Вы находитесь на странице: 1из 4

Practice Problems - Analytic Trigonometry

Name___________________________________

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Find the exact value of the expression.


2
1) sin-1 1)
2
2 3
A) B) C) D)
3 3 4 4

3
2) cos-1 - 2)
2
5
A) B) C) - D)
3 6 4 6

Use a calculator to find the value of the expression rounded to two decimal places.
3) sin-1(0.7) 3)
A) 44.43 B) 0.80 C) 0.78 D) 45.57

4
4) cos-1 4)
7

A) 34.85 B) 0.96 C) 55.15 D) 0.61

Find the exact value of the expression.


3
5) sec sin-1 - 5)
2
2
A) B) 0 C) 1 D) 2
2

2
6) csc tan-1 - 6)
7

53 7 53 53 7 53
A) - B) - C) D)
2 53 7 53

2 3
7) csc-1 - 7)
3

A) - B) C) - D)
6 3 3 6

1
Write the trigonometric expression as an algebraic expression in u.
8) sin (tan-1 u) 8)
u2 + 1 u u2 + 1 u u2 - 1
A) B) C) u u2 + 1 D)
u2 + 1 u2 + 1 u2 - 1

9) sec (sin-1 u) 9)
u2 - 1 1 - u2 u2 - 1
A) B) C) 1 - u2 D)
u 1 - u2 u2 - 1

OPEN ENDED QUESTIONS. Answer the following questions and show all necessary work to receive full credit.

Simplify the trigonometric expression by following the indicated direction.


10) Rewrite in terms of sine and cosine: cot x · tan x 10)

cos 1 + sin
11) Multiply by 11)
1 - sin 1 + sin

1 1
12) Rewrite over a common denominator: + 12)
1 - cos 1 + cos

2 sin2 + 3 sin +1
13) Factor and simplify: 13)
sin 2 -1

Establish the identity.


sec - 1 tan
14) = 14)
tan sec + 1

15) csc u - sin u = cos u cot u 15)

1 + csc x
16) = cos x + cot x 16)
sec x

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

Find the exact value of the expression.


17) sin 255° 17)
2( 3 + 1) 2( 3 + 1) 2( 3 - 1) 2( 3 - 1)
A) - B) C) D) -
4 4 4 4

18) tan 345° 18)


2- 3 2+ 3
A) B) C) 2 + 3 D) -2 - 3
4 4

2
19) cos 50° cos 10° - sin 50° sin 10° 19)
1 3 1
A) B) 3 C) D)
2 2 4

20) sin 255° cos 15° - cos 255° sin 15° 20)
1 3 3 17
A) - B) - C) D)
2 2 2 4

1 - tan 80° tan 70°


21) 21)
tan 80° + tan 70°
3 3
A) - B) 3 C) - 3 D)
3 3

Find the exact value under the given conditions.


4 3 12
22) sin = - , < < 2 ; tan = - , < < Find cos ( + ). 22)
5 2 5 2
16 63 33 56
A) - B) - C) D)
65 65 65 65

1 1
23) cos = , 0< < ; sin =- , - < <0 Find tan( + ). 23)
3 2 2 2
9 3+8 2 9 3+8 2 9 3-8 2 9 3-8 2
A) B) C) D)
5 3 3 5

Find the exact value of the expression.


1 3
24) sin cos-1 - sin-1 24)
2 2
3 2 3
A) 0 B) 1 C) D)
3 2

1 1
25) cos sin-1 - tan-1 25)
3 2
4 10 + 5 2 3+4 2 6 2 3+1
A) B) C) D)
15 3 5 5 5

Write the trigonometric expression as an algebraic expression containing u and v.


26) sin(tan-1 u - tan-1 v) 26)
u-v 1 + uv
A) B)
u + 1 · v2 + 1
2 u + 1 · v2 + 1
2

1 - uv u2 + 1 · v2 + 1
C) D)
u2 + 1 · v2 + 1 1 - uv

3
Use the information given about the angle , 0 2 , to find the exact value of the indicated trigonometric function.
5
27) sin = , 0< < Find cos(2 ). 27)
13 2
119 118 120 119
A) B) C) D) -
169 169 169 169

24 3
28) cos = , < <2 Find sin(2 ). 28)
25 2
527 336 527 336
A) B) - C) - D)
625 625 625 625

21 3
29) tan = , < < Find sin(2 ). 29)
20 2
41 840 840 41
A) - B) - C) D)
841 841 841 841

3
30) csc =- , tan >0 Find cos(2 ). 30)
2
1 4 5 1 -4 5
A) - B) C) D)
9 9 9 9

1
31) cos = , csc >0 Find sin . 31)
4 2
8 - 2 15 10 6 8 + 2 15
A) B) C) D)
4 4 4 4

12 3
32) tan = , < < Find sin . 32)
5 2 2
2 13 2 13 3 13 3 13
A) - B) C) D) -
13 13 13 13

Use the Half-angle Formulas to find the exact value of the trigonometric function.
33) sin 22.5° 33)
1 1 1 1
A) 2+ 2 B) - 2- 2 C) 2- 2 D) - 2+ 2
2 2 2 2

34) sin 75° 34)


1 1 1 1
A) - 2+ 3 B) 2+ 3 C) - 2- 3 D) 2- 3
2 2 2 2

35) sin 35)


8
1 1 1 1
A) - 2- 2 B) 1- 2 C) 2- 2 D) - 2- 3
2 2 2 2