Вы находитесь на странице: 1из 16

Biomed Anatomy Exam 1 Practice Study Questions:

1. Which of these structures is considered to be the only boney connection between


the axial and appendicular skeleton?
a. Clavicle
b. Humerus
c. Radius
d. Scapula
e. Ulna
2. Dr. Adams is complaining of shoulder pain. Physical evaluation shows that there is a
dislocated glenohumeral joint, while radiographic imaging reveals a tear in the
muscles that stabilize the glenohumeral joint. Which of the following muscle is
mostly likely to be injured?
a. Biceps brachii muscle
b. Infraspinatus muscle
c. Pectoralis minior muscle
d. Serratus anterior muscles
e. Triceps brachii muscle
3. The radial and ulnar arteries most likely arise from bifurcation of which artery?
a. Axillary
b. Brachial
c. Cephalic
d. Subclavian
4. The upper subscapular, lower subscapular, and thoracodorsal nerves branch from
which cord of the brachial plexus?
a. Anterior Cord
b. Lateral Cord
c. Medial Cord
d. Posterior Cord
5. When John Cena is doing jumping jacks, which of the following motions is he doing?
a. Circumduction and Abduction
b. Abduction and Medial rotation
c. Lateral and Medial rotation
d. Abduction and Adduction
6. Jeff is bending down to touch his toes, what action is he doing?
a. Extension
b. Supination
c. Flexion

d. Protrusion
7. _____ plane cuts directly down the middle of the body.
a. Coronal
b. Caudal
c. Parasagittal
d. Median
8. Pointing your toes inward toward the median plane is called what?
a. Eversion
b. Inversion
c. Supination
d. Pronation
9. Shrugging your shoulders down is considered?
a. Elevation
b. Supination
c. Pronation
d. Depression
10. Pointing your toes down toward the ground is called?
a. Eversion
b. Flexion
c. Plantar Flexion
d. Dorsiflexion
e. Circumduction
11. Which of the following muscles can flex, extend, and abduct the glenohumeral
joint?
a. Biceps brachii muscle
b. Latissimus Dorsi muscle
c. Pectoralis Major muscle
d. Tricpes brachii muscle
12. The boundaries of the 3 parts of the axillary artery are determined by its
relationship to which muscle?
a. Pectoralis major muscle
b. Pectoralis minor muscle
c. Teres major muscle
d. Teres minor muscle
13. Andrea goes to see her doctor. At her doctors office, she is complaining of
weakness with elbow flexion and numbness on the lateral side of the forearm.
Which of the following nerves is most likely damaged?
a. Axillary nerve

b. Median nerve
c. Musculocutaneous nerve
d. Radial nerve
e. Ulnar nerve
14. The nerve that runs through the brachialis and brachioradialis muscles is?
a. Axillary neve
b. Median nerve
c. Musculocutaneous nerve
d. Radial nerve
e. Ulnar Nerve
15. Mo has been recently diagnosed with carpel tunnel syndrome. Which tendon of the
following muscles is likely to be associated with carpel tunnel syndrome?
a. Flexor carpi radialis muscle
b. Flexor carpi ulnaris muscle
c. Flexor pollicis longus muscle
d. Palmaris longus muscle
e. Pronator teres muscles
f. Pronator quadratus muscle
16. _______ flexes the wrist and metacarpophalangeal and the proximal and distal
interphalangeal joints of digits 2 to 5?
a. Flexor carpi radialis muscle
b. Flexor carpi ulnaris muscle
c. Flexor digitorum profundus muscle
d. Flexor digitorum superficialis muscle
17. Which artery supplies blood to the deep extensor muscles of the forearm?
a. Anterior interosseous artery
b. Posterior interosseous artery
c. Radial collateral artery
d. Radial recurrent artery
18. Which of the following arteries courses through the anatomical snuff box?
a. Deep palmar arch
b. Radial artery
c. Superficial palmar arch
d. Ulnar artery
19. Which of the following are the boundaries of the anatomical snuff box?
a. Abductor pollicis longus, flexor carpi ulnaris, flexor carpi radialis
b. Abductor pollicis longus, extensor pollicis brevis, extensor pollicis longus
c. Extensor pollicis brevis, abductor pollicis longus, extensor indicis

d. Extensor pollicis longus, extensor carpi radialis longus, extensor digitorum


20. Skeletal muscle consists of what muscles types?
a. Striated & non-striated
b. Striated & involuntary
c. Non-striated & involuntary
d. Striated & voluntary
e. Non-striated & voluntary
21. Which of the following is gray matter NOT presented in?
a. PNS
b. Brain
c. Spinal Cord
d. CNS
22. Atypical cervical vertebrae are which of the following:
a. C1 & C2
b. C6 & C7
c. C5
d. C1, C2, and C7
23. Cerebrospinal Fluid (CSF) is drawn from which space?
a. Subarachnoid Space
b. Subdural Space
c. Epidural Space
d. Space between spinal cord and pia matter
24. Which ligament anchors to the pia mater?
a. Supraspinous ligament
b. Ligamentum Flava
c. Interspinous Ligament
d. Denticulate Ligament
25. Filum Terminale is derived from ______?
a. Pia Matter
b. Dura Matter
c. Arachnoid Matter
d. Pia Matter and Dura Matter
e. Arachnoid Matter and Pia Matter
26. What creates cerebrospinal fluid (CSF)?
a. Gray & white mater
b. Dorsal Rami
c. Vascular Choroid Plexuses
d. Ventral Rami

27. Spinal nerves originate from?


a. Dorsal Root Ganglion
b. Spinal Cord
c. Gray and White Matter
d. Intervertebral Foramen
28. Spinal Nerves are considered to be a union of which of the following?
a. Ventral root and dorsal root ganglion
b. Gray and white matter
c. All 3 dura matter
d. Dorsal and ventral rami
29. ______ innervates the trapezius.
a. Median nerve
b. Musculocutaneous nerve
c. Radial nerve
d. Spinal accessory nerve
e. Dorsal scapular nerve
30. The erector spinae group consists of what 3 muscles?
a. Semispinalis, multifidus, rotatores
b. Illicostalis, longissimus, spinalis
c. Longissimus, semispinalis, multifidus
d. Rotatores, multifidus, illicostalis
e. Illicostalis, spinalis, rotatores
31. The action of the levator scapulae is?
a. Retract and rotate scapula
b. Elevated and rotate scapula
c. Extends, adduct, and medial rotate humerus
d. Depress and rotate scapula
32. The distal attachment of rhomboid minor & major is _______?
a. Medial margin of scapula
b. Clavicle
c. Intertubercular groove of humerus
d. Spine of scapula & acromion
33. Latissimus dorsi is innervated by?
a. Dorsal scapular nerve
b. Spinal accessory nerve
c. Thoracodorsal nerve
d. Spinal root of accessory nerve

34. Any cut that is parallel to the median plane describes which of the following
anatomical planes?
a. Median
b. Sagittal
c. Horizontal
d. Coronal
e. Transverse
The following are matching questions. Match the correct term with the correct type of
movement.
35.
36.
37.
38.
39.

Act of moving limb in a circle


Movement of limb away from body
Movement of limb towards body
Rotate toward medial line/towards body
Rotate away from body/away from medial line

A) Abduction
B) Circumduction
C) Adduction
E) Lateral rotation
F) Medial rotation

40. This type of cartilage is only seen in someone who is still growing (between
metaphysis and epiphysis).
a. Growth Cartilage
b. Compact Cartilage
c. Spongy Cartilage
d. Articular Cartilage
tendon attaches muscle to bone.
41. Fill in the blank: _______
42. Fill in the blank: tibia, femur, & humerus are considered what type of bones?
long bones
43. This type of fibrous joint unites the bones with a sheet of fibrous tissue, either a
ligament or fibrous membrane.
a. Cartilaginous joint
b. Gomphosis
c. Sydesmosis
d. Synchondrosis
e. Symphysis
44. The serratus posterior inferior distally attaches to:
a. Ribs 2-4 (superior border)
b. Mastoid process and superior nuchal line of skull
c. Traverse processes of C1-C4

d. Ribs 8-12 (inferior border)


acromion
45. Fill in the blank: ______ is the point of scapula that meets the clavicle.

46. What innervates the splenius capitus & splenius cervicis & what type of back
muscles are they considered to be?
a. 9th-11th intercostal nerves; superficial intrinsic
b. Subcostal nerve; deep intrinsic
c. Posterior rami of spinal nerves; superficial intrinsic
d. 2nd-5th intercostal nerves; intermediate intrinsic
47. The number of vertebrae in the cervical region is?
a. 12
b. 5
c. 4
d. 3
e. 7
48. Which of the following muscles in found in the trasversospinalis group?
a. Illiocostalis
b. Longissimus
c. Multifidus
d. Spinalis
extension
e. Splenius cervicis
exion
49. Fill in the blank: the erector spinae is involved in ____ and ____ of the back.
50. In the brachial plexus, the five roots (ventral rami) originate from what spinal
nerve levels?
a. C5-T1
b. C4-T2
c. C2-T1
d. C6-T4
e. C7-T12
51. Which cords gives rise to the lateral pectoral nerve?
a. Posterior cord
b. Lateral cord
c. Anterior cord
d. Posterior & Anterior cords
e. Anterior & lateral cords

52. What innervates the pectoralis major and pectoralis minor muscles?
a. Upper subscapular nerve
b. Lower subscapular nerve
c. Medial pectoral nerve
d. Musculocutaneous nerve
e. Thoracodorsal nerve
53. Which nerve provides motor innervation to the deltoid and teres minor muscles?
a. Ulnar
b. Median
c. Radial
d. Musculocutaneous
e. Axial
54. The cervical curvatures become more prominent around what age?
a. 4 months of age
b. 6 months of age
c. 7 months of age
d. 1 month of age
e. 2 months of age

lordosis
55. Fill in the blank: lumbar curvatures is also referred to as ______.
body
56. Fill in the blank: typical vertebra is made up of what 2 parts anteriorly ____ and
arch
posteriorly ______.
intervertrebal foramen
57. Fill in the blank: adjacent vertebra notches form the ________ through which
spinal nerves run & ganglion is contained within.
58. The traverse process is missing at:
a. C2
b. C3
c. C5
d. C7
e. C1
59. Fill in the blank: Dr. Xu is palpating the pointiest bone in her back, C7, also known
vertebral prominence
as the _______.
60. Atlas & axis are respectively called:
a. C3 & C4
b. C1 & C2
c. C4 & C5
d. C6 & C7

61. ______ is a large, flat oval that articulates with the occipular condi to form an
atlanto occipular joint to hold your head.
a. Superior articular process
b. Spinous process
c. Traverse process
d. Anterior tubercle
e. Superior articular facet
62. The uniqueness of the C2 vertebra also known as the Axis is a boney projection
coming from the body called the ______.
a. Facet of atlas
b. Body
c. Dens
d. Lamina
e. Traverse process
63. Which of the following have a heart shaped body?
a. Cervical vertebrae
b. Thoracic vertebrae
c. Lumbar vertebrae
d. Sacral vertebrae
64. On both sides of the base in the sacrum there is a triangular areas called the ___.
a. Atlas
b. Axis
c. Dens
d. Ala
e. Sacral hiatus
65. Which of the following ligaments runs vertically from the adjacent lamina and is
also known as yellow ligament?
a. Posterior longitudinal ligament
b. Anterior longitudinal ligament
c. Ligamentum flavum
d. Interspinous ligament
66. Fill in the blank: From the dura mater to the vertebra canal there is a space called
the _____ that is filled with fat and venous taxis.
epidural space
motor
67. Fill in the blank: ventral horns contains _____ neurons while dorsal horns contains
sensory neurons.
_____

dermatome is area of skin that is supplied by the sensory fibers


68. Fill in the blank: ________
of one single spinal nerve.

69. Which nervous system is responsible for your fight or flight responses?
a. Parasympathetic
b. Sympathetic
c. Somatic
d. Parasympathetic & sympathetic
70. The abdominal splanchnic nerve is the posterior nerve of your thoracic cavity that
runs from:
a. T7 to T12
b. T3 to T13
c. T5 to T12
d. T4 to T8
e. T 4 to T12
fascia
71. Fill in the blank: ______
is a type of connective tissue that gives a plane of
separation to minimize damage to surrounding tissue.

72. The manubrium articulating with the clavicle forms which joint?
a. Acromioclavicular joint
b. Sterno-clavicular joint
c. Coracoid process
d. Glenohumeral joint
73. Anterior projection of the scapula is _____.
a. Spine
b. Acromion
c. Coracoid process
d. Head
e. Intertubercular groove
74. This is the proximal part of the humerus that starts to narrow:
a. Head
b. Anatomical neck
c. Surgical neck
d. Greater tubercle
e. Lesser tubercle

Match the following descriptions with the correct terms:


75.
76.
77.
78.

Circular depression just superior to the trochlea B


Depression on posterior distal humerus C
Ridge on mid-shaft point of lateral humerus D
Location of radial nerve, posterior to mid-shaft of
humerus A

A. Radial groove
B. Coronoid fossa
C. Olecranon fossa
D. Deltoid tuberosity

79. In the proximal row of the wrist, what is the order of bones from lateral to
medial?
a. Lunate, triquetrum, pisiform, scaphoid
b. Scaphoid, lunate, triquetrum, pisiform
c. Pisiform, triquetrum, scaphoid, lunate
d. Lunate, pisiform, scaphoid, triquetrum
80. In the distal row of the wrist, what is the order of bones from lateral to medial?
a. Capitate, hamate, trapezoid, trapezium
b. Hamate, trapezoid, trapezium, capitate
c. Trapezoid, trapezium, capitate, hamate
d. Trapezium, trapezoid, capitate, hamate
81. Which intercostal brachial nerve runs into the axilla?
a. T3
b. T1
c. T2
d. T4
e. T5
82. _____ creates the beginning of the axillary vein and runs up the medial side of
the forearm and arm.
a. Basilic vein
b. Median cubital vein
c. Cephalic vein
d. Intercostal brachial vein
83. Which vein is found in the delto-pectoral groove and drains in to the axillary vein?
a. Basilic vein
b. Median cubital vein
c. Intercostal brachial vein
d. Cephalic vein

supersensory ligaments

84. Fill in the blank: _____ are dense regular connective tissue that shapes the
breast tissue.
retromammary space
85. Fill in the blank: _____ is between the pectoral fascia and posterior aspect of the
breast.
Match the following innervations with the correct muscles:
86. Medial pectoral nerve B
87. Medial pectoral nerve & lateral pectoral nerve C
88. Nerve to the subclavius A

A. Subclavius
B. Pectoralis minor
C. Pectoralis major

89. The posterior border of the axilla region consists of:


a. Clavicle, pectoralis major & minor
b. Pectoralis major & minor, scapula, subscapularis
c. Scapula. subscapularis, teres major, latissimus dorsi
d. Subscapularis, teres minor, latissimus dorsi, scapula
e. Clavicle, teres minor, teres major, scapula
90. Dr. McGuinness who is experiencing medial wing scapula is unable to raise his left
arm above the horizontal and unable reach forward (such as reaching for a door
knob) as he use to before. Which of the following nerves injured would most likely
cause these symptoms?
a. Axillary
b. Musculocutaneous
c. Suprascpular
d. Radial
e. Long thoracic
91. Where does the axillary artery begin?
a. Medial border of the 1st rib
b. Medial border of the 2nd rib
c. Lateral border of 3rd rib
d. Lateral border of 1st rib
e. Medial border of 3rd rib
92. This artery is larger than the anterior artery and travels behind the humerus
adjacent to the axillary nerve & supplies the deltoid, teres major & minor, and long
head of the triceps.
a. Subscapular artery
b. Anterior humeral circumflex artery
c. Posterior humeral circumflex artery

d. Lateral thoracic artery


93. Erb-Duchenne palsy otherwise known as waiters tip position is a characteristic
of what type of injury?
a. Inferior brachial plexus
b. Superior brachial plexus
c. Thoracic outlet syndrome
d. Posterior brachial plexus
e. Anterior brachial plexus
Match the following actions with the corresponding muscles:
94. Pronation and flexion of elbow E
95. Flexion of the thumb D
96. Abduction of thumb C
97. Supination of forearm B
98. Extension of wrists and digits A

A. Extensor digitorum
B. Supinator
C. Abductor pollicis longus
D. Flexor pollicus longus
E. Pronator teres

99. The innervation for flexor digitorum profundus is:


a. Medial nerve
b. Radial nerve
c. Medial & radial nerves
d. Ulnar nerve
e. Ulnar and medial nerves
exor re6naculum
100.
Fill in the blank: ______ attaches medially to the hamate and pisiform and
laterally to the tubercles of the scaphoid and trapezium.

101.
Which joint exists between the head of the metacarpals & base of the
proximal phalanges?
a. Metacarpophalageal joint
b. Interphalangeal joints
c. Distal interphalangeal joint
d. Proximal interphalangeal joint
102.
Which joints does the thumb have?
a. DIP, PIP, MP
b. MP, IP
c. IP, MP
d. IP

e. MP
103.
The thenar muscles of the hand includes which of the following?
a. Flexor digiti minimi
b. Adductor pollicis
c. Abductor digiti minimi
d. Palmaris brevis
e. Abductor pollicis brevis
104.
Which of the following ABDUCTS digits (DAB) and flexes
metacarpophalangeal joints and extends interphalangeal joints?
a. Dorsal interossei 1-4
b. Palmar interossei 1-3
c. Lumbricals 1 and 2
d. Lumbricals 3 and 4
105.
What nerve innervates the hypothenar muscles in the hand?
a. Radial
b. Median
c. Median and radial
d. Ulnar
e. Ulnar and median

Answers:
1. A
2. B
3. B
4. D
5. D
6. C
7. D
8. B
9. D
10. C
11. B
12. B
13. C
14. D
15. C
16. C
17. B
18. B
19. B
20. D
21. A
22. D
23. A
24. D
25. A
26. C
27. D
28. A
29. D
30. B
31. B
32. A
33. C
34. B
35. B
36. A

37. C
38. F
39. E
40. A
41. Tendon
42. Long bones
43. Syndesmosis
44. D
45. Acromion
46. C
47. E
48. C
49. Flexion &
Extension
50. A
51. B
52. C
53. E
54. B
55. Lordosis
56. Body and arch
57. Intervertebral
foramen
58. D
59. Vertebra
prominence
60. B
61. A
62. C
63. B
64. D
65. C
66. Epidural space
67. Motor, sensory
68. Dermatome
69. B
70. C
71. Fascia

72. B
73. C
74. C
75. B
76. C
77. D
78. A
79. B
80. D
81. C
82. A
83. D
84. Suspensory
ligaments
85. Retromammary
space
86. B
87. C
88. A
89. C
90. E
91. D
92. C
93. B
94. E
95. D
96. C
97. B
98. A
99. E
100.
Flexor
retinaculum
101.
A
102.
C
103.
E
104.
A
105.
D