Вы находитесь на странице: 1из 15

MATH 10

SAMPLE FINAL EXAM


Answers are on the last page at the bottom
I. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 1 THROUGH 3.
Among 100 marriage license applications, chosen at random in 1971, there were 8 in which the
women were at least one year older than the men, and among 30 marriage license applications,
chosen at random in 1977, there were 6 in which the women were at least one year older than the
men. Assume you are interested in a 80% confidence interval for the difference between the
corresponding true proportions of marriage license applications in which the women were at least
one year older than the men.
1. Choose the best answer below concerning a confidence interval for the difference between the
corresponding true proportions of marriage license applications in which the women were at least
one year older than the men.
! s $
a) x z #
" n &%

c) (x1 x 2 ) z

b) p z

s12 s22
+
n1 n2

p q
n

d) ( p1 p 2 ) z

p1q1 p 2 q2
+
n1
n2

e) None of the above formulas are appropriate.


2. Choose from the following concerning the z-value or t-value that would be used in the 80%
confidence interval for the difference between the corresponding true proportions of marriage license
applications in which the women were at least one year older than the men.
a) z = 2.326
c) z = 1.282
e) None of the above are correct.

b) t = 2.617
d) t = 1.645

3. If we assign group 1 to be the sample from 1971 and group 2 to be the sample from 1977, you may
assume that the appropriate confidence interval for the above problem to be (-1.572, -0.020). Based on
this interval choose the most appropriate portion below from the conclusion for the confidence
interval.
a) We are 80% confident that there is no difference between the corresponding true proportions
of marriage license applications in which the women were at least one year older than the
men.
b) We are 80% confident that the true proportion of marriage licenses in which the women were
at least one year older than the men was greater in 1971 than in 1977.
c) We are 80% confident that the true proportion of marriage licenses in which the women were
at least one year older than the men was greater in 1977 than in 1971.
d) Cant answer this question based on the information given.
e) None of the above conclusions are correct.

II. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 4 THROUGH 6.


In a study of heart surgery, one issue was the effect of drugs called beta-blockers on the pulse rate of
patients during surgery. The available subjects were divided at random into two groups of 21
patients each. One group received a beta-blocker; the other a placebo. The surgical team recorded
the pulse rate of each patient at a critical point during the operation. The treatment group had mean
65.2 beats per minute. For the control group, the mean was 70.3. Below is Minitab output for the
beta-blocker data. Assume equal population variances and assume the populations are independent
and normally distributed.
TWOSAMPLE CI FOR TREATMNT VS CONTROL
N
MEAN
TREATMNT 21
65.20
CONTROL
21
70.30
95 PCT CI FOR MU TREATMNT - MU CONTROL: (-1.3, 5.47)

4. Choose the best interpretation below for the confidence interval in the Minitab output.
a) We are 95% confident that the true mean number of beats per minute during surgery for
patients that receive a beta-blocker is greater than the true mean number of beats per minute
during surgery for patients that do not receive a beta-blocker.
b) We are 95% confident that there is no statistically significant difference between the true mean
beats per minute during surgery for the two groups.
c) We are 95% confident that the true mean number of beats per minute during surgery for
patients that receive a beta-blocker is less than the true mean number of beats per minute
during surgery for patients that do not receive a beta-blocker.
d) Cant answer this question based on the information given.
e) None of the above conclusions are correct.
5. Pick the formula used to calculate the confidence interval above.
! s $
#1 1&
a) x z #
b) (x1 x2 ) t s 2p % + (
&
" n%
$ n1 n2 '
c) (x1 x 2 ) z

s12 s22
+
n1 n2

d) (p 1 p 2 ) z

p 1q 1 p 2q 2
+
n1
n2

e) None of the above formulas are appropriate.


6. Pick the appropriate z or t value used in the above interval.
a)
b)
c)
d)
e)

1.645
1.684
1.960
2.021
None of the above values are correct.

III. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 7 THROUGH 11.


A researcher wants to test whether the proportion of Foothill students who transfer to a four-year
university is different than the proportion of DeAnza students who transfer to a four-year university.
7. Pick the most appropriate answer below concerning the formulation of the null and alternative
hypotheses to determine whether the data provide sufficient evidence to conclude that the proportion
of Foothill students who transfer to a four-year university is different than the proportion of DeAnza
students who transfer to a four-year university.
a)
b) H : = 0
c)
H o : 1 2 = 0
H o : p1 p2 = 0
o
1
2

H A : 1 2 0
d)

H A : p1 p2 0

HA : 1 2 < 0

Cant answer the question

e)

None of the above are correct.

*
8. If the test statistic for the test is z = 1.48 , what would be the p-value for the test?

a) 0.0694
b) 0.1388
e) None of the above are correct.

c) 0.8612

d) Cant answer this question.

*
9. If the test statistic for the test is z = 1.48 , then, at the 5% significance level, what would be your
conclusion for the test?

a) There is suffient evidence to conclude HA is true.


b) There is insuffient evidence to conclude HA is true.
c) None of the above are correct.
10. Choose the most appropriate portion below from the conclusion for the hypothesis test.
a) At the 5% significance level, there is sufficient evidence to conclude that the true proportion of
Foothill students who transfer to a four-year university is different than the true proportion of
DeAnza students who transfer to a four-year university.
b) At the 5% significance level, there is insufficient evidence to conclude that the true proportion
of Foothill students who transfer to a four-year university is different than the true proportion
of DeAnza students who transfer to a four-year university.
c) None of the above are correct.
11. Pick the most appropriate equation that should be used to calculate the test statistic for the test.
(You may assume that a z-value is appropriate).
a)

c)

e)

z* =

z* =

p1 p2

b)

z* =

d)

z* =

" 1
1%
p q $ + '
# n1 n2 &
p 1 p 2
"$ p1q 1 p 2 q 2 %
'
+
# n1
n2 &

x1 x2
s12 s22
+
n1 n 2
x1 x2
" 1
1%
s2p $ + '
# n1 n2 &

None of the above are correct.

IV. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 12 THRU 15.


A major car manufacturer wants to test a new engine to see whether it meets new air pollution
standards. The emission of all engines of this type must be less than 20 parts per million(ppm) of
carbon. 21 engines are manufactured for testing purposes, and the mean and standard deviation of
the emissions for this sample of engines are determined to be 16.46 ppm and 9.49 ppm, respectively.
You are interested in whether the data supply sufficient evidence to allow the manufacturer to
conclude that this type of engine meets the pollution standard at a 10% level of significance. Below is
the appropriate Minitab output for the problem. Assume a normal distribution.
N
21

CARBON

MEAN
16.46

STDEV
9.49

SE MEAN
2.07

T
-1.71

P VALUE
0.051

12. Pick the most appropriate answer below concerning the formulation of the null and alternative
hypotheses to determine whether this type of engine meets the pollution standard.

Ho : p = 20

a)

b)

HA : p < 20
Ho : = 20

c)

d)

HA : < 20

e)

Ho : = 20
HA : > 20
Ho : p = 20
HA : p > 20

None of the above are correct.

13. What is the smallest significance level that would allow us to conclude HA is true?
a) -1.71
b) 0.10
c) 0.06
d) 0.01
14. Choose the most appropriate portion below from the conclusion for the hypothesis test in
problem twelve.
a) At the 10% significance level, there is sufficient evidence to conclude that this type of engine
meets the pollution standard.
b) At the 10% significance level, there is insufficient evidence to conclude that this type of engine
meets the pollution standard.
c) Not enough information is given to make a conclusion.
d) None of the above are correct.
15. Pick the most appropriate equation that should be used to calculate the test statistic for the test in
problem twelve.
a)

z* =

e)

x o
s n

b)

z* =

p po
p oq o
n

c)

t* =

x o
s n

d)

t* =

p p o
poqo
n

None of the above are correct.

V. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 16 THRU 18.


Suppose you record how long it takes you to get to school over many months and discover that the
one-way travel times, in minutes, are approximately normally distributed with a mean of 13.88
minutes and standard deviation of 4 minutes. If your first class is at 10:30 am, what is the latest time
you should leave everyday so that you are on time at least 93.7% of the time?
16. Pick the equation most appropriate to answer the question above.

x
n x
b) p(x) = ( nCx ) p x (1 p)

e) None of the above are correct.


a) z =

c) x = + z

d) z =

x
n

17. Select the most appropriate item that pertains to the problem

a) z = 1.530

b) z = 1.645

c) z = 1.960

d) z = 2.576

e) None of these.

18. If your first class is at 10:30 am, what is the latest time you should leave everyday so that you are
on time at least 93.7% of the time?
a) 10:22 am

b) 10:00 am

c) 10:10 am

d) 10:20 am

e) None of these.

VI. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 19 THRU 21.


Based on data from the Statistical Abstract of the United States, the probability that a newborn baby
will be a boy is roughly 0.513. In the next three births, you are interested in the probability that at
least two are girls.
19. Pick the equation most appropriate to deal with the problem above.

x
n x
b) p(x) = ( nCx ) p x (1 p)

e) None of the above are correct.


a) z =

c) x = + z

20. Select the most appropriate item that pertains to the problem
a) z = 1.539
b) z = 1.645
c) z = 1.960
d) z = 2.225

d) z =

x
n

e) None of these.

21. In the next three births, what is the probability that at least two are girls?
a) 0.6667

b) 0.3333

c) 0.4805

d) 0.5195

e) None of these.

VII.

USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 22 THROUGH 25.

With the recent growth in the number of U.S. households wired for cable television, major advertisers
are now beginning to show an increased interest in cable advertising. Since its inception, cable
television has offered advertisers relatively inexpensive rates and selective target audiences. For
purposes of comparison, A.J. Bush and J.H. Leigh conducted a content analysis of television
commercials on the three major networks, ABC, CBS, and NBC, and three of the more popular, wellestablished cable networks, CNN, ESPN, and TBS. One of the variables measured was the number of
advertisements shown during prime-time (7:00 - 10:00 P.M.) and late-night (10:00 P.M. - 12:00 A.M.)
viewing segments on two weekday evenings during November 1981. The results are summarized in
the table below.
Number of advertisements
Prime-time
Late-night
TOTALS
MAJOR
ABC
94
69
163
NETWORKS
CBS
90
84
174
NBC
86
94
180
CABLE
TBS
66
47
113
NETWORKS
CNN
95
60
155
ESPN
87
45
132
TOTALS
518
399
917
Suppose an advertisement is selected at random from advertisements shown on the two weekday
evenings during November 1981. What is the probability that the advertisement selected
22. was shown during a late-night segment?
a) 163/399

b) 518/917

c) 69/399

d) 399/917

e) None of the above are correct.

23. was shown on TBS during a prime-time segment?


a) 518/917

b) 66/917

c) 113/518

d) 113/917

c) 113/917

d) 163/917

e) None of the above are correct.

24. was not shown on a cable network?


a) 400/917

b) 517/917

e) None of the above are correct.

25. was shown on ABC during a late-night segment, given that it was shown on a major network?
a) 69/917

b) 69/399

c) 69/517

d) 69/163

e) None of the above are correct.

VIII. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 26 THROUGH 28.


Electric power plants that use water for cooling their condensers sometimes discharge heated water
into rivers, lakes, or oceans. It is known that water heated above certain temperatures has a
detrimental effect on the plant and animal life in the water. Suppose it is known that the increased
temperature of the heated water discharged by a certain power plant in any given day has a normal
distribution with a mean of 2.8 degrees Celsius and a standard deviation of 0.6 degrees Celsius.
Suppose a sample of 35 days was collected. You are interested in the probability that the mean
increase in temperature of the discharged water for the sample exceeds 2.6 degrees Celsius.
26. Pick the equation most appropriate to deal with the problem above.

x
n x
b) p(x) = ( nCx ) p x (1 p)

e) None of the above are correct.


a) z =

d) z =

c) x = + z

x
n

27. Select the most appropriate item that pertains to the problem

a) z = -2.58
b) z = -1.97
c) z = -0.056
d) z = -0.33
e) None of the above are pertinent to the problem.
28. What is the probability that the sample mean increase in temperature of the discharged water for
the sample exceeds 2.6 degrees Celsius.
a) .9951

b) .6293

c) .9437

d) .9756

e) None of the above are correct.

IX. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 29 AND 30.


The Acculturation Rating Scale for Mexican Americans (ARSMA) measures the extent to which
Mexican Americans have adopted Anglo/English culture. During the development of ARSMA, the
test was given to a group of 27, randomly chosen, Mexican Americans. Their scores (taken from a
normal population), from a possible range of 1.00 to 5.00, had a sample mean of 1.67 points and a
sample standard deviation of 0.25 points. Because low scores should indicate a Mexican cultural
orientation, these results helped to establish the validity of the test. You are interested in a 90%
confidence interval for the true mean ARSMA score of Mexican Americans.
29. Choose the best answer below concerning the 90% confidence interval for the true mean ARSMA
score of Mexican Americans.

p 1 p
! s $
! s $

z
a) x z #
b)
c)
x

t
#"
&
n
" n &%
n%
d) Cant answer this question based on the information given.
e) None of the above are correct.
30. Choose the appropriate interval from below for the 90% confidence interval for the true mean
ARSMA score of Mexican Americans.
a)
b)
c)
d)
e)

(1.576, 1.764)
(1.588, 1.752)
(1.591, 1.749)
Cant answer this question based on the information given.
None of the above are correct.

X. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 31 THRU 34


Acme Properties, Inc. specializes in custom home sales in the Evergreen Estates. A random sample of
nine currently listed custom homes provided information on size and price. The size data are in
hundreds of square feet, rounded to the nearest hundred; the price data are in thousands of dollars,
rounded to the nearest thousand. Use the output below to answer the following questions:
Correlation of SIZE and PRICE = 0.930
ROW
1
2
3
4
5
6
7
8
9

SIZE
26
27
33
29
29
34
30
40
22

PRICE
235
249
267
269
295
345
305
475
195

MTB > Regress 'PRICE' 1 'SIZE'.


The regression equation is
PRICE = - 141 + 14.4 SIZE
Predictor
Constant
SIZE

Coef
-141
14.4

Stdev
65.71
2.162

s = 31.77

R-sq = 86.4%

t-ratio
-2.14
6.68

p
0.070
0.000

R-sq(adj) = 84.5%

31. Predict the price of a custom home in the Evergreen Estates that is 29 hundred square feet.
a) $269,000
b) $295,000
c) $276,600
d) $558,600
e) None of the above are correct.
32. Predict the price of a custom home in the Evergreen Estates that is 47 hundred square feet.
a) $475,000
b) $535,800
c) $817,800
d) $195,000
e) None of the above are correct.
33. State the value of slope of the regression line.
a) -141
b) 14.4
c) 0.930
d) 65.71
e) None of the above are correct.
34. Interpret the correlation coefficient.
a) There is a strong negative linear relationship between square footage and sale price.
b) There is a strong positive linear relationship between square footage and sale price.
c) There is a weak negative linear relationship between square footage and sale price.
d) There is a weak positive linear relationship between square footage and sale price.
e) None of the above are correct.

Problem 35 is a stand-alone problem and has nothing to do with the previous problem.
35. What can we say about the percentage of data that lies within 2 standard deviations of the mean?
a)
Approximately 95% b)
Approximately 75% c)
At least 75%
d) At most 25%

XI. USE THE INFORMATION BELOW TO ANSWER PROBLEMS 36 and 37


Suppose you record how long it takes you to get to school over many months and discover that the
one-way travel times, in minutes, are approximately normally distributed with a mean of 13.88
minutes and standard deviation of 4 minutes. You are interested in the probability that it will take
you at least 20 minutes to get to school
36. Pick the equation most appropriate to deal with the problem above.
x
a) z =

n x
b) p(x) = ( nCx ) p x (1 p)
c) x = + z
x
d) z =
n

e) None of the above are correct.


37. What is the probability that it will take you at least 20 minutes to get to school? Round your final
answer to 2 decimal places.
a) 0.03
b) 0.06
c) 0.97
d) 0.94
e) None of the above are correct.

ANSWERS:
1. D
2. C
15. C
16. C
29. B
30. B

3. C
17. A
31. C

4. B
18. C
32. E

5. B
19. B
33. B

6. D
20. E
34. B

7. C
21. C
35. C

8. B
22. D
36. A

9. B
23. B
37. B

10. B
24. B

11. A
25. C

12. C
26. D

13. C
27. B

14. A
28. D

Sample Final