You are on page 1of 15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

EngineeringInterviewQuestions.com
Engineeringinterviewquestions,multiplechoicequestions,objectivetypequestions,seminortopics,labvivaquestionsandanswers,onlinequiztestpdffreedownloadforfreshers.

HomeElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestions110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveType
andAnswers

110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestio
Answers
Look more professional with
custom Gmail from Google

Gmail for Work

Adsby Google

QuestionsandAnswers

LatestEconomicsofPowerGenerationQuestionsandAnswers

ElectricPowerGeneration
1.Loadfactorofapowerstationisdefinedas
ElectricityCalculator

(a)maximumdemand/averageload

(b)averageloadxmaximumdemand
(c)averageload/maximumdemand
(d)(averageloadxmaximumdemand)172
Ans:c
2.Loadfactorofapowerstationisgenerally
(a)equaltounity
(b)lessthanunity
(c)morethanunity
(d)equaltozeroDiversityfactorisalways
Ans:b
3.Theloadfactorofdomesticloadisusually
(a)10to15%
(b)30to40%
(c)50to60%
(d)60to70%
Ans:a
4.Annualdepreciationcostiscalculatedby
(a)sinkingfundmethod
(b)straightlinemethod
(c)both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:c
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

1/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

5.Depreciationchargesarehighincaseof
(a)thermalplant
(b)dieselplant
(c)hydroelectricplant
Ans:a
6.Demandfactorisdefinedas
(a)averageload/maximumload
(b)maximumdemand/connectedload
(c)connectedload/maximumdemand
(d)averageloadxmaximumload
Ans:b
7.Highloadfactorindicates
(a)costofgenerationperunitpowerisincreased
(b)totalplantcapacityisutilisedformostofthetime
(c)totalplantcapacityisnotproperlyutilisedformostofthetime
(d)noneoftheabove
Ans:b
8.Aloadcurveindicates
(a)averagepowerusedduringtheperiod
(b)averagekWh(kW)energyconsumptionduringtheperiod
(c)eitheroftheabove
(d)noneoftheabove
Ans:b
9.Approximateestimationofpowerdemandcanbemadeby
(a)loadsurveymethod
(b)statisticalmethods
(c)mathematicalmethod
(d)economicparameters
(e)alloftheabove
Ans:e
10.Annualdepreciationasperstraightlinemethod,iscalculatedby
(a)thecapitalcostdividedbynumberofyearoflife
(b)thecapitalcostminusthesalvagevalue,isdividedbythenumberofyearsoflife
(c)increasingauniformsumofmoneyperannumatstipulatedrateofinterest
(d)noneoftheabove
Ans:b
11.Aconsumerhastopaylesserfixedchargesin
(a)flatratetariff
(b)twoparttariff
(c)maximumdemandtariff
(d)anyoftheabove
Ans:c
12.Intwoparttariff,variationinloadfactorwillaffect
(a)fixedcharges
(b)operatingorrunningcharges
(c)both(a)and(b)
(d)either(a)or(b)
Ans:b
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

2/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

13.InHopknisondemandrateortwoparttariffthedemandrateorfixedchargesare
(a)dependentupontheenergyconsumed
(b)dependentuponthemaximumdemandoftheconsumer
(c)both(a)and(b)
(d)neither(a)nor(b)
Ans:b
14.Whichplantcanneverhave100percentloadfactor?
(a)Peakloadplant
(b)Baseloadplant
(c)Nuclearpowerplant
(d)Hydroelectricplant
Ans:a
15.Theareaunderaloadcurvegives
(a)averagedemand
(b)energyconsumed
(c)maximumdemand
(d)noneoftheabove
Ans:b
16.Differentgeneratingstationsusefollowingprimemovers
(a)dieselengine
(b)hydraulicturbine
(c)gasturbine
(d)steamturbine
(e)anyoftheabove
Ans:e
17.Diversityfactorhasdirecteffectonthe
(a)fixedcostofunitgenerated
(b)runningcostofunitgenerated
(c)both(a)and(b)
(d)neither(a)nor(b)
Ans:a
18.Followingpowerplanthasinstantstarting
(a)nuclearpowerplant
(b)hydropowerplant
(c)dieselpowerplant
(d)both(b)and(c)
(e)noneoftheabove
Ans:d
19.Whichofthefollowinggeneratingstationhasminimumruiyiingcost?
(a)Nuclear
(b)Hydro
(c)Thermal
(d)Diesel
Ans:b
20.Powerplanthavingmaximumdemandmorethantheinstalledratedcapacitywillhaveutilisationfactor
(a)equaltounity
(b)lessthanunity
(c)morethanunity
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

3/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

(d)noneoftheabove
Ans:c
21.Loadcurveisusefulindecidingthe
(a)operatingscheduleofgeneratingunits
(b)sizesofgeneratingunits
(c)totalinstalledcapacityoftheplant
(d)alloftheabove
Ans:d
22.Loadcurveofapowerplanthasalways
(a)zeroslope
(b)positiveslope
(c)negativeslope
(d)anycombinationof(a),(b)and(c)
Ans:e
23.Annualoperatingexpenditureofapowerplantconsistsof
(a)fixedcharges
(b)semifixedcharges
(c)runningcharges
(d)alloftheabove
Ans:d
24.Maximumdemandonapowerplantis
(a)thegreatestofallshorttimeintervalaverageddemandduringaperiod
(b)instantaneousmaximumvalueofkVAsuppliedduringaperiod
(e)both(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
25.Annualinstalmenttowardsdepreciationreducesasrateofinterestincreaseswith
(a)sinkingfunddepreciation
(b)straightlinedepreciation
(c)reducingbalancesdepreciation
(d)noneoftheabove
Ans:a
26.Annualdepreciationoftheplantitproportionaltotheearningcapacityoftheplantvide
(a)sinkingfunddepreciation
(b)straightlinedepreciation
(c)reducingbalancesdepreciation
(d)noneoftheabove
Ans:c
27.Forhighvalueofdiversityfactor,apowerstationofgiveninstalledcapacitywillbeinapositiontosupply
(a)lessnumberofconsumers
(b)morenumberofconsumers
(c)neither(a)nor(b)
(d)either(a)or(b)
Ans:b
28.Salvagevalueoftheplantisalways
(a)positive
(b)negative
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

4/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

(c)zero
(d)anyoftheabove
Ans:d
29.Loadcurvehelpsindeciding
(a)totalinstalledcapacityoftheplant
(b)sizesofthegeneratingunits
(c)operatingscheduleofgeneratingunits
(d)alloftheabove
Ans:d
30cangeneratepoweratunpredictableoruncontrolledtimes,
(a)Solarpowerplant
(b)Tidalpowerplant
(c)Windpowerplant
(d)Anyoftheabove
Ans:d
31.Directconversionofheatintoelectricpowerispossiblethrough
(a)fuelcell
(b)batteries
(c)thermionicconverter
(d)alloftheabove
Ans:c
32.Alowutilizationfactorforaplantindicatesthat
(a)plantisusedforstandbypurposeonly
(b)plantisundermaintenance
(c)plantisusedforbaseloadonly
(d)plantisusedforpeakloadaswellasbaseload
Ans:a
33.Whichofthefollowingisnotasourceofpower?
(a)Thermocouple
(b)Photovoltaiccell
(c)Solarcell
(d)Photoelectriccell
Ans:a
34.Whichofthefollowingshouldbeusedforextinguishingelectricalfires?
(a)Water
(b)Carbontetrachloridefireextinguisher
(c)Foamtypefireextinguisher
(d)CO2fireextinguisher
Ans:b
35.Lowpowerfactorisusuallynotdueto
(a)arclamps
(b)inductionmotors
(c)fluorescenttubes
(d)incandescentlamp
Ans:d
36.Shipsaregenerallypoweredby
(a)nuclearpowerplants
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

5/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

(b)hydraulicturbines
(e)dieselengines
(d)steamaccumulators
(e)noneoftheabove
Ans:c
37.Directconversionofheatintoelectricalenergyispossiblethrough
(a)fuelcells
(b)solarcells
(c)MHDgenerators
(d)noneoftheabove
Ans:c
38.WhichofthefollowingplaceisnotassociatedwithnuclearpowerplantsinIndia?
(a)Narora
(b)Tarapur
(c)Kota
(d)Benglore
Ans:d
39.Duringloadshedding
(a)systempowerfactorischanged
(b)someloadsareswitchedoff
(c)systemvoltageisreduced
(d)systemfrequencyisreducedEfficiencyisthesecondaryconsiderationin
Ans:b
40.whichofthefollowingplants?
(a)Baseloadplants
(b)Peakloadplants
(c)Both(a)and(b)
(d)noneoftheabove
Ans:b
41.Airwillnotbetheworkingsubstanceinwhichofthefollowing?
(a)Closedcyclegasturbine
(b)Opencyclegasturbine
(c)Dieselengine
(d)Petrolengine
Ans:a
42.Anuclearpowerplantisinvariablyusedasa
(a)peakloadplant
(b)baseloadplant
(c)standbyplant
(d)spinningreserveplant
(e)anyoftheabove
Ans:b
43.powerplantisexpectedtohavethelongestlife.
(a)Steam
(b)Diesel
(c)Hydroelectric
(d)Anyoftheabove
Ans:c
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

6/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

44.powerplantcannothavesingleunitof100MW.
(a)Hydroelectric
(b)Nuclear
(c)Steam
(d)Diesel
(e)Anyoftheabove
Ans:d
45.Whichofthefollowing,inathermalpowerplant,isnotafixedcost?
(a)Fuelcost
(b)Interestoncapital
(c)Depreciation
(d)Insurancecharges
Ans:a
46._______willoffertheleastload.
(a)Vacuumcleaner
(b)Television
(c)Hairdryer
(d)Electricshaver
Ans:d
47.In______fueltransportationcostisleast.
(a)nuclearpowerplants
(b)dieselgeneratingplants
(c)steampowerstations
Ans:a
48.Whichofthefollowingequipmentprovidesfluctuatingload?
(a)Exhaustfan
(b)Lathemachine
(c)Weldingtransformer
(d)Alloftheabove
Ans:c
49.Theincreasedloadduringsummermonthsisdueto
(a)increasedbusinessactivity
(b)increasedwatersupply
(c)increaseduseoffansandairconditioners
(d)noneoftheabove
Ans:c

50isthereservedgeneratingcapacityavailableforserviceunderemergencyconditionswhichisnotkeptinoperationbutinworkingord
(a)Hotreserve
(b)Coldreserve
(c)Spinningreserve
(d)Firmpower
Ans:b
51.Generatingcapacityconnectedtothebusbarsandreadytotakeloadwhenswitchedonisknownas
(a)firmpower
(b)coldreserve
(c)hotreserve
(d)spinningreserve
Ans:d
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

7/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

52.offersthehighestelectricload.
(a)Televisionset
(b)Toaster
(c)Vacuumcleaner
(d)Washingmachine
Ans:b
53._______industryhastheleastpowerconsumptionpertonneofproduct.
(a)Soap
(b)Sugar
(c)Vegetableoil
(d)Causticsoda
Ans:c
54.Withreferencetoapowerstationwhichofthefollowingisnotafixedcost?
(a)Fuelcost
(b)Interestoncapital
(c)Insurancecharges
(d)Depreciation
Ans:a
55._______isinvariablyusedasbaseloadplant.
(a)Dieselengineplant
(b)Nuclearpowerplant
(c)Gasturbineplant
(d)Pumpedstorageplant
Ans:b
56.Inapowerplantifthemaximumdemandontheplantisequaltotheplantcapacity,then
(a)plantreservecapacitywillbezero
(b)diversityfactorwillbeunity
(c)loadfactorwillbeunity
(d)loadfactorwillbenearly60%
Ans:a
57.Incaseof______fueltransportationisthemajorproblem.
(a)dieselpowerplants
(b)nuclearpowerplants
(c)hydroelectricpowerplants
(d)thermalpowerplants
Ans:d
58.Whichofthefollowingpowerplantsneedtheleastperiodforinstallation?
(a)Thermalpowerplant
(b)Dieselpowerplant
(c)Nuclearpowerplant
(d)Hydroelectricpowerplant
Ans:b
59.Forwhichofthefollowingpowerplantshighlyskilledengineersarerequiredforrunningtheplants?
(a)Nuclearpowerplants
(b)Gasturbinepowerplants
(c)Solarpowerplants
(d)Hydroelectricpowerplants
Ans:a
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

8/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

60.Inwhichofthefollowingpowerplantsthemaintenancecostisusuallyhigh?
(a)Nuclearpowerplant
(b)Hydroelectricpowerplants
(c)Thermalpowerplants
(d)Dieselenginepowerplants
Ans:c
61.________isinvariablyusedforpeakload
(a)Nuclearpowerplant
(b)Steamturbineplant
(c)Pumpedstorageplant
(d)Noneoftheabove
Ans:c
62.Whichofthefollowingisnotanoperatingcost?
(a)Maintenancecost
(b)Fuelcost
(c)Salariesofhighofficials
(d)Salariesofoperatingstaff
Ans:
63.Whichofthefollowingistheessentialrequirementofpeakloadplant?
(a)Itshouldrunathighspeed
(b)Itshouldproducehighvoltage
(c)Itshouldbesmallinsize
(d)Itshouldbecapableofstartingquickly
Ans:d
64.Largecapacitygeneratorsareinvariably
(a)watercooled
(b)naturalaircooled
(c)forcedaircooled
(d)hydrogencooled
Ans:d
65.Bytheuseofwhichofthefollowingpowerfactorcanbeimproved?
(a)Phaseadvancers
(b)Synchronouscompensators
(c)Staticcapacitors
(d)Anyoftheabove
Ans:d
66.Aninductionmotorhasrelativelyhighpowerfactorat
(a)ratedr.p.m.
(b)noload
(c)20percentload
(d)nearfullload
(e)noneoftheabove
Ans:d
67.Whichofthefollowingisthedisadvantageduetolowpowerfactor?
(a)Poorvoltageregulation
(b)Increasedtransmissionlosses
(c)Highcostofequipmentforagivenload
(d)Alloftheabove
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

9/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

Ans:d
68.Inadistributionsystem,inordertoimprovepowerfactor,thesynchronouscapacitorsareinstalled
(a)atthereceivingend
(b)atthesendingend
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:a
69.Staticcapacitorsareratedintermsof
(a)kW
(b)kWh
(e)kVAR
(d)noneoftheabove
Ans:c
70.Whichofthefollowingisthedisadvantageofasynchronouscondenser?
(a)Highmaintenancecost
(b)Continuouslossesinmotor
(c)Noise
(d)Alloftheabove
Ans:d
71.Foraconsumerthemosteconomicalpowerfactorisgenerally
(a)0.5lagging
(b)0.5leading
(c)0.95lagging
(d)0.95leading
Ans:c
72.Asynchronouscondenserisvirtuallywhichofthefollowing?
(a)Inductionmotor
(b)Underexcitedsynchronousmotor
(c)Overexcitedsynchronousmotor
(d)D.C.generator
(e)Noneoftheabove
Ans:c
73.Forapowerplantwhichofthefollowingconstitutesrunningcost?
(a)Costofwages
(b)Costoffuel
(c)Costoflubricants
(d)Alloftheabove
Ans:d
74.Inaninterconnectedsystem,thediversityfactorofthewholesystem
(a)remainsunchanged
(b)decreases
(c)increases
(d)noneoftheabove
Ans:c
75.Generatorsforpeakloadplantsareusuallydesignedformaximumefficiencyat
(a)25to50percentfullload
(b)50to75percentfullload
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

10/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

(c)fullload
(d)25percentoverload
Ans:b
76.________willbeleastaffectedduetochargeinsupplyvoltagefrequency.
(a)Electricclock
(b)Mixergrinder
(c)Ceilingfan
(d)Roomheater
Ans:d
77.TheconnectedloadofaIVMIMuirconsumerisaround
(a)5kW
(b)40kV
(c)80kW
(d)120kW
Ans:a
78.Whichofthefollowingisnotnecessarilyanadvantageofinterconnectingvariouspowerstations?
(a)Improvedfrequencyofpowersupplied
(b)Reductionintotalinstalledcapacity
(c)Increasedreliability
(d)Economyinoperationofplants
Ans:a
79.Apowertransformerisusuallyratedin
(a)kW
(b)kVAR
(c)kWh
(d)kVA
Ans:d
80.publicsectorundertakingisassociatedwitherectionandsometimesrunningofthermalpowerplants
(a)NTPC
(b)SAIL
(c)BEL
(d)BHEL
Ans:a
81.Mostefficientplantsarenormallyusedas
(a)peakloadplants
(b)baseloadplants
(c)either(a)or(b)
(d)noneoftheabove
Ans:
82.Foradieselgeneratingstationtheusefullifeisexpectedtobearound
(a)15to20years
(b)20to50years
(c)50to75years
(d)75to100years
Ans:a
83.Whichofthefollowingisnotamethodforestimatingdepreciationcharges?
(a)Sinkingfundmethod
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

11/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

(b)Straightlinemethod
(c)Diminishingvaluemethod
(d)Halseys5050formula
Ans:d
84.Theexpectedusefullifeofanhydroelectricpowerstationisaround
(a)15years
(b)30years
(c)60years
(d)100years
Ans:d
85.Inaloadcurvethehighestpointrepresents
(a)peakdemand
(b)averagedemand
(c)diversifieddemand
(d)noneoftheabove
Ans:a
86.Whichofthefollowingsourceofpowerisleastreliable?
(a)Solarenergy
(b)Geothermalpower
(c)Windpower
(d)iMHD
Ans:
87.InIndiaproductionanddistributionofelectricalenergyisconfinedto
(a)privatesector
(b)publicsector
(c)governmentsectors
(d)jointsector
(e)noneoftheabove
Ans:b
88.Apilotexciterisprovidedongeneratorsforwhichofthefollowingreasons?
(a)Toexcitethepolesofmainexciter
(b)Toproviderequisitestartingtorquetomainexciter
(c)Toproviderequisitestartingtorquetogenerator
(d)Noneoftheabove
Ans:a
89.Theprimaryreasonforlowpowerfactorissupplysystemisduetoinstallationof
(a)inductionmotors
(b)synchronousmotors
(c)singlephasemotors
(d)d.c.motors
Ans:a
90.Anoverexcitedsynchronousmotoronnoloadisknownas
(a)synchronouscondenser
(b)generator
(c)inductionmotor
(d)alternator
Ans:a

http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

12/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

91.Whichofthefollowingisanadvantageofstaticcapacitorforpowerfactorimprovement?
(a)Littlemaintenancecost
(b)Easeininstallation
(c)Lowlosses
(d)Alloftheabove
Ans:d
92.Foranytypeofconsumertheidealtariffis
(a)twoparttariff
(b)threeparttariff
(c)blockratetariff
(d)anyoftheabove
Ans:b
93.Theefficiencyofaplantisofleastconcernwhenitisselectedas
(a)peakloadplant
(b)casualrunplant
(c)either(a)or(b)
(d)baseloadplant
Ans:c
94.Whichofthefollowingplantsisalmostinevitablyusedasbaseloadplant?
(a)Dieselengineplant
(b)Gasturbineplant
(c)Nuclearpowerplant
(d)Pumpedstorageplant
Ans:c
95.Whichofthefollowingcomponent,inasteampowerplant,needsmaximummaintenanceattention?
(a)Steamturbine
(b)Condenser
(c)Watertreatmentplant
(d)Boiler
Ans:d
96.Forthesamecylinderdimensionsandspeed,whichofthefollowingenginewillproduceleastpower?
(a)Superchargedengine
(b)Dieselengine
(c)Petrolengine
(d)Alloftheaboveengineswillequalpower
Ans:c
97.TheleastshareofpowerisprovidedinIndia,bywhichofthefollowingpowerplants?
(a)Dieselpowerplants
(b)Thermalpowerplants
(c)Hydroelectricpowerplants
(d)Nuclearpowerplants
Ans:a
98.Submarinesforunderwatermovement,arepoweredbywhichofthefollowing?
(a)Steamaccumulators
(b)Airmotors
(c)Dieselengines
(d)Batteries
Ans:d
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

13/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

99.Analternatorcoupledtoa_____runsatslowspeed,ascomparedtoascomparedtoothers.
(a)dieselengine
(6)hydraulicturbine
(c)steamturbine
(d)gasturbine
Ans:b
100.Theeffectofelectricshockonhumanbodydependsonwhichofthefollowing
(a)current
(b)voltage
(c)durationofcontact
(d)alloftheabove
Ans:d
101.Whichlighteningstrokeismostdangerous?
(a)Directstrokeonlineconductor
(b)Indirectstrokeonconductor
(c)Directstrokeontowertop
(d)Directstrokeongroundwire
Ans:a
102.Whichofthefollowingdevicesmaybeusedtoprovideprotectionagainstlighteningovervoltages?
(a)Horngaps
(b)Rodgaps
(c)Surgeabsorbers
(d)Alloftheabove
Ans:d
103.Whenthedemandofconsumersisnotmetbyapowerplant,itwillresorttowhichofthefollowing?
(a)Loadshedding
(b)Powerfactorimprovementatthe,generators
(c)Penalisinghighloadconsumersbyincreasingthechargesforelectricity
(d)Efficientplantoperation
Ans:a
104.Loadsheddingispossiblethroughwhichofthefollowing?
(a)Switchingoftheloads
(b)Frequencyreduction
(c)Voltagereduction
(d)Anyoftheabove
Ans:d
105.Inpowerplantsinsurancecoverisprovidedforwhichofthefollowing?
(a)Unskilledworkersonly
(b)Skilledworkersonly
(c)Equipmentonly
(d)Alloftheabove
Ans:d
107Acompanycanraisefundsthrough
(a)fixeddeposits
(b)shares
(c)bonds
(d)anyoftheabove
Ans:d
http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

14/15

02/07/2016 110TOPMOSTECONOMICSofPOWERGENERATIONElectricalEngineeringObjectiveTypeQuestionsandAnswersElectricalEngineering

108.Whichofthefollowingarenotrepayableafterastipulatedperiod?
(a)Shares
(b)Fixeddeposits
(c)Cashcertificates
(d)Bonds
Ans:a
109.Theknowledgeofdiversityfactorhelpsindetermining
(a)plantcapacity
(b)averageload
(c)peakload
(d)kWhgenerated
(e)noneoftheabove
Ans:a
110.Whichofthefollowingisthedisadvantageofstaticcapacitorforpowerfactorimprovement?
(a)Easilydamagedbyhighvoltage
(b)Cannotberepaired
(c)Shortservicelife
(d)Alloftheabove
Ans:d

SubstationAutomation
Ruggedcellularrouter,modem.Networkingfor
securecommunication

ThisentrywaspostedinElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandtaggedInterviewQuestionsandAnswerspdffreeDownloadmcqsobjectivetypeEngineering.Bookmarkthepermalink

EngineeringInterviewQuestions.com[LABVIVAMANUALSMCQsSEMINARTOPICSGATECATSYLLABUSONLINEQUIZTESTOBJECTIVETYPEQUESTIONSANDANSWERSPDFDOWNLOAD]

Terms&Conditions|PrivacyPolicy|Contactus|Aboutus

http://engineeringinterviewquestions.com/economicsofpowergenerationelectricalengineeringobjectivetypequestionsandanswers/

15/15