Вы находитесь на странице: 1из 11

Khyber Pakhtoon Khawah

1. The capital of KPK is ________ .


A
Peshawar
.
C.D.I.Khan
Answer & Explanation

B.Abbotabad
D.None of them

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
2. Who was the first Chief Minister of KPK?
A
Khan Abdul Qayyum Khan
B.Sahibzada Zafar Ali Khan
.
C.Abdul Ghafoor Hoti
D.None of them
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
3. The area of KPK is?
A
74,421 sq.km
.
C.73,521 sq.km
Answer & Explanation

B.75,521 sq.km
D.74,521 sq.km

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
4. How many Police ranges are in KPK?
A
7
.
C.8
Answer & Explanation

B.4
D.3

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
5. World's largest tribal society is ________ .
A
Pashtun
B.Baloch
.
C.Noro
D.Afridi
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
6. Lords of the Khyber is written by _________ .
A
Andre Joseph
B.Kipling
.
C.Yousuf Khan
D.Andre Singer
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
7. The Pakhtunwali is __________ .
A
A city
.
C.Ethical Code
Answer & Explanation

B.Flower
D.Dialect of language

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
8. Mahabat Khan Mosque is located in _______ .
A
Mardan
B.Kohat
.
C.Hangu
D.Peshawar

Answer & Explanation


Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
9. Where the Cunningham Clock tower is located?
A
Kohistan
B.Peshawar
.
C.Hangu
D.Mansehra
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
10. Pakistan Academy for Rural Development is situated in ________ .
A
Chitral
B.Peshawar
.
C.Bannu
D.Mardan
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

11. How many districts are there in KPK?


A
24
.
C.26
Answer & Explanation

B.28
D.30

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
12. Pakistan Forest Institution is located in ________ .

A
Karachi
.
C.Lahore
Answer & Explanation

B.Rawalpindi
D.Peshawar

Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
13. Jamrud Fort is located near ________ .
A
Peshawar
.
C.Charsadda
Answer & Explanation

B.Abbottabad
D.Attock

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
14. Jamrud is called gateway to ________ .
A
Bolan Pass
.
C.Khyber Pass
Answer & Explanation

B.Lawari Pass
D.None of them

Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
15. Which area is called 'gun factory of the tribal areas'?
A
Darra Isa Khel
B.Darra Khyber
.
C.Darra Adam Khel
D.Kohat
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

16. Who was first Muslim Governor of KPK after Independence of Pakistan?
A
Sahibzada Muhammad Khursheed
B.Sahibzada Abdul Qayum Khan
.
C.Arbab Sikandar Khan Khalil
D.None of them
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
17. The cChowk Yadgar is located in __________ .
A
Peshawar
B.D I Khan
.
C.Dir
D.Chitral
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
18. Peshawar means ________ .
A
City of flowers
.
C.City of gardens
Answer & Explanation

B.City of tombs
D.None of them

Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
19. Chowk Yadgar Peshawar commemorates the heroes of the ______ .
A
Kashmir War
B.1965 Indo-Pakistan War
.
C.1971 War
D.None of them
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum

20. Warsak Dam is situated near ________ .


A
Chitral
B.Peshawar
.
C.Haripur
D.Kohistan
Answer & Explanation
Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
21. The Gomal University is situated in _________ .
A
D.I Khan
B.D.G. Khan
.
D
C.Attock
Peshawar
.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
22. Peshawar University is situated in _______ .
A
Peshawar
B.Hyderabad
.
D
C.Karachi
None of them
.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
23. Mardan is famous for _______ .
A
Tobacco
.
C.Sugar cane
Answer & Explanation

B.Industry
D
A,B&C
.

Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
24. Bala Hisar Fort is located in ________ .
A
Peshawar
.
C.Mardan

B.Swat
D
Dir
.

Answer & Explanation


Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
25. Kalam and Behrin are important tourist points of _________ .
A
Chitral valley
B.Hunza Valley
.
D
C.Kalam Valley
Swat Valley
.
Answer & Explanation
Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
26. Which mountain range separates Pakistan and Afghanistan?
A
Karakoram range
B.Pamirs Range
.
D
C.The Hindu Kush
Kirthar Range
.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
27. Identify the district of Peshawar division?

A
Char Saddah
.

B.Mardan

C.Kohat

D
Swabi
.

Answer & Explanation


Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
28. Snow leopard is formed in _________ .
A
Chitral Region
.
C.Hunza Region

B.Swat Region
D
Ladakh Region
.

Answer & Explanation


Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
29. Kaghan valley is called __________ .
A
Diamond of the Himalaya
.
C.Heart of the Himalaya

B.Pearl of the Himalaya


D
None of them
.

Answer & Explanation


Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
30. The Malika Parbat is near _________ .
A
Neelam Valley
.
C.Swat Valley
Answer & Explanation
Answer: Option B

B.Kaghan Valley
D
Hunza Valley
.

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
31. The Lake Saif-ul-Muluk is situated in ___________ .
A
Kaghan Valley
B.Nultar Valley
.
D
C.Neelam Valley
Swat Valley
.
Answer & Explanation
Answer: Option A
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
32. The local languages of KPK are:
A
Pushto
.
C.Chitrali

B.Hindko
D
All of them
.

Answer & Explanation


Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
33. Nathia Gali is located in _________ .
A
Kashmir
.
C.KPK

B.Punjab
D
Gilgit Baltistan
.

Answer & Explanation


Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
34. The highest mountain of KPK is ________ .
A K-2

B.Tirch Mir

.
C.Nanga Parbat

D
All of them
.

Answer & Explanation


Answer: Option B
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
35. The largest city of KPK is ___________ .
A
D.I. Khan
.
C.Kohat

B.Abbottabad
D
Peshawar
.

Answer & Explanation


Answer: Option D
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
36. The Kalachi sub-division of D.I. Khan is famous for _________ .
A
Dates
B.Melons
.
D
C.A & B
None of them
.
Answer & Explanation
Answer: Option C
Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum
37. Tarbela dam is situated in _________ .
A
Kashmir
.
C.FATA
Answer & Explanation
Answer: Option B

B.KPK
D
Gilgit Baltistan
.

Explanation:
View Answer Workspace Report Discuss in Forum