Вы находитесь на странице: 1из 36

228TOPCompressors,GasTurbinesandJetEngines

MechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsand
AnswersList
LatestCompressors,GasTurbinesandJetEnginesQuestionsandAnswersPdf
1.Freeairistheairat
(a)atmosphericconditionsatanyspecificlocation
(b)20Cand1kg/cm2andrelativehumidityof36%
(c)0Candstandardatmosphericconditions
(d)15Cand1kg/cm2
(e)25C,1kg/cm2andrelativehumidityof50%.
Ans:a
2.Standardairistheairat
(a)atmosphericconditionsatanyspecificlocation
(b)20Cand1kg/cm2andrelativehumidity36%
(c)0Candstandardatmosphericconditions
(d)15Cand1kg/cm2
(e)25C,1kg/cm2andRHof60%.
Ans:b
3.1mofairatatmosphericconditionweighsapproximately
(a)0.5kg
(b)1.0kg
(c)1.3kg
(d)2.2kg
(e)3.2kg.
Ans:c
4.Adiabaticcompressionisoneinwhich
(a)temperatureduringcompressionremainsconstant
(b)noheatleavesorentersthecompressorcylinderduringcornpression
(c)temperaturerisefollowsalinearrelationship
(d)workdoneismaximum
(e)entropydecreases.
Ans:b
5.Thecapacityofacompressoris5m/mih.5m/minrefersto
(a)standardair
(b)freeair

(c)compressedair
(d)compressedairatdeliverypressure
(e)airsucked.
Ans:b
6.Theoverallisothermaleiffciencyofcompressorisdefinedastheratioof
(a)isothermalh.p.totheBHPofmotor
(b)isothermalh.p.toadiabatich.p.
(c)powertodrivecompressortoisothermalh.p.
(d)worktocompressairisothermallytoworkforactualcompression
(e)isothermalworktoidealwork.
Ans:a
7.Themostefficientmethodofcompressingairistocompressit
(a)isothermally
(b)adiabatically
(c)isentropically
(d)isochronically
(e)asperlawpV
Ans:a
8.Maximumworkisdoneincompressingairwhenthecompressionis
(a)isothermal
(b)adiabatic
(c)polytropic
(d)anyoneoftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
9.Thepressureandtemperatureconditionsofairatthesuctionofcompressorare
(a)atmospheric
(b)slightlymorethanatmospheric
(c)slightlylessthanatmospheric
(d)pressureslightlymorethanatmosphericandtemperatureslightlylessthanatmospheric
(e)pressuresightlylessthanatmosphericandtemperatureslightlymorethanatmospheric.
Ans:e
10.Isothermalcompressioneffeicencycanbeattainedbyrunningthecompressor
(a)atveryhighspeed
(b)atveryslowspeed
(c)ataveragespeed
(d)atzerospeed

(e)isothermally.
Ans:b
11.Thecompressorcapacitywithdecreaseinsuctiontemperature
(a)increases
(b)decreases
(c)remainsunaffected
(d)mayincreaseordecreasedependingoncompressorcapacity
(e)increasesuptocertainlimitandthendecreases.
Ans:a
12.Isothermalcompressionefficiency,evenwhenrunningathighspeed,canbeapproachedbyusing
(a)multistagecompression
(b)coldwaterspray
(c)both(a)and(b)above
(d)fullyinsulatingthecylinder
(e)highstroke.
Ans:c
13.Compressionefficiencyiscomparedagainst
(a)idealcompression
(b)adiabaticcompression
(c)botiiisothermalandadiabaticcompression
(d)isentropiccompression
(e)isothermalcompression.
Ans:e
14.Aeroplanesemployfollowingtypeofcompressor
(a)radialflow
(b)axialflow
(c)centrifugal
(d)combinationofabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
15.Intercoolingincompressors
(a)coolsthedeliveredair
(b)resultsinsavingofpowerincompressingagivenvolumetogivenpressure
(c)isthestandardpracticeforbigcompressors
(d)enablescompressionintwostages
(e)preventscompressorjacketrunningveryhot.
Ans:b

16.Anidealaircompressorcyclewithoutclearanceonpvdiagramcanberepresentedbyfollowingprocesses
(a)oneadiabatic,twoisobaric,andoneconstantvolume
(b)twoadiabaticandtwoisobaric
(c)twoadiabatic,oneisobaricandoneconstantvolume
(d)oneadiabatic,oneisobaricandtwoconstantvolume
(e)twoisobaric,twoadiabaticandoneconstantvolume.
Ans:a
17.Anidealaircompressorcyclewithclearanceonpvdiagramcanberepresentedbyfollowingprocesses
(a)oneadiabatic,twoisobaric,andoneconstantvolume
(b)twoadiabaticandtwoisobaric
(c)twoadiabatic,oneisobaricandoneconstantvolume,
(d)oneadiabatic,oneisobaricandtwoconstantvolume
(e)twoisobaric,twoadiabaticandoneconstantvolume.
Ans:b
18.Whatwillbethevolumeofairat327Cifitsvolumeat27Cis1.5m3/mt
(a)3m3/mt.
(b)1.5m3/mt
(c)18m3/mt'
(d)6m3/mt
(e)0.75m3/mt.
Ans:a
19.Theworkdoneperunitmassofairincompressionwill'beleastwhennisequalto
(a)1
(b)1.2,
(c)1.3
(d)1.4
(e)1.5
Ans:a
20.Isothermalcompressionthoughmostefficient,butisnotpracticablebecause
(a)ityrequiresverybigcylinder
(b)itdoesnotincreasepressuremuch
(c)itisimpossibleinpractice
(d)compressorhastorunatveryslowspeedtoachieveit
(e)itrequirescylindertobeplacedinwater.
Ans:d
21.RatioofindicatedH.P.andbrakeH.P.isknownas

(a)mechanicalefficiency
(b)volumetricefficiency
(c)isothermalefficiency
(d)adiabaticefficiency
(e)relativeefficiency.
Ans:a
22.Theratioofworkdoenpercycletothesweptvolumeincaseofcompressoriscalled
(a)compressionindex
(b)compressionratio
(c)compressorefficiency
(d)meaneffectivepressure
(e)compressoreffectiveness.
Ans:d
23.Cylinderclearanceinacompressorshouldbe
(a)aslargeaspossible
(b)assmallaspossible
(c)about50%ofsweptvolume
(d)about100%ofsweptvolume
(e)noneoftheabove.
Ans:b
24.Ratioofcompressionistheratioof
(a)gaugedischargepressuretothegaugeintakepressure
(b)absolutedischargepressuretotheabsoluteintakepressure
(c)pressuresatdischargeandsuctioncorrespondingtosametemperature
(d)strokevolumeandclearancevolume
(e)noneoftheabove.
Ans:b
25.Clearancevolumeinactualreciprocatingcompressorsisessential
(a)toaccommedateValvesinthecylinderhead
(b)toprovidecushioningeffect
(c)toattainhighvolumetricefficiency
(d)toavoidmechanicalbangofpistonwithcylinderhead
(e)toprovidecushioningeffectandalsotoavoidmechanicalbangofpistonwithcylinderhead.
Ans:e
26.Thenetworkinputrequiredforcompressorwithincreaseinclearancevolume
(a)increases
(b)decreases

(c)remainssame
(d)increases/decreasesdependingoncompressorcapacity
(e)unpredictable.
Ans:c
27.Ratioofindicatedh.p.toshafth.p.inknownas
(a)compressorefficiency
(b)isothermalefficiency
(c)volumetricefficiency
(d)mechanicalefficiency
(e)adiabaticefficiency.
Ans:d
28.Volumetricefficiencyis
(a)theratioofstrokevolumetoclearancevolume
(b)theratiooftheairactuallydeliveredtotheamountofpistondisplacement
(c)reciprocalofcompressionratio
(d)indexofcompressorperformance
(e)proportionaltocompressionratio.
Ans:b
29.Volumetricefficiencyofaircompressorsisoftheorderof
(a)2030%
(b)4050%
(c)6070%
(d)7090%
(e)90100%.
Ans:d
30.Volumetricefficiencyofacompressorwithclearancevolume
(a)increaseswithincreaseincompressionratio
(b)decreaseswithincreaseincompressionratio
(c)innotdependentuponcompressionratio
(d)mayincrease/decreasedependingoncompressorcapacity
(e)unpredictable.
Ans:b
31.Volumetricefficiencyofacompressorwithoutclearancevolume
(a)increaseswithincreaseincompressionratio
(b)decreaseswithincreaseincompressionratio
(c)isnotdependentuponcompressinratio
(d)mayincrease/decreasedependingoncompressorcapacity

(e)unpredictable.
Ans:c
32.Theclearancevolumeoftheaircompressoriskeptminimumbecause
(a)itallowsmaximumcompressiontobeachieved
(b)itgreatlyaffectsvolumetricefficiency
(c)itresultsinminimumwork
(d)itpermitsisothermalcompression
(e)noneoftheabove.
Ans:b
33.Euler'sequationisapplicablefor
(a)centrifugalcompressor
(b)axialcompressor
(c)pumps
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
40.Outofthefollowing,fromwhereyouwillprefertotakeintakeforaircompressor
(a)fromanairconditionedroommaintainedat20C
(b)fromoutsideatmosphereat1C
(c)fromcoalyardside
(d)fromasidewherecoolingtowerislocatednearby
(e)fromanyoneoftheabovelocations.
Ans:d
41.Miningindustryusuallyemploysfollowingmotivepower
(a)A.C.electricmotor
(b)compressedair
(c)petrolengine
(d)dieselengine
(e)D.C.electricmotor.
Ans:b
42.Whichisfalsestatementaboutairreceivers
(a)Theseareusedtodampenpulsations,
(b)Theseactasreservoirtotakecareofsuddendemands
(c)Theseincreasecompressorefficiency
(d)Theseknockoutsomeoilandmoisture
(e)Thesereducefrequenton/offoperationofcompressors.
Ans:c

44.Anairreceiveristobeplacedoutside.Shoulditbeplacedin
(a)sun
(b)shade
(c)rain
(d)enclosedroom
(e)anywhere.
Ans:
45.Whichisfalsestatementaboutmultistagecompression.
(a)Powerconsumptionperunitofairdeliveredislow
(b)Volumetricefficiencyishigh
(c)Itisbestsuitedforcompressionratiosaround7:1
(d)Themoistureinairiscondensedintheintercooler
(e)Outlettemperatureisreduced.
Ans:b
46.Inmultistagecompressor,theisothermalcompressionisachievedby
(a)employingintercooler
(b)byconstantlycoolingthecylinder
(c)byrunningcompressoratveryslowspeed
(d)byinsulatingthecylinder
(e)noneoftheabove.
Ans:c
47.Reciprocatingaircompressorisbestsuitedfor
(a)largequantityofairathighpressure
(b)smallquantityofairathighpressure
(c)smallquantityofairatlowpressure
(d)largequantityofairatlowpressure
(e)anyoneoftheabove.
Ans:a
48.Rotarycompressorisbestsuitedfor
(a)largequantityofairathighpressure
(b)smallquantityofairathighpressure
(c)smallquantityofairatlowpressure
(d)largequantityofairatlowpressure
(e)anyoneoftheabove.
Ans:b
49.Thecapacityofcompressorwillbehighestwhenitsintaketemperatureis

(a)lowest
(b)highest
(c)anything.
(d)atmospheric
(e)noneoftheabove.
Ans:d
50.Aftercoolerisusedto
(a)cooltheair
(b)decreasethedeliverytemperatureforeaseinhandling
(c)causemoistureandoilvapourtodropout
(d)reducevolume
(e)increasepressure.
Ans:c
51.Toaviodmoisturetroubles,thecompressedairmainlineshould
(a)risegraduallytowardsthepointofuse
(b)dropgraduallytowardsthepointofuse
(c)belaidvertically
(d)belaidexactlyhorizontally
(e)noneoftheabove
Ans:b
52.Separatorsincompressorinstallationsarelocated
(a)beforeintercooler
(b)afterintercooler
(c)afterreceiver
(d)betweenaftercoolerandairreceiver
(e)beforesuction.
Ans:d
53.Theareaofactualindicatordiagramonanaircompressorascomparedtoareaofidealindicatordiagramis
(a)less
(b)more
(c)same
(d)more/lessdependingoncompressorcapacity
(e)unpredictable.
Ans:b
54.Anaircompressormaybecontrolledby
(a)throttlecontrol(b)clearancecontrol
(c)blowoffcontrol

(d)anyoneoftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
55.Thecompressorefficiecnyisthe
(a)isothermalH.P/indicatedH.R
(b)isothermalH.P./shaftH.R
(c)totaloutput/airinput
(d)compressionwork/motorinput
(e)noneOftheabove.
Ans:a
56.Toavoidmoisturetroubles,thebranchconnectionsfromcompressedairlinesshouldbetakenfrom
(a)topsideofmain
(b)bottomsideofmain
(c)leftsideofmain
(d)rightsideofmain
(e)anylocation.
Ans:a
57.Thethrustontherotorinacentrifugalcompressorisproducedby
(a)radialcomponent
(b)axialcomponent
(c)tangentialcomponent
(d)resultantcomponent
Ans:b
58.Thecompressorperformanceathigheraltitudecomparedtosealevelwillbe
(a)same
(b)higher
(c)lower
(d)dependentonotherfactors
(e)noneoftheabove.
Ans:c
59.Acompressorathighaltitudewilldraw
(a)morepower
(b)lesspower
(c)samepower
(d)more/lesspowerdependingonotherfactors
(e)noneoftheabove.
Ans:b

60.Duringpeakloadperiods,thebestmethodofcontrollingcompressorsis
(a)startstopmotor
(b)constantspeedunloader
(c)reliefvalve
(d)variablespeed
(e)noneoftheabove.
Ans:b
61.Acentrifugalcompressorworksontheprincipleof
(a)conversionofpressureenergyintokineticenergy
(b)conversionofkineticenergyintopressureenergy
(c)centripetalaction
(d)generatingpressuredirectly
(e)combinationof(a)and(d).
Ans:b
62.Foracompressor,leastworkwillbedoneifthecompressionis
(a)isentropic
(b)isothermal
(c)polytropic
(d)somewhereinbetweenisentropicandisothermal
(e)noneoftheabove.
Ans:b
67.Inacompressor,freeairdeliveredistheactualvolumedeliveredatthestatedpressurereducedto
(d)N.T.P.conditions
(b)intaketemperatureandpressureconditions
(c)0Cand1kg/cm2
(d)20Cand1kg/cm2
(e)noneoftheabove.
Ans:b
68.Thevolumetircefficiencyofacompressoriscalculatedonthebasisof
(a)volumeofairinhaledatworkingconditions
(b)volumeofairinhaledatN.T.P.conditions
(c)volumeat0Cand1kg/cm2
(d)volumeat20Cand1kg/cm2
(e)noneoftheabove.
Ans:b
69.Thevolumetricefficiencyofacompressorfallsroughlyasfollowsforevery100mincreaseinelevation

(a)0.1%
(b)0.5%
(c)1.0%
(d)5%
(e)10%.
Ans:c
70.Forslowspeedlargecapacitycompressor,followingtypeofvalvewillbebestsuited
(a)poppetvalve
(b)mechanicalvalveofthecorliss,sleeve,rotaryorsemirotarytype
(c)discorfeathertype
(d)anyoftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:c
71.Duringbaseloadoperation,thebestmethodofcontrollingcompressoris
(a)startstopmotor
(b)constantspeedunloader
(c)reliefvalve
(d)variablespeed
(e)noneoftheabove.
Ans:a
72.Morethanonestagewillbepreferredforreciprocatingcompressorifthedeliverypressureismorethan
(a)2kg/cm2
(b)6kg/cm2
(c)10kg/cm2
(d)14.7kg/cm2
(e)noneoftheabove.
Ans:a
73.Theadvantageofmultistagecompressionoversinglestagecompressionis
(a)lowerpowerconsumptionperunitofairdelivered
(b)highervolumetricefficiency
(c)decreaseddischargetemperature
(d)moisturefreeair
(e)alloftheabove.
Ans:e
74.Pickupthewrongstatementaboutadvantagesofmultistagecompression
(a)betterlubricationispossibleadvantagesofmultistage
(b)morelossofairduetoleakagepastthecylinder

(c)mechanicalbalanceisbetter
(d)aircanbecooledperfectlyinbetween
(e)moreuniformtorque,lightcylinderandsavinginwork.
Ans:b
75.Asthevalueofindex''isdecreased,thevolumetricefficiencywill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainunaffected
(d)mayincrease/decreasedependingoncompressorclearance
(e)noneoftheabove.
Ans:b
76.Theratioofoutletwhirlvelocitytobladevelocityincaseofcentrifugalcompressoriscalled
(a)slipfactor
(b)velocityfactor
(c)velocitycoefficient
(d)bladeeffectiveness
Ans:a
79.Lossesinacentrifugalcompressoraredueto
(a)inletlosses
(b)impellerchannellosses
(c)diffuserlosses
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove
Ans:d
80.Thevolumetricefficiencyofacompressorfallsroughlyasfollowsforevery5Cincreaseinatmospheric
temperature
(a)0.1%
(b)0.5%
(c)1%
(d)5%
(e)10%.
Ans:c
81.Theindicatedworkperunitmassofairdeliveredis
(a)directlyproportionaltoclearancevolume
(b)greatlyaffectedbyclearancevolume
(c)notaffectedbyclearancevolume
(d)inverselyproportionaltoclearancevolume

Ans:c
89.Foractualsinglestagecentrifugalcompressor,themaximumpressureratioisoftheorderof
(a)1:1.2
(b)1:2
(c)1:4
(d)1:10
(e)1:1
Ans:
90.Whichisfalsestatementaboutadvantagesofmultistagecompressorincomparisontosinglestage
compressor
(a)lesspowerrequirement
(b)bettermechanicalbalance
(c)lesslossofairduetoleakagepastthecylinder
(d)moreeffectivelubrication
(e)lowervolumetricefficiency.
Ans:e
91.TheratioofisentropicworktoEulerworkisknownas
(a)pressurecoefficient
(b)workcoefficient
(c)polytropicreaction
(d)slipfactor
(e)compressorefficiency.
Ans:a
92.Thecriterionofthethermodynamicefficiencyforrotarycompressoris
(a)isentropiccompression
(b)isothermalcompression
(c)polytropiccompression
(d)anyoneoftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
93.Forsupplyingintermittentsmallquantityofairathighpressure,followingcompressorisbestsuited
(a)centrifugal
(b)reciprocating
(c)axial
(d)screw
(e)turbojet.
Ans:b

94.Forminimumworkinmultistagecompression,assumingsameindexofcompressioninallstages
(a)workdoneinfirststageshouldbemore
(b)workdoneinsubsequentstagesshouldincrease
(c)workdoneinsubsequentstagesshoulddecrease
(d)workdoneinallstagesshouldbeequal
(e)workdoneinanystageisnocriterionforminimumworkbutdependsonotherfactors.
Ans:d
95.Foratwostagecompressor*ifindexofcompressionforhigherstageisgreaterthanindexofcompression
forlowerstage,thentheoptimumpressureascomparedtoidealcasewill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainunaffected
(d)otherfactorscontrolit
(e)unpredictable.
Ans:a
96.Diffuserinacompressorisusedto
(a)increasevelocity
(b)maketheflowstreamline
(c)convertpressureenergyintokineticenergy
(d)convertkineticenergyintopressureenergy
(e)increasedegreeofreaction.
Ans:d
98.Theratioofisentropicworktoeuler'sworkisknownas
(a)compressorefficiency
(b)isentropicefficiency
(c)Euler'sefficiency
(d)pressurecoefficient
(e)pressureratio.
Ans:d
99.Thethermodynamicefficiencyofrotarycompressorisbasedon
(a)isothermalcompression
(b)adiabaticcompression
(c)isentropiccompression
(d)polytropiccompression
(e)noneoftheabove.
Ans:b

100.Phenomenonofchokingincompressormeans
(a)noflowofair
(b)fixedmassflowrateregardlessofpressureratio
(c)reducingmassflowratewithincreaseinpressureratio
(d)increasedinclinationofchordwithairsteam
(e)doesnotoccur.
Ans:b
101.Themaximumcompressionratioinanactualsinglestageaxialflowcomperssorisoftheorderof
(a)1:1.2
(b)1:2
(c)1:5
(d)1:10
(e)1:1
Ans:a
102.Maximumdeliverypressureisarotaryaircompressorisoftheorderof
(a)6kg/cm2
(b)10kg/cm2
(c)16kg/cm2
(d)25kg/cm2
(e)40kg/cm2.
Ans:b
103.Surgingisthephenomenonof
(a)airstreamblockingthepassage
(b)motionofairatsonicvelocity
(c)unsteady,periodicandreversedflow
(d)airstreamnotabletofollowthebladecontour
(e)productionofnoairpressure.
Ans:c
104.Pickupwrongstatement.
Surgingphenomenonincentrifugalcompressordependson
(a)massflowrate
(b)pressureratio
(c)changeinload
(d)stagnationpressureattheoutlet
(e)alloftheabove.
Ans:d
105.Theratiooftheincreaseinpressureinrotorbladestototalincreaseinpressureinthestageiscalled

(a)pressureratio
(b)pressurecoefficient
(c)degreeofreaction
(d)slipfactor
(e)stagefactor.
Ans:c
106.Axialflowcompressorresembles
(a)centrifugalpump
(b)reciprocatingpump
(c)turbine
(d)slidingvanecompressor
(e)noneoftheabove.
Ans:c
107.Axialflowcompressorhasthefollowingadvantageovercentrifugalcompressor
(a)largerairhandlingabilityperunitfrontalarea
(b)higherpressureratioperstage
(c)aerofoilbladesareused
(d)higheraveragevelocities
(e)noneoftheabove.
Ans:a
108.Actualcompressioncurveis
(a)sameasisothermal
(b)sameasadiabatic
(c)betterthanisothermalandadiabatic
(d)inbetweenisothermalandadiabatic
(e)noneoftheabove.
Ans:d
109.Atmosphericpressureis1.03kg/cmandvapourpressureis0.03kg/cm.Theairpressurewillbe
(a)1.03kg/cm2
(b)1.06kg/cm2
(c)1.00kg/cm2
(d)0.53kg/cm2
(e)0.5kg/cm2.
Ans:c
110.Thepressureratioofanidealvanedcompressorwithincreaseinmassflowrate
(a)increases
(b)decreases

(c)remainsconstant
(d)firstdecreasesandthenincreases
(e)unpredictable.
Ans:c
111.Rotarycompressorsaresuitablefor
(a)largedischargeathighpressure
(b)lowdischargeathighpressure
(c)largedischargeatlowpressure
(d)lowdischargeatlowpressure
(e)thereisnosuchlimitation.
Ans:c
112.Thevloumetricefficiencyofcompressorwithincreaseincompressionratiowill
(a)increase
(b)decrease
(c)remainsame
(d)mayincrease/decreasedependingonclearancevolume
(e)noneoftheabove.
Ans:b
113.Stallingofbladesinaxialflowcompressoristhephenomenonof
(a)airstreamblockingthepassage
(b)motionofairatsonicvelocity
(c)unsteadyperiodicandreversedflow
(d)airstreamnotabletofollowthebladecontour
(e)productionofnoairpressure.
Ans:d
114.Pickupthewrongstatement
(a)centrifugalcompressorsdeliverpracticallyconstantpressureoveraconsiderablerangeofcapacities
(b)Axialflowcompressorshaveasubstantiallyconstantdeliveryatvariablepressures
(c)centrifugalcompressorshaveawiderstableoperatingrangethanaxialflowcompressors
(d)axialflowcompressorsarebiggerindiametercomparedtocentrifugaltype
(e)axialflowcompressorsapttobelongerascomparedtocentrifugaltype.
Ans:d
115.Theworkratioofagasturbineplantisdefinedastheratioof
(a)networkoutputandheatsupplied(6)networkoutputandworkdonebyturbine
(c)actualheatdropandisentropicheatdrop
(d)networkoutputandisentropicheatdrop
(e)isentropicincrease/dropintemperatureandactualincrease/dropintemperature.

Ans:b
116.Gasturbineworkson
(a)BraytonorAtkinsoncycle
(b)Carnotcycle
(c)Rankinecycle
(d)Erricssoncycle
(e)Joulecycle.
Ans:a
117.Theworkratioofsimplegasturbinecycledependson
(a)pressureratio
(b)maximumcycletemperature
(c)minimumcycletemperature
(d)alloftheabove
(e)noneofdieabove.
Ans:d
118.Thepressureratioforanopencyclegasturbinecomparedtoclosedcyclegasturbineofsameh.p.is
(a)low
(b)high
(c)same
(d)low/highdependingonmakeandtype
(e)unpredictable.
Ans:a
119.Opencyclegasturbineworkson
(a)BraytonorAtkinsoncycle
(6)Rankinecycle
(c)Carnotcycle
(d)Erricssoncycle
(e)Joulecycle.
Ans:a
120.Thefuelconsumptioningasturbinesisaccountedforby
(a)low.erheatingvalue
(b)higherheatingvalue
(c)heatingvalue
(d)highercalorificvalue
(e)highestcalorificvalue.
Ans:a

121.Gasturbinesforpowergeneraionarenormallyused
(a)tosupplybaseloadrequirements
(b)tosupplypeakloadrequirements
(c)toenablestartthermalpowerplant
(d)inemergency
(e)whenothersourcesofpowerfail.
Ans:b
122.MechanicalefficiencyofgasturbinesascomparedtoI.Cenginesis
(a)higher
(b)lower
(c)same
(d)dependsononodierconsiderations
(e)unpredictable.
Ans:a
123.Theratioofspecificweighf/h.p.ofgasturbinandI.Cenginesmaybetypicallyoftheorderof
(a)1:1
(b)2:1
(c)4:1
(d)1:2
(e)1:6.
Ans:e
124.Thethermalefficiencyofagasturbineascomparedtoadieselplantis
(a)same
(b)more
(c)less
(d)dependsonotherfactors
(e)unpredictably.
Ans:c
125.Theairfuelratioingasturbinesisoftheorderof
(a)7:1
(b)15:1
(c)30:1
(d)40:1
(e)50:1.
Ans:e
126.Thepressureratioingasturbinesisoftheorderof
(a),2:l

(b)4:1
(c)61:1
(d)9:1
(e)12:1.
Ans:c
128.Thehottestpointinagasturbineis
(a)atthebase
(b)atthetip
(c)inthecenter
(d)between~toiofthebladeheight
(e)uniformlyheated.
Ans:d
129.Thefollowingistrueforanopencyclegasturbinehavingexhaustheatexchanger.Atmosphericairbefore
enteringthecompressoris
(a)heated
(b)compressedairbeforeenteringthecombustionchamberisheated
(c)bledgasfromturbineisheatedandreadmittedforcompleteexpansion
(d)exhaustgasesdrivethecompressor
(e)partofexhaustgasesareheatedandmixedupwithatmosphericairtoutiliseexhaustheat.
Ans:b
130.Gasturbinebladesaregivenarake
(a)equaltozero
(b)inthedirectionofmotionofblades
(c)oppositetothedirectionofmotionofblades
(d)dependingonthevelocity
(e)noneoftheabove.
Ans:b
131.Efficiencyofgasturbineisincreasedby
(a)reheating
(b)intercooling
(c)addingaregenerator
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:c
132.Temperatureofgasesatendofcompressionascomparedtoexhaustgasesinagasturbineis
(a)higher
(b)lower

(c)equal
(d)can'tbecompared
(e)unpredictable.
Ans:b
133.Theidealefficiencyofsimplegasturbinecycledependson
(a)pressureratio
(b)maximumcycletemperature
(c)minimumcycletemperature
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:a
134.Thethermalefficiencyofasimplegasturbineforagiventurbineinlettemperaturewithincreasein
pressureratio
(a)increases
(b)decreases
(c)firstincreasesandthendecreases
(d)firstdecreasesandthenincreases
(e)remainssame.
Ans:a
135.Gasturbinesusefollowingtypeofaircompressor
(a)centrifugaltype
(b)reciprocatingtype
(c)lobetype
(d)axialflowtype
(e)noneoftheabove.
Ans:d
136.Astheturbineinlettemperatureincreases,thethermalefficiencyofgasturbinefortheoptimumpressure
ratio
(a)increases
(b)decreases
(c)remainssame
(d)firstincreasesandthendecreases
(e)firstdecreasesandthenincreases.
Ans:a
137.Thereisacertainpressureratio(optimum)foragasturbineatwhichitsthermalefficiencyismaximum.
Withincreaseinturbinetemperature,thevalueofpressureratioforthepeakefficiencywould
(a)remainsame

(b)decrease
(c)increase
(d)unpredictable
(e)noneoftheabove.
Ans:c
138.Thematerialcommonlyusedforaircraftgasturbineis
(a)stainlesssteel
(b)highalloy'steel
(c)duralumin
(d)Timken,HasteandInconelallpys
(e)titanium.
Ans:d
139.Itisnotpossibletouseclosedgasturbinecycleinaeronauticalenginesbecause
(a)itisinefficient
(b)itisbulky
(c)itrequirescoolingwaterforitsoperation
Ans:c
140.Thecombustionefficiencyofagasturbineusingperfectcombustionchamberisoftheorderof
(a)50%
(b)75%
(c)85%
(d)90%
(e)99%.
Ans:e
141.ThejnaximumcombustionpressureingasturbineascomparedtoI.C.engineis
(a)more
(b)less
(c)same
(d)dependsonotherfactors
(e)unpredictable.
Ans:b
142.Foranirreversiblegasturbinecycle,theefficiencyandworkratiobothdependon
(a)pressureratioalone
(b)maximumcycletemperaturealone
(c)minimumcycletemperaturealone
(d)bothpressureratioandmaximumcycletemperature
(e)noneoftheabove.

Ans:d
143.Producergasisproducedby
(a)carbonisationofcoal
(b)passingsteamoverincandescentcoke
(c)passingairandalargeamountofsteamoverwastecoalatabout65C
(d)partialcombustionofcoal,coke,anthracitecoalorcharcoalinamixedairsteamblast
(e)samewayasthenaturalgas.
Ans:d
144.Watergasisproducedby
(a)carbonisationofcoal
(b)passingsteamoverincandescentcoke
(c)passingairandalargeamountofsteamoverwastecoalatabout65C
(d)partialcombustionofcaol,eke,anthractiecoalorcharcoalinamixedairsteamblast
(e)samewayasthenaturalgas.
Ans:b
14Waterisinjectedingasturbinecycleto
(a)controltemperature
(b)controloutputofturbine
(c)controlfirehazards
(d)increaseefficiency
(e)itisneverdone.
Ans:b
146.Agasturbineusedinaircraftshouldhave
(a)highh.p.andlowweight
(b)lowweightandsmallfrontalarea
(c)smallfrontalareaandhighh.p.
(d)highspeedandhighh.p.
(e)alloftheabove.
Ans:b
148.Theclosedcycleingasturbines
(a)providesgreaterflexibility
(b)provideslesserflexibility
(c)inneverused
(d)isusedwhengasistobeburnt
(e)noneoftheabove.
Ans:a

149.Intheaxialflowgasturbine,theworkratioistheratioof
(a)compressorworkandturbinework
(b)outputandinput
(c)actualtotalheadtempeaturedroptotheisentrpictotalheaddropfromtotalheadinlettostaticheadoutlet
(d)actualcompressorworkandtheoreticalcomprssorwork
(e)noneoftheabove.
Ans:c
150.Thedegreeofreactionofanaxialflowturbineistheratioofisentropictemperaturedropinabladerowto
the
(a)adiabatictemperaturedropinthestage
(b)totaltemperaturedrop
(c)totaltemperaturedropinthestage
(d)totaladiabaitctemperaturedrop
(e)differenceofmaximumandminimumtemperatureinthecycle.
Ans:c
153.Ifinfinitenumberofheatersbeusedinagasturbine,thenexpansionprocessinturbineapproaches
(a)isothermal
(b)isentropic
(c)adiabatic
(d)isochoric
(e)isobaric.
Ans:a
154.Pickupthecorrectstatement
(a)gasturbineuseslowairfuelratiotoeconomiseonfuel
(b)gasturhineuseshighairfuelratiotoreduceoutgoingtemperature
(c)gasturbineuseslowairfuelratiotodevelopthehighthrustrequired
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:b
15Intercoolingingasturbineresultsin
(a)increaseinnetoutputbutdecreaseinthermalefficiency
(b)increaseinthermalefficiencybutdecreaseinnetoutput
(c)increaseinboththermalefficiencyandnetoutput
(d)decreaseinboththermalefficiencyandnetoutput
(e)noneoftheabove.
Ans:a
156.IfV,UandVrrepresenttheabsolutevelocityoffluid,velocityofblade,andrelativevelocityoffluid,and

suffixiandostandforentryandexitconditions,theninarotarymachinewhosedegreeofreactionisunity
(a)Vi=V0
(b)Vt>V0
(c)U,<V0
(d)V,=U0
(e)Vri=Vm.
Ans:a
157.Pickupthewrongstatement
(a)largegasturbinesemployaxialflowcompressors
(b)axialflowcompressorsaremorestablethancentrifugaltypecompressorsbutnotasefficient
(c)axialflowcompressorshavehighcapacityandefficiency
(d)axialflowcompressorshaveinstabilityregionofoperation
(e)centrifugalcompressorsareusedmainlyonlowflowpressureratiogasturbines.
Ans:b
158.Thepoweravailablefortakeoffandclimbincaseofturbojetengineascomparedtoreciprocatingengine
is
(a)less
(b)more
(c)same
(d)maybelessormoredependingonambientconditons
(e)unpredictable.
Ans:a
159.Pickupthecorrectstatement
(a)largegasturbinesuseradialinflowturbines
(b)gasturbineshavetheirbladessimilartosteamturbine
(c)gas.turbine'sbladewillappearasimpulsesectionatthehubandasareactionsectionattip
(d)gasturbinesusebothairandliquidcooling
(e)alloftheabovearecorrect.
Ans:c
160.Aclosedgasturbineinwhichfuelisburntdirectlyintheairisnotpossiblebecauseof
(a)highpressureratio
(b)increasinggastemperature
(c)highspecificvolume
(d)highfrictionlosses
(e)paucityof02.
Ans:e
161.Choosethecorrectstatement

(a)gasturbinerequireslotofcoolingwater
(b)gasturbineiscapableofrapidstartupandloading
(c)gasturbineshaveflatefficiencyatpartloads
(d)gasturbineshavehighstandbylossesandrequirelotofmaintenance
(e)gasturbinescanbeusedtogeneratepoweronly.
Ans:b
162.Ramcompressioninturbojetinvolves
(a)reductionofspeedofincomingairandconversionofpartofitintopressureenergy
(b)compressionofinletair
(c)increasingspeedofincomingair
(d)lostwork
(e)leakagelosses.
Ans:a
163.Ingasturbines^highthermalefficiencyisobtainedin
(a)closedcycle
(b)opencycle
(c)bothoftheabove
(d)closed/opendependingonotherconsiderations
(e)unpredictable.
Ans:a
164.Inthecrosscompoundingofthegasturbineplant
(a)h.p.compressorLconnectedtoh.p.turbineandl.p.compressorotl.p.turbine
(b)h.p.compressorisconnectedtol.p.turbineandl.p.compressorisconnectedtoh.p.turbine
(c)boththearrangementscanbeemployed
(d)allareconnectedinseries
(e)noneoftheabove.
Ans:b
16Ajetengineworksontheprincipleofconservationof
(a)mass
(b)energy
(c)flow
(d)linearmomentum
(e)angularmomentum.
Ans:d
166.Injetengines,fortheefficientproductionoflargepower,fuelisburntinanatmosphereof
(a)vacuum
(b)atmosphericair

(c)compressedair
(d)oxygenalone
(e)liquidhydrogen.
Ans:c
167.Whichofthefollowingfuelscanbeusedinturbojetengines
(a)liquidhydrogne
(b)highspeeddieseloil
(c)kerosene
(d)demethylatedspirit
(e)methylalcohol
Ans:c
168.Turbopropellerhasthe^followingadditionalfeatureovertheturbojet
(a)peopeller
(b)diffuser
(c)intercooler
(d)turbineandcombustionchamber
(e)startingengine.
Ans:a
169.Propulsiveefficiencyisdefinedasratioof
(a)thrustpowerandfuelenergy
(b)engineoutputandpropulsivepower
(c)propulsivepowerandfuelinput
(d)thrustpowerandpropulsivepower
(e)noneoftheabove.
Ans:d
170.Injetengines,paraffinisusuallyusedasthefuelbecauseofits
(a)highcalorificvalue
(b)easeofatomisation
(c)lowfreezingpoint
(d)(a)and(c)above
(e)noneoftheabove.
Ans:d
171.Arocketengineforthecombustionofitsfuel
(a)carriesitsownoxygen
(b)usessurroundingair
(c)usescompressedatmosphericair
(d)doesnotrequireoxygen

(e)dependsonelectricalenergysuppliedbysolarcells.
Ans:a
172.Arocketworkswithmaximumoverallefficiencywhenaircraftvelocityisequaltothe
(a)jetvelocity
(b)twicethejetvelocity
(c)halfthejetvelocity
(d)averageofthejetvelocity
(e)nosuchcorelationshipwithjetvelocityexists.
Ans:c
173.Propulsionefficiencyofthefollowingorderisobtainedinpractice
(ti)34%
(b)50%
(c)60%
(d)72%
(e)85%.
Ans:c
174.Themaximumpropulsionefficiencyofaturbojetisattainedataroundfollowingspeed
(a)550km/hr
(b)1050km/hr
(c)1700km/hr
(d)2400km/hr
(e)4000km/hr.
Ans:d
17Injetpropulsionpowerunit,theinletductofdivergingshapeisusedinorderto
(a)collectmoreair
(b)convertkineticenergyofairintopressureenergy
(c)providerobuststructure
(d)beautifytheshape
(e)noneoftheabove
Ans:b
176.Injetenginestheproductsofcombustionafterpassingthroughthegaslurbinearedischargedinto
(a)atmosphere
(b)backtothecompressor
(c)dischargenozzle
(d)vacuum
(e)noneoftheabove.
Ans:c

177.Theairentryvelocitymarocketascomparedtoaircraftis
(a)same
(b)more
(c)less
(d)zero
(e)dependentonpowerandspeed.
Ans:d
183.Theweightperhorsepowerratioforgas.turbineascomparedtoI.C.engineandsteamturbineis
(a)same
(b)higher
(c)lower
(d)uncomparable
(e)unpredictable.
Ans:c
184.Fighterbombersusefollowingtypeofengine
(a)turbojet
(b)turbopropeller
(c)rocket
(d)ramjet,
(e)pulsojet.
Ans:a
18Pickupthewrongstatement
(a)pulsojetrequiresnoambientairforpropulsion
(b)ramjetenginehasnoturbine
(c)turbinedrivescompressorinaburbojet
(d)bypassturbojetengineincreasesthethrustwithoutadverselyaffecting,thepropulsiveefficiencyandfuel
economy
(e)propellerisanindirectreactiondevice.
Ans:a
186.Thrustofajetpropulsionpowerunitcanbeincreasedby
(a)burningfuelaftergasturbine
(b)injectingwaterinthecompressor
(c)injectingammoniaintothecombustionchamber
(d)allofthethreeabove
(e)noneoftheabove.
Ans:

187.Thebladesofgasturbinearemadeof
(a)mildsteel
(b)stainlesssteel
(c)carbonsteel
(d)highalloyseel
(e)highnicketalloy(neimonic).
Ans:e
188.Thefollowingpropertyismostimportantformaterialusedforgasturbineblade
(a)toughness
(b)fatigue
(c)creep
(d)corrosionresistance
(e)bulkmodulus.
Ans:c
189.Theeffectivepowerofgasturbinesisincreasedbyaddingthefollowingincompressor
(a)ammoniaandwatervapour
(b)carbondioxide
(c)nitrogen
(d)hydrogen
(e)noneoftheabove.
Ans:a
190.Highairfuelratioisusedingasturbines
(a)toincreasetheoutput
(b)toincreasetheefficiency
(c)tosavefuel
(d)toreducetheexittemperature
(e)noneoftheabove.
Ans:d
191.Airfuelratioinajetenginewillbeoftheorderof
(a)10:1
(b)15:1
(c)20:1
(d)60:1
(e)100:1.
Ans:d
192.Inwhichcasetheairfuelratioislikelytobemaximum
(a)2strokeengine

(b)4strokepetrolengine
(c)4strokediesefengine
(d)multicylinderengine
(e)gasturbine.
Ans:e
193.Injetenginesthecompressionratio
(a)variesassquarerootofthespeed
(b)Varieslinearlytothespeed
(c)variesassquareofthespeed
(d)variesascubeofthespeed
(e)isconstantirrespectiveofvariationinspeed.
Ans:c
194.Thespecificoutputperkgmassflowrateofagasturbine(havingfixedefficienciesofcompressorand
turineandfixedhigherandlowertemperature)withincreaseinpressureratiowill
(a)increasefirstatfastrateandthenslow
(b)increasefirstatslowrateandthenfast
(c)decreasecontinuously
(d)firstincrease,reachmaximumandthendecrease
(e)noneoftheabove.
Ans:d
19Theworkingfluidinaiturbineis
(a)intwophases
(b)inthreephases
(c)inasinglephase
(d)intheformofairandwatermixture
(e)gasandnoair.
Ans:c
196.Gasturbinecyclewithregenerator
(a)increasesthermalefficiency
(b)allowshighcompressionratio
(c)decreasesheatlossisexhaust
(d)allowsoperationatveryhighaltitudes
(e)permitshighmoisturecontentfueltobeused.
Ans:a
197.Thecompressionratioinagasturbineisoftheroderof
(a)3.5:1
(b)5:1

(c)8:1
(d)12:1
(e)20:1.
Ans:c
198.Reheatinginmultistageexpansiongasturbineresultsin
(a)highthermalefficiency
(b)reductionincompressorwork
(c)decreaseofheatlossinexhaust
(d)maximumworkoutput
(e)noneoftheabove.
Ans:d
199.Themainpurposeofreheatingingasturbineisto
(a)increasetemperature
(b)reduceturbinesize
(c)increasepoweroutput
(d)increasespeed
(e)increasepressureratio.
Ans:c
200.Reheatingingasturbineresultsin
(a)increaseofworkratio
(b)decreaseofthermalefficiency
(c)decreaseofworkratio
(d)both(a)and(b)above
(e)both(b)and(c)above.
Ans:d
201.Workratioofagasturbineplantisratioof
(a)networkoutputandworkdonebyturbine
(b)networkoutputandheatsupplied
(c)workdonebyturbineandheatsupplied
(d)workdonebyturbineandnetworkoutput
(e)actual/heatdropandisentropicheatdrop.
Ans:a
202.Workratioofagasturbinemaybeimprovedbyf
(a)decreasingthecompressionwork
(b)increasingthecompressionwork
(c)increasingtheturbinework
(d)decreasingtheturbinework

(e)(a)and(c)above.
Ans:e
203.MaximumtempratureinagasturbineisoftheorderofCOMPRESSORS,GASTURBINESANDJET
ENGINES
(a)2500C
(b)2000C
(c)1500C
(d)1000C
(e)700C.
Ans:e
21Intheaircraftpropellers
(a)thepropulsivematteriscausedtoflowaroundthepropelledbody
(b)propulsivematterisejectedfromwithinthepropelledbody
(c)itsfunctioningdoesnotdependonpresenceofair
(d)alloftheabove
(e)noneoftheabove.
Ans:d
216.Inairbreathingjetengine,thejetisformedbyexpading
(a)gases
(b)solids
(c)liquid
(d)plasma
(e)highlyheatedatmosphericair.
Ans:e
217.Ramjetengine
(a)isselfoperatingatzeroflightspeed
(b)isnotselfoperatingatzero^flightspeed
(c)requiresnoairforitsoperation
(d)producesajetconsistingofplasma
(e)noneoftheabove.
Ans:b
218.Forspeedabove3000km/hour,itismoreadvantageoustouse
(a)turbojetengine
(b)ramjetengine
(c)propellers
(d)rockets
(e)hydraulicjetpropulsion.

Ans:b
219.Asimpleturbojetengineisbasically
(a)apropellersystem
(b)gasturbineengineequippedwithapropulsivenozzleanddiffuse*
(c)chemicalrocketregine
(d)ramjetenigne
(e)noneoftheabove.
Ans:b
220.Whichofthefollowingplantsissmallestandlightestforgenratingagivenamountofpower
(a)steampowerplant
(b)petrolengine
(c)dieselengine'
(d)solarplant
(e)gasturbineplant.
Ans:e
221.Inturbofanengine,thejetvelocityascomparedtoturbojetengineis
(a)less
(b)more
(c)same
(d)maybelessormoredepeninguponspeed
(e)noneoftheabove.
Ans:a
222.Turbofanengineemploys
(a)oneairstream
(b)twoormoreairstreams
(c)noairstream
(d)solidfuelfiring
(e)rocketprincipleforitsoperation.
Ans:b
223.Pressureratioingasturbinesistheratioof
(a)compressorpressureratio
(b)highestpressuretoexhaustpressure
(c)inletpressuretoexhaustpressure
(d)pressuresacrosstheturbine
(e)noneoftheabove.
Ans:b

224.Pickupthefalsestatement
(a)gasturbineisaselfstartingunit
(b)gasturbinedoesnotrequirehugequantityofwaterlikesteamplant
(c)exhaustlossesingasturbinearehighduetolargemassflowrate
(d)overallefficiencyofgasturbineplantislowerthanthatofareciprocatingengine
(e)gasturbinecanbeeasilystartedandstoppedandthusisbestsuitedforpeakingdemands.
Ans:a
22Theefficiencyandworkratioofagasturbineplantcanbeincreasedby
(a)usingmulitstagecompressorwithmfercooler
(b)addingheatexchanger
(c)injectingwaterin/aroundcombustionchamber
(d)reheatingtheairafterpartialexpansionintheturbine
(e)alloftheabove.
Ans:e
226.Pickupthecorrectstatement
(a)closedcyclegasturbineisanI.Cengine
(b)gasturbineusessameworkingfluidoverandoveragain
(c)airfuelratioinagasturbineis100:1
(d)idealefficiencyofclosedcyclegasturbineplantismorethancarnotcycleefficiency
(e)thrustinturbojetisproducedbynozzleexitgases.
Ans:e
227.Thecompressionratioinajetenginevariesproportionalto
(a)speed
(b)speed
(c)altitude
(d)Vspeed
(e)doesnotVary.
Ans:b
228.Theefficiencyofjetengineis
(a)higheratground
(b)higherathighaltitudes
(c)sameatallaltitudes
(d)higherathighspeed
(e)loweratlowspeed.
Ans:b