Вы находитесь на странице: 1из 12

4531/1/2

SULIT
4531/1/2
Fizik
MEI
2009

PERSIDANGAN KEBANGSAAN PENGETUA-PENGETUA


SEKOLAH MENENGAH
PAHANG DARUL MAKMUR

PEPERIKSAAN SETENGAH TAHUN 2009

PHYSICS
PAPER 1 & PAPER 2

PERATURAN PEMARKAHAN

Peraturan pemarkahan ini mengandungi 12 halaman bercetak


4531

PHYSICS
1

Paper 1
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25

A
D
B
C
D
A
D
A
C
B
D
A
A
C
C
D
A
B
B
C
B
D
B
D
C

26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
48
49
50

A
C
A
B
A
A
C
A
D
C
A
D
B
B
C
B
D
C
E
C
A
B
C
X
A
B

PHYSICS
2

Paper 2
SECTION A
NO.
1(a)

(i)
(ii)

To measure time
0.2s
Actual reading = xb xo
Repeat the measurement and get average/ Avoid parallax error by
placing eyes perpendicular to the stopwatch scale

(i)

Based quantity is a physical quantity that cannot be defined in any


other physical quantity
ms-2

1(b)
1(c)
2(a)

MARKING CRITERIA

(ii)

MARK
SUB TOTAL
1
1
1
1
Total
4
1
1

2(b)
Base quantity
Time / Length

Derive quantity
Velocity / acceleration

Scalar quantity

Vector quantity
Displacement/ velocity/
acceleration

Time
3(a)
3(b)
3(c)

(i)
(ii)

1
Total
4

Momentum
Kinetic energy

1
1

mchetaah uchetaah + mdeer udeer = V(mchetaah + mdeer)


60 20 + 70 15 = V(60 + 70)
1200 + 1050 = V (130)

3(d)

2250
130

V = 17.31 m s-1 (with unit)


Principle of Conservation of Momentum
In the absence of external forces, the total momentum of a system
remains unchanged.

1
1
1
Total
6

4(a)
4(b)

4(c)

(i)
(ii)
(iii)

Cancelled
F 0N

Frictional force = 5 N
F = ma
P- Ff = 2 2.5 Ff = Frictional force
P5=5
P = 10 N
1. Writing use a pencil/chalk
2. Walk without slippery
or any acceptable answers.

1
1
1
1
1
1
Total
3

5(a)

(i)
(ii)

5(b)
5I
5(d)
5(e)
5(e)

6(a)
6(b)
6(b)
6(b)
6(b)
6(b)
6(c)

(i)
(ii)

(i)
(ii)
(iii)
(iv)
(v)

Sin 30 =

5
AB

(i)

AB = 10 m
Work done = Force displacement
= 800 10
= 8000 N m // 8000J

Change in momentum
Force on the egg that strike Surface B/in Diagram 6.2 is larger
Time of impact for Surface A is longer / vice versa
The change in momentum is the same
The time of impact is inversely proportional to the force produced in a
collision.
Impulsive force
Sponge / carpet / towel / cloth / grass or any other acceptable materials
The pile hammer moves downward with high velocity before collides with
the pile.
The time taken during the impact is small/short
The impulsive force produced on the pile during impact is large

1
1
4 30 30 5 6 30
2
2

= 300 m
(ii)

Total displacement
Average speed =
time taken
300m
=
[Accept e.c.f]
15 s

= 20 ms-1

7(d)

1
1
1
1
1

1
1
1
1

1
1
1

1
1
1
1
1

Total
8
1
1
1
1
2

1
1
1

1
3

1
1
1
1
1
1

Total
10
1
3

Total displacement = Total area under graph v-t


=

7(c)

Acceleration // a
OA velocity increases // uniform acceleration
AB Constant velocity // move with acceleration = 0 ms -1
BC Velocity decreases // uniform deceleration

7(a)
7(b)
7(c)

Chemical energy kinetic energy //


Mechanical energy to kinetic energy
Gravitational potential energy kinetic energy
Energy can be changed from one form to another
When work is done
Conservation of energy

6
1

a/ms-1

1
1
2
1
1

1
4

7.5

t/s

8(a)
8(b)

15

4
-5

Resultant force / net force is zero


W = mg
= 2 x 10
= 20 N

Total
10
1

Drawing diagram of a triangle of force acting on the mirror correctly.


1st = direction of arrow
2nd = shape of the triangle

8(c)

60
T1

Diagram 8.1

(i)

1
1

T2

T1

8(d)

45
T2

Diagram 8.2

Drawing a diagram of a triangle of forces with correct scale for figure 8.1
T 1 = 5.78 cm (terima julat 5.7-5.8)

1
5

= 11.5 N

(terima julat 11.4 11.6)

T1

60

Draw a diagram of a triangle of forces with correct scale for figure 8.2
T2 = 7.05 cm ( terima julat 7.0 7.1)
= 14.1 N (terima julat 14.0 14.2)

1
1
2

T2

45
W

8 (d)

(ii)

The method of figure 8.1


The tension of the string in figure 8.1 is less than the tension of the string

1
1

2
6

in figure 8.2
Rajah 8.1
Tegangan tali kurang

8 (e)

v=u+gt
= 0 + 10 x 0.6
= 6 m/s

1
1

2
Total
12

SECTION B
7

NO.
9 (a)

MARKING CRITERIA
Velocity is the rates of change of displacement//

9(b)

Displacement
time

In diagram 9.1, the soft surface is used to catch the ball took longer
time of impact.
In diagram 9.2, the hard surface is used to hit the ball took shorter
time of impact.
A force is produced in diagram 9.1 is lower than the force is
produced in diagram 9.2.
The force is impulsive force.
The shorter the time of impact, the higher the impulsive force
produced.
u = 0 ms-1
v = 1.5 ms-1

9(c)

mv - mu
t
1.2(1.5) - 1.2(0)
=
0.1

MARK
SUB TOTAL
1
1
1
1
5
1
1
1
1
1

Impulsive force =

= 18 kgms-2 or 18 N

4
1
1

9(d)
Characteristics
Reinforced passenger
compartment
Crumple zones
These are specific points at the
front and back portion of the car
that are made to crumple
progressively
Safety belt
Airbag
Shatter roof windscreen.
Narrower at the front shape
By high strength and high rigidity
of material
Maximum 10 marks

10 (a)
10(a)

(i)
(ii)

Explanation
The passenger should remain
intact during a collision. It is made
of high tensile strength steel that is
able to withstand large forces
Lengthen the time of collision,
hence reduces the impulsive force
on the bus.
Prevent passenger from jerking
forward when the bus stop
suddenly
Lengthen the time of collision
Break into small pieces with blunt
edges.
To decrease air friction
To deceases the fusibilities to
become dented

An object falls with acceleration due to gravity, g.


The distances between two successive images of the balls increase

2
2
2
2
2
10
2
Total
20
1
1

1
8

uniformly.
Time taken between two successive images of the balls is equal.
The two steel balls fall with increase velocity/ uniform acceleration.
The mass of the ball do not affects the movement of the ball.
The balls fall down with gravitational acceleration.
The driver should change gear and use higher gear.
At the same time, the driver pushes the oil pedal so that more fuel is
supplied into the engine.
Hence, the engine will generates bigger thrust force.
The thrust force should bigger than frictional force.
Resultant force > 0 N.
Maximum 4 marks

1
1
1
1
1
1
1
1
1

10 (c)
Modification
Athletes attire must be tight
Wearing shoe with spike
Bending body posture while
running
Jumping more high
Landing with minimum contact
area with sand

Explanation
To reduce the air resistance// To
surface area
To increase grip between athlete
and ground.
To reduce the air resistance

Increase the landing time


So that, the distance from the
jumping plank and the landing
point increase.
Run with high speed
Increase the momentum of
athlete before jump.
Or any acceptable modifications and reason.
Reject: Increase landing distance as a reason.
Maximum 10 marks

NO.

SECTION C
MARKING CRITERIA

2
2
2
2

10

Total
20

MARK
9

11 (a)

Distance
Speed is the rate of change of distance//
time

11 (b)

1.
2.
3.
4.
1.

11 (c)

11 (d)

SUB
1

TOTAL
1

Momentum depends on mass and velocity


High momentum causes a high impulsive force
Inertia depends on mass// higher mass, higher inertia
Difficult to stop the lorry// (to move) when the mass is big
ABS // Air brake
- Lorry does not stop immediately// can be controlled//does not
skidded
2. Two tyres // many tyres // more than two tyres
- better support// lower pressure acts on the tyres
3. 5 small tanks // many tanks
- reduce inertia //does not shake// increase stability
4. Further distance // far // long //
- Prevent collision between the trailer and the tractor// reduce force

1
1
1
1
1
1

Tanker R is choosen

Because it has ABS brake system, two tyres, 5 small tanks and
bigger distance between the trailer and the tractor

1
1
1
1
1
1

10

(i)
u = 0 m s-1
v = 45 km h-1
=
a

45 10 3 m
= 12.5 m s-1
60 60 s

1
3

v u 12.5 0

t
10

a=1.25 m s-2
11 (d)

(ii)

F = ma
F = 1800 1.25
= 2250 N

1
1

2
Total
20

F /N

12 (a)
12 (a)

(i)
(ii)

limit
The spring constant is a measure of Elastic
how stiff
the spring is

10
x /cm

Label F and x is shown at the correct axis.


Straight line graph through origin is sketched.
The elastic limit is labeled.

1
1
1

12 (b)
Characteristics
Small Spring constant

Reasons
So that small force is applied to
use the pen.
Slightly bigger than diameter of So that the ink tube will fixed
ink tube
with the spring.
Small cross-sectional area of
So that spring constant of the
wire
spring is low.
Difficult rust formation
Long lasting
S is most suitable.
because it has small spring constant, slightly bingger than diameter
of ink tube, small cross-sectional area or wire and difficult rust
formation.
12 (c)

(i)

20
100

=8N
(ii)

(iii)

2
2
1
1

10

1
kx
2
1
= 40 0.2
2

Ep =

=4J
12 (c)

F = kx
= 40

12 (c)

Ep =Ek
4=

1
mv 2
2

1
11

8
2.5

= 1.79 ms-1
12 (c)
12 (c)

(iv)
(v)

All elastic potential energy transformed to kinetic energy


Work done = F s
= 8 0.2
= 1.6 N m // 1.6 J

2
1
1

1
Total
20

12