Вы находитесь на странице: 1из 4

5EC2 LIC

Unit-4
Madhuri sahal
1.
(a)
(b)
(c)
(d)
2.
(a)
(b)
(c)
(d)
3.
(a)
(b)
(c)
(d)

4.
(a)
(b)
(c)
(d)
5.
(a)
(b)
(c)
(d)
6.
(a)
(b)
(c)
(d)
7.
(a)
(b)
(c)
(d)
8.
(a)
(b)
(c)
(d)

PLL stands for


phase locked loop
phase like loop
primary locked loop
none of the above
The range of input frequencies for which initially unlocked loop will lock onto
input signal is called
lock range
capture range
reqired range
none of the above
the total capture range is given by
f1+ fL
f1 fL
2( f1fL)1/2
( f1fL)1/2
The center frequency of the VCO
1/(4RCO)
/(4RCO)
1.2//(4RCO)
4/(RCO)
LM 565 is a
8 pin IC
16 pin IC
14 pin IC
None of above
free running frequency of PLL is 300 KHz,LPF bandwidth is 50 KHz. Will the
loop acquire lock for input signal of 320 KHz
no
yes
can not say
yes,conditionally
PLL is used for
frequency synchronization
phase synchronization
both
none
LM 565 series is manufactured by
national semiconductor
Motorola
texas
none

9. in unlocked state of PLL,VCO operates at


(a) break frequency
(b) corner frequency
(c) free running frequency
(d) none of the above
10. which is not an application of PLL
(a) FM demodulation
(b) AM detection
(c) Frequency synthesis
(d) amplification
11. output frequency of VCO is
(a) fc
(b) K0Vc
(c) fc+ K0Vc
(d) None of above
12. output frequency of VCO is proportional to
(a) input frequency
(b) input control voltage
(c) difference of input phase
(d) none of above
13. unit of kd is
(a) rad/s
(b) rad/s/V
(c) V/rad
(d) None
14. output of phase detector is
(a) kde
(b) kd (e-/2)
(c) kd (e-/2)
(d) none of above
15. loop filter is a
(a) HPF
(b) LPF
(c) BPF
(d) All pass filter
16. for critical damping,the damping factor is equal to
(a) unity
(b) 0.707
(c) 1.414
(d) none
ans
1-a
11-c

2-b
12-b

3-c
13-c

4-c
14-b

5-c
15-b

6-b
16-a

7-c

8-a

9-c

10-d

5EC2 LIC
Unit-5
Madhuri sahal
1. The output z of the multiplier if its two inputs are x and y is
(a) z=kxy
(b) z=k/(xy)
(c) z=k(x/y)
(d) none of Above
2. linearity of a multiplier is
(a) Vz/ ( Vz+V)*100%
(b) Vz/ (V)*100%
(c) V/ (Vz)*100%
(d) V/ (Vz+ V)*100%
3. scale factor is given by
(a) k= Vz Vy / Vx
(b) k= Vz Vx / Vy
(c) k= Vz /Vx Vy
k= Vz
(d)
4. scale factor depends on
(a) temperature
(b) voltage
(c) both
(d) none
5. which is type of regulator
(a) linear
(b) switching
(c) both
(d) any of the above
6. IC 555 has
(a) 5 pins
(b) 7 pins
(c) 8 pins
(d) 6 pins
7. ON time of astable multivibrator is
(a) 0.693(RA+RB)C
(b) 0.693(RA+2RB)C
(c) 0.693RBC
(d) None of above
8. off time of astable multivibrator is
(a) 0.693(RA+RB)C
(b) 0.693RAC
(c) 0.693RBC
(d) None of above
9. if duty cycle=20% and On period is 1 ms,frequency of oscillation is
(a) 200 Hz
(b) 500 Hz

(c) 5 KHz
(d) None of above
10. On period of monostable multivibrator is
(a) 1.0986 RC
(b) 2.2/BW
(c) 1.6 RC
(d) None of above
11. which of the following is not an application of monostable multivibrator
(a) ramp generation
(b) frequency division
(c) PWM
(d) None of above
12. which is not an application of multiplier
(a) voltage squarer
(b) frequency doubler
(c) phase angle detector
(d) none of above
13. logarithmic multiplier can operate in
(a) all 4 quadrants
(b) 1 quadrant only
(c) 1st and 2nd quadrant
(d) None of the above
14. zero crossing detector has
(a) zero reference voltage
(b) converts sine to square wave
(c) is special case of comparator
(d) all of above
15. which of the following is called a latch
(a) monostable multivibrator
(b) astable multivibrator
(c) bistable multivibrator
(d) none of above
ans
1-a
11-d

2-b
12-d

3-c
13-b

7EC4 ICTech
Unit-4
Madhuri sahal
1.

4-c
14-d

5-c
15-c

6-c

7-a

8-c

9-a

10-a