Вы находитесь на странице: 1из 102

Originally Posted by unbelievable

Yar may I know where can I get past MCQs type question papers, examined by FPSC?

http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...r-batch-i.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...2015-fpsc.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...-all-mcqs.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...06-2015-a.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...h-i-paper.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...r-batch-l.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...-ii-paper.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-4-a.html
Sory click here.
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-4-a.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...-ii-paper.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...r-batch-l.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...h-i-paper.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...-all-mcqs.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...2015-fpsc.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...r-batch-i.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html

1. Word Pakistan is of Persian language


2. Emergence of Pakistan written by Ch. Muhammad Ali
3. Word Pakistan was not used even a single time in Pakistan Resolution
4. Supreme commander of Pakistan Armed Forces is President
5. First census of Pakistan was held in 1951
6. Length of Indus river is 3200 km
7. Paala is important fish found in Indus River
8. On October 10, 2014, Malala became second Pakistani to receive noble prize for
peace
9. Wahga Border Suicide attack 2nd Nov 2014, 60 killed 110 injured
10. Pakistan formally launches military operation against insurgents in North Waziristan
on 15 jun 2014
11. Gunmen attack at Jinnah International Airport, karachi, June 2014
12. Pakistan Lifted ban on Death penalty on terrorism on 17th Dec 2014
13. Latest version of Hatf-5 is Shaheen -1
14. Punjab rangers Headquarter is in Lahore
15. Name of first Pakistan made sub-marine is: Augusta 90B
16. Range of Hatf 4 is 750 Km
17. Hub is a river of Sindh Province
18. Marala Head works located on Chenab River
19. Taxila University was established by King Ashoka
20. Dr. Mira Phailbus on 22 Feb 2014 became first woman of this slot becoming Punjab
Obduswoman
21. On Feb 17, Pakistan & Palestine agrred to form Joint commsiion comprising of Foreign
Ministers of two states.
22. On Feb 18, Mirza Omair Baig was appointed as Justice peace in South karachi
23. Total Number of Approved electoral Symbols in Pakistan: 197

24. Sindh Local Govt. Ordinance 2012, replaced earlier of 1979


25. Pakistans Current envoy to US: Jalil Abbas Jillani
26. Kishanganga is another name of Neelam River
27. Army Chief during 1965 war: Muhammad Musa Khan
28. Swat is known as Switzerland of Pakistan
29. First Muslim C-in-C of Pak Army: Gen. Ayub Khan
30. In 1946 leadership of Sikhs were in the hands of Tara sing and Baldev Singh
31. Direct action day by Muslim League: 16 Aug 1946
32. Language of Lahore resolution was English
33. Struggle for Pakistan was written by Ishtiaq Hussain Qureshi
34. Towards Pakistan written by Dr. Waheed u Zaman
35. Burma separated from India in 1935
36. Muslim Politics in India written by B.M. Chaudhary
37. Karachi remained capital of Pakistan from 1947 1959
38. First President of Congress was W. Bannergy
39. Pathway to Pakistan written by Ch. Kahliq u Zaman
40. Viceroy of India at the time of partition of bengal: Lord Curzin
41. Which state was attacked by India in 11 sep 1948: State of Hyderabad Daccan
42. Sir Syed Ahmed Khan wrote famous book Indian Muslamans in 1871
43. Kashmir started freedom movement against Dogra Rule in 1930
44. Indian Independence act was enforced on 14 Aug 1947
45. Indian Council Act was passed on 8 Aug 1858
46. Aligargh trusteeship bill was passed in 1889
47. Indian National Congress was founded in Bombay
48. Khutbat e Ahmedia written by Sir Syed Ahmed Khan

49. At the time of independence Muslims were in majority in kashmir


50. In 1847 British East India company occupied Punjab
51. Real name of Tito Mir: Nisar Ali
52. Which pass connects Pakistan with Afghanistan: Khyber Pass
53. Area of Punjab 205,344 sq km (3rd among provinces)
54. SNGPL stands for Sui Nothern gas Pipeline Limited
55. Second Prime Minister of pakistan Khawaja Nazim u Din
56. Constitutionof 1962 was enforced by Ayub Khan
57. Lower Chenab Canal starts from Head Khanki
58. Walur lake is situated on River Jehlem
59. Head Sulamanki is situated on Satluj River
60. Area between river Jehlem and Chenab is called Chaj
61. Abdul Rehman Chughtai was attached with the art of Painting
62. In Thatha, shahi mosque was built during Mughal period
63. Sadaqain is famous for painting and Caligraphy
64. Lower bari doab starts from Balloki
65. Current Speaker of KPK: Asad Qaiser
66. What was Fatimah Jinnahs profession: Dentist
67. Aurangzeb had confined his father Shah Jehan to prison in 1658
68. First Muslim C-in-C of Pak navy: Admiral Muhammad Siddique
69. Captain Muhammad Sarwar was martured in war of 1948
70. Army Chief who died in Uniform: Gen. Zia ul haq on 17th Aug 1988
71. Range of Ghouri 1 is 1200-1500 Km
72. First Muslim C-in-C of Pak Airforce: Air Marshal Asghar Khan
73. Length of Siachn Glacier: 75 Km, Height 2000ft

74. Length of Batura Glacier (55km) and Baltur Glacier (62km) situated in Gilget Biltistan
75. Pearl of Hamaliya: Kaghan
76. Land of Brave People: KPK And GB
77. Place where cooking is forbidden: Hunza
78. Manchester of Pakistan: Faisalabad
79. Replica of Sahara: Sakardu
80. Badshahi Mosque was Built by Aurangzeb Alamgir in 1674
81. Shalimar Garden was built in 1642
82. Heart of KPK: Mardan
83. Peace agreement between Pakistan and India after 1965 war is known as Tashqand
Declaration.
84. First ever civilian Chief martial Law administrator of Pakistan was Zulfiqar Ali Bhutto
from 1971 to 1973.
85. Ayub Khan became chief martial Law Administrator of Pakistan in 1957.
86. Pervaiz Musharaf remained chief martial Law Administrator of Pakistan from 1999 to
2001.
87. Total no of individuals who served as chief martial law administrators of Pakistan: 5
88. Gen. Zia ul haq remained chief martial law administrator of Pakistan from 1977 to
1979
89. In north of Pakistan which country: China
90. 1st woman to take part in Presidential Election in Pakistan: Fatima Jinnah
91. 1st woman who ruled Hindustan: Razia Sultana
92. Constitution 1973 was first time suspended by: Gen. Zia ul Haq
93. Quaid e Azam 14 nakat were answer of: Nehru Report
94. 1st round table conference held in: London
95. In 1947 the ruler of Kashmir was: Hari Singh
96. In 1971 the president of India was: Andhra Gandhi

97. Gomel University is In: DI KHAN


98. 1. SBP established on 1st July 1948
99. 1. Qissa khwani bazaar is in: Peshawar
2. Nationalization was started first by: Bhutto
3. Punjab districts: 36
Current, CMs, Governors, Speakers, MinistersCurrent IG, DID, ISI, Military , army
chiefs
Current Affairs

1. Motto of UNO: Its your World


2. NATO was signed in 1949
3. SAARC members 8
4. UN found in 24 oct 1945
5. OIC has 3 official languages
6. International court of justice is located in Hague
7. Country not member of UNO: Vatican City
8. Headquarter of Red Cross is in geneva
9. EUs working capital is in Brussels
10. Headquarter of NATO is in Brussels
11. No. of non-permanent members of security council: 10
12. Currency of Israel: shakel
13. Most powerful organ of UNO is: Security Council
14. Norway is not member of EU
15. Permanent secretariate of OIC is in Jeddah
16. India is not member of D-8
17. Italy appears on the map of world as long shoe
18. 3 May is observed as press freedom day

19. Largest democratic country in the world is India


20. OIC changed its name from Organization of Islamic Conference to Organization of
Islamic Cooperation in 2011
21. Canada do not yield vet-power
22. Michiavelli is Italian Diplomat and historian, who wrote The Prince
23. Girls scout movement in 1910, boys in 1908
24. Reutersis famos news Agency of Britin
25. Worlds biggest Univesty: University of California USA
26. Worlds largest Hotel MGM Grand hotel USA
27. Most populous city of world: Shangai
28. On 22 May 2014, Thailand army overturned caretaker Govt. and occupied rule.
29. Indonesian Air Asian flight 8501 from Indonesia to Singapore crashed on 28 Dec
2014
30. North Korean test bellastic Misile capable of striking Japan, South Korea and China
on 26 Mar 2014
31. In 2014, Afghanistan Presidential election took place in April.
32. Malaysia Airline Flight 17, boeing 777 shot by misile and crashed in easten ukraine
on 17 July 2104
33. A Gunman Attacks Canadas parliament on 22 oct 2014
34. A billionaire businessman Petro Poroshenko wins Presidential elections in May 2014
35. On 22 Feb 2014, Ukraine Parliament voted to remove president Viktor Yanukovych
and elected Oleksandr Turchynov
36. Indian general election 2014 started from 7th April and 814 million people casted
vote
37. Islamist Militant group Boko Haram claims responsibility of kidnapping 280 school
girls of Nigeria in April 2014
38. On July 24, 2014, Air Algeri Flight 5017 crashed in Mali
39. The Rosseta spacecrafts Philae probe successfully landed on comet 67P on 12 Nov
2014

40. The Malaysia Airflight 370 disappeared over gulf of Thailand on 8th March 2014
41. On 24 Sep 2014 55% Scotland population voted to remain with UK
42. Valentena tereshkova was first women to travel in space
43. MGM Grand Hotel of USA is largest in world with 5005 roooms
44. Lowest per capita income in south asia is of Maldives
45. John henri is the founder of Red Cross
46. ASEAN has headquarter in Jakarta
47. Red Square is in Moscow
48. The Asian Development Bank HQ at Manila
49. The horn of Africa Includes Ethiopia, Djibouti, Somalia
50. The country with minimum birth rate is Sweden
51. Highest life expectancy in Japan
52. American company General Dynamics manufacture F-16
53. First PC made in 1970 called Altair
54. WHO headquarter in Geneva
55. North Atlantic Treaty organization(NATO) was established in 24 Aug 1949 and has 19
member and headquarter in Brussels
56. The largest producer of electricity in the world is Uzbekstan
57. Austria is the largest producer of the Uranium in the world.
58. China is the largest producer of Tobacco
59. Austrailia is the largest producer of the Diamonds
60. Great Wall of china was built in 214 BC
61. Largest stock market of asia is Nikkei
62. Mesopotamia is an old name of Iraq
63. Columbus discovered America in 1499

64. NPT was signed in 1st July 1968 by 62 nations


65. UN General assembly approved CTBT in 10 sep 1960
66. Euro currency was launched in jan 1999
67. Rebindra Nath Tagore the First Asian who won the noble prize
68. Haya Rashid Al Khalifa the first muslim women as president UN General Assembly
belongs to Bahrain
69. Caspian sea is a lake but called sea
70. The Peking news was the first newspaper
71. Brazil has the largest area of forest land
72. Razia sultana was first women ruler of India
73. Damascus is considered as world oldest city
74. Budha was burn in Lumbini
75. China joined UN in 1946 and Afghanistan in 1945
76. ILO was established 1919 and has head office in Geneva
77. IAEA was established 1957 and has head office in Vienna
78. UNESCO was established 1946 and has head office in Paris
79. WHO was established 1948 and has head office in Geneva
80. IMF was established 1945 and has head office in Washington
81. UNO was established in 24 Oct 1945
82. Membership of UNO is 191
83. First secretary General of UN was Trygue Lie
84. Security Council has 15 member and 10 non-permanent
85. International court of justice has head office in Hague (Nether land)
86. UNICEF is not a principal body of UN
87. World Bank was established in 1944

88. Headquarter of unicef is in New York


89. Commonwealth was established in 1931 and have 54 members
90. European Union was established 1957 and has head office in Brussels
91. SAARC was formed in Dhaka on Dec 08, 1985.
92. SAPTA is a trade agreement between SAARC countries.
93. 2001-2010 is the SAARC decade of the rights of the child.
94. ASEAN was established August 09, 1967 and has head office in Jakarta
95. SCO was established April 1996 and has head office in China
96. OPEC (organization of petroleum exporting countries) has head office in Algeria
97. OIC (organization of Islamic conference) was established May 1971 has 57 members
98. Arab League was established on March 22, 1945 with headquarters in Tunisia
99. WTO established January 01, 1995
100.

North Atlantic treaty organization (NATO) was established in 1949

101.

Pakistan left NATO in 1979

102.

Nuclear Non-proliferation Treaty signed by UK,USA,RUSSIA July 01, 1968

103.

Largest oil producer in the worlda (saudi arabia)

104.

Most populous city of world. (tokyo)

105.
Richest country of world and country with highest Per Capita income.
(switzerland)
106.

Poorest Country in the world. (mozambique)

107.

Richest and poorest islamic country.(somalia)

108.

Largest army in the world.(china)

Eveyday Science

1. Main atmospheric gas responsible for greenhouse effect is Co2

2. Republic is book of Plato


3. Gas used in Refrigrator is Freon
4. Percentage of oxygen in the air 20.94
5. The Ebola virus epidemic in West Africa began in February 2014
6. Amount of time in which red blood cells do a complete circuit of body: 60 sec
7. Human heart can keep beating even if separated from body
8. Human bones are comed of 31% of water.
9. Strongest musscle in the human body is Masseter
10. Human eye can distinguish about 10 million different colors
11. Human body is 1cm shorter when sleeping than wake up in the morning
12. Human body part which also has unique print per person similar to fingerprints is:
Tongue
13. Human brain uses 20 % of oxygen and blood in the body
14. Human nose can remmebr 50,000 different scents
15. When you take one step, you are using upto 200 muscles
16. Human bones are ounce for ounce stronger than steel.
17. Human blood is 6 times thicker than water.
18. The first animal in space is Laika, the dog sent by the Russians.
19. The Telescope was invented by Galileo Galilet.
20. The first steam engine was invented by James Watt.
21. The radio was invented by Marconi.
22. The most common element in the atmosphere is Nitrogen (N), which is present at
78.08 percent by volume and 75.52 percent by mass.
23. The least abundant element in the atmosphere is The radio-active gas
random (Rn), at 6 x 1018 parts of volume.

24. The most common element in the universe is Hydrogen (H), according for 90
percent of all known matter in the universe, and 70.68 percent by mass in the Solar
System.
25. Radium was discovered by Mario Curie Pierre Curie.
26. Railway Engine was invented by Stephenson.
27. C.I.S. produces all the precious metals in the world.
28. The largest bone of human body is Thigh Bone.
29. The proportion of water in human body is about 85%.
30. Peacock is found in three colours.
31. Bird of Paradise is the beautiful bird in the world.
32. Cockroach is considered as the ancient insect of the world.
33. There are about 2 lacs and thirty three thousand trees in the world.
34. Daffodils flower resembles an human eye.
35. Banana Tree having no wood.
36. Chronometer is used to measure time while on ship.
37. The most abundant mineral in the human body is calcium.
38. The most easily breakable bone of human body is Collar bone.
39. The slowest creature on the earth is Conch-Shell (Shellfish-snail).
40. The bird does not built its nest is the Cuckoo (Koel)
41. Ostrich is a bird which lays the large egg.
42. Insects have lived on earth about 4,000,000 years
43. A man breathes 18 times in a minute.
44. The giraffe is the only animal on earth that is born with horns on the forehead in
both genders.
45. The actual name of butterfly was flutterby.
46. Motor car or Automobiles was invented by Dainler.

47. Water boils at 100C.


48. The lowest annual mean rainfall was recorded in Chileon the Pacific
Coast.Dental enamel is the hardest thing present in a human body.
49. There is 2 pounds of calcium in a human body.
50. A human body has 236 joints.
51. Water is 830 times heavier than air.
52. There are 24 ribs in a human body.
53. Platinum is the costliest metal in the world.
54. The light of the sun takes about 500 seconds to reach the earth.
55. The colour of light is determined by its wave length
56. A colour blind person cannot distinguish between Red and Green.
57. Sea water is the chief source of water.
58. Amniocentesis is tests are used for Detecting the sex of the foetus.
59. Titanium is the metal as strong as steel but half as much in weight.
60. The silicon valley is situated in PaloAlto U.S.A.
61. The main component of a TV is a cathode ray tube.
62. Intel computer company invented the RAM chip.
63. The distance can a tortoise cover is 4.6 meter in a minute.
64. The law of floating bodies was discovered by greek scientist Archimedes.
65. RICKETS is a disease of the bones.
66. Sound will travel fastest in Solids.
67. Lack of oxygen at high altitude produces bleeding.
68. The density of a liquid is measured by Hydrometer.
69. Fathom is the unit of measurement of depth.
70. The science of vegetable culture is known as Horticulture

71. Chionophobia stands for the fear of snow.


72. Mercury is used as a solvent in refining silver
73. Elias Howe is considered to be the inventor of the sewing machine.
74. Iron is the most widely used metal.
75. Sailfish is the largest fish.
76. An error in computer data is called Bit.
77. Starting a PC by issuing a system reset is called Warm Start.
78. 01000 is a positive binary number.
79. Anthophobia is the fear of flower.
80. George Eastman invented the KODAK camera and photographic film.
81. Hippocrates is considered as the father of Medicine.
82. Next to man monkey is the most intelligent living beings.
83. Eating of coconut increase mans mental faculties.
84. Cyberphobia is the fear of computers or working on a computer.
85. About 900 pencils can be made from the carbon preserved in a human body.
86. A human body has 236 joints.
87. 2 pounds of calcium is there in a human body.
88. The breathing rate is controlled by the medulla.
89. Diabetes is caused due to the problem in Pancreas.
90. The absence of iodine in minute quantities in human body comes Goitre.
91. Protein is present in the highest amount in a human body.
92. Pshgymometer is used to measure blood pressure
93. Under water frogs breathe through their skin.
94. A Salamander is amphibian- an animal that lives both on land and in the water.
95. Praying Mantis is an insect.

96. The longest snake in the world- the Python- 30 feet long.
97. Nearly all birds use their wings to fly, but Penguins use theirs as addles for
swimming.
98. A Greenshank is a bird with a long beak.
99. Blue whales are the largest living animals.
100.

A 9 inch iron nail can be made from the Iron available in a body

Sports

1. Chess was invented in India.


2. The game of snakes & ladders was created by the 13th century poet saint Gyandev. It
was originally called Mokshapat. The ladders in the game represented virtues and
the snakes indicated vices
3. Tigerwoods related to which game: Golf
4. Devis Cup related to which game: Tennis
5. Olympics games held after how many years: 4
6. Present coach of Pakistan cricket team: Waqar Younas
7. Which sport is called Ping pong? Table Tennis
8. 2014 FIFA worldcup was plyaed from June 12 to July 13
9. The XXII winter olypic games 2014 were played between 7-23 feb in sochi, Russia
10. FIFA 2014 world cup was won by Germany
11. On Aril 26, 2014 ICC T20 worldcup won by Sirilanka
12. Maria Sharapova and Rafael Nadal win french Open 2014 in 7-8th June 2014
13. On 11 sep 2014 ICC imposed ban on Spin Bowler Saeed Ajmal
14. Pakistan vs India match in T20 world cup 2014 on 21th Feb 2014
15. Famous Lawyer nominated for Sitara-e-Shujat by PM Nawaz Sharif: Aitzaz Ahsan
16. Largest cricket stadium in Pakistan: Qadafi Stadium
17. Asia Cup Final between Pak vs bangadesh on 4th March 2014

Economy of pakistan

GDP Growth rate = 4.24% as compare of 2.7 % of previous.

Agriculture sector accounts for 20.88 % of GDP, 43.5 % of employment..

Growth rate of Agriculture= 2.9% (2.9% in prev year),

Important crops contains 25.6 % of agri value and 64.5 % in overall crops

Other crops contain 11.11 % agri value and contribute 2.3% of GDP

Cotton ginning has 2.9% share in agriculture and .6% in GDP

livestock share 56.3 % in agriculture, 11.8% to GDP, grew at 4.12%

Forestry shares 2.0% in agriculture, growth rate 3.15%

Fisheries share 2.1% in agriculture, growth rate 5.75%

Industry sector accounts for 20.30 % of GDP


o

Industrial growth rate= 3.6 % (4.5% in last year),

Four sub sectors: Mining & quarriying, manufacturing, Energy generation &
distribution, construction

Manufacturing contributes 13.3% to GDP, employees 14.2% of labor

manufacturing growth 5.5%

LSM (Large scale manufacturing), 10.68 % to GDP, 11 % of industry


and 80 % of manufacturing

LSM growth rate : 2.5%

SME/SSM growth rate 8.2%, 1.7 % to GDP, 13 % to manufacturin

Construction contributes 2.4 % to GDP, 12% share to Industry, employees


7.33% of labor force, growth rate 7%

Mining & quarrying 2.9% in GDP, 14.4% to Industry, growth rate 1.6%

Power Generation and Distribution contributes 1.7% tp GDP, 8.2% in industry


and grew at 1.9%

Services sector accounts for 58.82% and growth rate 4.95 %


o

Six sub sectors: Transport, Storage & Communication, Wholesale & Retail
Trade, Finance & Insurance, Housing, General Govt./Defense Services/Public
Administration, Private Services/Social Services

Wholesale and retail trade grew at 3.38%

Transport, Storage and Communication grew at 4.21%, employees 5.44 % of


labor force

Housing Services grew at 4%

Other Private services grew at 5.94%

Finances and Insurance grew at 6.2% against 5.8 last year

General Govt. services grew at 9.4% 9increase in pay & pension, low default
rate)

Total investment to GDP improved at 15.1% as compared to 13.9% last year


o

Fixed investment to GDP 13.52%

Private investment 9.66% of GDP

Public investment gre at 25.56%

KSE 100 index witnessed highest in history

Market capitalization $ 71.8 billion

FDI inflows : grew at 10.2 % and reached at $ 2057.3 million

Savings improved to 14.5% ------Rs. 4140 billion

Remittances reached at $ 14969.66 million, growth of 16.06 %

Gross fixed Capital Formation (GFCF) Rs. 3702 billion 10.3 % increase

Commodity Producing Sector accounts for 41.2 % of GDP, growth rate 3.24%

Declining oil prices led to shortfall in FBR collection by Rs. 205 billion

Fiscal Development
o

Fiscal Deficit: 3.8 % (July-March 2014-15)

Fiscal /Budget Deficit 5% of GDP (FY 2014-15

Trade deficit: 0.7%

Foreign Ex. reserves(of country): $ 17.739 billion, +ve change of 25%

Total Revenue grew by 8.3% and reached Rs. 2682.6 billion

Total tax collection Rs. 2063.2 billion, growth rate of 15.5 %

FBR collected Rs. 1972.4 billion with a growth rate of 13% (GST on Petroleum
27%, 2% withholding tax on non filers)

Total Expenditure Rs. 3731.6 billion against Rs. 3446.2 billion

Current Expenditure grew by 10.1% and reached Rs. 3199.1 billion

Dev expenditure and net lending grew by 6.9% and reached Rs. 594 bill

PSDP grew by 27.1% and reached Rs. 499.4 billion

Decline in current subsidies from Rs. 201.8 billion to Rs. 185.9 billion

Money and Credit


o

SBP Discount Rate in monetary policy = 7%

Broad money M2 witnessed increase of 7.33% and stood at Rs. 730.5 bill

Net Foreign Assets (NFA) grew and stood at Rs. 220.1 billion

NDA of banking sector grew by 5.45% and stood at Rs. 510.5 billion

Govt. borrowing for budgetary support Rs. 601.1 billion against 240.2 pre

Credit to Private sector grew by 4.3%

Decline in NPL ratio to 12.3%

Capital Adequacy ratio (CAR) of banking 17.4%

Pak Rupee recorded a depreciation of 3.1 %

Capital Market:
o

27 % return for investors (31 % return in terms of US $)

Gained 6870 points till 32131 level

Auto sector top performer with market capital increase by 133 %

Domestic Sukuk : Rs. 26 billion

International Sukuk : $ 1 billion

TFCs : Rs. 6 billion

Mutual Fund Industry stood at Rs. 510.920 increase of 14%

Portfolio of National Saving (NSS) Rs. 2938920.21 million constituting 25 %


share of overall domestic debt of GOP.

Education
o

Literacy Rate 58 % as compared to 60 % last year

LR in urban and rural areas 74% and 49 % respectively

LR for men and women 81 % and 66% respectively

Province wise LR for Punjab 61%, Sindh 56%, KPK 53%, Balochistan 43%

Increase in enrollment by 2.4% reached 42.1 million

Health
o

Expenditure on health 0.4 % of GDP Rs. 114.2 billion

Calories intake per day per person increased from 2484 to 2490 0.24 %
increase

Medical Facility ratio: 1073 persons / doctor, 12447 persons / dentist, one
hospital bed for 1593 persons

1142 hospitals, 5499 dispensaries, 5438 BHU, 669 RHCs, 118041 beds in
hospitals.

175223 doctors, 15106 dentists, 90276 nurses in the country

Population & Employment


o

Estimated population 191.71 milion, growth rate 1.92 %, 6th populous


country

Unemployment rate : 6%

Total labor force 60.09 million, 56.52 are employeed

49 % of overseas Pakistanis are in middle east, 28.2% in Europe, 16 % in


USA,

Manpower export increased to 0.752 million

Per Capita Income: $1512

Transport and Communication


o

NHA highways, expressways, motorways of about 12313 km, portfolio of 72


projects costing Rs.1342 billion

Pakistan Railway

Revival of PIA, losses reduced from 44.3 bill to Rs. 32 billion

Ports and shipping earned Rs 11.424 billion

Karachi Port Trust 11.5 km long, 12 meters deep, turning basin of 600 meters
provides upto 75000 metric tons deadweight and handled 31.133 mill tons of
cargo

Total volume of Port Qasim 15.189 mill tons

Gawadar Port future centerpiece alongwith china

Energy
o

Last year govt retired circular debt of Rs 480 billion, now again circular
amounts Rs. 250 billions including current payments

Turkmanistan-Afghanistan, Pakistan-India (TAPI) pipeline ($10-12) will be


materialized till 2017 will provide 1.3 billion cubic feet gas to Pakistan

Jamshoro Power project will be complete in 2018 with 1300 MW.

Enhancement of distribution network and upgradation of 284 grid stations


with investment of $ 167.2 miilion

Dasu Hydro Power I on Indus River through IDA credit of $ 588.4 million will
add 2160 MW.

Different MoU signed with china on energy projects of coal, wind, sola, and
hydro project by 2017 adding 10400 MW

Neelum Jehlum Hydropower to be completed in 2016

Telecom: Total Subscribers 134 million

Allocation of 4.5% of GDP to social safety Nets through BISP, PPAF, RSPNs, Pakistan
Bait-ul-Mal

Foreign Exchange reserves(of SBP): $ 12.550 billion as on 8th May

Public Debt 61.8% of GDP Rs. 16936 billion, increase of 940 billion from prev

Public Debt servicing Rs. 1139 billion 44.5 % of total revenues

EDL stock $ 62.6 billion out of which external public debt $ 49.1 billion

Three main drivers of economic growth are consumption, investment and export

Inflation: 4.8 %, Food and Non Food Inflation 3.6% and 5.7 % respectively

Import Volume: $34.086 billion decline of 1.61%

Export Volume: $20.176 billion - 3% decline

External Account posted a surplus of $2.12 billion

Current Account deficit: $ 1.364 billion (.06% of GDP), 53.5 % less than prev

Tax to GDP ratio= 8.7% (min average in world is 15%)

If Poverty line= $2 per day then 60.19% Population fall below poverty line in
Pakistan. In china 29.7%, India 68.7% and Bangladesh 76.5% of population is below
poverty line.

Financial Account balance: $2.836 billion

Sale of EURO Bonds: $ 2 billion

Issuance of Sukuk bonds in international market: $ 1 billion

Budget 2015-16

Total Outlay : Rs.4451.3 billion 3.5 % higher than previous,

Estimated gross revenue receipts are Rs.4,313 billion , 9.1 % higher


o

Estimated net revenue receipts Rs 2,463.4 billion with 3.6 % increase,

Est. provincial share in federal taxes Rs 1,849.4 billion 17.4 % higher,

Estimated net capital receipts Rs 606.3 billion with decline of 12.2 %,

Estimated external receipts Rs 751.5 billion 12.1 % higher.

Estimated expenditure Rs 4,089 billion, 4.8 % higher


o

Current expenditure is Rs 3,128 billion (78.2%)

Defense Budget Rs.780 Billion, 11 % higher

Development Budget is Rs 700 billion, 29 % higher

Size of PSDP Rs 1,513.7 billion

Target Budget deficit 4.3 % - that is Rs. 1625 billion

Taxation
o

Capital gain Tax 15 % and 12.5 % for securities held for 1 year and 2 years
respectively and 7.5 % for holding securities for 2-4 years

For commission agents/non filers increased to 3 % against 2 %

Adjustable Advance income tax on banking instruments 0.3 % (Cheques)

Income tax for banking companies income @ 35%

For dividend income 12.5%, for non filers 17.5%, for mutual funds 10 %

Adjustable adnace income tax @ 0.1% for each transaction at PMEX

Adjustable advance income tax of 7.5 % at electricity bills amounting to Rs.


75000/-

A tax @ 10 % for not distributing dividend

An additional withholding tax of 10 % for renting machinery, equipment,


scientific instruments alongwith already final tax of 15 %

Additional one time tax of 3 % on banking companies and 4 % for others


having income above Rs. 500 million for rehabilitation of TDPs

Proposed income tax of 32 % for companies instead of 35 % earlier in lieu of


1% reduction strategy annually.

Tax credit for enlistment is increased to 20 % against 15% earlier

Tax credit for new investment limit is proposed to increase to 1.5 million
against Rs. 1 million earlier

Reduction in Withholding Tax On Token Tax by 20-25% for tax filers

Reduction in Withholding Tax On Transfer of Vehicles by 75 % for tax


filers and one third for non filers

Reduced income tax of 25% for small company and propsed limit
enhancement to Rs. 50 million

Reduction in income tax to 2% for salaried persons with income 4 5 lac, and
7% for non salaried persons having income between 4-5 Lac

FED on cigarettes increased from 58 % to 63%, 0.75% on each filter rod

Rates of further tax enhanced from 1 % to 2%

Sales tax on Mobile phones increased from 150, 250 and 500 rupees to 300,
500 & 1000 rupees respectively

FED on aerated water increased from 9% to 12 %

Reduction in maximum tariff slab from 25 % to 20% and reduction in number of


slabs from 6 to 5

Powers of FBR to issue exemptions are withdrawn and subjected to circulars through
parliament

Construction

Markup on housing credit be deductable to income upto 50 % of taxable


income or Rs. 1 million

Sales tax on bricks and crushed stones is exempted for 3 years.

Custom duty on import of construction machinery is reduced from 30% to


20%

Tax/mport duty exemption for solar panels

Agriculture
o

Income Tax holiday of 3 years for agri supply chain if set upto 2016

Tax exemption for halal food manufacturers for four years if set upto 2016

Reduction of sales tax from 17 to 7%, withholding tax to 0%, and import duty
to 2 % o n import or local supply of agril machinery

Income Tax reduction for rice mills to minimum level

Interest free loansof Rs. 1.1 million for solar tubewells against deposit of Rs.
100000

Estimated bank borrowing Rs 282.9 billion

NFC Composition: Punjab 51.74%, Sindh 24.55%, KPK 14.62 %, Baluchistan 9.09 %

Expenditure on General Public Services is 70.3 % of current expenditure

Income tax holiday for all manufacturing units set up in KPK upto 2018

7.5% adhoc relief allowance on running basic pay, merging of previous adhoc relief
allowances to basic pay, medical allowance increased to 25 %. 7.5% increase in
pension

Minimum wage rate.Rs 13000

Islamic Studies

1. Abu Bakr had knowledge of dreams.


2. Usman added 2nd Azan for Friday prayers.
3. Atique is the title of Hazrat Abu Bakr.
4. Hazrat Umar established Department of Police.
5. Hazrat Umar formed a parliament, namely Majlis-e-Aam.
6. Ghani was the title of Hazrat Usman (RA).
7. Hazrat Ali has the title the gateway to knowledge.
8. Hazrat Ali remained Caliph for 4 years and 9 months.
9. Hazrat Ali is buried at Najaf.
10. Ameer Mavia established the postal system.
11. Amer bin Aas embraced Islam in 7th Hijra.
12. Khalild bin Waleed embraced Islam in 7th Hijra.
13. First Moazin of Islam, Hazrat Bilal.

14. The home of Hazrat Abu Ayub Ansaari was the first place where the Prophet stayed
in Madina Shareef.
15. The first person sent to spread Islam under the instructions of the Prophet was
Musab bin Umair who was sent to Madinah.
16. The first person to make Ijtihaad was Abu Bakr Siddique
17. Hazrat Abu Zirr Ghaffari is known as the first Dervish.
18. Abdullah ibn Mazoom:first person buried in Jannatul Baqi.
19. Hazrat Umar was the first person to perform Janazah Salaah in Jamaat with four
Takbeers.
20. First census of Islamic world in Umers period.
21. The first person to become murtad (out of the folds of Islam) was either Muqees bin
Khubaaba or Ubaidullah bin Jahash.
22. Salah-udin Ayubi conquered Bait ul Muqadas.
23. Shaikh Abdul Qadir Jilani is buried at Baghdad.
24. Shah Jahan Mosque is at Thatta.
25. Indonesia is the biggest Islamic Country Population wise.
26. Maldives is the smallest Islamic country area wise.
27. Hazrat Data Ganj Bux is buried in Lahore.
28. Abyssinia is an old name of Ethiopia.
29. Mesopotamia is the old name of Iraq.
30. Constantinople is and old name of Istanbul.
31. Persia is an old name of Iran.
32. Albania is Europes only Islamic country.
33. Sinai Peninsula is only land bridge between Asia and Africa.
34. Egypt connects Africa with Europe continent.
35. Al Azhar University is in Cairo.
36. Shah Faisal Mosque is in Islamabad.

37. Jibraeel will be first person questioned on Day of Qiyamah.


38. From amongst the animals, the first animal to be brought back to life will be the
Buraaq of Prophet Muhammad.
39. The first meal in Jannah will be fish liver.
40. The first Ibaadat on earth was Tauba (repentance).
41. The first Mujaddid of Islam is Hazrat Umar bin Abdul Aziz.
42. First book of Hadith compiled was Muata by Imam Malik.
43. Mosque of Prophet was damaged due to fire in the reign of Motasim Billah.
44. Jamia mosque of Damascus was built by Walid bin Malik.
45. Faisal mosque was opened for public in 1987.
46. Umm-us-Saheehain is Imam Malik: Mauta.
47. Mohd: bin Ismael Bukhari comprised of 4,000 hadiths
48. Bukhari Sharif & Muslim Sharif are called Sahihain.
49. Imam Tirmazy was a student of Abu Dawood.
50. Imam Nisai=Ahmed bin Shoaib.
51. Kitab-ul-Kharaj was written by Imam Abu Yousuf.
52. Mahmood Ghaznavi called kidnapper of scholars.
53. Dara Shakoh was a mystic.
54. Mullana Nizam-ud-Din founded the school of Dars-e-Nizamia.
55. Rabia Basry was born in 95 A.H.
56. Baqee Billah revolted against Akbars deen-e-Ilahi firstly.
57. Shaikh Ahmed Sirhandi was given the title of Mujadid alf Sani by Mullana Abdul
Hakeem.
58. Baba Fareed Ganj Shakr married to the daughter of Balban.
59. Toosi built Margha astronomical observatory.
60. Mamoon of west is al-Zahrawi.

61. Shah Waliullah wrote Mawahb-ur-Rehman.


62. Hazrat Abu Bakar was the merchant of cloth.
63. Real name of Hazrat Abu Bakar was Abdullah.
64. Apostasy movement took place in the khilafat of Abu Bakar.
65. Hazrat Abu Bakar died in 22nd of Jamadi-us-Sani 13 AH.
66. Hazrat Umar embraced Islam at the age of 33 or 27.
67. Abu Lulu Feroz, the slave martyred Hazrat Umar Farooq.
68. Hazrat Umar Farooq was martyred on 1st Muharram 24 A.H.
69. Hazrat Umar introduced Hijra Calender.
70. Hazat Usman is known as Zul Noorain because he wedded with two daughters of
Prophet: Rukya+Umme Qulsoom.
71. Usman accepted Islam at the instigation of Abu Bakar.
72. Asadullah & Haider-e-Karar were the epithets of Hazrat Ali.
73. Ali married Fatima in 2nd Hijra.
74. Hazrat Ali was born at Khane-e-Kaaba.
75. Hazrat Ali was martyred on 21st Ramzan 40 A.H.
76. In Ghazwa Uhad Hazrat Ali was awarded with Zulifqar.
77. Hazrat Umer accepted islam in 616 A.D.
78. Hazrat Umar established the office of Qazi.
79. Hazrat Umar added As Salato Khairum Min Noum.
80. Hazrat Umar embraced the Islam at the age of 34.
81. Usman migrated to Habsha
82. Hazat Usman participated in all battles except Badr.
83. In the reign of Usama, Muwaviah established naval fleet.
84. Sauda said about Ayesha My soul might be in her body

85. Hazrat Khadija was the only Ummul Momineen who was not buried in Jannatul Baqi.
86. Prophet not offerd funeral prayer of Khadija due to Allahs will.
87. Ayesha is called Al-Tayyabeen.
88. The eldest daughter of Prophet was Zainab.
89. Grand daughter of Prophet was Ummamah.
90. Hazrat Ruqia died on the day of the victory of battle of Badr she was the wife of
Usman.
91. Qasim was born in 11 years before Prophethood.
92. Hassan is known as Shabbar which means handsome.
93. For 14 months Hasan remained Khalifa.
94. Hasan is buried at Jannat-ul-Baqee.
95. Total number of sons of Prophet was 3.
96. Eldest son of the Prophet Qasim.
97. Saloos-ul-Quran is Surah Ikhlas.
98. Aroos-ul-Quran i.e bride of Quran is Al-Rehman.
99. Meaning of Baqarah: The Goat
100.

In Surah Waqiya the word Al-Quran ul Hakeem is used.

Synonyms

1. Kindred
a) Related
b) Cliff
c) Enemy
d) Liberal
2. Jeer
a) Mild
b) Taunt

c) Friend
d) Sluggish
3. Gall
a) Sullen
b) Blessed
c) Necessarry
d) Irritate
4. Kernel
a) Core
b) Hungry
c) Expose
d) Impose
5. Kindle
a) Credible
b) Old Person
c) To ignite
d) Desire
6. Indelible
a) Permanent
b) Revolt
c) Track
d) Enforce
7. Jargon
a) Fate
b) Simple
c) Complex
d) Decisive

8. Gyrate
a) Spin
b) Explain
c) Float
d) Decayed
9. Hallowed
a) Scared
b) Inactive
c) Old
d) Effective
10. Milieus
a) Arrangement
b) Circular
c) Surroundings
d) Apprehensions
11. Jaunt
a) Refuse
b) Irresistible force
c) Short drive
d) Solitary
12. Hebetude
a) Foolishness
b) Sharpness
c) Intelleigence
d) Numbness
13. Frugal

a) Invention
b) Explore
c) Economical
d) To Whisper
14. Gelid
a) Talktive
b) Soft
c) Hard Headed
d) Extremely Cold
15. Fostering
a) Nurturing
b) Neglecting
c) Safeguarding
d) Ignoring
16. Hematology
a) Study of Humans
b) Study of nervous system
c) Study of blood
d) Study of birds
17. Impediment
a) Peace
b) To insult
c) Supplement
d) Obstacle
18. Fecund
a) Immature
b) Fertile

c) Entangle
d) Hostile
19. Imminent
a) Proud
b) Impure
c) Unsteady
d) Upcoming
20. Grisly
a) Ornate
b) Remote
c) Horrible
d) Earthly
21. Oblivion
a) Lack of air
b) Lack of memory
c) Lack of sleep
d) Lack of vitamins
22. Palliative
a) Obey
b) Dubicious
c) To make excuses
d) Nasty
23. Nettlesome
a) Something pleasant
b) Something new
c) Something old

d) Something irritating
24. Ocular
a) Hazy
b) Audible
c) Sensual
d) Visual
25. Nostrum
a) Medicine
b) Plant
c) Fruit
d) Herb
26. Ornithology
a) Study of birds
b) Branch of chemistry
c) Branch of science
d) Branch of botany dealing with onions
27. Polemic
a) Encouraging
b) Not appropriate
c) Contoversial
d) Discouraging
28. Putative
a) Historical
b) Outdated
c) Commonly accepted
d) Commonly rejected
29. Malice

a) Friend
b) Desire
c) Court
d) Ill will
30. Pique
a) To be irritated
b) To be happy
c) Act of homage
d) Act of greediness
31. Nugatory
a) Worthless
b) Precious
c) Motivational
d) Gait
32. Livid
a) Calm
b) Soothing
c) Happy
d) Enrage
33. Oblique
a) Not clear
b) Straight
c) Slanted
d) Follower
34. Qualm
a) Manner

b) A sudden feeling of fear


c) Unimaginative
d) Trend
35. Nectarine
a) Freedom
b) Delicious
c) Honey
d) Pungent
36. Quarry
a) Indite
b) Flatter
c) Prey
d) Divine
37. Melange
a) Scheme
b) Rugs
c) Tiles
d) Mixture of various things
38. Lucrative
a) Decieve
b) Profitable
c) Decoration
d) Chaos
39. Mirth
a) Joviality
b) Fright
c) Immortal

d) Break
40. Maudlin
a) Advance
b) Fantasy
c) To be very emotional
d) Worthy
41. Cellulite
a) Outline
b) Solvent
c) Plant
d) Lumpy fat under the skin
42. Lacerate
a) To create
b) To tear
c) To hide
d) To mix
43. Fatuous
a) Restless
b) Clever
c) Balanced
d) Foolish
44. Benign
a) Amplify
b) Muster
c) Harmless
d) Superb

45. Elicit
a) Compose
b) Evoke
c) Symbol
d) Search
46. Carrion
a) March
b) Penetrate
c) Investigate
d) Dead Body
47. Bland
a) Harmony
b) Sublime
c) Delight
d) Gentally Soothing
48. Bicameral
a) Two branches
b) Reunion
c) Development
d) Revolting
49. Equable
a) Weaken
b) Unvarying
c) Effects
d) Disgracefull
50. Effusive
a) Impartial

b) Confused
c) Lifeless
d) Decorate
51. Ameliorate
a) Keen
b) Frequent
c) Precious
d) To Improve
52. Exacerbate
a) To confer
b) Relevant
c) To make worse
d) To deny
53. Discard
a) Reject
b) Hostile
c) Perfect
d) Fact
54. Desultory
a) Widespread
b) Discontinuous
c) Rejoin
d) Thoughtful
55. Complacent
a) Unruly
b) Exhaustion

c) Stupor
d) Self-Satisfied
56. Devious
a) Delicious
b) Corrupt
c) Conspiratorial
d) Honest
57. Decry
a) Trouble
b) Criticise
c) Unlucky
d) Praise
58. Callow
a) Monument
b) Deadly
c) Hard
d) Inexperienced
59. Lesion
a) Screen
b) Wound
c) Ravine
d) Gift
60. Languid
a) Weak
b) Data
c) Obvious
d) Gruff
61. Sanguine
a) To be disappointed
b) Rehash
c) To be hopefull

d) To cleanse
62. Unequivocal
a) Definite
b) Uncertain
c) Rein
d) Sedate
63. Restive
a) At rest
b) At motion
c) Relay
d) Uneasy
64. Vicious
a) Wicked
b) Involve
c) Hostile
d) Neglect
65. Vapid
a) Charity
b) Lacking zest
c) Empty
d) Stagnate
66. Turbulent
a) Agitated
b) Proud
c) Abuse
d) Wicked
67. Ululate
a) To laugh
b) To wail
c) To protest
d) To sing
68. Veer
a) Great courage
b) Shoot
c) To shift
d) Pride
69. Sagacity
a) Relief
b) To be shrewd
c) Sedate
d) Revision
70. Quaver
a) Raze
b) Residual
c) Negligent
d) To tremble
71. Torpid
a) Retire
b) Lacking vigor
c) Reside
d) Boredom
72. Ravage
a) Annoy

b) Ruin
c) To move back
d) Popular
73. Quell
a) To supress
b) To hesitate
c) To plead
d) To review
74. Remonstrate
a) Defeat
b) Familiar
c) To protest
d) To approve
75. Unobtrusive
a) Coming forward
b) To retain
c) Not coming forward
d) To lean to
76. Verbatim
a) Sudden change of fortune
b) Abusive language
c) A turmoil
d) In the same words
77. Slue
a) Reeve
b) Rebind
c) Rob
d) To twist
78. Surmount
a) To overcome
b) To be defeated
c) To wait
d) To hurry
79. Rile
a) To enrage
b) To hit
c) Indulge in riots
d) Optimistic
80. Untoward
a) Peacefull
b) Retrace
c) Rebate
d) Troublesome
81. Abhor
a) Passion
b) Hate
c) Viscor
d) Surmount
82. Bigot
a) Reward
b) Steward
c) Shy
d) Narrow-Minded

83. Counterfiet
a) False
b) Defeat
c) Conflict
d) Conspiration
84. Enfranchise
a) Distributive network
b) Giving voting rights
c) Branch office
d) Empowerment
85. Hamper
a) Baulk
b) Curb
c) Obstruct
d) All of above
86. Noxcious
a) Lethal
b) Naughty
c) Vicious
d) Spordious
87. Placid
a) Locality
b) Identification
c) Peacefull
d) Positioning
88. Parsley
a) Offical of a Church
b) Prisnor
c) A herb
d) Participation
89. Talisman
a) A brave man
b) Devilish Spirit
c) Labourous
d) Magical
90. Abrasive
a) Aggressive
b) Friendly
c) Harsh
d) Charmful
91. Bilk
a) Tunnel
b) Defraud
c) Cry
d) Blink
92. Covert
a) Undercover
b) Coward
c) Introvert
d) Substitute
93. Engender
a) Classifify
b) Distinction

c) Exclusion
d) Cause
94. Hanger
a) To stick up
b) Storage area
c) Prisnor of death sentence
d) None of above
95. Knotty
a) Childish
b) Gold Ring
c) Complex
d) Open
96. Nuance
a) Subtle
b) Mischief
c) Penality
d) Nonsense
97. Widdle
a) Make noise
b) Wide area
c) Weed out
d) Urinate
98. Placate
a) A type of field play
b) Humour
c) Discrad
d) Attract
99. Twirl
a) Gyrate
b) Intention
c) Climax
d) Order
100. Ferry
a) Boat
b) Fetch
c) All of above
d) None of above
Answers:
1(a), 2 (b), 3(d), 4 (a), 5 (c), 6(a), 7(b), 8(a), 9(a), 10(c), 11(c), 12(a), 13(c), 14(d),
15(a), 16(c), 17(d), 18(b), 19(d), 20(c), 21(b), 22(c), 23(d), 24(d), 25(a), 26(a), 27(c),
28(c), 29(d), 30(a), 31(a), 32(d), 33(c), 34(b), 35(b), 36(c), 37(d), 38(c), 39(a), 40(c),
41(d), 42(b), 43(d), 44(c), 45(b), 46(d), 47(d), 48(a), 49(b), 50(b), 51(d), 52(c), 53(a),
54(b), 55(d), 56(c), 57(b), 58(d), 59(b), 60(a), 61( c), 62(a), 63(d), 64(a), 65(b), 66(a),
67(b), 68(c), 69(b), 70(d0, 71(b), 72(b), 73(a), 74(c), 75(c), 76(d), 77(d), 78(a), 79(a),
80(d), 81(b), 82(d), 83(a), 84(b), 85(d), 86(a), 87(c), 88(c), 89(d), 90(c), 91(b), 92(a),
93(d), 94(b), 95(c), 96(a), 97(d), 98(b), 99(a), 100(c).

Antonyms

1. Autonomy
a. Slavery
b. Subordination
c. Dependence
d. Submissiveness
2. Precarious
a. Cautious
b. Easy
c. Safe
d. Dangerous
3. Deep
a. Elementary
b. Superficial
c. Shallow
d. Perfunctory
4. Lend
a. Pawn
b. Hire
c. Borrow
d. Cheat
5. Shallow
a. Deep
b. High
c. Hollow
d. Hidden
6. Overt
a. Secret
b. Shallow
c. Deep
d. Unwritten
7. Synthetic
a. Affable
b. Natural
c. Cosmetic
d. Plastic
8. Paucity
a. Surplus
b. Richness
c. Scarcity
d. Presence
9. Appropriate
a. Unskilled
b. Unqualified
c. Unsuitable
d. Unable
10. Accord
a. Act
b. Solution
c. Dissent
d. Concord
11. Alive
a. Dead

b. Passive
c. Drowsy
d. Asleep
12. Minor
a. Big
b. Major
c. Tall
d. heavy
13. Ruthless
a. Compassionate
b. Mindfull
c. Majestic
d. Merciful
14. Opaque
a. Clear
b. Transparent
c. Misty
d. Covered
15. Voilent
a. Gentle
b. Tame
c. Humble
d. Harmless
16. Haughty
a. Scared
b. Pitiable
c. Humble
d. Cowardly
17. Exhibit
a. Withdraw
b. Prevent
c. Concede
d. Conseal
18. Dearth
a. Scarcity
b. Extravagence
c. Sufficiency
d. Abundance
19. Virtue
a. Fraud
b. Wickedness
c. Vice
d. Crime
20. Abash
a. Humble
b. Assure
c. Faze
d. Mortify
21. Laconic
a. Prolix
b. Profligate
c. Prolific
d. Bucolic

22. Acquitted
a. Convicted
b. Freed
c. Entrusted
d. Burdened
23. Erudite
a. Ignorant
b. Immature
c. Unimaginative
d. Professional
24. Obsolute
a. Scarce
b. Faulty
c. Limited
d. Deficient
25. Magnify
a. Include
b. Shrink
c. Destroy
d. Diminish
26. Abbreviate
a. Bucolic
b. Expand
c. Shrink
d. Limited
27. Caress
a. Jog
b. Peevish
c. Pet
d. unruffle
28. Cant
a. Presumptuous
b. Smile
c. Insincerity
d. Candour
29. Copious
a. Instant
b. Pious
c. Inedequate
d. Abundant
30. Contrite
a. Ecstatic
b. Impenitent
c. Partial
d. Penintent
31. Contumely
a. Reticent
b. Insult
c. Timely
d. Panegyric
32. Corpulence
a. Leanness
b. Septic

c. Fatness
d. Corps
33. Boorish
a. Ill-mannerd
b. Lynx
c. Visage
d. urbane
34. Bodily
a. Spiritual
b. Rumpus
c. Corporea
d. Amity
35. Broke
a. Feline
b. Affluent
c. Jeer
d. Clad
36. Blithe
a. Obartive
b. Gay
c. Somber
d. Monastery
37. Brawn
a. Niche
b. Weakness
c. Strength
d. Nimbus
38. Calm
a. Serene
b. Purterbed
c. Swindler
d. Dwadle
39. Callous
a. Insensitive
b. Harp
c. Kind
d. Adobe
40. Capitulate
a. Regal
b. Urchin
c. Credulous
d. Surrender
41. Brace
a. Enervate
b. Invigorate
c. Condescend
d. Coxcombs
42. Boistrous
a. Cynic
b. Conciliate
c. Noisy
d. Serene
43. Amenity

a. Abomination
b. Advantage
c. Comfort
d. Enrichment
44. Burlesque
a. Tragedy
b. Impudence
c. Comedy
d. Loafer
45. Mercy
a. Amity
b. Affection
c. Malevolence
d. lenity
46. Candid
a. Equal
b. Bluff
c. Devious
d. Blunt
47. Squeak
a. Creek
b. Silence
c. Cheap
d. Cry
48. Amending
a. Ameliorate
b. Better
c. Alter
d. Debase
49. Extortion
a. Stealing
b. Fraud
c. Wholesomeness
d. Rapacity
50. Cad
a. Gamol
b. Erratic
c. Gentleman
d. Scoundral
51. Entangle
a. Untwist
b. Hook
c. Twist
d. Impede
52. Brusque
a. Refined
b. Gruff
c. Haggle
d. Foresight
53. Shirked
a. Meet
b. Cheat
c. Bypass

d. Creet
54. Grunt
a. Find fault
b. Applaud
c. Croak
d. Complain
55. Frugality
a. Avariciousness
b. Avarice
c. Wastefulness
d. Carefulness
56. Capricious
a. Approximate
b. Rational
c. Discretionary
d. Non of above
57. Facile
a. Shallow
b. Ready
c. Simple
d. profound
58. Amenable
a. Persuadable
b. Uncooperative
c. Biddable
d. Docile
59. Liberal
a. Bounteous
b. Applenty
c. Wanting
d. Bontiful
60. Bellyache
a. Groan
b. Appreciate
c. Fuss
d. Whine
61. Placate
a. Pacify
b. Cheer
c. Agitate
d. Appease
62. Facetious
a. Niggling
b. Dizzy
c. Solemn
d. Amusing
63. Stigma
a. Blame
b. Blot
c. Credit
d. Taint
64. Brisk
a. Nimble

b. Agile
c. Sluggish
d. Bustling
65. Pernicious
a. Lethal
b. Malign
c. Nefarious
d. Innocuous
66. Fastidious
a. Choosy
b. Uncouth
c. Critical
d. Picky
67. Retreat
a. Ebb
b. Arrival
c. Evacuation
d. Flight
68. Dreadful
a. Pleasant
b. Atrcious
c. Beastly
d. Awful
69. Garrulous
a. Reticent
b. Talkative
c. Frank
d. Loquacious
70. Belittle
a. Writeoff
b. Blister
c. Exagerate
d. Underestimate
71. Fortuitous
a. Lucky
b. Unlucky
c. Softspoken
d. Hardworking
72. Mitigate
a. Abate
b. Intensify
c. Calm
d. Compose
73. Amiable
a. Amicable
b. Affable
c. Crabby
d. Cheerful
74. Affluence
a. Abundance
b. Fortune
c. Dearth
d. Luxury

75. Deform
a. Batter
b. Blemish
c. Contort
d. Beautify
76. Elated
a. Peppy
b. Zestful
c. Upset
d. Snappy
77. Spurious
a. Simulated
b. Forged
c. Bogus
d. Authentic
78. Nepotism
a. Discrimination
b. Fairness
c. Inclination
d. Unfairness
79. Smug
a. Jubliant
b. Pompous
c. Unhappy
d. Self-Satisfied
80. Humility
a. Unpretensciousness
b. Timo
c. Unobtrusiveness
d. Arrogancerousness
81. Buoy
a. alert
b. flare
c. Beacon
d. Depress
82. Enfeeble
a. Disable
b. Vitalize
c. Scotch
d. hamper
83. Frail
a. Crisp
b. Brittle
c. Shivery
d. Hard
84. Kip
a. Numph
b. Stroke
c. Wake
d. Hurry
85. Labiate
a. Lipless
b. Decorate

c. Simplify
d. Criticise
86. Timid
a. Sniffy
b. Rough
c. Strong
d. Flexible
87. Vacillate
a. Participate
b. Persist
c. Decorate
d. Imaginate
88. Outpace
a. Outdistance
b. Overtake
c. Transcend
d. Dawdle
89. Odious
a. Detestable
b. Repugnant
c. Deliscious
d. Repulsive
90. Supine
a. Level
b. Perpendicular
c. Prostrate
d. Recumbent
91. Ulterior
a. Personal
b. Consealed
c. Covert
d. overt
92. Wobble
a. Pulse
b. Tremble
c. Preserve
d. Throb
93. Lithe
a. Agile
b. Stiff
c. Limber
d. Supple
94. Heretic
a. Beleiver
b. Apostate
c. Dessenter
d. Rebel
95. Ephemeral
a. Permanent
b. Evanescent
c. Fugitive
d. Momentary
96. Colloquial

a. Chatty
b. Slangry
c. Vernacular
d. Formal
97. Chubby
a. Buxom
b. Podgy
c. Thin
d. Stout
98. Austere
a. Ascetic
b. Exacting
c. Luxurious
d. Frugal
99. Glut
a. Overabundance
b. Scarcity
c. Sagacity
d. Superfluity
100. Zealous
a. Apathatic
b. Partisan
c. All of above
d. None of above
Answers:
1(c), 2(c), 3(c), 4 (c), 5(a), 6(a0, 7(b), 8(a), 9(c), 10(c), 11(a), 12(b), 13(d),
14(b), 15(a0, 16(c), 17(d), 18(d), 19(c), 20(b), 21(a), 22(a), 23(a), 24(C), 25(d),
26(b), 27(d), 28(d), 29(c), 30(b), 31(d), 32(a), 33(d), 34(a), 35(b), 36(C), 37(b),
38(b), 39(c), 40(a), 41(a), 42(d), 43(a), 44(a), 45(c), 46(b), 47(d), 48(d), 49(c),
50(c), 51(a), 52(a), 53(a), 54(b), 55(c), 56(b), 57(d), 58(b), 59(c), 60(b), 61(c),
62(c), 63(c), 64(c), 65(d), 66(b), 67(b), 68(a), 69(a), 70(c), 71(b), 72(b), 73(c),
74(c), 75(d), 76(c0, 77(d), 78(b), 79(c), 80(a), 81(d), 82(b), 83(d), 84(c), 85(a),
86(a), 87(b), 88(d), 89(c), 90(b), 91(d), 92(c), 93(b), 94(a), 95(a), 96(d), 97(c),
98(c), 99(b), 100(a)
This thread includes objectives on Current Affairs,Pakistan Affairs,Everyday
Science,General Knowledge and Islamiat
Objectives are based on past papers of FPSC and their variants
In the end you will find links from which Paper Setter of FPSC has been Picking
1. Iranian revolution-1979 The American Revolutionary War 1775 French 1789 Russian 1917
2. President of china Xi Jingping
9. Poisonous gas-Carbon Monoxide
10. Guardian of SAW-Abu Talib
14. one side of triangle is 90.
15. A straight line from center is to circumference-Radius

16. Hardest Element-Carbon


The first migration to Absinya in A.D. 615. Second in 616 . Shab e abi talib 617-619
18. Right angle is-90
20. Qaids 14 points in-1929
21. Now or Never written by-Ch Rehmat 1933
23. Tashkent agreement between-Indopak jan 10 1966
24. Durand line-Pak-Afghan 1893 Afhan ameer Abdu Rehman
25. Morroco-Rabat
PTV Founded on 26 November 1964
27. Normal temp-37 degree 98.6
29. Magnetic poles are N+S=2
30. Storage of Energy in-Capacitor
31. No of Human bones-206 longest and strongest Femur, Shortest Stapes
33. 1 km is 1000 M and 1M is 100 Cm
35. Manufacturing of Medicine is-Pharmacy
37. Quran was translated into Persian by-Shah Walilluah
38. Basic Beliefs in Islam-5
39. Muslim League The resolution was passed by All India Educational Conference on 30th
December 1906 by Nawab SalimUllah Khan In Dhaka
second governor general of Pakistan Khwaja Nazimudin
40. 1st President of pak-Iskandar Mirza 12th Manoon current NA is 14th
41. last Governor General of Pak-Iskandar Mirza
43. 1st Martial law was imposed on 7 Oct 1958 by President Skindar Mirza
44. Indus treaty was signed on 19 september 1960 by WB
45. Zia died on-17th Aug, 1988
46. Suez Canal is near to-Egypt construction 1859 completed 1869 Red & Mediteranian sea
47. 1st Hajj leaded by-Abu Bakar 7 Hijri
50. Babri mosquein Ayodah city, Ferozbad District, UP, demolished in-16 dec, 1992
51. Gwadar enclave from Oman for $3 million on 8 September 1958
52.CPEC will run about 3,000 km from Gwadar to Kashgar.
53. Russian attacked Afghan in-DEC 25 1979 TO feb 15 1989
54. The distance around a circle is called the circumference.
The distance across a circle through the center is called the diameter
a straight line from the centre to the circumference is called radius
57.RCD 1964 ended in 1979
Founding members of ECO-Pak+Iran+Turkey founded in 1985 in Tehran. Its secretariat and
cultural bureau at Tehran. economic at turkey and scientific at Islamabad
58. Straight line motion-Linear
59. Gomal Pass-Pak Afghan
Khojak Pass Qila Abdullah, Chaman
Khunjerab Pass Gilgit-Baltistan, China Border
Khyber Pass Afghan Border, Landi Kotal
Shandur Chitral, Gilgit
M1 Pesh to Isb M2 ISB to LHR M3 Pindibhatiyan to FSD
M4 FSD to MTN M5 Khi Mtn Lhr M6 DGK to Ratodero
60. 2nd Summit OIC-Lahore, Pak 22-24 feb 1974
1st summit of OIC Rabat Moroco 22-25 sept 1969 12th 6-7 Feb Egypt 2013
1st sec Gen Abdul Rehman Malysia 10th Madni Saudia Arabia
61. Electron has-Negative Charge
62. Mangla Dam in-AJK, Mirpur
smallest part of matter Quarks
No of plugs in a fuse-2
Madrassah Suffa was established at which mosque Al-Masjid an-Nabawi mosque. Hazrat

'Ubada bin Samit was appointed there by Hazrat Muhammad as teacher


Geneva accord was signed on 14 April 1988 situation relating to the Afghanistan
20. Author of Loyal Muhammadans of India. (Sir Syed Ahmed Khan) October 17, 1817
March 27,1898)
Opened school in murdabad in 1859
founded scientific society in Ghazipore in 1863.
Opened school in ghazipore in 1864
Set up Muhammadan Anglo Oriental school in Aligarh on 24 May 1875
Set up Muhammadan educational conferences in 1866 to raise the standards of education
21. ILO formed 1919 pak joined 1947
Pak joined FAO 7 sept 1947 IAEA 1957 Interpol 1952
Joined IMF 1950 NAM 1977 OIC 1969
Pak joined ADB in 1966 Commonwealth 1947 left 1972 rejoined 1989
Shenghai five founded in 1966 after inclusion of Uzbek renamed SCO in 2011
Pak and india admitted to SCO on july 10 2015 and expected to join in 2016
Sco Currently 8 members:China,Russia, 4 central asian except Turk and indo pak
UN 30 sept 1947 UNESCO 14 sept 1947 UNHR 1976
Seato 8 sep 1954 -1977. total 8 members Cento 1955-1979 cento 5 members
23. 2nd C In C of pak army. (Gracy). 1st Frank Messervy 3rd Ayyub 16 jan 1951-26 oct
1958
24. 2nd PM of pak. (Kh. Nazimud-din) 3rd Bogra 18th elected Nawaz
First CJ of Pakistan Abdul Rashid 24th Anwar Zaheer Jamali
25. Name of F.M in Interim Govt. of 1946 ( Mumtaz Doltana) or Nehru?
Office Name Party 1946 Cabinet
Commerce Ibrahim Ismail Chundrigar
All-India Muslim League
Education C. Rajagopalachari
Indian National Congress
Finance Liaquat Ali Khan
All-India Muslim League
Health Ghazanfar Ali Khan
All-India Muslim League
Law Jogendra Nath Mandal
All-India Muslim League
Posts and Air Abdur Rab Nishtar
All-India Muslim League
26. Who dissolved first constituent assembly. (Ghulam Muhammad) oct 24 1954
NWFP created on 1901 First Chief minister Abdul Qayum khan 1947 Khatak 22nd
First governor NWFP 1947 George Cunningham current Mehtab Ahmed Khan Abbasi
The One Unit policy was announced by Prime Minister Muhammad Ali Bogra on 22
November 1954. On 5 October 1955 Iskander Mirza (Acting Governor General of Pakistan)
passed it
27. Who became cm west pakistan in 1955.Khan Abdul Jabar Khan (Dr. Khan) and Mushtaq
Ahmed Gurmani was first governor

First CM of Punjab in 47 Iftikhar Hussain Khan and governor Sir Francis Mudie
Sindh became a separate province in 1935 1st governor in 47 Shaikh G.H. Hidayatullah
First Cm of Sindh Muhammad Ayub Khuhro 47
First Cm balochistan in 1972 Nawab Ataullah Mengal
Ghulam Ali Khetran First governor Balochistan 1970. Current Muhammad Khan Achakzai
FATA Area: 27,220 km Population: 3.176 million (1998)
The Federally Administered Tribal Areas consist of two types of areas i.e. Agencies (Tribal
Districts) and FRs (Frontier Regions), there are seven Tribal Agencies and six FRs.
Gilgit-Baltistan is administratively divided into two divisions which, in turn, are divided into
ten districts, consisting of the four Baltistan districts and the six Gilgit districts
Sr. No. Subdivision Districts
1 Balochistan
32[3]
2 Khyber Pakhtunkhwa
26[4]
3 Punjab
36[5]
4 Sindh
24[6]
5 Islamabad Capital Territory
1
6 Federally Administered Tribal Areas
7 tribal agenciesand 6 frontier regions
7 Azad Jammu & Kashmir
10
8 Gilgit Baltistan
10
36. Pak-China connection pass. (Khunjerab Pass)
Ayub Khan resigned and handed the government over to Gen. Agha Muhammad Yahya Khan
on March 25, 1969 who then declared martial law
38. Who imposed 5 july 1977, 3rd Martial Law (Gen. Ziaul Haq)
39. Saudi King (Shah Salman) 7th
42. Strait of Hormuz connects. (Persian gulf & Arabian sea)
43. Jeddah is a seaport on. (Red Sea)
45. 1st President of Pakistan Muslim League. Liaquet
46. Simon Commission Report. (1928)
48. Who dissolved one unit and restored four provinces. (yahya khan) 1 july 70
49. Which one is landlocked country. ( Nepal, )
Africa (2): Lesotho, Swaziland.
Asia (4): Bhutan, Laos, Mongolia, Nepal.
Europe (6): Andorra, Belarus, Luxembourg, Moldova (if Transnistria is excluded), San
Marino, and the State of the Vatican City
55. Vit-D deficiency. (Rickets) vitamin C Scurvy
62. Gas in electric bulb. (Nitrogen)
63. Between melting and boiling point, a substance is. Liquid?

70. steel is more elastic than rubber


71. Soap is a Base?
75. During Hajj, peebles collection in (Mazdilfah)
76. Zakat, fasting made compulsory in (2nd Hijri) zakat implemented in 9H
Haj 9 Hijri made Farz
7 SAee, Mina 8, 9 At Arfat Khutba, 10 Muzdalfa then Mina hitting Satan and Qurbani then
cut hair and open Ihram also this is Eid Day but Haji dont offer Eid Namaz, 11 and 12 Mina
78. Jannat ul Baqeeh is in (Madinah)
79. Mother of Prophet. (Aaminah bin Wahab)
81. Quran revelation period. (23 years)
82. Books of Ahadith during 200-300 AH. (six)
87. 6 angles. (Hexagon)
Quadrilateral has four-sides, Pentagon 5 angles . 6 angles. (Hexagon)
Heptagon 7 Octagon 8
Parallelogram: A quadrilateral with two pairs of parallel sides.
Rhombus A quadrilateral having all four sides of equal length.
88. A quadrilateral having 4 equal sides and 4 right angles. (square)
89. A quadrilateral having 4 equal sides and pairs of opposite sides parallel.(rectangle)
90. A triangle whose 2 sides and 2 angles are equal. (Isosceles triangle)
Right triangle: Has one 90 degree angle
Equilateral triangle: All angles are the same (60 degrees)
Scalene triangle: Has all three angles and all three sides different
Obtuse triangle: Has one obtuse angle, greater than 90 degrees
The sum of the degree measures of angles in any triangle equals 180
96. A number greater than 1 and not prime number. (composite number)
ratio of 1km to 600m,,,,5/3
for survival of species ,,,,,reproduction is necessary
circumference divide circle into,,,,,,degrees .360
two circle having radius of 3,5 and touching extremely,,,,center distance between them is 8
Last railway station in KPK (Landikotal)
The Palestine Liberation Organization is an organization founded in 1964
atom has no charge (neutral)
The coastline of Pakistan extends1,050 km (650 mi), 250 km falling in Sind province and
800 km in Balochistan
Muhammad Ali Jinnah
13 month 14 August 1947 11 September 1948
(died in office)
Sir Khawaja Nazimuddin
13 November 1948 17 October 1951
Sir Ghulam Muhammad
longest 19 October 1951 7 August 1955
Iskander Mirza
shortest 7 August 1955 23 March 1956
2) obtuse angle.... Greater than 90.
3) Geneva Accord.... April 16,1988
14) Turner in .... balochistan
19) Optic illusion.... Mirage
20) first martial law....7 Oct 1958
23) parallelogram opposite angles.... Equal
24) radius is distance from circumference point to centre.
25) sum of all angles of triangle...180

26)sum of all angles of circle... 360


27) Zia ul Huq... 17 aug 1988
Skeleton supports body
43)Neuron is unit of nervous system.
44) Nervous system desease... Epilepsy
how many angles in a circle 4 right angles Infinite/360
Longitude of a place is sign of time
sun is a star
average blood in human 5to6 litre
most abundant element in universe.hydrogen and in earth crust oxygen
si unit of presure is pascal
most densest subtance osmium
all are the conductors
camera uses convex lens
1. Tin+Copper=Bronze
2. Death of SAW, was born in on 571, Makkah, died on June, 632AD at Madina
the State Bank of Pakistan commenced operation on July 1, 1948
1st governor Zahid Hussain
4. Governor General of SBP-Ashraf mehmood wathra
6. No. of daughter's of SAW-4
Prophet Muhammad (peace be upon him) had four daughters and three sons
7. President of Iraq-Faud Masum
8. US special representative for Afghanistan and Pakistan is-James Dobbins.
9. Francs President- Franois Hollande
12. Unit of Current-Ampere
13. Light year-Distance (none of these)
19. Scalene Triangle: No equal sides,
20. Minto Morely-1909
21. Carrot source-A
24. Universal donor-O+ve
Type AB-positive blood is called the "universal recipient"
O- can receive only OO+ can receive O+, OKhadija then accompanied him to her cousin Waraqa bin Naufal, who was a Christian
29. Chemical to electricity is-Battery
30. Pak area-79695 km2
40. Jogendra Nath Mandal was the member of constitution assembly in-1946
45. Salt gets off though-distillation
46. Meteriology-Atmosphare studies
50. Electrons revolve around-Nucleus

Wood burning emit carbon mono oxide.


Rainbows are formed when sunlight goes into a raindrop, bounces out of it, and refracts into
7
Formula of water soda./carbonic water H2CO3
Kashmir election by UN April 22 1948
UN 24 oct 1945.
Nimaz istasqa offered for rain.
Fateh a war of khaibar Hazrat Ali A.S .
The literal meaning of Zakat is 'to cleanse' or 'purification
A Rasul was a messenger of Allah who was given a new Shariat (codes of law) from Him.
And a Nabi was not given any new Shariat and followed the shariat of earlier Rasul.

Meaning of holy quran. Read.


tarbela dam on which river? on the Indus River
mangla Jehlum river
warsak dam Kabul river
The Kishanganga Hydroelectric Plant the Jhelum
Nandipur Power Project is a 425 MW combined cycle thermal power plant situated at
Nandipur near Gujranwala UN
quaid took oath as governer general on which date? 15 august administered by CJ LHC
1 horse power equal to how many watts? 746
literal meaning of islam? Submission to Allah
literal meaning of sunnat? "road" or "practice."
which gas helps in burning? oxygen
washing soda? sodium carbonate
Sodium bicarbonate , also known as baking soda
women employment quota.....10 punjab 15
AfPak policy in.... 2009
marble ..... metamorphic rock composed of recrystallized carbonate minerals
largest weapon exporterr.... US and Importer India
Largest gas reservoir.....country Russia/iran
Pak iran joint military exercises? April 8 2014
Nato secretary General... Jens Stoltenberg
NATO founded Treaty which was signed on 4 April 1949 NATO has twenty-eight members
established on 24 October 1945 193 members
Currently, there are two observer non-member states: the Holy See and Palestine
sybol of iron. FE
Hydrogen is lighter gas.
Saudi raid on yemen 23 march.
women harassment bill passed in year. March 9 2012
DNA stands for Deoxyribonucleic acid
4.which country send monkey to space in 2013 or 2014? Iran
6.Iran -Pak Peace pipeline also known as
Saarc Secretary General Nepal Arjun Bahadur Thapa
SAARC 19th Summit Pakistn 2016 third time for Pakistan
SCO 2016 Summit in Uzbekistan
Basic Democracy introduced by Ayyub Khan 1959
number of chambers in frog heart 3
peace Angel military exercise held b/w Pak China 2014
which country recently passed Slavery act UK 26 March 2015
which country is restricted by court of justice from whaling in Antarctic Japan
MI spy agency. country ? UK
Pak Iran joint military exercise is held in.... strait of hormoz
number of countries using euro.......19 Lithuania latest
main constituent of Marble: of calcite (a crystalline form of calcium carbonate, CaCO3)
KSA Air strikes in syria, date 12 October 2014
Number of projects signed between pak and china in april 2015 13
Number of agreement 51
Pakistan people party formed in year 1967
Benazir income support program launched in? july 2008
Gilgit baltistan was given provincial status during the tenure of president Zardari
elements of acid rain ? nitrogen and sulpher
particle carry positive charge.
rays consist of fast moving electrons. rays have negative charge
rays are electromagnetic radiations. - rays are no charge.

- rays travel with the velocity of light that is 3 x 108 m/sec.


Penetration power of - rays is very large
Organic Chemistry is the study of Carbon and its compounds
speed of light is 3x10^8
N0kia business bought by Microsoft
study of right triangle is trigonometry
42) what is the function of Car Radiator? Cool engine
44) Which country have no armed forces (ICELAND)
45) on 28-jan-2013 which country send monkey in space__ iran
Most emitter of CO2-China
Acid rain caused -Nitrogen Oxide
Speed of light formula c = f
Doping administer drugs to (a racehorse, greyhound, or athlete) in order to inhibit or
enhance sporting performance
chloroform was discovered by James Young Simpson
study of right triangle is trigonometry
He (Allah) has created man from a sperm-drop
higher than hope a biography of nelson Mandela
IP Gas,[2] is a 2,775 km (1,724 mi) long On 11 March 2013, inauguration of the
construction works
The smallest planet of solar system is Mercury
Qamoos' conquered by Hazrat Ali (R.A)
2) President Mamnoon addresses assembly... 4 June 15
3) Turkish PM visited pak on 1 august
4) China President visited... 20-04-15
5) short sightedness... Distant objects difficult to see.
6)Big bang theory given by??? george lemaitre
8) Pindi metro length... 22.5 km
Lahore metro 27 km
Multan metro 18.2 km
9) Pindi metro inaugurated by PM... 4 June
11) human beings have system... 6
12) Raheel shareef belongs to... Frontier regiment
13) zarb e azab started.. 15 June 14
14) two generals punished. NLC case
16) motion to deseat PTI withdrawn... 6aug 15
17) NA seats... 272 + 60 women+ religious 10 =342
18- largest source of electricity generation in pakistan thermal
19- work started on western route of pak-chinese corridor
27) Tarbela dam.... Haripur distt
28) largest state... Bahawalpur
15. Prime minister addressed assembly on 4 June 13.
16. Zarbe Azab was initiated on- 15-June-14
20. 21st amendment by NA on 6-Jan-15
21. Human beings have system... 6
24. MoU signed by china under CPEC... 51
38.
39.
46.
47.
51.
52.

Tribe exiled from Madina Banu Nuzair


Short sightedness... Distant objects difficult to see.
Density of water... 1g/cm^3
Oldest princely state of Pakistan... Bahawalpur
There is no place in world where ALLAH did not sent his--- apostle
First president of AIML was Sir Agh Khan

53. 206 bones are in a human body


54. Botany is study of plants
55. Skelton which protects brain is Skull
56. Sui Gas was discovered in 1952
57. Pakistan is the 6th largest country in terms of population
58. There are 8 members of SAARC
59. Unit of charge is coulomb
62. Pillars of islam5
63. SIM stands for subscriber identity module
64. Police stands for Protection Of Life and Investigating Criminals Establishmen
Official languages of UNO-6 (Arabic, Chinese, English, French, Russian and Spanish)
HQ of ADB-Manila
East India coy came in-1600
Who collected Quran Verses in one place-Hazrat Usman
First muslim expedition sent by-Hajaj bin yusaf
Ahmad shah abdali started early invasions against-Marhatas
First viceroy of India-Lord canning
First governor general waren hasting
From 1773 to 1858, the British administrative head in India was called Governor General
then it merged into viceroy
Last governor general and viceroy was mountbatton
The first constructed barrage of Pakistan: Sukkur barrage 1932
How many members were there in first constitution assembly 69
Map of country like long shoe is Italy

Sheir.org
The Treaty on Accession of the Republic of Crimea to Russia was signed on? 18 March 2014
The Secretary of States of United States is ___________ .John Kerry
The Vice President of United States is ___________ . Joe Biden
Channel Tunnel is an Under Sea Rail Tunnel that linked ___________ .England and France
The Book "Long Walk to Freedom" is written by __________ .Nelson Mandela
The Book "Higher than Hopes" is a biography of __________ . Nelson Mandela
"Northern Cyprus" is a disputed area between __________.Cyprus and Turkey
The official languages of NATO are ___________.English and French
B Croatia has become the 28th member of the EU on 1 July 2013.
C Lithuania has become the 19th member of the Eurozone on 1 January 2015
The Taj Mahal in India, was built by Mughal emperor __________.Shah Jahan
The Sino-Indian War between China and India was occurred in __________.1962
The River Thames is located in __________.England
The Most populous city in the world is __________. Shanghai
The capital of Ukraine is __________ .Kiev
The head of state of the United Kingdom is _________ .Queen Elizabeth II
The headquarter of Transparency International is located in _______Berlin
International Red Cross and Red Crescent founded hunry Durant HQ in Geneva Switzerland
World's oldest operational space launch facility is located in _______Kazakhstan
The first human who traveled into space was _________ .Yuri Gagarin
In which country It is mandatory for all male citizens aged 1827 to serve 1 year in Armed
Forces? Russia
The headquarter of Human Rights Watch is located in __________ .New York
___________ bought Motorola Mobile business. Google
The lowest temperature ever recorded on the Earth is __________ .-89.2 C
The lowest temperature was recorded in __________ .Antarctica

The highest temperatures ever recorded on the Earth is ________. 56.7 C


The highest temperature was recorded in __________ .California
The current director of the Central Intelligence Agency (CIA) is John Brennan
On 27 February 2013 Iraq's state airline, after 20 years, begins flights to __________
.Kuwait
These were first 10 pages of current affairs visit web for remaining 20
http://www.sheir.org/current_affairs_mcqs.html
For Everyday Science
http://www.sheir.org/everyday_science_mcqs.html
For Pakistan Affair
http://www.sheir.org/pakistan_affairs_mcqs.html
For General Knowledge
http://www.sheir.org/general_knowledge_mcqs.html

The Treaty on Accession of the Republic of Crimea to Russia was signed on?
18 March 2014
The Secretary of States of United States is ___________ .
John Kerry
The Vice President of United States is ___________ .
Joe Biden
Saudi Arabia began carrying out airstrikes in Yemen against Iran-backed rebels on?
25 March 2015
Channel Tunnel is an Under Sea Rail Tunnel that linked
England and France
MI-5 is the secret agency of __________ .
United Kingdom
The largest producer of Uranium is __________ .
Kazakhstan
The largest emitter of Carbondioxide in the atmosphere is China
The Book "Long Walk to Freedom" is written by __________ .
Nelson Mandela
The Book "Higher than Hopes" is a biography of __________ .
Nelson Mandela
Which from the following countries has no armed forces?
Iceland
Who is Secretary General of NATO?

Jens Stoltenberg
2016 Olympics will held in ________.
Rio de Janeiro
2022 FIFA world cup will held in _________.
Qatar
European Union has __________ member states.
28
The Euro currency is used by __________ countries.
19
"Kashmir" is a disputed area between __________.
India and Pakistan
"Northern Cyprus" is a disputed area between __________.
Cyprus and Turkey
The secretary general of OIC is _________.
Iyad bin Amin Madani
The Taj Mahal in India, was built by Mughal emperor __________.
Shah Jahan
The Sino-Indian War between China and India was occurred in 1962
The 2013 Summer Universiade was held in ________.
Kazan
In London Olympics 2012, the most medals were won by _________.
America
The River Thames is located in __________.
England
In London Olympics 2012, the gold medal, in Men's Field Hockey was won by __________.
Germany
The Most populous city in the world is __________.
Shanghai
US special representative for Afghanistan and Pakistan is Dan Feldman
The capital of Ukraine is __________ .
Kiev
The head of state of the United Kingdom is _________ .
Queen Elizabeth II
S special representative for Afghanistan and Pakistan is __________ James Dobbins

India has constructed Baglihar Dam on _________ River.


Chenab
The first Muslim Nobel Laureate was _________ .
Anwar Sadat
Qantas is an airline of __________ .
Australia
AFP is a news agency of __________ .
France
The oldest news agency in the world is _________ .
AFP
The headquarter of Transparency International is located in
Berlin
NATO is a/an __________ alliance.
military
The Suez Canal is in __________ .
Egypt
The Suez Canal connects the __________ .
Mediterranean Sea and the Red Sea
World's oldest operational space launch facility is located in
Kazakhstan
The first human who traveled into space was _________ .
Yuri Gagarin
In which country It is mandatory for all male citizens aged 1827 to serve 1 year in Armed
Forces?
Russia
Which country is the world's top supplier of weapons?
Russia
Which from the following countries is NOT the member of BRIC?
America
The President of India is __________ .
Pranab Mukherjee
The headquarter of Human Rights Watch is located in __________ .
New York
North Atlantic Treaty, that formed NATO, was signed in __________ 1949
World War II began by German invasion on __________ .
Poland

__________ has the world's largest natural gas reserves.


Russia
Secretary General UNO Ban-Ki-Mon belongs to __________.
South Korea
Currently, there are __________ member states of the United Nations.
193
Currently, __________ countries hold the status of Observer States in the United Nations.
5
There are __________ members of SAARC.
8
Secretary General SAARC Arjun Bahadur Thapa belongs to
Nepal
Which from the following countries does NOT yeild veto-power?
Canada
Which from the following countries is NOT a non-permanent member of Security Council.
Sweden
Al-Jazeera TV Channel belongs to ___________.
Qatar
The newest member of the Eurozone is _______.
Lithuania
The IranPakistan gas pipeline is also called __________.
peace pipeline
On 5 November 2013 __________ launched its first rocket to Mars.
India
On 1 December 2013 China launched its first __________ rover mission.
Moon
On 28 January 2013 __________ sent monkey into space.
Iran
Taksim Square is in ___________ .
Istanbol
Taliban opened their political office in ___________ .
Doha
The Chelyabinsk Meteor hits __________ on 15 February 2013.
Russia
___________ bought Nokia Mobile business.

Microsoft
___________ bought Motorola Mobile business.
Google
Man Booker International Prize 2013 was won by __________ .
Lydia Davis
Due to ammonia leak from a cold storage unit in __________ 15 people were killed.
Shanghai
The fastest person of the world is __________ .
Usain Bolt
The oldest tennis tournament in the world is __________ .
Wimbledon
The 2013 Wimbledon Championships Singles (Men) title was won by __________ .
Andy Murray
The 2013 Wimbledon Championships Singles (Women) title was won by __________ .
Marion Bartoli
The fastest century record in ODI of Shahid Afridi was broken by Corey Anderson
The 2010 FIFA World Cup was won by ___________ .
Spain
The 2014 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
Brazil
The 2018 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
Russia
The 2022 FIFA World Cup will be hosted by __________ .
Qatar
The World Snooker Championship 2013 was won by __________ .
Ronnie O'Sullivan
The Nobel Prize in Physics 2013 was awarded to ___________ .
Francois Englert & Peter W. Higgs
Kate Middleton, Duchess of Cambridge, is the wife of __________ .
Prince William
The Sinai Peninsula is in __________ .
Egypt
According to Forbes Magazine the most powerful man on the Earth is ________.
Vladimir Putin
Angela Merkel was elected as Chancellor of Germany for the __________ time.

third
The President of Iran is __________ .
Hassan Rouhani
The No.1 Tennis Player is __________ .
Serena Williams
The Defence Secretary of United States is __________ .
Chuck Hagel
The Currency of Lativa is __________ .
Euro
Which among the following countries has published the world's first Modern Slavery Bill,
recently
Britain
Recently, "Felipe VI" has been sworn in as the new king of
Spain
Who among the following has won the FIDE World Rapid Chess championship title, recently
Magnus Carlesen
Who among the following has been chosen as the next United Nations High Commissioner
for Human Rights by the U.N General Assembly
Prince Zeid al Hussein
Thomas Mueller, who scored the first hat-trick of the 2014 FIFA World Cup, represents which
country
Germany
In which among the following countries Asia's first solar-wind power system has been
inaugurated recently
Nepal
King Juan Carlos, who recently decided to abdicate, has been monarch of
Spain
Which among the following institutes have gained the top slot in the inaugural "QS
University Rankings: BRICS 2014"
Tsinghua University of China
The winner of 20th Senior National Women's Football Championships is
Manipur
Recently, India has become the permanent signatory of the Washington Accord. This accord
is an international accreditation agreement for which among the following types of
educational degrees
Engineering
Who on 20 April 2014 won the Monte Carlo Masters Tennis

Stanislas Wawrinka
Scientist of which University on 17 April 2014 designed the world's first floating nuclear
plants
Massachusetts Institute of Technology (MIT)
Name the new book of Hillary Clinton that was due to released on 10 June 2014
Hard Choices
What is the name of new Earth-size planet found in the habitable zone on 17 April 2014
KEPLER-186f
In April 2014, India became a net exporter of steel after how many years
6 years
Who won the Whangarei Rally of the FIA Asia Pacific Rally Championship held in New
Zealand recently
Gaurav Gill, India
Who won the OUE Singapore Badminton Open 2014 held in the third week of April 2014
Simon Santoso, Indonesia
According to the US Department of Homeland Security report released on 16 April 2014,
temporary workers of which community accounted for the largest number of nonimmigrants residing in the US in 2012
Indian
Scientists of which University created the first 3D model of the malaria parasite genome in
April 2014
University of California
What is Bluefin 21 which was deployed on 14 April 2014 to find the remains of the missing
Malaysian airplane MH370 in the Indian Ocean
A robot submarine
Who has been appointed as the new Union Finance Secretary on 15 April 2014
Arvind Mayaram
Which Indian agency has set up Sports Integrity Unit on 15 April 2014 to investigate cases
related to fraud in sports
Central Bureau of Investigation
Piramal Enterprises Ltd decided on 17 April 2014 to acquire 20 percent stake in which Indian
company
Shriram Capital
What is the name of a new software app was developed to help the illiterate farmers
Sandesh Pathak
The world on 18 April 2014 celebrated the World Heritage Day to celebrate the International
Day for Monuments and Sites. What is the theme for the year 2014
Heritage of Commemoration

Name the person, who has been appointed as the 22nd Navy Chief of India
Robin K Dhowan
Google on 14 April 2014 bought a firm that is a maker of high-altitude solar-powered drones
to bring internet access to the remotest parts of the world and also to solve problems
related to it. Name the firm acquired by Google
Titan Aerospace
Name the author of the book Crusader or Conspirator? Coalgate and other Truths
PC Parekh
Name the woman who has been recently appointed as the Next Chief Justice of Delhi High
Court
Justice Gorla Rohini
Supreme Court of India on 17 April 2014 said that the national auditor, the Comptroller and
Auditor General (CAG) is empowered to audit the revenues of
Private Telecom Companies
Iran is currently in negotiations with the so called P5+1 group over its nuclear programme.
Which among the following country is denoted here as +1
Germany
Recently, Tennis player Maria Sharapova has claimed her second French Open title in 2014.
Maria Sharapova is from
Russia
A pacific island country has recently sued nine nuclear weapon states (including India in the
International Court of Justice) over failure to disarm. Identify the country from the given
options
Marshall Islands
World's largest polluter country has recently decided that for the first time it will impose an
absolute limit on its carbon emissions. This country is
China
Recently, Japanese firm Softbank has unveiled a robot which can read human emotions. The
robot has been named as
Peeper
Recently, United States has unveiled a clean energy policy to cut carbon emission from
existing power plants by 30 per cent by the year
2030
Who among the following has won the Ceat International Cricketer of the year award for
2013-14
Virat Kohli
Irish author Elimear McBride won the 2014 Bailey's women's prize for fiction for her novel
A Girl is a Half-Formed Thing
Indian Railways launched a portal on 15 April 2014 with an aim to improve energy efficiency

in Indian Railways, which will facilitate railways in saving energy up to 15 percent by the
year 2020. Name the portal
RAILSAVER
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on 14 April 2014 released
theTrends in world military expenditure, 2013. According to this the world military
expenditure in real terms has declined since 2012 by
1.9 percent
India born poet Vijay Seshadri on 14 April 2014 won the prestigious 2014 Pulitzer Prize in
the poetry category for his collection of poems published in 2013. Name the collection of the
poems for which he was awarded
3 Sections
Supreme Court of India in its landmark judgment of 15 April 2014 recognised transgender
as the third category of sex. In its judgement the Apex Court claimed transgenders as
socially and economically backward. The decision came while hearing PIL (Public Interest
Litigation) in which case
National Legal Services Authority (NALSA) Vs Union of India & Ors
Who won the Women's Champion Fiberlass Texas Open squash tournament held at Houston,
United States on 14 April 2014
Nour El Sherbini
Along which coast of India a 45-day long ban on fishing was imposed from the midnight on
14 April 2014
East Coast
A state Government has refused to repatriate all the Bru refugees lodged in six Tripura relief
camps within three months. Name the state that has refused to repatriate the Bru Refugees
within 3 months
Mizoram
Name the report released by the International Monetary Fund (IMF) which has highlighted
that Arab countries will have to come up with bold economic policy reforms for economic
stability and job creation
Towards New Horizons-Arab Economic Transformation amid Political Transitions
Who won the Millennium Technology Prize 2014 given in the second week of April 2014
Physicist Stuart Parkin
Name the renowned cinematographer and Dada Saheb Phalke awardee, who died on 7 April
2014 at his residence in Shankarapuram
V K Murthy
Which country won the T20 Women Cricket World Cup 2014
Australia
Recently Iran and Pakistan conducted a Joint Military Exercise to promote the military
cooperation between Tehran and Islamabad. Where was the exercise held
Strait of Hormuz
Who won the Singapore Open 2014 of badminton on 13 April 2014

Simon Santoso, Indonesia


Which Indian industrialist on 10 April 2014 was appointed as a member of the Board of
Boao Forum for Asia (BFA)
Ratan Tata
Who has been re-elected as the Prime Minister of Hungary on 8 April 2014 for a consecutive
second term
Viktor Orban
Ernesto Gainza on 7 April 2014 set a new Guinness record for skydiving using the world's
smallest parachute. He belongs to which country
UAE
What is the name of the battery unveiled by an Israeli startup on 8 April 2014 that charges
a smartphone in less than 30 seconds
Nanodots
Name the first Indian cricketer, who has featured on the cover page of the Wisden
Cricketers' Almanack published in London
Sachin Tendulkar
World Bank on 9 April 2014 projected that the economic growth rate of India for the fiscal
year 2014-2015 will be
5.5%
The lawmakers of Spain on 8 April 2014 voted to reject the request by the authorities of a
region to hold a referendum on independence on 9 November 2014. Name the region whose
authorities have sent the Catalonia
Name the city which on 7 April 2014 received its first passenger train
Itanagar the capital of Arunachal Pradesh
Name the novel of Indian American novelist, Jhumpa Lahiri's that has been shortlisted for
the 2014 Baileys Women's Prize for Fiction on 8 April 2014
Lowland
Iwao Hakamada, the Japanese boxer was recently awarded with an honorary championship
belt by World Boxing Council (WBC). Hakamada was freed from death row on 27 March
2014 after how many years in prison following a murder conviction
48
Name the team that won the 4th Hockey India Junior Men National Championship 2014
(Division A) by defeating Odisha 6-2 in the finals at Chennai, Tamil Nadu
Punjab
Who was recently crowned as the fbb Femina Miss India 2014
Koyal Rana
India was defeated by Sri Lanka in the ICC Twenty World Cup 2014 final match at Shere
Bangla stadium of Mirpur, Dhaka. Who captained the Sri Lankan side in the final
Lasith Malinga

Sri Lanka on 6 April 2014 won the ICC Twenty World Cup 2014 title after defeating India by
six wickets in the final match at Shere Bangla stadium of Mirpur, Dhaka. Who was adjudged
as the Man of the series of the tournament
Virant Kohli
Who won the Bahrain Grand Prix on 7 April 2014
Lewis Hamilton
Ebola detected recently in Guinea of African Continent is caused by
Virus
Who discovered the non-insulin drug candidate for diabetic patients in the second week of
April 2014
Arnab De
Name the footballer who was named as the Professional Footballers Association Player
of the Year at an award ceremony on 28 April 2014 in London
Luis Suarez of Liverpool
Name the recipient of the 2014 Canada India Foundation Chachalani Global Indian Award
NR Narayana Murthy
Supreme Court of India on 29 April 2014 rule designated an authority person to record
statement of rape victims within 24 hours instead of police officials. Name the authority
Judicial Magistrate
National Basketball Association (NBA) on 1 May 2014 banned Los Angeles Clippers owner for
life and fined him 2.5 million dollars over an alleged racist remark on African-American
spectators in the stand. Name the owner
Donald Sterling
Name the Indian-American whose name was confirmed by US Senate as the federal judge in
Illinois
Manish Shah
Name the city that on 1 May 2014 agreed to allow construction of a place of worship in form
of a full-fledged Gurudwara in the city
Johannesburg
Which film got the highest awards in different categories in the IIFA Awards 2014
Bhaag Milkha Bhaag
The US Green Building Council released the list of LEED outside United States, what is the
rank of India
Rank 3
Who is the President and CEO of the Nokia
Rajeev Suri
Who won the Asian Continental Chess Championship 2014
Adhiban of India

Sania and Cara Black of Zimbabwe together how many titles they won along with WTA
Portugal Open 2014
3 titles
Who won the women's doubles title at the WTA Portugal Open 2014 held in Portugal on 3
May 2014
Sania Mirza of India and Cara Black of Zimbabwe
Name the Indian veteran trap shooter who on 2 May 2014 jumped to the third spot in the
world rankings. He achieved the rank after winning gold at the ISSF World Cup in Tucson,
USA, in March 2014
Manavjit Singh Sandhu
President of India on 2 May 2014 conferred Gallantry Awards on 55 personnel for their
distinguished service and bravery at Rashtrapati Bhavan in New Delhi. Who of the following
is not the recipient of Kriti Chakras
Balwinder Singh
Archaeologists have discovered a granary with walls of mud-bricks during just-concluded
excavation at a Harappan civilisation site. The excavation work was done from January to
April 2014. Name the place where the granary was discovered
Rakhigarhi
Name the African country that will use India-made Electronic Voting Machines (EVMs) in the
countries Presidential Election, scheduled in November 2014
Namibia
Name the person who stepped down from his role as UN's Messenger of Peace amid the
reports of his engagement with a human Rights lawyer
George Clooney
Name the sports authority that on 29 April 2014 announced an increase of 10.8 percent in
the total prize amount for the year
Wimbledon
Name the Indian who on 28 April 2014 won the prestigious Goldman Environmental Prize for
the year 2014 that is commonly called as the Green Nobel
Ramesh Agrawal
Name the company that on 26 April 2014 completed the acquisition of Nokia's mobile
handset business
Microsoft based in the US
Name the former American middleweight boxer, who died on 20 April 2014 following a battle
with prostate cancer
Rubin Hurricane Carter
Name the publisher that will publish a book Hard Choices of Hillary Rodham Clinton
Simon & Shuster
The Supreme Court of India has directed that woman employee of the central government

can get an uninterrupted leave for ________ years for childcare and it includes needs like
examination and sickness
Two
Hero MotoCorp on 21 April 2014 announced that it has entered Bangladesh in two wheeler
segment through a joint venture of 55:45 with a Bangladesh firm. Name it
Nitol Niloy
The Chariman of Rajya Sabha, Hamid Ansari in April 2014 administered oath to four
members as Rajya Sabha member on four vacant seats of Odisha in his Chamber in
Parliament House. One of the four members who took the oath of the Upper House of the
Parliament is also a Chairman of IPL, name him
Ranjib Biswal
Kashmir Chamber of Commerce and Industry (KCCI) on 23 April 2014 asked private telecom
company to immediately withdraw its controversial advertisement on Pashmina Shawls.
Name the company who has been asked
Idea Cellular
The All India Football Federation (AIFF) on 22 April 2014 launched the AIFF Academy
Certification to set a standard of youth development in the country, through certification
model. Which of the following is not a part of the Criteria of certification under which the
academies will be assessed and certified

What is the theme of the 2014 International Mother Earth Day


Green Cities
Gabriel Garcia Marquez died on 17 April 2014 in Mexico. In which field he received nobel
price in 1982
Literature
Who won inaugural Richmond Open 2014 of Squash
Joshna Chinappa
Recently, European Parliament on 15 April 2014 approved the Banking Union reforms. The
banking reforms will provide a set of rules to supervise the eurozone banks and deal with
any future failures. What was the name given to the set of the rules
Single Resolution Mechanism (SRM)
Asian Bowling Federation 2014 was held on 19 April 2014. Who won the women's title
Kritsanakorn Sangaroon
BMW Malaysian Open 2014 held at Kuala Lumpur, Malaysia on 20 April 2014. Who won the
tittle
Donna Vekic of Croatia
World Malaria Day 2014 was celebrated on which day
25 April 2014
Who was appointed as India's first Ambassador to the separate Indian Mission to Association
of Southeast Asian Nations (ASEAN) & East Asia Summit

Suresh Kumar Reddy


Who won the Asian Continental Chess Championship 2014
Adhiban of India
A professor of Indian origin was named as one of the ten Solar Champions of Change on 19
April 2014 for solar deployment across America by the White House. What is the name of
the professor
Rajendra Singh
A company of US has developed a life-sized Atlas Anthropomorphic robot called Atlas as a
part of a challenge to create a robot that could go at the places, which are dangerous to
humans. Name the company that has developed the robot
Boston Dynamics
The biennial conference of the 21-member Western Pacific Naval Symposium from 21 April
to 25 April was held in which country
China
Name the first US male athlete to win the Boston Marathon in three decades (since 1983)
Meb Keflezighi
Name the team that replaced India from the top position in the rankings of ICC Twenty20
rankings released on 8 April 2014
Sri Lanka
According to the latest available data as of June 2014, what was India's economic growth in
2013-14
4.7%
Who among the following is the current (June 2014) Prime Minister of Bhutan
Tshering Tobgay
Recently, which country has announced it would start an anti-terrorism partnership fund,
which will be used to help train other countries to take on rising extremism
USA
What is the name of NASA's Spectrograph launched recently to study birthplace of stars
CHESS
The 23rd World Economic Forum on East Asia was recently concluded in
Philippines
Recently, which two countries have settled a maritime border dispute after 20 years of
negotiations
Philippines and Indonesia
Which among the following project has been awarded the 2014 United Nations Public
Service award, recently
Mobile Seva project

Which among the following countries has won the AFC Women's Asian Football Cup 2014
Japan
As per the latest data which country has replaced Mauritius as the top source of foreign
direct investment into India
Singapore
Which among the following countries has won the 2014-Uber Cup tournament
China
Madhav Mantri, who passed away recently, was India's oldest
Cricketer
Which among the following countries is hosting the 2014 Men's Hockey World Cup
tournament
Netherland
Which among the following countries has won the South Asian Basketball Association
Championship-2014
India
Recently, which among the following countries has released postage stamps to
commemorate the 100 years of India Cinema
Brazil
Recently, the World-Anti Doping Agency (WADA) has banned inhalation of which gases after
deciding it could be used to enhance athletics performance
Xenon
Which city will host the 2015 European Games the inaugural edition of the European Games
Baku
Recently, the first multilateral talk on Lethal Autonomous Weapons (LARs) or Killer robots
was held at
Geneva
What is the name of world's first electric aircraft which has successfully completed its
maiden voyage, recently
E-Fan
Which among the following countries has topped the list of World Mothers Index-2014
Finland
Who among the following has been named World Snooker Player of the Year
Ronnie O'Sullivan
Who among the following has won the Spanish Grand Prix-2014
Lewis Hamilton
Recently, World Health Organisation has declared which disease as a public health
emergency of international concern
Polio

Which among the following parties has won the national election of South Africa held
recently
African National Congress
Recently, United Nations has voted to establish a Medal for exceptional courage in the name
of an unarmed UN peacemaker from Senegal
Mbaye Diagne
Recently, which among the following countries has imposed ban on import of chilli pepper
from India
Saudi Arabia
Who among the following has won men's single Mandrid Master title-2014
Rafael Nadal
Recently, Tata Trust and which of the following banks signed a pact to work together for
poverty alleviation and rural development
State Bank of India
The new protocol "Declaration on Automatic Exchange of Information in Tax Matters" on tax
data exchanges has been signed Paris
Which among the following countries will chair ASEAN for 2014 for the first time
Myanmar
Among the European Union Countries, the largest investment currently comes to India from
UK

FIA
Here goes the act:
FEDERAL INVESTIGATION AGENCY
ACT, 1974 (VIII OF 1975)
An Act to provide for the constitution of a
Federal Investigation Agency
(Gazette of Pakistan, Extra-ordinary, Part-I, 17th January, 1975)
Whereas it is expedient to provide for the constitution of a Federal
Investigation Agency for the investigation of certain offences committed
in connection with matters concerning the Federal Government, and for
matters connected therewith;
It is hereby enacted as follows: 1. Short title, extent and commencement:
(1) This Act may be called the Federal Investigation Agency Act, 1974.
(2) It extents to the whole of Pakistan and also applied to all citizens of Pakistan
and
Public Servants, wherever they may be.
(3) It shall come to force at once.

2. Definitions: In this Act, unless there is anything repugnant in the


subject or contest: a. Agency means the Federal Investigation Agency constituted under
section 3;
b. Code means the Code of Criminal Procedure, 1898 (Act V of 1898);
c. Director General means the Director General of Agency;
d. Provincial Police means the Police constituted by Provincial
Government under
e. the Police Act, 1861 (V of 1861);
f. Public Servant means a public servant as defined in Section 21 of
the Pakistan Penal Code (Act XL V of 1860), and includes an employee
of any corporation or other body or organization set up controlled or
administered by or under the authority of the Federal Government;
g. Special Police means the Pakistan Special Police Establishment
constitution under the Pakistan Special Police Establishment Ordinance
1948, (VII of 1948);
h. Specified Persons mean the persons who were appointed to posts
in or under a Provincial Police in pursuance of Article 3 of the Special
Police and Provincial Police (Amalgamation) Order, 1962 (P.O. No. 1 of
1962); and
i. Rules means rules made under this Act.
3. Constitution of the Agency:
(1) Notwithstanding any thing contained in any other law of the time being in force,
the Federal Government may constitute an Agency to be called the Federal
Investigation Agency for inquiry into, and investigation of the offences specified in
the Schedule, including an attempt or conspiracy to commit, and abetment of, any
such offence.
(2) The Agency shall consist of a Director General to be appointed by the Federal
Government and such number of other officers as the Federal Government may,
from time to time, appoint to be members of the Agency.
4. Superintendence and administration of the Agency:
(1) The Superintendence of the Agency shall vest in the Federal Government.
(2) The administration of the Agency shall vest in the Director General who shall
exercise in respect of the Agency such of the powers of an Inspector General of
Police under the Police Act, 1861 (V of 1861), as may be prescribed by rules.
5. Powers of the members of the Agency:
(1) Subject to any order which the Federal Government may make in this behalf,
the members of the Agency shall, for the purpose of an inquiry or investigation
under this Act, have throughout Pakistan such powers, including powers relating to
search, arrest of persons and seizure of property, and such duties, privileges and
liabilities as the officers of a Provincial Police have in relation to the investigation of
offences under the Code or any other law for the time being in force.
(2) Subject to rules, if any, a member of the Agency not below the rank of a SubInspector may, for the purposes of any inquiry or investigation under this Act,
exercise any of the powers of an officer-in-charge of a Police Station in any area in
which he is for the time being and, when so exercising such powers, shall be

deemed to be an officer-in-charge of a Police Station discharging his functions as


such within the limits of his station.
(3) Without prejudice to the generality of the provisions of the sub-section (1) and
sub-section (2), any member of the Agency not below the rank of Sub-Inspector
authorized by the Director General in this behalf may arrest without warrant any
person who has committed, or against whom a reasonable suspicion exists that he
has committed, any of the offences referred to sub-section (1) of Section 3.
(4) For the purpose of the exercise by the members of the Agency of the powers of
an officer-in-charge of a Police Station, Police Station includes any place declared,
generally or specially, by the Federal Government to be a Police Station within the
meaning of the Code.
(5) If, in the opinion of a member of the Agency conducting an investigation, any
property which is the subject-matter of the investigation is likely to be removed,
transferred or otherwise disposed of before an order of the appropriate authority for
its seizure is obtained, such member may, by order in writing, direct the owner or
any person who is, for the time being, possession thereof not to remove, transfer or
otherwise dispose of such property in any manner except with the previous
permission of that member and such order shall be subject to any order made by
the Court having jurisdiction in the matter.
(6) Any contravention of an order made under sub-section (5) shall be punishable
with rigorous imprisonment for a term which may be extend to one year, or with
fine, or with both.
5-A. Certain Officers of the Agency deemed to be public Prosecutors:
Notwithstanding anything contained in any order law for the time being in force the
Assistant Directors (Legal) and the Deputy Directors (Law) of the Agency shall be
deemed to be Public Prosecutors and shall be competent to institute and conduct
any proceedings in cases sent up for trial by the Agency in the Special Courts
constituted under any law and the courts subordinate to the High Court. (Added
through FIA (Amendment) Ordinance 2002)
6. Power to amend the Schedule:
The Federal Government may, by notification in the official Gazette, amend the
Schedule so as to add any entry thereto or modify or omit any entry therein.
7. Delegation of Powers :
The Director-General may by order in writing, direct that all or any of his powers
under this Act or the rules shall, subject to such conditions, if any, as may be
specified in the order, be exercisable also by any member of the Agency so
specified.
8. Indemnity:
No suit, prosecution or other legal proceeding shall lie against the Federal
Government, any member of the Agency or any other person exercising any power
or performing any function under this Act or the rules for any thing which is in good
faith done or intended to be done under this Act or the rules.
9. Power to make rules:
(1) The Federal Government may, by notification in the official Gazette, make rules
for carrying out the purposes of this Act.
(2) In particular and without prejudice to the generality of the fore-going power,

such rules may provide for all or any of the following matters, namely: a. The terms and conditions of service of the Director General and
other members of the Agency and the qualifications for
recruitment to various posts.
b. The powers and functions of the members of the Agency in
relation to the conduct of inquiries and investigations;
c. The nature and extent of the assistance with the Agency may
provide to Provincial investigating agencies;
d. The powers of the Inspector General of Police under the Police
Act, 1861 (V of 1861), which shall be exercisable by the Director
General and
e. The manner in which rewards may be given to the members of
the Agency or of the public for rendering commendable services.
10. Repeal:
(1) The Pakistan Special Police Establishment, 1948 (VII of 1948), and the Special
Police and Provincial Police (Amalgamation) Order, 1962 (P.O. No.1 of 1962),
hereinafter referred to respectively as the said Ordinance and the said Order, are
hereby repealed.
(2) Upon the repeal of the said Ordinance: a) All persons who were members of the Special Police immediately
before such repeal, including the specified persons shall stand
transferred to the Agency and shall, subject to sub-section (5), be
entitled to the same terms and conditions to which they were entitled
immediately before such repeal; and
b) Any inquiry or investigation pending with the Special Police
immediately before such repeal shall continue to be conducted by the
Agency.
(3) Notwithstanding the repeal of the said order, but subject to sub-section (4),
every specified person shall continue to be appointed in or under the Provincial
Police in or under which he was holding a post immediately before the
commencement of this Act.
(4) On the recommendation of the Director General and with the concurrence of the
Provincial Government concerned, the Federal Government, may direct that such of
the specified persons referred to sub-section (3) as may, within thirty days of the
commencement of this Act, express their willingness to serve in or under the
Agency shall be appointed to posts in or under the Agency.
(5) A specified person referred to in clause (a) of sub-section (2) and a person in
respect of whom a direction is issued under sub-section (4) shall, upon the repeal
of the said ordinance or, as the case may be, the issue of such direction, cease to
hold a post in or under the Provincial Police concerned and shall be entitled to the
same terms and conditions of service to which he was entitled immediately before
such repeal or the issue of such directions.
SCHEDULE OF FIA ACT, 1974
1. Offences punishable under sections k [120-B, 121,122, 123, 123-A, 124, 124
A,161,162,163,
164,165-A,b[201], 217, 218,245,255,256,257,258,259,260,261,263

k[300,301, 302, 324, 332,333,334,335,336,337, 337-A, 337-B, 337-C,337D,337-E,337-F], 353 k[365-A] 366-B, 402-A,402-B, 402-C,403,404,
b[406,407,408], b[411,418,419,], a[420], 435, 436, 440, 467], a[468,471],
b[472], 477-A, 489-A, 489-B, 489-C, 489-D,489-E g[489-F] of the Pakistan
Penal Code (Act XLV of
1860)
[Total = 64]
2) Offences punishable under the Explosive Substance Act, 1908 (VI of 1908)
3) Offences punishable under the Official Secret Act. 1923 (XIX of 1923)
4) Offences punishable under the Foreigners Act, 1946 (XXXI of 1946)
5) Offences punishable under the Prevention of Corruption Act. 1947 (II of
1947).
6) Offences punishable under the Foreign Exchange Regulation Act. 1947
7) Offences punishable under the Import and Export (Control) Act.
1950 (XXXIX of 1950)
8) Offences punishable under Banking Companies Ordinance, 1962 (LVII of
1962)
9) Offences punishable under the Pakistan Arms Ordinance, 1965 (W.P. Ord XX
of 1965)
10) Offences punishable under section the 156 of the Customs Act, 1969
(IV of 1969)
11) Offences punishable under the Foreign Exchange Repatriation Regulation,
1972.
12) Offences punishable under the Foreign Assets (Declaration) Regulation
1972.
13) (Omitted)
14) Offences punishable under the High Treason (Punishment) Act, 1973
(LXVIII of 1973)
15) Offences punishable under the Prevention of Anti-National Activities Act,
1974 (VII of
1974)
16) Offences punishable under the Banks (Nationalization) Act, 1974 (XIX
of 1974)
17) Offences punishable under the Passport Act, 1974 (XX of 1974)
18) Offences punishable under the Drugs Act, 1976 (XXXI of 1976)
19) Offences punishable under Emigration Ordinance, 1979 (XVIII of 1979)
20) Offences punishable under the Exit from Pakistan (Control) Ordinance,
1981(XLVI of
1981)
c[21] Offences punishable under the Anti-Terrorism Act, 1997(XXVII of 1997) to
the extent
of dealing with cases which: (a) have Inter-provincial scope, or
(b) are entrusted to the Agency by the Federal Government
d[22] Offences punishable under the Prevention & Control of Human Trafficking
Ordinance

2002.
e[23] Offences punishable under the Pakistan Telecommunication (Reorganization)
Act,
1996 (XVII of 1996)
f[24] Offences punishable under the National Database and Registration
Authority Ordinance, 2002.
h[25] Offences punishable under Section 36 & 37 of the Electronic
Transmission Ordinance, 2002 (L1 of 2002)
l[26] Offences punishable under the Copyright Ordinance, 1962 (XXXIV of
1962)
Authority:
a. SRO (1)/98 dated 10-04-1998
b. SRO (1)/2002 dated 16-02-2002
c. SRO 157 (1)/2002 dated 18-3-2003
d. 741 (1)/2002 dated 24-10-2002
e. SRO 853(1)/2002 dated 28-11-2002
f. SRO 549(1)/2003 dated 11-6-2003
g. Gazette Notification SRO No.977 (I) /2003 dated 8 October 2003.
h. Gazette Notification SRO No. 1050 (1) / 2003 dated 15.11.2003
i. Omitted Vide notification No. 4/34/2002-Estt (FIA) dated 16.8.2004
j. Inserted vide notification SRO 704 (1)/ 2004 dated 18.8.2004.
k. Inserted vide notification SRO 321(1)/ 2005 dated 16.4.2005
http://www.cssforum.com.pk/other-com...r-batch-l.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...h-i-paper.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...batch-iii.html
http://www.cssforum.com.pk/other-com...-all-mcqs.html
__________________
SID

AD (FIA) Test

Hi every body..Im just coming after taking test of AD Investigation (FIA) held by FPSC. It
was comparatively easy test. The most interesting factor was G.Knowlege portion (about
30-35 QTNZ) which were exactly duplication of I.B Paper held in Feb 09.....V can discuss
to remove the confusion abt sum qtnz...Sum qtnz aparts from G.K (already posted at site)
are given as under:Synonyms
Cagey
Snare
Cull
Foilage

Antonyms
Repercussions
Balance
Dont remeber the options
Prep:
Q). He is good......tennis
1. at
2. on
3. in
4. upon
Q). He.....him
1. believe
2. believes in
3. has believe
4. has belief
Q). Complete the series: 6 8 10 14
1. 18
2. 21
3. 24
Q). Pakistan falls in
1. Gold triangle
2. Barooda Triangle
3. Silk Triangle
Q). Crime is
1. Social engineering

2. Violation of public opinion


3. Deviant behavior
Q). Which factor is necessary before appearing for presentation
1. Mannerism
2. Eye contact
3. Tone of presentation
4. Style of presentation
Q). FIA Act was promulgated in
1. 1974
2. 1975
3. 1976
4. 1980
Q). Investigation with...is futile
1. Purpose
2. Conclusion
3. Analysis
Q). Preference in two object over one is
1. Rating
2. Ranking

Q). Investigation without_______is futile


1. Purpose
2. Conclusion
3. Analysis

Q). Immigration is dealt by


1. Ministry of Foreign affairs
2. Passport Office
3. Ministry of Communication
Q). Crime rate is
1. 1000 per persons per year
2. 10000 per persons per year
3. 100000 per persons per year
4. 100 per persons per year
Q). How many days are in W weeks and W days
1. 7W
2. 7(W square)
3. 8W
4. W square
Q). A vehicle runs at 30 miles per hour will complete a tripe of 20 miles in............minutes
1. 30
2. 40
3. 45
4. 45

I will kept posting on recalling the questions in memory...Gud Luck


Last edited by Last Island; Thursday, October 29, 2009 at 03:06 PM.

The Following User Says Thank You to Rana G For This Useful Post:
maqsood1234 (Thursday, February 11, 2010)

#2

Thursday, October 29, 2009

Rana G
Senior Member

Join Date: Oct 2008


Location: Islamabad
Posts: 155
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 57 Posts

Q.FIA deals at.....level


1.Provincial
2.Local
3.National
4.None of these
Q. FIA deals with the cases of .....
1.
2.
3.
2.

Murder
Rape
Theft
Narcotics

The Following User Says Thank You to Rana G For This Useful Post:
Zoyee (Thursday, October 29, 2009)
#3
Thursday, October 29, 2009

imran arif
Junior Member

Join Date: Sep 2009


Location: Islamabad
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

It was a mere repetition of IB test 2009


Complete the series.
1. 18 20 24 32 ? 48
2. 212 179 146 113 ? 80
3. 6 8 10 14 ? 18
4. 4 20 35 49 ? 62
5. 6 11 20 37 ? 70
6. 1 3 9 27 ? 81
7. The amount of Rs.360 is divided among three people with the ratio of 3:4:5. What is
the share of 2nd person. 120
8. In a circle graph a family use 20% of its income on traveling. How many degrees will it
take in a circle graph? 72
9. What is 2 x 0.005? 0.0001
10. If x and y are even which is the odd one?
a) x+y b) x-y c) xy d) x+y+1

11. The salary of a waiter is Rs.50. On a certain day the gets the tip of the amount equal
to 4/5 of his salary. What fraction of his income is from tip.
a) 4/5 b) c) 4/9 d)
12. If a length of the rectangle is increased by 20% and width is decreased by 20% the
area will be..?
a) increased by 4% b) decreased by 4% c) unchanged d)
13. 200% of 800 ? 1600
14. If 3 machine can complete a job in 4 days. How many days will it require 2 machines
to complete the same job. 6 days
15. If 6 tractors can plough a field in 8 hours. How many hours 4 tractors will take to
complete the same task? 12 hours
16. At the speed of 30 miles/hour, how many minutes will be required to travel 20 miles?
40 min
17. Radius of a cylinder is 7cm and length is 1/2cm the volume will be? 77
18. Snow is falling f per hour. In minutes the snowfall in h hours will be? 60fh
19. Number of days in W weeks and W days? 8W
20. The price is increased from 500 to 800. What is the percent increase? 60%
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.

Lahore Declaration 1974 refers to ?


FIA act promulgated in?
Who wrote national anthem of Pakistan?
Penal code of Pakistan has ---articles?
Fourteen points of Quid-i-Azam was presented in year?
Total area of pakisan in Million sq is?
Alaska is in which side of the USA?
A compass poited to the north indicate which direction?
How many bones are there in human body?
How many planets are is solar system?
Speed of sound in air is?
Who is Merry Curie?
Who wrote now or never?
FIA deals with? Theft Murder Narcotics
FIA is under ? Ministry of Interior
FIA scope is? Provincial National
Who deals with immigration cases?
Crime rate is? Crime per 1000 person
Which is the indicator of crime decline in an area? Crime Rate
Muslim was founded in 1906 at? Dhaka
OIC headquarter is in? Saudi Arabia
How many seats are in Senate? 100

Besides, there were some really funny questions of report writting and data analysis
Last edited by marwatone; Thursday, October 29, 2009 at 10:16 PM. Reason: Posts merged.
#4
Thursday, October 29, 2009

Rana G
Senior Member

Join Date: Oct 2008


Location: Islamabad
Posts: 155

Thanks: 0
Thanked 85 Times in 57 Posts

Quote:

Q. Number of days in W weeks and W days? 8W


Plz offer detail solution to justify ur answer...
#5
Thursday, October 29, 2009

imran arif
Junior Member

Join Date: Sep 2009


Location: Islamabad
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

Suppose
W=4
so there are 4 weeks and 4 days
The question is how many days in total
there are 7 days in a week= so 1 week= 7
4 week+ 4 days= 28 days + 4 Days= 32 days
You give any value to W like 5,6, 7 whatever the answer will be same
8W= 8x4 = 32 days
if W=8
8 week+ 8 days= 56 days + 8 Days= 64
8W= 8x8=64
I hope its clear now
#6
Thursday, October 29, 2009

Rana G
Senior Member

@ imran arif
Yes clear now..Thanx
#7
Thursday, October 29, 2009

Join Date: Oct 2008


Location: Islamabad
Posts: 155
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 57 Posts

Join Date: Sep 2009


Location: Islamabad
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post

imran arif
Junior Member

No problem bhai jee


#8
Friday, October 30, 2009

leopard
37th Common

Join Date: May 2007


Location: lahore
Posts: 148
Thanks: 267
Thanked 298 Times in 105 Posts

Quote:

Originally Posted by imran arif


Suppose
W=4
so there are 4 weeks and 4 days
The question is how many days in total
there are 7 days in a week= so 1 week= 7
4 week+ 4 days= 28 days + 4 Days= 32 days
You give any value to W like 5,6, 7 whatever the answer will be same
8W= 8x4 = 32 days
if W=8
8 week+ 8 days= 56 days + 8 Days= 64
8W= 8x8=64
I hope its clear now
Aslam o Alaikum,
You are right brother but the purpose of these exams is to solve it in shortest possible
time so that you get more time for other questions....
e.g. In this case you can simplify the question as follow:
since there are 7 days in a week so: 7 x w
There are W days so = W
Equation: 7W + W = 8W
simple
__________________

There is Nothing Worse than Aggressive Stupidity!!!


#9
Friday, October 30, 2009

Rana G
Senior Member

Join Date: Oct 2008


Location: Islamabad
Posts: 155
Thanks: 0
Thanked 85 Times in 57 Posts

I have amalagmated all quetsions appeared in FIA paper as it will make convenient for us
to calculate our score. Still 14 Questions r missing. Plz recall d memory and post missing
qtz so that v can determine our exact score. Corrections r welcome..
Quote:

Basic arithmetic portion


Complete the series.
1. 18 20 24 32 | [B]48[/B
]2. 212 179 146 113 | 80
3. 6 8 10 14 | 18
4. 4 20 35 49 | 62
5. 6 11 20 37 | 70
6. 1 3 9 27 | 81
7. The amount of Rs.360 is divided among three people with the ratio of 3:4:5. What is
the share of 2nd person | 120
8. In a circle graph a family use 20% of its income on traveling. How many degrees will it
take in a circle graph | 72
9. What is 2 x 0.005 | 0.0001
10. If x and y are even which is the odd one | x+y+1
11. The salary of a waiter is Rs.50. On a certain day the gets the tip of the amount equal
to 4/5 of his salary. What fraction of his income is from tip 4/9
12. If a length of the rectangle is increased by 20% and width is decreased by 20% the
area will be. | Decreased by 4%
13. 200% of 800 | 1600
14. If 3 machine can complete a job in 4 days. How many days will it require 2 machines
to complete the same job | 6 days
15. If 6 tractors can plough a field in 8 hours. How many hours 4 tractors will take to
complete the same task | 12 hours
16. At the speed of 30 miles/hour, how many minutes will be required to travel 20
miles? 40 min
17. Radius of a cylinder is 7cm and length is 1/2cm the volume will be? 77
18. Snow is falling f per hour. In minutes the snowfall in h hours will be? 60fh
19. Number of days in W weeks and W days? 8W
20. The price is increased from 500 to 800. What is the percent increase? 60%
21. A machine was bought for Rs.880 after the loss of 12%. What was the price if sold at
10% profit? Rs.1100

22. Which is the central value in a set of observations. Median


23. Angle of minute hand of the clock in two hour? 720 degree
Quote:

Gen Knowledge Portions


24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.

Who wrote national anthem of Pakistan? Hafiz Jalindri


Lahore Declaration 1974 refers to .OIC Summit
Penal code of Pakistan has ---articles |
Fourteen points of Quid-i-Azam was presented in year? 1929
Total area of Pakistan in Million sq is? 0.8
Alaska is in which side of the USA? North
A compass pointed to the north indicate which direction? South
How many bones are there in human body? 206
Which cell does not have a nucleus? WBC
Abusive Drug Which Cells Of Body Most Effected? Muscles
How many planets are is solar system? 8
Speed of sound in air is? 1200 KM/Hour
Who is Merry Curie? Radioactivity
Who wrote now or never? Ch. Rehmet Ali
FIA deals with? Narcotics
FIA act promulgated in? 1975
FIA is under ? Ministry of Interior
FIA use the system to track the travelers? ATU
FIA scope is? National
Who deals with immigration cases? Interior Ministry
Crime rate is? 1000 per person per year
Which is the indicator of crime decline in an area? Crime Rate
Muslim was founded in 1906 at? Dhaka
OIC headquarter is in? Saudi Arabia
How many seats are in Senate? 100
Allama Iqbal publicly demanded separate state for Muslims in: 1930
When was Pakistan formally named as, Islamic Republic of Pakistan . 1956
No. of total member countries in Security Council. 15
UNO agency that looks after the welfare of workers ILO
Who was king Martin Luther? Human Right activist
Panda is national animal of ? China
Age of Earth is how much year old. 4-1/2 Billions
03 June 1947 relates to what? Partition of Continent.
Which is law making agency? President
Gandhara civilization relates to ? Taxila
Who killed Abu-Jahal? Maaz & Mauz
British occupied Punjab?. 1849
Literacy rate in Pakistan? 56%
In English Dictionary Which Word Has Largest Words? S
What are Capital goods? Goods used for further production
Winter rains in Pakistan come from ? Bay of Bangal
Major export of Pakistan is? Cotton
Pakistan Falls in? Silk Triangle
Cyber Crimes full with purview of? FIA

68. On US map Alaska State is on? North


Quote:

Business Communication Portion


70. Crime is
a) Social engineering
b) Violation of public opinion
c) Deviant behavior
d) Indiscriminate act
71. Which factor is necessary before appearing for presentation
a) Mannerism
b) Eye contact
c) Tone of presentation
d) Style of presentation
72. Investigation without....is futile
a) Purpose
b) Conclusion
c) Analysis
73. Preference in two objects over one is
a) Rating
b) Ranking
c) Selection
74 A ____report should be more elaborative? Alternative
Quote:

English Portion
Synonyms
75.Cull Pluck
76.Snare Trap
77.Foliage Flower
78.Cagey Careful
Antonyms
78.Repercussions Temptation
79. Exodus Influx.
80. Balance Unusual
81. Impartial Biased
82). He is good......tennis At
83. He.....him. Believes in

84 I have disposed ____ old departments. Disposed of


85. We entered ____in the stadium. Into
86___Sincerly. Yours
The Following 3 Users Say Thank You to Rana G For This Useful Post:
Gujjaar (Saturday, October 02, 2010), liaquatalibaloch (Wednesday, February 10, 2010)
#10
Friday, October 30, 2009

Muhammad T S Awan
Senior Member

Join Date: Mar 2005


Location: Land of Uncia Uncia :)
Posts: 2,074
Thanks: 1,733
Thanked 2,227 Times in 1,096 Posts

very good memory brother. i do pray for sucess. i glanced over the answers and have
doubts on some answers, have a look;
9. What is 2 x 0.005 | 0.0001 = should it not be 0.001
23. Angle of minute hand of the clock in two hour? 720 degree = dear a clock has
maximum of 360 degrees thn how it could cover 720 degrees??
26. Penal code of Pakistan has ---articles | perhaps i read some 550 articles, it should be
more thn that...
29. Alaska is in which side of the USA? North = is it not away from mainland
30. A compass pointed to the north indicate which direction? South = does it not point to
north?
32. Which cell does not have a nucleus? WBC = white blood cells do have nucleous, it
should be red blood cells
33. Abusive Drug Which Cells Of Body Most Effected? Muscles = it should be brain cells
64. Winter rains in Pakistan come from ? Bay of Bangal = mediterinian sea
66. Pakistan Falls in? Silk Triangle = silk triangle???
Synonyms
75.Cull Pluck = culling is perhaps picking?
76.Snare Trap = snaring is perhaps snoozing/drowsing
77.Foliage Flower = foliage must be flora
78.Cagey Careful = dont know but perhaps its not the right choice.
84 I have disposed ____ old departments. Disposed of = perhaps it might be disposed off

instead of disposed of
__________________
'Thee woh ik shakhs kay tasawar saay - abb woh ranayee khayal kahaan'

FEDERAL INVESTIGATION AGENCY


ACT, 1974 (VIII OF 1975)
An Act to provide for the constitution of a
FEDERAL INVESTIGATION AGENCY
(Gazette of Pakistan, Extra-ordinary, Part-I, 17th January, 1975)
Whereas it is expedient to provide for the constitution of a Federal Investigation Agency for the
investigation of certain offences committed in connection with matters concerning the Federal
Government,
and
for
matters
connected
therewith;
It is hereby enacted as follows: 1. Short title, extent and commencement:
1. This Act may be called the Federal Investigation Agency Act, 1974.
2. It extents to the whole of Pakistan and also applied to all citizens of Pakistan and
Public Servants, wherever they may be.
3. It shall come to force at once.
2. Definitions: In this Act, unless there is anything repugnant in the subject or contest: 1. AGENCY means the Federal Investigation Agency constituted under section 3;
2. CODE means the Code of Criminal Procedure, 1898 (Act V of 1898);
3. DIRECTOR GENERAL means the Director General of Agency;
4. PROVINCIAL POLICE means the Police constituted by Provincial Government
under the Police Act, 1861 (V of 1861);
5. PUBLIC SERVANT means a public servant as defined in Section 21 of the Pakistan
Penal Code (Act XL V of 1860), and includes an employee of any corporation or other
body or organization set up controlled or administered by or under the authority of
the Federal Government;

6. SPECIAL POLICE means the Pakistan Special Police Establishment constitution


under the Pakistan Special Police Establishment Ordinance 1948, (VII of 1948);
7. SPECIFIED PERSONS mean the persons who were appointed to posts in or
under a Provincial Police in pursuance of Article 3 of the Special Police and
Provincial Police (Amalgamation) Order, 1962 (P.O. No. 1 of 1962); and
8. RULES means rules made under this Act.
o

Constitution of the Agency:

1. Notwithstanding any thing contained in any other law of the time being in force, the
Federal Government may constitute an Agency to be called the Federal Investigation
Agency for inquiry into, and investigation of the offences specified in the Schedule,
including an attempt or conspiracy to commit, and abetment of, any such offence.
2. The Agency shall consist of a Director General to be appointed by the Federal
Government and such number of other officers as the Federal Government may, from
time to time, appoint to be members of the Agency.
2. Superintendence and administration of the Agency:
1. The Superintendence of the Agency shall vest in the Federal Government.
2. The administration of the Agency shall vest in the Director General who shall
exercise in respect of the Agency such of the powers of an Inspector General of Police
under the Police Act, 1861 (V of 1861), as may be prescribed by rules.
3. Powers of the members of the Agency:
1. Subject to any order which the Federal Government may make in this behalf, the
members of the Agency shall, for the purpose of an inquiry or investigation under
this Act, have throughout Pakistan such powers, including powers relating to search,
arrest of persons and seizure of property, and such duties, privileges and liabilities as
the officers of a Provincial Police have in relation to the investigation of offences
under the Code or any other law for the time being in force.
2. Subject to rules, if any, a member of the Agency not below the rank of a Sub-Inspector
may, for the purposes of any inquiry or investigation under this Act, exercise any of
the powers of an officer-in-charge of a Police Station in any area in which he is for the
time being and, when so exercising such powers, shall be deemed to be an officer-incharge of a Police Station discharging his functions as such within the limits of his
station.

3. Without prejudice to the generality of the provisions of the sub-section (1) and subsection (2), any member of the Agency not below the rank of Sub-Inspector
authorized by the Director General in this behalf may arrest without warrant any
person who has committed, or against whom a reasonable suspicion exists that he
has committed, any of the offences referred to sub-section (1) of Section 3.
4. For the purpose of the exercise by the members of the Agency of the powers of an
officer-in-charge of a Police Station, Police Station includes any place declared,
generally or specially, by the Federal Government to be a Police Station within the
meaning of the Code.
5. If, in the opinion of a member of the Agency conducting an investigation, any
property which is the subject-matter of the investigation is likely to be removed,
transferred or otherwise disposed of before an order of the appropriate authority for
its seizure is obtained, such member may, by order in writing, direct the owner or
any person who is, for the time being, possession thereof not to remove, transfer or
otherwise dispose of such property in any manner except with the previous
permission of that member and such order shall be subject to any order made by the
Court having jurisdiction in the matter.
6. Any contravention of an order made under sub-section (5) shall be punishable with
rigorous imprisonment for a term which may be extend to one year, or with fine, or
with both.

5-A. Certain Officers of the Agency deemed to be public Prosecutors: Notwithstanding


anything contained in any order law for the time being in force the Assistant Directors
(Legal) and the Deputy Directors (Law) of the Agency shall be deemed to be Public
Prosecutors and shall be competent to institute and conduct any proceedings in cases sent up
for trial by the Agency in the Special Courts constituted under any law and the courts
subordinate to the High Court. (Added through FIA (Amendment) Ordinance 2002)
4. Power
to
amend
the
Schedule:
The Federal Government may, by notification in the official Gazette, amend the
Schedule so as to add any entry thereto or modify or omit any entry therein.
5. Delegation
of
Powers
:
The Director-General may by order in writing, direct that all or any of his powers
under this Act or the rules shall, subject to such conditions, if any, as may be
specified in the order, be exercisable also by any member of the Agency so specified.
6. Indemnity:
No suit, prosecution or other legal proceeding shall lie against the Federal
Government, any member of the Agency or any other person exercising any power or

performing any function under this Act or the rules for any thing which is in good
faith done or intended to be done under this Act or the rules.
7. Power to make rules:
1. The Federal Government may, by notification in the official Gazette, make rules for
carrying out the purposes of this Act.
2. In particular and without prejudice to the generality of the fore-going power, such
rules may provide for all or any of the following matters, namely:

The terms and conditions of service of the Director General and other
members of the Agency and the qualifications for recruitment to various
posts.

The powers and functions of the members of the Agency in relation to the
conduct of inquiries and investigations;

The nature and extent of the assistance with the Agency may provide to
Provincial investigating agencies;

The powers of the Inspector General of Police under the Police Act, 1861 (V of
1861), which shall be exercisable by the Director General and The manner in
which rewards may be given to the members of the Agency or of the public
for rendering commendable services.

8. Repeal:
1. The Pakistan Special Police Establishment, 1948 (VII of 1948), and the Special Police
and Provincial Police (Amalgamation) Order, 1962 (P.O. No.1 of 1962), hereinafter
referred to respectively as the said Ordinance and the said Order, are hereby
repealed.
2. Upon the repeal of the said Ordinance:

All persons who were members of the Special Police immediately before such
repeal, including the specified persons shall stand transferred to the Agency
and shall, subject to sub-section (5), be entitled to the same terms and
conditions to which they were entitled immediately before such repeal; and

Any inquiry or investigation pending with the Special Police immediately


before such repeal shall continue to be conducted by the Agency.

2. Notwithstanding the repeal of the said order, but subject to sub-section (4), every
specified person shall continue to be appointed in or under the Provincial Police in or
under which he was holding a post immediately before the commencement of this
Act.
3. On the recommendation of the Director General and with the concurrence of the
Provincial Government concerned, the Federal Government, may direct that such of
the specified persons referred to sub-section (3) as may, within thirty days of the
commencement of this Act, express their willingness to serve in or under the Agency
shall be appointed to posts in or under the Agency.
4. A specified person referred to in clause (a) of sub-section (2) and a person in respect
of whom a direction is issued under sub-section (4) shall, upon the repeal of the said
ordinance or, as the case may be, the issue of such direction, cease to hold a post in or
under the Provincial Police concerned and shall be entitled to the same terms and
conditions of service to which he was entitled immediately before such repeal or the
issue of such directions.

SCHEDULE OF FIA ACT, 1974


1) Offences punishable under sections k[120-B, 121,122, 123, 123-A, 124, 124-A, p[161, 162, 163, 164,
165, 165-A, 168, 169], q[175, 182, 183, 186, 187, 188, 189], b[201], 217, 218, q[224, 225], 245, 255, 256,
257, 258, 259, 260, 261, 263 k[300, 301, 302, 324, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 337-A, 337-B, 337-C, 337-D,
337-E, 337-F], q[342, 348], 353 k[365-A] 366-B, q[383], 402-A, 402-B, 402-C, 403, 404, b[406,407,408],
p[409], b[411,418,419,], a[420], 435, 436, 440, r[462A, 462B, 462C, 462D, 462D, 462E, 462F] q[466], 467,
a[468,471], b[472], q[473, 474, 475, 476], 477-A, 489-A, 489-B, 489-C, 489-D, 489-E, g[489-F], q[499, 500,
501, 502, 506, 507], of the Pakistan Penal Code (Act XLV of 1860)

[TOTAL = 96]
2)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE EXPLOSIVE SUBSTANCE ACT, 1908 (VI OF 1908)

3)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE OFFICIAL SECRET ACT. 1923 (XIX OF 1923)

4)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE FOREIGNERS ACT, 1946 (XXXI OF 1946)

5)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PREVENTION OF CORRUPTION ACT. 1947 (II OF 1947).

6)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE FOREIGN EXCHANGE REGULATION ACT. 1947

7)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE IMPORT AND EXPORT (CONTROL) ACT. 1950(XXXIX OF 1950)

8)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER BANKING COMPANIES ORDINANCE, 1962 (LVII OF 1962)

9)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PAKISTAN ARMS ORDINANCE, 1965 (W.P. ORD XX OF 1965)

10)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER SECTION THE 156 OF THE CUSTOMS ACT, 1969(IV OF 1969)

11)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE FOREIGN EXCHANGE REPATRIATION REGULATION, 1972.

12)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE FOREIGN ASSETS (DECLARATION) REGULATION 1972.

13)(Omitted)
14)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE HIGH TREASON (PUNISHMENT) ACT, 1973 (LXVIII OF 1973)

15)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PREVENTION OF ANTI-NATIONAL ACTIVITIES ACT,1974 (VII

16)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE BANKS (NATIONALIZATION) ACT, 1974 (XIX OF1974)

17)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PASSPORT ACT, 1974 (XX OF 1974)

18)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE DRUGS ACT, 1976 (XXXI OF 1976)

19)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER EMIGRATION ORDINANCE, 1979 (XVIII OF 1979)

20)

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE EXIT FROM PAKISTAN (CONTROL) ORDINANCE, 1981(XLVI

OF
1974

OF
1981)
c

[21] OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE ANTI-TERRORISM ACT, 1997(XXVII OF 1997) TO THE
EXTENT
of dealing with cases which: (a)

have Inter-provincial scope, or

(b)

are entrusted to the Agency by the Federal Government

[22] OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PREVENTION & CONTROL OF HUMAN TRAFFICKING
ORDINANCE 2002.
e

[23] OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE PAKISTAN TELECOMMUNICATION (RE-ORGANIZATION)


ACT, 1996 (XVII OF 1996)
f

[24]

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE NATIONAL DATABASE AND REGISTRATION AUTHORITY

ORDINANCE, 2002.

[25]

OFFENCES
PUNISHABLE
UNDER
TRANSMISSIONORDINANCE, 2002 (L1 OF 2002)
l

SECTION

36

&

37

OF

THE

ELECTRONIC

[26]

SECTION25-D AND SECTION 29 OF TELEGRAPHIC ACT, 1885

[27]

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE COPYRIGHT ORDINANCE, 1962 (XXXIV OF 1962).

[28]

OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE ANTI-MONEY LAUNDERING ACT, 2010.

[29]

THE OFFENCES PUNISHABLE UNDER THE ELECTRICITY ACT, 1910 (IX OF 1910)

Authority:
a. SRO (1)/98 dated 10-04-1998
b. SRO (1)/2002 dated 16-02-2002
c.

SRO 157 (1)/2002 dated 18-3-2003

d. 741 (1)/2002 dated 24-10-2002


e. SRO 853(1)/2002 dated 28-11-2002
f.

SRO 549(1)/2003 dated 11-6-2003

g. Gazette Notification SRO No.977 (I) /2003 dated 8 October 2003.


h. Gazette Notification SRO No. 1050 (1) / 2003 dated 15.11.2003
i.

SRO 1231(1)/2012 dated 01.10.2012

j.

Inserted vide notification SRO 704 (1)/ 2004 dated 18.8.2004.

k. Inserted vide notification SRO 321(1)/ 2005 dated 16.4.2005


l.

S.R.O. 206(1)/2008, dated 12.02.2008

m. S.R.O.1097 (1)/2008, dated 18.10.2008


n. Inserted vide notification No.4/33/2008-Estt.FIA, dated 24.10.2008.
o. Inserted vide notification No7/13/2012-FIA, dated 04.04.2012.
p. SRO (1)/13 dated 16.07.2013

q. SRO No.1/4/2013-FIA dated 24.07.2013

ASF
Today test questions
1.What is "Locus standi"? CAPACITY TO PRESENT IN COURT REGARDING ANY CASE
2.Lactometer used to measuer density of?MILK
3.what is thermostate? CONTROL UNIT OF THERMOSTATE
4.Barometer used for? PRESSURE
5.Attack on which building on 11 sept 2001 in newyork?WTCENTER AA11 UA175 THE PENTAGON
AA77
6.long surrah of quran ALBAQRAH
7.short surrah of quran AL KHUATHAR
8.Surrah without bismillah SURAH TAUBA
9.imam malik from which country? SA
10.1.5% of 6000? not sure
11.-48 and -48 their sum?
12.0.4% is ?
13.4x+8=16 is equal to what equation given in choices?
13.number divisible by 24 and 36 is also divisble by which number?
14.presparation funtion in body? SWEATING ECCRINE AND APOCRINE GLANDS
15.Events permission taken from which person Dpo or inspector in charge of police station or from
both or none
16.alot Complains against police coming ?reason options were given
17.What is duty of police station incharge ? options were given
18.How improvement should be done in police department ?
options were given
19.IMf headquarter?WASHINGTON DC
20.Saarc headquater?KHATMANDU
21.comon wealth estalished in year?DEC11 1931
22.Which is not function of blood in human body?
options were given
23.no azan for which two prayers?
24.Prophet meaning?
25.Who was president of american when they drop atomic bomb?trueman

26.objective resolution passed in which city in 1940?


27.grapple opposite?
28.insipid opposite?