Вы находитесь на странице: 1из 11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

PAGES

PRCBoard.com

CATEGORY

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsin
EducationPart1

InthiswebsiteyouwillfindtheLETReviewersinGeneralEducation(GenEd),

ProfessionalEducation(ProfEd)andMajorAreaofSpecialization.
IneffortsofthisportaltoattendonrequestsfromPRCBoardFacebookfanpagemembers,we
consolidatedsomeofthequestionswhichmaylikelyhelpouttakersduringtheexams.

Start Download
Merge & Convert Files into PDFs w/ EasyPDFCombine - Free!

RELATEDARTICLES:
GeneralEducation(Gen.Ed.)ReviewerSummary
ProfessionalEducation(Prof.Ed.)ReviewerSummary
Majorship/AreaofSpecializationReviewerSummary
HowtoPassLicensureExam?TipsfromBoardPassers
LETCoverageofExams
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

1/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

ProgramforSeptember2016LicensureExamforTeachers(LET)
BelowistheLETReviewerforProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducation/
DevelopmentsinEducationPart1.
Weencouragereaders/revieweestousethecommentboxesafterthearticlefordiscussion.
Meanwhile,answersarealreadyincorporatedbelowthequestions.
SEEALSO:LETReviewerinProf.Ed.SocialDimensionsinEducation/DevelopmentsinEducation
Part2
1.Whichofthefollowingconditionsmanifeststrendofglobalization?
a.Establishmentofstrongerboundariesbetweenandamongnations.
b.Increasedawarenessontheimportanceofnationalculturesandtraditions.
c.Lessandlessimpactofhumanactivityontheplanetearth.
d.Theincorporationoflocalandnationaleconomiesintoaworldwideglobaleconomy.
Answer:D
2.AccordingtotheDelorsreport,thereareanumberofmaintensionscentraltotheproblemsofthe
twentyfirstcenturythatweneedtoovercome.Oneofthemisthechallengetoanindividualhowheor
shecanadapttothechangingworldwithoutforgettingorturninghis/herbackfromthepast.Whatkind
oftensionorconflictismanifestedinthissituation?
a.Tensionbetweentraditionandmodernity
b.Tensionbetweentheglobalandthelocal
c.Tensionbetweentheuniversalandtheindividual
d.Tensionbetweenlongtermandshorttermconsiderations
Answer:B
3.Whichofthefollowingfeaturesrepresentsthenewparadigmshiftineducation?
a.Traditionalpedagogies
b.Lifelongeducationforall
c.Rigidsubjectmatterboundaries
d.Knowledgeastheonlylearningoutcome
Answer:B
4.Whatisthemeasureofrelevanceineducation?
a.Democratizationofaccess
b.Functionalityandmeaningfulness
c.Abilitytosustaineducationthroughthefuture
d.Excellenceandeffectiveness
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

2/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

Answer:B
5.WhatistheconcernofMulticulturalEducation?
a.Anticipatingthefutureandimaginingpossibleandprobablefutures.
b.Genderequalityandharnessingoftheroleofwomenindevelopment.
c.Promotingcarefortheenvironmentandbuildingaglobalcultureofecologicalresponsibility.
d.Theexplorationofconceptsofculturaldiversity,similaritiesandprejudicestopromotecultural
understanding.
Answer:D
6.Whichofthefollowingmaybeconsideredaneconomicimpactofglobalizationoneducation?
a.Increasingcommercializationofeducationandthecorporatetakeoverofeducation
b.Weakeningofthenotionofthe"citizen"asaunifiedandunifyingconcept.
c.Newtechnologiesofinformationandcommunicationcreatesnewapproachestolearning
d.Reductionofstateandgovernmentsupportandsubsidyforeducation
Answer:A
7.WhichofthefollowingaptlydescribesMarshallMcluhans'conceptofglobalvillage?
a.Theideathatbecauseofrapidglobalizationanddevelopmentintechnology,theworldhasbecome
oneglobalvillagewhereincreaseddiversityanddifferenceamongpeoplehasbecomemore
pronouncedthanever.
b.Rapidintegrationoftheplanetthroughmediaandtechnologywhereeventsinonepartoftheworld
couldbeexperiencedfromotherpartsinrealtime,similartowhathumanexperiencewaslikewhenwe
livedinsmallvillages.
c.GlobalVillageisthekindofglobalworldweareexperiencing,characterizedbyfundamentalism,
apathyandconflictbroughtaboutbyclashesofcultures.

d.People'sculturalandreligiousidentitieswillbetheprimarysourceofconflictinthepostColdWar
worldasevidencedbytheconflictbetweenfundamentalistMuslimsandthewesternworld.
Answer:A
8.Whenplanningherlessonsandunits,Mrs.Jonesiscarefultoincludebooksandresourcesfroma
varietyofculturesandethnicgroups.Whatkindofeducationisthis?
a.Multilingualeducation
b.Transformativeeducation
c.Multiculturaleducation
d.Genderfreeeducation
Answer:C
9.WhichofthefollowingisNOTacharacteristicofglobalization?
a.Stretchingasocial,politicalandeconomicactivitiesacrosspoliticalfrontiers,regionsandcontinents.
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

3/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

b.Thegrowingmagnitudeofinterconnectednessandflowsoftrade,investmentandmigration.
c.Aspeedingupofglobalinteractionsandprocessesthroughworldwidesystemsoftransportationand
communication.
d.Theexpansionofeconomicprotectionismandisolationofpoorcountries.
Answer:D
10.Whichofthefollowingillustratesthemajorparadigmshiftineducationinthe21stcentury?
a.Shiftfromrigidsubjectmattertoamoreinterdisciplinaryandmultidisciplinarypedagogicalapproach.
b.Shiftfromvalueseducationandemotionallearningtoknowledgedominatedcurriculum
c.Fromcontextualizedthemesgeneratedfromglobalandlocalrealitiestopreorganizedsubjectmatter
d.Frommoreflexiblelearningstylestoaprescribedpedagogy
Answer:A
11.Whateducationalapproach/perspectiverecognizestheknowledgeandexperienceofwomen,racial
groupsandethnicgroupsasbeingjust,asvalidandrelevantastheknowledgeofdominantgroupsin
mainstreamacademicdiscourse?
a.Transformativeeducation
b.Multiculturaleducation
c.Inclusiveeducation
d.Globaleducation
Answer:C
12.Howdoesthenotionofculturalrelativityandvariabilityaffecttheteachinglearningprocessesin
school?
a.Thestudents'variedculturalbackgroundwillinnowwayaffectthewaytheywilllearnthelessonsin

school.
b.Thestudentscanreadilyadjusttothewaytheteacherinitiateslearninginschoolbecausechildren
areadaptablebeingsnomatterwhatculturetheycomefrom.
c.Thechild'sculturalbackgroundinfluencesthechildren'swayofinterpretingandviewingtheworld
hence,teachersmustconsiderthechildren'sworldviewwhenteaching.
d.Theteachershouldbewaryofdifferingculturalpointsofviewandmustmakesurethatstudentswill
seethingsthesameway.
Answer:D
13.WhichamongthefollowingisthefocusofCivicEducation?
a.Promoteunderstandingofhumanrights,conceptsandvaluestoenablelearnerstocomprehendand
transformconditionswhichgiverisetohumanrightsviolations.
b.Learningforeffectiveparticipationindemocraticanddevelopmentprocessesatbothlocaland
nationallevels.
c.Fosteravisionofeducationforsustainabledevelopmentandcarefortheenvironment.
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

4/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

d.Empowerpeoplewiththeskills,attitudesandknowledgetobuildapeacefulworldbasedonjustice
andhumanrights.
Answer:B
14.WhichofthefollowinginitiativeswouldNOThelpaschooladdressdiversity?
a.Usingabilitygrouping
b.Usingcooperativelearning
c.Workingwithneighborhoodgroups
d.Usingculturallyrelevantteachingmethods
Answer:A
15.Iftheteacherisemphasizingthedevelopmentofthelearner'scompetencytotransformknowledge
intoinnovationsandjobcreation,whatpillarofeducationdoess/heisactuallypromoting?
a.LearningtoKnow
b.LearningtoDo
c.LearningtoLiveTogether
d.LearningtoBe
Answer:B
16.Whatpillarofeducationwhichemphasizeslearningtobehuman,throughacquisitionofknowledge,
skillsandvaluesconducivetopersonalitydevelopment?
a.LearningtoKnow
b.LearningtoDo
c.LearningtoLiveTogether
d.LearningtoBe
Answer:D

17.AclassiscomposedofstudentscomingfromseveralethniccommunitiesincludingMuslimsand
lumads.Theyseemtohavedifficultyunderstandingeachothers'behaviorandpointsofview.What
shouldtheteacherdo?
a.Introducemulticuturalismintheclassandprovideactivitiesforpractice.
b.Threatenthestudentsthatiftherearestudentswhodonotbehaveandtolerantoftheirclassmates,
s/hewillbedroppedfromclass.
c.Informstudentsthattheywillallbelearningnewwaysofthinkingandbehavinginthisclass,sothey
mightaswellleavetheirculturalidiosyncrasiesathome.
d.Assignbrightstudentstomonitorandcontrolbehaviorofpoorstudents.
Answer:A
18.Whichofthefollowingqualitiesshouldbedevelopedbythepillar,LearningtoLiveTogether?
a.Strongappreciationofthediversityofthehumanrace
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

5/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

b.Readinesstotakerisksandresolveormanageconflicts
c.Scientificspiritandaninquiringmind
d.Completefulfillmentofhumans,inalltherichnessofhis/herpersonality
Answer:A
19.WhichofthefollowingstatementsaboutGenderiscorrect?
a.Genderisbiologicallydetermined.
b.Genderissociallyandculturallyconstructed.
c.Genderrolesarethesameinallsocieties.
d.Genderisanascribedstatusinsociety.
Answer:B
20.UNICEFandUNESCOaretwokeyUNagencieswhichareparticularlyactiveadvocatesof
educationforpeace.WhichofthefollowingisnotsupportedbyUNESCOinpromotingpeaceinthe
schools?
a.Upholdchildren'sbasicrightsasoutlinedintheConventionontheRightsoftheChild(CRC)
b.Developaclimatethatmodelspeacefulandrespectfulbehavioramongallmembersofthelearning
community
c.Demonstratetheprinciplesofequalityandnondiscriminationinadministrativepolicies
d.Enabletheteacherstostresspeacemakinginsocialstudiesclassroomonlywhennecessary
Answer:D
21.Onewaytoadvancepeaceeducationisthroughpartnershipsofvariousnongovernmental
organizations,educationinstitutions,UnitedNationsspecializedbodieswhichlinkidealsofpeacewith
researchandpractice.OnesuchsignificantexamplesistheHagueAgendaforPeaceandJusticefor

the21stCentury.WhatistheaimoftheAgenda'sGlobalCampaignforPeaceEducation?
a.Helpscoordinatelocalinitiativesanduniteeducatorsinthecommonpracticeofeducatingfora
cultureofpeace.
b.SupportstheUNDecadeforaCultureofPeaceandNonviolencefortheChildrenoftheWorldand
tointroducepeaceandhumanrightseducationintoalleducationalinstitutions.
c.Bringstogethermultipletraditionsofpedagogy,theoriesofeducation,andinternationalinitiativesfor
theadvancementoftotalhumandevelopmentandcarefortheenvironmentthroughlearning.
d.Servestoenhancelearningacrosssubjectslikeconflictresolutioninitiatives.
Answer:B
22.Theimpactofconflictonchildrenwhetherasvictimsofwarorchildsoldiershasbeenbroughtto
worldattentionthroughmedia,internationalorganizationsandeyewitnessaccounts.Whatisthebest
thingtodotohelpchildrenaffectedbyconflict?
a.Employeducationtoregainpartsofalostchildrenandtofacilitatetheexperiencesthatsupport
healthysocial,emotionalandintellectualgrowthanddevelopment
http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

6/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

b.Provideemploymentopportunityforthemaswellastheirparentstoattainfinancialindependence
c.Offerthemtomigrateinneighboringcountryasforeignrefugees
d.Securetheirsafetybyimposingstrictcurfewhours
Answer:A
23.TheUnitedNationsiscommittedtoaddressclimatethroughmitigationandadaptation.Whichofthe
followingisthebestwayofaddressingtheissue?
a.Deepenstrategicandoperationalcollaborationwithinternationalandregionalorganizations,including
internationalfinancialinstitutionsandregionaldevelopmentbanks,andotherstakeholders.
b.Developingapolicyframeworkthatidentifiesbasicelementsneededtopreventhumanrights
violations.
c.Facilitateandexecuteagreementsonreducingemissionsfromdeforestationandforestdegradation
toprotectforestsandsustainthelivelihoodsofthepeoplewhodependonthem.
d.Enhancingcollaborationamonghumanitarianorganizations,particularlyfromtheglobalSouth,atthe
local,nationalandregionallevels,tostrengthencommunityresilienceandemergencyresponse,and
establishingamonitoringsystemtoassessprogressontheimplementationofpreparednessmeasures.
Answer:C
24.Whyareeducationalenvironmentsverycrucialtopeaceeducation?
a.Thesocial,cultural,economicandpoliticalcontextsinwhicheducatorsworkshapethespecific
contentandmethodstheychooseforpeaceeducation.
b.Thevarietyofdifferenteducationalsettingsfromruraltourban,schoolbasedtocommunityand
withintheformalcurriculaornonformalpopulareducationprojectsarerelevanttopeaceeducation.
c.Manyteachersinfusepeaceeducationintotraditionalacademicsubjectssuchasliterature,math,
science,history,language,civicsandthearts.

d.Alloftheabove
Answer:D
25.WhatiscelebratedeveryDecember10?
a.MotherLanguageday
b.HumanRightsDay
c.Earth'sDay
d.InternationalDayofTolerance
Answer:B

DISCLAIMER:Thiswebsitebelievesthateducationisaright,notaprivilege.Thisportaldoesnotclaim
ownershiptoanymaterialsposted.Likewise,questionsarenotinfluencedbyPRCprofessional
regulatoryboard.Themainpurposeoftherevieweristoassistexamineeswhochosetoreviewonline.
Adsby Google

EducationSystem

K12Education

http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

TeacherEducation

ScienceEducation
7/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

Facebook

Twitter

Google

Whatsapp

NEXT

PREVIOUS

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:
SocialDimensionsinEducationPart2

CHEDScholarshipforMasteralandDoctoral:
ApplyforSecondSemSY20162017

Start Free Download

VERIFICATION OF RATING:
July 2016 RadTech (Radi...

Great Pay Home-Based Jobs

PRC Schedule of Boar


2016 - Date of Exam...

Ad readingfanatic.com

prcboard.com

Ad bizmates.ph

prcboard.com

PRCBoard.com: DepEd

Easy Jobs From Home

search

'Bagyong Carina' PAGA


Latest Update July 31,

prcboard.com

Ad surveycompare.com.ph

prcboard.com

prcboard.com

0Comments

Sortby Oldest

Addacomment...

FacebookCommentsPlugin

NOCOMMENTS:

http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

WRITECOMMENTS

8/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

Enteryourcomment...

Commentas:

Publish

Selectprofile...

Preview

SEARCH
Search

FEATURED
CHEDScholarshipforMasteraland
Doctoral:ApplyforSecondSemSY
20162017

MANILA,PhilippinesTheCommissionon
HigherEducation(CHED)announcedthat
applicationforsecondbatchofMastersand
Doctoralscholars...

http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

9/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

Flights to

Sydney

f rom

US$570*

E c onomy
ret urn

Book now

*Conditionsapply.FlightfromSydneytoTasmania
notincluded.Clickforimportantinformation.

FOLLOWUS
PRCBoard
LikePage

249Klikes

POPULARPOSTS
LISTOFPASSERS:July2016RadTech
(RadiologicTechnologist)AndXRayTech
BoardExamResults

TopPerfomingAndPeformanceOfSchools:
July2016RadTech(RadiologicTechnologist)
AndXRayTechBoardExamResults

Top10Passers:June2016DentistBoard
ExamPracticalPhaseTopnotchers

SONA2016LiveStreamingPresident
RodrigoDuterte

July2016RadTechBoardExamResultsTop
10Passers

http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

10/11

8/6/2016

LETReviewerProfessionalEducationProf.Ed.:SocialDimensionsinEducationPart1PRCBoard.com

WalangPasok:NoClassesJuly11,2016In
CertainAreas

Copyright2015PRCBoard.com.DesignedbyBloggertheme9.PoweredbyBlogger.

http://www.prcboard.com/2016/08/LETReviewerProfEdSocialDimensionsinEducationPart1.html

11/11