You are on page 1of 6

Don Mariano Marcos Memorial State University

Mid-La Union Campus


College of Technical Education
Bachelor of Elementary Education
Fundamentals of Mathematics

Midterm Examination

Second Semester SY 2015-2016


NAME: ___________________________________________________________________________
SCORE: _____________
Identify the choice that best completes
the statement or answers the
question.
____1. What type of set is G?
G = {liquids, solids,
plasmas}
A. empty
B. finite
C. infinite
D. none of the above

gases,

____2. Which of the following statements


is true?
A.{vowels}

{consonants}

B.{consonants} {vowels}
C. {vowels} {alphabet}
D.none of the above
____3. Jennifer listed the set of all letters
in the word library as A = {l, i, b, r,
a, r, y}. What is wrong with this set?
A. A capital letter is used to
represent this set.
B. It uses curly braces.
C. It uses commas.
D. The objects in this set are not
unique.
____4. Let M = {0, 2, 4, 6, 8, 10}, and let
N = {even numbers less than 10}.
Which of the following statements is
true?
A. M is an infinite set.
B. M = N
C. M N
D. all of the above
____5. Which one of the following sets is
infinite?
A. The set of whole numbers less
than 10
B. The set of prime numbers less
than 10
C. The set of integers less than 10
D. The set of factors of 10

1 | rtqcasem2016

____6. How many subsets will the set


below have? T = {Monday, Tuesday,
Wednesday, Thursday, Friday}
A. 5
B. 10
C. 32
D. none of the above
____7. If O={whole numbers less than
40} and P={1, 4, 9, 16, 25, 36},
then which of the following sets
overlaps with P, and is also a part of
O?
A.Q = {factors of 36}
B.R = {multiples of 4}
C. S = {even primes}
D.none of the above
____8. Which of the following relationships
is shown by the Venn diagram
below?

A.
B.
C.
D.

XY
XY
X=Y
all of the above

____9. If R = {whole numbers less than 5}


and S= {4, 2, 0, 3, 1}, then which
of the following statements is true?
A. R = S
B. R has more elements than S.
C. S is null.
D. none of the above
____10.
If A = {types of triangles}
and B = {types of trapezoids}, then
which of the following can be the
universal set?
A. U= {polygons}
B. U = {quadrilaterals}
C. U = {hexagons}
D. all of the above

____11. Which of the following symbols


denotes union?
A.

B.

C.

D.

____12. Which of the following is true


about the Venn diagram below?

A.
B.
C.
D.

B' = {2, 3, 9}
B = {0, 1, 4, 5, 6, 7, 8}
U= { 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}
all of the above

____13.
Given
P={apples,
oranges,
bananas, pears} and Q={oranges,
pears, grapes}, what is P Q ?
A. P Q =
B. P Q = {oranges, pears}
C. P Q = {apples, oranges}
D. all of the above
____14. Given A={prime numbers} and
B={composite numbers}, what is
AB?
A. A B = {whole numbers}
B. A B = {counting numbers >
1}
C. A B = {imaginary numbers}
D. all of the above
____15. Given the Venn diagram below,
which of the following is an
element of P, and NOT an element
of (P Q)?

A.
B.
C.
D.

2
6
8
3

____16. If A B , then which of the


following statement is true?
A. A B =
2 | rtqcasem2016

B. A B =
C. A B = A
D. none of the above
____17. If A is the set of prime numbers
less than 10, B is the set of odd
numbers less than 10 and C is the
set of even numbers less than 10.
How
many
of
the
following
statements are true?
AB
BA
AC
CA
BC
CA
A. 1
B. 2
C. 3
D. none
____18. If A is the set of factors of 15, B is
the set of prime numbers less than
10 and C is the set of even numbers
less than 9, then what is (A B)
C?
A. {1, 3, 5}
B. {1, 2, 3}
C. {2, 3, 5}
D. {2}
____19. In the Venn diagram below, If
U={students who attend the Smart
School}, then which of the following
is the complement of set A?

A. A' = {students who do not attend


the Smart School}
B. A' = {students who attend the Not
So Smart School}
C. A' = {students who do not take
the bus to school}
D. none of the above
____20. Given U= {a, b, c, ..., x, y, z}, M
={a, b, c} and N = {c, d, e}, find
N'.
A. {d, e, , x, y, z}
B. {a, b, f, g, h, i, j, ..., x, y, z}
C. {a, b, c, ..., x, y, z}
D. none of the above
____21. In #20, what is the complement
of M?
A. {d, e, , x, y, z}
B. {a, b, f, g, h, i, j, ..., x, y, z}
C. {a, b, c, ..., x, y, z}
D. none of the above

____22.
Which of the following is
represented by the Venn diagram
below?

B.

C. C is an infinite set
D. all of the above
____27. Which of the following statements
is true?

A. {A}
B. A = {odd numbers between 0 &
10}
C. A = {even numbers between 0 &
10}
D. none of the above
____23. From the Venn diagram below,
what is the set (S T) V ?

A. A

A' = U

B. A

A' =

C. A'={students not in Mrs. Smith's


class}
D. all of the above

A. {casey, drew, jade, glen}


B. {alex, glen, hunter, jade}
C. {casey, drew, glen}
D. {drew, jade}
____24. Which of the following is
represented by the shaded region
in the Venn diagram below?

____28. In a school of 320 students, 85


students are in the band, 200
students are on sports teams, and
60 students participate in both
activities. How many students are
involved in sports ONLY? Which of
the following statements answers
the question?
A. 320 85
B. 320 85 60
C. 200 60
D. 85 60
____29.
If P=the set of whole
numbers < 5, Q=the set of even
numbers greater than 3 but less
than 9 and R= the set of factors of

A. X

B. X

C. X'
D. all of the above
____25. In a class of 50 students, 18 take
Chorus, 26 take Band, and 2 take
both Chorus and Band. How many
students in the class are NOT
enrolled in either Chorus or Band?
A. 6
B. 8
C. 10
D. none of the above
____26. Which of the following statements
is true about the set listed below?
C = {prime numbers less than 20}
A. 9

3 | rtqcasem2016

6, then what is
A.
B.
C.
D.

(P Q)(Q R) ?

{4}
{4, 6}
{4, 6, 8}
{1, 2, 3, 4, 6, 8}

For #30-34, refer to the following


problem.
A survey of 145 college faculty
who exercise regularly found that 60
jog, 50 swim, 30 cycle, 15 jog and
swim, 8 jog and cycle, 10 swim and
cycle and 8 does all three.
____30. How many of the faculty
members do not do any of the three
activities?
A. 10
B. 20
C. 30
D. 40

____31. How many of the


members just swim only?
A. 25
B. 42
C. 22
D. 33

faculty

____32. How many of the


members just jog only?
A. 45
B. 33
C. 20
D. 30

faculty

____33. How many of the


members just cycle only?
A. 45
B. 33
C. 20
D. 30

faculty

B. Natural Rational

7.2 belongs to the set


Integers
Natural numbers
Rational numbers
Irrational numbers

____37. If Q is the set of irrational


numbers. What the intersection of
Q and Q?
A. Q
B. empty
C. Q
D. complex numbers
____38. Based from the diagram below,
which of the following statements
is true?

Whole = Integers

Irrational = Real

D. Rational

____35. Counting numbers are also known


as ___________.
A. Integers
B. Natural numbers
C. Rational numbers
D. Irrational numbers

4 | rtqcasem2016

C. Natural

____34. How many of the faculty


members jog and swim but do not
cycle?
A. 2
B. 6
C. 7
D. 8

____36.
of
A.
B.
C.
D.

Whole

A. Integers

____39. Which of the following statements


about the real number system is
FALSE?
A. Every counting number is an
integer.
B. All rational numbers are real
numbers.
C. Some
integers
are
whole
numbers.
D. All
rational
numbers
are
integers.
____40. Which of the following numbers is
composite?
A. 139
B. 389
C. 643
D. none of the above
____41. If

a2 b3

X =

a ,

where

a b2 c

and Y =

and

are natural

numbers, what is the GCD of the


numbers X and Y?
A.

a b3

B.

a2 b3

C.

a b2 c

D.

a b2

____42. If X =

a b

and Y =

canonical form where

a ,

ab c
b

in
and

are natural numbers, what is

the LCM of the numbers X and Y?


2

A.

a b c

B.

ab c

C.

ab c

3
2

a b c

D.

____48. Give all the possible values of the

____43. If the prime factorization of a


number is
and

abc

a ,

where

are natural numbers, how

many positive divisors does it have?


A. 6
B. 7
C. 8
D. 9
____44. What is the GCD of 120, 96 and
72?
A. 8
B. 24
C. 30
D. 72
____45. Which of the following is NOT
true?
A. 2 is the least even prime
B. 1 is neither prime nor composite
C. 5 is a prime number
D. none of the above
____46. What is true about the number

digit

in the number 2 a 74 for

it to be divisible by 3?
A. 5, 8
B. 2, 5
C. 2, 8
D. 2, 5, 8
____49. Which of the following statements
about the complex number system is
true?
A. Every real number is a complex
number.
B. All complex numbers can be
written in the form of

a+bi .

C. Every integer is a rational number.


D. all of the above
____50.

In

the

number

23 i , the

imaginary part is ____________.


A. 2
B. 3
C. 3
D.

321 abcd ?

A. It is divisible by 2 if
B. It is divisible by 8 if

bcd

by 8
C. It is divisible by 16 if

End of Test

is even
is divisible

abcd

Prepared by: REMALYN QUINAY-CASEM


is

divisible by 16
D. all of the above
____47. If a number is divisible by 2, 6
and 9, it must be divisible by
____________.
A. 12
B. 18
C. 36
D. 54

Checked by: ALFONSO S. LOPEZ

Chairperson, BEED

Noted:
BELLO, Ed.D.

1. ANSWER KEY
2.

3. B
4. C
5. D
6. C
7. C
8. C
9. A
10.A
11.A
12.A
5 | rtqcasem2016

13.B
14.D
15.B
16.B
17.D
18.C
19.D
20.D
21.C
22.B

MA.

CLEOFE

Dean, CTED

F.

23.A
24.C
25.A
26.B
27.B
28.A
29.D
30.C
31.B
32.C
33.D
34.A
35.C
36.C
37.B
38.C

6 | rtqcasem2016

39.B
40.B
41.D
42.D
43.D
44.A
45.C
46.B
47.C
48.D
49.B
50.D
51.D
52.C
53.
54.