Вы находитесь на странице: 1из 14

TRNG THPT CHUYN

L T TRNG - CN TH

THI TH THPT QUC GIA 2015 T 1


Mn: TING ANH
(Thi gian lm bi: 90 pht khng k thi gian giao )

I. ( ID: 88326 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that
needs correction.
Question 1.A lot of people stop smoking because they are afraid their health will be affected and early
death.
A: smoking
B: A lot of
C: early death
D: are
Question 2. He has hardly never given a more impressive performance than this.
A: has hardly
B: performance
C: more
D: this
Question 3. A professor of economy and history at our university developed a new theory of the
relationship between historical events and financial crises.
A: between
B: financial crises
C: developed
D: economy
Question 4.After analyzing the steep rise in profits according to your report, it was convinced that your
analyses were correct.
A: it was
B: analyses were correct
C: the steep rise
D: according to
Question 5.Bill was about average in performance in comparison with other students in his class. A:
about average
B: in
C: with other
D: his
II. ( ID: 88332 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is
closest in meaning to each of the following questions.
Question 6. Fiona has been typing the report for an hour.
A: Fiona will finish the report in an hour.
B: It is an hour since Fiona started typing the report.
C: Fiona finished the report an hour ago.
D: It took Fiona an hour to type the report.
Question 7. Soil erosion is a result of forests being cut down carelessly.
A: Soil erosion results in forests being cut down carelessly.
B: Soil erosion contributes to forests being cut down carelessly.
C: That forests are being cut down carelessly results from soil erosion.
D: That forests are being cut down carelessly leads to soil erosion.
Question 8.We lost the last game because of the referee, said the team captain.
A: The team captain said that without the referee, they might have lost the last game.
B: The team captain refused to tell the referee about their loss in the last game.
C: The team captain admitted to the referee that they had lost the last game.
D: The team captain blamed the referee for their loss in the last game.
Question 9.If I were you, I would not choose to write about such a sensitive topic, the teacher said.
A: The teacher advised me on writing about such a sensitive topic.
B: I was ordered by the teacher not to write about such a sensitive topic.
C: I was blamed for writing about such a sensitive topic by the teacher.
D: The teacher advised me against writing about such a sensitive topic.
Question 10.You shouldnt have leaked our confidential report to the press, Frank! said Jane.
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

1/14

A: Jane criticised Frank for having disclosed their confidential report to the press.
B: Jane suspected that Frank had leaked their confidential report to the press.
C: Jane accused Frank of having cheated the press with their confidential report.
D: Jane blamed Frank for having flattered the press with their confidential report.
Question 11.They couldnt climb up the mountain because of the storm.
A: The storm made it not capable of climbing up the mountain.
B: Their climbing up the mountain was unable due to the storm.
C: The storm made them impossible to climb up the mountain.
D: The storm discouraged them from climbing up the mountain.
Question 12.Were having a reunion this weekend. Why dont you come? John said to us.
A: John simply asked us why we wouldnt come to a reunion.
B: John didnt understand why we came to a reunion.
C: John asked us why we didnt come to a reunion.
D: John cordially invited us to a reunion.
Question 13. Peter had very little money but managed to make ends meet.
A: Peter found it hard to live on very little money.
B: Peter could hardly live on little money.
C: Having little money, Peter couldnt make ends meet.
D: Peter got by on very little money.
Question 14.The film didnt come up to my expectations.
A: The film fell short of my expectations.
B: The film was as good as I expected
C: I expected the film to be more boring
D: I expected the film to end more abruptly.
Question 15.She has lost her appetite recently.
A: She hasnt had any food recently.
B: She has gone off food recently.
C: She hasnt eaten a lot of food recently.
D: Her appetite has been very good.
III. ( ID: 88343 ) Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer
sheet to indicate the correct answer for each of the blanks.
The ability to weep is a uniquely human form of emotional response. Some scientists have suggested that
human tears are (16) _____ of an aquatic past, but this does not seem very likely. We cry from the
moment we enter this world, for a number of reasons. Helpless babies cry to persuade their parents that
they are ill, hungry or uncomfortable. As they (17) _____, they will also cry just to attract parental
attention and will often stop when they get it.
The idea that having a good cry do you (18) _____ is a very old one and now it has scientific validity
since recent research into tears has shown that they (19) _____ a natural painkiller called enkaphalin. By
fighting sorrow and pain, this chemical helps you feel better. Weeping can increase the quantities of
enkaphalin you (20) _____.
Unfortunately, in our society, we impose restrictions upon this naturally (21) _____ activity. Because
some people still regard it as a (22) _____ of weakness in men, boys in particular are admonished when
they cry. This kind of repression can only increase stress, both emotionally and physically.
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

2/14

Tears of emotion also help the body (23) _____ itself of toxic chemical waste, for there is more protein in
them than in tears resulting from cold winds or other irritants. Crying comforts and calms can be very
enjoyable - (24) _____ the popularity of highly emotional films which are commonly (25) _____
weepies. It seems that people enjoy crying together almost as much as laughing together.
Question 16. A: evidence
B: display
C: result
D: witness
Question 17. A: alter
B: evolve
C: develop
D: change
Question 18. A: better
B: fine
C: well
D: good
Question 19. A: keep
B: contain
C: hold
D: retain
Question 20. A: construct
B: provide
C: produce
D: achieve
Question 21.A: curing
B: healing
C: improving
D: treating
Question 22. A: symbol
Question 23. A: expel
Question 24. A: consider
Question 25. A: subtitled

B: feature
B: release
B: remark
B: named

C: hint
C: loosen
C: regard
C: entitled

D: sign
D: rid
D: distinguish
D: called

IV. ( ID: 88354 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the SYNONYM of
the underlined words in each of the following questions.
Question 26.Although they hold similar political views, their religious beliefs present a striking contrast .
A: complete coincidence
B: interesting resemblance
C: significant difference
D: minor comparison
Question 27.These were the people who advocated using force to stop school violence.
A: strongly condemned
B: publicly supported
C: publicly said
D: openly criticized
V. ( ID: 88357 ) Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet
to indicate the correct answer for each of the questions.
A fold culture is small, isolated, cohesive, conservative, nearly self-sufficient group that is homogeneous
in custom and race, with a strong family or clan structure and highly developed rituals. Order is
maintained through sanctions based in the religion or family, and interpersonal relationships are strong.
Tradition is paramount, and change comes infrequently and slowly. There is relatively little division of
labor into specialized duties. Rather, each person is expected to perform a great variety of tasks, though
duties may differ between the sexes. Most goods are handmade, and a subsistence economy prevails.
Individualism is weakly developed in folk cultures, as are social classes. Unaltered folk cultures no longer
exist in industrialized countries such as the United States and Canada. Perhaps the nearest modern
equivalent in Anglo-America is the Amish, a German American farming sect that largely renounces the
products and labor saving devices of the industrial age. In Amish areas, horse-drawn buggies till serve as
a local transportation device, and the faithful are not permitted to own automobiles. The Amishs central
religious concept of Demut, humility, clearly reflects the weakness of individualism and social class so
typical of folk cultures, and there is a corresponding strength of Amish group identity. Rarely do the
Amish marry outside their sect. The religion, a variety of the Mennonite faith, provides the principal
mechanism for maintaining order.

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

3/14

By contrast, a popular culture is a large heterogeneous group, often highly individualistic and constantly
changing. Relationships tend to be impersonal, and a pronounced division of labor exists, leading to the
establishment of many specialized professions. Secular institutions, of control such as the police and army
take the place of religion and family in maintaining order, and a money-based economy prevails. Because
of these contrasts, popular may be viewed as clearly different from folk.
The popular is replacing the folk in industrialized countries and in many developing nations, Folk- made
objects give way to their popular equivalent, usually because the popular item is more quickly or cheaply
produced, is easier or time saving to use, or lends more prestige to the owner.
Question 28.What does the passage mainly discuss?
A: The influence of industrial technology
B: Two decades in modern society
C: The characteristics of folk and popular societies
D: The specialization of labor in Canada and the United States
Question 29. The word homogeneous is closest in meaning to _____.
A: traditional
B: general
C: uniform
Question 30.Which of the following is typical of folk cultures?

D: primitive

A: Contact with other cultures is encouraged.


B: There is a money-based economy.
C: Social change occurs slowly.
D: Each person develops one specialized skill.
Question 31.What does the author imply about the United States and Canada?
A: They value folk cultures.
B: They have no social classes.
C: They have popular cultures.
D: They do not value individualism.
Question 32.The phrase largely renounces is closest in meaning to _____.
A: greatly modifies
B: often criticizes
C: loudly declares
Question 33.What is the main source of order in Amish society?

D: generally rejects

A: The government
B: The clan structure
C: The religion
D: The economy
Question 34.Which of the following statements about Amish beliefs does the passage support?
A: Pre-modern technology is preferred.
B: Individualism and competition are important.
C: People are defined according to their class.
D: A variety of religious practices is tolerated.
Question 35. Which of the following would probably NOT be found in a folk culture?
A: A farmer
B: A banker
C: A carpenter
Question 36.The word prevails is closest in meaning to _____.

D: A weaver

A: provides
B: dominates
C: develops
D: invests
Question 37. Which of following is NOT given as a reason why folk-made objects are replaced by massproduced objects?
A: prestige

B: cost

C: quality

D: convenience

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

4/14

.
VI. ( ID: 88369 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer
to each of the following questions.
Question 38.The sky was cloudy and foggy. We went to the beach, _____.
A: however
B: yet
C: so
D: even though
Question 39.The village was _____ visible through the dense fog.
A: only
B: hard
C: mostly
Question 40.Buy me a newspaper on your way back, _____?

D: barely

A: cant you
B: do you
C: dont you
D: will you
Question 41.There was nothing they could do _____ leave the car at the roadside where it had broken
down.
A: but
B: unless
C: than
D: instead of
Question 42.He _____ to the doctor after the accident, but he continued to play instead.
A: didnt have to go
B: couldnt go
C: must have gone
D: should have gone
Question 43.I will never go mountaineering again.
Me _____.
A: too
B: either
C: so
D: neither
Question 44.Its imperative that _____ what to do when there is a fire.
A: everyone knows about
B: everyone know
C: everyone knows
D: everyone knew
Question 45. The inflation rate in Greece is five times _____ my country, he said.
A: as many as that in
B: more than
C: as much as
D: as high as that in
Question 46._____ I might, I couldnt open the door.
A: Try as
B: However hard
C: All are correct
D: No matter how hard
Question 47.Not having written about the required topic, _____ a low mark.
A: the teacher gave me
B: I was given
C: All are correct
D: my presentation was given
Question 48.The instructor blew his whistle and _____.
A: the runners run off
B: off were running the runners
C: off ran the runners
D: off the runners were running
Question 49.Even if you are rich, you should save some money for a _____ day.
A: foggy
B: windy
C: rainy
D: snowy
Question 50.The use of vitamin _____ and herbs has become increasingly popular among Americans.
A: ingredients
B: supplements
C: components
D: materials
Question 51.Martha, Julia and Mark are 17, 19 and 20 years old _____.
A: independently
B: respectfully
C: separately
Question 52.As the drug took _____, they boy became quieter.

D: respectively

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

5/14

A: force
B: action
C: influence
D: effect
Question 53.Laura had a blazing _____ with Eddie and stormed out of the house.
A: row
B: gossip
C: word
Question 54.We walk in streets where the noise of traffic is almost _____.

D: chat

A: deafening
B: deafened
C: deafness
D: deaf
Question 55.Mr. Smith is a _____ person. If he says he will do something, you know that he will do.
A: dependable
B: dependent
C: depending
D: independent
Question 56.Please, will you just tidy your room, and stop _____ excuses!
A: taking
B: having
C: doing
D: making
Question 57. He came _____ a lot of criticism for the remarks he made in a television interview.
A: over
B: out of
C: off
D: in for
Question 58.She started the course two months ago but dropped _____ after only a month.
A: out
B: in
Question 59.Why dont you sit down and _____?

C: back

D: off

A: make it your own home


B: make yourself at rest
C: make yourself at peace
D: make yourself at home
Question 60.Do you mind if I turn on the fan?
_____
A: Not for me.
B: Not at all.
C: Not enough.
Question 61.Can I have another cup of tea?

D: Never mind.

_____
A: Be yourself.
B: Do it yourself.
C: Allow yourself.
Question 62. Are you ready, Kate? Theres not much time left.

D: Help yourself.

Yes, just a minute. _____!


A: Im coming.
B: No longer
C: I wont finish
Question 63.Can you help me with my essay?

D: Id be OK

_____
A: Not completely. B: I think that, too. C: Yes, Im afraid not.
Question 64.Dont fail to send your parents my regards.

D: Why not?

_____
A: Its my pleasure.
B: Thanks. I will.
C: Youre welcome.
D: Good idea. Thanks.
VII. ( ID: 88397 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that
differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Question 65.
A: facility
Question 66.

B: characterize

C: irrational

D: variety

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

6/14

A: majority
Question 67.

B: electrician

C: traditional

D: appropriate

A: intimacy
Question 68.

B: facilitate

C: participate

D: hydrology

A: innocent
Question 69.

B: impatient

C: initial

D: abnormal

A: catastrophe
B: dictionary
C: agriculture
D: supervisor
VIII. ( ID: 88403 ) Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the ANTONYM of
the underlined word in the following question.
Question 70.The consequences of the typhoon were disastrous due to the lack of precautionary measures.
A: severe
B: physical
C: damaging
D: beneficial
IX. ( ID: 88405 ) Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet
to indicate the correct answer for each of the questions.
Global warming could cause drought and possibly famine in China, the source of much of Hong Kongs
food, by 2050, a new report predicts. Hong Kong could also be at risk from flooding as sea levels rose.
The report recommends building sea-walls around low-lying areas such as the new port and airport
reclamations. Published by the World Wide Fund for Nature (WWF), the report, which includes work by
members of the Chinese Academy of Meteorological Sciences, uses the most recent projections on
climate change to point to a gloomy outlook for China.
By 2050, about 30 to 40 per cent of the country will experience changes in the type of vegetation it
supports, with tropical and subtropical forest conditions shifting northward and hot desert conditions
rising in the west where currently the desert is temperate. Crop-growing areas will expand but any benefit
is expected to be negated by increased evaporation of moisture, making it too dry to grow crops such as
rice. The growing season also is expected to alter, becoming shorter in southern and central China, the
mainlands breadbasket. The rapid changes make it unlikely that plants could adapt.
China will produce smaller crops. In the central and northern areas, and the southern part, there will be
decreased production because of water limitations, Dr. RikLeemans, one of the authors of the report,
said during a brief visit to the territory yesterday. Famine could result because of the demands of feeding
the population - particularly if it grows - and the diminished productivity of the land. It looks very
difficult for the world as a whole, he said.
Global warming is caused by the burning of large amounts of fossil fuels, such as coal and oil, which
release gases that trap heal in the atmosphere. World temperatures already have increased this century by
about 6 degrees Celsius and are projected to rise by between 1.6 degrees and 3.8 degrees by 2100.
Dr. Leemans said Chinas reliance on coal-fired power for its industrial growth did not bode well for the
world climate. I think the political and economic powers in China are much greater than the
environmental powers, and [greenhouse gas emissions] could accelerate, Dr. Leemans said. China is
not taking the problem seriously yet, although it is trying to incorporate this kind of research to see what
is going to happen.
The climate change repot, which will be released tomorrow, focuses on China but Mr. David Melville of
WWF-Hong Kong said some of the depressing scenarios could apply to the territory. Food supplies, for
instance, could be affected by lower crop yields. Maybe we could afford to import food from elsewhere
but you have to keep in mind that the type of changes experienced in southern China will take place
elsewhere as well, he said. Sea levels could rise as glaciers melted and the higher temperatures expanded
the size of the oceans, threatening much of developed Hong Kong which is built on reclaimed land.
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

7/14

Current projections are that sea levels worldwide will rise by 15 to 90 centimetres by 2100, depending on
whether action is taken to reduce greenhouse gas emissions.
Hong Kong has substantial areas built on reclaimed land and sea level rises could impact on that, not
only on Chek Lap Kok but the West Kowloon Reclamation and the Central and Western Reclamation the whole lot, Mr. Melville said, adding that sea walls would be needed. Depleted fresh water supplies
would be another problem because increased evaporation would reduce levels. Mr. Melville said the
general outlook could be helped if Hong Kong used water less wastefully and encouraged energy
efficiency to reduce fuel-burning. He also called on the West to help China improve its efficiency.
Question 71.Overall, what sort of picture is painted of the future effects of global warming?
A: on balance things are going to be satisfactory
B: potentially disastrous
C: relatively optimistic
D: disastrous
Question 72.What is this passage?
A: a preview of a report
B: an article describing a response to a report
C: an article previewing a report
D: a report
Question 73. Mr. David Melville suggests that in future more food could be imported into Hong Kong.
He thinks these measures could be _____.
A: insufficient
B: sufficient
C: efficient
D: inefficient
Question 74.The main point of paragraph 2 is to describe _____.
A: effects of changes in the climate of China on the growing season
B: future changes in the climate of China.
C: projected future changes in the climate of China
D: effects of changes in the climate of China on food production
Question 75.The main point of paragraph 4 is to describe _____.
A: the causes and projected effects of global warming
B: global warming
C: the effects of global warming
D: the causes and effects of global warming
Question 76. Why does the writer add the information in square brackets in paragraph 4?
A: because, although they are not part of the original quote, the additional information given is
necessary to understand the statement
B: because the writer wants to emphasize the meaning of these words
C: because the quote is from a second language user whose command of English is not perfect
D: because the writer is quoting from another source
Question 77. In paragraph 7, which point is Mr. Melville NOT making?
A: criticising current safeguards
B: making a call for action
C: suggesting that reclamation areas arc at risk
D: suggesting that there is a potential disaster in Hong Kong
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

8/14

Question 78.How would you describe the Dr. Leemans attitude towards China?
A: critical
B: mainly favorable
C: admiring
D: supportive in theory
Question 79.In paragraph 2, negated is closest in meaning to _____.
A: made ineffective
B: made possible
C: reduced
D: paid for
Question 80.In paragraph 7, depleted could be replaced by which of the following?
A: poor

B: reduced

C: decaying

D: decimated

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

9/14

Li gii chi tit thi th Ting Anh


Trng THPT chuyn L T Trng Cn Th
1.C
11.D
21.B
31.C
41.A
51.D
61.D
71.B

2.A
12.D
22.D
32.D
42.D
52.D
62.A
72.C

3.D
13.D
23.D
33.C
43.D
53.A
63.D
73.A

4.A
14.A
24.A
34.A
44.B
54.A
64.B
74.D

5.C
15.B
25.D
35.B
45.D
55.A
65.B
75.D

6.B
16.A
26.C
36.B
46.A
56.D
66.B
76.A

7.D
17.C
27.B
37.C
47.B
57.D
67.A
77.A

8.D
18.D
28.C
38.A
48.C
58.A
68.A
78.A

9.D
19.B
29.C
39.D
49.C
59.D
69.A
79.A

10.A
20.C
30.C
40.D
50.B
60.B
70.D
80.B

I/
1. p n ng l C. early death => early dead. Ta phi dng tnh t sau be
2. p n l has hardly => has . V c never mang ngha ph nh
3. p n l D => economy ---> economics . economy: nn kinh t, cn economics: mn kinh t
4. p n l Sai A v: Pha trc c hin tng rt gn dng phn t, nn cn ngh trc tin n vic
hai mnh phi cng ch ng. y, IT m lm ch ng cho ANALYZING th khng n, i IT WAS
thnh PEOPLE/THEY WERE

5. p n l C. the other thay v other bi v the trong y m ch s hc sinh cn li trong lp, tc l s


xc nh nn phi dng the.

II/
6. Cu cho: Fiona nh my bn thng bo c 1 ting ri.
p n l B. l mt ting k t khi Fiona bt u nh my bn thng bo.

7. Da vo ngha chn: Soil erosion is a result of forests being cut down carelessly. - S xi mn t
l hu qu ca vic cht ph rng.
=> p n l D. That forests are being cut down carelessly leads to soil erosion. - Chnh vic cht pht
rng dn n s xi mn t. That + clause, mnh danh ng c th ng vai tr lm ch ng trong
cu, ng t theo sau chia dng s t.

8. p n l D. blame someone for something: li cho ai v


9. p n l D. advise sb to do sth v advise sb again sth
10. p n l A. criticize someone for ( doing ) something: ph bnh ai v .
11. p n l D. discourage someone from doing something: can ngn ai lm g
12. Cu ny thuc dng cu tng thut. Were having a reunion this weekend. Why dont you come?
Chng ti s c cuc gp mt vo cui tun ny. Bn n nh! y l cu li mi => p n l D.
invite someone to . : mi ai ti

13. p n B, C c ngha ph nh rng: Peter khng th xoay s vi s tin s b loi v


>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

10/14

khng st so vi cu a ra. p n D l thch hp nht v cm t get by on = manage. Dch: Peter got by


on very little money . - Peter xoay s c vi s tin rt t.
14. p n l A. Cm t To fall short of somebody's = not to come up to some body's expectation: khng
c tt p nh ai mong i.
15. p n l B. appetite: s ngon ming;
go off trong trng hp ny = b/khng thch 1 thi quen.
III/
16. p n l A. evidence: bng chng. human tears are evidence of an aquatic past - nc mt ca con
ngi l bng chng ca mt qu kh thy sinh
Cc t cn li: display: s ph trng; result ( +from ) : kt qu ; witness: nhn chng
17. p n l C. to develop : pht trin (body, business,....)
Ngha cc t cn li: to evolve : tin ha; to alter/ change: thay i
18. p n l D. to do sb good: c li cho ai
19. p n l B. contain: bao gm
20. p n l C. Produce (enkaphalin ) : sn xut
21. p n l B. healing ( adj ): cha bnh, cha vt thng
Ngha cc t cn li: curing (N) : s bo dng (btng); improving ( V-ing) : ci thin; treating ( V-ing):
i x, i i
22. p n l D. a sign of weakness: biu hin s yu
23. p n l D. to rid of sth: loi b ci g, o thi ci g
24. p n l A. consider: cn nhc, xem xt
Cc t cn li: remark: nh du; regard: nh gi; distinguish: phn bit
25. p n l D. called + N : c gi l
IV/
26. p n l C. a striking contrast = significant difference: s khc bit c ngha
27. p n l B. advocated = publicly supported: c ng h bi cng ng
V/
28. p n l C. on u ni v characteristics of folk culture: small, isolated, cohesive,
conservative on sau ni v popular culture: a large heterogeneous group, often highly
individualistic and constantly changing
29. p n l C. homogeneous = uniform: ng u
30. p n l C. trong bi : Tradition is paramount, and change comes infrequently and slowly.
31. p n l C. Da vo cc : Unaltered folk cultures no longer exist in industrialized countries such as
the United States and Canada , c ngha l nn vn ha ca h khng phi l folk cultures => ng l
popular cultures
32. p n l D. largely renounces = generally rejects: phn ln bc b
33. p n l C. trong bi: The Amishs central religious concept of Demut, humility, clearly
reflects the weakness of individualism and social class so typical of folk cultures,
34. p n l A. trong bi: In Amish areas, horse-drawn buggies till serve as a local transportation
device, and the faithful are not permitted to own automobiles.
35. C th d dng chn c p n B. A banker: mt ch ngn hng, v vn ha dn gian cha xut
hin ngn hng
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

11/14

Cc t cn li: farmer: nng dn ; carpenter: th mc; weaver: th dt


36. p n l B. prevail = dominate: chim u th
37. p n l C. quality: cht lng
trong bi: Folk- made objects give way to their popular equivalent, usually because the popular item is
more quickly or cheaply produced, is easier or time saving to use, or lends more prestige to the owner
VI/
38. Hai mnh ch s tng phn tri nhiu my v sng m nhng chng ti vn i bin. Hn
na v tr cui trc n l mt du phy => p n l A. However: tuy nhin. Cc p n khc khng
dng c v tr ny.
39. p n l D. barely: hu nh khng. Dch: Ngi lng hu nh khng nhn thy c qua mn sng
dy c.
Cc t cn li: only: ch; mostly: hu nh, gn nh; hard: kh
40. p n l D. Cu hi ly ui vi mnh trc l cu mnh lnh, ta dng will you.
41. p n l A. But y l 1 gii t, n ng ngha vi EXCEPT, mang ngha l "ngoi tr", thng
ng sau all, more, every, any, no (everything, nothing, nobody...)
42.. p n l D. should have done: din t hnh ng ng l ra nn lm trong qu kh, nhng khng
lm.
Dch: ng l ra anh ta nn n gp bc s sau v tai nn, nhng thay v th anh ta vn tip tc chi
43. Cu trn mang ngh ph nh never => A v C loi, p n l D. Me neither = I do/am/have/did
NOT either.
44. p n l B. Cu trc : Its imperative that + S + V(bare) : iu cn thit, cp bch l .
45. p n l D. So snh gp bi : twice/ three times/ five times/ + as + adj/adv + as +
46. Dng phng php loi tr, B v D loi v cu s thiu ng t chnh.
p n l A. Try as I might . : C gng nh c th,.
47. Khi gp Ving u cu th phi ngh ngay n nguyn tc " ch t ca Ving cng l ch t cu sau" =>
p n l B.
48. p n l C. o ng vi cc preposition th o ng t ln trn. ng thi y cn l 2 hnh ng
xy ra ni lin nn phi dng past simple tense.
49. p n l C. Save (sth) for a rainy day : dnh dm tin bc cho ngy mai
50. A materials (n) : nguyn liu, vt liu, ti liu; B. ingredients (n) : thnh phn, phn hp thnh; C.
supplements (n) : phn b sung, ph thm; D. components (n) : thnh phn => p n l C
Dch : Vic s dng vitamin b sung v tho dc ang tr nn rt ph bin trong cng ng ngi M.
51. p n l D. respectively ( adv): ln lt
Cc t cn li: independently (adv ): mt cch c lp; respectfully: vi v tn trng; separately: mt
cch tch bit
52. Cu ny kim tra v cch dng t. Trong 4 chn la th take i vi A v C nhng "take action" ( hnh
ng) sai ngha nn loi. => p n D. Dch: Khi thuc c tc dng, thng b tr nn yn tnh hn
53. y l cu kim tra v t vng, p n l A. row - cuc ci ln . have a row with sb: ci c vi ai
Tm dch: Laure c mt trn ci ln ny la vi Eddie v ng ng lao ra khi nh.
54. p n l A. T cn in l tnh t,ch ng l the noise nn dng defening
55. p n l A. dependable :c th tin tng c.
56. p n l D. make an excuse/ excuses : xin li
57. p n l D. come infor :hng chu
>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

12/14

Ngha cc t cn li: come over : vt (bin), bng (ng...); come off: bong ra, bt ra
58. p n l A. drop out : bin mt, mt ht, b hc na chng
- drop off : ln lt b i
- drop in : tt vo thm, nhn tin gh vo thm
Dch : C y bt u kha hc cch y 2 thng nhng b hc ch sau mt thng
59. p n l D. Cm "make yourself at home" thng c dng ni mt ngi khch c th c x
bt nghi thc hn.
60. p n l B. Bn c phin khng nu mnh bt qut? - Khng u, khng phin cht no.
61. A. Be yourself : trn tnh li
B. Do it yourself : t lm i
C. Allow yourself
D. Help yourself : c t nhin
=> p n l D.
Dch : Tom : Ti c th ung thm mt tch tr khng? - Christy : Bn c t nhin.
62. p n l A. Da vo ngha: Harry: "Sn sng cha, Kate? Khng c nhiu thi gian cn li u." Kate: ", mt cht na thi. T ra ngay y."
63. Can you help me with my essay? Bn c th gip xem bi vit ca mnh c khng?! => p n l
D. "Why not?" = "OK!"
64. p n l B. Thanks , I will ( SEND YOUR REGADS TO MY PARENTS ) - Cm n, ti nht nh
s gi li hi thm ca bn ti ba m ti
VII/
65. p n l B. T characterize nhn m th nht, cc t cn li nhn m th hai
66. p n l B. T electrician nhn m th ba, cc t cn li nhn m th hai
67. p n l A. T intimacy nhn m th nht, cc t cn li nhn m th hai
68. p n l A. T innocent nhn m th nht, cc t cn li nhn m th hai
69. p n l A. T catastrophe nhn m th hai, cc t cn li nhn m th nht
VIII/
70. p n l D. beneficial: tt, c li >< disastrous: tai hi, bt li
IX/
71. p n l B. tim n thm hi. Chi tit trong bi : cause drought and possibly famine
72. p n l C. Mt bi bo tin duyt trc mt bo co. C th n mc thi gian 2050, bo
co nhng thm ha s xy ra v s nng ln ca tri t vo nm 2050
73. p n l A. insufficient: khng . trong bi: Food supplies, for instance, could be affected by
lower crop yields. Maybe we could afford to import food from elsewhere but you have to keep in mind
that the type of changes experienced in southern China will take place elsewhere as well,
74. p n D. with tropical and subtropical forest conditions shifting northward and hot desert
conditions rising in the west where currently the desert is temperate. Crop-growing areas will expand
but any benefit is expected to be negated by increased evaporation of moisture, making it too dry to
grow crops such as rice. The rapid changes make it unlikely that plants could adapt.

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

13/14

75. p n l D. Causes: the burning of large amounts of fossil fuels, such as coal and oil, which release
gases that trap heal in the atmosphere.
Effects: World temperatures already have increased this century by about 6 degrees Celsius and are
projected to rise by between 1.6 degrees and 3.8 degrees by 2100.
76. p n l A. Khng cn thm thng tin trong du ngoc vung, v thng tin a ra va v cn
thit hiu c ni dung on ri.
77. p n l A.
B c cp: He also called on the West to help China improve its efficiency.
C c cp: the West Kowloon Reclamation and the Central and Western Reclamation - the whole
lot..
D c cp: Depleted fresh water supplies would be another problem because increased evaporation
would reduce levels.
78. p n l A, critical: ph phn
79. p n l A. negated= made ineffective : khng hiu qu
80. p n l B. depleted = reduced: gim

>> Truy cp http://tuyensinh247.com/ hc Ton L Ha Sinh Vn Anh tt nht!

14/14