You are on page 1of 27

PAKET INFORMUESE PR MBRETRIN E BASHKUAR

1. Informacioni baz
Kryeqyteti:
Popullsia:
Siprfaqja total:
Gjuha:
Monedha:
Niveli i Papunsis:

Londr
60,245,000
242,514 km 2
anglisht
Sterlina (GBP)
5.0%

2. Kushtet e prgjithshme t hyrjes dhe qndrimit


Leje hyrjeje
Nse ju duhet t aplikoni pr leje hyrjeje kjo do t varet nga kombsia juaj dhe qllimi juaj i vizits n Mbretrin e
Bashkuar. Shrbimet e Vizave n MB kan nj formular pr krkes pr viz n faqen e tyre t internetit q mund t
prdoret pr t prcaktuar nse ju duhet viz apo far lloje leje nevojitet pr t ardhur n Mbretrin e Bashkuar.
http://www.ukvisas.gov.uk/en/aboutus/enquiries/contactus
Shtetasit e Shqipris, Bosnj Hercegovin, Ish Republiks Jugosllave t Maqedonis, Malit t Zi dhe Serbis kan
nevoj pr viz q t hyjn n MB.
Pr t br nj aplikim pr viz (leje hyrjeje) n ambasadn ose konsullatn britanike, do t duhet t prdorni
formularin VAF1- shkarkoni nga http://www.ukvisas.gov.uk/resources/en/docs/1903073/vaf1
Mund t aplikoni dhe online duke prdorur faqet e mposhtme t internetit:
Shqipria:
http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=10505104
83373
Bosnja & Hercegovina
http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=11066610
28697
Ish Republika Jugosllave e Maqedonis:
http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=10476612
74821
Kroacia, Mali i Zi, Serbia https://www.visainfoservices.com/Pages/Welcome.aspx

Kjo paket informuese u prgatit n kuadr t projektit AENEAS 2006: Ndrtimi i Kapaciteteve, Informacion dhe
Ndrgjegjsim pr Promovimin e Migracionit t Rregullt n Ballkanin Perndimor t financuar nga Bashkimi Europian
dhe t bashk-financuar nga Zyra Federale Zvicerane pr Migracionin, Zyra Federale Gjermane pr Migracionin dhe
Refugjatt, Ministria Italiane e Punve t Jashtme/Bashkpunimi Italian pr Zhvillim dhe Qeveria e Lihtenshtejn.

Kualifikimi
Pr t
o
o
o

ardhur n Mbretrin e Bashkuar si vizitor duhet t jeni n gjendje t tregoni q:


doni vetm t vizitoni Mbretrin e Bashkuar deri n gjasht muaj;
planifikoni t largoheni nga Mbretria e Bashkuar n fund t vizits;
keni para t mjaftueshme pr t mbshtetur dhe akomoduar veten pa punuar, pa ndihm nga fondet publike
ose q do t mbshteteni dhe akomodoheni nga t afrmit ose miqt;
o nuk synoni tu vendosni detyrime antarve t publikut pr shrbime t ofruara ose t mira t marra;
o nuk synoni t studioni; dhe
o mund t prballoni koston e kthimit ose udhtimit t mtejshm

Nse gjat vizits doni t bni dhe biznes duhet t tregoni gjithashtu q ju:
o Normalisht jetoni dhe punoni jasht dhe nuk keni plane pr tu vendosur n Mbretrin e Bashkuar; dhe
o Nuk planifikoni t punoni, prodhoni t mira ose t ofroni shrbime n Mbretrin e Bashkuar
Dokumentet e nevojshme
o nj letr nga pundhnsi q ju jep leje pr mungesn nga puna pr nj periudh t specifikuar. Letra duhet t
thot sa koh keni qen i punsuar nga ai pundhns, pozicionin dhe duhet t tregojn kur pritet q t
ktheheni n pun;
o nse jeni i vetpunsuar, vrtetim t veprimtarive tuaja t biznesit dhe gjendjes financiare;
o vrtetim t prons q keni n vendin e origjins;
o nse jeni student, nj letr nga shkolla kolegji juaj q prcakton n cilin kurs jeni, datat e tij t fillimit dhe
mbarimit dhe data e periudhs s pushimeve q synoni t vizitoni Mbretrin e Bashkuar;
o ndihmon gjithashtu nse mund t tregoni lidhje familjare apo sociale dhe prgjegjsi pr tu kthyer;
o vrtetim t planeve t vendosura t udhtimit q keni br;
o deklarat bankare q prfshin nj periudh prej disa muajsh; dhe
o Vrtetim t kursimeve q keni n dispozicion.
Nj aplikim pr leje hyrjeje si vizitor mund t bhet n do post diplomatike britanike q ofron shrbimin e vizave. T
gjitha aplikimet e tjera pr leje hyrjeje duhet t bhen n postn diplomatike britanike n vendin ose territorin ku keni
jetuar. Pr postat diplomatike britanike n vendin tuaj shihni m posht.
Kohzgjatja e qndrimit
Nse vini n Mbretrin e Bashkuar si vizitor ju lejohet t qndroni pr nj periudh maksimale prej gjasht muajsh.
Nse do tju jepej leje pr t hyr pr tre muaj (kjo do t vuloset n pasaportn tuaj) dhe do t donit t shtynit
qndrimin n maksimumi gjasht muaj, do t duhet t aplikoni duke prdorur formularin FLR (O). Duhet t drgoni
formularin e plotsuar t aplikimit me post prpara se t mbaroj leja pr t qndruar. Formulari i aplikimit ju jep
detaje se ku t drgoni formularin e plotsuar, tarifn dhe dokumentet shoqruese. T gjith dokumentet duhet t jen
origjinale prvese kur keni arsye t forta pse nuk mund ti siguroni me aplikimin.
Me nj
o
o
o

viz vizitori nuk mund


t filloni pun t paguar apo t papaguar
prodhoni t mira apo t ofroni shrbime n MB, ose
t shisni t mira dhe shrbime pr publikun

Faqe interneti t nevojshme pr shtjet e hyrjes dhe vizave


Zyra e Jashtme
dhe e
Komunuelthit
(FCO)

Shrbimet konsullore
Numr telefoni pr urgjenca 24 or: 020 7008 1500

http://www.fco.gov.uk/en/about-the-fco/embassies-and-posts/

Lista e postave diplomatike


britanike: kontakte
2

Agjencia Kufitare
e MB

http://www.fco.gov.uk/en/about-the-fco/what-we-do/buildingstrong-relationships-ol/foreign-embassies-in-uk/
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visitingtheuk/Enteringtheuk/en
tryclearance/
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/policyandlaw/immigrationlaw/i
mmigrationrules/appendix1/
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visitingtheuk/passingthroughth
euk/documents/transitwithoutvisa/
http://www.ukvisas.gov.uk/en/aboutus/enquiries/contactus

Shrbimet e
Vizave MB

Nse jeni jasht MB, ju lutemi t kontaktoni qendrn e aplikimeve


pr viz:
Formular aplikimi: (+44) (0)20 7008 8308
Textfon: +44 (0)20 7008 8457
Shrbimet e Vizs n MB, Zyra e Jashtme dhe e Komunuelthit
King Charles Street,
London, SW1A 2AH.
Tel.: 0845 010 5555
http://www.ukvisas.gov.uk/en/
http://www.ukvisas.gov.uk/resources/en/docs/1903073/vaf1

Ambasada t huaja n MB
Informacion pr pyetje pr
vizat, aplikime etj.
Shtojca 1 Lista e vendeve
q kan nevoj pr viz pr
Mbretrin e Bashkuar
Lista e vendeve pr t cilat
nuk vlen viza transit pa leje
pr viz
Formular i pyetjeve pr viz

Nse jeni jasht Mbretris s


Bashkuar duhet t kontaktoni
postn m t afrt
diplomatike.
Informacion pr aplikantt
pr viz
Formular aplikimi (VAF1):
Viz vizitori

http://www.ukvisas.gov.uk/resources/en/docs/1903073/vaf1guide
Ambasada britanike n Shqipri
Rruga Skenderbeg 12
Tirana
Telefon: (355) 4 223 4973/4/5
Fax: (355) 4 224 7697
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/albania
Ambasada britanike n Bosnj & Hercegovin
Sarajev
Tina Ujevica 8: HMA, Chancery/Management
Petrakijina 11: Visa, Consular, Commercial, DFID and Press sections
Operatori kryesor: (387) 33 282 200
Telefon: (387) 33 282 200 Chancery/Management
(387) 33 204 781/2/3 Commercial/DfID/Consular/Visa
Fax: (387 33) (28) 2203 Chancery/Management
(387 33) (20) 4780 Commercial/DfID/Consular/Visa
Email: ConsularEnquiries.sarajevo@fco.gov.uk
Email: VisaEnquiries.sarajevo@fco.gov.uk
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/bih
Banja Luka
Simeuna Dzaka 8
Operatori kryesor: (387) 51 212 395/216 842
Telefon: (387) 51 212 395/216 842
(387) 65 512 698 (Mobile)
Fax: (387) 51 216 842
Email: sarajevoBLOffice.sarajevo@fco.gov.uk
Ambasada britanike n Kroaci
Ivana Lucica 4, 10000 Zagreb
3

Tel: (385)(1) 6009 100


(385)(1) 6009 122 Viza & Konsullore
Fax: (385)(1) 6009 111 Ambasada Britanike
(385)(1) 6009 298 Viza & Konsullore
Email: Zagreb.visaenquiries@fco.gov.uk
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/croatia
Ambasada britanike n Kosov
Ismail Qemajli 6, Arberi, Dragodan, Pristina
Telephone: (381) (38) 249 559
Fax: (381) (38) 249 799
Email: mailto:britishembassy.pristina@fco.gov.uk
Ambasada britanike n ish Republikn Jugosllave t Maqedonis
Salvador Aljende No. 73, Skopje 1000
Telefon: (00) (389) (2) 3299 299
Fax: (00) (389) (2) 3179 729
(00) (389) (2) 3179 726 Konsullore/Viza
Email: Consular.Skopj@fco.gov.uk
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/macedonia
Ambasada britanike n Malin e Zi
Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 149, First Floor, No.3, 81000 Podgorica
Telephone: (382) (81) 205 460
Fax: (382) (81) 205 441
Email: podgorica@britishembassy.cg.yu
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/montenegro
Ambasada britanike n Serbi
Resavska 46, 11000 Belgrade
Operatori kryesor: (381) (11) 2645 055
Telefon: (381) (11) 2645 055
(381) (11) 3615 660
(381) (11) 3060 900
Fax: (381) (11) 2659 651
(381) (11) 3061 089 Chancery
(381) (11) 3061 072 Konsullore/Viza
(381) (11) 3061 059 Tregtare
(381) (11) 3061 077 (Informacion)
Faqe interneti: http://www.britishembassy.gov.uk/serbiaandmontenegro
3. Imigracioni pr qllime punsimi
a. Kushtet e hyrjes dhe qndrimit t puntorve t huaj
N Mbretrin e Bashkuar ekzistojn skema t ndryshme pr pun pr kategori t ndryshme t puntorve q duan t
marrin leje pune. }do kategori ka krkesa t ndryshme kualifikimi me synim pr t rregulluar migracionin pr pun dhe
pr t plotsuar boshllqet e mangsive n MB.
1) Leje pune
Mbretria e Bashkuar sht pjes e Zons Ekonomike Europiane (ZEE). Shtetasit e vendeve n ZEE mund t punojn
n MB dhe n vende t tjera t ZEE pa kufizim. Shtetasit e vendeve t tjera trajtohen sipas rregullave t imigracionit
dhe zakonisht kan nevoj pr nj leje pune pr t filluar pun n MB. Lejet e puns jan t vlefshme pr pun deri n
nj dat t caktuar. Disa rregullime pr leje pune jan vetm kategori imigracioni afatshkurtr ndrsa rregullime t
tjera t lejes s pun mund tu sigurojn qndrim (vendosje) t prhershm n Mbretrin e Bashkuar. Personi duhet
4

t caktohet pr nj pozicion specifik zakonisht me koh t plot dhe do t bhet punonjs i nj pundhnsi t MB me
t gjitha dispozitat prkatse q lidhen me nj kontrat punsimi n MB.
Vetm nj pundhns mund t aplikoj pr leje pune.
Prjashtime t detyrimeve pr leje pune
Sipas rregullave t imigracionit nj shtetas q nuk sht nga ZEE i cili krkon t hyj pr qllim punsimi nuk ka nevoj
pr leje pune nse kualifikohet sipas nj prej kategorive t mposhtme t imigracionit dhe nse ka marr leje hyrjeje
paraprake n postn diplomatike britanike jasht, kur sht e nevojshme:
o
o
o
o
o
o
o
o

ata q vijn n MB pr t krijuar nj biznes t ri ose pr t ndrmarr ose pr tju bashkuar nj biznesi
ekzistues si partner ose drejtor ose si tregtar i vetm
Ata q punojn gjat pushimeve t cilt ndrmarrin punsim si nj pjes e rastsishme e pushimeve t tyre
Ata q vijn n MB sipas Programit t Migrantve Tepr t Kualifikuar
Prfaqsues t firmave t huaja q krkojn t ngrejn nj deg ose filial n MB
Msues dhe asistent gjuhe sipas skemave t miratuara t shkmbimit
Puntor sezonal n kampe bujqsore sipas skemave t aprovuara
Doktor dhe dentist q jan t diplomuar nga nj shkoll e njohur mjeksore ose dentare n MB dhe q do t
kryejn nj Program Themelimi 2 vjear
Novatort, investuesit, au pairs, puntort shtpiak, shkrimtart, kompozitort dhe artistt.

Ekzistojn gjasht rregullime t ndryshme t lejeve t puns:


1. Biznesi dhe tregtare
Rregullimet e biznesit dhe tregtare lejojn pundhnsit n Mbretrin e Bashkuar t punsojn persona nga jasht
Zons Ekonomike Europian (ZEE) pr t plotsuar nj vend vakant q ndryshe mund t plotsohet nga nj puntor
rezident
2. Skema e trajnimit dhe prvojs n pun (TWES)
3. Sporte dhe Argtim
Rregullimi i Skems s Trajnimit dhe Prvojs n Pun (TWES) mundson persona nga jasht ZEE t fillojn trajnim t
bazuar n pun pr nj kualifikim profesional ose specializim, ose nj periudh prvoje punsimi
4. Praktika t studentve
5. Marrveshje t prgjithshme pr tregtin e shrbimeve (GATS)
Rregullimet e GATS lejojn puntort e kompanive q ndodhen jasht Bashkimit Europian (BE) t punojn n
Mbretrin e Bashkuar me kontrat shrbimi q i jepet pundhnsit t tyre nga nj organizat me qendr n
Mbretrin e Bashkuar.
6. Skema t bazuara n sektor (SBS)
Skema e Bazuar n Sektor (SBS) lejon pundhnsin n kt vend t rekrutoj persona nga jasht ZEE pr t
plotsuar vende vakante q nuk ka mundur ti plotsoj me puntor rezident. SBS bazohet n seksione specifike (t
njohura si sektor) t tregut t puns.
Aplikimet pr leje pune trajtohen nga Lejet e Puns (MB), pjes e Zyrs s Brendshme t Drejtoris s Imigracionit dhe
Kombsis. Lejet e Puns (MB) zakonisht merren me aplikime brenda katr ose pes ditsh.
Pr pozicionin:
1. nj prshkrim t detajuar pune pr pozicionin
Pr kandidatin:
1. Fotokopje t referencave t detajuara t pundhnsit q mbulojn 3 vjet t punsimit t kandidatit. Kto
referenca duhet t ken kokn e kompanis n letr, t konfirmojn datn e fillimit dhe t mbarimit t
punsimit, titullin e puns dhe nj shpjegim t detajuar t detyrave dhe prgjegjsive t pozicionit s bashku
me aftsit teknike t nevojshme pr rolin.
2. fotokopje t kualifikimeve t larta dhe/ose profesionale
5

3.
4.
5.
6.
7.

Fotokopje t do leje pune t mparshme q ka pasur kandidati


Fotokopje t pasaports
CV
Hollsi t pags dhe shprblimeve t tjera q do t marr kandidati
Hollsi t vendndodhjes/vendndodhjeve ku do t punoj kandidati n MB

Pr do skem t lejes pr pun ka krkesa t veanta. Pr hollsi pr informacione, duhet t lexoni shnimet
prkatse udhzuese.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/workpermits/
2) Sistemi i bazuar n pik: Niveli 1 Programi i Migrantve Tepr t Kualifikuar (HSMP)
Sistemi i imigracionit i bazuar n pik
Rregullimi i migracionit pr pun n MB menaxhohet brenda kuadrit t sistemit t migracionit t bazuar n pik,
prfshir nj sistem migracioni pr shtetas jo t BE-s q duan t punojn, studiojn ose trajnohen n Britani, i
prezantuar n 2008. Sistemi ndahet n pese nivele q prfshijn migracion pr tepr t kualifikuar, leje pune, student,
puntor gjat pushimeve dhe pothuajse t gjitha rrugt e tjera q lidhen me punsimin, studimin, biznesin, ose
investimin.
Sistemi i ri i imigracionit do t zvendsoj 80 rrug aktuale q ekzistojn tani. do nivel do t ket kushte t
ndryshme, t drejta t ndryshme dhe krkesa pr hyrje pr migrantt q dshirojn n MB.
Sistemi prezantohet n faza. Mbretria e Bashkuar s fundmi ka dhn informacion pr Nivelin 1, niveli i par q do
zbatohet n fillim t 2008. Niveli 1 pr migrantt tepr t kualifikuar, do t ndahet n katr nnkategori, duke prfshir
migrant tepr t kualifikuar, siprmarrs, investitor dhe student t huaj universitar t institucioneve arsimore t
MB.
Struktura e pikve
do nivel i krkon migrantit t arrij nj numr t mjaftueshm piksh pr t fituar leje hyrjeje ose pr tu lejuar q t
qndroj (qndrim i prhershm) n Mbretrin e Bashkuar. Pikt do t jepen pr kritere t ndryshme specifike pr do
nivel. N nivelin 1 dhe 2, pikt do t jepen pr kritere si mosha, paga e mparshme ose paga e ardhshme dhe
kualifikimet; nj sistem i ngjashm me Programin pr Migrant tepr t Kualifikuar (HSMP) q ka rezultuar shum i
suksesshm.
Tier 1 (I prgjithshm)- puntor tepr t kualifikuar sht hartuar pr t lejuar q persona tepr t kualifikuar t
vijn n Mbretrin e Bashkuar pr t krkuar pun ose mundsi vetpunsimi. Ndryshme nga lejet e puns ose
skemat pr personat e biznesit, nuk ju nevojitet ofert punsimi ose plan i detajuar biznesi pr t aplikuar pr Nivelin 1
(I prgjithshm)- puntor tepr i kualifikuar. Kur aplikoni ju jepen pik sipas kualifikimeve, fitimeve t mparshme,
prvojs n Mbretrin e Bashkuar, moshs, gjuhs angleze dhe mjeteve financiare n dispozicion (fondeve).
MB do t filloj t pranoj aplikime Niveli 1 (I prgjithshm) n vende prve Indis n 2008. Deri ather, nse jeni
jasht Mbretris s Bashkuar n nj vend q nuk sht India, mund t vazhdoni t aplikoni sipas Programit pr
Migrant tepr t kualifikuar: http://wwwww.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/hsmp/
(3) Skema pr t Diplomuarit Ndrkombtar
Skema e t Diplomuarve Ndrkombtar filloi n 1 maj 2007 dhe zvendsoi Skemn e t Diplomuarve n Shkenca dhe
Inxhinieri. Skema ju lejon nse jeni i diplomuar nga nj vend jo antar n ZEE, q keni prfunduar studimet n
Mbretrin e Bashkuar, t keni akses punsimi ose vetpunsimi n Mbretrin e Bashkuar. Ju lejohet deri n 12 muaj
n Mbretrin e Bashkuar pr t fituar prvoj pune. Nse doni t qndroni n Mbretrin e Bashkuar prtej ksaj
periudh, do t duhet t aplikoni sipas nj kategorie t re imigracioni.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/igs/
(4) Post Skema e lidhjeve Klinike ose vzhguesit dentar
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/clinicalattachments/
6

(5) Skema Skoceze e talenteve t rinj:


T punuarit e Skemn Skoceze sht pjes e iniciativs s qeveris skoceze pr talentet e reja. Iniciativa inkurajon
persona nga jasht Mbretris s Bashkuar t vijn t jetojn dhe t punojn n Skoci dhe i inkurajon gjithashtu ata q
kan lindur n Skoci t qndrojn pr t filluar ose vazhduar karriern e tyre atje. Nuk ka kufizime pr llojin e puns q
mund t bni nse ju jepet leje pr t qndruar n Skoci sipas skems.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/freshtalent/
(6) Infermiere dhe mami t kualifikuara nga jasht
Nse vini n Mbretrin e Bashkuar si infermiere e kualifikuar nga jasht do tju jepet leje pr t hyr dhe qndruar n
Mbretrin e Bashkuar pr nj periudh maksimumi 18 muaj. N prfundim t 18 muajve do t pritet q ju t largoheni
nga Mbretria e Bashkuar.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/overseasqualifiednurses/
(7) Skema Au pair
Skema au pair synon q tju siguroj t rinjve nga disa vende mundsi pr t ardhur n Mbretrin e Bashkuar pr
koh t shkurtr pr t punuar pr nj familje anglishtfolse. Pritet q t punoni deri n pes or n dit pr familjen
anglishtfolse. Ata do t sigurojn pr ju nj dhom dhe nj pag javore.
M shum informacion:
Shoqata Ndrkombtare e Au Pair: www.iapa.org


Shoqata Britanike e Agjencive t Au Pair: www.bapaa.org.uk
Faqe Interneti i Agjencis Kufitare: http://www.bia.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/aupairs/whattoexpect/
(8) Argtuesit

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/entertainers/
(9) Doktor dhe dentist pasuniversitar
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/postgraduatedoctorsanddentist/
Pr listn e plot t t gjitha kategorive, kontrolloni: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/
b. Sektort e tregut t puns dhe mangsit
Ka mangsi pr puntor t kualifikuar brenda tregut t puns s rezidentve. Prandaj j pundhns mund t aplikoj
pr leje pune pa patur nevoj t provoj s pari q nuk mund t plotsojn vendet vakante nga tregu i puns me
rezident.
o

Mangsi kualifikimi ka mundsi t ket n Menaxher me prvoj Mbetjesh, Menaxher Logjistike/Kontrollues


Trafiku, staf shitjesh, prshtats (pr automjete dhe fabrika), shofer (mbledhje dhe specialist automjetesh),
mbledhs (riciklim), shkenctar dhe inxhinier, sektor ndrtimi, shkenc dhe profesionist teknologjie
(asociuar), profesionist msimdhnieje dhe krkimi, profesionist biznesi dhe shrbimesh publike, profesionist
shndeti dhe mirqenieje sociale; profesionist shndeti
Mangsi ka dhe n sektor dhe profesione me m pak kualifikim si: sektori bujqsor, profesione shrbimi,
sektori i ndrtimit dhe sektori i kujdesit shndetsor; profesione q lidhen me zejtari elementare, prodhim dhe
ruajtje

c. Informacion dhe faqe interneti pr t krkuar pun

Departamenti
pr Pun dhe
Pensione

http://www.dwp.gov.uk/

Informacion pr shtje
punsimi, taksa, numra t
sigurimeve kombtare,
situatn e tregut t puns
etj

Direkt pr
Punkrkuesit

telefon: 0845 60 60 234

Vendet vakante m t
fundit dhe ndihm pr t
gjetur pun

Qendra e Puns
Plus

http://www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Aboutus/Ouroffices/index.html
Jobcentre Plus Secretariat: Level 1
Steel City House
West Street
Sheffield, S1 2GQ

Shrbim profesional,
modern dhe falas
nprmjet rrjetit t zyrave
dhe qendrave t kontaktit
t Britani

Departamenti
pr Biznes,
Ndrmarrje dhe
Reform
Rregullatore

http://www.berr.gov.uk/

Informacion pr mundsi
biznesi n MB

Directgov

http://www.direct.gov.uk/en/Employment/Jobseekers/LookingForWor Banka e t dhnave pr t


k/DG_10030134
krkuar pun

Portat e Puns

http://www.workgateways.com/search.php
Informacion pr t punuar
n MB; banka e t
dhnave pr t krkuar
pun

Portali Europian http://www.ec.europa.eu/eracareers/index_en.cfm


i Lvizshmris
s Krkuesit

Vendet vakante t puns


t grupuara sipas vendit
dhe fushs s krkimit

Faqe interneti
pr t krkuar
pun

http://www.jobsite.co.uk/
http://www.jobsearch.co.uk/
http://www.clickajob.co.uk/
http://www.newjobdirect.co.uk/
http://jobsearch.monster.co.uk/
http://www.jobs1.co.uk/
http://www.jobisjob.co.uk/

banka e t dhnave pr t
krkuar pun sipas
kategoris dhe llojit t
puns

Gazeta

Guardian Jobs: http://www.jobs.guardian.co.uk/


Daily newspaper: http://dailynewspaper.co.uk/
The Mirror: http://www.mirror.co.uk/
The Sun: http://www.thesun-uk.com/
The Economist: http://www.economist.co.uk/
Sunday Times: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/
Sunday Mirror: http://www.sundaymirror.co.uk/

4. Imigracioni pr qllime studimi


8

a. Kushtet e hyrjes dhe qndrimit t studentve


VIZA
Nse do t vini t studioni pr nj periudh maksimale prej 6 muajsh, mund t vini n MB si nj student vizitor ose si
nj student. Nse zgjidhni t vini si student vizitor:
o Nuk ju lejohet t bni ndonj pun (dhe nse sht pjes e nj kursi)
o Nuk ju lejohet t aplikoni pr m shum koh n MB, nse shtyhen studimet
Nse doni t vini n MB si student pr m shum se gjasht muaj duhet t aplikoni pr leje hyrjeje, nga ambasada
britanike (Ambasad, Komisioni i Lart ose Konsullata e Prgjithshme) n vendin tuaj prpara se t udhtoni n MB.
Jeni shtetas q ka nevoj pr viz nse jeni nga nj prej vendeve t mposhtme:
Shqipri, Bosnj Hercegovin, ish Republika Jugosllave e Maqedonis, Mal i Zi dhe Serbi
Krkesa pr studentt
Shtetasit e vendeve q nuk jan n ZEE kan nevoj pr leje q t hyjn n MB. Sipas sistemit t imigracionit t MB,
kjo leje quhet leje pr hyrje. Krkesat q duhen plotsuar nga nj person q krkon leje pr hyrje n Mbretrin e
Bashkuar si student jan q ai ose ajo:
1. t jet pranuar pr nj kurs studimi q ofrohet nga nj organizat t prfshir n Departamentin e MB pr
Regjistrin e Arsimit dhe Kualifikimeve t Ofrueseve t Arsimit dhe Trajnimit;
2. t jet pranuar pr nj kurs studimi n:
o nj institucion t financuar shtetror t arsimit t mtejshm ose t lart (universitet) me t dhnat e
regjistrimit dhe pjesmarrjes q mund t gjenden n Agjencin Kufitare t MB
o nj institucion t mirfillt arsimor privat; ose
o nj shkoll t pavarur me pagim tarife;
3. sht n gjendje dhe synon t ndjek ose:
o Nj kurs diplomimi me koh t plot t njohur n nj institucion t financuar shtetror t arsimit t
mtejshm ose t lart;
o Nj kurs gjat ditve t javs q prfshin pjesmarrjen n nj institucion t vetm pr minimumi 15 or
studim n jav t organizuar gjat dits pr nj lnd t vetme ose lnd q lidhen drejtprdrejt, ose
o Nj kurs studimi me koh t plot n nj shkoll t pavarur me pages tarife
4. nse nn 16 vje, t jet regjistruar n nj shkoll t pavarur me pages tarife pr nj kurs studimi me koh t
plot q plotson krkesat e Aktit t Arsimimit 1944 dhe
5. synon t largohet nga Mbretria e Bashkuar n prfundim t studimeve t tij/saj (prve studentve t
diplomuar q synojn t qndrojn pr t punuar pasi t mbarojn studimet, nse nuk sponsorizohen nga
qeverit e tyre ose nga nj agjenci ndrkombtare bursash) dhe
6. nuk synon t angazhohet n biznes ose t filloj punsim n MB, prve puns me koh t pjesshme ose n
pushime q fillohet me miratimin e Sekretarit t Shtetit pr Punsim, dhe
7. sht n gjendje t prballoj koston e kursit dhe akomodimit dhe t mbaj veten dhe persona n ngarkim pa
punuar ose u angazhuar n biznes ose pa krkuar nga fondet publike
Krkesat pr studentt vizitor
Nse do t vini n Mbretrin e Bashkuar si vizitor pr t studiuar duhet:
o
o
o
o
o
o

t krkoni leje hyrjeje si student vizitor pr nj periudh t kufizuar t prcaktuar nga ju dhe q nuk kalon
gjasht muaj;
jeni pranuar n nj kurs studimi q ofrohet nga nj organizat e prfshir n departamentin pr regjistrimin e
fmijve, shkollave dhe familjeve t ofruesve t arsimit dhe trajnimit;
t largoheni nga mbretria e Bashkuar n prfundim t vizits si e prcaktoni vet;
t mbani dhe t paguani pr akomodim pr veten dhe persona n ngarkim pa ndihmn e fondeve publike; dhe
t siguroni q ju dhe personat n ngarkim do t mbahen dhe akomodohen nga t afrm ose miq dhe nuk do t
fillojn pun; dhe
t jeni n gjendje t prballoni koston e udhtimit t kthimit ose m tej

Ju nuk duhet:
9

o
o
o
o
o
o

t filloni pun n Mbretrin e Bashkuar;


t prfshiheni n biznes, t prodhoni mallra ose t ofroni shrbime brenda Mbretris s Bashkuar prfshir
shitjen e mallrave dhe shrbimeve direkt tek antar t publikut;
t studioni n nj shkoll t financuar nga qeveria;
t jeni fmij nn moshn 18 vje;
t filloni pun me koh t pjesshme (deri n 20 or), ose t plot; t merrni nj vend pun stazhi (me pag
apo jo) si pjes e kursit tuaj t studimit; ose
t zgjasni qndrimin n Mbretrin e Bashkuar

Nse jeni shtetas q ju nevojitet viz, sigurohuni q t aplikoni pr leje hyrjeje si student dhe jo si vizitor. Vizitort q
jan shtetas q krkojn viz nuk lejohet t shtyjn qndrimin si student kur prfundon vizita, kshtu q sigurohuni q
t aplikoni pr llojin e duhur t lejes se hyrjes n radh t par.
Duhet t siguroheni q keni dokumentet dhe informacionin e nevojshm prpara se t aplikoni pr leje hyrjeje ose t
udhtoni n MB n Misionin britanik jasht:
o
o
o
o
o
o

Formular aplikimi (Formulari VAF1) pr viz ose leje hyrjeje


pasaportn tuaj
nj fotografi pasaporte t kohve t fundit pr veten tuaj
pagesn prkatse t paguar n monedhn vendase
dokumente q tregojn se plotsoni krkesat e hyrjes
Nj letr pranimi n kurs (prvese pr studentt e ardhshm)

Letra duhet t tregoj titullin e kursit, kohzgjatjen e kursit (datat e fillimit dhe mbarimit) dhe t konfirmoj q keni
plotsuar krkesat e hyrjes pr kursin dhe q jeni vlersuar t aft nga ana akademike pr ta ndjekur kursin
o

Vrtetim q mund t paguani tarifn e kursit dhe t mbshtesni veten dhe familjen (nse vlen);

Ky mund t prfshij vrtetim t sponsorizimit t qeveris, nj letr nga nj sponsor q konfirmon q mund tju
mbshtesin si dhe vrtetim q mund ta bjn kt dhe/ose deklaratat tuaja bankare. Informohuni nga Misioni
Britanik n vendin tuaj pr t pyetur sa deklarata bankare ju duhen
o

Vrtetim pr akomodim

Edhe pse rregullat e imigracionit nuk u krkojn studentve t pashoqruar t tregojn q akomodimi sht
rregulluar, vendi juaj i studimit mund tju ket dhn informacion pr disponueshmrin e tij pse mund t
rregulloj akomodimin tuaj
Leje e hyrjes, ose vula q npunsi i migracionit ju jep kur mbrrini n MB, tregon nse duhet t regjistroheni tek
policia apo jo. Shtetas t ZEE dhe zviceran dhe t Komunuelthit nuk kan pse t regjistrohen. Leja juaj e hyrjes ose
vula ndoshta do tju tregoj t regjistroheni n polici nse:
1. jeni 16 vje e lart;
2. synoni t qndroni n MB pr m shum se gjasht muaj si student
Nse leja e hyrjes ose vula thot q t regjistroheni, bashkshortit/bashkshortes tuaj, partnerit civil ose fmijs ka
mundsi tu jepet nj leje hyrjeje ose vul q ju thot t regjistrohen dhe ata gjithashtu.
APLIKIM PR TU PRANUAR PR STUDIME
Pr t par sesi kualifikimet tuaja krahasohen me kualifikimet britanike, kontaktoni Zyrn e Kshillit Britanik lokale ose
shkruajini Qendrs Kombtare t MB pr Informacionin pr Njohjet Akademike (NARIC). do kolegj dhe universitet i
veant merr vendimin e tij pr kualifikimet ndrkombtare q pranon, por duke kontaktuar me Kshillin Britanik ose
NARIC mund t merrni nj ide t prgjithshme pr far mund t prisni.
Krkesat e hyrjes
Krkesat standarde t pranimit pr institucionet t larta arsimore n Angli, Uells dhe Irlandn e Veriut jan dy ose tre
nivele A GCE si dhe GCSEs, ose ekuivalente. Pr institucione n Skoci, standardi sht katr ose pes nivele m t Larta
ose ekuivalente. Institucionet mund t krkojn kualifikime shtes nse dshirojn, por kto jan kryesore. N t gjitha
institucionet duhet t dshmoni njohurit n gjuhn angleze (psh me pik t mira n testin IELTS) nse nuk sht
gjuha amtare. Mund t filloni studimet n MB me nj program themelimi dhe shum kurse t bazuara n pun ofrojn
rrug nprmjet studimit t nivelit t diplomimit.
10

Procesi i aplikimit

Pr t aplikuar pr kurse diplomimi me koh t plot, kurset e themelimit (anglisht vetm), HDNs dhe Diploma e
Kurseve t Arsimit t Lart, vetm bni nj adresim t vetm nprmjet procesit t pranimeve.
Ky shrbim kryesisht ofrohet nga UCAS (Sistemi i Pranimeve n Universitete dhe Kolegje). T gjitha universitetet e MB
(prve Universitetit t hapur), shumica e kolegjeve dhe instituteve t arsimit t lart dhe institucionet FE q ofrojn
kurse t arsimit t lart, jan antar t UCAS.
Skema UCAS mbulon rekrutimin e studentve t MB, BE-s dhe ndrkombtar pr t gjitha pikat e hyrjes (pra prfshin
pranimin me kredite) pr programe t nivelit parauniversitar. Mund t aplikoni pr deri n gjasht institucione n nj
formular t vetm aplikimi UCAS. UCAS tani inkurajon fuqishm aplikimet online nprmjet shrbimit Apliko
M shum informacion:
Guid: Studimi dhe jetesa nw Mbretrin e Bashkuar 2007-08, Kshilli Britanik;
http://www.educationuk.org/downloads/study_live_uk.pdf
UKCOSA: Kshilli pr Arsimimin Ndrkombtar http://www.ukcosa.org.uk/
PUNA E STUDENTIT
Rregulla t veanta pr student bjn t mundur q t punoni ndrkoh q jeni me studime. Mundsit q ofrohen
prfshijn punn me koh t pjesshme ose gjat pushimeve, si dhe vende pune gjat kursit nw dy vende t ndryshme.
Gjithashtu mund t jeni n gjendje t qndroni m shum n MB n prfundim t kursit pr trajnim ose prvoj pune,
ose sipas nj skeme t re t prezantuar nga qeveria pr t diplomuarit, n disa kurse t shkencave fizike, matematiks
dhe inxhinieris.
Prpara se t krkoni nj pun MB, duhet t kontrolloni q vula ose pulla n pasaport ju lejon q t punoni. Studentt
me vuln/pulln n pasaport lejohet t punojn sipas kushteve t mposhtme:
o
o

nuk mund t drejtoni biznesin tuaj, t vetpunsoheni, t ofroni shrbime si sportist profesional ose argtues,
ose t ndiqni nj karrier duke marr nj pozicion t prhershm me koh t plot;
parat q shpresoni t bni duke punuar me koh t pjesshme ose n pushime jan pjes e aplikimit tuaj t
imigracionit. Duhet t tregoni q mund t prballoni koston e studimit dhe jetess n MB pa punsim ose
ndihm financiare nga shteti
Gjat kohs s studimeve do t lejoheni vetm t punoni pr maksimumi 20 or n jav

M shum informacion:
http://www.ukcosa.org.uk/files/pdf/info_sheets/working_during_study.pdf
dhe http://www.ukcosa.org.uk/student/information_sheets.php#working_during_study
b. Bursa universitare dhe pasuniversitare
Informacioni pr grante dhe bursa mund t merret nga Ministria e Arsimit ose Departamenti i Arsimit n vendin e
origjins. Megjithat, zyra juaj e Kshillit Britanik mund tju jap detaje t dhnies s bursa n dispozicion prfshir ato
q ofrohen nga vet institucionet e MB.
Skemat kryesore t bursave n dispozicion pr studentt ndrkombtar prfshijn:
o
o
o
o

Bursat British Chevening http://www.chevening.com/


Plani i Bursave dhe Bursat e Komunuelthit (CSFP) http://www.csfp-online.org/
Skema e Bursave t Prbashkta http://www.dfid.gov.uk/funding/sharedscholarship.asp
Skema e Bursave pr Krkim pr Student t Huaj (ORSAS) http://www.orsas.ac.uk/

11

Konkurrenca pr bursa dhe grante studimi n MB sht shum e madhe. Shumica e organizatave q ofrojn grante do
t kmbngulin q t plotsoni disa kritere shum t rrepta. Nse nuk i plotsoni krkesat pr nj grant ather
aplikimi juaj nuk do t konsiderohet.
Kur t aplikoni, mos harroni
o
o
o

ju duhet t aplikoni pr grantin nj vit prpara se t filloj kursi; afati varion kshtu q duhet t kontrolloni q
ta dini cili sht afati prpara se t aplikoni;
aplikimi juaj duhet t jet i sakt dhe konciz; duhet t prdorni formularin e aplikimit, nse ka nj t till, t n
organizimi q ofron grante,
Shumica e organeve q ofrojn grante do tju japin vetm sasi t vogla parash q nuk do t mbulojn gjith
koston e kursit

Kualifikimi. Pr bursat duhet t merrni nj diplom pasuniversitare ose kurs Masteri n MB q zgjat deri n nj vit.
(Ndonjher bursat jepen dhe pr kurse m t shkurtra). N mnyr ideale, duhet t jeni tashm n nj karrier t
caktuar.
Aplikimet: Kontaktoni Kshillin Britanik ose Ambasadn Britanike ose Komisionin e lart n vendin tuaj pr detaje. Kur
t aplikoni duhet t jeni rezident n vendin tuaj t origjins. Kandidatt przgjidhen nga ambasadat britanike dhe
komisionet e larta jasht vendit.
Skemat e Bashkimit Europian
Erasmus Mundus: Programi Erasmus Mundus ofron bursa pr student me cilsi t jashtzakonshme pr t
ndjekur nj kurs Masteri Erasmus Mundus n dy ose m shum universitete europiane. Skema sht e hapur
pr student n mbar botn, me prjashtim t atyre nga Zona Ekonomike Europiane.
http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/index_en.html
Dritarja e Bashkpunimit t Jashtm Erasmus Mundus: (vlen pr student dhe stafin akademik nga vende t
pranueshme n Afrik, Azi, Karaibe, Europ Lindore, Amerik Latine, Paqsor dhe Ballkan Perndimor). Dritarja
e Bashkpunimit t Jashtm Erasmus Mundus mbshtet shkmbimin e studentve, krkuesve dhe stafit
akademike ndrmjet institucioneve n vende europiane dhe t treta t pranueshme pr periudha nga 1 deri n
34 muaj.
http://eacea.ec.europa.eu/extcoop/call/index.htm
Kolegjet dhe universitetet e MB-s
Shum institucione t arsimit t lart n MB kan numr t kufizuar bursash pr student ndrkombtar. Megjithat,
ato mund t kufizohen pr student q studiojn lnd t veanta ose nga vende t caktuara. Kontaktoni institucionin
ku studioni pr t par nse jeni i pranueshm.
c. Lista e universiteteve dhe kolegjeve kryesore
Universiteti i Oksfordit: http://www.ox.ac.uk/


Universiteti i Kembrixhit (Kembrixh, Angli, MB) : http://www.cam.ac.uk/
Shkolla Ekonomike dhe Politike e Londrs : http://www.lse.ac.uk/
Kolegji Universitar Londr: http://www.ucl.ac.uk/
Universiteti Loughborough: http://www.lboro.ac.uk/
Universiteti i Bristolit (Bristol, Angli, MB) : http://www.bristol.ac.uk/
Universiteti i Edinburgh (Edinburgh, Scotland, UK) : http://www.ed.ac.uk/
Royal Hollaway, Universiteti i Londrs: http://www.rhul.ac.uk/
Universiteti Aston : http://www.aston.ac.uk/
Kolegji King Londr : http://www.kcl.ac.uk/
SOAS, Universiteti i Londrs: http://www.soas.ac.uk/
Universiteti i Lancasterit: http://www.lancs.ac.uk/
Universiteti i Shefildit (Shefild, Angli, MB) : http://www.shef.ac.uk/
Universiteti i Manchester : http://www.manchester.ac.uk/
12
Universiteti i Glasgow : http://www.gla.ac.uk/


Queens Belfast : http://www.qub.ac.uk/
Universiteti i Birminghamit : http://www.bham.ac.uk/
Universiteti i Kent at Canterbury : http://www.kent.ac.uk/
Universiteti i Stirling : http://www.external.stir.ac.uk/
Universiteti i Surrey: http://www.surrey.ac.uk/
Universiteti i Strathclyde : http://www.strath.ac.uk/
Universiteti i Uellsit - Bangor : http://www.bangor.ac.uk/
Universiteti Swansea : http://www.swansea.ac.uk/
Universiteti i Londrs (Londr, Angli, MB) : http://www.city.ac.uk/

d. Faqe interneti t nevojshme pr t studiuar n MB

Departamenti i
Novacionit,
Universitetet dhe
Kualifikimet

http://www.dfes.gov.uk/providersregister/
http://www.dcsf.gov.uk/recognisedukdegrees/

Arsimimi n MB

www.educationuk.org
http://www.educationuk.org/downloads/study_live_uk.pdf

Informacion pr diploma t
njohura n MB
Regjistri i ofruesve t trajnimit
dhe arsimit
Eksplorimi i mundsive t
studimit n MB
Informacion pr t studiuar dhe
jetuar n MB

UCAS: Shrbimet e
pranimit nw
universitete dhe
kolegje

www.ucas.com/apply/index.html
Rosehill, New Barn Lane, Cheltenham, Loucestershire GL52
3LZ,
Phone +44 (0)870 112 2211 (aplikime)

Aplikime online pr tu pranuar


n kolegjet dhe institucionet e
MB

http://www.ucas.com/students/startapplication/faqs/

Pyetje t shpeshta: Procedura e


Aplikimit

Agjencia Kufitare e
MB

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/studyingintheuk/
www.ukvisas.gov.uk

Kshilli i MB pr
shtje t
Studentve
Ndrkombtar
(UKCOSA)

UKCOSA, 917 St Albans Place, London N1 0NX,


Telephone advice service available 1.00 p.m. to 4.00 p.m.
+44 (0)20 7107 9922.
www.ukcosa.org.uk
http://www.ukcosa.org.uk/student/information_sheets.php

Flet informacioni:
Akomodim pr student
ndrkombtar; prgatitja pr
studime n MB; gjendja e mir
shndetsore; t studiuarit n
MB; mbshtetja financiare

Sigurimi

Shoqata e Siguruesve Britanikw


51 Gresham Street,
London EC2V 7HQ,
Tel: +44 (0)20 7600 3333,
Fax +44 (0)20 7696 8999,
Faqe interneti: www.abi.org.uk

Informacion pr shtje
siguracioni dhe statusin e
shoqrive t sigurimit

T msuarit pr
Kshillin Britanik

http://www.britishcouncil.org/learning
http://www.britishcouncil.org/learning-funding-yourstudies.htm http://www.britishcouncil.org/learning-funding-

Ndihmon pr t gjetur financim


pr kurse, nprmjet skems s
bursave dhe adresave e
13

Kurse t gjuhs
angleze

your-studies.htm
www.britishcouncil.org/learning-education-informationsheets

miratuara t internetit

Arsimimi MB: www.educationuk.org/english


Msimi i Anglishtjes, Shrbim i BBC n Bot:
www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish
Anglishtja n MB: http://englishuk.com
Sistemi Ndrkombtar i Testimit t Gjuhs Angleze
www.ielts.org
Msoni anglisht: www.learnenglish.org.uk
Sigurimi i cilsis: www.britishcouncil.org/accreditation

Anglishtja n guidn e MB-s:


Informacion pr kurse n gjuhn
angleze

5. Qndrimi n MB
Kategorit:


Leje e kufizuar qndrimi:

Leje pr t qndruar prkohsisht n MB pr kohn e qndrimit t treguar n viz.
Leje e pa kufizuar qndrimi:

Pasi t keni jetuar ligjrisht n Mbretrin e Bashkuar pr nj koh t caktuar (zakonisht ndrmjet dy dhe pes vjet)
mund t aplikoni pr t jetuar ktu prher, sipas kategoris s vizs q keni. Duhet t shihni kategorin e caktuar pr
m shum informacion nse mund t aplikoni pr leje qndrimit dhe periudhn kualifikuese pr at.
Pr qllim t qndrimit t prhershm n MB ekzistojn formulart e mposhtm t aplikimit:
(1) Formulari SET(M)

Formulari SET (M) sht formular pr aplikimet e vendosjes nga partner t martuar dhe t pamartuar.

Tashm Keni leje t prkohshme pr t qndruar n Mbretrin e Bashkuar (leje t kufizuar pr t qndruar) si
burri, gruaja, partneri civil apo partneri pamartuar ose i t njjtit seks i nj rezidenti t prhershm

keni jetuar ktu pr dy vjet n kt kategori; dhe

Jeni akoma i martuar ose n partneritet civil dhe planifikoni t jetoni bashk

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/applicationtypes/applicationformset(m)/
(2) Formulari SET(O)
Formulari SET (O) sht formulari pr shum lloje t tjera t aplikimeve pr vendosje. Duhet t plotsoni Formularin
SET (O) nse jeni:
o
o
o
o
o
o

Mbajts i nj leje pune


Partner i vetm;
Migrant tepr i kualifikuar
Shkrimtar, kompozitor ose artist
Person me qndrim t gjat n Mbretrin e Bashkuar
Person q sht n Mbretrin e Bashkuar pr qllime ose arsye t tjera q nuk mbulohen nga formular t
tjer aplikimit (kjo nuk prfshin azilin)

Periudha e kualifikimit zakonisht sht 5 vjet.


http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/applicationtypes/applicationformset(o)/
14

(3) Formulari SET(DV)


Formulari SET (DV) sht formular pr aplikime vendosjeje si viktim e dhuns n familje. Duhet t plotsoni formularin
SET (DV) nse keni jetuar n Mbretrin e Bashkuar me leje qndrimi t prkohshme si burri, gruaja, partneri civil ose
partneri i pamartuar ose i t njjtit seks i nj rezidenti t prhershm dhe marrdhnia sht prishur pr shkak t
dhuns familjare q keni psuar.
(4) Formulari SET(F)
Formulari SET (F) sht formulari pr aplikime vendosjeje nga antart e familjes. Duhet t plotsoni formularin SET
(F) nse jeni antar i familjes s nj rezidenti t prhershm t Mbretris s Bashkuar q jeton aktualisht ktu dhe ju
jeni nj nga kategorit e mposhtme:

nj fmij nn 18 vje i nj prindi, prindrve ose t afrmi q sht rezident i prhershm n Mbretrin e
Bashkuar dhe jeton aktualisht ktu;

fmij i adoptuar nn 18 vje i nj prindi ose i prindrve q jan rezident t prhershm n Mbretrin e
bashkuar dhe jetojn aktualisht ktu; ose

prindi, gjyshi ose i afrm tjetr n ngarkim 18 vje e lart i nj personi q sht rezident i prhershm n
Mbretrin e Bashkuar dhe jeton aktualisht ktu

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/applicationtypes/applicationformset(f)/
(5) Formulari ELR
Duhet t plotsoni formularin ELR nse ju sht dhn leje e jashtzakonshme pr t hyr ose leje e jashtzakonshme
pr t qndruar (q sht leje pr t qndruar n Mbretrin e Bashkuar prkohsisht q sht dhn pr arsye t
jashtzakonshme), pr nj periudh katr vjeare ose m shum prpara 1 prillit 2003 dhe keni frik t vazhdueshme
pr tu kthyer n vendin tuaj t origjins.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/applicationtypes/applicationformelr/
Zyra e pyetjeve pr imigracionin (IEB) mund t jap kshilla pr lejen pr t qndruar dhe aplikimet pr vendosje.
Telefon: 0870 606 7766
Tekstfon: 0800 389 8289
Email: indpublicenquiries@ind.homeoffice.gsi.gov.uk
6. Procedura e azilit
Prmbledhje e shkurtr e politikave kombtare t azilit
Agjencia kufitare e MB (UKBA), pjes e Zyrs s Brendshme sht prgjegjse pr ligjin dhe politikat e imigracionit dhe
azilit. Aplikantt duhet t krkojn personalisht azil, ose n pikn e hyrjes n MB ose nse nuk duan ta bjn kt n
pikn e hyrjes, ata duhet t shkojn tek nj nga Njsit e Kontrollit Paraprak pr Azilin (n Londrn jugore ose
Liverpool). T drejtat e apelit jan t kufizuara dhe ka shum pak ndihm financiare ligjore gj q ka reduktuar
ndjeshm numrin e apelimeve.
Mbshtetje financiare dhe akomodim
UKBA mbshtet nj azilkrkues, por ata duhet t bjn krkesn pr azil sa m shpejt q t munden pasi t arrijn
n MB. Nse nuk mund ta bjn kt gj, nuk do tju ofrohet aspak mbshtetje. Mbshtetja pr azili prbhet nga
ndihma financiare dhe (nse nevojitet) akomodimi, por aplikanti duhet t pranoj q t shprndahet nga BIA n
qytete npr MB. Cilsia e strehimit sht e ndryshme. Niveli i mbshtetjes pr azil varet nga mosha dhe numri n
15

familje, por sht 70% e prfitimeve shtetrore t MB (psh 41.40 n jav pr nj person t vetm n mosh 25 ose
m shum dhe 64.96 pr nj ift pa fmij).
Punsimi gjat krkess pr azil
Aplikantt pr azil nuk lejohen t fillojn pun t paguar prvese kur kan pritur m shum se 12 muaj pr nj vendim
fillestar pr krkesn e tyre dhe vonesa nuk sht pr faj t tyre.
Organizatat e prfshira n procesin e azilit dhe procesin e kthimit
Marrja e krkesave t Azilit: Agjencia Kufitare e MB-s (UKBA)
Mbshtetje/strehim: Agjencia Kufitare e MB-s (UKBA), Autoriteti Lokal i Departamentit t Shrbimeve Sociale (vetm
fmij azilkrkues t pashoqruar)
Agjenci t ndryshme refugjates ndihmojn azilkrkuesit gjat procesit t azilit- Veprim i Refugjatve, Kshilli i
Refugjatve, Linja Ndihmse pr Migrantt, Shrbimi i Refugjatve t Veriut t Anglis, Shrbimi i Refugjatve Verior,
Kshilli i Refugjatve t Uellsit.
Kthimi vullnetar i asistuar, kshillim para-nisjes: zgjedhje, strehs s Sigurt Yorkshire, Shrbimi i Refugjatve t Veriut
t Anglis, Shrbimi i Refugjatve dhe Azilkrkuesve n Wolverhampton dhe IOM-i
Kthimi vullnetar i asistuar, asistenc pr udhtimin dhe riintegrimin: IOM (dhe pse UKBA duhet t miratoj t gjith
aplikimet). Kthimi i detyruar ose deportimi: Njsi Zbatimi t Agjencis Kufitare dhe Imigracionit.
M shum informacion:Zyra Qendrore: Faqe interneti e Agjencis Kufitare: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/asylum/process/


Kshilli i Refugjatve: http://www.refugeecouncil.org.uk/
Kshilli Skocez i Refugjatve: http://www.scottishrefugeecouncil.org.uk/info/
Ndihma e Azilit: http://www.asylumaid.org.uk/
UNHCR: http://www.unhcr.org/cgi-bin/texis/vtx/home
IOM MB: http://www.iomlondon.org/

7. Bashkimi familjar
Vendosja pr antart e familjes
Vlen pr kategorit e mposhtme t antarve t familjes:
o nj fmij nn 18 vje i nj prindi, prindrve ose t afrmi q sht rezident i prhershm i Mbretris s
Bashkuar dhe q jeton aktualisht atje;
o fmija i adoptuar nn 18 vje i nj prindi ose i prindrve q jan rezident t prhershm i Mbretris s
Bashkuar dhe q jeton aktualisht atje;
o prindi, gjyshi, ose i afrm tjetr n ngarkim 18 vje ose m shum q sht rezident i prhershm i Mbretris
s Bashkuar dhe q jeton aktualisht atje;
o nj burr, grua ose partner civil i nj personi q sht rezident i prhershm i Mbretris s Bashkuar dhe q
jeton aktualisht atje.
Burri, gruaja ose partneri juaj civil duhet t tregojn q:
o
o
o

Jan martuar ose kan krijuar nj partneritet civil par katr vitesh;
Kan jetuar katr vjet s bashku jasht Mbretris s Bashkuar; dhe
Tani do t kthehen n Mbretrin e Bashkuar pr tu vendosur ktu s bashku

Kur burri, gruaja ose partneri civil mbrrin n Mbretrin e Bashkuar, ai/ajo do t marr leje pr t jetuar dhe punuar
ktu pr dy vjet. Afr fundit t dy viteve, nse jeni akoma i martuar ose n partneritet civil dhe planifikoni t jetoni s
bashku, burri, gruaja dhe partneri juaj civil mund t aplikojn pr t jetuar prgjithmon ktu. N disa raste, burri,
gruaja ose partneri juaj civil mund t marr leje pr t jetuar prgjithmon n Mbretrin e Bashkuar sapo ai/ajo t
arrij.
Fmij i prindrve me leje t prhershme qndrimi duhet t tregoj q ai/ajo:
16

o
o
o
o

nuk bn jet t pavarur;


nuk sht i martuar apo n nj partneritet civil;
nuk ka krijuar nj njsi t pavarur familjare, dhe
sht nn 18 vje

Fmija juaj duhet t marr leje pr t hyr n Mbretrin e Bashkuar prpara se t udhtoj pr ktu. Kjo sht n
trajtn e vizs ose leje hyrjeje. Pr ta marr, ai/ajo duhet t aplikojn tek posta diplomatike britanike n vendin ku
ai/ajo jeton.
Fmij i prindrve me leje t kufizuar qndrimi:
Fmijt normalisht nuk mund t vijn t jetojn n Mbretrin e Bashkuar nse nj prind jeton n nj vend tjetr
prvese kur prindi q jeton n Mbretrin e Bashkuar ka prgjegjsi t vetme ose ka arsye serioze pse fmija duhet
lejuar q t vij ktu.
Fmija duhet t marr leje pr t hyr n Mbretrin e Bashkuar prpara se t udhtoj pr ktu. Kjo sht n trajtn
e vizs ose leje hyrjeje. Pr ta marr, ai/ajo duhet t aplikojn tek posta diplomatike britanike n vendin ku ai/ajo
jeton.
T afrmit e mposhtm t personit me leje qndrimi t prhershm mund t aplikojn:
o
o

Mama vejusha dhe baba t ve 65 vje ose m shum; dhe


Prindrit, gjyshrit q udhtojn q bashku, nse njri prej tyre sht 65 vje ose m shum

N disa rrethana, t afrmit e mposhtm mund t lejohen t bashkohen me ju ktu:


o
o

Djemt, vajzat, motrat, vllezrit, dajallart dhe xhaxhallart, tezet dhe hallat mbi 18 vje dhe
Prindrit dhe gjyshrit nn 65 vje.

I afrmi juaj duhet t marr leje pr t hyr n Mbretrin e Bashkuar prpara se t udhtoni ktu. Kjo sht n trajtn
e vizs ose leje hyrjeje. Pr ta marr, ai/ajo duhet t aplikojn tek posta diplomatike britanike n vendin ku ai/ajo
jeton.
Do tju duhet gjithashtu sa m posht:
o
o
o

Pasaporta ose dokumenti i udhtimit


Nj fotografi juaja e kohve t fundit dhe me ngjyra (45mmX35mm)
Tarifa e vizs. Kjo nuk kthehet dhe normalisht duhet ta paguani n monedhn e vendit ku po aplikoni

Dokumente mbshtetse t rndsishme pr aplikimin tuaj:


o
o
o

Certifikat origjinale personale (nse aplikoni pr tu bashkuar me prindrit n MB)


Vrtetim q sponsori juaj (i afrmi t cilin po aplikoni ti bashkoheni) sht vendosur n MB, si pr shembull,
nj fotokopje e noterizuar e pasaports s tyre ose certifikats s regjistrimit
Deklarata bankare t kohve t fundit ose llogarive t kursimeve pr sponsorin tuaj dhe vrtetim t punsimit
t sponsorit tuaj n MB, q mund t prfshijn fatura t pagesave pr t treguar mbshtetjen financiare q
keni
Vrtetim t akomodimit, si marrveshje hipotekare ose qiraje dhe vrtetim q ju dhe personat n ngarkimin
tuaj mund t qndrojn n kt akomodim nse sht i dhn me qira ose sht siguruar nga autoriteti juaj
vendor;
Nj raport mjeksor.

Nse aplikoni si prind, gjysh ose i afrm tjetr n ngarkim t dikujt q ndodhet dhe sht vendosur n MB, duhet ti
krkoni sponsorit t plotsoj nj formular pr siprmarrje sponzorizimi dhe ta prfshij kt n aplikim. Duke
nnshkruar formuarin e siprmarrjes, sponsori juaj konfirmon q do t jet prgjegjs pr shpenzimet e jetess dhe
akomodimit gjat qndrimit tuaj n MB dhe nuk do t keni nevoj pr mbshtetje nga fondet publike.
Faqe interneti t nevojshme pr bashkimin familjar

Shrbimi
Kshillues

IAS
3rd Floor, County House

Kshillim dhe
prfaqsim pr t
17

pr
Imigracionin

190 Great Dover Street


London SE1 4YB
Tel: (+44) (0)20 7967 1200
Tel: (+44) (0)20 8814 1559 (zyra e hapur pr 24 or n dit)
Fax: (+44) (0)20 7403 5875
Email:advice@iasuk.org
Faqe interneti: www.iasuk.org

drejtn e azilit,
imigracionit dhe
kombsis

Agjencia
Kufitare e
MB-s

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/settlement/applicationtypes/
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/eligibility/partnersandchildren/
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/ukresidency/eligibility/relatives/

Informacion pr t
drejtat dhe
aplikimet pr
rregullimet e
vendosjes s
antarve t
familjes

Shrbimet e
MB-s pr
Viz

http://www.ukvisas.gov.uk/en/howtoapply/infs/inf6familymembers

FAQ: Familjart q
bashkohen me ju

Zyra pr
Pyetje pr
Imigracionin

Border Immigration Agency,

Ofron kshilla pr
leje pr t
qndruar dhe
aplikime pr tu
vendosur pr
bashkim familjar

Lunar House, 40 Wellesley Road,


Croydon, Surrey, CR9 2BY
Phone: 0870 606 7766
E-mail: indpublicenquiries@ind.homeoffice.gsi.gov.uk

7. Sistemi i kujdesit shndetsor


Kujdesi publik shndetsor n MB
Ofruesi publik britanik i kujdesit shndetsor njihet si Shrbime Kombtare Shndetsore (NHS). Shrbimet e Ofruara
nga NHS prfshijn spitalet, doktort e familjes, specialistt, dentistt, kimistt, okulistt dhe shrbimin ambulator. Jo
t gjitha shrbimet e ofruara nga NHS jan pa pages. Nse nuk jeni t prjashtuar, si pacient paguan kosto fikse (t
subvencionuara) pr receta, teste pamore, xhama NHS dhe trajtim dentar. Trajtimi n spital, shrbimi ambulancs dhe
konsultimet mjeksore mbeten falas.
E drejta pr tu trajtuar nga NHS
Grupet kryesore q NHS ofron trajtim mjeksor falas ose t subvencionuar jan:
o Ata q kan t drejtn e qndrimit n Britani dhe q jan aktualisht rezident n Britani (Ktu prjashtohen
shtetasit britanike q jan rezident jasht vendit);
o Kushdo q ka qen rezident n MB pr vitin e mparshm ose nse m pak se 6 muaj financohet n mas t
konsiderueshme nga qeveria e MB-s;
o Shtetasit e BE-se;
o Refugjatt dhe azilkrkuesit aplikimi i t cilve sht akoma n shqyrtim;
o Studentt (n kurse m t gjata se 6 muaj ose m pak se 6 muaj) financohen n mas t konsiderueshme nga
qeveria e MB-s;
o Kushdo q ka leje pune britanike, q punon n MB pr nj pundhns q ndodhet n MB ose sht i
regjistruar n MB si nj deg e pundhnsit t jashtm (kjo prfshin personat e vetpunsuar). N fakt duhet
t jeni n pun, jo vetm t jeni duke krkuar pun.
o do puntor i papaguar n nj organizat vullnetare q ofron shrbime t ngjashme pr ata t nj
departamenti t shrbimeve sociale t Autoritetit Shndetsor ose Autoritetit Vendor Social
18

o
o
o
o
o

Kush q ka ardhur t jetoj prgjithmon n MB. Nse aplikoni pr leje qndrimi pasi t arrini ktu keni
detyrime derisa t miratohet aplikimi
Kushdo q merr nj pension lufte n MB ose pension lufte i t ve-s
Kushdo q i drejtohet autoriteteve t vendit t origjins pr trajtim specifik n MB sipas kushteve t nj
marrveshjeje dypalshe
Kushdo q futet n burg ose nga Autoritetet e Imigracionit n MB
Burri ose gruaja dhe do fmij n ngarkim t kujtdo q sht i prjashtuar sipas kritereve t msiprme, nse
lejojn prgjithmon me personin e prjashtuar. Vizita pr disa jav ose muaj nuk ju prjashton.

Nse nuk jeni n nj prej kategorive q jan n gjendje t marrin trajtim falas, mund tju krkohet t paguani pr cdo
trajtim spitalor q merrni. Prandaj mund t doni t siguroheni q keni sigurim shndetsor pr t mbuluar qndrimin n
Mbretrin e Bashkuar.
Shtetasit e vendeve me marrveshje shndetsore reciproke me Britanin kan gjithashtu t drejtn pr tu trajtuar nga
NHS, edhe pse prjashtimi nga detyrime zakonisht kufizohet me trajtimin n raste urgjence. Vendet e mposhtme kan
marrveshje t till me MB:
o Vendet e ZEE
o Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Serbia, Mali i Zi, ish Republika Jugosllave e Maqedonis
Regjistrimi tek Doktori i Prgjithshm
Autoritetet e Shrbimit Shndetsor Familjar (FHSAs) publikojn listn e doktorve (si dhe t dentistve, farmacistve,
dhe okulistve) n zonn e tyre q mund t gjendet n biblioteka, posta, qendra t informacionit pr turist, dhe Zyrn
e Kshillit t Qytetarve. Lista e GP mund t gjendet dhe n Flett e Verdha.
Kur doni t takoni nj doktor, zakonisht ju krkohet t lini takim. Shum GP kan gjithashtu or t lira (kur mund t
shkoni tek doktori pa ln takim), q zakonisht jan nga ora 9 deri n 11 paradite gjat ditve t puns.
Nse jeni vizitor n Mbretrin e Bashkuar ose keni leje t prkohshme pr t jetuar ktu (leje t kufizuar pr t
qndruar), mund t regjistrohet tek nj GP n zonn tuaj dhe t merrni trajtim falas. GP mund t vendos nse do tju
regjistroj apo jo. Mund t mos merrni gjith trajtimin spitalor sepse duhet t jeni rezident i prhershm ose t keni
jetuar ktu pr nj vit q t kualifikoheni pr kt gj. Kjo vlen dhe nse jeni shtetas britanik ose keni jetuar ose
punuar ktu n t shkuarn.
Nse nuk jeni i sigurt ku t shkoni pr shkrbime shndetsore, kshillim pr dmtime t lehta ose nj shtje t
prgjithshme pr kujdesin shndetsor telefononi NHS Direkt. Numri sht 0845 4647. Kur t merrni prgjigje thoni se
n far gjuhe doni t flisni dhe ata do t sigurojn nj prkthyes nse sht e nevojshme. Ky shrbim telefoni sht
24 or gjat 7 ditve t javs. Prbhet nga infermier dhe kshilltar profesionist do tju sigurojn kshilla
konfidenciale.
Kostot
Rezidentt e prhershm t Mbretris s bashkuar nuk kan pse t paguajn pr trajtim nga nj doktor i prgjithshm
(GP) ose n spital. Rezidentt e prhershm me t ardhura t pakta mund t kualifikohen pr kujdes shndetsor
shtes falas.
Duke pasur nj viz, do t mund t merrni kujdes shndetsor nga Shrbimi Kombtar Shndetsor (NHS). Nj pjes
ose i gjithi mund t jet falas sipas statusit t qndrimit tuaj dhe kohs q keni jetuar n Mbretrin e Bashkuar.
Disa shrbime shndetsore jan falas pr t gjith. Kto jan:
o trajtimi q jepet n departamentin e Aksidenteve dhe Urgjencave (A&E) ose n nj qendr urgjencash t NHS
q ofron shrbime t ngjashme me ato t departamentit A&E;
o trajtim pr disa smundje infektive (prvese pr HIV/AIDS vetm diagnostikimi i par dhe kshillimi q vijon
jan falas);
o trajtim i detyruar psikiatrik; dhe
o Shrbime t planifikimit familjar
19

Urgjencat
N Britani, pavarsisht nga kombsia dhe aftsia pr t paguar, pacientt n urgjenc trajtohen falas. Vetm nse jeni i
shtruar n spital pr m shum se nj nat dhe jeni shtetas i nj vendi q nuk ka marrveshje shndetsore reciproke
me MB, do tju krkojn m von q t paguani. N asnj rrethan nuk do tju refuzohet trajtim mjeksor urgjent.
Nse jeni fizikisht i aft, duhet t shkoni vet n departamentin e Aksidenteve dhe Urgjencave (A&E) t spitalit m t
afrt. Shumica e ktyre departamenteve jan t hapura 24 or.
Prdorni numrin e urgjencave 999 pr Shrbimin e Ambulancs, Policis, Zjarrfikses. Nse ju ose familja juaj jeni
shum t smur dhe keni nevoj pr kujdes shndetsor urgjent, ather merrni kt numr dhe krkoni shrbimin e
ambulancs. Do tju pyesnin pr problemin q keni dhe pr vendndodhjen. Kjo telefonat sht pa pages.
Pr do shtje q lidhet me shndetin, NHS funksionin n linj ndihme 24-or: 0845 4647
9. Sistemi i sigurimeve shoqrore
Shtetasit e huaj brenda sistemit t sigurimeve shoqrore t MB-s
Nse nj punmarrs i huaj trajtohet nga sigurimet shoqrore n MB kjo varet nga kombsia e tij/sa dhe nse ai/ajo ka
paguar m prpara kontribute kombtare pr sigurim n MB:
shtetasit nga Zona Ekonomike Europiane (ZEE) normalisht kan t drejtn pr t njjtat prfitime si
shtetasit e MB-s, sipas disa kushteve;
o shtetasit e vendeve t treta trajtohen nga sigurimet shoqrore n MB nse vendi i tyre i origjins ka
nj marrveshje t veant me MB n lidhje me sigurimet shoqrore
Nse nuk trajtoheni nga prfitimet e sigurimeve shoqrore n MB sht e kshillueshme t vazhdoni t paguani n
skemn e sigurimeve shoqrore t vendit tuaj, me norm m t ult, me qllim q t mbroni t drejtn pr pension etj.
Pr kt duhet t kontrolloni me zyrn e sigurimeve shoqrore n vendin tuaj t origjins.
o

Informacion dhe nj list e marrveshjeve sigurohet nga Departamenti i Puns dhe Pensionit.
Kontribute t sigurimeve kombtare
Paguani NICs nse jeni punmarrs ose i vetpunsuar dhe jeni 16 vje e lart, me kusht q prfitimet tuaja t jen m
shum se nj nivel i caktuar. Paguani kontribute t sigurimeve kombtare (NICs) pr t forcuar t drejtn tuaj pr
sigurime shoqrore, prfitime dhe pension. NICs zbriten automatikisht nga paga ose do t llogariten nga vlersimi i
taksave mbi t ardhurat.
Paguani nj kategori tjetr t NIC sipas situats tuaj:
-

nse jeni i punsuar dhe fitoni nn nj kufi minimal, paguani NICs Kategoria 1;
nse jeni i vetpunsuar paguani NICs Kategoria 2 me norm baz dhe NICs Kategoria 4 si prqindje e
prfitimeve tuaja t tatueshme
nse keni boshllqe n t dhnat e sigurimeve kombtare ose nuk paguani kontribute pr sigurime kombtare
pr shkak se jeni me asistenc, mund t bni kontribute vullnetare (NICs kategoria 3) nse doni t mbroni t
drejtn tuaj pr pension n MB

Lloji dhe niveli i NIC q paguani varet nga sa fitoni dhe nse jeni i punsuar apo i vetpunsuar. Ju nuk paguani NICs
kur arrini moshn e pensionit shtetror. Kjo sht aktualisht 65 pr burra dhe 60 pr gra por do t rritet gradualisht 65
pr grat gjat periudhs 2010 deri n 2020.
Numri i Sigurimit Kombtar
Numri i sigurimit kombtar (Numri NI) sht numri i llogaris tuaj personale. Numri siguron q kontributet e sigurimeve
kombtare dhe taksat q paguani t regjistrohen prkatsisht n llogarin tuaj. Vepron gjithashtu si numr reference
20

pr t gjith sistemin e sigurimeve shoqrore.


Pr t aplikuar pr nj numr NI duhet t telefoni n shrbimin e linjs s ndihms t Qendrs s Puns plus NI pr
dhnien e NI n 0845 600 0643. Ata do t sigurohen q t duhet nj numr dhe do t rregullojn nj intervist pr
evidenc identiteti.
Prfitime q varen nga kontributet NIC
Gzimi i prfitimeve t mposhtme dhe/ose shumave q mund t merrni varet nga (ose n disa raste
bashkshorti/bashkshortja ose partneri civil) kontributet NICS:
o Kontribute bazuar n Ndihmn pr Punkrkuesin (vetm Kategoria 1 NICs)
o Prfitimi i Paaftsis (nuk mund t punoni pr periudha t gjata pr shkak t smundjes ose dmtimeve)
o Pension shtetror
o Pension shtetror shtes (vetm Kategoria 2 NICs)
o Ndihm pr prindrit e vetmuar
o Ndihm n raste vdekjeje
o Pages pr raste vdekjeje
Faqe interneti t nevojshme pr shrbime mjeksore dhe cshtje t sigurimit
Shrbimi
Kombtar
Shndetso
r Direkt

www.nhsdirect.nhs.uk
NHS Direct shrbim telefonik 0845 46 47
N cdo koh t dit.

NHS Angli

http://www.nhsdirect.nhs.uk/Find/Results/index.aspx?WT.svl
=nav
http://www.nhs.uk/Pages/homepage.aspx

Departame
nti i
Shndetit

http://www.dh.gov.uk/en/index.htm
http://www.dh.gov.uk/en/Healthcare/Entitlementsandcharge
s/index.htm
Leaflet 'Did you know that you may have to pay for hospital

treatment whilst here?'

Shndeti
dhe Kujdesi
Social n
Irlandn e
Veriut

NHS Direkt
n Uells
NHS
Bashkpuni
mi pr
Shndetin

http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publicatio
ns/
PublicationsPolicyAndGuidance/DH_4088879
http://www.n-i.nhs.uk/

http://www.nhsdirect.ales.nhs.uk/
http://www.connectingforhealth.nhs.uk/

Ofron informacion dhe kshillim


pr shndetin, smundje dhe
shrbime shndetsore pr t br
t mundur q pacientt t
vendosin pr kujdesin e tyre
shndetsor dhe t familjeve t
tyre
Gjeni nj shrbim shndetsor
lokal
Informacion mbi shndetin vetm
pr Anglin, si dhe si t gjeni nj
shrbim lokal n zonn tuaj
Ofron politikat e shndetit dhe
kujdesit social, udhzime dhe
publikime pr NHS dhe
profesionist t kujdesit social
Informacion pr shrbime
shndetsore pr vizitort

Porta drejt Shrbimeve


Shndetsore dhe Kujdesit Social
n Irlandn e Veriut (faqe interneti
pr Shrbime Akute dhe t
Komunitetit, Doktor t
Prgjithshm dhe Klinika, Borde
dhe Agjenci t Shndetit, dhe
shrbime t kujdesit shndetsor
nga qeveria)
Informacion pr shrbime
shndetsore n Uells
Mbshtet NHS-n q t ofroj pr
pacientet kujdes m t mir dhe t
m sigurt nprmjet sistemeve
kompjuterike dhe shrbimeve q
21

HM t
Ardhura &
Dogana
(HMRC)

http://www.hmrc.gov.uk/

http://www.hmrc.gov.uk/employers/tmanationalinsurance.shtml
http://www.hmrc.gov.uk/nic/tables07_08.htm
http://www.hmrc.gov.uk/rates/nic.htm
Departame
nti pr Pun
dhe Pension

Rrjeti MB

http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/ni_number.asp
Email: tvp.internationalqueries@thepensionservice.gsi.gov.uk
Tel: 44 191 218 7777
Fax: 44 191 218 3836
http://www.dwp.gov.uk/lifeevent/benefits/social_security_ag
reements.asp
http://www.britishcouncil.org/eumobility-working-in-uksocial-security.htm

lidhin GP-t dhe shrbimet n


komunitet me spitalet
Prgjegjs pr mbledhjen e
shumics s t taksave mbi t
ardhurat si dhe pagimin e Kreditit
t t Ardhurave dhe Prfitimeve t
Fmijs
Informacion pr Sistemin Kombtar
t Sigurimeve
Tabela t Sigurimeve Kombtare
2007-08
Normat dhe Ndihma: Kontribute t
Sigurimeve Kombtare
Informacion dhe shrbime q
lidhen me sigurin shoqrore;
prfitime dhe kontribute

Marrveshje pr sigurimet
shoqrore ndrmjet MB dh e
vendeve t tjera
Informacion thelbsor pr
sigurimet shoqrore

10. Strehimi n MB
Qeveria Direkt

http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndCommunity/index.htm Informacion thelbsor pr


strehimin nn seksionin e
Familja dhe Komuniteti
www.findaproperty.com
Informacion i prgjithshm pr
www.propertyfinder.com
kostot e qirave dhe llojet e
www.rightmove.com
akomodimit
www.torent.co.uk

Strehimi

Shtpi n
profesione t
ndryshme
(HMO)
Agjenci
t
Pronave
t
Paluajtshme

http://www.communities.gov.uk/housing/rentingandletting/
privaterenting/housesmultiple/

Apartamente t prbashkta,
bujtina, konvikte studentsh,
shtpi pritjeje

Shoqata Kombtare e Agjencive t Paluajtshme:


http://www.naea.co.uk/
www.ukpropertyshop.co.uk

Faqe
krkimi
online
pr
akomodim

www.housepals.co.uk
www.loot.com
www.fish4.co.uk
www.accommodationLondon.net
www.intoLondon.com
www.accommodation-uk.net/
www.ukaccommodationsearch.co.uk/
www.accommodationforstudents.com/
www.homesforstudents.co.uk/
www.studentpad.co.uk/

Informacion i prgjithshm pr
agjentt e qiradhnies dhe
agjentt
e
pronave
t
paluajtshme q ndodhen npr
MB
Banka e t dhnave pr akomodimet
e prbashkta

Akomodim
studentve

Strehimi dhe

Banka e t dhnave pr
akomodim pr student dhe
apartamente t prbashkta

Zyra e Kshillimit t Qytetarit: http://www.cas.org.uk/


22

Mirqenia

Informacion pr t Pastreht: http://www.paih.org/


Veprime Pozitive pr Strehimin: http://www.paih.org/
Strehimi n Skoci: http://www.shelterscotland.org.uk/

11. Njohja e diplomave dhe kualifikimeve t huaja


Nse doni t punoni, studioni, ose kryeni krkime n MB, mund tju duhet t konfirmoni q kualifikimet tuaj njihen ktu.
M posht gjeni informacion pr klasifikimin dhe ekuilaventimin e diplomave dhe gjithashtu informacion pr kualifikimet
baz t nevojshme pr tu trajnuar ose punuar n MB.
Kontrolli i ekuivalentimit
Organet e testimit do tju japin informacion pr njohjen e provimeve t tyre n MB nga institucionet arsimore,
organizmat profesionale, pundhnsit ose departamentet qeveritare. Organizmat e testimit do tju informojn
gjithashtu pr ekuivalentimin ose vendosjen n kuadrin e kualifikimit. Burime t tjera informacioni pr ekuivalentim dhe
njohje n MB dhe n mbar botn jan rrjetet ENIC dhe NARIC, MB NARIC dhe MB NRP.
Autoritetet prgjegjse pr njohjen e kualifikimeve akademike dhe profesionale
Institucionet e arsimit t lart dhe t interesuar t ndryshm prfshir: MB NARIC, MB Qendra Kombtare Europass
(MB NEC); Departamenti pr Arsim dhe Kualifikime; QAA, UUK; dhe SCOP.

Kualifikim pr trajnim ose studim n MB


Nse planifikoni t studioni ose trajnoheni n MB, vizitoni faqen e internetit t Arsimit n MB pr t gjetur krkesat e
hyrjes pr kurse t ndryshme. Mund tju krkohet t tregoni q niveli juaj i anglishtes sht i mjaftueshm, rast n t
cilin ju duhet t kaloni provimin e Sistemit Ndrkombtar t Testimit n Gjuhn Angleze (IELTS) ose provim ekuivalent.
Qendra Kombtare e Informacionit pr Njohjen n Mbretrin e Bashkuar
Oriel House, Oriel Road
Cheltenham, Gloucestershire
GL50 1XP, United Kingdom
Tel: +44 (0) 870 990 4088
Fax: +44 (1) 242 258611
E-mail: info@naric.org.uk
http://www.naric.org.uk/
http://www.enic-naric.net/
Qendra Kombtare e MB Europass
http://www.uknec.org.uk/index.asp?page=38
Pika Kombtare e MB e Referencave pr Kualifikimet Profesionale
Vlersimi i Kualifikimeve Ndrkombtare
Tel.: +44 (0)870 9904088
E-mail: info@uknrp.org.uk
Faqe Interneti: http://www.uknrp.org.uk/

12. Shrbime mbshtetse


Agjenci
publike

Zyra e Komisionerit t Shrbimeve


Imigracionit (OISC)
http://www.oisc.org.uk/
Gjykata pwr Azilin dhe Imigracionin
http://www.ait.gov.uk/

Ofron kshillim pr imigracionin

Dgjon ankesat kundr vendimeve t


marra nga Sekretari i Brendshme dhe
23

npunsit e tij pr shtje t azilit,


imigracionit dhe kombsis
Kshilla pr Qytetarin
Faqe interneti: http://www.citizensadvice.org.uk/

Komisioni pr Barazi Racore


http://www.cre.gov.uk/

Organizata
ndrkombta
re

OJQ

Shrbimi Kshillues pr imigracionin (IAS)


Tel: 020 7967 1200
Fax: 020 7403 5875
Faqe interneti: http://www.iasuk.org/
Kshilli i Prbashkt pr Mirqenien e
Imigrantve (JCWI)
Tel: +44 02 (0) 7251 8708
Fax: +44 02 (0) 7251 8707
Email info@jcwi.org.uk
http://www.jcwi.org.uk/
Organizata Ndrkombtare pr Migracionin
(IOM)
Misioni n Mbretrin e Bashkuar
21 Westminster Palace Gardens
Artillery Row
London, SW1P 1RR
Tel: 020 7233 0001
Fax: 020 7233 3001
Free Phone: 0800 783 2332
Faqe interneti: http://www.iomlondon.org/
Komisioneri i OKB-s pr Refugjatt (UNHCR)
Strand Bridge House
138 - 142 Strand
London, WC2R 1HH
Tel.: 020 7759 8090
Fax: 020 7759 8119
E-Mail: gbrloea@unhcr.org
http://www.unhcr.org.uk/
Amnesty International MB
AI Angli
Qendra e Veprimit pr t Drejtat e Njeriut
17-25 New Inn Yard
London EC2A 3EA
Tel: +44 (0) 20 7033 1500
Fax: +44 (0) 20 7033 1503
E-mail: sct@amnesty.org.uk
Amnesty International Irland e Veriut
397 Ormeau Road
Belfast , BT7 3GP

Ndihmon njerzit t zgjidhin probleme


monetare, ligjore dhe t tjera duke ofruar
informacion dhe kshilla. Zyra n gjith
MB
Punon pr t eliminuar diskriminimin,
reduktuar pabarazin, mbrojtur t drejtat
e njeriut dhe pr t krijuar marrdhnie
t mira, duke siguruar pr t gjith
mundsi t barabarta pr t marr pjes
n shoqri
Linj pr t ndihmuar pr shtje t
imigracionit dhe azilit

Kshillim ligjor falas pr shtje t


imigracionit, kombsis dhe azilit me an
t linjs telefonike t kshillimit

Informacion, kshillimi dhe ndihm pr


shtje t migracionit

Shrbimi ligjor dhe informativ pr shtje


t refugjatve dhe azilit

http://www.amnesty.org.uk/

Tel.: +44 (0) 28 9064 3000


E-mail: nireland@amnesty.org.uk
Amnesty International Skoci
24

9 Haymarket Terrace
Edinburgh EH12 5EZ
Tel: +44 (0) 844 800 9088
Fax: +44 (0) 131 313 7000
E-mail: scotland@amnesty.org.uk
Amnesty International Uells
Temple Court
Cathedral Road,
Cardiff CF11 9HA
Tel.: +44 (0) 29 2078 6415
Fax: +44 (0)29 2078 6416
E-mail: wales@amnesty.org.uk
Kryqi i Kuq Britanik
Zyra n MB
44 Moorfields
London EC2Y 9AL
Tel: 0844 871 11 11
Fax: 020 7562 2000
E-mail: information@redcross.org.uk
Faqe interneti: http://www.redcross.org.uk/
Qendra e Burimeve pr Migrantt
http://www.migrantsresourcecentre.org.uk/home.php

Organizata/o
rganizma t
tjera

Linja
telefonike t
drejtprdrejtt
a dhe
ndihm:
Trafikimi i
qenieve
njerzore

OXFAM
Pyetje t prgjithshme: 0870 333 2700
Telefonata nga jasht: +44 (0) 1865 473727
Faqe interneti: http://www.oxfam.org.uk/
Liria: Guid pr t drejtat e njeriut
http://www.yourrights.org.uk/index.shtml

Shoqata e Juristve pr Legjislacionin pr


Imigracion
http://www.ilpa.org.uk/
Alenca e Londrs pr Shrbimin e Kshillimit
http://www.lasa.org.uk/
Qendra e MB pr Trafikimin e Qenieve
Njerzore
Tel: + 44 (0) 114 252 3891
E-mail: info@ukhtc.org
Faqe interneti: http://www.ukhtc.org/

Shoqata e Shefave t Policis


Tel: 020 7084 8950
Faqe interneti: http://www.acpo.police.uk/
Stop Trafikimit
Tel: +44 (0)207 921 4258
E-mail: info@stopthetraffik.org
Faqe interneti:
http://www.stopthetraffik.org/language.aspx

Punon me migrantt dhe refugjatt dhe


n partneritet me agjenci t tjera, pr t
realizuar
drejtsin
sociale
dhe
ndryshimin, me qllim q migrantt dhe
refugjatt t marrin pjes plotsisht n
shoqri
Ofron ushqim dhe strehim n raste
urgjente si dhe ndihm pr kurse gjuhe
dhe kshillim ligjor dhe shndetsor
Funksionon pr t mbrojtur dhe shtrir t
drejtat dhe lirit n Angli dhe Uells, n
veanti pr grupe t cenuar; migrantt,
refugjatt, azilkrkuesit etj
Nxit dhe prmirson kshillimin dhe
prfaqsimin e imigrantve
Nxit dhe prmirson kshillimin dhe
prfaqsimin e imigrantve
Ofron mbrojtje dhe ndihm pr viktimat

Lvizje globale q funksionon pr t


luftuar krimin global me ritme t shpejta,
trafikimin e personave

25

13. Fitimi i shtetsis britanike


Natyralizim
Ka tre mnyra pr tu natyralizuar n MB:
o
o
o

Natyralizimi nga martesa me nj shtetas t MB ose dik t vendosur (me leje t pakufizuar pr t qndruarprapashkrimi ILR n pasaportat e tyre)- pas tre vjetsh.
Natyralizimi bazuar n punn, biznesin ose investimin n MB- pas gjasht vjetsh
Natyralizimi bazuar n t drejtn e qndrimit- pas 6 vjetsh

Krkesat:
o
o
o

o
o
o
o

t jeni 18 vje ose m shum; dhe


t jeni t shndosh mendrisht; dhe
t synoni t vazhdoni t jetoni n Mbretrin e Bashkuar ose t vazhdoni n shrbimin e kurors, shrbimin e
nj organizate ndrkombtare ku Mbretria e Bashkuar sht antare, ose shrbimin e nj kompanie ose
shoqate t themeluar n Mbretrin e Bashkuar; dhe
t komunikoni n nj mas t pranueshme anglisht, gjuhn e Uellsit ose tw Skocis; dhe
t keni njohuri t mjaftueshme t jets n MB; dhe
t keni karakter t mir; dhe
t plotsoni krkesat e qndrimit (periudha kualifikuese)- krkesa e qndrimit

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/
Telefon: 0845 010 5200
Email: nationalityenquiries@ind.homeoffice.gsi.gov.uk

14. Informacion dhe adresa t ambasadave


Ambasada e Republiks s Shqipris
2nd Floor, 24 Buckingham Gate, SW1E 6LB
Tel.: 020 7828 8897
Fax: 020 7828 8869
E-mail: albanianembassy@hotmail.com
Faqe interneti: www.albanianembassy.co.uk
Ambasada e Bosnj Hercegovins
5-7 Lexham Gardens, W8 5JJ
Tel.: 020 7373 0867
Fax: 020 7373 0871
E-mail: bhembassylondon@yahoo.com
Ambasada e Republiks s Kroacis
21 Conway Street, W1T 6BN
Tel.: 020 7387 2022
Fax: 020 7387 0310
E-mail: croemb.london@mvp.hr
Faqe interneti: www.uk.mvp.hr
Ambasada e Republiks s Maqedonis
Suites 2.1 & 2.2, Buckingham Court, 75-83 Buckingham Gate, SW1E 6PE
Tel.: 020 7976 0535; 020 7976 0538 (Visa section)
Fax: 020 7976 0539
26

E-mail: info@macedonianembassy.org.uk
Faqe interneti: www.macedonianembassy.org.uk
Ambasada e Republiks s Serbis
28 Belgrave Square SW1X 8QB
Tel.: 020 7235 9049
Fax: 020 7235 7092
E-mail: londre@jugisek.demon.co.uk
Faqe interneti: www.serbianembassy.org.uk

27