colors equally among the same number of
children so that no pen remains left. What is the maxium number
of children who might get the pens?
a) 3 b) 6

c) 9

d) 18 e) none of these

Ans: C

10. Which of the following fractions is the smallest?


a) 5/6

b) 9/11

c) 7/9

d) 8/13 e) none of these

Ans: D

Set 2:
1. What is the smallest integer that is multiple of 5, 7 and 20?
(A) 70
(B) 35
(C) 200
(D) 280
(E) 140
Ans:E
2. Out of four numbers the average of first 3 is 16 and that of the
last three is 15. If the last number is 18, the first number is:
(A)20
(B)21
(C)23
(D)25
(E) 24
Ans:B
3. If a,b and c are 3 consecutive integers and a>b>c, which of the
following equations must be an even integer?
(A)a+b/c
(B)b+c/a
(C)c+b/a
(D)c+a/b
(E)
a+b
Ans:A
4. How many prime numbers are there between 56 and 100?
(A)8
(B)9
(C)10
(D)11
(E)12
Ans:b

5. Of the following, the closest approximation to (98.90 + 150 +


245) isa) 400 b) 398 c) 550 d) 450 e) 500

Ans: E

6. The number 65.7386 rounded off to the nearest hundredth is


equal to which of the following?
a) 65.739 b) 65.74

c) 65. 70 d) 65.00 e) 65.70

Ans: B

7. If (x - 1) (x + 2) = 0, then what are the values of x?


a) 1, -2

b) 2, -1

c) 0, -2

d) -1, 0

e) -1, -2

Ans: A

8. On a blueprint, 1/4 inch represents 16 feet. If a driveway is 40


feet long, what is its length, in inch, on the map?
a) 3/8 b) 5/8

c) 3/4

d) 5/2

e) 10

Ans: B

9. If x, y, z are positive integers and 5x = 6y = 2z, then what is


the smallest value of x + y + z?
a) 26

b) 18

c) 32 d) 56 e) 10Ans: A

10. Three friends shared a pizza. Tim ate 2/6 of the pizza. Kate ate
3/6. How much pizza is left?
a) 1/3 b) 1/2

c) 3/5

d) 2/7

e) 1/6

Ans: E

Set 3:
1. A warehouse contains 7,434 jars of baby food, and each aisle
contains the same number of jars. How many aisles could there
be?

(A)9

(B)5

(C)3

(D)6

(E)8

Ans:A

2. Ramim travels to a place 150 km away at an average of speed


of 50 km per hour and returns at 30 km per hour. His average
speed for the whole journey is
(A)35
(B)37.7
(C)37.5
(D)40
(E)37
Ans:C
3. If x is an odd integer for which of the following equations must
y be an even integer?
(A)xy=5
(B)x+y=8
(C)x+2y=7
(D)2x+y=6
(E)x+y=1
Ans:D
4. Which of the following is a prime number?
(A)41
(B)39
(C)49
(D)87

(E)12 Ans:A

5. In the equation p = aq^2 + bq -c, if a = 5, b = 1 and c =0,


which of the following expresses p in terms of q?
a) q(5q + 1)
5q

b) 5q(q - 1) c) q^2 + 1

d) 5q^2 + 1

e) q +

Ans: A
6. If (x+y)3 = 27, what is the value of x ?
(A) -7 (B) -1
(C) 5
(D) 23
(E) 31
Ans: B
7. What number should come next in the following series: 544,
509, 474, __?
(A)
(B)
(C)
(D)

419
429
439
449

(E)

459

Ans: C
8. If m is an even integer and 4m < 64 and 3m > 36, then m =?
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

12
13
14
15
16

Ans: C
9. 2. If x-2 = y4, what is the value of x?
(A) y-8 (B) y-4 (C) y-2 (D) y4 (E) y8
Ans: C

10. What comes next in the given series: 11, 12, 17, 18, __?
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans: E

19
20
21
22
23

Set 4:
1. At a summer picnic, 165 children will participate in a relay race.
Each team must be the same size. How many children could be
on each team?
(A)11
(B)16
(C)7
(D)8
(E) 6 Ans:A
2. The average weight if 9 mangoes is increased by 20 g if one of
them weighing 120g is replaced by another. The weight of the
new mango is?
(A)180
(B)200
(C)260
(D)300
(E) 250
Ans:D
3. The product of two consecutive numbers is 12 more than the
square of the smaller number. Find the greater number.
(A)9
(B)11
(C)12
(D)13
(E) 14 Ans:D
4. How many prime numbers are there between 41 and 60?
(A)19
(B)17
(C)20
(D)21
(E)15
Ans:C
5. If p = - 2 and q = 3, then what is the value of p^3q^2 = p^2q?
a) 78

b) 64

c) 92

d) 84

e) 72

Ans: D

6. Which if the following represent the expression (1.6*109) ?


(A) 1.6*103
(B) .8*103
(C) 6*103
(D) 4*104
(E) none
Ans: D
7. Complete the following series: 3, 21, 5, 28, 7, __?
(A)
(B)
(C)

9
11
25

(D)
(E)

30
35

Ans: E
8. Solve: (x 5) /
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)

(x + 3) < -1

x<1
x < -3
-3 < x < 5
x < -3 or x > 1
-3 < x < 1

Ans: E

y4 = ?

4
9. If y=3 , then

(A) 4

(B) 12

(C) 34

(D) 38

(E) 316

Ans: D

10. If x + 5 > 2 and x 3 < 7, what is the range of x?


(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans: B

Set 5:

Between
Between
Between
Between
Between

-3 and 10
-3 and 4
2 and 7
3 and 4
3 and 10

1. Sakib has 684 rose bushes to plant in rows. He wants to put the
same number of bushes in each row with no bushes left over. How
many rows of bushes could Leo make?
(A)6

(B)5

(C)10

(D)7

(E)8

Ans:A

2. If b=8d-c and a= 3 , what is the average of of a, b, c and d?


(A)4a

(B)7a

(C) 7

(D)4a+7

(E) 4a

Ans:B
3. If m is an even integer which of the following must be an odd
integer>
(A)m+2
(B)m+4
m+1
Ans:C

(C)2m+1

(D)2m-2

4. Which of the following is a prime number?


(A)153
(B)147
(C)151
(D)161
Ans:C

(E)

(E)121

5. If x^2 - 16x + 48 = 0, then what is the value of x?


a) 24, 12

b) 6, 8

c) 12, 4 d) 4, 24

6. If x2 = y4, then what is x in terms of y


(A) y (B) y (C) y2 (D) y3 (E) y8
Ans: C
7. Solve: -2x + 3 < 9x - 19
(A)
(B)
(C)

x>2
x<2
x < -2

e) 8, 12

Ans: C

(D)
(E)

x > -2
x>3

Ans: A

8. Which number should come next in the given series: 80, 10,
70, 15, 60, __?
(A)
10
(B)
20
(C)
30
(D)
40
(E)
50
Ans: B
9. Solve: 7x 9 > 5x + 13
(A)
x < 11
(B)
x < -11
(C)
x > 11
(D)
x > -11
(E)
x>9
Ans: C

10.
86,
(A)
(B)
(C)
(D)
(E)
Ans: C

In the given series, which number will come next: 91,


76, 61, __?
31
36
41
46
51

Hard
Set 1:
1. When the integer n is divided by 8, the remainder is 3. What
is the remainder if 6n is divided by 8?
(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D) 3

(E) 4

Ans:C

2. The average of 5,9,k and m is 12 then what is the average of


k=7 and m-3?
(A)14
(B)17
(C)19
(D)21
(E) 15
Ans:c
3. What is the minimum number of chocolates that must be
added to the existing stock of 270 chocolates so that it can
be divided among 6, 8 or 12 persons?
(A)12
(B)16
(C)18
(D)20
(E) 14
Ans:C
4. The sides of a rectangle are 19 feet by 99 feet. Which of the
following is the best approximation of the area of the
rectangle?
a) 200 b) 1000 c) 2000 d) 1100 e) 3654
Ans: C
5. Which of the following results if 84300 is rounded off to 2nd
significant figure?
a) 80000 b) 84000 c) 85000 d) 84300 e) 8400 Ans: B
6. 23. If 48 - 3x = 36, then what is the value of x?
a) 24 b) 16 c) 20 d) 18 e) 32
Ans: B

6. If

0.063 3k+ w
=1 , then w k?
0.007 9k

(A) 0 (B) 1

(C) 2

(D) -1

(E) -2

Ans: E
7. Complete the following series: 1, 3, 3, 9, __?
(A)9
(B)12
(C)15
(D)
(E)27

25

Ans: E

8. Which of the following inequalities is equivalent to 10 2x > 18?


(A) x > -14
(B) x > -4
(C) x > 4
(D) x < 4
(E) x < -4
Ans: D

9. Complete the series: 1, 2, 5, 12, __?


(A)17
(B)22
(C)25
(D)
(E)33

27

Ans: D

10. If a, b, and c are three consecutive odd integers such that


10<a<b<c<20 and if b and c are prime numbers, what is the value of
a + b?
(A)24
(B)28
(C)30

(D)

34

(E)36
Ans: E

Set 2:
1. If a positive integer n is divided by 5, the remainder is 3.
Which of the numbers below yields a remainder of 0 when it is
divided by 5?
(A) n + 3

(B) n + 2

(C) n - 1

(D) n - 2

(E) n + 1 Ans:B

2. Out of four numbers the average if first three is 16 and that


of the last three is 15. If the last number is 18, the first
number is:
(A)20
(B)21
(C)23
(D)25
(E)19
Ans:b
3. The average of four consecutive odd positive integers is
always
(A)an odd number
(B)divisible by 4
(C)an even
number
(D)both b & c
(E) both a&b
Ans:C
4. Which of the following is the best approximation of the
square root of 5/7?
a) 0.85 b) 0.23 c) 0.97 d) 1.34 e) 0.45
Ans: A
5. What is the product of 29 and 9 rounded off to 1st significant
figure?

a) 300

b) 3000

c) 280 d)2800

e) 270

Ans: A

6. If 8.8x - 4 = 7.7 x + 7, then what is the value of x?


a) 100.0

b) 110.0

c) 11.0

d) 11.10

e) 10.0

E
7. What comes next in the series: 1, 4, 27, __?
(A)64
(B)81
(C)125
(D)
(E)512

256

Ans: D

8. If x2 < x. then x must be


(A)Less than 0
(B)Equal to 0
(C)Between 0 and 1
(D)

Equal to 1

(E)Greater than 1
Ans: C

9. If a > b and c > d, which of the following must be true?


(A)a b > c + d
(B)a c > b d
(C)c + d < a b
(D)

b+d<a+c

(E)a c < b d
Ans: D

Ans:

10. If x = p(p - 2), then what is the value of x + 1?


a) p^2 - 2p +1
b) p^2 + 2p +1
c) p^2 - 2p - 11
d) 3p +1
e) p^2 - 2p
Ans: A

Set 3:
1. If y is an integer divisible by 3 but not by 2 then which of the
following will never be an integer?
y 1
(A) 2

(E)y+1

y
(B) 7

y
(C) 24

y
(D) 3

Ans:c

2. Of the three numbers, second is twice the first and is also


thrice the third.If the average of the three numbers is 44, the
largest number is:
(A)24
(B)36
(C)72
(D)108
(E) 42
Ans:C
4.If x/y>0 which of the following must be true?
(A)x>0
(B)y>0
(C)xy>0
(D)x-y>0
Ans:C

(E) x<0

5. 26. If x^2 - y^2 = 10 and x + y = 5, then what is the value of x


- y?

a) 25

b) 10

c) 2

d) 4

e) 0

Ans: C

6. A jar contains 10 pencils. Some sharpened and some


unsharpened. Each of the following could be the ratio of
sharpened to unsharpened pencils except a) 9:1

b) 5:1

c) 4:1

d) 3:2

e) 1:1

Ans: B

7. What is the smallest number which when dived by 12 and 5


leaves a remainder of 1 and 2 respectively?
a) 97 b) 87

c) 27 d) 42 e) 72

Ans: A

8. Which of the following fractions is the largest?


a) 2/3 b) 1/3

9.

c) 3/7 d) 4/11

e) 0.3

Ans: A

3+ 2 =?
3 2

(A) 5 + 26

(B) (5 + 26)/5

(C) 5 - 26

(D) (5 - 26)/5

(E) None

Ans: A

10. What number comes next in the series: 2, 9, 4, 25, __?


(A)8
(B)10
(C)12
(D)
(E)20
Ans: A

16

Set 4:
1. If 89 and 125 is divided by a positive integer are both
multiples of 4 and divisors of 64?What is the value of x?
(A)13
(B)11
(C)9
(D)17
(E) 7 Ans:D
2. The average age of boys in the class is twice the number if
girls in the class. If the ratio of boys and girls in the class of
36 be 5:1, what is the total of the ages of the boys?
(A)490
(B)196
(C)420
(D)360
(E)
240
Ans: D
3. If a,b,c are odd integers then which is even?
(A)ab+bc+ca
(B)a(b+c-1)
(D)3(ac-bc)
(E)a+b+c Ans:D

2
2
2
(C) a b +c

4. What is the value of 1/x + 1/ (x -1) if x = 1/2?


a) -2 b) -1
c) 0
d) 1 e) 2
Ans: C
5. If A + b = C, and A + C = 2B, what is the ratio of A to C?
a) 1:1 b) 1:2
c) 2:1 d) 1:3
e) 3:1
Ans: D
6. The HCF and LM of two numbers are 6 and 36 respectively. If
one of the numbers is 12, find the other number.
a) 9 b) 18 c) 27 d) 36 e) none
Ans: B
7. A 1/5th of a pole is in mud, 1/2 of it is in water and the rest 6
feet is above water. What is the length of the pole?
a) 40

b) 20 c) 50

d) 15

e) none of these

Ans: B

8. If 1212 = hk, where h & k are positive integers and h > k, which of the
following could be the value of h + k ?
(A) 12 (B) 24 (C) 27 (D) 51 (E) 144

Ans: C
9. If y = (x + 2), and x and y are real numbers, which of the following can NOT be
the value of x ?
(A) -3 (B) -2 (C) -1 (D) 1 (E) 2

Ans: A
10.

What number should come next in the following series: 1.5, 2.3, 3.1, 3.9, __?

(A)4.7
(B)4.5
(C)4.2
(D)
(E)5.6

5.3

Ans: A

Set 5:
4 41+ 4 42
4 43 ) is divisible by
1.
+

(A)7
Ans:A

(B)13

(C)15

(D)17

(E)11

2. 5 years ago the average age of P&Q was 15 years. Average


age of P,Q & R today is 20 years. How old will R be after 10
years?
(A)35
(B)40
(C)30
(D)50
(E) 45
Ans:c

3. If xy<0 and y>0 which of the following must be positive?


(A)x-y

(B)2x+3y

(E) x+y Ans:D


4. If 1/x > x, then x must be
(A)Less than 1
(B)Equal to 0
(C)Between 0 and 1
(D)

Equal to 1

(E)Greater than 1
Ans: A

(C)

x +10
y +2

(D)

( y2)
x