Вы находитесь на странице: 1из 20

MECHANICS OF SOLIDS

1. Maximum total strain energy is equal to


(a) (12 +22)/2E
(b) ( 12 +22+ 2 1 2)/2E
(c) ( 12 +22 2 1 2)/2E
(d) None
(Ans: c)
2. Maximum total strain energy theory is applicable to
(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans:b)
3. Shear strain energy theory is also known as
(a) Huber theory
(b) Rankine theory
(c) Mises-Hencky theory
(d) None
(Ans: c)
4. Maximum principal strain theory is also called as
(a) Guests theory
(b) Haigh theory
(c) St.Venants theory
(d) None
(Ans: c)
5. Maximum principal strain is equal to when 1 and 2 are tensile
(a) (1 2)/E
(b) (1 + 2)/E
(c) (1 2)/E
(d) None
(Ans:a)
6. Maximum total strain energy theory is also known as
(a) Guests theory
(b) Haigh theory
(c) St.Venants theory
(d) None
(Ans: b)

7. Shear strain energy theory is also known as


(a) Von Mises Theory
(b) Coulombs theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: a)
8. Shear strain energy theory is also known as
(a) Coulombs theory
(b) Distortion energy theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: b)
8. Shear strain energy is equal to
(a) [( 12 +22+ (1 + 2)2]/12E
(b) [( 12 +22 + (1 2)2]/12G
(c) [(12 +22 + (1 + 2)2]/12G
(d) None
(Ans: b)
9. Maximum total strain energy theory is applicable to
(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans:a)
10. Maximum principal stress theory is applicable to
(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans:b)
11. Under maximum principal stress theory, maximum principal stress is equal to
(a) Allowable stress in tension
(b) Allowable stress in compression
(c) Allowable stress in shear
(d) None
(Ans: a)

12. Maximum principal theory is also known as


(a) Guest Theory
(b) Beltrami Theory
(c) Rankine Theory
(d) None
(Ans: c)
13. Maximum principal stress is equal to
(a) (x + y)/2 + [ (x y)2 + 2]0.5
(b) (x + y)/2 + 0.5 [ (x y)2 + 2]0.5
(c) (x + y)/2 + 0.5 [ (x y)2 + 42]0.5
(d) None
(Ans: c)
14. Maximum shear stress theory is also called as
(a) Beltrami theory
(b) Haigh theory
(c) Tresca theory
(d) None
(Ans: c)
15. Maximum shear stress theory is also called as
(a) Guests theory
(b) Haigh theory
(c) Rankine theory
(d) None
(Ans: a)
16.Maximum shear stress theory is applicable to
(a) Ductile materials
(b) Brittle materials
(c) Composite materials
(d) None
(Ans:a)
17. Under maximum shear stress theory, maximum shear stress is equal to
(a) Allowable stress in tension
(b) Allowable stress in compression
(c) Allowable stress in shear
(d) None
(Ans: c)

18. Maximum shear stress is equal to


(a) (1 2)/2
(b) (1 + 2)/2
(c) (1 + 22)/2
(d) None
(Ans:a)
19. The direction of shear stress in a loaded beam is
(a) Horizontal
(b) Horizontal as well as vertical
(c) Vertical
(d) None
(Ans: b)
20. Shear stress in the beam acting on the cross section is
(a) Perpendicular to the cross section
(b) Tangential to the cross section
(c) Neither normal nor tangential
(d) None
(Ans:b)
21. Shear stress variation is
(a) Linear
(b) Polynomial
(c) Parabolic
(d) None
(Ans: c)
22. For a beam of rectangular cross section, the ratio max/ av is
(a) 2
(b) 1
(c) 1.5
(d) None
(Ans:c)
23. Shear stress is zero at the
(a) Outermost fiber
(b) Central fiber
(c) Neither outermost nor central fiber
(d) None
(Ans: a)

24.Shear stress is maximum at the


(a) Outermost fiber
(b) Central fiber
(c) Neither outermost nor central fiber
(d) None
(Ans: b)
25. Shear stress in a I-section beam is maximum art the
(a) Outermost fiber
(b) At the junction of web and flange
(c) Central fiber
(d) None
(Ans: b)
26. For a beam of circular cross section, the ratio max/ av is
(a) 2/3
(b) 5/3
(c) 4/3
(d) None
(Ans:c)
27.For a beam of triangular cross section, the ratio max/ av is
(a) 3/2
(b) 4/2
(c) 5/2
(d) None
(Ans:a)
28.Which one is the standard bending equation?
(a) M/I = /ymin = E/R
(b) M/I= /ymax = R/E
(c) M/I = /y= E/R
(d) None
(Ans:c)
29. A beam will be in pure bending under a
(a) Constant shear force and a constant bending moment
(b) Constant shear force and zero bending moment
(c) Constant bending moment and zero shear force
(d) None
(Ans: c)

30.Which is more stronger in bending equal area square or circular beam


(a) Square beam
(b) Circular beam
(c) Both are equally strong
(d) None
(Ans:b)
31. With bending moment M and section modulus Z, bending stress will be
(a) = M Z
(b) =Z/M
(c) = M/Z
(d) None
(Ans: c)
32. In a fliched beam of steel and wood , stresses at the common surface will be
(a) w =s
(b) w > s
(c) w < s
(d) None
(Ans: c)
33. In a fliched beam of steel and wood , strains at the common surface will be
(a) w =s
(b) w >s
(c) w < s
(d) None
(Ans: a)
34. The units of section modulus is
(a) m
(b) m2
(c) m3
(d) None
(Ans: c)
35. The stress at the neutral surface in bending
(a) Tensile
(b) Compressive
(c) Shear
(d) Zero
(Ans: d)

36. Bending stresses in a beam vary


(a) Linearly
(b) Parabolically
(c) Cubic variation
(d) None
(Ans:a)
37. In bending, neutral axis always is
(a) Perpendicular to the centroidal axis
(b) Coincides with the centroidal axis
(c) Parallel to the centroidal axis
(d) None
(Ans:b)
38. Bending equation is applicable to a beam of
(a) Heterogeneous material
(b) Homogeneous material
(c) Alloy
(d) None
(Ans: b)
39. Why is a composite beam is converted into a beam of one material
(a) Bending equation is applicable to one material beam
(b) Bending equation is applicable to one alloy beam
(c) Bending equation is applicable to one metal beam
(d) None
(Ans:a))
40. Bending occurs due to the application of
(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Torsional load
(d) None
(Ans: b)
41. In a Simply Supported.beam, fibers above the neutral axis are in
(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: c)

42. In a cantilever beam, fibers above the neutral axis are in


(a) Tension
(b) Shear
(c) Compression
(d) None
(Ans: a)
43. Pure bending of beam will have
(a) Tensile and shear stresses
(b) Compressive and shear stresses
(c) Tensile and compressive stresses
(d) None
(Ans: c)
44. A bending moment at any point of a beam is
(a) Net bending moment on left of the point
(b) Maximum bending moment on right of the point
(c) Minimum bending moment on one side of the point
(d) None
(Ans: a)
45. Maximum bending moment in a Simply Supported Beam having a concentrated load at the
centre will be
(a) WL
(b) WL/2
(c) WL/4
(d) None
(Ans: c)
46. Maximum bending moment in a Simply Supported Beam having a UDL over entire length
will be
(a) wL2/2
(b) wL2/4
(c) wL2/8
(d) None
(Ans: c)
47. Maximum bending moment in a cantilever beam having a UDL over entire length will be
(a) wL2/2
(b) wL2/4
(c) wL2/8
(d) None
(Ans: a)

48.Maximum shear force in a Simply Supported Beam having a concentrated load at the centre
will be
(a) W
(b) W/2
(c) W/4
(d) None
(Ans: b)
49. Maximum shear force in a Simply Supported Beam having a UDL over entire length will be
(a) wL/2
(b) wL/4
(c) wL/8
(d) None
(Ans: a)
50. Maximum shear force in a cantilever beam having a UDL over entire length will be
(a) wL/2
(b) wL
(c) wL/4
(d) None
(Ans: b)
51. The relation between shear force and concentrated load is
(a) dV/dx=0
(b) dV/dx= W
(c) dV/dx= Wx
(d) None
(Ans:a)
52. At the points of shear force changes sign, bending moments will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)
53. At the points of bending moment changes sign, shear force will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans: a)

54.Shear force in a beam is


(a) Parallel to the length
(b) Perpendicular to the length
(c) Neither parallel nor perpendicular to the length
(d) None
(Ans: b)
55.Which moment is considered as positive
(a) Hogging
(b) Sagging
(c) Clockwise
(d) None
(Ans: b)
56. A shear force at any point of a beam is
(a) Maximum vertical force on left of the point
(b) Maximum vertical force on right of the point
(c) Net vertical force on one side of the point
(d) None
(Ans: c)
57. A beam is a simply supported beam when its movement is restricted in
(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans:a)
58.A beam is a hinged beam when its movement is restricted in
(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans:b)
59.A beam is a fixed beam when its movement is restricted in
(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans:c)

60.Movement of the fixed end of a cantilever is restricted in


(a) One way
(b) Two ways
(c) Three ways
(d) None
(Ans:c)
61.A continuous beam is one which has
(a) One support
(b) Two supports
(c) Three supports
(d) None
(Ans: c)
62.A fixed beam has
(a) One free end
(b) Two free ends
(c) One end fixed
(d) Two ends fixed
(Ans: d)
63.Variation of shear force due to UDL will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)
64. Variation of bending moment due to UDL will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: b)
65. Variation of bending moment due to concentrated loads will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans: a)

66. Point of contra-flexure is


(a) Where shear force changes sign
(b) Where tensile force changes sign
(c) Where bending moment changes sign
(d) None
(Ans: c)
67. How many points of contra-flexure can be there in a simply supported beam
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: d)
68. How many points of contra-flexure can be there in beam having one overhang
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: a)
69. How many points of contra-flexure can be there in beam having two overhangs
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) None
(Ans: b)
70. At the point of contra flexture, the bending moment is
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:c)
71. At the point of contra flexture, the shear force in the shear force diagram will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:a)

72.At the supports of a simply supported beam, bending moment will be


(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:c)
73. At the supports of a simply supported beam, shear forces will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:a)
75. In case of a cantilever beam, bending moment at the free end will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:c)
76.In case of a cantilever beam, bending moment at the fixed end will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:a)
77.In case of a cantilever beam, shear force at the fixed end will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
(Ans:a)
78. In case of a cantilever beam having concentrated loads, bending moment variation will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans:a)

79. In case of a cantilever beam having UDL, bending moment variation will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans:b)
80. In case of a cantilever beam having concentrated loads, shear force variation will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans:d)
81. In case of a cantilever beam having UDL, shear force variation will be
(a) Linear
(b) Parabolic
(c) Cubic
(d) None
(Ans:a)
82. Mohr s circle is a graphical method to find
(a) Bending stresses
(b) Principal stresses
(c) Torsional shear stresses
(d) None
(Ans: b)
83. Mohrs stress circle method is used to analyze a body under
(a) Complex stresses
(b) Tensile and compressive stresses
(c) Axial and longitudinal stresses
(d) None
(Ans:a)
84. The abscissa of the Mohrs circle is a
(a) Shear stress
(b) Normal stress
(c) Normal as well as shear stress
(d) None
(Ans: b)

85.The ordinate of the Mohrs circle is a


(a) Shear stress
(b) Normal stress
(c) Normal as well as shear stress
(d) None
(Ans: a)
86. The principal strain due to 1(tensile) and 2(Compressive ) stress will be
(a) (1/E)( 1 + 2)
(b) (1/E)( 1 + 2)
(c) (1/E)( 1 - 2)
(d) None
(Ans: b)
88.The principal strain due to 1 (compressive) and 2 (tensile) stress will be
(a) (1/E)( -1 + 2)
(b) (1/E)( -1 + 2)
(c) (1/E)(- 1 - 2)
(d) None
(Ans: c)
89. The relation between the elastic constant is
(a) E = 2G (12)
(b) E = 2G (1+2)
(c) E = 2G (1+)
(d) None
(Ans:c)
90.The relation between the elastic constant is
(a) E = 3 KG /(3K + G)
(b) E = 6 KG / (3K + G)
(c) E = 9GK /(3K + G)
(d) None
(Ans:c)
91.The relation between the elastic constant is
(a) E = 3 K(1 2)
(b) E = 6 K (1 2)
(c) E = 9K(1 3)
(d) None
(Ans:a)

90.Resilience under principal tensile stresses 1 and 2 is


(a) (1/2E)( 12 + 22 1 2)
(b) (1/2E)( 12 + 22 4 1 2)
(c) (1/2E)( 12 + 22 2 1 2)
(d) None
(Ans:c)
91.Shear strain energy under principal tensile stresses 1 and 2 is
(a) (1/12E) (1 2)2 + 22 12 )
(b) (1/12G) (1 2)2 + 22+ 12 )
(c) (1/12K) (1 2)2 + 22+ 12 )
(d) None
(Ans:b)
92.A complementary shear stress is equal in magnitude and opposite in rotational tendency of an
applied
(a) Tensile stress
(b) Compressive stress
(c) Shear stress
(d) None
(Ans:c)
93. A principal plane is a plane of
(a) Zero tensile stress
(b) Zero compressive stress
(c) Zero shear stress
(d) None
(Ans: c)
94. Maximum shear stress is
(a) Average sum of principal stresses
(b) Average difference of principal stresses
(c) Average sum as well as difference of principal stresses
(d) None
(Ans: b)
95.The magnitude of principal stresses due to complex stresses is
(1/2)[ (x + y) ((x y)2 + 4 2))0.5]
(1/2)[ (x + y) (1/2)((x y)2 + 4 2))0.5]
(1/2)[ (x + y) ((1/2)(x y)2 + 4 2))0.5]
None
(Ans: a)

96.The magnitude of maximum shear stress will be


(1/2)[ ((x y)2 + 4 2))0.5]
(1/2)[ (1/2)((x y)2 + 4 2))0.5]
(1/2)[ ((1/2)(x y)2 + 4 2))0.5]
None
(Ans: a)
97. Strains in a composite body of two materials will be
(a) Unequal
(b) Equal
(c) Twice of the each other
(d) None
(Ans: b)
98. A composite body consists of
(a) Only One material
(b) 1 material
(c) Two or more materials
(d) None
(Ans: c)
99. A composite body of two materials under a common tensile load will have
(a) Same nature of stresses
(b) Different nature of stresses
(c) Same magnitude of stresses
(d) None
(Ans:a)
100. A composite body of two materials under a common tensile load will have
(a) Compressive and tensile stresses
(b) Tensile stresses
(c) Tensile and compressive stresses
(d) None
(Ans: b)
101. Thermal stresses in a composite section will be of
(a) Same nature
(b) Opposite nature
(c) Same nature opposite nature
(d) None
(Ans: b)
102. Thermal strains in a composite body will be

(a) Twice of each other


(b) Equal
(c) One half of the other
(d) None
(Ans:b)
103. Strain energy due to gradually applied load is
(a) Load x extension
(b) 2 x Load x extension
(c) 0.5 x Load x extension
(d) None
(Ans: c)
104. Strain energy due to suddenly applied load is
(a) Load x extension
(b) 2 x Load x extension
(c) 0.5 x Load x extension
(d) None
(Ans: a)
105. Resilience is
(a) Strain energy per unit length
(b) Strain energy per unit area
(c) Strain energy per unit volume
(d) None
(Ans; c)
106. Proof resilience is
(a) As per yield point stress
(b) As per elastic limit stress
(c) As per ultimate stress
(d) None
(Ans:b)
107. Equation of total strain energy is
(a) (2/2E) x area
(b) (2/2E) x volume
(c) (2/2E) x length
(d) None
(Ans: b)
108. Equation of resilience is
(a) 2/2E

(b) 22/E
(c) 2/2E
(d) None
(Ans: a)
109. Total strain energy up to the fracture point is called
(a) Resilience
(b) Proof residence
(c) Toughness
(d) None
(Ans:c)
110. Factor of safety is a ratio of
(a) Real stress/unit stress
(b) Ultimate stress/maximum stress
(c) Yield stress/ allowable stress
(d) None
(Ans: c)
111. Factor of safety for a ductile material is
(a) Maximum stress/allowable stress
(b) Yield stress/ allowable stress
(c) Ultimate stress/allowable stress
(d) None
(Ans: b)
112. Factor of safety for a brittle material is
(a) Maximum stress/allowable stress
(b) Yield stress/ allowable stress
(c) Ultimate stress/allowable stress
(d) None
(Ans: c)
113. Higher factor of safety
(a) Increases the cost
(b) Decreases the cost
(c) No change in cost
(d) None
(Ans: a)
114. An inertia force is
(a) Mass x velocity
(b) Mass x acceleration

(c) mr2
(d) None
(Ans: b)