Вы находитесь на странице: 1из 4

Chapter 34 Test Bank

Multiple Choice
1. World War I (WWI) was the first ________ war in world history.
a. European
b. total
c. civil
d. multi-national
Answer: b
2. A full eighty percent of the casualties of WWI were from which of the following
technological developments?
a. the land mine
b. the canon
c. mustard gas
d. the automatic machine gun
Answer: d
3. The underlying cause of both world wars was
a. slavery.
b. rivalry between European powers.
c. too many years of preceding peace.
d. industrialization.
Answer: b
4. The Central Powers alliance of the First World War did NOT include which of the following?
a. Austria-Hungary
b. Germany
c. the Ottoman Empire
d. Serbia
Answer: d
5. The Allied forces alliance of the First World War did NOT include which of the following?
a. Great Britain
b. the Ottoman Empire
c. France
d. Belgium
Answer: b

6. Which of the following WWI poets produced The Waste Land, which became the single most
1

influential poem in early modern literature?


a. Yeats
b. Eliot
c. Owens
d. Twain
Answer: b
7. Which of the following writers immortalized the WWI Allied offensive in Italy in A Farewell
to Arms?
a. Twain
b. Hemingway
c. Remarque
d. Eliot
Answer: b
8. Wounded in combat several times, which of the following writers brought first-hand
experience of World War I to his book All Quiet on the Western Front?
a. Twain
b. Hemingway
c. Remarque
d. Eliot
Answer: c
9. In his biting cartoons, ________ mocked the German military and its corrupt and mindless
bureaucracy in sketchy, brittle compositions filled with pungent caricatures.
a. Ernst
b. Grosz
c. Lger
d. Remarque
Answer: b
10. The French artist who, after four years at the front, adopted a mechanical aesthetic, visible
in his painting Three Women. Robust and robotic, the near identical nudes (and their cat)
share a common, austere geometry.
a. Ernst
b. Grosz
c. Lger
d. Remarque
Answer: c

11. Which of the following artists portrayed gas-masked machine-like monsters in his collage,

Two Ambitious Figures, by combining the images of equipment in a scientists laboratory?


a. Ernst
b. Grosz
c. Lger
d. Remarque
Answer: a
12. One of the last of the European powers to become industrialized, Russia entered World War I
in 1914 under the leadership of
a. Lenin.
b. Nicholas II.
c. Marx.
d. Catherine the Great.
Answer: b
13. According to ________, in the first phase of communist society (generally called socialism),
private property would be converted into property held in common, and the means of
production and distribution would belong to the whole of society.
a. Lenin
b. Nicholas II
c. Marx
d. Catherine the Great
Answer: a
14. John Steinbecks classic Depression-era novel of migrant farmers en route to California is
called which of the following?
a. Of Mice and Men
b. The Sound and the Fury
c. Ironweed
d. The Grapes of Wrath
Answer: d
15. The famous Depression-era photographer whose images of the downtrodden, such as
Migrant Mother, remain icons of this period of history is named
a. Joseph Heller.
b. James Jones.
c. Dorothea Lange.
d. Lee Miller.
Answer: c

Essay
16. Discuss the historical significance and consequences of World War I.
17. Discuss the historical significance and consequences of World War II.

18. Describe totalitarianism as exercised in Nazi Germany, Russia, and in China.


19. Give specific examples of the impact of World Wars I and II on literature, the visual arts, and
music.
20. Explain the impact of totalitarianism on literature, painting, photography, and music.