You are on page 1of 4

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

7: Limits and Continuity

Limits and Continuity


1. [STPM ]
Function f is defined by
(x 1)2 , x 1,
a
1 ,
x > 1.
x
If f is continuous at x = 1, determine the value of a and sketch the graph of f .
(

f (x) =

[5 marks]

[Answer : a = 1]
2. [STPM ]
The function f is defined by

x<1
1 + e ,
f (x) = 3,
x=1

2 + e x, x > 1
(a) Find lim f (x) and lim f (x). Hence, determine whether f is continuous at x = 1.

[4 marks]

(b) Sketch the graph of f .

[3 marks]

x1

x1+

[Answer : (a) 1 + e , 1 + e ; not continuous ]


3. [STPM ]
The function f is defined by

x 1,
0x<2
f (x) = x + 2
ax2 1, x 2
where a R. Find the value of a if lim f (x) exists. With this value of a, determine whether f is continuous at
x2
x = 2.
[6 marks]
[Answer : a =

5
; f continuous at x = 2]
16

4. [STPM ]
1
1
The x-coordinate of the point of intersection of the curves y = x2 + and y = 2 , where x > 0, is p. Show that
x
x
0.5 < p < 1.
5. [STPM ]
The function f is defined by
(
x2 1,
x 1,
f (x) =
k(x + 1), x > 1.
(a) If f is continuous, find the value of k.

[2 marks]

[Answer : (a) k = 0]
6. [STPM ]
The function f is defined by

(
f (x) =

(a) Find

lim f (x),

x1

x + 1, 1 x < 1,
|x| 1, otherwise.

lim f (x), lim f (x) and lim+ f (x).

x1+

x1

x1

(b) Determine whether f is continuous at x = 1 and x = 1.

kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)


[Answer : (a) 0 , 0 ,

7: Limits and Continuity

2 , 0 ; (b) continuous at x = 1 , discontinuous at x = 1]

7. [STPM ]
Given x > 0 and f (x) =

f (x) f (x + h)
.
h0
h

x, find lim

1
2 x

[Answer : ]
8. [STPM ]
The graph of a function f is as follows:

(a) State the domain and range of f .

[2 marks]

(b) State whether f is a one-to-one function or not. Give a reason for your answer.

[2 marks]

(c) Determine whether f is continuous or not at x = 1. Give a reason for your answer.

[3 marks]

[Answer : (a) D={x : 3 x < 1, 1 < x 2} , R={y : 1 < y < 2} ;


(b) f is not one to one function ; (c) f discontinuous at x = 1.]

kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

9. [STPM ]
The function f is defined by

7: Limits and Continuity

(
f (x) =

x + 1, x 1;
|x| 1, otherwise.

(a) Find lim f (x).

[3 marks]

(b) Determine whether f is continuous at x = 1.

[2 marks]

x1

[Answer : (a) 0 ; (b) Yes.]


10. [STPM ]
The function f is defined by
4

,
x < 0,

4 x
f (x) =
2,
x = 0,

, x > 0.
1+x1
(a) Show that lim f (x) exists.

[5 marks]

(b) Determine whether f is continuous at x = 0.

[2 marks]

x0

[Answer : (b) No]


11. [STPM ]
Evaluate

2x2 + 25 5
,
x0
x2

9x2 + 1
(b) lim
.
x 3x 1
(a) lim

[3 marks]

[3 marks]

[Answer : (a)

1
; (b) 1]
5

12. [STPM ]
Given that f (x) =

3x2 + x
. Find lim 1 f (x) and lim f (x).
x
3x2 8x 3
x 3

[4 marks]

[Answer :

1
, 1]
10

13. [STPM ]
The function f is defined by

1 e , x < 0,
f (x) = 1,
x = 0,

x
e 1, x > 0.
(a) Determine the existence of the limit of f (x) as x approaches 0.

[4 marks]

(b) State, with a reason, whether f is continuous at x = 0. Hence, give the interval(s) on which f is continuous.
[3 marks]

(c) Sketch the graph of f .

[3 marks]

[Answer : (a) 0, (b) (, 0) (0, )]

kkleemaths.com

LEE KIAN KEONG

STPM MATHEMATICS (T)

7: Limits and Continuity

14. [STPM ]
A continuous function f is defined by

x3 1,
1 x < 2,
f (x) =
1
(x 3)2 + c, 2 x 8,
2
where c is a constant.
(a) Determine the value of c.

[4 marks]

(b) Find the values of x such that f (x) = 0.

[3 marks]

(c) Sketch the graph of f .

[3 marks]

(d) Find the maximum and minimum values of f .

[3 marks]

(e) State whether f is a one-to-one function or not. Give a reason for your answer.

[2 marks]

[Answer : (a) c =

15
15
; (b) x = 1, 3 + 15 ; (d) max=
, min=-5]
2
2

15. [STPM ]
Function f is defined by
f (x) =

2x

x 3,

x3 ,
x2 9

x > 3.

Determine whether lim f (x) exists.

[5 marks]

x3

[Answer : Yes]

kkleemaths.com