Вы находитесь на странице: 1из 4

A)

B)
C)
D)

1.Evidence that emotion precedes physiological arousal would be most inconsistent with
the ________. Evidence that emotion precedes mentally labeling our physiological
arousal would be most inconsistent with the ________.
relative deprivation principle; adaptation-level phenomenon
the adaptation-level phenomenon; relative deprivation principle
James-Lange theory; two-factor theory
two-factor theory; the James-Lange theory

A)
B)
C)
D)

2.When Mr. Morgan misinterpreted his harmless symptoms of autonomic nervous system
arousal as indicative of an impending heart attack, he suffered an unusually intense level
of fear. His emotional suffering is best understood in terms of the
catharsis hypothesis.
James-Lange theory.
relative deprivation principle.
two-factor theory.

A)
B)
C)
D)

3.Activation of the sympathetic nervous system


increases salivation and increases blood pressure.
decreases salivation and decreases blood pressure.
increases salivation and decreases blood pressure.
decreases salivation and increases blood pressure.

A)
B)
C)
D)

4.A lie detector test is used to monitor a person's


insulin levels.
stomach contraction.
brain activity.
respiration.

A)
B)
C)
D)

5.Some emotional responses to visual stimuli appear to involve no deliberate thinking.


These emotional responses are said to follow a low-road pathway that bypasses the
thalamus.
amygdala.
cerebral cortex.
optic nerve.

A)
B)
C)
D)

6.The instantaneous and automatic fear response we experience when unexpectedly


stumbling upon a snake illustrates the importance of the
amygdala.
hypothalamus.
pituitary gland.
hippocampus.

Page 1

A)
B)
C)
D)

7.We find it especially difficult to detect from other people's facial expressions whether
they are
afraid.
angry.
lying.
disgusted

A)
B)
C)
D)

8.If you mimic another person's facial expressions of emotion, you probably will feel
increasing empathy for that person. This is best explained in terms of
the catharsis hypothesis.
relative deprivation.
the James-Lange theory.
the feel-good, do-good phenomenon.

A)
B)
C)
D)

9.Luciano believes that the best way to get over the anger he feels toward his high school
teacher is to scream shameful profanities while hitting a punching bag. His belief best
illustrates
relative deprivation.
the adaptation-level phenomenon.
the catharsis hypothesis.
the guilty knowledge test.

A)
B)
C)
D)

10.After receiving exciting news about the birth of a healthy grandson, Mr. Haney was easily
persuaded to contribute a generous sum of money to a neighborhood church. This best
illustrates the
two-factor theory.
adaptation-level phenomenon.
James-Lange theory.
feel-good, do-good phenomenon.

A)
B)
C)
D)

11.Professor Crane was ecstatic when he learned that his research study had been approved
for publication. His feelings of joy quickly dissipated, however, when he heard a
colleague recently had three different research articles accepted for publication. His
declining emotional satisfaction is best explained in terms of
the facial feedback effect.
relative deprivation.
the James-Lange theory.
the adaptation-level phenomenon.
12.The fight-or-flight response is associated with the release of ________ into the
bloodstream.

Page 2

A)
B)
C)
D)

serotonin
carcinogens
lymphocytes
epinephrine

A)
B)
C)
D)

13.Type A personality is to Type B personality as ________ is to _______.


epinephrine; norepinephrine
obesity; cancer
time-conscious; competitive
irritable; calm

A)
B)
C)
D)

14.After breaking up with her boyfriend, Kathy alleviated her stress by avoiding contact
with her ex-boyfriend and by planning recreational activities with her best girlfriend.
Kathy's behavior best illustrates
an optimistic outlook on life.
spontaneous remission.
a Type B personality.
emotion-focused coping.

A)
B)
C)
D)

15.Religiously active AIDS patients ________ than do their nonreligious counterparts.


survive longer
have more depressed moods
have higher stress hormone levels
exhibit fewer problem-focused coping skills

Page 3

Answer Key
1.C
2.D
3.D
4.D
5.C
6.A
7.C
8.C
9.C
10.D
11.B
12.D
13.D
14.D
15.A

Page 4