You are on page 1of 15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

Tin Plate/Coil/Strip
steel-factories.com

Manufacturer of Tin Free Steel, High Quality &


Amazing Price!

Start Free Download


readingfanatic.com

Begin w/ Reading Fanatic for Free Access to


Unlimited eBooks!

HomeAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSQuestionsAnswers160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestio
CivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswers

160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineering
ObjectiveTypeQuestionsandAnswers

Adsby Google

QuestionsandAnswers
InterviewQuestionsPDF
AppliedMechanics

AppliedMechanicsandGraphicStaticsInterviewQuestions:

1.AforcePof50NandanotherforceQofunknownmagnitudeactat90toeachother.Theyarebalancedbyaforceof130N.Themagnitu
Qis
a)60N
b)80N
c)100N
d)120N
Ans:d
2.Iftheresultantoftwoforceshasthesamemagnitudeaseitheroftheforce,thentheanglebetweenthetwoforcesis
a)30
b)45
c)60
d)120
Ans:d

3.ArodABcarriesthreeloadsof30N,70Nand100Natdistancesof20mm,90mmand150mmrespectivelyfromA.Neglectingtheweig
therod,thepointatwhichtherodwillbalanceis
a)109.5mmfromA
b)119.5mmfromA
c)125.5mmfromA
d)132.5mmfromA
Ans:a
4.Theanglesbetweentwoforcestomaketheirresultantaminimumandamaximumrespectivelyare
a)0and90
b)180and90
c)90and180
d)180and0
Ans:d
5.Whentwoforces,eachequaltoP,actat90toeachother,thentheresultantwillbe
a)P
b)PV2
c)P/V2
d)2P
Ans:b
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

1/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

6.TheresultantoftwoforcesPandQisR.IfQisdoubled,thenewresultantisperpendiculartoP.Then,
a)P=R
b)Q=R
c)P=Q
d)Noneoftheaboveiscorrect
Ans:b
12.Acubeonasmoothhorizontalsurface
a)cannotbeinstableequilibrium
b)cannotbeinneutralequilibrium
c)cannotbeinunstableequilibrium
d)canbeinanyofthesestates
Ans:d
13.Thefollowingisinunstableequilibrium
a)auniformsolidconerestingonageneratoronasmoothhorizontalplane
b)auniformsolidconerestingonitsbaseonahorizontalplane
c)asolidcuberestingononeedge
d)asatelliteencirclingtheearth
Ans:c
14.Ablockintheshapeofaparallelopipedofsideslmx2mx3mliesonthesurface.Whichofthefacesgivesmaximumstableblock?
a)1mx2m
b)2mx3m
c)1mx3m
d)equallystableonallfaces
Ans:b
15.Auniformpyramidandauniformprismofsameheightliewiththeirbaseonthesurface.Whichismorestable?
a)pyramid
b)prism
c)bothequallystable
d)noneoftheabove
Ans:a
16.Minimumpotentialenergyofasystemwillbeinthepositionof
a)stableequilibrium
b)unstableequilibrium
c)neutralequilibrium
d)alloftheabove
Ans:a
17.Arigidbodyisinastableequilibriumiftheapplicationofanyforce
a)canraisetheCGofthebodybutcannotlowerit
b)tendstolowertheCGofthebody
c)neitherraisesnorlowerstheCGofthebody
d)noneofabove
Ans:a
18.Whichofthefollowingrepresentsthestateofneutralequilibrium?
a)acuberestingononeedge
b)asmoothcylinderlyingonacurvedsurface
c)asmoothcylinderlyingonaconvexsurface
d)noneoftheabove
Ans:d

25.Twocirculardiscsofsameweightandthicknessaremadefrommetalshavingdifferentdensities.Whichdiscwillhavethelargerrotation
inertiaaboutitscentralaxis?
a)discwithlargerdensity
b)discwithsmallerdensity
c)bothdiscswillhavesamerotationalinertia
d)noneoftheabove
Ans:b
31.Thetotalkineticenergyofahoopofmass2kgandradius4mslidingwithlinearvelocity8m/secandangularvelocity5radian/secis
a)64J
b)400J
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

2/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

c)464J
d)89J
Ans:c
32.Asymmetricalbodyisrotatingaboutitsaxisofsymmetry,itsmomentofinertiaabouttheaxisofrotationbeing2kgm2anditsrateof
rotation2revolutions/see.Theangularmomentumofthebodyinkgm2/secis
a)4
b)67i
c)8TC
d)8
Ans:c
33.Theangularspeedofacarwhiletakingacircularturnofradius100mat36km/hour,is
a)0.1radian/sec
b)1radian/sec
c)100radian/sec
d)1000radian/sec
Ans:a
34.Thetorqueproducedbyaforcedependson
i)themagnitudeoftheforce
ii)thedirectionoftheforce
iii)thepointofapplicationoftheforcerelativetooriginThecorrectansweris
a)only(i)
b)both(i)and(ii)
c)both(i)and(iii)
d)all(i),(ii)and(iii)
Ans:d
35.Theratioofthespeedofarollingcylindertothespeedofslidingcylinderis
a)lessthan1
b)equalto1
c)between1and2
d)greaterthan2
Ans:a

36.Asphereandacylinderhavingthesamemassandradiistartfromrestandrolldownthesameinclinedplane.Whichbodygetstothebo
first?
a)spherewithgreaterrotationalenergyatbottomthancylinder
b)spherewithlesserrotationalenergyatbottomthancylinder
c)cylinderwithgreaterrotationalenergyatbottomthansphere
d)bothreachthebottomsimultaneouslywithequalrotationalenergyatbottom
Ans:b
38.Ahoopofradius3mweighs100kg.Itrollsalongahorizontalfloorsothatatitscentreofmasshasaspeedof200mm/sec,.Thework
requiredtostopthehoopis
a)2J
b)4J
c)6J
d)8J
Ans:b

39.AsolidcylinderofmassMandradiusRrollsdownaninclinedplanewithoutslipping.Theaccelerationofcenterofmassofrollingcylin
a)(1/3)gsinB
b)(2/3)gcos9
c)(2/3)gsin0
d)gsin9
wheregisaccelerationduetogravityand0isinclinationofplanewithhorizontal.
Ans:c
40.AsolidsphereofmassMandradiusRrollsdownaplaneinclinedat0withthehorizontal.Theaccelerationofsphereis
a)(1/3)gsin0
b)(2/5)gsin0
c)(3/7)gsin0
d)(5/7)gsin0
wheregisaccelerationduetogravity
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

3/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

Ans:d
41.Acylinderwillsliponaninclinedplaneofinclination0ifthecoefficientofstaticfrictionbetweenplaneandcylinderis
a)lessthan(1/3)tan0
b)lessthan(2/3)tan0
c)lessthan(1/3)sin6
d)lessthan(2/3)sin6
Ans:a
42.Rateofchangeofangularmomentumisequalto
a)force
b)torque
c)linearmomentum
d)impulse
Ans:b
43.Iftheangulardistance,0=2t33t2,theangularaccelerationatt=1sec.is
a)1rad/sec2
b)4rad/sec2
c)6rad/sec2
d)12rad/sec2
Ans:c
44.Acirculardiscrotatesatnrpm.Theangularvelocityofacircularringofsamemassandradiusasthediscandtohavethesameangular
momentumis
a)nrpm
b)n/2rpm
c)n/4rpm
d)2nrpm
Ans:b

45.Aparticlemovesinastraightlineanditspositionisdefinedbytheequationx=6t2t3wheretisexpressedinsecondsandxinmeters
maximumvelocityduringthemotionis
a)6m/sec
b)12m/sec
c)24m/sec
d)48m/sec
Ans:b

46.Aflywheelofmomentofinertia20kgmisacteduponbyatangentialforceof5Nat2mfromitsaxis,for3seconds.Theincreaseinan
velocityinradianpersecondis
a)1/2
b)3/2
c)2
d)3
Ans:b

47.Adiscofmass4kg,radius0.5mandmomentofinertia3kgm2rollsonahorizontalsurfacesothatitscentermoveswithspeed5m/see
Kineticenergyofthediscis
a)50J
b)150J
c)200J
d)400J
Ans:c
48.Whenacircularwheelrollsonastraighttrack,thentheshapeofbodycentrodeandspacecentroderespectivelyare
a)straightlineandparabola
b)straightlineandcircle
c)circleandstraightline
d)circleandparabola
Ans:c
49.Selectthecorrectstatement
a)Thebodycentroderollsonthespacecentrode.
b)Thespacecentroderollsonthebodycentrode.
c)Bothbodyandspacecentrodesmayroleoneachother.
d)Thebodycentrodenevertouchesspacecentrode.
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

4/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

Ans:a
50.Attheinstantaneouscenter,thevelocityofthemovinglaminaatanyinstantis
a)zero
b)maximum
c)minimum
d)varying
Ans:a
51.Instantaneouscenterisatinfinitywhentheangularvelocityis
a)constant
b)zero
c)maximum
d)minimum
Ans:b

53.A2mlongladderrestsagainstawallandmakesanangleof30withthehorizontalfloor.Wherewillbetheinstantaneouscenterofrota
whentheladderstartsslipping?
i)1.0infromthewall
ii)1.732mfromthewall
iii)1.0mabovethefloor
iv)1.732mabovethefloorThecorrectansweris
a)(i)and(iii)
b)(i)and(iv)
c)(ii)and(iii)
d)(ii)and(iv)
Ans:d
54.Foragivenvelocityofaprojectile,therangeismaximumwhentheangleofprojectionis
a)30
b)45
c)90
d)0
Ans:b
55.Theangleofprojectionatwhichthehorizontalrangeandmaximumheightofaprojectileareequalto
a)36
b)45
c)56
d)76
Ans:d
56.Themaximumvalueofthehorizontalrangeforaprojectileprojectedwithavelocityof98m/secis
a)98m
b)490m
c)980m
d)1960m
Ans:c
57.Astoneisthrownverticallyupwardswithaverticalvelocityof49m/sec.Itreturnstothegroundin
a)5sec
b)8sec
c)10sec
d)20sec
Ans:c

58.Aprojectilehasmaximumrangeof40monahorizontalplane.Ifangleofprojectionisaandthetimeofflightis1second,thensinamu
about
a)1/4
b)1/3
c)1/2
d)1/5
Assumeg=10m/sec2
Ans:a

60.Ifthedirectionofprojectionbisectstheanglebetweentheverticalandtheinclinedplane,thentherangeofprojectileontheinclinedpla
a)zero
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

5/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

b)maximum
c)minimum
d)unpredictable
Ans:b

61.Ifaprojectileisfiredwithaninitialvelocityof10m/secatanangleof60tothehorizontal,itshorizontalandverticalvelocityatthehig
pointoftrajectoryare
a)0and5m/sec
b)5m/secand0
c)5V3m/secand0
d)5and5V3m/sec
Ans:b
62.Theangleofprojectionatwhichthehorizontalrangeandmaximumheightofaprojectileareequalto
a)45
b)tan1(2)
c)tan(4)
d)tan1(1/4)
Ans:c

64.Astoneisthrownupaslopeofinclination60tothehorizontal.Atwhatangletotheslopemustthestonebethrownsoastolandasfar
possiblefromthepointofprojection?
a)15
b)30
c)45
d)75
Ans:a
66.Inasimpleharmonicmotion,thepositionofequilibriumisalways
a)stable
b)unstable
c)neutral
d)noneoftheabove
Ans:a
67.IfAistheamplitudeofparticleexecutingsimpleharmonicmotion,thenthetotalenergyEoftheparticleis
a)proportionaltoA
b)proportionaltoA2
c)proportionalto1/A2
d)independentofA
Ans:b
68.Thetimeperiodofasimplependulumdependson
i)massofsuspendedparticle
ii)lengthofthependulum
iii)accelerationduetogravityThecorrectansweris
a)only(i)
b)both(ii)and(iii)
c)both(i)and(iii)
d)allarecorrect
Ans:b
69.Aparticleofmass2kgexecutessimpleharmonicmotionoffrequency6/71Hzandamplitude0.25m.Itsmaximumkineticenergyis
a)4.5J
b)9.0J
c)12.0J
d)18.0J
Ans:b
70.ThemaximumdisplacementofaparticleexecutingS.H.M.correspondsto
a)zeropotentialenergyandmaximumkineticenergy
b)zerokineticenergyandmaximumpotentialenergy
c)maximumkineticenergyandmaximumpotentialenergy
d)minimumkineticenergyandminimumpotentialenergy
Ans:b

71.Itisobservedthatinacertainsinusoidaloscillation,theamplitudeislinearlydependentonthefrequencyf.Ifthemaximumvelocitydur
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

6/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

theoscillationisV,thenVmustbeproportionalto
a)f
b)1/f
c)1/f2
d)f2
Ans:d
72.Asimplependulumoflength1hasanenergyEwhenitsamplitudeisA.Ifitsamplitudeisincreasedto2A,theenergybecomes
a)E
b)E/2
c)2E
d)4E
Ans:d
73.IfthekineticenergyandpotentialenergyofasimpleharmonicoscillatorofamplitudeAarebothequaltohalfthetotalenergy,thenthe
displacementisequalto
a)A
b)A/2
c)A/V2
d)AV2
Ans:c
74.Theratioofkineticenergyandpotentialenergyofasimpleharmonicoscillator,atadisplacementequaltohalfitsamplitudeisgivenby
a)1:2
b)1:1
c)2:1
d)3:1
Ans:d
75.Asimplependulumoflength/hasanenergyE,whenitsamplitudeisA.Ifthelengthofpendulumisdoubled,theenergywillbe
a)E
b)E/2
c)2E
d)4E
Ans:b
76.Timeperiodandlengthofasecondspendulumrespectivelyare
a)1secand99.4cm
b)1secand92.7cm
c)2secand99.4cm
d)2secand92.7cm
Ans:c

77.Oneendofanelasticstringofnaturallength/andmodulusXiskeptfixedwhiletotheotherendisattachedaparticleofmassmwhich
hangingfreelyundergravity.Theparticleispulleddownverticallythroughadistancex,heldatrestandthenreleased.
Themotionis
a)asimpleharmonicmotion
b)arectilinearmotionwithconstantspeed
c)adampedoscillatorymotion
d)noneoftheabove
Ans:a

78.Aparticleisexecutingsimpleharmonicmotioninaline1.0mlong.Ifthetimeofonecompletevibrationis1sec,thenthemaximumvel
oftheparticleis
a)1.00m/sec
b)1.57m/sec
c)3.14m/sec
d)6.28m/sec
Ans:c
79.Thepotentialenergyofaparticlefallingthroughastraightshaftdrilledthroughtheearth(assumedhomogenousandspherical)is
proportionalto
a)logr
b)r
c)r2
d)1/r
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

7/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

whereristhedistanceoftheparticlefromcentreoftheearth
Ans:c
80.Jouleistheunitof
a)power
b)impulse
c)work
d)momentum
Ans:c

AppliedMechanicsandGraphicStaticsInterviewQuestions
81.OneNewtonisequivalentto
a)105dyne
b)106dyne.
c)107dyne
d)981dyne
Ans:a
82.AquantitywhosedimensionsareM2L2T3couldbetheproductof
a)forceandpressure
b)massandpower
c)energyandvelocity
d)forceandvelocity
Ans:b
83.ThedimensionsofGravitationalUniversalconstantGare
a)ML2r2
b)ML3r2
c)M2L3T2
d)ML3T2
Ans:b
84.Ifyisforceandxisvelocity,thendimensionsof=raredx2
a)M^T
b)MLT0
c)MLT1
d)M2LT3
Ans:b
85.OneJouleisequivalentto
a)9.81Newtonmetre
b)1Newtonmetre
c)1kgwtmetre
d)1dynemetre
Ans:b
86.Thedimensionsofcentrifugalforceare
a)M1L2T2
b)MLT1
c)MLT2
d)MLT2
Ans:c
87.AquantitymeasuredintheC.G.SsystemofunitshasdimensionsM2L3T3/2.Whatnumericalfactorwouldberequiredtoconvertthe
quantitytoSIunits?
a)1
b)100
c)1/100
d)1/10000
Ans:a
88.TheunitofrotationalinertiaofabodyinC.G.Ssystemis
a)cm4
b)kgcm2
c)gmcm2
d)gmcm3
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

8/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

Ans:c
89.Theratioofunitofforceingravitationalsystemtothatinabsolutesystemis
a)1
b)g
c)1/g
d)noneoftheabove
wheregisaccelerationduetogravity
Ans:b
91.InSIunits,theunitsofforceandenergyarerespectively
a)Newtonandwatt
b)Dyneanderg
c)Newtonandjoule
d)kgwtandjoule
Ans:c
92.Thedimensionsofpowerare.
a)ML2T2
b)MLT3
c)MLr2
d)MLT*
Ans:b
93.Impulsecanbeobtainedfroma
a)forcedisplacementdiagram
b)forcetimediagram
c)velocitytimediagram
d)velocitydisplacementdiagram
Ans:b
94.OneNewtonisequivalentto
a)1kgwt
b)9.81kgwt
c)981dyne
d)1/9.81kgwt
Ans:d
95.Whichofthefollowingisascalarquantity?
a)energy
b)momentum
c)torque
d)impulse
Ans:a
97.Aheavyladderrestingonfloorandagainstaverticalwallmaynotbeinequilibriumif
a)floorissmoothandwallisrough
b)floorisroughandwallisrough
c)bothfloorandwallarerough
d)bothfloorandwallaresmooth
Ans:d
98.Coefficientoffrictiondependson
a)natureofsurfacesonly
b)areaofcontactonly
c)both(a)and(b)
d)noneoftheabove
Ans:a
100.AropeiswrappedtwicearoundaroughpolewithacoefficientoffrictionA.ItissubjectedtoaforceFjatoneendandagradually
increasingforceF2isappliedattheotherendtilltheropejuststartsslipping.AtthisinstanttheratioofF2toFiis
a)1
b)e2*
c)e4*
d)e*72
Ans:b
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

9/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

101.Aladderofweightwrestsagainstasmoothverticalwall,andrestsonroughhorizontalground,thecoefficientoffrictionbetweenthel

andthegroundbeing1/4.Themaximumangleofinclinationoftheladdertothevertical,ifamanofweightwistowalktothetopofitsafe
tan1x,wherexis
a)1/4
b)1/3
c)3
d)4
Ans:b
102.Ifabodyislyingonaplanewhoseinclinationwiththehorizontalislessthantheangleoffriction,then
i)aforceisrequiredtomovethebodyupwards
ii)aforceisrequiredtomovethebodydownward
iii)thebodywillnotbeinequilibriumThecorrectansweris
a)only(i)
b)only(ii)
c)both(i)and(ii)
d)both(i)and(iii)
Ans:c
103.Intrinisicequationofcatenaryisgivenby
a)S=Ctanq>
b)S=Ccoscp
c)S=Csincp
d)S=Ccot<p
whereCissomeconstant.
Ans:a
104.Theshapeofasuspendedcableforauniformlydistributedloadoveritis
a)circular
b)parabolic
c)catenary
d)cubicparabola
Ans:b
105.Cartesianformoftheequationofcatenaryis
a)y=ccoshx/c
b)y=csinhx/c
c)y=ctanx/c
d)y=csin1x/c
Ans:a

106.Acableloadedwith10kN/mofspanisstretchedbetweensupportsinthesamehorizontalline100mapart.Ifthecentraldipis10m,t
themaximumandminimumpullinthecablerespectivelyare
a)1346.3kNand1500kN
b)1436.2kNand1250kN
c)1346.3kNand1250kN
d)1436.2kNand1500kN
Ans:c
107.Minimumpullinasuspendedcablewithsupportsattwoendsisequalto
a)horizontalthrust
b)supportreactions
c)resultantofhorizontalthrustandsupportreaction
d)halftheweightofthecable
Ans:a
108.Alightropeisloadedwithmanyequalweightsatequalhorizontalintervals.Thepointsofsuspensionontheropelieona
a)parabola
b)catenary
c)cycloid
d)ellipse
Ans:a
109.Themaximumpullinacable,carryingauniformlydistributedloadandsupportedattwoendswhichareatthesamelevel,isat
a)supports
b)quarterspan
c)midspan
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

10/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

d)noneoftheabove
Ans:a

111.Aballmovingonasmoothhorizontaltablehitsaroughverticalwall,thecoefficientofrestitutionbetweenballandwallbeing1/3.Theb
reboundsatthesameangle.Thefractionofitskineticenergylostis
a)1/3
b)2/3
c)1/9
d)8/9
Ans:d

113.Aparticleisdroppedfromaheightof3monahorizontalfloor,whichhasacoefficientofrestitutionwiththeballof1/2.Theheighttow
theballwillreboundafterstrikingtheflooris
a)0.5m
b)0.75m
c)1.0m
d)1.5m
Ans:b
114.Aballisdroppedfromaheightof16monahorizontalfloor.Ifitreboundstoaheightof9mafterstrikingthefloor,thecoefficientof
restitutionbetweenballandflooris
a)1/4
b)2/3
c)3/4
d)4/3
Ans:c

115.Twoballsofmasses3kgand6kgaremovingwithvelocitiesof4m/secand1m/secrespectively,towardseachotheralongthelineofth
centers.Afterimpactthe3kgballcomestorest.Thiscanhappenonlyifthecoefficientofrestitutionbetweentheballsis
a)2/3
b)1/5
c)3/5
d)1/3
Ans:b
117.Whenabodyslidesdownaninclinedsurface,theaccelerationofthebodyisgivenby
a)g
b)gsinG
c)gcos6
d)gtan6
wheregisaccelerationduetogravityand9istheangleofinclinationofsurfacewiththehorizontal.
Ans:b

118.Abodyisdroppedfromaheightof100mandatthesametimeanotherbodyisprojectedverticallyupwardwithavelocityof10m/sec.
twoparticleswill
a)nevermeet
b)meetafter1sec
c)meetafter5sec
d)meetafter10sec
Ans:d

119.Ashelltravellingwithahorizontalvelocityof100m/secexplodesandsplitsintotwoparts,oneofmass10kgandtheotherof15kg.Th

kgmassdropsverticallydownwardwithinitialvelocityof100m/secandthe10kgmassbeginstotravelatanangletothehorizontaloftan
wherexis
a)3/4
b)4/5
c)5/3
d)3/5
Ans:d

120.Acargoesroundacurveofradius100mat25m/sec.Theangletothehorizontalatwhichtheroadmustbebankedtopreventsideway
frictiononthecarwheelsistan1x,wherexis(Assumeg=10m/sec2)
a)3/8
b)1/2
c)9/5
d)5/8
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

11/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

Ans:d

121.Ashellofmass100kgtravellingwithavelocityof10m/secbreaksintotwoequalpiecesduringanexplosionwhichprovidesanextraki
energyof20000Joules.Ifthepiecescontinuetomoveinthesamedirectionasbefore,thenthespeedofthefasteronemustbe
a)20m/sec
b)30m/sec
c)40m/sec
d)50m/sec
Ans:b
122.Ifaflywheelincreasesitsspeedfrom10rpmto20rpmin10seconds,thenitsangularaccelerationis
a)rad/sec10
b)rad/sec20
c)rad/sec30
d)noneoftheabove
Ans:c

124.Twoobjectsmovingwithuniformspeedsare5mapartafter1secondwhentheymovetowardseachotherandare1mapartwhenthey
inthesamedirection.
Thespeedsoftheobjectsare
a)2m/secand2m/sec
b)3m/secand2m/sec
c)3m/secand3m/sec
d)4m/secand6m/sec
Ans:b
125.Theangularspeedofacartakingacircularturnofradius100mat36km/hrwillbe
a)0.1rad/sec
b)1rad/sec
c)10rad/sec
d)100rad/sec
Ans:a
126.Abulletweighing10gmmoveswithavelocityoflkm/sec.Itskineticenergyis
i)5000N.m
ii)5000kg.m
iii)5000JThecorrectansweris
a)only(ii)
b)both(i)and(iii)
c)both(ii)and(iii)
d)all(i),(ii)and(iii)
Ans:b

127.Astonewasthrownverticallyupwardsfromthegroundwithavelocityof50m/sec.After5secondsanotherstonewasthrownvertically

upwardsfromthesameplace.Ifboththestonesstrikethegroundatthesametime,thenthevelocitywithwhichthesecondstonewasthrow
shouldbe(Assumeg=10m/sec2)
a)15m/sec
b)25m/sec
c)40m/sec
d)50m/sec
Ans:b
128.Thecondilionforaliftingmachinetobereversibleisthatitsefficiencyshouldbe
a)lessthan50%
b)morethan50%
c)morethan66.67%
d)equalto100%
Ans:b

129.Inaliftingmachineaweightof5kNisliftedthrough200mmbyaneffortof0.1kNmovingthrough15m.Themechanicaladvantagea
velocityratioofthemachinearerespectively
a)50and75
b)75and50
c)75and75
d)50and50
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

12/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

130.Inaliftingmachinewithefficiency60%,aneffortof200Nisrequiredtoraisealoadof6kN.Thevelocityratioofthemachineis
a)30
b)50
c)60
d)80
Ans:b
132.Freebodydiagramisan
a)isolatedjointwithonlybodyforcesactingonit
b)isolatedjointwithinternalforcesactingonit
c)isolatedjointwithalltheforces,internalaswellasexternal,actingonit
d)noneoftheabove
Ans:c
133.Asystemofcopianarforcesactingonarigidbodycanbereducedto
a)oneforceonly
b)onecoupleonly
c)oneforceandonecoupleonly
d)noneoftheabove
Ans:c
134.Asystemofcopianarforcesisinequilibriumwhen
a)forcepolygoncloses
b)funicularpolygoncloses
c)bothforcepolygonandfunicularpolygonclose
d)alltheforcesareconcurrent
Ans:c
135.Forcepolygonmethodisapplicablefor
a)anycopianarforcesystem
b)asystemofparallelforcesonly
c)concurrentcopianarforcesystem
d)nonconcurrentcopianarforcesystem
Ans:c
136.Theforcepolygonrepresentingasetofforcesinequilibriumisa
a)triangle
b)openpolygon
c)closedpolygon
d)parallelogram
Ans:c
137.Thediagramshowingthepointofapplicationandlineofactionofforcesintheirplaneiscalled
a)vectordiagram
b)spacediagram
c)forcediagram
d)funiculardiagram
Ans:b
140.Iftwoforcesareinequilibrium,thentheforcesmust
i)beequalinmagnitude
ii)beoppositeinsense
iii)actalongthesameline
Thecorrectansweris
a)(i)and(ii)
b)(i)and(iii)
c)only(i)
d)(i),(ii)and(iii)
Ans:d
141.Thegraphicalmethodofdeterminingtheforcesinthemembersofatrussisbasedon
a)methodofjoint
b)methodofsection
c)eithermethod
d)noneofthetwomethods
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

13/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

142.Thebendingmomentinanarchisproportionalto
a)verticalordinateoffunicularpolygon
b)verticalordinateofthearch
c)interceptbetweenthearchaxisandthefunicularpolygon
d)noneofthese
Ans:c
144.Thememberforcesinastaticallyindeterminatetruss
a)canbeobtainedbygraphicstatics
b)cannotbeobtainedbygraphicstatics
c)maybeobtainedbygraphicstatics
d)canbeobtainedbygraphicstaticsbytrialanderror
Ans:b
145.Anordinateinafunicularpolygonrepresents
a)shearforce
b)resultantforce
c)bendingmoment
d)equilibrium
Ans:c
146.Thepoledistanceismeasuredin
a)distancescale
b)forcescale
c)massscale
d)timescale
Ans:b
147.Thenumberoffunicularpolygonswhichcanbedrawntopassthroughtwospecifiedpointsinthespacediagramare
a)zero
b)1
c)2
d)infinity
Ans:d
148.Afunicularpolygoncannotbemadetopassthrough
a)onespecifiedpoint
b)twospecifiedpoints
c)threespecifiedpoints
d)morethanthreespecifiedpoints
Ans:d
149.IfthegivenforcesP,,P2,P3andP4aresuchthattheforcepolygondoesnotclose,thenthesystemwill
a)beinequilibrium
b)alwaysreducetoaresultantforce
c)alwaysreducetoacouple
d)both(a)and(c)
Ans:b
150.Theconditionofequilibriumforanysystemofforcesinaplaneis
a)thatpolygonofforcesmustclose
b)thatresultantcouplemustbezero
c)both(a)and(b)
d)noneoftheabove
Ans:c

151.Inwhichofthefollowingtrusses,themethodofsubstitutionisrequiredfordeterminingtheforcesinallthemembersofthetrussbygr
statics?
a)howetruss
b)kingposttruss
c)finktruss
d)warrentruss
Ans:c
152.Foranonconcurrentforcesystemtobeinequilibrium
a)onlytheclosureofforcepolygonissufficient
b)onlytheclosureoffunicularpolygonissufficient
http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

14/15

4/5/2016 160TOPMOSTAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSInterviewQuestionsCivilEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersAPPLI

c)bothforcepolygonandfunicularpolygonmustclose
d)noneoftheabove
Ans:c
153.Ifasetofgivenforcesaresuchthattheirfreevectorsbuildaclosedpolygon,then
a)theresultantforceandresultantcouplearealwayszero
b)theresultantforceiszerobutresultantcoupleisnotzero
c)theresultantforceiszerobutresultantcouplemaynotbezero
d)theresultantforceandresultantcouplebothmaynotbezero
Ans:c
154.WilliotMohrdiagramisusedtodeterminedeflectionin
a)trussesonly
b)beamonly
c)rigidframesonly
d)anytypeofstructure
Ans:a
APPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSQuestionsAnswerspdffreedownload::

ThisentrywaspostedinAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSQuestionsAnswersandtagged160TOPAPPLIEDMECHANICSandGRAPHICSTATICSQuestionsAnswerspdf.Bookmarkthe

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/appliedmechanicsandgraphicstaticsinterviewquestionscivilengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

15/15