You are on page 1of 21

1.

Nuclear sizes are expressed in a unit named


Answer: Fermi
Explanation: Fermi - A unit of length equal to 10-15 meter (one femtometer),
used in
nuclear physics. It is similar to the diameter of a proton.
2. Light from the star, Alpha Centauri, which is nearest to the earth after
the sun, reaches
the earth in
Answer: 4.2 years
3. The most common method of generating coherent radiation is
Answer: Resonant Cavity
4. The incident angle is required to obtain polarized light by reflection is
known as
Answer: Brewsters Angle
5. The slight rainbow effect on the image of common lens is known as
Answer: Chromatic Aberration
6. The power of a lens is measured in terms of
Answer: Diopters
7. Liquid near their boiling point or that vaporize easily are said to be
Answer: Volatile liquids
8. A graph of vapour pressure against temperature
Answer: Cox chart
9. An instrument used to measure surface tension.
Answer: Du Novy torsion balance
10.
This occurs when subsonic travel changes to supersonic travel
Answer: Sonic boom
11. It is the measurement of the pull of gravity on an object.
Answer: Weight
12. It is defined as the Weight (mass) per unit of volume used as a measure of the
compactness of a substance.
Answer: Density

13. The ratio of the density of any substance to the density of some other substance
taken as standard, water being the standard for liquids andsolids, and hydrogen
or air being the standard for gases.
Answer: Specific Gravity
14. Is a vector quantity that is defined as the rate at which an object changes its
velocity.
Answer: Acceleration
15. Is a vector quantity that refers to the rate at which an object changes its position.
Answer: Velocity
16.
A form of heat transfer from a warmer part of a substance to a
cooler part as a result of molecular collisions, which cause the slowermoving molecules to move faster.
Answer: conduction
17.
A force that resists the relative motion of two objects in contact
caused by the irregularities of two surface sliding or rolling across each
other.
Answer: friction
18.
A stretching force produced by forces pulling outward on the
ends of an object.
Answer: Tension
19.
The upward force exerted on a submerged or partially
submerged object.
Answer: Buoyant force
20.
The effect of two intersecting waves resulting in a loss of
displacement in certain areas and an increase in displacement in
others.
Answer: Interference
21.
It involves force and displacement and use to describe
quantitatively what is accomplished when a force moves an object
through a distance.

Answer : Work
22.
The temperature at which a gas condenses and becomes a liquid
is called
Answer: condensation point

23. It is the quantity of motion arising from velocity and the quantity of matter conjointly.
Answer: Momentum
24. The technique used to measure the amount of energy radiated by an object with a
temperature-sensitive recording equipment is called _____.
Answer: thermography
25. It happens when an interference of two waves with slightly different frequencies
combined at a fixed point in space.
Answer: Beats
26. If two bodies of different masses, initially at rest, are acted upon by the same force for
the same time, then the both bodies acquire the same______.
Answer: Momentum
27. If by applying a force, the shape of a body is changed, then the corresponding stress is
known as_______.
Answer: Shearing stress
28. A particle is acted upon by a force of constant magnitude which is always perpendicular
to the velocity of the particle. The motion takes place in a plane. It follows
that_____.
Answer: its motion is circular
29. If a particle is moving in a circle, with a uniform speed, then its motion is______.
Answer: Periodic
30. The rise of a liquid in a capillary tube does not depend upon_______.
Answer: Atmospheric Pressure
31. Light year is a unit of
Answer: distance
32.
Light from the Sun reaches us in nearly
Answer: 8 min.

33.
Pa(Pascal) is the unit for
AnsweR: pressure
34.
A magnifying glass is what type of lens?
Answer: Convex
35.
Metals expand when heated and do what when cooled
Answer: Contract
36.
Who is the Hubble Space Telescope named after?
Answer: Edwin Hubble
37.
The tunnel effect involves the leakage of the particles
Answer: -Particles
38.
The decay constant of the end product of the radio-active series
is
Answer: zero
39.
Geiger Nuttal rule gives the range of
Answer: -Particles
40. Simple machine consisting of a rigid rod pivoted at a fixed point called fulcrum.
Answer: Lever
41. In the absence of an external force, the momentum of a system remains unchanged.
Hence, the momentum before an event involving only internal forces is equal to the
momentum after the event.
Answer: Law of conservation of momentum
42. Characteristic of a structure that is able to carry a realistic load without collapsing or
deforming significantly.
Answer: stability
43. A bridge in which the roadway deck is suspended from cables that pass over two towers;
the cables are anchored in housings at either end of the bridge
Answer: Suspension Bridge
44. Is a vector that measures the tendency of a force to rotate an object about some axis.
Answer: Torque
45. A directed line segment. As such, vectors have magnitude and direction. Many physical
quantities, for example, velocity, acceleration, and force, are vectors. Vectors are widely
used in mathematical physics.

Answer: Vector
46. A principle stating that each point on a wave front may be considered as a new source of
disturbance sending wavelets in forward direction. At any instant the new wave front is
the surface tangent to all wave length.
Answer: Hugens Principle
47. One method of expressing uncertainty is as a percent of the measured value.
Answer: Percent uncertainty
48. The study of objects smaller than can be seen with a microscope.
Answer: Quantum Mechanics
49. The study of objects moving at speeds greater than about 1% of the speed of light, or of
objects being affected by a strong gravitational field.
Answer: Relativity
50. A gigantic explosion that threw out matter a few billion years ago.
Answer: Big Bang
51. A type of WIMPs having masses about 1010 of an electron mass.
Answer: Axions
52. The energy transfer process most closely associated with a temperature difference.
Answer: Thermal Conduction
53. One that occurs at constant pressure.
Answer: ISOBARIC process
54. A process that no energy is transferred by heat between the system and its sorroundings.
Answer: Adiabatic
55. An image of the pattern formed by varying radiation levels.
Answer: Thermogram
56. It is a statement at which solid and liquid of the same material coexist in phase
equilibrium at atmospheric pressure.
Answer: Normal Melting Point
57. It refers to the relative change in dimensions or shape of a body which is subjected to
stress
Answer: Strain

58.

What is the study of fluids at rest?

Answer: Hydostatics
59.

What is the simplest type of pressure gauge?

Answer: open tube manometer


60.
It states that the laws of physics are the same in every inertial
frame of reference
Answer: Principle of relativity
61.
It is a transfer of heat from one place to another by the actual
motion of the hot material
Answer: Convection
62. temperature at which a liquid and its vapor exist in phase equilibrium at atmospheric
pressure
Answer: Normal Boiling Point
63. Who introduced the concept of lines of force?
Answer: Michael Faraday
64. The quantity of heat per unit mass that must be supplied to a material at its melting point
to convert it completely to a gas at the same temperature is called?
Answer: Heat of vaporization
65. _________________ states that any additional pressure in a fluid is passed on uniformly
throughout the fluid.
Answer: Pascals Principle
66. ________________ states that the pressure in a moving fluid decreases when the speed
increases and vice versa.
Answer: Bernoullis Principle
67. What is the process of using the waves reflected from an object to determine its location?
Answer: Echolocation
68. What law states that equal and opposite forces of attraction act between every pair of
objects? It also states that the size of each force is proportional to the masses of the
objects and inversely proportional to the square of the distance between their centers.
Answer: Law of universal Gravitation

69. _________describes the process whereby individual wavelengths or colors comprising a


beam of light are separated upon passing across the boundary between two transparent
media.
Answer: Dispersion
70. A horizontal metal wire is carrying an electrice current from the north to the south. Using
a uniform magnetic field, it is to be prevented from falling under gravity. The direction of
this magnetic field should be towards the _________.
Answer: East
71.
An imaginary force that seems to be directed outward as a result
of rotation.
Answer: Centrifugal force
72.
Force exerted by objects that can be formed or stretched, such
as a bowstring or a spring.
AnsweR: Elastic force
73.
Change in the detected frequency of a wave because of
movement by either the source or the observer.
Answer: Doppler Effect
74.
How fast an object is moving at a particular instant.
Answer: Instantaneous speed
75.
The energy of an object related to its motion-one half of the
mass multiplied by the square of the speed.
Answer: kinetic energy
76. A measure of the momentum of a body in rotational motion about its centre of mass.
Technically, the angular momentum of a body is equal to the mass of the body multiplied
by the cross product of the position vector of the particle with its velocity vector.
Answer: Angular Momentum
77. The ability in quantum theory of an object, such as an atom or sub-atomic particle, to be
in more than one quantum state at the same time.
Answer: Superposition
78. The welding together of two light nuclei to make a heavier nucleus, resulting in the
liberation of nuclear energy
Answer: Nuclear Fusion
79. The natural tendency of objects to resist changes in their state of motion. Therefore, a
body at rest tends to stay at rest and, once set in motion, a body tends to stay moving at a
constant speed in a straight line unless acted on by an outside force.

Answer: Inertia
80. The idea that the fundamental constants of physics and chemistry are just right to allow
the universe and life as we know it to exist, and indeed that the universe is only as it is
because we are here to observe it
Answer: Anthropic Principle
81. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of
Answer: Fossil
82. Bomb is based on the principle of
Answer: Nuclear Fission
83. A primary alcohol on oxidation gives on
Answer: Aldehyde
84. Transfer of heat by molecular collision is
Answer: Conduction
85. The heating element in an electric stove is made of
Answer: Nichrome
86. Graphite, diamond, and buckminsterfullrene are different forms of the element
Answer: Carbon
87. The molecule is the basic unit of all
Answer: Compounds
88. The air exerts a force on a person standing in a strong wind. This force is one example of
Answer: Kinetic Friction
89. Any change in which there is no gain or loss of heat. ANS. Adiabatic Change
90. Force of attraction between two unlike materials. ANS. Adhesion
91. The temperature at which a phase change of liquid to gas takes place through boiling. It
is the same temperature as the condensation point. ANS. Boiling Point
92. Characteristic amount of energy absorbed or released by a substance during a change in
its physical state that occurs without changing its temperature. ANS. Latent Heat
93.The induced current always flows in such a direction that it opposes the
cause producing it.ANS. Lenzs Law

94. Scattering of light by an uneven surface. Ans. Diffusion


95. The change in position of an object, or the direct distance and direction it moves. Ans.
Displacement

96.
A push or pull that tends to change the motion of an object or prevent
an object from changing motion. Ans. Force

97. The S.I. unit of luminous intensity defined as the luminous intensity in a given direction
of a source that emits monochromatic photons of frequency 540 x 1012 Hz & has a
radiant intensity in that direction of 1/683 W/sr
ANSWER: Candela
1. The radial force required to keep an object moving in a circular path; it is equal to mv2/r.
ANSWER: Centripetal force
2. The ratio of the relative displacements of one plane to its distance from the fixed plane.
ANSWER: Shear strain
3. It occurs when there is relative (sliding) motion at the interface of the surfaces in contact.
ANSWER: Sliding Friction or Kinetic Friction
4. It states that Planets move in elliptical orbits with the Sun at one of the focal points
ANSWER: Keplers first law (law of orbits)

5. The international standards of mass equal to 1kg or


1000grams, refers to a cyl8inders of what element?
Answer: platinum iridium
6. The size of the largest atom is in the order of _____.
Answer: Nanometers
7. A particle moves in a straight line with retardation proportional to its displacement. Its
loss of kinetic energy for any displacement x is proportional to?
Answer:

X2

8. The moment of inertia of semicircular disc of mass M and radius R about a line
perpandicular to the plane of the disc and passing through its centre is
Answer:

M R2
2

9. A particle is acted upon by a force of constant magnitude which is always perpendicular


to the velocity of the particle, the motion of the particle takes place in a plane. It follows
that
Answer: Kinetic energy is constant

10. The presence of charge on a substance can be confirmed by a.


Answer: Gold leaf electroscope
11. The work done by the net force on a particle equals the change in the particles kinetic
energy. This statement is known as _________.
ANSWER:

Work-energy theorem

12. What is the coefficient of restitution for a perfectly inelastic collision?


ANSWER:

13. A device that transmits force or torque is called


ANSWER:

Machine

14. The ratio of a speed of an object and the speed of sound is called th
ANSWER: Mach number
15. The net charge of an isolated system remains constant. This principle is known as
ANSWER: Conservation of charge
16. The vertical displacements of the two pulses are in the same direction, and the amplitude
of the combined waveform is greater than that of either pulse. This situation is call
ANSWER:

Constructive interference

17. The ear senses pulsations in loudness is known as what


ANSWER: beats
18. The net energy transferred from one object to another because of a temperature
difference.
ANSWER:

heat

19. Some birefringent crystals, such as tourmaline, exhibit the interesting property of
absorbing one of the polarized components more than the other. This property is called
ANSWER:

Dichroism

20.
Natural radioactivity was discovered by
Answer:Henri Becquerel
21.
When a particle moves in a circle with constant
speed, the motion is called ______
Answer: Uniform Circular Motion
22.
A force that always pushes or pulls the objects
toward the equilibrium position

Answer: Restoring force


23. Source intensity per unit projected area of emitting surface.
Answer: luminance
24. Phenomenon due to atmospheric refraction.
Answer: mirage
25. The adjustment of the eye for seeing at different distances.
Answer: accommodation
26. The inability of the eye to clearly see distant objects.
Answer: myopia
27. An instrument that uses interference in the measurement of light wavelengths.
Answer: Michelson Interferometer
28. Being without a support force, as in free fall. (Paul G Hewitt, Physics Fundamentals)
Answer WEIGHTLESS
29. Distortions in the formation of perfect images, which are inherent, to some degree, in all
optical systems.
Answern ABERRATIONS
30. Mutual action between objects where each object exerts an equal and opposite force on
the other. (Paul G Hewitt, Physics Fundamentals)
Answer:INTERACTION
31. Motion under the influence of the pull of gravity only. (Paul G Hewitt, Physics
Fundamentals)
Answer: FREE FALL
32. The net result of a combination of two or more vectors. (Paul G Hewitt, Physics
Fundamentals)
Answer:RESULTANT
33. Motion of objects given initial velocity that then move only under force of gravity.
Answer:PROJECTILES
34. Interval between two frequencies with a ratio of two to one.
Answer: OCTAVE
35. Unit of luminous flux

Answer: LUMEN
36. Particle that interacts with other particles only by the electroweak and gravitational
interactions.
Answer:LEPTON
37. Material that does not transmit light.
Answer: OPAQUE
38. It is a material that have zero resistance to the conduction of electricity.
Answer: Superconductor
39. Reflection from any rough surface is known as ______________.
Answer: Diffuse reflection
40. An object moving with constant velocity is said to be:
Answer: Dynamic Equilibrium
41. It is the most familiar form of electromagnetic waves, may be defined as the part of the
spectrum that is detected by the human eye.
Answer: Visible Light
42. It is a device that gives an observable response when it is charged:
Answer: Electroscope
43. Sound waves in air are:
Answer: longitudinal
44. What kind of function is an acceleration function describing one-dimensional motion?
Answer: Scalar valued Function
45. The force that bends the straight path of the object into circular path is known as:
Answer: Centripetal Force
46. Lux is the SI unit of
Answer: INTENSITY OF ILLUMINATION
47. Magnetism at the centre of a bar magnet is
Answer: ZERO
48. On a rainy day, small oil films on water show brilliant colours. This is due to
Answer: INTERFERENCE

49. Of the following natural phenomena, tell which one known in Sanskrit as 'deer's thirst'?
Answer: MIRAGE
50. Sound travels at the fastest speed in
Answer: STEEL
51. It is a synonym of capacitor
ANSWER: Condenser
52. Named due to their resemblance to swirling eddies of current in air or in the rapids of a
river.
ANSWER: EDDY CURRENTS
53. He formulated the law that governs motion of objects in free fall.
ANSWER: Galileo Galilei
54. Mutual force of attraction between any two objects in the universe.
ANSWER: Gravitational Force
55. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
ANSWER: collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
56. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because
ANSWER: work done in rolling a stone is less than in lifting it
57. Light travels at the fastest speed in
ANSWER: Vacuum
58. On a cold day when a room temperature is 15oC, the metallic cap of a pen becomes much
colder than its plastic body, though both are at the same temperature of 15oC, because
ANSWER: metals are good conductor of heat

PROBLEM SOLVING

1. Acrobat Art of mass m stands on the left end of a seesaw. Acrobat Bart of mass
M jumps from a height h onto the seesaw, thus propelling Art into the Air.
a) Neglecting inefficiencies, show that Art reaches a height of (M/m)xh

b) If Arts mass is 40kg, Barts mass is 70kg and the height of the initial jump was 4m, show
that Art rises a vertical distance of 7m.

Solution:

a) PEBART = PEArt = MghBART = MghART = hART = M/m x h

b) hART = 70/40 x 4 = 7m

2. Determine the centripetal force acting upon a 40-kg child who makes 10 revolutions
around the Cliff hanger in 29.3 seconds. The radius of the barrel is 2.90 meters.

Solution:
V = 2R/T = 6.22 m/s
A = v2 / R = = (6.22 m/s)2 / (2.90 m) = 13.3 m/s2
Fnet = (40kg)(13.3m/s2) = 533N

3. Find the Heat given out per unit area in 1 hour by a furnace whose
temperature is 2000K?
Assume = 5.7 10-8 W m-2 k-4.
Solution
Energy radiated per second per unit area = T4
E = T4 t
T = 2000 K,
t = 3600s
E = 5.7 10-8 (2000)4 3600
E = 0.33 1010 J.
Ans. 0.33 1010 J.

4. A block of ice at 273 K is put in thermal contact with a container of


steam at 373 K, converting 25.0g of ice to water at 273 K while
condensing some of the stream to water at 373 K. a.)Find the change
in entropy of the ice. b.) Find the change in entropy of the stream.
Solution:
Qice = mLf = (0.025 kg)(3.33 X 105 J) = 8.33 X 103 J
a.) Sice=

Q ice
T ice

= 30.5 J/K
Q stream
b.) Sstream= T stream

8.33 X 103 J
273 K

8.33 X 103 J
373 K

= -22.3 J/K
Answer: a.) 30.5 J/K

b.) -22.3 J/K

5. A hot plate is used to transfer 400 cal of heat to a beaker containing


ice and water. 500 J of work are also done on the contents of the
beaker by stirring. a.) what is the increase in internal energy of the icewater mixture? b.) how much ice melts in this process?
Solution:
a.) Q= (400 cal)(4.19J/cal)
=1680J
U= Q W
=1680 J (-500J)
U = 2180 J
U=mL
b.)
f
U
m= L f
2180 J
= 335 J / g
U= 6.5 g

Answer: a.) 2180 J

b.) 6.5 g

6. A straight wire with a length of 15 cm carries a current of 4 A. the wire


is oriented perpendicularly to a magnetic field with a magnitude of
0.5T. what is the size of the magnetic force exerted on wire?

SOLUTION:
F = IlB
= (4 A) (0.15 m) (0,5 T)
F = 0.3 N

7. Red light with a wavelength of 60 nm strikes a double slit with a spacing of 0.5 mm. if
the interference pattern is observed on the screen located 1 m from the double slit, how
far from the center of the screen is the second bright line from the central (zeroth) broght
line?

SOLUTION:

2 x
d

y=

2 ( 6.3 x 107 m ) ( 1 m)
4
(5 x 10 m)

y = 2.5 mm

8. A power plant can take advantage of the temperature difference


between warm water on the surface of the ocean and the cooler water
found at greater depths. A typical surface temperature in the tropics is
25C, and deep water can be 5C. What is the Cannot efficiency for a
heat engine with this temperature difference?

SOLUTION:
T H =25 C=298 K
T c =5 C=278 K
e=?

e=

T H T C
TH

e=

298 K 278 K
298 K

e=0.067 (6.7 )
9. What would be the plate area of an air-filled 1.0 farad parallel-plate
capacitor if the plate separation were 1.0 mm

1.1 x 108 m2

ANSWER:

SOLUTION:

A=

Cd

(1.0 F)(1 x 10 m)
2
12 C
8.85 x 10
2
N .m

= 1.1 x 108 m2