Вы находитесь на странице: 1из 43

This test bank supplement includes five multiple-choice questions on each of the 42 PsychSim

activities. Asterisked activities deal with topics not covered in the text. We are including them
here in case you would like to extend the text discussion. Also, some activities cover a topic in
greater depth than the text does, but students should have no problem answering the questions
after doing the activity.

A)
B)
C)
D)

1.(PsychSim: Psychology's Timeline) What early philosopher believed that the mind is a
blank slate before environmental experiences write their story?
Plato
John Locke
Sigmund Freud
Ren Descartes

A)
B)
C)
D)

2.(PsychSim: Psychology's Timeline) Dualism is the belief that


all knowledge comes from sensory experiences.
psychology is the scientific study of behavior and mental processes.
some ideas are innate and inborn.
the mind and body are two separate entities.

A)
B)
C)
D)

3.(PsychSim: Psychology's Timeline) Which pioneer demonstrated through research that


our mental processes could be studied with the same scientific methods used in other
areas of science?
Aristotle
Ren Descartes
Hermann von Helmholtz
Carl Rogers

A)
B)
C)
D)

4.(PsychSim: Psychology's Timeline) Which view of psychology emphasized the study of


mental processes alone?
structuralism
empiricism
behaviorism
humanism

A)
B)
C)
D)

5.(PsychSim: Psychology's Timeline) Which psychologist helped bring together the views
of psychology as a science of behavior and as a science of mental processes?
Margaret Floy Washburn
Sigmund Freud
B. F. Skinner
Jean Piaget
6.(PsychSim: What's Wrong With This Study?) To evaluate the relationship between two
Page 1

A)
B)
C)
D)

types of behavior, researchers would most likely make use of


experimental research.
naturalistic observation.
descriptive methods.
correlational measures.

A)
B)
C)
D)

7.(PsychSim: What's Wrong With This Study?) When psychologists conduct research, the
small group they test is the ________ and the larger group to which the results are
applied is the ________.
sample; population
representative group; random group
experimental group; control group
descriptive group; observational group

A)
B)
C)
D)

8.(PsychSim: What's Wrong With This Study?) To ensure that the participants' and
researchers' expectations do not influence the outcome of an experiment, the psychologist
should
use a correlational measure.
form a hypothesis.
determine cause and effect.
apply the double-blind procedure.

A)
B)
C)
D)

9.(PsychSim: What's Wrong With This Study?) Alfredo and Rachelle are conducting a
research study on the effects of loud music on college students' hearing. They put one
group of students in a room where music is blaring and another group of students in a
quiet room. The group in the quiet room is called the ________ group.
control
experimental
random
correlational

A)
B)
C)
D)

10.(PsychSim: What's Wrong With This Study?) Judith showed up for her first day as a
participant in a psychology experiment. She and 15 other students were told to pick a
piece of paper out of a hat to discover whether they would be in Group 1 or Group 2.
What procedure were the experimenters using to determine group membership?
representative sample
double-blind
random assignment
experimental
11.(PsychSim: Descriptive Statistics) When most scores in a data set are toward one end of

Page 2

A)
B)
C)
D)

the range of scores, the distribution is said to be


subnormal.
symmetrical.
skewed.
normal.

A)
B)
C)
D)

12.(PsychSim: Descriptive Statistics) If a distribution is badly skewed, researchers are more


likely than usual to prefer the ________ as a measure of central tendency.
mode
median
mean
standard deviation

A)
B)
C)
D)

13.(PsychSim: Descriptive Statistics) The median of a skewed distribution is likely to be


________ the mean.
equal to
equal to or less than
equal to or greater than
less than or greater than

A)
B)
C)
D)

14.(PsychSim: Descriptive Statistics) The standard deviation is the average distance of each
score in a distribution from the
range.
median.
mean.
mode.

A)
B)
C)
D)

15.(PsychSim: Descriptive Statistics) Imagine that you have entered the following
distribution of scores into the program: 7, 9, 6, 3, 7, 8, 4, 10, 7, 9. The mean of this
distribution of scores would be changed the most if a score of ________ was removed
from the data set.
3
7
8
10

16.(PsychSim: Correlation) A correlation between variables can be detected by visual


inspection of a
A)
frequency polygon.
B)
normal curve.
C)
scatterplot.

Page 3

D)

bar graph.

A)
B)
C)
D)

17.(PsychSim: Correlation) If persons with low scores on one variable also have low scores
on another variable, the two variables are
positively correlated.
negatively correlated.
not correlated.
normally distributed.

A)
B)
C)
D)

18.(PsychSim: Correlation) If people with high scores on one variable are equally likely to
have either high or low scores on a second variable, the two variables are
positively correlated.
negatively correlated.
perfectly correlated.
not correlated.

A)
B)
C)
D)

19.(PsychSim: Correlation) The correlation coefficient enables researchers to specify the


________ of the relationship between two variables.
representativeness
randomness
stability
strength
20.(PsychSim: Correlation) Imagine that your computer program has provided the following
pairs of test scores received by different children.
Tino
Jordan
Joshua
Jill

A)
B)
C)
D)

Score on Test A
3
4
6
2

Score on Test B
7
10
10
6

The correlation coefficient between these two sets of test scores would increase if you did
not include the scores received by
Tino.
Jordan.
Joshua.
Jill.
21.(PsychSim: Neural Messages) Anions are ________ charged molecules located ________
the axon.

Page 4

A)
B)
C)
D)

negatively; inside
negatively; outside
positively; inside
positively; outside

22.(PsychSim: Neural Messages) An axon is polarized when


the inside of the axon is electrically negative with respect to the outside.
positively charged sodium molecules rush into the axon through special sodium
gates.
C)
the outside of the axon contains more negatively charged chlorine molecules than
the inside.
D)
the inside of the axon contains more positively charged sodium molecules than the
outside.
A)
B)

A)
B)
C)
D)

23.(PsychSim: Neural Messages) During depolarization, ________ molecules rush into the
axon; during repolarization, ________ molecules rush out of the axon.
potassium; chloride
chloride; sodium
sodium; potassium
sodium; chloride

A)
B)
C)
D)

24.(PsychSim: Neural Messages) The process by which a single neuron relays messages to
other neurons is called
networking.
specialization
axonal transmission.
synaptic transmission.

A)
B)
C)
D)

25.(PsychSim: Neural Messages) In the process of communication between neurons,


neurotransmitter molecules are released into the gap between neurons by the
soma.
dendrites.
cell nucleus.
synaptic vesicles.

A)
B)
C)
D)

26.(PsychSim: Hemispheric Specialization) The left hemisphere of a split-brain patient


receives visual input only from the ________ visual field of ________.
left; only the right eye
right; only the right eye
left; both right and left eyes
right; both right and left eyes

Page 5

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

27.(PsychSim: Hemispheric Specialization) Right-handed split-brain patients are able to


name unseen objects placed in their right hands but not objects placed in their left
hands.
name unseen objects placed in their left hands but not objects placed in their right
hands.
name unseen objects placed in either their right or left hands.
hardly ever name unseen objects placed in either their right or left hands.
28.(PsychSim: Hemispheric Specialization) The left hemisphere is especially effective at
processing language. We know this is true because split-brain patients are able to
repeat words more quickly when they are whispered into their left rather than their
right ear.
name an unseen object more rapidly when it is placed in their left rather than their
right hand.
read words more easily when they are flashed briefly in their right rather than their
left visual field.
do all these things.
29.(PsychSim: Hemispheric Specialization) Normal people who have been blindfolded can
name an object placed in their left hand because
the absence of visual cues facilitates spatial imagery in the right hemisphere of the
brain.
information about the object is transferred across the corpus callosum to the left
hemisphere of the brain.
information about the object is transferred directly and simultaneously to both
hemispheres of the brain.
the right hemisphere of normal people can process language without the aid of the
left hemisphere.

A)
B)
C)
D)

30.(PsychSim: Hemispheric Specialization) A right-handed split-brain patient can most


effectively assemble a puzzle with the ________ hand because the ________ hemisphere
of the brain excels at spatial tasks.
left; left
right; left
left; right
right; right

A)
B)

31.(PsychSim: Brain and Behavior) Which of the following are functions of the cerebellum?
control breathing and heartbeat
help control alertness and attention

Page 6

C)
D)

coordinate balance and movement


influence sleep and dreaming

A)
B)
C)
D)

32.(PsychSim: Brain and Behavior) The hippocampus, amygdala, and hypothalamus are all
part of the
limbic system.
brainstem.
cerebral cortex.
association areas.

A)
B)
C)
D)

33.(PsychSim: Brain and Behavior) The limbic system structure that influences aggression
and fear is the
pituitary gland.
hippocampus.
hypothalamus.
amygdala.

A)
B)
C)
D)

34.(PsychSim: Brain and Behavior) The part of the cerebral cortex that controls voluntary
muscle movements is the
auditory cortex.
association areas.
sensory cortex.
motor cortex.

A)
B)
C)
D)

35.(PsychSim: Brain and Behavior) If someone has difficulty understanding spoken


language, he or she may have damage to
Broca's area.
the angular gyrus.
Wernicke's area.
the visual cortex.

A)
B)
C)
D)

36.(PsychSim: Dating and Mating) Researchers have discovered that we often are attracted
to those with whom we spend a great deal of time. This factor of romantic attraction is
called
similarity.
proximity.
physical attractiveness.
mate selection.
37.(PsychSim: Dating and Mating) Charles Darwin noticed that many species of animals had

Page 7

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

developed characteristics with no survival value. His theory that these characteristics had
evolved to attract a mate is called
evolution.
reward theory.
natural selection.
sexual selection.
38.(PsychSim: Dating and Mating) Psychologists who argue that the factors influencing
attraction are hard-wired into us from the earliest days of human existence are called
________ psychologists.
evolutionary
humanistic
cognitive
behavioral
39.(PsychSim: Dating and Mating) Evolutionary psychologists believe that because of the
different reproductive challenges experienced by men and women throughout the history
of the human race
men usually prefer older women and women usually prefer younger men.
women are usually attracted to dominant males, while men are usually attracted to
females who appear young and healthy.
men have evolved to feel more jealousy when their mate is emotionally unfaithful,
while women tend to feel more jealousy due to the sexual infidelity of their mate.
women have evolved to be more promiscuous because of their need to find many
mates to ensure the security of their offspring.

A)
B)
C)
D)

40.(PsychSim: Dating and Mating) Evolutionary psychology has been criticized most often
because it
emphasizes the role of environment over genes in shaping sexual behavior.
does not give enough credence to creationist theories.
is too new to be taken seriously for now.
depends too much on hindsight explanations of human behavior.

A)
B)
C)
D)

41.(PsychSim: Mind-Reading Monkeys) In humans and monkeys, the premotor cortex is


involved in
coordinating movements.
returning muscles to the resting state after movement.
planning movements.
causing endorphins to be released in response to pain.
42.(PsychSim: Mind-Reading Monkeys) Mirror neurons that are found in the premotor

Page 8

A)
B)
C)
D)

cortex of monkeys
are exactly the same as certain neurons found in the motor cortex.
fire excitedly after every movement.
fire excitedly when the monkey watches a movement just as they did when the
monkey performed the same movement.
enable the monkey to perform movements in reverse order.

A)
B)
C)
D)

43.(PsychSim: Mind-Reading Monkeys) In humans, mirror neurons might enable


observational learning.
homeostasis.
discovery of repressed memories.
heightened physical sensation.

A)
B)
C)
D)

44.(PsychSim: Mind-Reading Monkeys) The area in the human brain that corresponds to the
F5 area in the monkey's brain is
the occipital lobe.
Wernicke's area.
the amygdala.
Broca's area.

A)
B)
C)
D)

45.(PsychSim: Mind-Reading Monkeys) Evolutionary psychologists believe mirror neurons


may have played an important role in
sexual selection.
genetic diversity.
sensory adaptation.
the evolution of language.

A)
B)
C)
D)

46.(PsychSim: Cognitive Development) A young child who sees a cow for the first time calls
it a doggie. This illustrates the process of
accommodation.
object permanence.
conservation.
assimilation.

A)
B)
C)
D)

47.(PsychSim: Cognitive Development) A child's mental framework for interpreting reality


becomes increasingly complex through the process of
conservation.
assimilation.
accommodation.
egocentrism.

Page 9

A)
B)
C)
D)

48.(PsychSim: Cognitive Development) A young child is shown two identical balls of clay.
When one is rolled into a long rope, the child perceives it to contain more clay. This child
is unable to understand
object permanence.
conservation.
assimilation.
accommodation.

A)
B)
C)
D)

49.(PsychSim: Cognitive Development) Lisa's incorrect responses to the checkers problem


indicate that she is still in the ________ stage of cognitive development.
formal operational
preoperational
concrete operational
sensorimotor

A)
B)
C)
D)

50.(PsychSim: Cognitive Development) Both Mike and Leah respond correctly to the water
jar problem. This illustrates that they have developed what Piaget calls
formal operations.
object permanence.
reversible thinking.
accommodation.

A)
B)
C)
D)

51.(PsychSim: Conception to Birth) The phase during which the blastocyst makes its way
down the fallopian tubes to the uterus is called the ________ phase.
embryonic
differentiation
germinal
fetal

A)
B)
C)
D)

52.(PsychSim: Conception to Birth) The embryonic phase begins when


a female's egg is fertilized by a male's sperm.
the fetus becomes viable.
the blastocyst implants itself in the uterine wall.
the organs mature.

53.(PsychSim: Conception to Birth) The developing embryo is most vulnerable to disease


and toxins during the ________ phase.
A)
embryonic
B)
germinal
C)
fetal

Page 10

D)

placental

A)
B)
C)
D)

54.(PsychSim: Conception to Birth) Differentiation refers to the process in which


the zygote begins to divide into many cells.
the fetus' arms and legs grow dramatically.
the zygote attaches to the wall of the mother's uterus.
cells are developing into distinct organ systems.

A)
B)
C)
D)

55.(PsychSim: Conception to Birth) About 23 or 24 weeks after conception, fetuses achieve


________, which means that they have a chance of surviving if born at this time.
implantation
viability
longevity
survivability

A)
B)
C)
D)

56.(PsychSim: Who Am I?) The psychologist who popularized the notion that identity
formation was the chief challenge of adolescence was
Harry Harlow.
Sigmund Freud.
Jean Piaget.
Erik Erikson.

A)
B)
C)
D)

57.(PsychSim: Who Am I?) James Marcia built on Erikson's work by proposing that identity
formation consists of exploration and
evaluation.
commitment.
development.
introspection.

A)
B)
C)
D)

58.(PsychSim: Who Am I?) Eighteen-year-old Mae can't understand how her older brother
could be so sure of his religious beliefs and the direction he wants his life to take. She has
been reading about different faiths, but she certainly hasn't made up her mind about what
she believes or what she would like to do with her life. Marcia would say that she is in
the ________ category of identity formation.
moratorium
foreclosure
diffusion
identity achievement
59.(PsychSim: Who Am I?) Adolescents who automatically adopt a view opposite to their

Page 11

A)
B)
C)
D)

parents without carefully considering their own opinions can be said to have formed a
_______ identity.
normal
positive
diffuse
negative

A)
B)
C)
D)

60.(PsychSim: Who Am I?) Researchers have found that diffusion and ________ are
common in early adolescence.
identity achievement
moratorium
foreclosure
commitment

A)
B)
C)
D)

61.(PsychSim: Signs of Aging) Senescence occurs


when a person enters late adulthood and experiences mental decline.
as soon as overall growth stops.
at puberty.
at middle age when the first signs of physical decline begin to appear.

A)
B)
C)
D)

62.(PsychSim: Signs of Aging) Which of the following is characteristic of middle


adulthood?
We are at our physical peak.
Physical decline becomes very noticeable.
We begin to notice changes in appearance and the senses.
We haven't quite reached our physical peak.

A)
B)
C)
D)

63.(PsychSim: Signs of Aging) Most older adults lose inches in height due to settling of the
vertebrae. Some people develop a more pronounced stoop due to a disorder of the bones
called
arthritis.
rheumatism.
phlebitis.
osteoporosis.

A)
B)
C)
D)

64.(PsychSim: Signs of Aging) As people age, they experience decline in all their senses, but
hearing and ________ are especially affected.
taste
smell
vision
touch

Page 12

A)
B)
C)
D)

65.(PsychSim: Signs of Aging) Seventy-five-year-old June is experiencing pain in her knees


during her morning walk. She could be suffering from the condition called
osteoarthritis.
osteoporosis.
artherosclerosis.
emphysema.

A)
B)
C)
D)

66.(PsychSim: The Auditory System) The stimulus energy underlying your experience of
sound involves continuous changes in
wave frequency.
wave amplitude.
waveform.
air pressure.

A)
B)
C)
D)

67.(PsychSim: The Auditory System) The conversion of the mechanical energy produced by
sound waves into neural impulses occurs in the
eardrum.
middle ear.
cochlea.
auditory canal.

A)
B)
C)
D)

68.(PsychSim: The Auditory System) As compared to long objects, short objects vibrate
________ and produce sound waves of ________ frequency.
slower; lower
slower; higher
faster; lower
faster; higher

A)
B)
C)
D)

69.(PsychSim: The Auditory System) The frequency of a sound wave is measured in


amps.
Hertz.
decibels.
millimeters.

70.(PsychSim: The Auditory System) The waveform of a sound determines our experience
of
A)
loudness.
B)
pitch.
C)
timbre.

Page 13

D)

amplitude.

A)
B)
C)
D)

71.(PsychSim: Colorful World) The hue (or color) of light depends on its
amplitude.
wavelength.
waveform.
intensity.

A)
B)
C)
D)

72.(PsychSim: Colorful World) The theory that humans have receptors in the retina that are
specialized for red, blue, and green light is called the ________ theory.
multichromatic
tri-cone
trichromatic
multireceptor

A)
B)
C)
D)

73.(PsychSim: Colorful World) The most common form of colorblindness is a(n) _______
color deficiency.
blue-yellow
white-black
red-green
orange-brown

A)
B)
C)
D)

74.(PsychSim: Colorful World) When all three types of cones are stimulated at once, a
person will see
black.
brown.
gray.
white.

A)
B)
C)
D)

75.(PsychSim: Colorful World) The opponent-process theory explains why we would see a
________ afterimage after staring at a blue object.
yellow
green
white
red

76.(PsychSim: Visual Illusions) In the Mller-Lyer illusion, the arrowheads at the ends of
the lines lead people to misjudge the ________ of the two horizontal lines.
A)
continuity
B)
relative height

Page 14

C)
D)

length
convergence

A)
B)
C)
D)

77.(PsychSim: Visual Illusions) The Ponzo illusion illustrates that people judge the size of
an object in terms of its perceived
shape.
height.
distance.
continuity.

A)
B)
C)
D)

78.(PsychSim: Visual Illusions) In the Ponzo illusion, most people ________ the length of
the bar that appears to be more ________.
underestimate; distant
overestimate; distant
underestimate; horizontal
overestimate; horizontal

A)
B)
C)
D)

79.(PsychSim: Visual Illusions) In the horizontal/vertical illusion, most people perceive a


________ line as ________.
horizontal; longer than an equally long vertical line
vertical; less distant than an equally distant horizontal line
horizontal; straighter than an equally straight vertical line
vertical; longer than an equally long horizontal line

A)
B)
C)
D)

80.(PsychSim: Visual Illusions) In the Poggendorf illusion involving a rectangular post with
a line segment protruding from each side, most people fail to correctly align the two line
segments because they
underestimate the width of the rectangular post.
overestimate the width of the rectangular post.
underestimate the length of the two line segments.
overestimate the length of the two line segments.

A)
B)
C)
D)

81.(PsychSim: EEG and Sleep Stages) The distinctive brain waves that accompany various
stages of sleep are detected by
ultrasound recordings.
magnetic resonance imaging.
an electroencephalograph.
a CT scan.
82.(PsychSim: EEG and Sleep Stages) As a person gradually shifts from Stage 1 to Stage 4

Page 15

A)
B)
C)
D)

sleep, brain waves become progressively ________ in frequency and ________ in


amplitude.
lower; lower
higher; higher
lower; higher
higher; lower

A)
B)
C)
D)

83.(PsychSim: EEG and Sleep Stages) Sleep spindles are characteristic of ________ sleep.
Stage 4
Stage 3
Stage 2
Stage 1

A)
B)
C)
D)

84.(PsychSim: EEG and Sleep Stages) REM sleep is characterized by ________ frequency
and ________ amplitude brain waves.
low; low
high; high
low; high
high; low

A)
B)
C)
D)

85.(PsychSim: EEG and Sleep Stages) Getting only half of a normal night of sleep is likely
to cut most deeply into your ________ sleep time.
REM
Stage 4
Stage 3
Stage 2

A)
B)
C)
D)

86.(PsychSim: Your Mind on Drugs) Mind-altering substances are called ________ drugs.
psychotic
psychological
psychodynamic
psychoactive

A)
B)
C)
D)

87.(PsychSim: Your Mind on Drugs) Caffeine is an ________ to the neurotransmitter


acetylcholine because it ________ the acetylcholine's effect.
antagonist; enhances
agonist; enhances
agonist; blocks
antagonist; blocks

Page 16

A)
B)
C)
D)

88.(PsychSim: Your Mind on Drugs) Psychedelic drugs are also called


stimulants.
depressants.
amphetamines.
hallucinogens.

A)
B)
C)
D)

89.(PsychSim: Your Mind on Drugs) Worldwide, the most commonly used psychoactive
drugs are
caffeine and alcohol.
opium and LSD.
nicotine and marijuana.
cocaine and morphine.

A)
B)
C)
D)

90.(PsychSim: Your Mind on Drugs) The drug reward system in the brain is found
primarily in the _______ system.
central nervous
autonomic nervous
limbic
adrenal

A)
B)
C)
D)

91.(PsychSim: Maze Learning) In this PsychSim activity, you were asked to consider
whether finding your way from one location to another is facilitated by ________ or by
________.
classical conditioning; operant conditioning
generalization; discrimination
chained associations; cognitive maps
continuous reinforcement; partial reinforcement

A)
B)
C)
D)

92.(PsychSim: Maze Learning) If you learn the way from home to school as a specific
sequence of right and left turns, you have learned by means of
classical conditioning.
a cognitive map.
generalization.
chained associations.

93.(PsychSim: Maze Learning) Travelers whose familiar route to a destination is blocked are
often able to reach their destination quickly and easily by taking an unusual sequence of
turns down other streets. This suggests that people often find their way by means of
A)
generalization.
B)
cognitive maps.
C)
partial reinforcement.

Page 17

D)

chained associations.

A)
B)
C)
D)

94.(PsychSim: Maze Learning) In this PsychSim activity, you were asked to find your way
through the different mazes. The reinforcer for reaching the goal box in each case was
cheese.
bread.
cake.
meat.

A)
B)
C)
D)

95.(PsychSim: Maze Learning) In the maze-learning task, most people make ________ turns
on their ________ run.
more left-hand; second
more right-hand; second
fewer wrong; second
fewer wrong; first

A)
B)
C)
D)

96.(PsychSim: Classical Conditioning) In the example of classical conditioning in which the


child feared the doctor, the CS was
fear.
a painful injection.
a severe illness.
the presence of the doctor.

A)
B)
C)
D)

97.(PsychSim: Classical Conditioning) In the example of the child fearing the doctor, the
child's fear of a scientist in a white lab coat illustrates the process of
shaping.
spontaneous recovery.
latent learning.
generalization.

A)
B)
C)
D)

98.(PsychSim: Classical Conditioning) A single acquisition trial may be sufficient for


classical conditioning when the
CS is a neutral stimulus.
US is presented before the CS.
US is a very powerful stimulus.
UR quickly follows the US.

99.(PsychSim: Classical Conditioning) In the experiment in which you were to condition a


participant to blink her eye whenever she heard a certain tone, the US was a(n)
A)
bright light.

Page 18

B)
C)
D)

eye blink.
tone.
puff of air.

100.(PsychSim: Classical Conditioning) In the experiment in which you were to condition a


participant to blink her eye whenever she heard a certain tone, an eye blink was most
likely to be scored as a ________ when it preceded the ________.
A)
CR; US
B)
CR; CS
C)
UR; US
D)
UR; CS
101.(PsychSim: Operant Conditioning) If we stop nagging a young boy as soon as he makes
his bed, we are giving him ________ reinforcement for making his bed.
A)
intermittent
B)
negative
C)
spontaneous
D)
unconditional
102.(PsychSim: Operant Conditioning) Continuous reinforcement produces ________
learning and ________ extinction.
A)
fast; slow
B)
slow; fast
C)
fast; fast
D)
slow; slow
103.(PsychSim: Operant Conditioning) In the experiment in which you reinforced various rats
for pressing a bar, the reinforcement was
A)
negative.
B)
secondary.
C)
delayed.
D)
intermittent.
104.(PsychSim: Operant Conditioning) The highest rates of responding occurred when rats
reinforced for pressing a bar were placed on ________ and ________ schedules of
reinforcement.
A)
fixed-ratio; variable-ratio
B)
fixed-ratio; fixed-interval
C)
variable-ratio; variable-interval
D)
variable-interval; fixed-interval

Page 19

105.(PsychSim: Operant Conditioning) Which schedule of reinforcement produces the


greatest resistance to extinction?
A)
fixed-ratio
B)
fixed-interval
C)
variable-ratio
D)
variable-interval
106.(PsychSim: Monkey See, Monkey Do) Albert Bandura's classic Bobo doll experiments
demonstrated the importance of _______ in the shaping of young children's behavior
through ________ learning.
A)
modeling; observational
B)
conditioning; classical
C)
reinforcement; behavioral
D)
cognition; unconditioned
107.(PsychSim: Monkey See, Monkey Do) The children in the control group in the original
Bobo doll experiment
A)
acted exactly the same way as the children in the experimental group.
B)
did not have their toys taken away from them.
C)
did not observe an aggressive model attacking the Bobo doll.
D)
invented new ways of being aggressive toward the Bobo doll.
108.(PsychSim: Monkey See, Monkey Do) After watching the model interact with the Bobo
doll, the children in the experimental group
A)
hugged and kissed the Bobo doll.
B)
cried in fear when they saw the Bobo doll.
C)
didn't know what to do with the Bobo doll.
D)
attacked the Bobo doll.
109.(PsychSim: Monkey See, Monkey Do) Bandura concluded that children learn two things
from observing an aggressive modelhow to perform the specific aggressive acts and
A)
when to stop aggressing.
B)
aggression is wrong.
C)
aggression can be fun.
D)
aggression cannot be controlled.
110.(PsychSim: Monkey See, Monkey Do) Children can learn to be kind and helpful through
observing prosocial behavior, an important aspect of
A)
generalization.
B)
respondent behavior.

Page 20

C)
D)

spontaneous recovery.
socialization.

111.(PsychSim: Iconic Memory) Iconic memory (sensory visual memory) partially recreates
an experiment conducted by
A)
B. F. Skinner.
B)
George Sperling.
C)
Herman Ebbinghaus.
D)
Elizabeth Loftus.
112.(PsychSim: Iconic Memory) In this PsychSim activity, you were asked to observe a
random group of nine letters flashed briefly on the screen. On this free recall memory
task, an average college student is most likely to recall _______ of the letters.
A)
only one
B)
eight
C)
four
D)
all
113.(PsychSim: Iconic Memory) The technique used by this PsychSim activity to demonstrate
the full extent of your iconic memory (sensory visual memory) is called
A)
partial report.
B)
priming.
C)
interference.
D)
free recall.
114.(PsychSim: Iconic Memory) Most people recall a higher percentage of briefly flashed
letters in a ________ task than in a ________ task.
A)
cued recall; partial report
B)
free recall; partial report
C)
free recall; cued recall
D)
cued recall; free recall
115.(PsychSim: Iconic Memory) Iconic memory (sensory visual memory) typically lasts
about ________ milliseconds.
A)
10
B)
100
C)
250
D)
500
116.(PsychSim: Forgetting) The decay or fading of memory with time is a failure in

Page 21

A)
B)
C)
D)

A)
B)
C)
D)

encoding.
storage.
retrieval.
all of these processes.
117.(PsychSim: Forgetting) The process of interference can lead to a failure in
encoding.
storage.
retrieval.
any of these processes.

118.(PsychSim: Forgetting) In the memory for letters task, you probably found it difficult
to identify the uppercase letter briefly presented along with a random assortment of
lowercase letters. This difficulty illustrates a failure in
A)
encoding.
B)
storage.
C)
retrieval.
D)
all these processes.
119.(PsychSim: Forgetting) The paired associates task included in this PsychSim activity
demonstrates
A)
memory decay.
B)
the spacing effect.
C)
proactive interference.
D)
the serial position effect.

A)
B)
C)
D)

120.(PsychSim: Forgetting) The greatest interference occurs when old and new material are
emotionally significant.
automatically processed.
each learned on separate days.
similar to each other.

121.(PsychSim: Short-Term Memory) The most widely accepted model of how memory
works was proposed by Richard Atkinson and Richard Shiffrin and is called the _______
model of memory.
A)
short-term
B)
three-stage
C)
storage
D)
effortful processing

Page 22

122.(PsychSim: Short-Term Memory) The typical point at which people begin to have trouble
holding unrelated items in their short-term memory is referred to as the magical number
A)
ten.
B)
seven.
C)
five.
D)
twelve.

A)
B)
C)
D)

123.(PsychSim: Short-Term Memory) Working memory can hold information for up to


30 seconds.
2 seconds.
1 minute.
10 seconds.

124.(PsychSim: Short-Term Memory) One way to increase the amount of information stored
in short-term memory is to use the technique of
A)
concentration.
B)
rehearsal.
C)
chunking.
D)
visualizing.
125.(PsychSim: Short-Term Memory) Short-term memory uses a(n) ________ code to help
reduce and translate the huge amount of information coming from sensory memory.
A)
translation
B)
visuospatial
C)
executive
D)
auditory
126.(PsychSim: When Memory Fails) When a particular pattern of neural activation is
repeated enough times in short-term memory, it produces a change in the synaptic
structure of the participating neurons. This is called
A)
procedural memory.
B)
consolidation.
C)
neural conditioning.
D)
synaptic memory.
127.(PsychSim: When Memory Fails) Consolidation occurs through the process called
A)
long-term potentiation.
B)
neurotransmission.
C)
synaptic accommodation.
D)
long-term storage.

Page 23

128.(PsychSim: When Memory Fails) _______ memory is affected when a person's


hippocampus alone is damaged.
A)
Implicit
B)
Explicit
C)
Semantic
D)
Conditioned
129.(PsychSim: When Memory Fails) The ________ is responsible for implicit memory.
A)
hippocampus
B)
cerebellum
C)
frontal lobe
D)
amygdala

A)
B)
C)
D)

130.(PsychSim: When Memory Fails) People with damage to their cerebellum have difficulty
remembering specific episodes in their life.
learning new words or facts.
remembering who they are.
learning new motor skills.

131.(PsychSim: Trusting Your Memory) Which of the following is the most accurate
description of our memories?
A)
They are reconstructed from fragments of information collected at the time of
encoding.
B)
They are like a videotape, which can be retrieved in full if encoding is accurate.
C)
They provide a detailed outline of a sequence of events.
D)
They are not susceptible to change.
132.(PsychSim: Trusting Your Memory) Psychologists use two types of retrieval tasks to test
the reliability of human memory. These are recall and
A)
reduction.
B)
encoding.
C)
chunking.
D)
recognition.
133.(PsychSim: Trusting Your Memory) Typically, participants in recall tests show greater
recognition for words at the beginning and end of a series than for words in the middle of
a series. This is called the ________ position effect.
A)
serial
B)
primary
C)
secondary

Page 24

D)

fundamental

134.(PsychSim: Trusting Your Memory) According to the Roediger and McDermott study,
most people perform better on ________ tasks than on ________ tasks.
A)
recall; recognition
B)
recognition; reduction
C)
recognition; recall
D)
reduction; recognition
135.(PsychSim: Trusting Your Memory) The example of the students remembering a stop
sign instead of a yield sign in the Loftus experiment illustrates the ________ effect,
which is based on ________.
A)
encoding; false memory
B)
false memory; recognition
C)
misinformation; suggestibility
D)
misidentification; inaccuracy
136.(PsychSim: My Head Is Spinning) The most common form of thinking involves mental
representations called
A)
images.
B)
objects.
C)
concepts.
D)
sets.
137.(PsychSim: My Head Is Spinning) Some thinking depends on verbal concepts, while
another kind of thinking involves
A)
speaking out loud.
B)
mentally manipulating words.
C)
rehearsal.
D)
manipulating mental images.
138.(PsychSim: My Head Is Spinning) Which of these activities is NOT an example of
thinking with verbal concepts?
A)
reading a book
B)
deciding what to do for the weekend
C)
doing a jigsaw puzzle
D)
completing a crossword puzzle
139.(PsychSim: My Head Is Spinning) Shepard and Metzler found that the reaction time for
solving mental rotation tasks ________ as the difference in orientation ________ from

Page 25

A)
B)
C)
D)

zero to 180 degrees.


increased; increased
decreased; increased
increased; decreased
decreased; decreased

140.(PsychSim: My Head Is Spinning) Research on mental rotation found that males


performed ________ females at almost every orientation.
A)
slower than
B)
faster than
C)
the same as
D)
worse than
141.(PsychSim: Dueling Brains) Each hemisphere in our brain has unique abilities. This is
called hemispheric
A)
differentiation.
B)
specialization.
C)
localization.
D)
manipulation.
142.(PsychSim: Dueling Brains) Paul Broca's patient was unable to ________. The location
of the patient's brain damage led Broca to think that language was processed in the
________ hemisphere of the brain.
A)
understand speech; right
B)
hear; left
C)
speak; left
D)
speak; right
143.(PsychSim: Dueling Brains) The region in the rear portion of the left temporal lobe that
enables a person to understand speech is called ________ area.
A)
Wernicke's
B)
Broca's
C)
Chomsky's
D)
Skinner's
144.(PsychSim: Dueling Brains) Research has demonstrated that approximately ________
percent of adults produce and understand language in the left hemisphere.
A)
50
B)
100
C)
25
D)
90

Page 26

145.(PsychSim: Dueling Brains) In most people, a word flashed to the left visual field is first
processed in the right hemisphere, then passes across the ________ to be identified by the
left hemisphere.
A)
frontal lobe
B)
temporal lobe
C)
angular gyrus
D)
corpus callosum
146.(PsychSim: Get Smart) There is no universally accepted definition of intelligence because
A)
there is no way to measure it properly.
B)
there are so many kinds of intelligences that it is difficult to define overall
intelligence.
C)
each culture defines intelligence in terms of what it values in a highly functioning
human being.
D)
researchers are reluctant to share their results with other psychologists.
147.(PsychSim: Get Smart) Spearman theorized that underlying all mental abilities lay the
________, or ________ intelligence.
A)
g factor; general
B)
s factor; specific
C)
s factor; spatial
D)
g factor; genuine
148.(PsychSim: Get Smart) The Wechsler Adult Intelligence Scale, the most widely used
intelligence test, consists of eleven subtests yielding a(n) ________ and a ________
score.
A)
physical; mental
B)
emotional; practical
C)
learning; memory
D)
verbal; performance
149.(PsychSim: Get Smart) Gardner proposed a theory of eight different kinds of intelligence,
while ________ proposed a theory of three kinds of intelligence.
A)
Sternberg
B)
Spearman
C)
Wechsler
D)
Shepard
150.(PsychSim: Get Smart) The ability to perceive, understand, and express emotions is

Page 27

A)
B)
C)
D)

called
creativity.
emotional intelligence.
savant syndrome.
analytic intelligence.

151.(PsychSim: Hunger and the Fat Rat) In this PsychSim activity, you had an opportunity to
simulate
A)
the stimulation of a rat's reticular formation.
B)
the destruction of a rat's corpus callosum.
C)
the stimulation of a rat's cerebral cortex.
D)
the destruction of a rat's lateral hypothalamus.
152.(PsychSim: Hunger and the Fat Rat) Overeating and weight gain in rats result from either
________ or ________.
A)
destruction of the lateral hypothalamus; stimulation of the ventromedial
hypothalamus
B)
destruction of the ventromedial hypothalamus; stimulation of the lateral
hypothalamus
C)
stimulation of the lateral hypothalamus; stimulation of the ventromedial
hypothalamus
D)
destruction of the ventromedial hypothalamus; destruction of the lateral
hypothalamus
153.(PsychSim: Hunger and the Fat Rat) Destruction of a rat's lateral hypothalamus does not
A)
influence long-term eating habits.
B)
affect overall body weight.
C)
change the set point for body weight.
D)
destroy the ability to feel hungry.

A)
B)
C)
D)

154.(PsychSim: Hunger and the Fat Rat) To permanently raise a rat's set point, you would
destroy its lateral hypothalamus.
stimulate its lateral hypothalamus.
destroy its ventromedial hypothalamus.
stimulate its ventromedial hypothalamus.

A)
B)
C)
D)

155.(PsychSim: Hunger and the Fat Rat) To permanently lower a rat's set point, you would
destroy its lateral hypothalamus.
stimulate its lateral hypothalamus.
destroy its ventromedial hypothalamus.
stimulate its ventromedial hypothalamus.

Page 28

156.(PsychSim: Expressing Emotion) Most psychologists believe that human facial


expressions originated from specific animal behaviors; thus, the main types of facial
expressions
A)
can easily be understood by animals.
B)
are similar and easily recognizable in all cultures.
C)
depend on which animals lived in different parts of the world.
D)
differ, depending on the culture.
157.(PsychSim: Expressing Emotion) Paul Ekman includes happiness, sadness, anger, fear,
disgust, and surprise in what he calls
A)
the facial code.
B)
facial movements.
C)
the primary code.
D)
primary affects.
158.(PsychSim: Expressing Emotion) The facial code is based primarily on the movements of
the facial muscles around the
A)
cheeks and mouth.
B)
nose and forehead.
C)
mouth and eyes.
D)
nose and mouth.
159.(PsychSim: Expressing Emotion) A combination of facial codes is called a(n)
A)
emotional blend.
B)
blend of affect.
C)
secondary code.
D)
secondary affect.

A)
B)
C)
D)

160.(PsychSim: Expressing Emotion) When people mask an emotion


it is impossible to detect their true emotion.
the true emotion flashes on their face before they compose their face.
the true emotion can be read in their eyes.
their facial muscles always twitch.

161.(PsychSim: Catching Liars) In the past, torture was often used to detect whether a person
was lying. Modern lie detection has focused more on the fact that emotions produce
________ arousal.
A)
sexual
B)
physical

Page 29

C)
D)

mental
social

162.(PsychSim: Catching Liars) Law enforcement officials trained to detect deception in


________ movements are less successful than those trained to detect deception in
________ movements.
A)
shoulder; hand
B)
facial; bodily
C)
eye; hand
D)
bodily; facial
163.(PsychSim: Catching Liars) Government spies who successfully detect deception often
rely on small facial movements called
A)
microtwitches.
B)
microexpressions.
C)
micromovements.
D)
microspasms.
164.(PsychSim: Catching Liars) The most common method of lie detection involves using a
polygraph, which measures arousal in the body's ________ system.
A)
central nervous
B)
endocrine
C)
limbic
D)
sympathetic nervous
165.(PsychSim: Catching Liars) The results of a polygraph test are not admissible in court
primarily because
A)
the false alarm rate is high.
B)
criminals are able to fool the polygraph.
C)
it does not accurately detect physical arousal.
D)
humans administering the polygraph have differing levels of expertise.
166.(PsychSim: All Stressed Out) Jules has an important meeting at work that he can't miss
but he cannot get his car started. Not being able to get his car started is an example of
A)
strain.
B)
stress.
C)
a stressor.
D)
a stress response.
167.(PsychSim: All Stressed Out) Hans Selye proposed that every organism responds to stress

Page 30

A)
B)
C)
D)

in a sequence of stages. He called this the ________ syndrome.


homeostasis
stress resistance
general adaptation
stage response

168.(PsychSim: All Stressed Out) The body's faster response to stress occurs in the ________
system; its slower response to stress occurs in the ________ system.
A)
SAM; HPAC
B)
CNS; PNS
C)
CRH; ACTH
D)
HPAC; SAM
169.(PsychSim: All Stressed Out) People are more likely to become ill after stressful
experiences. This is due to weakening of the ________ system.
A)
endocrine
B)
immune
C)
adrenal
D)
nervous
170.(PsychSim: All Stressed Out) According to Lazarus, the transactional model of stress
depends on a three-step cognitive process. These three steps are
A)
fight-or-flight, tend-and-befriend, danger-or-opportunity.
B)
stressor appraisal, strain appraisal, stress appraisal.
C)
mobilization, coping, depletion.
D)
primary appraisal, secondary appraisal, reappraisal.
171.(PsychSim: Helplessly Hoping) In Martin Seligman's shuttle box experiments, the dog
learned to jump over the barrier when the light came on, thus avoiding the shock. This is
called
A)
escape learning.
B)
learned helplessness.
C)
anticipation learning.
D)
avoidance learning.
172.(PsychSim: Helplessly Hoping) The main characteristic of learned helplessness is that
people
A)
will not try to improve their unpleasant situation even when it is possible to do so.
B)
will try to change the unpleasant situation until they are stopped.
C)
know they can control their unpleasant environment but don't.
D)
believe the unpleasant situation will stop if they ignore it.

Page 31

173.(PsychSim: Helplessly Hoping) Seligman believes that learned helplessness is one of the
causes of ________ in humans.
A)
aggressive behavior
B)
depression
C)
feelings of guilt
D)
personality disorders
174.(PsychSim: Helplessly Hoping) Researchers have found that ________ are more likely to
develop serious depression stemming from learned helplessness and hopelessness than
________.
A)
teenagers; the elderly
B)
men; women
C)
women; men
D)
children; women

A)
B)
C)
D)

175.(PsychSim: Helplessly Hoping) The opposite of learned helplessness is


passive behavior.
personal control.
helpfulness.
innate helplessness.

176.(PsychSim: Mystery Client) In this PsychSim activity, you are asked to diagnose various
clients on the basis of
A)
your observation of their day-to-day behavior.
B)
your in-depth interviews with them.
C)
information contained in their files.
D)
all of this information.
177.(PsychSim: Mystery Client) This PsychSim activity most clearly revealed that different
psychological disorders
A)
can involve similar symptoms.
B)
are often indistinguishable from one another.
C)
are all equally disturbing to the clients who experience them.
D)
can be diagnosed accurately only by professional psychologists and psychiatrists.
178.(PsychSim: Mystery Client) The interviewer observes that D. G. weeps frequently and
shows evidence of guilt and remorse. Which information is likely to be most useful for
accurately diagnosing this case?
A)
occupation

Page 32

B)
C)
D)

marital status
self-description of adult personality
information from police or military records

179.(PsychSim: Mystery Client) J. S. had received a dishonorable discharge from the military
and had been fired from several jobs. According to the interviewer, J. S. appeared calm
and alert. Which information is likely to be most useful for accurately diagnosing this
case?
A)
occupation
B)
medical history
C)
self-description of adult personality
D)
information from spouse, parents, or other relatives
180.(PsychSim: Mystery Client) The interviewer observes that N. K. is pale, jittery, and
swallows often. Which information is likely to be most useful for accurately diagnosing
this case?
A)
family background
B)
occupation
C)
medical history
D)
information from police or military records
181.(PsychSim: Losing Touch With Reality) The distinguishing feature of schizophrenia is
A)
severe anxiety.
B)
severe mood swings.
C)
dissociation.
D)
loss of contact with reality.
182.(PsychSim: Losing Touch With Reality) People who think they are controlling the action
of a football game they are watching on TV are suffering from
A)
delusions of persecution.
B)
hallucinations.
C)
delusions of grandeur.
D)
disorganized behavior.
183.(PsychSim: Losing Touch With Reality) The young woman in the video clip of a group
therapy session who was repeatedly stroking her hair displayed ________ behavior.
A)
catatonic
B)
disorganized
C)
delusional
D)
grandiose

Page 33

184.(PsychSim: Losing Touch With Reality) A person who bursts out laughing in the middle
of a funeral may be displaying
A)
catatonic behavior.
B)
disorganized speech.
C)
flat affect.
D)
inappropriate affect.
185.(PsychSim: Losing Touch With Reality) Researchers have found that there may be a
direct link between unusually high ________ levels and unusually low ________ activity.
A)
serotonin; hippocampal
B)
dopamine; hypothalamic
C)
dopamine; frontal lobe
D)
serotonin; temporal lobe
186.(PsychSim: Computer Therapist) In this PsychSim activity, you are asked to play the role
of a
A)
client.
B)
psychotherapist.
C)
psychoanalyst.
D)
diagnostic consultant.

A)
B)
C)
D)

187.(PsychSim: Computer Therapist) This PsychSim activity is a simulation of


psychoanalysis.
systematic desensitization.
cognitive therapy.
person-centered therapy.

188.(PsychSim: Computer Therapist) In this PsychSim activity, the therapist is programmed


to
A)
identify a client's hierarchy of anxiety-arousing situations.
B)
challenge a client's self-defeating beliefs.
C)
help a client clarify his or her own feelings.
D)
use whatever therapeutic approach is most effective for dealing with a client's
specific problem.
189.(PsychSim: Computer Therapist) Imagine that you have just told the Computer
Therapist that you are feeling like you're a failure in life. The therapist's response is most
likely to be
A)
Many people feel that way at times.
B)
You shouldn't be so hard on yourself.

Page 34

C)
D)

Tell me more about your feeling like a failure.


How long have you been suffering from depression?

190.(PsychSim: Computer Therapist) A major lesson of this PsychSim activity is that the act
of expressing feelings to a computer sometimes helps people
A)
feel less lonely.
B)
understand themselves better.
C)
reduce their negative emotions.
D)
learn to express their feelings to other people.
191.(PsychSim: Mystery Therapist) Psychotherapies are designed to help clients understand
their problems or modify their behavior. ________ therapies are designed to alter clients'
brain chemistry.
A)
Humanistic
B)
Cognitive
C)
Biomedical
D)
Group

A)
B)
C)
D)

192.(PsychSim: Mystery Therapist) ________ was the father of client-centered therapy.


Sigmund Freud
Carl Rogers
Aaron Beck
Joseph Wolpe

193.(PsychSim: Mystery Therapist) The therapy that uses basic principles of classical and
operant conditioning is ________ therapy.
A)
behavior
B)
conditioning
C)
classical
D)
cognitive
194.(PsychSim: Mystery Therapist) If your therapist spent most of the time during your
therapy sessions discussing your dreams, which type of therapy would you be
undergoing?
A)
psychoanalysis
B)
cognitive therapy
C)
humanistic therapy
D)
behavior therapy
195.(PsychSim: Mystery Therapist) When therapists combine techniques from different types

Page 35

A)
B)
C)
D)

of therapy, they have adopted a(n) ________ approach.


empathic
eclectic
multiple
compound

196.(PsychSim: Social Decision Making) Which of the following is true of zero-sum


situations?
A)
They discourage trust and cooperation.
B)
They are very common in real life.
C)
They involve the allocation of virtually unlimited resources.
D)
They ensure that no participants can lose.
197.(PsychSim: Social Decision Making) In a non-zero-sum game involving two players
A)
both can win.
B)
both can lose.
C)
one can win and the other can lose.
D)
any of these are possible.
198.(PsychSim: Social Decision Making) In a prisoner's dilemma game with a non-zero-sum
payoff matrix, cooperation is most likely when players are willing to
A)
take turns using the same road.
B)
settle for small gains on each round of the game.
C)
take time to think about their game strategy before each round of the game.
D)
use a gate to block the other player's road.
199.(PsychSim: Social Decision Making) The trucking game you played in this PsychSim
activity illustrates
A)
a zero-sum environment.
B)
a non-zero-sum environment.
C)
both a zero-sum and a non-zero-sum environment.
D)
neither a zero-sum nor a non-zero-sum environment.
200.(PsychSim: Social Decision Making) Player mistrust is most likely to be increased in the
trucking game when
A)
the game is played in a non-zero-sum environment.
B)
both players can avoid using the same road.
C)
both players can set up a roadblock.
D)
both players can choose to wait at the shortcut if it's already in use.

Page 36

201.(PsychSim: Not My Type) When first meeting someone new, people usually
A)
reserve judgment until they've gotten to know the person.
B)
like that person until they see evidence that may lead them to think otherwise.
C)
rely on first impressions.
D)
dislike that person until they warm up to him or her.
202.(PsychSim: Not My Type) Solomon Asch discovered that when people look at lists of
traits or hear about someone's traits, they are influenced primarily by ________ traits.
A)
stereotype
B)
peripheral
C)
personality
D)
central
203.(PsychSim: Not My Type) If you see someone weaving through traffic at great speed, you
might say he is a terrible driver and hope he gets stopped. What you don't know is that
the driver is a husband rushing his wife to the hospital because she is about to deliver
their baby. What you have just committed is the ________ error.
A)
actor-observer bias
B)
fundamental attribution
C)
stereotype
D)
prejudicial bias
204.(PsychSim: Not My Type) Hamilton and Giffords' experiment showed how people are
susceptible to
A)
the fundamental attribution error.
B)
actor-observer bias.
C)
making illusory correlations.
D)
first impressions.
205.(PsychSim: Not My Type) People rely on stereotypes because
A)
they have limited memory capacity and often have incomplete or flawed information
about other people.
B)
they have no other way to form opinions about people who are different from
themselves.
C)
stereotypes are the most positive way to judge people who are different.
D)
stereotypes are always right.
206.(PsychSim: Everybody's Doing It!) Sherif's autokinetic phenomenon study demonstrated
how people were likely to change their answers when the situation was ambiguous. This
phenomenon is called ________ influence.
A)
consensus

Page 37

B)
C)
D)

informational social
normative social
ambiguous social

207.(PsychSim: Everybody's Doing It!) Asch found that ________ percent of the real
participants in his conformity experiment agreed with the wrong answer on at least one of
the critical trials.
A)
50
B)
26
C)
74
D)
93
208.(PsychSim: Everybody's Doing It!) The real participants in Asch's conformity studies
conformed less when
A)
they could privately write their answers on a piece of paper.
B)
the members of the group were attractive.
C)
they had made a prior commitment to a particular response.
D)
the group was unanimous.
209.(PsychSim: Everybody's Doing It!) Social psychologists have found that conformity
increases when a group is
A)
unanimous.
B)
undecided.
C)
uninformed.
D)
under pressure.
210.(PsychSim: Everybody's Doing It!) Sometimes people resist social influence by rebelling
against social pressure. In psychology, this is called
A)
rebellion.
B)
defiance phenomenon.
C)
disobedience syndrome.
D)
reactance.

Page 38

Answer Key
1.B
2.D
3.C
4.A
5.D
6.D
7.A
8.D
9.A
10.C
11.C
12.B
13.D
14.C
15.A
16.C
17.A
18.D
19.D
20.B
21.A
22.A
23.C
24.D
25.D
26.D
27.A
28.C
29.B
30.C
31.C
32.A
33.D
34.D
35.C
36.B
37.D
38.A
39.B
40.D
41.C
42.C
43.A
44.D

Page 39

45.D
46.D
47.C
48.B
49.B
50.C
51.C
52.C
53.A
54.D
55.B
56.D
57.B
58.A
59.D
60.C
61.B
62.C
63.D
64.C
65.A
66.D
67.C
68.D
69.B
70.C
71.B
72.C
73.C
74.D
75.A
76.C
77.C
78.B
79.D
80.A
81.C
82.C
83.C
84.D
85.A
86.D
87.B
88.D
89.A
90.C

Page 40

91.C
92.D
93.B
94.A
95.C
96.D
97.D
98.C
99.D
100.A
101.B
102.C
103.D
104.A
105.D
106.A
107.C
108.D
109.C
110.D
111.B
112.C
113.A
114.D
115.C
116.B
117.D
118.A
119.C
120.D
121.B
122.B
123.A
124.C
125.D
126.B
127.A
128.B
129.B
130.D
131.A
132.D
133.A
134.C
135.C
136.C

Page 41

137.D
138.C
139.A
140.B
141.B
142.C
143.A
144.B
145.D
146.C
147.A
148.D
149.A
150.B
151.D
152.B
153.D
154.C
155.A
156.B
157.D
158.C
159.A
160.B
161.B
162.D
163.B
164.D
165.A
166.C
167.C
168.A
169.B
170.D
171.D
172.A
173.B
174.C
175.B
176.C
177.A
178.D
179.D
180.C
181.D
182.C

Page 42

183.A
184.D
185.C
186.A
187.D
188.C
189.C
190.B
191.C
192.B
193.A
194.A
195.B
196.A
197.D
198.B
199.B
200.C
201.C
202.D
203.B
204.C
205.A
206.B
207.C
208.A
209.A
210.D

Page 43