Вы находитесь на странице: 1из 9

Directions (Q.

1-10): In the following passage there are blanks, each of which has been
numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are
suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
One day an expert in time management was (1) to a group of business management students
and to drive home a point he used an (2) they will never forget. As he stood in front of a
group of brilliant students he said, "Okay its (3) for a quiz." He then pulled out a one gallon
jar and set it on the table in front of him. He also (4) a dozen fist sized rocks and carefully
placed them one at a time into the jar. When the jar was filled to the top and (5) more rocks
would fit inside, he asked, "Is the jar full?" Everyone in the class (6) said Yes! The
professor said nothing. He then (7) under the table and pulled out a bucket of gravel. He
dumped some gravel into the jar and shook it (8) pieces of gravel to work themselves down
into the spaces between the big rocks. He asked the group once more, "Is the jar full?" Probably
not. some answered. Good ! he said and began(9) sand to the contents in the jar. The sand
fitted into the spaces between the rocks and gravel. He also poured water into the jar. "What was
the point of this exercise?" he asked. "The point is that no matter how busy your schedule is you
can always manage to fit something in," replied one student. No said the professor, "The truth is
if you dont fit in the rocks which symbolize the (10)things in your life like your family and
your dreams first, youll never have time for them."
1)
A.

expressing

B.

discussing

C.

speaking

D.

conveying

E.

addressing

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : C.

2)

A.

illustration

B.

emblem

C.

expression

D.

impression

E.

imagination

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : A.

3)
A.

scheduled

B.

time

C.

opportunity

D.

usual

E.

ready

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : B.

4)
A.

ploughed

B.

constructed

C.

dug

D.

produced

E.

made

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : D.

5)
A.

any

B.

much

C.

some

D.

few

E.

no

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : E.

6)
A.

emphatically

B.

positive

C.

convince

D.

forcibly

E.

definite

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : A.

7)
A.

found

B.

searching

C.

gone

D.

hid

E.

reached

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :

Answer : E.

8)
A.

resulting

B.

while

C.

causing

D.

until

E.

making

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : C.

9)
A.

filling

B.

pushing

C.

substituting

D.

adding

E.

stuffing

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : D.
Directions (1-4): Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word
given
1) ARDUOUS
A.

Hazardous

B.

Difficult

C.

Different

D.

Pleasurable

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : B.

2) FORMULATE
A.

Frame

B.

Apply

C.

Contemplate

D.

Regularize

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :

Answer : A.

3) DEGRADING
A.

Demeaning

B.

Lowering

C.

Corrupting

D.

Minimizing

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : B.

4) TRANSITIONAL
A.

Extreme

B.

Intermediate

C.

Revolutionary

D.

Changed

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : B.

Directions (5-7): Choose the word which is most nearly the OPPOSITE in meaning as the word
given
5) VIABLE
A.

Rudimentary

B.

Practical

C.

Negative

D.

Impossible

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : D.

6) INEVITABLY
A.

Expectedly

B.

Certainly

C.

Mostly

D.

Avoidably

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : D.

7) ACCORDANCE

A.

Conflict

B.

Enmity

C.

Quarrel

D.

Division

View Answer / Explanation


Answer / Explanation :
Answer : A.