You are on page 1of 5

aunt

brother
brother-in-law
cousin
daughter
daughter-in-law
divorce

father
father-in-law
grandfather
grandmother
husband
marry sy.
mother

ancestor
bachelor
boyfriend
dad / daddy
date
distant relatives
elder brother
elder sister
fianc

fiance
girlfriend
grandchild
granddaughter
grandparent
grandson
granny
great grandfather
great grandmother

mother-in-law
nephew
niece
only child
relative
single
sister

hubby
in-laws
mom / mum / mummy
orphan
parent
sibling
spinster
step brother
step father

sister-in-law
son
son-in-law
twins
uncle
wife

step mother
step sister
widow
widower
younger brother
younger sister

1) Name what you can see in the pictures.

1. _______________ 2. _______________

3. _______________

4. _______________

5. _______________ 6. _______________ 7. _______________

8. _______________

2) Unjumble the following letters to have meaningful words.


n

3) Match the words with the definitions.


brother

cousin

daughter

divorce

husband

marry

nephew

single

sister

son-in-law

uncle

wife

1. to end ones marriage to somebody legally


2. not married, or not having a romantic relationship with someone
3. a man or boy with the same parents as another person
4. the man that a woman is married to
5. the brother of someone's mother or father, or the husband of someone's aunt
6. a son of your sister or brother, or a son of the sister or brother of your husband or wife
7. to become the husband or wife of somebody
8. a child of ones aunt or uncle
9. the woman a man is married to
10. your daughter's husband
11. a girl or woman who has the same parents as another person
12. a person's female child
4) Complete the sentences with the words listed and translate the sentences into your
language.
brothers

cousins

daughters

divorced

husband

marry

nephews

single

sister

sons-in-law

uncle

wives

1. My brother's wife and I both had babies around the same time, so the
_______________ are very close in age.
2. He had had two previous _______________ before he married Susan.

3. Lynn's such a good friend - she's like a _______________ to me.


4. They have three grown-up _______________: Kate, Ann and Emily.
5. Eve married her _______________, Jack in 1957.
6. My sister's two sons are my _______________.
7. My sister has had a baby, so I have become an _______________.
8. Men tend to _______________ later than women.
9. Sadly enough, they _______________ after just two years marriage.
10. Edward was the youngest of the Kennedy _______________.
11. He's been _______________ for so long now, I don't think he'll ever marry.
12. They were very pleased with their _______________, who helped their daughters
whenever they could.
5) Define the following words.
aunt:
_____________________________________________________________
father-in-law: _____________________________________________________________
niece:
_____________________________________________________________
only child:
_____________________________________________________________
sister-in-law: ______________________________________________________________
twins:
______________________________________________________________
6) Translate the following sentences from Hungarian into English.
1. A nagynnm ugyanolyan szp, mint az anyukm.
2. Joe mindig birkzik a btyjval, ami az apukjuk szerint nagyon frfias.
3. A sgorom minden reggel kvt fz a nvremnek, a frjem viszont azt sem tudja, hol a
konyha.
4. A jv hten az unokatestvrem felesgl fogja venni a fnkm lnyt.
5. Mrs. Black menye nagyon lusta, radsul el akar vlni a fitl.
6. Az apm s az apsom egytt szoktak sakkozni.
7. A nagypapm sajnos korn meghalt, s a nagymamm azutn egyedl lt.
8. Nem mondhatnm, hogy az anysom kedvel engem.
9. Az unokacsm kt vvel fiatalabb, mint az unokahgom.
10. J egyedli gyereknek lenni, mert nem kell osztozni az ajndkokon.
11. Rita s Charles minden rokonukat meghvtk az eskvjkre.
12. Mr. Smith nem tudta, hogy a veje s a nagybtyja egy irodban dolgozik.
13. Steve felesge tegnap ikreket szlt.
7) Fill in the spaces.
1. My daughter's daughter is is my ______.
2. My mother's father is my ______
3. My mother's sister my ______
4. My father's mother is my ______
5. My parents's parents are still alive. All 4 of my ______ are still alive
6. Bob is my son and Mary is my daughter. I have two ______
7. Bob's father and my father are brothers. Bob is my ______ .
8. John is Jane's uncle. Jane is John's ______ .
9. My daughter's son is my ______ .
10. My parents are called Jack and Mary. Jack is my ______ .
11. I am married to Tom. He is my ______ .

12. I am Mary's son. She is my ______ .


13. Mary and I have the same parents. She is my ______ .
14. Mary is Tom's mother. Tom is Mary's ______ .
15. John is Bob's uncle. Bob is John's ______ .
16. My son has got two children called Mary and John. They are my ______ .
17. John and I have the same parents. He is my ______ .
18. I have one child, a girl called Mary. Mary is my ______ .
19. My father's brother is my ______ .
20. I married Caroline 18 years ago. She is my ______
8) Choose the word that fits in the sentence.
1. The girl that you are engaged to is your ______________ (fiance / financier).
2. He's not a good husband. He ______________ (dates / cheats) on his wife with other
women.
3. "Head over ______________" (heels / shoes) means "very much in love".
4. I thought it was love, but it was only an ______________ (infatuation / inflammation) that
lasted for three months.
5. I find her very ______________ (attracted / attractive).
9) Choose the right answer
1. If someone has no brothers and no sisters, he/she is an___________.
a) only
b) only child
c) orphan
2. Is your sister married? No, shes ___________.
a) a single
b) one
c) single
3. My parents recently celebrated their 25th wedding ___________.
a) year
b) anniversary
c) day
4. My grandfather ___________ ( = died) when I was 15.
a) passed away b) passed
c) went away
5. Everyone on my ___________ of the family is really tall.
a) mothers side b) mothers
c) mothers relatives
6. Baldness is ___________. If both your grandfather and father are bald, chances are that you
will be as well.
a) heresy
b) heredity
c) hereditary
7. The relatives of your wife/husband are your ___________.
a) in-laws
b) fake family
c) mother-in-law
8. I have an older brother and a younger brother. Im the ___________ child.
a) mid
b) middle
c) average
9. I dont ___________ ( = have an opportunity) to see my mother as often as I would like.
a) give
b) get
c) want
10. Im kind of the ___________ of my family. ( = outsider/outcast, most different member
of a family)
a) black sheep b) black goat
c) black goose
11. Instead of my mother and father you can say my mom and ___________.
a) grandpa
b) granny
c) dad
12. My boyfriend has a daughter from ___________.
a) previously b) a previous marriage c) a past life
13. How many ___________ (= brothers/sisters) do you have?
a) cyborgs
b) sibling
c) siblings

KEY TO THE EXERCISES


1
)

5
)

1. daughter
2. twins
3. mother
4. divorce
5. grandmother
6. marry
7. only child
8. husband

2
)

cousin
grandfather
nephew
mother
single
relative

3
)

1. divorce
2. single
3. brother
4. husband
5. uncle
6. nephew

7. marry
8. cousin
9. wife
10. son-in-law
11. sister
12. daughter

6
)

1. the sister of someone's father or mother, or the wife of


someone's uncle
2. the father of the person you are married to
3. a daughter of your brother or sister, or a daughter of your
husband's or wife's brother or sister
4. a child who has no sisters or brothers
5. the wife of your brother, or the sister of your husband or
wife
6. two children born to the same mother on the same
occasion

7
1. granddaughter
2. grandfather
3. aunt
4. grandmother
5. grandparents
6. children
7. cousin
8. niece
9. grandson
10. father

11. husband
12. mother
13. sister
14. son
15. nephew
16. grandchildren
17. brother
18. daughter
19. uncle
20. wife
8

1. fiance
2. cheats
3. heels
4. infatuation
5. attractive

4
) 1. cousins
2. wives
3. sister
4. daughters
5. husband
6. nephews

7. uncle
8. marry
9. divorced
10. brothers
11. single
12. sons-in-law

1. My aunt is as beautiful as my mother.


2. Joe always figts with his brother, which is very man-like for
their father.
3. My brother-in-law makes coffee for my sister every morning,
but my husband doesnt even know where the kitchen is.
4. Next week my cousin will marry my boss daughter.
5. Mrs. Blacks daughter-in-law is very lazy, whats more,
she wants to divorce her son.
6. My father and father-in-law play chessmate together.
7. Unfortunately, my grandfather died early, and my grandmother
has been single ever since.
8. I cant say that my mother-in-law likes me.
9. My nephew is two years older than my niece.
10. It is good to be an only child because you dont have to share
your presents.
11. Rita and Charles invited all their relatives to their wedding.
12. Mr, Smith didnt know that his son-in-law and his uncle
worked in the same office.
13.Steves wife had twins yesterday.

1. b
2. c
3. b
4. a
5. a
6. c
7. a
8. b
9. b
10. a
11. c
12. b
13. c